Αρχική

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Δράκαινα


Greater weever - Δράκαινα (Trachinus draco)
Έχει το σχήμα κανονικού ψαριού μονό που στη ράχη της έχει κάτι δηλητηριώδη αγκάθια. Μπορούμε να την ψαρέψουμε με πετονιά ή με δίχτυ. Υπάρχει σε μικρά και μεγάλα μεγέθη. Οι μεγάλες δράκαινες βρίσκονται σε πιο βαθιά νερά από ότι οι μικρές. Το χρώμα τους είναι άσπρο στην κοιλιά και η πλάτη τους είναι κόκκινη με κίτρινες βούλες. 
Είναι δηλητηριώδες ψάρι, γι' αυτό, επειδή αφθονεί στις θάλασσες μας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Η δράκαινα είναι όμορφο ψάρι, αν εξαιρέσει κανείς τη μούρη της που είναι "πατημένη" προς τα μέσα. Τα χρώματα που έχει είναι ωραία. Προτιμάει τους αμμουδερούς βυθούς και κρύβεται πολύ καλά μέσα στην άμμο. Αν χαζέψει κανείς το βυθό με μάσκα το καλοκαίρι, θα τις δει να κρύβονται μέσα στη άμμο και να περιμένουν για το θύμα τους.
Το επικίνδυνο σημείο τους είναι τα αγκάθια που έχουν στο πτερύγιο της πλάτης. Δεν φαίνονται καλά, αλλά όταν αρχίσει να χτυπιέται για να ελευθερωθεί, ανοίγει το πτερύγιο και προσπαθεί να καρφώσει με τα αγκάθια. 
Το τσίμπημά της είναι πολύ επώδυνο. Αν καρφώσει στο χέρι, προκαλεί τρομερό πόνο και πρήξιμο.
Αφού τα πιάσει κάποιος, καλό θα είναι να έχει ένα υφασμάτινο γάντι ή μια λαβίδα για να τα ακινητοποιήσει και να τα ξαγκιστρώσει.  Κόβουμε με ένα ψαλίδι τα αγκάθια που έχουν στο πάνω πτερύγιο, καθώς κρατάνε το δηλητήριο και μπορούν να κάνουν ζημιά ακόμα και στο καθάρισμα. άλλη λύση είναι να πάρετε ένα μυτοτσίμπιδο με μακριά χερούλια και την πιάνετε από το στόμα γερά, γιατί τινάζετε πολύ. Μετά με ένα ψαλίδι  για χοντρές δουλειές κόβετε πρώτα τα αγκάθια του επάνω πτερυγίου και ύστερα αυτά που βρίσκονται πάνω στα βράγχια. Εκτός από το πάνω πτερύγιο, έχει 2 αγκάθια και στα βράγχια που είναι εξίσου επικίνδυνα. Στη συνέχεια το ψάρι είναι ακίνδυνο. 
Επειδή όμως το δηλητήριο του είναι πολύ δυνατό καλό είναι να προσέχουμε και στο καθάρισμα μήπως και έχουμε κάνει κάτι λάθος και έχουμε ξεχάσει να κόψουμε κάποιο αγκάθι (συνήθως το πιο μικρό του επάνω πτερυγίου). Αμμωνία ή υπερμαγγανικό κάλιο ή πλησιάζεται τσιγάρο αναμμένο στο τσίμπημα ή βάζετε το χέρι σας σε ζεστό νερό, γιατί το δηλητήριο είναι ευαίσθητο στη θερμότητα.
Σούπα ή τηγανητή είναι πολύ νόστιμη. 
Από τις καλύτερες κακαβιές είναι η κακαβιά με δράκαινες.








1 σχόλιο: