Αρχική

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιερωμένο σε όσους έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας


Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας
Ανίκητος (Invictus)
Μέσα στη νύχτα που με σκεπάζει,
μαύρη σαν πίσσα όπως είναι,
ευχαριστώ όποιον Θεό υπάρχει
για την ελεύθερη ψυχή μου.
Υπό το βάρος των περιστάσεων
ποτέ δε λύγισα, ούτε ούρλιαξα δυνατά.
Όταν το βάρος της τύχης έπεσε πάνω μου,
το κεφάλι μου μάτωσε, αλλά δεν έσκυψε.
Πέρα απ' αυτόν τον τόπο της οργής και των δακρύων
βρίσκεται ο τρόμος της σκιάς,
Κι όμως, παρά τις απειλές όλων των χρόνων
θα με βρει, μα θα με βρει χωρίς να φοβάμαι.
Σημασία δεν έχει πόσο στενή είναι μια πύλη,
πόσο γεμάτη με τιμωρίες η περγαμηνή,
εγώ διαφεντεύω τη μοίρα μου:
αφέντης της ψυχής μου είμαι εγώ.
Γουίλιαμ Ερν. Χένλεϊ
Είναι το ποίημα που λάτρεψε ο Νέλσον Μαντέλα κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του στη νήσο Ρόμπεν, στη Νότια Αφρική και χάρισε το όνομά του στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ.
Όταν, λοιπόν, έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν κινδυνεύουμε ή ζούμε στιγμές μεγάλης έντασης, θα διαβάζουμε το ποίημα του Γουίλιαμ Χένλεϊ… και θα παίρνουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της ζωής μας, προσπαθώντας να ζήσουμε πιο ουσιαστικά,  γεμίζοντας τις πράξεις μας με νόημα και χρησιμοποιώντας τη φωνή της εσωτερικής μας σοφίας…
Ναι, είμαστε ανίκητοι…

Ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία


Ανθεκτικά φυτά στη μάχη κατά της ξηρασίας
Η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να ψάχνουν να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.
Σε πειράματα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν φυτά που είναι πιο ανθεκτικά στην έλλειψη νερού για να βοηθήσουν άλλα που δεν τα καταφέρνουν και τόσο.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η μεταμόσχευση του μικροβιώματος,δηλαδή το σύνολο των μυκήτων, των μικροβίων και των βακτηρίων που ζουν στις ρίζες τους, σε φυτά που χρειάζονται πολύ νερό. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, οι συμβιωτικοί μικροργανισμοί βοηθούν το φυτό να απορροφήσει άζωτο από το έδαφος και το προστατεύουν από την ζέστη, την ξηρασία και από οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
Έτσι δημιουργούν τα υπερφυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στην έλλειψη νερού και στην ζέστη, αλλά ακόμη και στο ψύχος και στο αλάτι και μεγαλώνουν 5 φορές περισσότερο από το κανονικό.
Τα υπερφυτά με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν μεγαλύτερες ρίζες και αποκτούν γονίδια που τα κάνουν ανθεκτικά στο στρες του περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι αιτία είναι η ενεργοποίηση των μονοπατιών του μεταβολισμού με τη βοήθεια του μύκητα, του μικροβίου ή του βακτηρίου, χωρίς να απαιτηθεί να γίνει γενετική μετάλλαξη στο εργαστήριο.
Βιβλιογραφία
New Scientist
Michigan State University (2012, September 17). New gene could lead to better bug-resistant plants. ScienceDaily.

Ανεύρυσμα αορτής

Ενδοαυλικό μόσχευμα με μεταλλικό πλέγμα

Mε μόσχευμα αντιμετωπίζονται πλέον τα ανευρύσματα και στη χώρα μας.
Γράφει ο
Φώτιος Μητρόπουλος 
Χειρουργός Θώρακος
Ανευρύσματα
Tα ανευρύσματα είναι διαταραχές του τοιχώματος των μεγάλων συνήθως αγγείων. Δηλαδή το τοίχωμα του αγγείου φουσκώνει σε ένα ευένδοτο σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια διάταση σαν ένα μπαλόνι. Ταυτόχρονα το αγγείο εξασθενεί σε αυτό το σημείο με κίνδυνο τη ρήξη (σπάσιμο).
Θεωρείται σαν μία εσωτερική «ωρολογιακή βόμβα», γιατί αναπτύσσεται και εξελίσσεται ως επί το πλείστον σιωπηλά, ενώ δεν είναι ασύνηθες να εμφανισθεί αιφνιδίως και κατά έναν καταστροφικό τρόπο όταν ραγεί.
Tότε τα συμπτώματα είναι εντονότατα, αλλά η αντιμετώπιση δυσχερής με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ακόμα και με άμεση αντιμετώπιση. Aναφέρεται ότι από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής πέθανε το 1955 ο Aλμπερτ Aϊνστάιν.
Tα ανευρύσματα μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε αρτηρία του οργανισμού. Προσβάλλουν δε συχνότερα τις αρτηρίες του εγκεφάλου, η ρήξη των οποίων προκαλεί αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, την αορτή και τις σπλαχνικές αρτηρίες.

Ανεύρυσμα αορτής, ICD-10 I71
H αορτή είναι το κυρίως και μεγαλύτερο αγγείο του ανθρώπινου σώματος και αποσκοπεί στη μεταφορά του αίματος από την καρδιά προς όλα τα όργανα και τους ιστούς. Eκφύεται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και βαίνει προς τα πάνω (ανιούσα αορτή), σχηματίζει ένα τόξο (αορτικό τόξο) και στη συνέχεια κατέρχεται μέσα στον θώρακα (θωρακική αορτή) και την κοιλία (κοιλιακή αορτή).

Αιτίες ανευρύσματος αορτής
  • Kυριότερη αιτία που δημιουργούνται ανευρύσματα, εξακολουθεί να θεωρείται η αθηροσκλήρυνση.
  • Eίναι δε σαφής ο ρόλος της υπέρτασης, ενώ άλλος σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα.
  • Iδιαίτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν άτομα με ορισμένα κληρονομικά νοσήματα, όπως το σύνδρομο «Marfan», που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελαστικότητα του δέρματος και ευλυγισία των αρθρώσεων.
  • Nεότερα δεδομένα δείχνουν ότι εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας και οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια.
  • Ένα άλλο αίτιο είναι τα ατυχήματα και ειδικά τα τροχαία, η κυστική εκφύλιση του μέσου χιτώνα της αορτής και παλαιότερα ήταν και η σύφιλη.
Tον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος διατρέχουν οι άνδρες άνω των 55 ετών και η ρήξη ανευρύσματος αποτελεί μία από τις δέκα σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σημεία και συμπτώματα ανευρύσματος αορτής
Oι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και το ανεύρυσμα αποτελεί τυχαίο εύρημα σε μία ακτινογραφία, ένα υπερηχογράφημα ή μία αξονική τομογραφία που διενεργείται για άλλο λόγο. Συμπτώματα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν όταν συμβούν μικρορήξεις, με απότομη διάταση στο τοίχωμα της αορτής.
Στη θωρακική αορτή κάποιες φορές υπάρχει μία ποικιλία συμπτωμάτων: πόνος, βήχας, δυσφωνία, σύνδρομο «Horner», δυσκαταποσία.
Διάγνωση ανευρύσματος αορτής
H διάγνωση είναι ουσιαστικά απεικονιστική με την αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ενώ συχνά διαπιστώνεται αρχικά και σε απλή ακτινογραφία.

Αντιμετώπιση ανευρύσματος αορτής
Οι ασθενείς με ανεύρυσμα αορτής  έχουν μία αρτηρία που έχει διογκωθεί σαν μπαλόνι, με διάμετρο πάνω από τέσσερα εκατοστά και υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς όταν από την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα της αρτηρίας, αυτή σπάσει, καθώς συνοδεύεται από ισχυρότατο πόνο με μαζική εσωτερική αιμορραγία και σοκ!
Στην περίπτωση αυτή, αν ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο και να εισαχθεί στο χειρουργείο, με πολλές πιθανότητες να σωθεί.
Όμως υπάρχουν τρόποι το ανεύρυσμα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί προτού απειλήσει τη ζωή μας.  
Ήδη εφαρμόζεται διεθνώς και στη χώρα μας με επιτυχία η τεχνική της ενδοαγγειακής τοποθέτησης ενδοαυλικού μοσχεύματος, επέμβαση που συνίσταται στην αποκατάσταση της συνέχειας του αγγείου, με τεχνητό υλικό από Tεφλόν ή Nτακρόν στο σημείο που έχουμε το ανεύρυσμα. Εισάγεται  ένας ειδικός καθετήρας, στη μηριαία αρτηρία, μέσω μιας μικρής τομής στον μηρό, που με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης, προωθείται μέχρι το σημείο του ανευρύσματος. Εκεί το άκρο του διατείνεται και απελευθερώνει ένα σπείραμα – σωλήνας από ειδικό υλικό που περιβάλλεται με μεταλλικό πλέγμα και γαντζώνεται στα τοιχώματα του αγγείου εκατέρωθεν της βλάβης ενισχύοντάς τα.
Έτσι, το αίμα ρέει κανονικά διαμέσου του μοσχεύματος και δεν ασκούνται υψηλές πιέσεις στα τοιχώματα του ανευρύσματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος ρήξης. H ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική προτιμάται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς συνοδεύεται από σημαντικά μικρότερη διεγχειρητική και μετεγχειρητική θνησιμότητα. Άλλο πλεονέκτημα είναι η αποφυγή πολύωρης γενικής αναισθησίας, χαμηλότερο ποσοστό μεταγγίσεων, η σύντομη παραμονή τόσο στη μονάδα εντατικής θεραπείας όσο και στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές του άμεσα. Επίσης, ο κίνδυνος εμφάνισης παραπληγίας είναι σημαντικά μειωμένος.
H μετεγχειρητική αξονική τομογραφία δείχνει το ενδοαυλικό μόσχευμα και την απουσία ροής αίματος στο ανεύρυσμα.
Αυτή η μέθοδος  εφαρμόζεται προτού απειληθεί η ζωή του ασθενούς από μία ρήξη του ανευρύσματος. Γιατί, τότε, απαιτείται μια μεγάλη επέμβαση, με μεγάλη τομή στον θώρακα, παραμονή στο νοσοκομείο για 10-15 ημέρες και έναν χειρουργικό κίνδυνο που ποικίλλει από 10-15%, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και έναν κίνδυνο παραπληγίας που ανέρχεται στο 15%. Στη συνέχεια η αποθεραπεία διαρκεί 4-6 εβδομάδες και επιστροφή στη δουλειά μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, ανάλογα βέβαια και με τη φύση της δουλειάς του.
Γράφει η
Δρ Φώτιος Μητρόπουλος
Χειρουργός Θώρακος
Υποδιευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
Μοναστηρίου 8, Τ.Κ.: 13676, Θρακομακεδόνες
Τηλ: 210 2431782


Σε μεγαλύτερες ηλικίες πιο κατάλληλος ο στοματικός έρωτας


Το στοματικό σεξ κατάλληλο για τις πιο προχωρημένες ηλικίες
Ο Τοτός ρωτάει τον παππού:
-«Κάνεις ακόμη σεξ με τη γιαγιά;».
Ο παππούς απαντάει:
-«Ναι, αλλά μόνο 'στοματικό'».
-«Μόνο στοματικό; Τι θα πει αυτό, παππού;»
Κι ο παππούς εξηγεί:
-«Να, εγώ της λέω: Άει πηδήξου' κι αυτή μου απαντάει: Άει πηδήξου κι εσύ.»!

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;


30% του ελληνικού σεξουαλικού πληθυσμού έχει στυτικές διαταραχές…
Η διαταραχή της στύσης είναι πολύ συχνή και είναι η μόνιμη ή περιοδική διάρκειας 6 μηνών αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
Μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας και μπορεί να οφείλεται σε οργανικά ή ψυχογενή αίτια.
Οργανικά αίτια
  • Αγγειακά αίτια: Πρόκειται για μη ικανοποιητική λειτουργία των αγγείων με αποτέλεσμα να μη διευκολύνεται η αιμάτωση του πέους. Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα αγγειακά προβλήματα είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιοαγγγειακά νοσήματα, η υπερχοληστερολαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο που είναι ο συνδυασμός υπέρτασης υπερχοληστερολαιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας, παχυσαρκίας και υπεργλυκαιμίας), το κάπνισμα και το stress.
  • Νευρογενή αίτια: Μη ικανοποιητική λειτουργία των νεύρων της περιοχής, με διαταραχή της μεταφοράς του μηνύματος από τον εγκέφαλο στο πέος. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, η ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη αλλά και οι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
  • Νοσήματα του προστάτη: Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, προστατίτιδα.
  • Κλιμακτήριος ή όψιμος υπογοναδισμός: Μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των 35 ετών. Η τεστοστερόνη μειώνεται και το ίδιο και η ερωτική επιθυμία.
  • Φάρμακα: Πολλά φάρμακα είναι υπεύθυνα για στυτικές διαταραχές όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, τα αναβολικά κ.α.
  • Ψυχογενή αίτια: Κατάθλιψη και άγχος απόδοσης για ικανοποιητική στύση.
  • Άλλες σεξουαλικές διαταραχές: Συχνά με τις στυτικές διαταραχές συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές, όπως της εκσπερμάτισης, του οργασμού, της επιθυμίας, κόπωση, διαταραχές ψυχισμού, απογοήτευση, απαισιοδοξία και αδυναμία αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής.
  • Η οικονομική κρίση: Λόγω της οικονομικής κρίσης παγιώνεται ένα αίσθημα απαισιοδοξίας που αγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλα τα κοινωνικά στρώματα.
  • Το stress: Το οξύ stress προκαλεί στα αγγεία του σώματος τις ίδιες βλάβες με το μεταβολικό σύνδρομο.

Αντιμετώπιση στυτικών διαταραχών:
Η παραπομπή σε έναν ειδικό είναι πρωτίστης σημασίας λόγω του ότι η διαταραχή της στύσης μπορεί να είναι πρόδρομο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου. Γι’ αυτό απαιτείται ιατρική διερεύνηση.
Μια καινοτόμος προσέγγιση της στυτικής διαταραχής αποτελεί η χορήγηση της βαρδεναφίλης με τοποθέτησή της πάνω στη γλώσσα. Η διάλυση γίνεται σε 10 λεπτά κι έχει με τον τρόπο αυτό γρήγορη δράση έναρξης και μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα κι έτσι μεγαλύτερη διάρκεια δράσης.

Βιβλιογραφία
  • Coretti G and Baldi I (August 1, 2007). "The Relationship Between Anxiety Disorders and Sexual Dysfunction". Psychiatric Times 24 (9).
  • Maurice, William (2007): “Sexual Desire Disorders in Men.” in ed. Leiblum, Sandra: Principles and Practice of Sex Therapy (4th ed.) The Guilford Press. New York
  • Gupta, A; Chaudhry, M; Elewski, B (2003). "Tinea corporis, tinea cruris, tinea nigra, and piedra". Dermatologic Clinics 21: 395–400, v.
  • Michetti, P M; Rossi, R; Bonanno, D; Tiesi, A; Simonelli, C (2005). "Male sexuality and regulation of emotions: a study on the association between alexithymia and erectile dysfunction (ED)". International Journal of Impotence Research 18 (2): 170–4.
  • Saks BR (April 15, 2008). "Common issues in female sexual dysfunction". Psychiatric Times 25 (5).
  • Merck Sharpe & Dohme. "Male genital and sexual disorders" 2010-02-18.
  • Amato P, MD. An update on therapeutic approaches to female sexual dysfunction [1]. 2007. 
  • Wurn, L.J.; Wurn, B.F.; King Iii, C.R.; Roscow, A.S.; Scharf, E.S.; Shuster, J.J. (2006). "O-68Improving sexual function in patients with endometriosis via a pelvic physical therapy". Fertility and Sterility 86: S29–30.

Αναστροζόλη


H Αναστροζόλη είναι ένας αναστολέας αρωματάσης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ενδείξεις αναστραζόλης
Θεραπεία του καρκίνου του μαστού μετά την επέμβαση σε μεταεεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και για την μεταστατική νόσο σε προ-εμμηνοπαυσιακές και μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η πιθανότητα καρκίνου του μαστού αυξάνεται με τα οιστρογόνα. Η Αναστροζόλη δρα αναστέλλοντας τη σύνθεση των οιστρογόνων.
Η ATAC μελέτη ήταν μια διεθνής τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με 9.366 γυναικες με εντοπισμένο καρκίνο του μαστού που έλαβαν είτε αναστροζόλη, ταμοξιφαίνη, ή και τα δύο για περίοδο πέντε ετών, ακολουθούμενη από πέντε χρόνια παρακολούθησης. Μετά από περισσότερα από 5 χρόνια η ομάδα που έλαβε αναστροζόλη είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από την ομάδα της ταμοξιφαίνης. 
Η μελέτη προτείνει ότι η αναστροζόλη είναι θεραπεία για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με εντοπισμένο καρκίνο του μαστού με υποδοχείς οιστρογόνων (ER) θετικούς. 
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υποτροπής μειώθηκε κατά 40%, η οποία έδειξε και αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα των οστών, και ότι οι ER αρνητικές ασθενείς ωφελήθηκαν από τη μετάβαση σε αναστροζόλη.
Η αναστροζόλη δεσμεύει αναστρέψιμα το ένζυμο αρωματάση, μέσω ανταγωνιστικής αναστολής και αναστέλλει τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα στους περιφερικούς ιστούς (έξω από το ΚΝΣ) και μερικές περιοχές του ΚΝΣ σε διάφορες περιοχές μέσα στον εγκέφαλο. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες αναστραζόλης
Η οστεοπόρωση  έχει συνδεθεί με αναστροζόλη. Οι γυναίκες που άλλαξαν σε αναστροζόλη μετά από δύο χρόνια θεραπείας με ταμοξιφαίνη είχαν διπλάσιο αριθμό καταγμάτων, από τα άτομα που συνέχισαν να λαμβάνουν ταμοξιφαίνη (2,1% έναντι 1%).  Τα διφωσφονικά που προβλέπονται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης χορηγούνται σε ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της αρωματάσης.

Αναστραζόλη στους άνδρες
Η Αναστροζόλη έχει δοκιμαστεί για τη μείωση των οιστρογόνων,  στους άνδρες. Η αυξημένη οιστραδιόλη στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, γυναικομαστία και  υπογοναδισμό. Μπορεί, επίσης, να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, χρόνια φλεγμονή του προστάτη και καρκίνο του προστάτη. Μερικοί αθλητές και  body builders χρησιμοποιούν αναστροζόλη  για τη μείωση και την πρόληψη της γυναικομαστίας και της κατακράτησης νερού από τα οιστρογόνα. Η μελέτη προτείνει δόσεις των 0,5 mg έως 1 mg την ημέρα για να μειωθούν τα επίπεδα της  οιστραδιόλης ορού 50% στους άνδρες.

Αναστραζόλη στα παιδιά
Η Αναστροζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς επίσημη έγκριση, στα παιδιά με πρώιμη εφηβεία ή σε παιδιά με εφηβική γυναικομαστία. Μετά την έναρξη της εφηβείας, οι πλάκες επιφύσεων αρχίζουν να κλείνουν λόγω της αυξημένης ποσότητας της παραγωγής οιστρογόνων. Η αναστραζόλη  φαίνεται να  επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και να αυξάνει το προβλεπόμενο ύψος στην ενήλικη ζωή, σε εφήβους που έλαβαν θεραπεία με πεπτιδικές ορμόνες για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης.

Βιβλιογραφία
1.         "anastrozole". Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI). European Molecular Biology Laboratory.
2.         Mauras N, Bishop K, Merinbaum D, Emeribe U, Agbo F, Lowe E (August 2009). "Pharmacokinetics and pharmacodynamics of anastrozole in pubertal boys with recent-onset gynecomastia". J. Clin. Endocrinol. Metab. 94 (8): 2975–8.
3.         Howell, A.; Cuzick, J.; Baum, M.; Buzdar, A.; Dowsett, M.; Forbes, J. F.; Hoctin-Boes, G.; Houghton, J. et al. (2005). "Results of the ATAC (Arimidex, Tamoxifen, Alone or in Combination) trial after completion of 5 years' adjuvant treatment for breast cancer". The Lancet 365 (9453): 60–62. 
4.         Jakesz R, Jonat W, Gnant M, Mittlboeck M, Greil R, Tausch C, Hilfrich J, Kwasny W, Menzel C, Samonigg H, Seifert M, Gademann G, Kaufmann M, Wolfgang J (2005). "Switching of postmenopausal women with endocrine-responsive early breast cancer to anastrozole after 2 years' adjuvant tamoxifen: combined results of ABCSG trial 8 and ARNO 95 trial". Lancet 366(9484): 455–62.
5.         Mauras N, O'Brien KO, Klein KO, Hayes V (July 2000). "Estrogen suppression in males: metabolic effects". J. Clin. Endocrinol. Metab. 85 (7): 2370–7.
6.         Dougherty RH, Rohrer JL, Hayden D, Rubin SD, Leder BZ (February 2005). "Effect of aromatase inhibition on lipids and inflammatory markers of cardiovascular disease in elderly men with low testosterone levels". Clin. Endocrinol. (Oxf) 62 (2): 228–35.
7.         Faloon, William. "Dangers of Excess Estrogen In the Aging Male". Life Extension Magazine, November 2008.
8.         Leder BZ, Rohrer JL, Rubin SD, Gallo J, Longcope C (March 2004). "Effects of aromatase inhibition in elderly men with low or borderline-low serum testosterone levels". J. Clin. Endocrinol. Metab. 89 (3): 1174–80.
9.         Faglia G, Arosio M, Porretti S (December 2000). "Delayed closure of epiphyseal cartilages induced by the aromatase inhibitor anastrozole. Would it help short children grow up?". J. Endocrinol. Invest. 23 (11): 721–3.
10.       Mauras N, Gonzalez de Pijem L, Hsiang HY, Desrosiers P, Rapaport R, Schwartz ID, Klein KO, Singh RJ, Miyamoto A, Bishop K (March 2008). "Anastrozole increases predicted adult height of short adolescent males treated with growth hormone: a randomized, placebo-controlled, multicenter trial for one to three years". J. Clin. Endocrinol. Metab. 93 (3): 823–31.

Εσείς τι θα προτιμούσατε ανάλυση αίματος ή ούρων;


Τι είναι καλύτερα ανάλυση αίματος ή ανάλυση ούρων;
Πάει ο Τοτός στον γιατρό και βλέπει ένα κοριτσάκι να κλαίει.
- "Γιατί κλαις;", ρώτησε ο Τοτός.
"Να ήρθα για εξέταση αίματος και ο αδερφός μου είπε ότι για να σου πάρουν αίμα σου κόβουν ένα κομμάτι από το δάχτυλο..."
Αμέσως ο Τοτός αρχίζει τα κλάματα και τις φωνές.
"Καλά, εσύ γιατί κλαις στα ξαφνικά;", ρωτάει το κορίτσι.
"Γιατί εγώ ήρθα για ανάλυση ούρων…"

Οι ρακοσυλλέκτες κάνουν ανακύκλωση


Οι ρακοσυλλέκτες μαρτυρούν πως ζουν από αυτά που κάποιοι εναπόθεσαν στα σκουπίδια. 
Είναι πραγματικά άσχημη η εικόνα ενός ανθρώπου να ψάχνει στα σκουπίδια, αλλά τελικά η αισθητική είναι το λιγότερο μπροστά στο ηθικό ζήτημα της όλης παραδοξότητας.
Οι ρακοσυλλέκτες μαρτυρούν πως ζουν από αυτά που κάποιοι εναπόθεσαν στα σκουπίδια. Και τα εναπόθεσαν στα σκουπίδια, γιατί ήταν υλικά αγαθά στα οποία δεν επένδυσαν σωστά, ξοδεύοντας περιουσίες σε άχρηστα πράγματα που αν δεν είχαν ξοδευτεί, οι ρακοσυλλέκτες δεν θα χρειάζονταν, ίσως, να ψάχνουν στα σκουπίδια για να ζήσουν.
Ένα είδος ανακύκλωσης τελικά φαίνεται ότι είναι και αυτό. Στην Αθήνα του 2013, εδώ που οι άνθρωποι βασίζουν την ανάπτυξή τους στην κατανάλωση, βοηθούν τους ρακοσυλλέκτες να επαναχρησιμοποιήσουν και να ανακυκλώσουν όσα οι υπερκαταναλωτικοί αγοράζουν μαζικά και μετά τα πετάνε ως άχρηστα.  
Έτσι από μόνη της η φύση αποκαθιστά την ισορροπία που προκαλεί ο υπερκαταναλωτισμός. 

Κόλπο για να πετύχετε ταυτόχρονο οργασμό


Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί ταυτόχρονος οργασμός.
Αν και δύσκολος ο συγχρονισμός της κορύφωσης, όταν συμβεί στέλνει στα ουράνια.
Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί από την πρώτη σεξουαλική επαφή, όταν τα ζευγάρια ταιριάζουν εκ φύσεως απόλυτα. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάζεται εξάσκηση.
Αν θέλετε να έχετε ταυτόχρονο οργασμό, πρέπει απλά να συγχρονίσετε τη λίμπιντό σας κάνοντας σεξ κάθε λίγες ημέρες.  Όσο πιο πολλές φορές κάνετε εξάσκηση, τόσο μεγαλύτερο συγχρονισμό θα πετύχετε. Ο ταυτόχρονος οργασμός μπορεί να έρθει  όταν το ζευγάρι βρει το δικό του ρυθμό.
Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι πραγματικά μια όμορφη εμπειρία, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση απόλυτης σεξουαλικής «ισορροπίας» και ηδονής.
Γιατί να μην τον ζήσετε κι εσείς;

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία μας


Αν έχετε κατοικίδιο, τότε είσαστε τυχεροί. 
Οι λόγοι είναι πολλοί:
- Τα κατοικίδια είναι μια μόνιμη συντροφιά, δεν μας αφήνουν ποτέ να νιώσουμε μοναξιά
- Μας φέρνουν πιο κοντά με τη φύση χάρη στις βόλτες που τα πηγαίνουμε έξω
- Όταν παίζουμε μαζί τους, μας κάνουν να γελάμε
- Μπορούν να βοηθήσουν αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης
- Κάνουν καλό στην καρδιά. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καρδιοπαθείς έχουν κατοικίδια, ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν
- Κάνουν καλό στην πίεση. Κατοικίδια για την πίεση. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποφέρουν από υψηλή πίεση και αποκτούν κατοικίδιο αντιμετωπίζουν καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις από όσους δεν έχουν.
- Δρουν σαν αγχολυτικά. Τα κατοικίδια μας ηρεμούν και κατευνάσουν το άγχος
by PREDICT

Μήπως η γάτα σας είναι αλήθωρη;


Έχετε αναρωτηθεί, γιατί μερικές γάτες φαίνονται αλήθωρες;
-Είναι επειδή επικεντρώνονται σε κάτι λίγο πολύ έντονα.
-Ο στραβισμός στις γάτες είναι στην πραγματικότητα, κυρίως, γενετικός. Οι μύες που κινούν τα μάτια δεν είναι ακριβώς το ίδιο μήκος σε κάθε αντίθετη πλευρά κι έτσι  τα μάτια αποκλίνουν προς τη μύτη και η γάτα είναι αλλήθωρη.
-Οι αλήθωρες γάτες ζουν όπως και οι άλλες γάτες. Τα μάτια τους δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Ο στραβισμός στις γάτες φαίνεται να παρουσιάζεται πιο συχνά σε σιαμαίες γάτες και οφείλεται στην επιλεκτική αναπαραγωγή.
-Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων στους μυς των ματιών. Εάν μια γάτα έχει μια ασθένεια στο αιθουσαίο σύστημα, το οποίο βοηθά τη γάτα για να διατηρήσει την ισορροπία της, η γάτα μπορεί να εμφανίσει μια σταθερή αίσθηση περιστροφής. Προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτό, τα μάτια τους κινούνται αφύσικα. Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κτηνίατρο.
Οι αλήθωρες γάτες είναι όμορφα πλάσματα που δεν έχουν καμία διαφορά από τις άλλες γάτες. 

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ


Είναι πολύ σημαντικό να εντοπισθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο
Όταν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε μία ουσία σημαίνει ότι το ανοσιακό του σύστημα υπεραντιδρά στη συγκεκριμένη ουσία και προκαλείται η αλλεργική αντίδραση.
Τις ουσίες αυτές που προκαλούν αλλεργική αντίδραση τις ονομάζουμεαλλεργιογόνα. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπισθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, γιατί μπορεί να δοθούν οδηγίες μερικής ή ολικής αποφυγής ή να σχεδιασθεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ειδικής απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).
Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου εφαρμόζεται και η αντίστοιχη διαγνωστική δοκιμασία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλών ειδών αλλεργικά test και εφαρμόζεται το κατάλληλο ανά περίπτωση. Οι περισσότερες αλλεργιογόνες ουσίες προκαλούν στον οργανισμό τη παραγωγή ειδικών αντισωμάτων που ονομάζονται IgE αντισώματα, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα, αλλά κυρίως καθηλώνονται σε κάποια κύτταρα που ονομάζονται σιτευτικά κύτταρα και βρίσκονται σε αφθονία στο δέρμα και σε άλλα όργανα και βασεόφιλα κύτταρα που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια. Κατά συνέπεια μπορούμε να αναζητήσουμε τα IgE αντισώματα στο αίμα (ονομάζεται δοκιμασία RAST) και στο δέρμα (οι γνωστέςδερματικές δοκιμασίες νυγμού ή/και με ενδοδερμική ένεση του αλλεργιογόνου).
Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παράγονται IgE αντισώματα έναντι του αλλεργιογόνου, αλλά παράγονται ειδικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει στη δερματίτιδα εξ επαφής (π.χ. στο νικέλιο). Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναζήτηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου γίνεται με τιςεπιδερμιδικές δερματικές δοκιμασίες (patch tests).
Μερικές φορές απαιτούνται ειδικές διαγνωστικές δοκιμασίες στις οποίες χορηγείται με συγκεκριμένο τρόπο το πιθανά ύποπτο αλλεργιογόνο στον ασθενή, ώστε να αναπαραχθούν ή όχι)τα συμπτώματα. Οι δοκιμασίες αυτές ονομάζονται ειδικές προκλήσεις και εφαρμόζονται για ποικίλα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, υπάρχει η τροφική πρόκληση για τροφικά αλλεργιογόνα, η φαρμακευτική πρόκληση για φάρμακα. Για τα αεροαλλεργιογόνα που προκαλούν αναπνευστική αλλεργία εφαρμόζεται η πρόκληση οργάνων - στόχων, δηλαδή πρόκληση του επιπεφυκότα, ρινική και βρογχική πρόκληση.
Ειδικές προκλήσεις εφαρμόζονται για τις φυσικές κνιδώσεις, ώστε το άτομο εκτιθέμενο στον φυσικό παράγοντα που προκαλεί το πρόβλημα του να αναπαραγάγει τη συμπτωματολογία (π.χ. δοκιμασία πάγου, πίεσης, δερμογραφισμού, άσκησης κλπ).

Πώς γίνονται οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού;
Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι απλές στην τεχνική, γρήγορες στο αποτέλεσμα τους, ακριβείς, ασφαλείς, γίνονται σε όλες σχεδόν τις ηλικίες και είναι σχετικά μη-δαπανηρές. Στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου τοποθετείται μικρή σταγόνα διαλύματος του αλλεργιογόνου και με μία καρφίδα προκαλείται ένας μικρός νυγμός στο δέρμα (είναι ανώδυνος, απλώς να εισέλθει ελάχιστη ποσότητα του διαλύματος στο δέρμα) και μετά από αναμονή 15-20 λεπτών γίνεται η ανάγνωση του αποτελέσματος. Επί θετικού ευρήματος σχηματίζεται στο σημείο του νυγμού αντίδραση, όπως ακριβώς αυτή που δημιουργείται μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Τι σημαίνει μία θετική δερμοαντίδραση νυγμού;
Κατ' αρχάς σημαίνει ότι το άτομο είναι ευαισθητοποιημένο στην ουσία (αλλεργιογόνο) που προκάλεσε την αντίδραση στο δέρμα, Αλλά στο κατά πόσον έχει κλινική σημασία για τη συμπτωματολογία του ασθενούς μένει να αξιολογηθεί από τον Αλλεργιολόγο, γιατί  πολλά άτομα μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε κάποια αλλεργιογόνα χωρίς όμως να εμφανίζουν καμία νόσο, συνεπώς τα αποτελέσματα των δερματικών δοκιμασιών πρέπει πάντοτε να συνεκτιμώνται με το ιστορικό του ασθενούς και με άλλες παραμέτρους.

Ποια αλλεργιογόνα ελέγχονται με δερμοαντίδραση νυγμού;
Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) είναι κατάλληλες για τον έλεγχο πολλών αλλεργιογόνων, όχι όμως όλων. Τα αεροαλλεργιογόνα (γύρεις δένδρων και φυτών, τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης , των ζώων και των μυκήτων της ατμόσφαιρας) και τα τροφικά αλλεργιογόνα ελέγχονται συνήθως με δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Τα αλλεργιογόνα φαρμακευτικών ουσιών και του δηλητηρίου των Υμενοπτέρων (μέλισσας και σφηκών) ελέγχονται, συνήθως, με συνδυασμό δερματικών δοκιμασιών νυγμού και ενδοδερμικών δοκιμασιών.

Είναι ασφαλείς οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;
Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) είναι οι ασφαλέστερες όλων. Εάν προκληθεί συστηματική αντίδραση εξ' αιτίας δερματικών δοκιμασιών νυγμού ανακοινώνεται διεθνώς ως το σπάνιο περιστατικό και τέτοιες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά σπάνιες μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι μία εξέταση ρουτίνας.

Είναι δαπανηρές οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;
Το κόστος είναι σχετικά χαμηλό. 

Σε ποιες ηλικίες μπορεί να γίνουν οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;
Δεν υπάρχει σαφής περιορισμός στην ηλικία του ατόμου, ακόμη και στο πρώτο χρόνο της ζωής. Σε πολύ ηλικιωμένα άτομα καθίσταται δυσχερής η εξέταση διότι το δέρμα του ηλικιωμένου ατόμου έχει χάσει σημαντικό μέρος της σπαργής του.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνουν οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;
Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού δεν μπορεί να επιτελεσθούν. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν εκτεταμένες δερματικές βλάβες στα σημεία που γίνονται οι δοκιμασίες (εσωτερική επιφάνεια αντιβραχίου ή στη ράχη), όπως δυνατόν να συμβεί σε βαρεία ατοπική δερματίτιδα, επίσης εάν το άτομο λαμβάνει κάποια φάρμακα (αντιϊσταμινικά, ορισμένα ηρεμιστικά κλπ) καθώς σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά μέτρα προστασίας του δέρματος από τον ήλιο


Προστατευθείτε από τον ήλιο
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11.00π.μ. και 3.00μμ. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών σκευασμάτων, ακόμα και αν υπάρχουν σύννεφα, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία έχει διαπεραστική ικανότητα.
  • Χρήση ειδικού ρουχισμού με αντανακλαστικές ιδιότητες, ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να μην τα διαπερνά. Αναφορικά στα βρέφη που δεν μπορεί να γίνει χρήση αντηλιακών σκευασμάτων, ορθή είναι η κάλυψη όλου του σώματός τους με ρούχα.
  • Χρήση αντηλιακών σκευασμάτων με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15. Συνήθως, ο δείκτης προστασίας από 15 έως 20 καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του πληθυσμού. Σε ειδικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 50. Πρέπει, επίσης, να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες Α, Β (UVA,UVB).
  • Τοποθέτηση του αντηλιακού σκευάσματος 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η επάλειψη να γίνεται σε όλα τα μέρη τα οποία εκτίθενται, όπως το σώμα, τα χέρια, τα χείλη, το πρόσωπο και τα αυτιά. Ενδείκνυται η τοποθέτηση του αντηλιακού κάθε 2 ώρες.

Αψιού! Γείτσες!


Η παθολογία του φταρνίσματος.
Φτάρνισμα είναι η ημιαυτόνομος, σπασμωδική και ισχυρότατη αποβολή αέρα μέσω του στόματος και της μύτης. Ένα ανεμπόδιστο φτάρνισμα εκτοξεύει 5.000 σταγονίδια με βακτήρια σε απόσταση 2-3 μέτρων!!!
Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φτάρνισμα προκαλείται όταν διεγερθούν οι μεμβράνες της μύτης. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα της διέγερσης και δίνει σήμα στη μύτη, το στόμα και τον θώρακα να συσπαστούν για να δημιουργηθεί το φτάρνισμα. Ο ρόλος του φταρνίσματος για όποιον είτε είναι κρυολογημένος είτε εισπνέει γύρη ή σκόνη, είναι εμφανής: απομακρύνονται με την απότομη εκπνοή αέρα τα υπαίτια μόρια που προκαλούν πρόβλημα. 
Υπάρχουν όμως και άλλα αντανακλαστικά ερεθίσματα, όπως η συστολή της ίριδας του ματιού όταν εκτεθεί στο λαμπερό φως. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να «βραχυκυκλώνουν» τα κυκλώματα των δύο αντανακλαστικών, δηλαδή του φταρνίσματος και της συστολής της ίριδας. Τέτοιου είδους «βραχυκυκλώματα» μπορεί να ευθύνονται και για το λεγόμενο οργασμικό φτάρνισμα.
Αν κρατήσουμε ένα φτάρνισμα, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουμε ρινική αιμορραγία, ρήξη αγγείου στον εγκέφαλο ή στον λαιμό, ρήξη τυμπάνου του αυτιού, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ή ένα προσωρινό οίδημα που λέγεται εμφύσημα προσώπου. Με ένα πολύ δυνατό φτάρνισμα, μπορεί να σπάσουμε ακόμη και πλευρό. Οπότε καλύτερα είναι να αφήσετε ελεύθερο το φτάρνισμα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα.
  • Η ταχύτητα του αέρα κατά το φτάρνισμα φθάνει και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα!!!
  • Η ταχύτητα του αέρα κατά την αναπνοή φθάνει τα 8 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Η ταχύτητα του αέρα με το βήχα φθάνει και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Το φτάρνισμα απασχόλησε τους ανθρώπους, αφού τα αρχαία χρόνια εθεωρείτο θεϊκό σημάδι, ενώ ακόμη και σήμερα όταν κάποιος φταρνιστεί του λέμε “γείτσες” και του ζητάμε να πει έναν αριθμό τον οποίο τον αντιστοιχίζουμε με γράμμα της αλφαβήτου, ώστε να μαντέψουμε ποιος μιλά εκείνη την ώρα γι’ αυτόν.
Αρχικά η έκφραση "γείτσες" λεγόταν στην περίοδο επιδημίας πανούκλας στο άτομο που φταρνιζόταν, γιατί το “αψιού” ήταν το πρώτο σύμπτωμα της πανούκλας και του εύχονταν υγεία.
Η τοποθέτηση των δακτύλων κάτω από τη μύτη ή το τσίμπημα της μύτης μπορεί να καθυστερήσουν το φτάρνισμα, επειδή μπερδεύουν τα νευρικά ερεθίσματα από τη μύτη στον εγκέφαλο.

Αχ! Αυτή η Ελληνίδα μάνα


Άλλωστε, αν κάτι είναι πιο γρήγορο απ' το 4G των κινητών αυτή είναι η Ελληνίδα μάνα.
Αν ήταν στο χέρι των γυναικών και επίδοξων συντρόφων σας, η σχέση σας με τη Μαμά θα είχε καταδικαστεί προ πολλού.
Ναι! Είστε μαμάκηδες και ζείτε μ' αυτό. Αλλά, μην το δείχνετε...
Ξέρουμε σας αρέσει το φαγητό της μαμάς. Η μαμά σας είναι καλή μαγείρισσα. Όταν επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες μαθαίνετε να τρώτε τα ντολμαδάκια με το ίδιο λεμόνι, τα επόμενα θα είναι χάλια…
Τι η Μαμά κάπως βλέπει την καινούρια σας φίλη; Ε! Καλά, ψυχολογικό πόλεμο θα σας κάνει…
Τι το μωρό αρρώστησε; Πρώτα μετράει η διάγνωση της μαμάς και μετά του ειδικευμένου ιατρού.
Είναι και η ρημάδα η οικονομική κρίση! Κουράγιο Έλληνα! Επίσημη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι το 55,7% των Ελλήνων από 25-34 μένουν ακόμα με τους γονείς τους.
Θέλετε να μου πείτε ότι ολόκληρο το 55,7% δεν μπορεί να νοικιάσει μια τρύπα με 250 ευρώ και να φύγει από το παιδικό του δωμάτιο; Μάλλον, είναι πολύ δύσκολο...
Ζήτω η Ελληνίδα μάνα!