Αρχική

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ατροφία του αιδοίου



Πρωτοπαθής ατροφία του αιδοίου αγνώστου αιτιολογίας, ICD-10 N95.2.
Συχνότερα εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, όπου υπάρχει η φυσιολογική ατροφία των γεννητικών οργάνων από την έλλειψη οιστρογόνων.
Ο βλεννογόνος του αιδοίου γίνεται λείος, ξηρός και παίρνει χρώμα λευκοκίτρινο. Το δέρμα γίνεται ατροφικό, λείο, λεπτό, λευκόφαιο ή λευκοκύανο χωρίς πτυχές.
Τα μεγάλα χείλη συρρικνώνονται, εμφανίζονται πεπλατυσμένα και άτριχα.
Τα μικρά χείλη ατροφούν μέχρι εξαφανίσεως.
Ο πρόδρομος του κόλπου ξηραίνει και η αιδοιική σχισμή στενεύει με αποτέλεσμα την επώδυνη συνουσία.
Πολλές φορές, πάνω στο δέρμα εμφανίζονται λευκές πλάκες. Από αυτές αναπτύσσονται σε συχνότητα μέχρι και 50% καρκινώματα.
Ιστολογικά η επιδερμίδα παρουσιάζει υπερκεράτωση και ατροφία της μαλπιγγιανής στιβάδας. Οι θηλές εξαφανίζονται και η βασική στιβάδα ευθυγραμμίζεται. Το χόριο παρουσιάζει σημαντική βασεόφιλη εκφύλιση και ομογενοποίηση του κολλαγόνου. Ο ελαστικός ιστός είναι εκφυλισμένος ή λείπει. Τα αγγεία έχουν παχυμένο το ενδοθήλιο από αρτηριοσκλήρυνση. 
Ο έντονος κνησμός, το αίσθημα καύσου ή η επώδυνη νυγμή της περιοχής που πάσχει είναι τα κυριότερα συμπτώματα της ατροφίας ή κραυρώσεως του αιδοίου, μαζί με την δυσπαρεύνια. 
Η διάγνωση θα γίνει με βιοψία και ιστολογικό έλεγχο της βλάβης του αιδοίου και η διαφορική διάγνωση θα γίνει κυρίως από την λευκοπλακία και τον καρκίνο του αιδοίου.
Για τη θεραπεία χορηγούνται οιστρογόνα, αλοιφές με κορτικοειδή, βιταμίνες Α και Ε, ηρεμιστικά και ανιισταμινικά.
Μερικές φορές, χρειάζεται να γίνει εκτομή της βλάβης ή και αιδοιεκτομία.
Βιβλιογραφία
''Παθολογία της γυναίκας'', Εκδόσεις Παριζιάνος

Φάτε όσα αυγά θέλετε


Μύθος είναι ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ ανέλυσαν αρκετές μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσα αυγά θέλουν, δίχως να έχουν συνέπειες.
Όπως γράφουν ο καθηγητής Μπρους Γκρίφιν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «NutritionBulletin» που εκδίδει το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF), η κατανάλωση κορεσμένων λιπών, όπως αυτά που περιέχουν το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσει προβλήματα απ’ ό,τι η κατανάλωση αυγών.
Μολονότι όμως η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι τα αυγά δεν αυξάνουν την χοληστερόλη, ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να τα αποφεύγει, προσθέτουν. Και αυτό, διότι έχουν επικρατήσει παλιές απόψεις, που βασίζονται σε παρωχημένα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία πλέον έχουν ανατραπεί.
Αν και η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί την κύρια αιτία της καρδιοπάθειας, λιγότερο από το ένα τέταρτο από τη χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας προέρχεται από την τροφή μας. Την υπόλοιπη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ μπορεί να την επηρεάσουν άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές και μπορούν να έχουν θέση σε μια προσεγμένη διατροφή, δίχως να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στην κατανάλωσή τους.
Το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Και συνιστούν σε όποιον θέλει να ρυθμίσει τη χοληστερόλη του, να μην ασχολείται με τα αυγά, αλλά να μειώσει τα κορεσμένα λίπη από τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά φαγητά και τα κάθε είδους κέικ, μπισκότα, γλυκίσματα και παχυντικά εδέσματα.
Βιβλιογραφία
forbes.com


Αντίσωμα MM-121


H Merrimack Pharmaceuticals, σε μια φάσης 1/2 κλινική μελέτη  συνδυάζει το MM-121 με Tarceva ® (erlotinib) σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). 
Το MM-121, είναι ένα αντίσωμα που αποσκοπεί στην παρακώλυση της σηματοδότησης ErbB3
Το erlotinib είναι ένα μικρό μόριο στόχευσης του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Οι  όγκοι συχνά γίνονται ανθεκτικοί σε EGFR-στοχευμένες θεραπείες. Η ανακάλυψη, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από κορυφαία ακαδημαϊκά εργαστήρια, δείχνει ότι το MM-121, σε συνδυασμό με Tarceva ® θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που δεν ανταποκρίνονται σε EGFR θεραπείες.
Η μελέτη φάσης 1/2 αξιολογεί αρχικά την ανθρώπινη ασφάλεια και τη φαρμακοκινητική (PK) του MM-121, σε συνδυασμό με erlotinib και θα θεσπίζει ένα ασφαλές σχήμα συνδυασμού και στη συνέχεια θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του σχήματος στον πληθυσμό ασθενών με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο Πνεύμονα.
Το MM-121 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σχεδιασμένο να μπλοκάρει τη σηματοδότηση του ErbB3 υποδοχέα. Ο ErbB3 είναι μέλος της οικογένειας ErbB που αποτελείται από 4 διαφορετικούς υποδοχείς, EGFR (γνωστός και ως ErbB1), ErbB2 (HER2), ErbB3 (HER3) και ErbB4 (HER4). Αυτοί οι υποδοχείς διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη σηματοδότηση του καρκίνου. Το MM-121 είναι το πρώτο αντίσωμα που προέκυψε από την πλατφόρμα Βιολογίας Δικτύου Merrimack, καθώς και ο πρώτος εκλεκτικός ErbB3 ανταγωνιστής.
Βιβλιογραφία 
medicalnewstoday.com



Ηλεκτρονική παρακολούθηση


Ποια CIA, ποιος Μεγάλος Αδερφός, αυτά φαίνονται πια ξεπερασμένα. Η Iarpa που προφέρεται eye-AR-puh είναι η πηγή χρηματοδότησης ενός προγράμματος που θα παρακολουθεί, θα καταγράφει και θα αναλύει ότι γράφεται στα social media. Ένα "μάτι" θα συγκεντρώνει data από το twitter, το Facebook, τα blogs με στόχο ... 
Οι ιθύνοντες του πράγματος, υποστηρίζουν πως, όχι, δεν πρόκειται για ηλεκτρονική παρακολούθηση…
Λένε ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο θα προβλέπει τις εξελίξεις, βασιζόμενο στα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα social media.
Βλέποντας περιστασιακά σε απευθείας σύνδεση τις δραστηριότητες των ανθρώπων θα γίνεται άντληση δεδομένων. Η άντληση δεδομένων γίνεται  από το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αν και η IARPA θεωρείται ότι είναι πιο οργανωμένη και πολλές επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα Reynard όπως το ονομάζουν.
Στόχος όπως αναφέρεται είναι:
Η ανακάλυψη γνώσης και η διάδοση: Θέλουν να αναπτύξουν μια τεχνολογία που να μπορεί να φέρει πληροφορίες από πολλαπλές βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών πληροφοριών σε μία.
Η Tangram: Κρατά καρτέλες για άτομα που θα μπορούσαν να είναι πιθανές απειλές για τα σχέδιά τους. Ανάλυση βίντεο και εξαγωγή του περιεχομένου: όπως το Google αναζήτηση για το βίντεο - το λογισμικό που μπορεί να σαρώσει βίντεο για συγκεκριμένα πράγματα ή ανθρώπους.
Η συλλογή μυστικών πληροφοριών: εξετάζει τις δραστηριότητες των στόχων του εχθρού.
Για να χειριστεί την τεράστια ποσότητα των δεδομένων π πληροφοριών η IARPA χρηματοδοτεί, επίσης, την ανάπτυξη της κβαντικής. Αυτοί οι τύποι υπολογιστών έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα, γεγονός που θα καταστήσει αναμφίβολα την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ πιο ευέλικτη. Η IARPA έχει ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια που ονομάζεται κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο στη γλώσσα (SCIL) για να ενσωματωθεί το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της γλώσσας στην τεχνολογία.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί να αναρωτιέστε αν το κοινό θα φοβηθεί για τις επιπτώσεις του έργου της IARPA και θα απομακρυνθεί από το Διαδίκτυο και το GPS. Ο Porter, ο διευθυντής IARPA, έχει προβλέψει ότι, εφόσον η τεχνολογία που βγαίνει από την έρευνα είναι σε ανάπτυξη, θα φθάσει η μέρα που τα πάντα θα κινούνται μέσω διαδικτύου, οπότε θεωρεί απίθανο ο κόσμος να απομακρυνθεί από αυτό.
Πηγή
Federation of American Scientists  

Δίαιτα για όσους παραγγέλνουν συχνά από έξω


Delivery diet- Δίαιτα παραγγελίας
Κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν και να μαγειρέψουν. 
Το ένα γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ. 
Προτιμάτε να παραγγέλνετε από εστιατόρια που μαγειρεύουν υγιεινά. Δεν είναι ντροπή! Να αναφέρετε ότι είστε σε δίαιτα.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Ημερομηνία έναρξης της δίαιτας:                                                            
Βάρος σώματος:                                                     Προηγούμενο:   
  
1η ΜΕΡΑ
Πρωινό: Γιαούρτι άπαχο και 1 φέτα ψωμί
Πρόγευμα: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
Μεσημέρι: σπαγγέτι ναπολιτάνα, πράσινη σαλάτα
Απόγευμα: 2 φρυγανιές, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Βράδυ: Σαλάτα ανάμεικτη (μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα)

2η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 γιαούρτι άπαχο
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Σαλάτα με κοτόπουλο
Απόγευμα: 2 φρυγανιές, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Βράδυ: 2 σουβλάκια κοτόπουλο

3η ΜΕΡΑ
Πρωινό:  2 φρυγανιές με λίγο βούτυρο
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Τονοσαλάτα
Απόγευμα: 1 χυμό
Βράδυ: Μπιφτέκια και σαλάτα ντομάτα αγγούρι

4η ΜΕΡΑ
Πρωινό:  1 γιαούρτι άπαχο με μέλι
Πρόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Μεσημέρι: Σάντουιτς μεσογειακό (φέτα, ντομάτα, πιπεριά)
Απόγευμα: 1 γιαούρτι
Βράδυ: 3 κομμάτια πίτσα με μοτσαρέλα και λεπτή ζύμη

5η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 2 φρυγανιές, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Πρόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο
Μεσημέρι: Σαλάτα ανάμεικτη (μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα)
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: σπαγγέτι με μανιτάρια, πράσινη σαλάτα

6η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 γιαούρτι άπαχο με δημητριακά
Πρόγευμα: 2 φρυγανιές, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Μεσημέρι: Κοτόπουλο ψητό, πράσινη σαλάτα
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Χωριάτικη σαλάτα

7η ΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο και λίγη μαρμελάδα
Πρόγευμα: 1 γιαούρτι άπαχο
Μεσημέρι: Σαλάτα ανάμεικτη (μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα)
Απόγευμα: 1 φρούτο εποχής
Βράδυ: Μοσχαρίσια μπριζόλα και πράσινη σαλάτα
by Savvi Diet


Ασκήσεις Κέγκελ για σεξουαλική υγεία


Ασκήσεις Κέγκελ
Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι ωφέλιμες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Οι ασκήσεις Kegel είναι ο καλύτερος τρόπος τόνωσης και ρύθμισης της ουροδόχου κύστεως και της ουρογεννητικής οδού.
Εάν  έχετε τάση για μολύνσεις ουροδόχου κύστεως ή η διάμετρος και η ισχύ των ούρων σας έχουν εξασθενίσει και τα ούρα αποβάλλονται σε σταγόνες, πρέπει να αρχίσετε αμέσως τις ασκήσεις Κέγκελ.
Οι ασκήσεις Κέγκελ αναπτύχθηκαν από τον Δρ Άρνολντ Κέγκελ, γυναικολόγο, της δεκαετίας του 1940, για να βοηθήσει τις γυναίκες με προβήματα στο ουρογεννετικό τους σύστημα και ακράτεια.
Η άσκηση αυτή του ηβοσπλαχνικού μυός σε καθημερινή βάση, ανακάλυψε ότι δεν βοηθάει μόνο στην ακράτεια ούρων, αλλά ενισχύει και τη σεξουαλικότητα.
Οι ασκήσεις Κέγκελ αυξάνουν την ροή του αίματος στην πυελική περιοχή και βελτιώνουν την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος γενικότερα.
Ο ηβοσπλαχνικός μυς είναι ένας μεγάλος μυς που μοιάζει με ιμάντα και ξεκινάει από το οστό της πυελικής περιοχής και φτάνει στον κόκκυγα. Είναι ο μυς που νιώθει κάποιος όταν σφίγγει τον πρωκτό του. Ένας καλός τρόπος για να τον νιώσετε και να τον τεστάρετε είναι να αποβάλλετε τα ούρα σας με δυνατή ροή και εν μέσω της αποβολής των ούρων, να διακόψετε την ούρηση απότομα.
Όταν είναι καλά γυμνασμένος ο ηβοσπλαγνικός μυς λειτουργεί σα στρόφιγγα που αρχίζει να τρέχει ή να σταματάει αμέσως.
Οι ασκήσεις Κέγκελ συστήνονται ειδικά στους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προστάτη τους, που έχουν μειωμένη σεξουαλική ισχύ, που έχουν ακράτεια και κακή κυκλοφορία του αίματος και για όσους θέλουν να κάνουν επιμήκυνση του πέους τους.
Το ιδανικό με αυτές τις ασκήσεις είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε παντού, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Για να τις πραγματοποιήσετε, πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε τον μυ, ''ρουφώντας'' την πυελική σας περιοχή και την περιοχή του πρωκτού προς τα μέσα και προς τα πάνω, ενώ παράλληλα σφίγγεται τον πρωκτό σας. προς τα πάνω, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, μείνετε εκεί λίγο, χαλαρώστε και ελευθερώστε την περιοχή και πάλι.
Καλό θα ήταν να κάνετε 10 ασκήσεις Κέγκελ για αρχή, στη συνέχεια 20, 30 και να τις αυξήσετε σταδιακά, φτάνοντας τις 100 ασκήσεις ημερησίως.
Εγγυώνται να κάνουν τη σεξουαλική σας ζωή καλύτερη, ιδίως αν κάνει και η σύντροφός σας τις ίδιες ασκήσεις, αλλά και να επιμηκύνουν το πέος σας.

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα


Ορισμένοι ασθενείς με αρθρίτιδα επιδεινώνονται μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης.
-Σε σύγκριση με την οστεοαρθρίτιδα, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
-Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανότερο να υποστούν εξάρθρωση ισχίου μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου από ό,τι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
-Επιπλέον, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος, από ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα που προσβάλλει όλο τον οργανισμό προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στους δικούς του ιστούς.
Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει μόνο τις αρθρώσεις, προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων.
Η κοινή αρθροπλαστική είναι επιτυχής στην ανακούφιση του πόνου και της αναπηρίας που προκαλείται από την αρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος. 
Ενώ τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρές συνέπειες που περιλαμβάνουν την μόλυνση, τις εξαρθρώσεις και τις θρομβώσεις.
Βιβλιογραφία
Arthritis & Rheumatism, news release, Nov. 28, 2012

Ποιοι κινδυνεύουν από αρρυθμίες στη θάλασσα;


Αρρυθμίες και μπάνιο στη θάλασσα
Η αερόβια άσκηση όπως το κολύμπι, ενδείκνυται για τους καρδιοπαθείς.
Το κολύμπι στη θάλασσα κάνει καλό στους καρδιοπαθείς, όμως χρειάζεται να προσέχουν κάποιες λεπτομέρειες:
-Πρέπει να κολυμπούν σε μικρό βάθος μέχρι 2 μέτρα
-Πρέπει να επιδιώκουν να υπάρχει κάποιος κοντά τους
-Πρέπει να μπαίνουν σιγά σιγά στη θάλασσα και να αποφεύγουν τα πολύ κρύα νερά, που μπορεί να πυροδοτήσουν αρρυθμίες
-Πρέπει να κάνουν οφθαλμόλουτρο με μέτρο...

Άρνικα


Άρνικα - Arnica montana
Η άρνικα είναι ένα βότανο σαν μαργαρίτα ενδημικό φυτό της Κεντρικής Ευρώπης που φύεται στα ορεινά και αλπικά λιβάδια της σε όξινα κυρίως εδάφη.
Η  άρνικα είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια του ηλίανθου.
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρνάκι" λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων  της.
Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το "άλκιμο βότανο" πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.
Η άρνικα είναι σπάνιο είδος, αλλά κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια με τα καταπράσινα οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους όλον τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.
Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις.
Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές και στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.
Αν και ο θεραπευτικός της μηχανισμός παραμένει άγνωστος, γεγονός είναι ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Περιέχει βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη, υδατάνθρακες (Mucilage, ινουλίνη), κουμαρίνες (Scopoletin, umbelliferone), φλαβονοειδή (Betuletol,eupafolin, flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin tricin), τριτερπενοειδή (σεσκιτερπένια, arnifolin, helenalin), πτητικά έλαια (Thymol), Arnicin, καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη, τανίνη.
Την άρνικα χρησιμοποιούμε για την θεραπεία του μετεγχειρητικού πόνου και οιδήματος, στην οστεοαρθρίτιδα, στις νευραλγίες, στα αιματώματα, στα διαστρέμματα, στους μώλωπες, στις θλάσεις, στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, στην  φλεβίτιδα, στα κρυοπαγήματα, στα τσιμπήματα των εντόμων και τους δοθιήνες.
Επίσης η Άρνικα χρησιμοποιείται για μασάζ πριν από κάθε άθληση, για χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση, για μασάζ μετά από μια κουραστική μέρα και μετά από μια επίπονη εργασία.
Γίνεται επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας ή τοποθετούνται κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας.
Προφυλάξεις:
η άρνικα είναι γενικά ασφαλής όταν την χρησιμοποιούμε τοπικά εξωτερικά, ωστόσο, όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και την άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση:
-ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση...
-ειδικά την άρνικα δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά.....
-δεν την χρησιμοποιούμε σε πληγές....
-σε σκασμένο δέρμα.....
-δεν την χρησιμοποιούμε αν είμαστε αλλεργικοί.....



Αρθροπλαστική ισχίου


Πότε πρέπει να γίνεται αρθροπλαστική ισχίου;
Όταν οι άλλες θεραπείες (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες, ελάττωση σωματικού βάρους) δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον πόνο του ισχίου τότε η αρθροπλαστική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της κινητικότητας του ισχίου.
Για την αντικατάσταση της άρθρωσης χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα αρθροπλαστικής, τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).
Τα νεότερα εμφυτεύματα με μεταλλικές υποδοχές χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε ασθενείς εκλεκτικών επεμβάσεων.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά το άνω άκρο του μηριαίου οστού και την επιφάνεια της κοτύλης (υποδοχή στην λεκάνη). Τα εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενοχλήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για την αντικατάσταση μίας κατεστραμμένης, συνήθως λόγω της αρθρίτιδας, ισχιακής άρθρωσης. Η ισχιακή άρθρωση είναι μία άρθρωση σφαίρας-υποδοχής. Η κεφαλή του μηριαίου οστού σχηματίζει το σφαιρικό στοιχείο, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στην υποδοχή της λεκάνης (κοτύλη).
Οι επιφάνειες αυτών των οστών καλύπτονται από μία λεία ουσία που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Η αρθρίτιδα προκαλεί τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, αφήνοντας εκτεθειμένο το υποκείμενο οστό. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, παραμόρφωση και απώλεια κινητικότητας.
Σε μία επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ο χειρουργός αντικαθιστά την κεφαλή του μηριαίου οστού που έχει υποστεί φθορά με ένα μεταλλικό ή κεραμικό σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό, ενώ στην υποδοχή τοποθετείται πολυαιθυλένιο ή μεταλλικό κυπέλλιο με ένθετο πολυαιθυλενίου (πλαστικό). Η πρόθεση μπορεί να στερεωθεί με τσιμέντο παρόμοιο με το οδοντιατρικό τσιμέντο, ή εφαρμόζεται στην κατάλληλη θέση με την άσκηση πίεσης, χωρίς τη χρήση τσιμέντου. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα.
Η Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση των προσβεβλημένων ή κατεστραμμένων επιφανειών στην ισχιακή άρθρωση (δηλαδή στην κορυφή του μηριαίου οστού και στο εσωτερικό της υποδοχής του ισχιακού οστού) με μεταλλικές επιφάνειες.
Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών με προχωρημένη ισχιαρθροπάθεια που ούτως ή άλλως θα υποβάλλονταν σε συμβατική αρθροπλαστική ισχίου. Στην αρθροπλαστική επιφανείας ισχίου αφαιρείται μικρότερο τμήμα οστού, καθιστώντας ευκολότερη την επανάληψη της επέμβασης ή τη διενέργεια περαιτέρω επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου στο μέλλον. Μία επέμβαση αθροπλαστικής επιφανείας ισχίου μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ωστόσο δεν συνιστάται για όλους τους ασθενείς.
Η αρθροπλαστική του ισχίου γίνεται σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και έντονο πόνο, περιορισμό της κίνησης ή παραμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου, με τραυματισμό του ισχίου (εξάρθρημα, κάταγμα του ισχίου), σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και σε άλλες καταστάσεις όπως όγκοι, άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής.
Τα συμπτώματα που είναι ενδεικτικά για αρθροπλαστική του ισχίου:
● Πόνος που ξυπνά τη νύχτα.
● Μικρή ή καθόλου ανταπόκριση στη χρήση αναλγητικών
● Δυσκολία στο ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας
● Δυσκολία έγερσης από την καθιστή θέση
● Πόνος που εμποδίζει στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η αρθροπλαστική του ισχίου γίνεται σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Με την πρόοδο όμως της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν ισχυρές και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τεχνητές αρθρώσεις που είναι κατάλληλες και για νεότερους και πιο δραστήριους ασθενείς. Ωστόσο οι νεότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα φθοράς της τεχνητής πρόθεσης και ενδεχόμενη αλλαγή της μετά την πάροδο 20 ετών.
Καταρχήν γίνεται κλινική εξέταση και λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό.
Το ισχίο εξετάζεται (εύρος κίνησης, μυϊκή ισχύς των μυών γύρω από το ισχίο) και γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και μετά από αυτήν συμβαίνουν απώλειες αίματος και γι΄αυτό χρησιμοποιείται η τεχνική της αυτομετάγγισης (ο ασθενής λαμβάνει πίσω μέρος του δικού του αίματος που χάνεται από την περιοχή της επέμβασης).
Η αρθροπλαστική του ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με μεταλλική πρόθεση.
Αρχικά αφαιρείται η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή. Ακολουθεί δημιουργία εσοχής στη λεκάνη όπου θα τοποθετηθεί ειδικό κυπέλιο μέσα στο οποίο θα εφάπτεται και θα λειτουργεί η τεχνητή μηριαία κεφαλή. Στο τέλος γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία του αυλού του μηριαίου να δεχθεί το μεταλλικό στέλεχος πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η τεχνητή κεφαλή.
Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του ισχίου και λειτουργούν σαν μια φυσιολογική άρθρωση. Τα μέρη της τεχνητής άρθρωσης που θα δημιουργηθεί αποτελούνται είτε από ειδικό ανθεκτικό πλαστικό και μεταλλικά πολύ ανθεκτικά κράματα ατσαλιού και τιτανίου, είτε από μεταλλικές επιφάνειες κοβαλτίου - χρωμίου (metal on metal).
Όλα τα υλικά είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου διαρκεί 1-2 ώρες. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο ασθενής παραμένει υπό νάρκωση (γενική ή περιοχική) και δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για μία ώρα όπου παρακολουθείται στενά από τον αναισθησιολόγο και την νοσηλεύτρια της νάρκωσης, έως ότου συνέλθει από την αναισθησία.
Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει κλινήρης και φέρει ουροκαθετήρα, σωλήνα παροχέτευσης του τραύματος που παροχετεύει το αίμα από την άρθρωση καθώς και ενδοφλέβιο καθετήρα από τον οποίο λαμβάνει τα απαραίτητα φάρμακα (αντιβιοτικά, παυσίπονα, κλπ).
Την δεύτερη μέρα μετά το χειρουργείο αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι και βαδίζει με τη βοήθεια ζεύγους βακτηριών ή περιπατητήρα.
Τις επόμενες μέρες νοσηλείας ο ορθοπαιδικός σχεδιάζει ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, το οποίο υλοποιείται καθημερινά από τους συνεργάτες μας φυσιοθεραπευτές.
Την πέμπτη μέρα ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής πλήρως κινητοποιημένος, χωρίς πόνο και με γραπτές οδηγίες για το διάστημα της αποθεραπείας.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται χωρίς πόνο με τη βοήθεια 2 βακτηριών για τον πρώτο μήνα, μιας για το δεύτερο μήνα και χωρίς βακτηρίες από τον τρίτο μήνα και έπειτα.
Σιγά-σιγά ο ασθενής θα μπορέσει να περπατήσει μεγάλες αποστάσεις, να κολυμπήσει, να κάνει ποδήλατο, και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.
Επιστροφή στην εργασία
Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται σε διάστημα 2-3 μηνών, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα.
Επιπλοκές αρθροπλαστικής ισχίου
Πνευμονική εμβολή:
Οι θρόμβοι του αίματος που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν εμβολή στους πνεύμονες με αποτέλεσμα αναπνευστική δυσχέρεια. Η εμβολή σπανίως είναι κλινικά σοβαρή. Για το ενδεχόμενο αυτό ο ασθενής λαμβάνει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή έως και 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
● Φλεγμονή:
Ανάπτυξη μικροβίων στο τραύμα μπορεί να συμβεί σε πολύ μικρό ποσοστό (<1%) και αντιμετωπίζεται με την χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή την ημέρα της επέμβασης.
● Ανισοσκελία:
Λόγω της φθοράς της άρθρωσης προεγχειρητικά οι μύες που περιβάλλουν το ισχίο χαλαρώνουν και ανεπαρκούν. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις, για να αντιμετωπισθεί αυτή η μυϊκή ανεπάρκεια είναι απαραίτητο το ισχίο να επιμηκυνθεί για να προσφέρει καλύτερη σταθερότητα στο χειρουργηθέν άκρο. Συνήθως, πάντως, γίνεται προσπάθεια ώστε η διαφορά ανάμεσα στα σκέλη να μην είναι μεγαλύτερη από μισό εκατοστό.
Εξάρθρημα:
Συγκεκριμένες ακραίες θέσεις του χειρουργημένου άκρου μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρθρωση (βγάλσιμο) της προσθετικής κεφαλής τη πρώτη μετεγχειρητική περίοδο. Ο ασθενής διδάσκεται να αποφεύγει αυτές τις ακραίες θέσεις για αρκετούς μήνες μετεγχειρητικά.
Σε ποιους ασθενείς δεν έχει καλά αποτελέσματα η αρθροπλαστική;





Αρθροπλαστική γόνατος


Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι φθαρμένες φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με τεχνητά υλικά. Ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος του μηρού και της κνήμης αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετούνται μεταλλικά ενθέματα τα οποία είναι συνήθως κατασκευασμένα από ειδικά κράματα τιτανίου, κοβαλτίου ή χειρουργικού χάλυβα. Ανάμεσα στο μηριαίο και το κνημιαίο ένθεμα τοποθετείται ένα ένθεμα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη τριβή κατά την κίνηση του τεχνητού γόνατος. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί και ειδικά κεραμικά υλικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη κρίνεται και η αντικατάσταση της οπίσθιας επιφάνειας της επιγονατίδας. Η εξέλιξη των υλικών αρθροπλαστικής αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικής έρευνας δεκαετιών, με αποτέλεσμα οι σύγχρονες προθέσεις να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και να προσεγγίζουν την εμβιομηχανική του φυσιολογικού γόνατος.
Υπάρχουν δύο είδη αρθροπλαστικής γόνατος
Μερική αρθροπλαστική γόνατος
Η μερική αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει αναπλήρωση μόνο του φθαρμένου μέρους του γόνατος.
Ολική αρθροπλαστική γόνατος
Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες αρθρώσεις του σώματος. Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός) που περιστρέφεται πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού (κνήμη) και την επιγονατίδα, η οποία ολισθαίνει σε μια εγκοπή στο τέλος του μηρού.
Η σταθερότητα παρέχεται από μεγάλους συνδέσμους, προσαρτημένους στο μηρό και στην κνήμη. Το γόνατο αποκτά ισχύ από τους μεγάλου μήκους μύες του μηρού.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου μέρους του γόνατος με εμφυτεύματα. Το νέο σας γόνατο θα αποτελείται από ένα μεταλλικό εμφύτευμα στο άκρο του μηριαίου οστού, έναν μεταλλικό και πλαστικό αποστάτη στο άνω μέρος του κνημιαίου οστού και, αν χρειάζεται, ένα πλαστικό κουμπί στην επιγονατίδα.
Η χειρουργική επέμβαση
Διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες και γενικώς η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Η επέμβαση διεξάγεται μέσω τομής στο μπροστινό μέρος του γονάτου, μήκους από 10 έως 23 cm. Τα ράμματα ή οι συνδετήρες μπορεί να είναι απορροφήσιμα, όμως οι μη απορροφήσιμοι τύποι πρέπει συνήθως να αφαιρούνται περίπου 2 εβδομάδες μετά από την επέμβαση.
Ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συνθηκών. Άτομα που κατοικούν σε σπίτια ενός ορόφου και διαμερίσματα ή σπίτια με μπάνια και κρεβατοκάμαρες στον κάτω όροφο επιστρέφουν σπίτι γρηγορότερα από ότι άτομα που κατοικούν σε σπίτια με πολλά σκαλιά. Άτομα που έχουν κάποιον επαγγελματία βοηθό ή μέλος της οικογένειας να τους φροντίζει ενδεχομένως να αναρρώσουν γρηγορότερα από όσους ζουν μόνοι.
Σε ποιους ασθενείς δεν έχει καλά αποτελέσματα η αρθροπλαστική;
Βιβλιογραφία
mayoclinic.com

Νοσηλεία στο Εξωτερικό


ΑΡΘΡΟ 11 
Νοσηλεία στο Εξωτερικό

1. Η νοσηλεία στο εξωτερικό των ασφαλισμένων του Οργανισμού εγκρίνεται με δαπάνες του οικείου ταμείου ύστερα από έγκριση των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών Εξωτερικού (Ε.Υ.Ε.Ε.) και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τις εκάστοτε υπουργικές αποφάσεις περί νοσηλείας στο εξωτερικό, στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
Α) Αν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα επιστημονικά μέσα είτε γιατί δεν εφαρμόζεται η ειδική ιατρική μέθοδος διάγνωσης της θεραπείας που απαιτείται.
Β) Αν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί έγκαιρα στην Ελλάδα και η τυχόν καθυστέρηση της αντιμετώπισής του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Προκειμένου να γνωματεύσουν οι ειδικές υγειονομικές επιτροπές στις ανωτέρω Α & Β περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο των εξής δικαιολογητικών:
Γνωμάτευση γιατρού Διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας ή των νομίμων αναπληρωτών τους. Στη σχετική γνωμάτευση θα πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης ή της βλάβης και το ανέφικτο της αντιμετώπισής της στην Ελλάδα. 
Γ) Αν ο ασθενής αναχωρήσει επειγόντως για το εξωτερικό χωρίς την προβλεπόμενη προέγκριση του ασφαλιστικού φορέα, επειδή υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της περίπτωσης.
Για την ως άνω Γ περίπτωση απαιτείται γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας με την οποία να πιστοποιείται με λεπτομέρεια η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς και να επισημαίνεται η αδυναμία αντιμετώπισής του στην Ελλάδα και ότι η καθυστέρηση μετάβασης στο εξωτερικό εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του ασφαλισμένου.
Δ) Αν ο ασφαλισμένος που βρίσκεται προσωρινά για οποιονδήποτε λόγο σε χώρα του εξωτερικού, ασθενήσει ξαφνικά και νοσηλευτεί σε θεραπευτήριο. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται ο ασφαλισμένος να υποβάλει γνωμάτευση νοσηλευτικού κέντρου του εξωτερικού στην οποία να περιγράφεται λεπτομερώς η πάθηση και η αναγκαιότητα της άμεσης και επιβεβλημένης νοσηλείας.
2. Σε χώρες της Ε.Ε. η νοσηλεία του ασθενούς και, προκειμένου για μεταμόσχευση, του δότη εγκρίνεται για δημόσιο νοσοκομείο ή φορείς ενταγμένους στο σύστημα με βάση τα κοινοτικά έντυπα. Σε χώρες εκτός Ε.Ε. ο οικείος ασφαλιστικός φορέας καταβάλλει τα ισχύοντα στην Ελλάδα με βάση το κρατικό τιμολόγιο, ύστερα από γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. 
Η νοσηλεία σε χώρα εκτός Ευρώπης εγκρίνεται μόνο στην περίπτωση που το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται σε Ευρωπαϊκή χώρα. Στην περίπτωση αυτή η αναγκαιότητα της νοσηλείας πρέπει να αιτιολογείται σαφώς τόσο στη γνωμάτευση του γιατρού, όσο και στη γνωμάτευση της ΕΥΕΕ.
Εάν το περιστατικό αντιμετωπίζεται μεν σε χώρα της Ευρώπης, αλλά ο ασφαλισμένος επιθυμεί να νοσηλευτεί σε άλλη μη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί βαρύνονται μόνο με το 30% των δαπανών νοσηλείας, των εξόδων ταξιδίου και διαμονής. 
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων όπως ισχύουν κάθε φορά.
3. Επίσης, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αναλαμβάνουν και τις παρακάτω δαπάνες:
α. το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής του ασθενή, του τυχόν αναγκαίου συνοδού του και, προκειμένου για μεταμόσχευση, του δότη, της οικονομικότερης θέσης του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται.
β. Για έξοδα διαμονής και διατροφής του ασθενή, του τυχόν αναγκαίου συνοδού και του τυχόν δότη, ο φορέας καταβάλει το ποσό των ενενήντα (90) € ημερησίως.
4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ασφαλιστικών οργανισμών προκαταβάλλεται μέρος των δαπανών για νοσηλεία, για όσες μέρες ορίζει η απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Η προκαταβολή αυτή χορηγείται με προσκόμιση βεβαίωσης ή προτιμολογίου του νοσοκομείου όπου αναλύονται οι δαπάνες νοσηλείας κατά πρόβλεψη. 
5. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου στο εξωτερικό, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αναλαμβάνουν τις δαπάνες ταρίχευσης, φερέτρου, και μεταφοράς της σορού του αποβιώσαντος μέχρι του τόπου ενταφιασμού του στην Ελλάδα. Το ύψος του ποσού στην περίπτωση αυτή καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.
Πηγή
Ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας ΕΟΠΥΥ, 26/9/2012


Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας


Πολύ πριν από την εξέλιξη της δυτικής φαρμακευτικής, οι άνθρωποι είχαν μόνο μία επιλογή, όταν αρρώσταιναν: τη φύση. 
Βότανα και μπαχαρικά δίνουν απαντήσεις και λύσεις σε διάφορα προβλήματα υγείας, που, ενδεχομένως, να αντιμετωπίζετε.
  • Βήχας
Το φασκόμηλο είναι ένα από τα καλύτερα «γιατρικά» για τον πονόλαιμο και τον βήχα. Είτε μασήσετε τα φύλλα του, είτε επιλέξετε να ετοιμάσετε ένα ρόφημα από φασκόμηλο, τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία σας. Να θυμάστε, ότι το φασκόμηλο χρειάζεται πολύ ήλιο και δροσιά σε υψηλές θερμοκρασίες, εφ' όσον το χώμα είναι στεγνό ή τουλάχιστον καλά στραγγισμένο.
  • Φαγούρα στο δέρμα, δερματίτιδα και εξανθήματα
Το τζελ της αλόης μπορεί να ανακουφίσει από τον κνησμό και τις φλεγμονές, όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα σας. Εναλλακτικά και το χαμομήλι έχει την ικανότητα να απαλύνει ένα εξάνθημα, όταν το εφαρμόζετε ως μια δροσερή κομπρέσα. Το χαμομήλι μάλιστα είναι ιδανικό σε μορφή κομπρέσας, στις περιπτώσεις που έχετε κάποιο εξάνθημα στο εξωτερικού του βλεφάρου. Φυτέψτε την αλόη σε καλά στραγγισμένο και αμμώδες έδαφος, μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα και τοποθετήστε τη σε ένα ηλιόλουστο και ζεστό σημείο.
  • Πεπτικά προβλήματα
Το πιπέρι cayenne (και άλλες πικάντικες πιπεριές), το σκόρδο, το τζίντζερ και η κουρκούμη, εάν ληφθούν πριν από το φαγητό ή ενσωματωθούν σε ένα γεύμα, βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, που ενδεχομένως παρουσιάζει το πεπτικό σας σύστημα. Το πιπέρι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την ποσότητα υδροχλωρικού οξέως, που εκκρίνει το στομάχι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πιπέρι χάρη στην «καυτερή» ουσία καψαϊκίνη, καταπραϋνει τους μυϊκούς πόνους και τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις καθώς μπλοκάρει τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, δύο κουταλιές χυμού λάιμ και τζίντζερ μαζί με λίγο μέλι, μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό μετά από κάθε βαρύ γεύμα. Είτε πρόκειται για δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα, ο μάραθος (ή το μάραθο) μπορεί να βοηθήσει. Πιείτε ένα τσάι με μάραθο ή μασήστε μερικούς σπόρους του. Ο μάραθος βοηθά στην πέψη, μειώνει τα αέρια, απαλύνει από τους πόνους, που προκαλούν οι κράμπες και μειώνει τη ναυτία.
  • Πονοκέφαλος
Η λεβάντα και το χαμομήλι ενδείκνυνται για χαλάρωση, καθώς αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Εάν μάλιστα υποφέρετε από πονοκεφάλους, καλό είναι να πίνετε ένα φλιτζάνι τσαγιού δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας σε λίγο ελαιόλαδο και κάντε με το μείγμα μασάζ στους κροτάφους ή φτιάξτε ένα ρόφημα με δενδρολίβανο, το οποίο έχει αναλγητική δράση και θα σας ανακουφίσει.
  • Μυϊκός πόνος
Είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο, το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να παράσχει γρήγορη ανακούφιση, όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσκαμψίας και μυϊκούς πόνους. Εφαρμόστε το σε μία κομπρέσα ή προσθέστε το εκχύλισμά του στο ντους σας. Επιπλέον, διάφορες έρευνες αναφέρουν, ότι το τζίντζερ είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον πόνο από την αρθρίτιδα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
  • Άγχος
Ο βασιλικός θεωρείται αποτελεσματικός για τη μείωση του στρες, καθώς αυξάνει την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη σεροτονίνη. Ο βασιλικός, επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «φάρμακο» για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού.
ΠΗΓΗ
pentapostagma.gr

Έμβρυα από τρεις γονείς για πρόληψη των μιτοχονδριακών παθήσεων




Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πλέον ότι θα στηρίξει και θα επιτρέψει την πρακτική της δημιουργίας εμβρύων από τρεις-«γονείς»  με στόχο να «προληφθούν οι γεννήσεις παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις».
Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την περυσινή εκτεταμένη εκστρατεία συμβουλευτικής από την Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, μέσω της οποίας έγινε γνωστό ότι η πλειονότητα των Βρετανών δεν αντιτίθενται με την διαδικασία.
Η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανικής κυβέρνησης,  Καθηγήτρια Dame Sally Davies, δήλωσε: «Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά καινοτόμες νέες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων παθήσεων, γεμίζοντας με ελπίδα πολλές οικογένειες που επιζητούν την πρόληψη της κληρονόμησης των γενετικών παθήσεων στα μελλοντικά τέκνα τους. Το πλέον ορθό είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο συντομότερα γίνεται για να σωθούν ζωές»
Ο Δρ. David King, μέλος της ομάδας-lobby Human Genetics Alert άσκησε δριμεία κριτική:
"Οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι αχρείαστες και ανασφαλείς και στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν από την πλειονότητα των ανατροφοδοτήσεων της συμβουλευτικής διαδικασίας και της διαδικασία έγκρισης. Είναι καταστροφικό – η απόφαση να διασχίσουμε τη λεπτή γραμμή που θα οδηγήσει τελικώς σε μία ευγονική αγορά μωρών θα πρέπει να ειδωθεί στη βάση μίας εντελώς μεροληπτικής και ανεπαρκούς διαδικασίας  έγκρισης".
Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αρνήθηκε κατηγορηματικά  ότι η διαδικασία έγκρισης και συμβουλευτικής ήταν μεροληπτική αναφέροντας ότι η τελευταία «αποτέλεσε μία πιο περίπλοκη διαδικασία από την απλή απαρίθμηση ψήφων υπέρ και κατά των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν». Η βιοηθική της μεταφοράς μιτοχονδρίων απλά αγνοήθηκε όμως από τα μέσα ενημέρωσης, που προτίμησαν να δώσουν βάρος στις ιστορίες ευτυχισμένων γονέων.
Η συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων, σε ετήσια βάση, είναι 1 στα 6.500 μωρά – περίπου 200 μωρά κατ΄έτος στη Βρετανία. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις νοσούν με πολύ έντονα συμπτώματα, άλλα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν λειτουργικές ζωές με πολύ λίγα συμπτώματα. Περίπου, δέκα ζευγάρια ετησίως θα επωφελούνται στη Βρετανία από την τεχνική. 
Ένσταση έγινε γιατί οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντικατάσταση μιτοχονδρίων θα οδηγήσουν στην θανάτωση χιλιάδων εμβρύων… Ο τεράστιος όγκος ανθρώπινων ωαρίων που θα πρέπει να αποκτηθούν για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος ενέχει επίσης ισχυρά δεοντολογικά ζητήματα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι μελλοντικές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία ούτε έχουν προβλεφθεί αλλά ούτε και δύνανται να προβλεφθούν.
Βιβλιογραφία
bbc.co.uk

Τα καλύτερα βότανα για την αρθρίτιδα


Αρθρίτιδα
Ροφήματα για την αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων.
Οι αρθρώσεις παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως, ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση αρθρικού υγρού.
Τα αφεψήματα για την αρθρίτιδα  πρέπει να έχουν διουρητική δράση για την απομάκρυνση από τον οργανισμό των παθογόνων αιτίων.
Παρακάτω δίνονται 2 συνταγές αφεψημάτων για την αρθρίτιδα που πρέπει να εναλλάσσονται κάθε τρεις ημέρες
Αφέψημα για την αρθρίτιδα Α
Υλικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φιλιπέντουλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα σημύδας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα αγρόπυρου (αγριάδας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα τουσσιλάγου
Εκτέλεση
Ρίχνετε στο παραπάνω μείγμα 2 λίτρα βραστό νερό και το βράζετε για λίγα λεπτά.
Το σκεπάζετε και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά.
Το σουρώνετε και το πίνετε ζεστό
Αφέψημα για την αρθρίτιδα Β
Υλικά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζαμπούκος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σολιγάδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φλοιό ιτιάς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλο τουσσιλάγου
Εκτέλεση
Ρίχνετε στο παραπάνω μείγμα 2 λίτρα βραστό νερό και το βράζετε για λίγα λεπτά.
Το σκεπάζετε και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά.
Το σουρώνετε και το πίνετε ζεστό.
Τοπική εφαρμογή βοτάνων για την αρθρίτιδα
Κατάλληλο είναι το κατάπλασμα από αλεσμένο λιναρόσπορο, στο οποίο έχει προστεθεί φρεσκοαλεσμένος σπόρος τριγωνέλλας
Δίαιτα για την αρθρίτιδα
Στη δίαιτα πρέπει να προστεθούν σκόρδα, σπαράγγια, σέλινα, φινόκιο, κρεμμύδια, τομάτες και φρούτα.
Βιβλιογραφία
Βότανα για ηλικιωμένους, Agatha Moore, Εκδ. EVRIPOS