Αρχική

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ακτινογραφία με γόβες στιλέτο


Πώς είναι το πόδι όταν η γυναίκα φοράει γόβες στιλέτο;
Όλες οι γυναίκες αγαπάνε τις ψηλές τους γόβες και κυρίως τον «αέρα» που τους προσφέρουν…
Σίγουρα όμως δεν φαντάστηκαν ποτέ καμία πως είναι το πόδι τους όταν φοράνε γόβα στιλέτο!
Ακτινογραφία φορώντας γόβες στιλέτο!
Παρακολουθήστε και το βίντεο

Η γιόγκα θεραπεύει τις αρρυθμίες


Γιόγκα για τις αρρυθμίες
Οι συστηματικές ασκήσεις γιόγκα μπορούν να μειώσουν στο ήμισυ τα επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς που υποφέρουν από ανωμαλία στις καρδιακές συστολές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.
Οι ερευνητές υποστήριξαν πως η γιόγκα έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών των ασθενών και στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 49 ασθενείς που έπασχαν από μια διαταραχή η οποία προκαλεί αρρυθμίες στη συστολή των κόλπων της καρδιάς. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της έρευνας, οι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν οποιοδήποτε είδος άσκησης. Στο επόμενο τρίμηνο έπρεπε να κάνουν τρία μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα με επαγγελματία καθηγητή, ενώ επαναλάμβαναν τις ασκήσεις στο σπίτι, με τη βοήθεια DVD.
Αν και κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε κάνει ξανά γιόγκα, οι συγκεκριμένες ασκήσεις βοήθησαν στη μείωση των επεισοδίων αρρυθμίας, σε σύγκριση με ασθενείς που παρακολούθησαν άλλο είδος άσκησης.
Μάλιστα οι ερευνητές, απέδειξαν ότι η γιόγκα περιορίζει τα καταθλιπτικά συναισθήματα και το άγχος, ενώ τονώνει την αυτοεκτίμηση.
Βιβλιογραφία
theheart.org

Αυτό το ξέρατε;


Κάθε γνώση που προστίθεται είναι προσθήκη στην ανθρώπινη δύναμη
Χρήσιμες γνώσεις 
-Για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού χρειάζονται περίπου 17 δέντρα...
-Το θηλυκό ποντίκι γεννά μέχρι και 100 μικρά σε ένα χρόνο...
-Αν έχετε επίμονο βήχα πιείτε εκχύλισμα από άνθη και φύλλα θυμαριού και θα σας σταματήσει αμέσως...
-Ο αδελφός του Αλ Καπόνε ήταν αστυνομικός...
-Η Μέδουσα κατά τη μυθολογία ήταν όμορφη, αλλά μεταμορφώθηκε σε τέρας από την Αθηνά, επειδή συνελήφθη να συνουσιάζεται στο ιερό του ναού της θεάς...
-Ο άνθρωπος, ο γορίλας, οι καμήλες και οι ελέφαντες κλαίνε με δάκρυα...
-Σε ένα είδος μυρμηγκιού το Forelius Pusillus, στο τέλος της ημέρας, όταν όλα τα μυρμήγκια μπαίνουν μέσα στη φωλιά, μερικά γέρικα μένουν έξω, ώστε να κλείσουν την είσοδο, ασφαλίζοντας τα υπόλοιπα. Αυτά τα μυρμήγκια συνήθως πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας...
-Μετά το 22ο έτος της ηλικίας μειώνεται η ικανότητα για εκμάθηση νέων λέξεων...
-Λίγη ζάχαρη στο βάζο με τα λουλούδια θα τα κάνει να ζήσουν περισσότερο...
-Οι σαλαμάνδρες μπορούν να αντικαταστήσουν ένα χαμένο πόδι ή κομμάτι ουράς ακόμα και κάποιο μάτι τους...

Γλυστρίδα


Γλυστρίδα - Portulaca oleracea
Η αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα ή Portulaca oleracea, είναι είδος του γένους Πορτουλάκα.
Η αντράκλα ή ή γλυστρίδα, είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια, κυρίως σε λαχανόκηπους.
Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα, ή σκλιμίτσα, ή χοιροβότανο, ή τρευλό ή και γλυστιρίδα.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό ωμή,  με ρύζι, σε σούπες κ.α.
Θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, διουρητικό και  επολοωτικό πληγών. Βοηθά σε καρδιακές παθήσεις, είναι κατευναστικό,  ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμά τον πονοκέφαλο και τους πόνους στομαχιού. 
Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του, όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και "σποριάσει" που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί.
Επίσης, ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το Καλοκαίρι.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας πιστεύουν ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου, με συνέπεια αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: "γλυστρίδα έφαγες;"
Αντράκλα ή γλυστρίδα – η τέλεια σαλάτα
Η γεύση της – δροσερή και ελαφρά ξινή- παρέα με την σπιρτάδα του κρεμμυδιού, γεμίζει δροσιά το στόμα και ισορροπεί τη γεύση ενός λαδερού φαγητού.
ΥΛΙΚΑ
• 1 ματσάκι αντράκλα
• 1 ξερό κρεμμύδι γλυκό, σε λεπτά φετάκια
• dressing : 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 3 κουταλιές της σούπας λάδι, χτυπημένα
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε αγγούρι και κάπαρη.
 

Γλυκοπατάτα


Η γλυκοπατάτα έχει κάποιες διαφορές από την κοινή πατάτα.

Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο.
Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Το φυτό για να ανθίσει απαιτεί μικρή διάρκεια της ημέρας. Τα άνθη του φύονται κατά ταξιανθίες έχουν χρώμα κόκκινο, σχήμα χοανοειδές με πλατύ έλασμα και φύονται από τις μασχάλες των φύλλων.
Η ρίζα που είναι το φαγώσιμο τμήμα του φυτού έχει χρώμα καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο εξωτερικά και κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινο εσωτερικά. Το σχήμα της είναι ατρακτοειδές έως μακρύ ή κονδυλώδες. Οι ποικιλίες που έχουν πορτοκαλί σάρκα είναι πλούσιες σε καροτένιο, αλλά όλες οι  ποικιλίες είναι πλούσιες σε άμυλο.
Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται με βλαστούς ή μοσχεύματα καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρια, προτιμά δε τα ελαφριά αμμοπηλώδη εδάφη. Για να υπάρχουν καλές αποδόσεις χρειάζεται θερμός καιρός για περίπου πέντε μήνες.

Μαγειρεύεται βραστή, ως πουρές, ψητή και στη χόβολη
Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες, αλλά και σε γαρνιτούρες, ως ορεκτικό, ως επιδόρπιο με προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε γέμισμα διαφόρων πιτών κ.λ.π. Χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών.
Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική, Αφρική και στα νησιά του Ειρηνικού. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή γλυκοπατάτας στον κόσμο. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και την Πελοπόννησο.
Συγκριτικά με την κοινή πατάτα η γλυκοπατάτα είναι πιο γλυκιά και πιο χορταστική, πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, αλλά παρά τη γλυκιά της γεύση, έχει λιγότερους υδατάνθρακες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, επομένως είναι πιο κατάλληλη για τους διαβητικούς.

Ευεργετικές ιδιότητες γλυκοπατάτας
  • Παρέχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία, καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και πρόληψη του καρκίνου.
  • Αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος. Δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως, να τοποθετείται στο ψυγείο και να αποθηκεύεται μαζί με τα κρεμμύδια
  • Δεν πρέπει να βγάζετε την φλούδα της. Το ξεφλούδισμα μειώνει την θρεπτική της αξία. Οι γλυκοπατάτες καθαρίζονται με βούρτσα, πλένονται καλά και ψήνονται με την φλούδα

Γλυκοπατάτες φούρνου
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τις ραντίζετε με ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, πιπέρι μαύρο και αλάτι. Τις ανακατεύετε, τις τοποθετείτε σε ταψί και τις ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τις ξανανακατεύετε και ψήνετε για άλλα 20 λεπτά.
Η γεύση τους μοιάζει με αυτή του ψημένου κάστανου.

Snowboard


Το Snowboard θέλει χιόνια πολλά
Το snowboard είναι προκλητικά ενθουσιώδες και διαφορετικό από τα στάνταρτ αθλήματα.
Δεν είναι επικίνδυνο, αλλά θέλει προστασία.
Θέλει καλή εκπαίδευση από έμπειρους δασκάλους και προπονητές αλλά θέλει και νοημοσύνη και ωριμότητα και σεβασμό στη φύση.
Από τα καλύτερα βουνά για snowboard είναι το Βασιλό, ο Φτερόλακας, ο Παρνασσός, τα Τρία Πέντε Πηγάδια, τα Καλάβρυτα, αλλά και πολλά άλλα.
Το απόλυτο μέρος για snowboard θεωρείται η λίμνη Tahoe στην Αμερική με 10 χιονοδρομικά το ένα δίπλα στο άλλο.
Βέβαια το snowboard είναι ένα ακριβό σπορ, αλλά δίνει μόνο έντονες εμπειρίες...
Βιβλιογραφία
snowboardermag.com

Αετός σαλάχι


Ο Αετός είναι ψάρι των ελληνικών θαλασσών.
Ο αετός, ονομάζεται και "Μυλιοβάτις ο αετός" (Myliobatis aquila). Είναιμεγάλο σαλάχι που ανήκει στην οικογένεια των Μυλιοβατιδών (Myliobatidae).
Το πελαγίσιο σαλάχι έχει  χαρακτηριστικό κεφάλι και θωρακικά πτερύγια. Φθάνει στα 2 μ. μήκος και η ουρά του τα 80 εκατοστά. Η ουρά του έχει ένα δηλητηριώδη αγκάθια. Βρίσκεται στους αμολασπώδεις βυθούς, όπου τρέφεται με οστρακοειδή και μικρά ψαριά. Πιάνεται από τις ανεμότρατες. 
Έχει χρώμα γκρίζο λαδί, άλλοτε κοκκινωπό με ασπροκίτρινη κοιλιά. Το κεφάλι του πεπλατυσμένο στρογγυλεύει σαν πέταλο και προεξέχει με τα μάτια του στα πλάγια να προβάλουν πολύ, σαν του βάτραχου. Τα θωρακικά του πτερύγια έχουν χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα, μυτερά στις άκρες, σαν τις φτερούγες των πουλιών. Η ουρά του είναι λεπτή και απολήγει σαν μαστίγιο στη βάση της οποίας φέρεται ενίοτε και δεύτερο κεντρί αγκαθωτό, ιοβόλο, ως συνέχεια ραχιαίου πτερυγίου. Στο στόμα του φέρει πλατείς οδόντες που μοιάζουν με λιθόστρωτο με τα οποία πολτοποιεί τη τροφή του.
Ζει σε αμμώδη βυθό, βούρκο ή λάσπη και τροφή του είναι όστρακα, κυρίως στρείδια αλλά και μικρά ψάρια. Πολλές φορές στο κυνήγι της τροφής του ή και καταδιωκόμενο εξέρχεται με ορμή έξω από το νερό όπου μετά από μια θεαματική τροχιά ξαναπέφτει στη θάλασσα. Τη μεγάλη του ταχύτητα οφείλει στη κυματική διαγωγή των ισχυρών πτερύγων του που θυμίζει κίνηση πέπλων.
Ο θηλυκός αετός γεννά ζωντανά ένα - δύο μικρά.
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν αρκετά είδη του που διαφέρουν περισσότερο στο χρώμα. Το κρέας του είναι κατώτερο από αλλά σαλάχια και γι΄ αυτό σπάνια παρουσιάζεται στις ψαραγορές.

Γλυκόξινη καυτερή σάλτσα


Γλυκόξινη σάλτσα με ανανά και καυτερές πιπεριές

Σας περίσσεψε γουρουνόπουλο για την επόμενη μέρα;
Δεν πειράζει...
Η αλήθεια είναι ότι ήρθε η ώρα να το ευχαριστηθείτε περισσότερο
Γλυκόξινη καυτερή σάλτσα
* 2 πράσινες καυτερές πιπεριές (μπορείτε να προσθέσετε και χρωματιστές πιπεριές)
* 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
* 1 σκελίδα τριμμένο σκόρδο
* ½ φλιτζ. χυμός ανανά
* 5 φέτες ανανά κομμένες σε μικρά κομμάτια
* 2 κουτ. σούπας σόγια σος
* 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
* 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
* 1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλο
* 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
* αλάτι
* 3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σοτάρετε στη μαργαρίνη το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές, σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα κομμάτια και το χυμό ανανά, τη σόγια σος, το κέτσαπ, τη ζάχαρη και το ζωμό. Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με 2 κουταλιές κρύο νερό, ρίξτε το στη σάλτσα, βράστε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά ακόμη και κατεβάστε την από τη φωτιά.
  • Ταιριάζει με χοιρινό βρασμένο ή ψητό, με χοιρινές μπριζόλες, με ψαρονέφρι (σχάρας ή σοταρισμένο) καθώς και με κοτόπουλο ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα.

Γλυκαιμικός Δείκτης


O γλυκαιμικός Δείκτης είναι «Σύμμαχος» στη διατροφή.
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι ένας δείκτης που συγκρίνει τη δυνατότητα των υδατανθράκων να απελευθερώνουν γλυκόζη μέσα στο αίμα (και έτσι να απελευθερωθεί περισσότερη ινσουλίνη) σε σύγκριση με την αντίστοιχη ποσότητα καθαρής γλυκόζης (glycaemic index 100).
Όλοι οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν την απελευθέρωση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όσο περισσότερη γλυκόζη έχουμε στο αίμα, τόση περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται.
Ο γλυκαιμικός δείκτης προβλέπει πόση ινσουλίνη θα παραχθεί μετά την κατανάλωση τροφής με υδατάνθρακες και πώς θα αντιδράσει το σώμα. Όσο καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ο οργανισμός μας τους διασπά σε μόρια γλυκόζης και τα διαθέτει στο αίμα, ώστε να τα πάρουνε τα κύτταρά μας και να τα χρησιμοποιήσουν σαν καύσιμο ή να τα αποθηκεύσουν σαν γλυκογόνο ή σαν λίπος όταν υπάρχει θερμιδικός πλεονασμός.
Η ινσουλίνη δεν επιτρέπει στο σώμα να προχωρήσει σε καύσεις και συγχρόνως κατευθύνει το σώμα στην αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας σα λίπος.
Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, όλο και περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται για να την ελέγξει.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πατάτες, γλυκά, άσπρο ρύζι, αλεύρι και ψωμί, μπύρα κλπ.) μπορούν να μας παχύνουν περισσότερο από αυτές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (σόγια, μήλα, πράσινα λαχανικά, γιαούρτι).

Πίνακας γλυκαιμικού δείκτη

Εφόσον κατανοήσετε τη σημαντικότητα του πίνακα με τον γλυκαιμικό δείκτη και επιθυμείτε να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή, στον επόμενο πίνακα σας προτείνουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
 
Βιβλιογραφία
  • Επιστημονική ομάδα emedi.gr
  • American Diabetes Association
  • Active Health

Γλουταθειόνη


Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό
Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα τριπεπτίδιο  αντιοξειδωτικό που δεν είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό δεδομένου ότι μπορεί να συντεθεί στο σώμα από τα αμινοξέα L-κυστεΐνη , L-γλουταμινικό οξύ  και γλυκίνη . Η sulfhydryl (θειόλη) κυστεΐνη λειτουργεί ως δότης πρωτονίων και είναι υπεύθυνη για τη βιολογική δραστηριότητα της γλουταθειόνης. Η Κυστεΐνη είναι περιοριστικός παράγοντας στην κυτταρική σύνθεση της γλουταθειόνης, δεδομένου ότι αυτό το αμινοξύ είναι σχετικά σπάνιο στα τρόφιμα. Επιπλέον, αν κυκλοφορήσει ως ελεύθερο αμινοξύ, η κυστεΐνη είναι τοξική και καταβολίζεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο πλάσμα αίματος.
Η γλουταθειόνη έχει πολλαπλές λειτουργίες:
•          Είναι το μεγάλο ενδογενές αντιοξειδωτικό που παράγεται από τα κύτταρα, που συμμετέχουν άμεσα στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και βοηθά στη διατήρηση των εξωγενών αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες C και Ε σε ενεργό μορφή.
•          Επίσης, μετέχει στον κύκλο μονοξειδίου του αζώτου που είναι κρίσιμο για τη ζωή.
•          Χρησιμοποιείται σε μεταβολικές και βιοχημικές αντιδράσεις, όπως στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA, την πρωτεϊνική σύνθεση, τη σύνθεση των προσταγλανδινών, τη μεταφορά αμινοξέων και την ενεργοποίηση του ενζύμου. Έτσι, κάθε σύστημα του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από την κατάσταση του συστήματος γλουταθειόνης, ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα και οι πνεύμονες.
•          Έχει σημασία για το μεταβολισμό του σιδήρου. Η γλουταθειόνη είναι γνωστή ως υπόστρωμα σε δύο αντιδράσεις σύζευξης και την αντίδραση που καταλύεται από την S τρανσφεράση ενζύμων της γλουταθειόνης στο κυτταρόπλασμα, στα μικροσωμάτια και τα μιτοχόνδρια. Ωστόσο, είναι, επίσης, σε θέση να συμμετέχει σε μη-ενζυματική σύζευξη με ορισμένες χημικές ουσίες.
Η αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης μέσω των συμπληρωμάτων είναι δύσκολη. Η έρευνα δείχνει ότι η γλουταθειόνη που λαμβάνεται από το στόμα δεν απορροφάται καλά σε όλη τη γαστρεντερική οδό. Σε μια μελέτη με χορήγηση από του στόματος μιας πολύ μεγάλης δόσης (3 γραμμάρια) γλουταθειόνης διαπιστώθηκε ότι "δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η κυκλοφορία της γλουταθειόνης σε κλινικά ευεργετικά βαθμό με την από την από του στόματος χορήγηση μίας δόσης των 3 g γλουταθειόνης. " Η Καλσιτριόλη, ο ενεργός μεταβολίτης της βιταμίνης D που συντίθεται στους νεφρούς, αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης στον εγκέφαλο και φαίνεται να είναι ένας καταλύτης για την παραγωγή της γλουταθειόνης.
Επιπλέον, στο πλάσμα και το ήπαρ η γλουταθειόνη  μπορεί να αυξηθεί με ορισμένα συμπληρώματα που χρησιμεύουν ως πρόδρομες ουσίες της γλουταθειόνης. Ν-ακετυλοκυστεΐνη, S-adenosylmethionine και πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Το άλφα λιποϊκό οξύ έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι βοηθά για να αποκατασταθεί η ενδοκυτταρική γλουταθειόνη. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει ένα ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, και το γαϊδουράγκαθο  (Silybum marianum), έδειξε, επίσης, την ικανότητα να αναπληρώνει τα επίπεδα γλουταθειόνης σε αρουραίους στο εργαστήριο.
Η γλουταθειόνη είναι ένα αυστηρά ελεγχόμενο ενδοκυττάριο συστατικό και περιορίζεται στην παραγωγή της αναστολής της αρνητικής ανάδρασης από την ίδια τη σύνθεσή της, μέσω του ενζύμου συνθετάση της γάμμα-glutamylcysteine,ελαχιστοποιώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τη δράση της. Η αύξηση της γλουταθειόνης με τις πρόδρομες ουσίες της σύνθεσης της γλουταθειόνης ή η ενδοφλέβια γλουταθειόνη είναι στρατηγικές που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας γλουταθειόνης, το υψηλό οξειδωτικό στρες και  την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι καταστάσεις ανεπάρκειας γλουταθειόνης περιλαμβάνουν, το AIDS,  την χημική και λοιμώδη ηπατίτιδα, την εγκεφαλομυελίτιδα το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, του καρκίνου του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου, του καταρράκτη, της νόσου Alzheimer, της νόσου του Πάρκινσον, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, τη δηλητηρίαση από ακτινοβολία, την σωματική καταπόνηση και τη γήρανση.
Χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης, επίσης, υπάρχουν σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου , όπως φαίνεται στον καρκίνο, το AIDS, τη σήψη, το τραύμα, τα εγκαύματα, ακόμη και την υπερβολική αθλητική προπόνηση.
Στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να είναι ένας παράγοντας που εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία της διπολικής διαταραχής (BD), τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια. 
Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν τη γλουταθειόνη να μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Ωστόσο, όταν ο καρκίνος έχει ήδη αναπτυχθεί, με την αντίσταση σε ένα αριθμό  χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τα αυξημένα επίπεδα της γλουταθειόνης στα καρκινικά κύτταρα είναι σε θέση να προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα στο μυελό των οστών, του μαστού, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του πνεύμονα.
Η μείωση της γλουταθειόνης είναι δυνατόν να ανευρεθεί με το αντιδραστήριο του Ellman. Η ποσοτικοποίηση γίνεται με συνεστιακή σαρωτική μικροσκοπία μετά την εφαρμογή της βαφής σε ζωντανά κύτταρα. Μια άλλη προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη μέτρηση της γλουταθειόνης είναι η χρήση απεικόνισης με φθορίζουσα πρωτεΐνη.
Η γλουταθειόνη παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή του λευκού κρασιού.
Βιβλιογραφία
1.         Giordano, G; Afsharinejad, Z; Guizzetti, M; Vitalone, A; Kavanagh, T; Costa, L (2007). "Organophosphorus insecticides chlorpyrifos and diazinon and oxidative stress in neuronal cells in a genetic model of glutathione deficiency". Toxicology and Applied Pharmacology 219 (2–3): 181–9.
2.         McConnachie, L. A.; Mohar, I.; Hudson, F. N.; Ware, C. B.; Ladiges, W. C.; Fernandez, C.; Chatterton-Kirchmeier, S.; White, C. C. et al (2007). "Glutamate Cysteine Ligase Modifier Subunit Deficiency and Gender as Determinants of Acetaminophen-Induced Hepatotoxicity in Mice". Toxicological Sciences 99 (2): 628–36.
3.         Chen, Ying; Yang, Yi; Miller, Marian L.; Shen, Dongxiao; Shertzer, Howard G.; Stringer, Keith F.; Wang, Bin; Schneider, Scott N. et al (2007). "Hepatocyte-specificGclcdeletion leads to rapid onset of steatosis with mitochondrial injury and liver failure". Hepatology 45 (5): 1118–28.
4.         Hicks, L. M.; Cahoon, R. E.; Bonner, E. R.; Rivard, R. S.; Sheffield, J.; Jez, J. M. (2007). "Thiol-Based Regulation of Redox-Active Glutamate-Cysteine Ligase from Arabidopsis thaliana". The Plant Cell Online 19 (8): 2653–61.
5.         Pasternak, Maciej; Lim, Benson; Wirtz, Markus; Hell, RüDiger; Cobbett, Christopher S.; Meyer, Andreas J. (2007). "Restricting glutathione biosynthesis to the cytosol is sufficient for normal plant development". The Plant Journal 53 (6): 999–1012.
6.         Matsuki, Mitsuo; Watanabe, Toshihiko; Ogasawara, Ayako; Mikami, Takeshi; Matsumoto, Tatsuji (2008). "Inhibitory Mechanism of Melanin Synthesis by Glutathione". Yakugaku Zasshi 128 (8): 1203–7.
7.         Rouhier, Nicolas; Lemaire, StéPhane D.; Jacquot, Jean-Pierre (2008). "The Role of Glutathione in Photosynthetic Organisms: Emerging Functions for Glutaredoxins and Glutathionylation". Annual Review of Plant Biology 59: 143–66.
8.         Shay, Kate Petersen; Moreau, Régis F.; Smith, Eric J.; Smith, Anthony R.; Hagen, Tory M. (2009). "Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: Molecular mechanisms and therapeutic potential". Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects 1790 (10): 1149–60.
9.         Nencini, C; Giorgi, G; Micheli, L (2007). "Protective effect of silymarin on oxidative stress in rat brain". Phytomedicine 14 (2–3): 129–35. \
10.       Valenzuela, Alfonso; Aspillaga, MóNica; Vial, Soledad; Guerra, Ricardo (2007). "Selectivity of Silymarin on the Increase of the Glutathione Content in Different Tissues of the Rat". Planta Medica 55 (5): 420–2.
11.       Gawryluk, JW; Wang, JF; Andreazza, AC; Shao, L; Young, LT (2011). "Decreased levels of glutathione, the major brain antioxidant, in post-mortem prefrontal cortex from patients with psychiatric disorders". The international journal of neuropsychopharmacology / official scientific journal of the Collegium Internationale Neuropsychopharmacologicum (CINP) 14 (1): 123–30.
12.       Park (2009). "The effects of N-acetyl cysteine, buthionine sulfoximine, diethyldithiocarbamate or 3-amino-1,2,4-triazole on antimycin A-treated Calu-6 lung cells in relation to cell growth, reactive oxygen species and glutathione". Oncology Reports: 385–91.
13.       Chow, H.-H. S.; Hakim, I. A.; Vining, D. R.; Crowell, J. A.; Tome, M. E.; Ranger-Moore, J.; Cordova, C. A.; Mikhael, D. M. et al (2007). "Modulation of Human Glutathione S-Transferases by Polyphenon E Intervention". Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 16 (8): 1662–6.
14.       Meyer, Andreas J.; Brach, Thorsten; Marty, Laurent; Kreye, Susanne; Rouhier, Nicolas; Jacquot, Jean-Pierre; Hell, RüDiger (2007). "Redox-sensitive GFP inArabidopsis thalianais a quantitative biosensor for the redox potential of the cellular glutathione redox buffer". The Plant Journal 52 (5): 973–86.
15.       Maulucci, Giuseppe; Labate, Valentina; Mele, Marina; Panieri, Emiliano; Arcovito, Giuseppe; Galeotti, Tommaso; Østergaard, H; Winther, JR et al (2008). "High-resolution imaging of redox signaling in live cells through an oxidation-sensitive yellow fluorescent protein". Science Signaling 1 (43): pl3.

Η διατροφή στη γιόγκα


Γιόγκα και  διατροφή
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της yoga, το φαγητό ταξινομείται σύμφωνα με τις αντιδράσεις που προκαλεί στο σώμα και στο νου.
Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό χωρίζεται στις εξής τρεις κατηγορίες: SATTVIC (ηρεμία, γαλήνη) RAZASIC (δραστηριότητα) και TAMASIC (σκοτάδι, αδράνεια).
  • SATTVIC ΤΡΟΦΗ: Ηρεμεί, προσφέρει διαύγεια και πνευματική εξέλιξη. Περιέχει κυρίως φρούτα, καρπούς, σπόρους, λαχανικά (με πράσινα φύλλα), προϊόντα ολικής αλέσεως, μέλι, νερό, βιολογικό γάλα. Γενικότερα, περιλαμβάνει φρέσκα βιολογικά προϊόντα και όχι κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα.
  • RAZASIC ΤΡΟΦΗ: Τονώνει το σώμα αλλά ταυτόχρονα προκαλεί δραστηριότητα και υπερδιέγερση στο νου. Το razasic φαγητό περιέχει πικάντικα φαγητά, τονωτικά, όπως καφές, τσάι, αυγά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρέας, ψάρι, σοκολάτα και γενικότερα αποφεύγεται από τους yogi.
  • TAMASIC ΤΡΟΦΗ: Βαραίνει το σώμα και θολώνει το μυαλό. Το tamasic περιέχει αλκοόλ και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τρόπος Μαγειρέματος
Το σωστό για τους yogi είναι να γεμίζει το μισό στομάχι με φαγητό, το ¼ με νερό και το υπόλοιπο να παραμένει άδειο. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό μπορεί να αλλάξει τη φύση του. Οι καρποί γίνονται sattvic όταν μαγειρευτούν, ενώ το μέλι γίνεται "δηλητηριώδες" όταν μαγειρεύεται. Επίσης, η φύση της τροφής μπορεί να αλλάξει αν αναμειγνύονται διάφορα είδη τροφών (π.χ. razasic με tamasic)  ή με καρυκεύματα ή αν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, οι σπόροι πρέπει να ωριμάζουν, ενώ τα φρούτα δεν πρέπει.

''Τρώμε για να ζούμε'' και όχι "Ζούμε για να τρώμε"
Η ώρα στην οποία τρώμε και ο τρόπος με τον οποίο τρώμε είναι πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ (πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2 ωρών ή ακόμα καλύτερα 3-4 ωρών πριν από τον ύπνο). Το φαγητό πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένο. Η διάθεση του ανθρώπου που μαγειρεύει επηρεάζει πάντα το γευστικό αποτέλεσμα. Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο, έτσι ώστε να το ευχαριστιόμαστε. Κάποιοι yogis προτιμούν να τρώνε φαγητό το οποίο είναι μαγειρεμένο από τους ίδιους ή από άλλους yogi.

Είμαστε αυτό που τρώμε
Οι  γιόγκι  πιστεύουν  πως  οι  τροφές  μεταδίδουν  τις  ιδιότητές  τους  σε  όποιον  τις  καταναλώνει.  Η  αφομοίωση κάποιας  ουσίας μας  εξομοιώνει  με  την  ουσία  αυτή, γίνεται  συνθετικό  μέρος  μας.  Αυτή  είναι  και  μια  βασική αιτία για την οποία οι γιόγκι δεν τρώνε κρέας.
Παρόλο που η διατροφή είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη, είναι σίγουρα συνδεδεμένη με κάθε σύστημα της Γιόγκα. Φυσικά το ιδανικό διαιτολόγιο ποικίλλει από Γιόγκα σε Γιόγκα.Ένας Χάθα Γιόγκι που κάνει Σανκαπραξάλανα δεν θα μπορεί να τρώει πολύ κόκκινο πιπέρι και μαύρο πιπέρι, αλλιώς θα πεθάνει. Η διατροφή για έναν Κάρμα Γιόγκι, έναν Μπάκτα Γιόγκι, έναν Ράτζα Γιόγκι, έναν Χάθα Γιόγκι κι έναν Κρίγια Γιόγκι δεν θα είναι η ίδια.
Ένας Μπάκτα Γιόγκι μπορεί να τρώει όλων των ειδών τα γλυκά, τυρί, βούτυρο, γάλα κλπ. Και μπορεί να τρώει και να τρώει, επειδή ο μεταβολισμός του είναι πολύ γρήγορος.
Παρόμοια, ένας Κάρμα Γιόγκι μπορεί να τρώει τυρί, καφέ, ωμές ή μαγειρεμένες τροφές, ακόμη να πίνει και λίγη σαμπάνια, επειδή δουλεύει σκληρά σωματικά κι ο μεταβολισμός του είναι, επίσης, πολύ γρήγορος.
Στη Ράτζα Γιόγκα, όμως, και την αφύπνιση της Κουνταλίνι, ο μεταβολισμός γίνεται αργός και χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατροφή σας και στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;


Τότε μπορεί να έχετε καταρράκτη ή γλαύκωμα
Αν όταν κοιτάτε τα φώτα βλέπετε γύρω τους ένα φωτοστέφανο, τότε είναι δείγμα αρχόμενου καταρράκτη ή οξέος γλαυκώματος.
Στην περίπτωση του γλαυκώματος συνυπάρχουν πόνος, κοκκίνισμα και μείωση της όρασης.
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση του γλαυκώματος και του καταρράκτη περιλαμβάνουν τονομέτρηση, γωνιοσκοπία, αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και των νευρικών ινών και έλεγχος των οπτικών πεδίων, μετρήσεις της όρασης και της καμπυλότητας του κερατοειδούς, μέτρηση της πίεσης του ματιού και έλεγχο της υγείας του βυθού.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;


Σας έχουν γκριζάρει τα μαλλιά;
Το γκριζάρισμα των μαλλιών συνδέεται με γενετικούς παράγοντες.
Η ηλικία στην οποία αρχίζουν τα μαλλιά να γκριζάρουν είναι γενετικά καθορισμένη.
Οι Καυκάσιοι αποκτούν νωρίτερα άσπρες τρίχες από τους Ασιάτες. Το 50% του πληθυσμού της καυκάσιας φυλής έχει ήδη τα μαλλιά του λευκά στην ηλικία των 50 ετών.
Το γκριζάρισμα, συνήθως, ξεκινά από τους κροτάφους, μετά εξαπλώνεται στην κορυφή του κεφαλιού και το τελευταίο που γκριζάρει είναι το πίσω μέρος του κεφαλιού.
Όσο μεγαλώνουμε η υφή της τρίχας επηρεάζεται από το χρόνο. Τα μαλλιά παίρνουν πιο κυματιστό σχήμα.
Επίσης, λόγω της γήρανσης μειώνεται η παραγωγή μελανίνης και τα μαλλιά γκριζάρουν. Όσο η μελανίνη υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία.  Όταν όμως η παραγωγή της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τα δομικά στοιχεία των τριχών αλλοιώνονται ταχύτερα κι ευκολότερα.
Ο οργανισμός μας παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου που ασπρίζει τα μαλλιά.Ανασταλτικά στη λειτουργία του υπεροξειδίου δρα το ένζυμο καταλάση. Μεγαλώνοντας περιορίζεται η παραγωγή καταλάσης και έτσι συσσωρεύεται το υπεροξείδιο του υδρογόνου και γκριζάρουν ευκολότερα τα μαλλιά.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα σκεύασμα με βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, σερενόα και το αμινοξύ L- τυροσίνη που ενισχύει την παραγωγή καταλάσης και όχι μόνο εμποδίζει το γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά και το κανονικό χρώμα βγαίνει εκ νέου στην επιφάνεια. Προσοχή, γιατί η L-τυροσίνη προκαλεί υπέρταση και διατραχές θυρεοειδή αδένα.
Οι περισσότερες γυναίκες, αλλά μερικές φορές και οι άνδρες προτιμούν να βάφουν τα μαλλιά τους.
Υπάρχουν και άλλοι όμως που έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των γκρίζων μαλλιών.  Αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούν ένα σαμπουάν που να ενισχύει την λάμψη και την ένταση του γκρίζου χρώματος για να φαίνεται πιο νεανικό.

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ


Γκρέιπφρουτ και φάρμακα
Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με πολλά φάρμακα.
Μια σειρά από οργανικές ενώσεις, που προσδιορίζονται ως παράγωγα της φουρανοκουμαρίνης, μέσω του κυτοχρώματος Ρ450 και του ενζύμου CYP3A4 επιδρούν στο μεταβολισμό των φαρμάκων στο συκώτι και στο έντερο.
Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις στο χυμό γκρέιπφρουτ μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την Ρ-γλυκοπρωτεΐνη και τα οργανικά πολυπεπτίδια μεταφοράς ανιόντων, (OATPs) είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα ενός φαρμάκου.
Το 1989 μία φαρμακολογική μελέτη αξιολόγησε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης της αιθανόλης με τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου διϋδροπυριδίνης και φελοδιπίνη. Ο χυμός γκρέιπφρουτ χρησιμοποιήθηκε ως ένα πρόσθετο γεύσης για να καλύψουν τη γεύση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν αρκετές φορές αύξηση στις συγκεντρώσεις της φελοδιπίνης σε σύγκριση με αποτελέσματα από άλλες έρευνες του φαρμάκου. Επιπλέον, υπήρξαν χαμηλότερες τιμές πίεσης του αίματος και πιο δυσμενείς παρενέργειες σε σύγκριση με την ομάδα των ασθενών που πήραν φελοδιπίνη μόνο. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ προκαλεί αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της  φελοδιπίνης και ότι  το γκρέιπφρουτ επηρέαζε τις φαρμακοδυναμικές ιδιότητες του φαρμάκου.
Τα ακόλουθα φάρμακα  επηρεάζονται από την αναστολή του CYP3A4 από τις ενώσεις του γκρέιπφρουτ:
-Οι βενζοδιαζεπίνες τριαζολάμη, από του στόματος χορηγούμενη μιδαζολάμη, από του στόματος χορηγούμενη triazepam, διαζεπάμη, αλπραζολάμη και κουαζεπάμη.
-Η ριτοναβίρη αναστέλλει το CYP3A4 εμποδίζοντας τον μεταβολισμό των αναστολέων πρωτεάσης  σερτραλίνη.
- Μερικές στατίνες, όπως η ατορβαστατίνη, λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη, αλλά δεν επηρεάζει η λήψη γκρέιπφρουτ τις  πραβαστατίνη, φλουβαστατίνη ή ροσουβαστατίνη.
-Διϋδροπυριδίνες, όπως η φελοδιπίνη, νικαρδιπίνη, νιφεδιπίνη, νισολδιπίνη, νιτρενδιπίνη, λοσαρτάνη.
-Το αντιβηχικό δεξτρομεθορφάνη.
-Η μοδαφινίλη. 
-Η ρεπαγλινίδη.
-Η βεραπαμίλη.
-Η βουσπιρόνη. Ο χυμός γκρέιπφρουτ αύξησε τις  μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα και την AUC της βουσπιρόνη 4,3-και 9.2-φορές, αντίστοιχα, σε μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη.
-Η λεβοθυροξίνη.
- Αντιαρρυθμικά, όπως η αμιωδαρόνη, η δρονεδαρόνη, η κινιδίνη, η δισοπυραμίδη, η προπαφαινόνη και η καρβεδιλόλη.
-Αντιισταμινικά, όπως η αστεμιζόλη και τερφεναδίνη.
-Η σισαπρίδη.
-Τα φάρμακα για τη Στυτική δυσλειτουργία sildenafil, η ταδαλαφίλη, και βαρδεναφίλη.
-Τα φάρμακα για την ημικρανία εργοταμίνη, αμιτρυπτιλίνη και νιμοδιπίνη.
-Η φλουβοξαμίνη.
-Η Κωδεΐνη και Tramadol. Μειώνει την ποσότητα της κωδεΐνης που μετατρέπεται από το CYP3A4 σε norcodeine αυξάνοντας έτσι την ποσότητα που μεταβολίζεται σε μορφίνη. Η ίδια η μορφίνη πάντως, δεν επηρεάζεται από χυμό το γκρέιπφρουτ, καθώς δεν μεταβολίζεται από το κυτόχρωμα P450.
-Η κυκλοσπορίνΗ. Τα επίπεδα της κυκλοσπορίνης στο αίμα αυξάνοΝται εάν λαμβάνεται με χυμό γκρέιπφρουτ. Ένας πιθανός μηχανισμός εμπλέκει την συνδυασμένη αναστολή της εντερικής CYP3A4 και της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης, η οποία δυνητικά οδηγεί σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ., νεφροτοξικότητα). Τα επίπεδα αίματος του tacrolimus μπορεί, επίσης, να επηρεάζονται εξίσου για τον ίδιο λόγο, όπως με την κυκλοσπορίνη. Και τα δύο φάρμακα είναι οι αναστολείς της καλσινευρίνης.
-Η ομεπραζόλη.
-Η ζολπιδέμη. Ελάχιστη ή και καμία αλληλεπίδραση με χυμό γκρέιπφρουτ.
-Η οξυκωδόνη (Η οξυκωδόνη μεταβολίζεται από το σύστημα του κυτοχρώματος Ρ450, και συγκεκριμένα από το CYP3A4, εκ των οποίων το φλαβονοειδές Μπεργαμοττίνη είναι ένας ισχυρός αναστολέας)
-Η hydrocodone (το ηπατικό κυτόχρωμα  P450 με το ένζυμο  CYP2D6 την μετατρέπει σε υδρομορφόνη, που ένα πιο ισχυρό οπιοειδές).
-Η διυδροκωδεΐνη.
-Η quetiapine.
-Η μεθαδόνη αναστέλλει το μεταβολισμό της μεθαδόνης και αυξάνει τα επίπεδα στον ορό. 
-Η βουπρενορφίνη μεταβολίζεται σε νορβουπρενορφίνης από το κυτόχρωμα Ρ450-ισοένζυμο 3Α4.
-Οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης, συμπεριλαμβανομένου του imatinib (Gleevec) και nilotinib (Tasigna), που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας και των γαστρεντερικών στρωματικών όγκων. Όσον αφορά το imatinib (Gleevec) η συγχορήγηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα του imatinib. Συν-χορήγηση του imatinib με άλλο συγκεκριμένο τύπο χυμού εσπεριδοειδών που ονομάζεται χυμός  πορτοκαλιού Σεβίλλης,  που συνήθως δεν καταναλώνεται ως χυμός λόγω της ξινής γεύσης του, αλλά βρίσκεται σε μαρμελάδες δεν επιτρέπεται, επίσης. Ο χυμός αυτού του πορτοκαλιού έχει αναφερθεί ότι είναι ένας πιθανός αναστολέας του CYP3A ενζύμου, χωρίς να επηρεάζει την Ρ-γλυκοπρωτεΐνη, όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με κυκλοσπορίνη. 
-Η Τραζοδόνη. Ελάχιστη ή και καμία αλληλεπίδραση με χυμό γκρέιπφρουτ.
-Τα ανθελμινθικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων παρασιτικών λοιμώξεων, πραζικουαντέλη, αλβενδαζόλη και μεβενδαζόλη).
-Η καρβαμαζεπίνη. Το γκρέιπφρουτ ή ο χυμός γκρέιπφρουτ επιβραδύνει τη διάσπαση αυτού του φαρμάκου, και προκαλεί αύξηση του επιπέδου αυτού στο αίμα.
-Η Λοπεραμίδη.
-Η κολχικίνη.
-Το erlotinib (Tarceva).
-Η ακεταμινοφαίνης και η παρακεταμόλη.
Η ισομορφή CYP3A4 του κυτοχρώματος Ρ450 βρίσκεται τόσο στο ήπαρ όσο και στα εντερικά κύτταρα.  Πολλά από του στόματος φάρμακα μεταβολίζονται από το ένζυμο. Πολλές οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στα γκρέιπφρουτ και συγκεκριμένα στο χυμό γκρέϊπφρουτ ασκούν ανασταλτική δράση στο μεταβολισμό του φαρμάκου από το ένζυμο. Έχει αποδειχθεί ότι οι φουρανοκουμαρίνες είναι υπεύθυνες για την αλληλεπίδραση αυτή και όχι τα φλαβονοειδή. Ο κατάλογος των δραστικών φουρανοκουμαρινών περιλαμβάνουν: Μπεργαμοττίνη, bergapten, bergaptol και 6 ', 7'- διϋδροξυμπεργαμοττίνη.
Αυτή η αλληλεπίδραση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν το φάρμακο έχει ένα χαμηλό θεραπευτικό δείκτη, έτσι ώστε μια μικρή αύξηση της συγκέντρωσης στο αίμα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της θεραπευτικής επιτυχίας και της τοξικότητας. Ο χυμός γκρέιπφρουτ αναστέλλει το ένζυμο μόνο εντός του εντέρου και όχι στο ήπαρ ή αλλού στο σώμα, όταν γίνεται με ένεση.
Ένας άλλος μηχανισμός της αλληλεπίδρασης είναι ενδεχομένως μέσω της Ρ-γλυκοπρωτεϊνης (Pgp), που εντοπίζεται στα εντεροκύτταρα.  Η Pgp μεταφέρει τα λιπόφιλα μόρια έξω από τα κύτταρα εντέρου  πίσω στα εντερικό αυλό. Τα φάρμακα που διαθέτουν ιδιότητες λιπόφιλες είτε μεταβολίζονται από το CYP3A4 ή αφαιρούνται στο έντερο από τον Pgp μεταφορέα. Τόσο η Pgp όσο και οι CYP3A4 μπορεί να συνεργούν ως εμπόδιο σε πολλά χορηγούμενα φάρμακα από το στόμα. Συνεπώς αναστολή τους (και των δύο ή μόνο του ενός), μπορεί να αυξήσει σημαντικά την βιοδιαθεσιμότητα ενός φαρμάκου.
Η αλληλεπίδραση που προκαλείται από τις ενώσεις γκρέιπφρουτ διαρκεί για μέχρι 24 ώρες και η επίδρασή της είναι η μέγιστη όταν ο χυμός καταπίνεται με το φάρμακο ή έως 4 ώρες πριν από το φάρμακο.
Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε υψηλότερη συγκέντρωση στο χυμό γκρέιπφρουτ είναι η ναριγκίνη, η οποία στον άνθρωπο μεταβολίζεται σε ναρινγενίνη. Υπάρχουν επίσης και άλλα φλαβονοειδή στο χυμό γκρέιπφρουτ, σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
Ο χυμός πορτοκαλιού δεν περιέχει νερανζίνες σε τόσο υψηλή συγκέντρωση, αλλά  περιέχει εσπεριτίνη.  Μερικές φορές συνιστάται ως υποκατάστατο. Ο χυμός του λάιμ και τα πορτοκάλια Σεβίλλης μπορούν, επίσης, να αναστείλουν το μεταβολισμό των φαρμάκων, όπως και ο χυμός μήλου με ορισμένα φάρμακα.
Φάρμακα που επηρεάζονται από το χυμό γκρέιπφρουτ
Φάρμακα που επηρεάζονται από το χυμό γκρέιπφρουτ
Κατηγορία φαρμάκου
Μεγάλη αλληλεπίδραση
Mικρή αλληλεπίδραση
Αντιαρρυθμικά φάρμακα
amiodarone
dronedarone
 
Αντιισταμινικά
terfenadine 
diphenhydramine 
astemizole 
 
Ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου
 
felodipine
nicardipine
nifedipine
nimodipine
nisoldipine
isradipine 
Φάρμακα για τη χοληστερίνη στατίνες(HMG-CoA reductase inhibitors)
simvastatin
lovastatin
atorvastatin
cerivastatin 
Αντιβηχικά
dextromethorphan
 
Φάρμακα Στυτικής δυσλειτουργίας
 
sildenafil
tadalafil
vardenafil 
HIV αναστολείς πρωτεάσης
 
saquinavir
ritonavir
nelfinavir
amprenavir 
Ορμόνες
 
ethinyl estradiol
methylprednisolone 
Ανασοκατασταλτικά
 
cyclosporine
tacrolimus
sirolimus
mercaptopurine
Αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά και αγχολυτικά
buspirone 
triazolam
midazolam
diazepam
zaleplon
alprazolam
Άλλα ψυχοτροπικά
 
carbamazepine
trazodone
quetiapine
fluvoxamine
nefazodone 
Διάφορα άλλα φάρμακα
cisapride 
 
 

Γιόγκα γέλιου


Η Γιόγκα Γέλιου είναι μια μοναδικά απλή ιδέα που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Είναι η νέα τάση της γιόγκα που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελεί ένα πλήρες πρόγραμμα για καλύτερη ποιότητα ζωής σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Συνδυάζει ειδικές ασκήσεις γέλιου με αναπνοή γιόγκα (Πραναγιάμα), οι οποίες φέρνουν περισσότερο οξυγόνο στο σώμα και τον εγκέφαλό μας, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν τις στρεσογόνες ορμόνες, ελαττώνουν τον πόνο, χαλαρώνουν τους μύες και προλαμβάνουν καρδιακά νοσήματα. 
Εμπνευστής της Γιόγκα Γέλιου, είναι ο Ινδός γιατρός Μαντάν Κατάρια, που πίστεψε στη θεραπευτική ιδιότητα του γέλιου και αναζήτησε τρόπο για να το φέρει πιο κοντά στον σύγχρονο  άνθρωπο.
Ο ρόλος του συντονιστή μιας συνάντησης  Γιόγκας του Γέλιου είναι να επιδεικνύει τις ασκήσεις, τις αναπνοές και να φροντίζει να υπάρχει μια ροή στη διαδικασία. Φυσικά, η δική του εγρήγορση και θετική ενέργεια μεταβιβάζεται στην ομάδα, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι η δυναμική της ομάδας είναι τελικά εκείνη που οδηγεί σε εγκάρδιο γέλιο και ό,τι θετικό αυτό επιφέρει στους συμμετέχοντες και σε εμάς. Αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα συλλογικής ξεκαρδιστικής διάθεσης!
Όσο πιο πολύ γελάει κάποιος σαν άσκηση, τόσο περισσότερο έρχεται σε επαφή με αυτό που λέμε «Πνεύμα του Γέλιου». Είναι μια ποιότητα που όλοι έχουμε μέσα μας: ανιδιοτελές, αστείρευτο γέλιο.
Η διαδικασία της Γιόγκας του Γέλιου θα σας κάνει να βρίσκεστε αποκλειστικά στο παρόν. Δε σκέφτεστε το πριν ή το μετά, είστε απλά εκεί και γελάτε χωρίς λόγο.
Για την ακρίβεια, όταν όλοι έχουμε τις μαύρες μας τότε είναι που έχουμε ανάγκη να γελάσουμε περισσότερο, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει με περισσότερη αισιοδοξία και να αντιμετωπίσει το εκάστοτε θέμα.

Γιατί τα φυτά είναι καλύτερα από τα χημικά


Η επιστροφή στην αγνότητα της φύσης είναι γεγονός.
Τα φυτικά φάρμακα είναι σίγουρα, είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν παρενέργειες.
Γιατί φυτικά και όχι χημικά...
-Στην φυτοθεραπεία γίνεται προσεκτική επιλογή του είδους, του δραστικού μέρους του φυτού (ρίζα, άνθος, μίσχος, φύλλο, καρπός), του τρόπου καλλιέργειας (έκθεση στον ήλιο, έδαφος, κλίμα) και της κατάλληλης περιόδου για την σοδειά. Στη συνέχεια τα φυτά ελέγχονται με διάφορες μεθόδους για την σταθερή περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά.
-Τα χημικά φάρμακα συντίθενται από μία κατηγορία μορίων. Αντίθετα στα φυτά υπάρχουνπολλά διαφορετικά μόρια που βρίσκονται σε αρμονία. Κάποια μόρια έχουν π.χ αντιφλεγμονώδη δράση, κάποια άλλα μεταφέρουν τα ενεργά συστατικά στο σημείο της φλεγμονής και κάποια άλλα προστατεύουν από τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι ενώ τα χημικά έχουν μία δράση τα φυτικά έχουν μόνιμες έντονες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μια ποικιλία συστατικών που δρουν συνεργιστικά.
-Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα αυτών των δραστικών συστατικών, τα φυτά μετατρέπονται σε σκόνη με κρυοθρυμματισμό. Ο κρυοθρυμματισμός είναι η μετατροπή σε πούδρα του μέρους του φυτού που περιέχει τα δραστικά συστατικά σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία σε ατμόσφαιρα υγρού αζώτου. Το άζωτο που είναι χημικά αδρανές και υπάρχει και φυσικά στον αέρα, προστατεύει τα συστατικά των φυτών από την οξείδωση του αέρα, ενώ το κρύο αποτρέπει την υποβάθμιση των ιδιοτήτων που προκαλείται από συμβατική άλεση εξαιτίας της θερμότητας. Έτσι όλες οι ευαίσθητες ουσίες, όπως βιταμίνες, ένζυμα και πτητικές ουσίες δεν υποβαθμίζονται από την ζέστη και συλλέγεται έτσι μια εξαιρετικά λεπτή και ομοιογενή σκόνη. 
-Εκτός από την συνολική σκόνη υπάρχουν, βέβαια και τα αφεψήματα και τα ξερά εκχυλίσματα, τα οποία έχουν και αυτά την αξία τους. Βέβαια η συνολική σκόνη θεωρείται πάντα πιο αποτελεσματική, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα, γιατί στη συνολική σκόνη υπάρχουν όλα τα δραστικά συστατικά του φυτού που δρουν συνεργιστικά. Στη συνέχεια η συνολική σκόνη που είναι πιο κοντά στην φυσική κατάσταση του φυτού τοποθετείται σε κάψουλες κυτταρίνης. Η κυτταρίνη είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει σε όλα τα φυτά.
Τα φυτικά φάρμακα σέβονται την υγεία του ανθρώπου, δρώντας με φυσικότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας


Γιατί πρέπει να κόψετε τη ζάχαρη στα παιδιά σας;
Η ζάχαρη έχει πολλές δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των παιδιών σας
•          Η ζάχαρη δίνει άχρηστες θερμίδες στο παιδιά σας, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες,  μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και  πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα δεν το χορταίνει.
• Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα να καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
• Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης (γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ) περιέχουν συνήθως και πολύ υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή και καρδιοπαθειών στο μέλλον.
• Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
• Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού.
• Οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχουν φυσικά σάκχαρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά περιορισμό της πρόσληψης των χυμών στα 118-177 ml  για τα παιδιά κάτω των 7 ετών, και όχι περισσότερο από 237 - 355 χιλιοστόλιτρα για τα μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι.
Βέβαια, οι υπερβολές πάντα αποφεύγονται. Στην παιδική διατροφή όλα επιτρέπονται αλλά πάντα με μέτρο...
Κάνοντας τους υδατάνθρακες μέρος μιας υγιεινής διατροφής
Η διασφάλιση ότι τα παιδιά παίρνουν μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολη.
  • Απλά γίνεται σωστή επιλογή στους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) που υπάρχουν στο σπίτι.
  • Δίνεται το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά θα υιοθετήσουν τις δικές σας συνήθειες, που οδηγεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε όλη την παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή.
Βιβλιογραφία
kidshealth.org

Γιατί πρέπει να μασάμε σωστά;


Η μάσηση των τροφών είναι σημαντικό να γίνεται σωστά.
Το στόμα και ο φάρυγγας συνιστούν τη στοματική κοιλότητα, η οποία αποτελεί την είσοδο της πεπτικής οδού.
Η καλή μάσηση της τροφής βοηθάει στον τεμαχισμό της σε όσο το δυνατόν μικρότερα σωματίδια. Έτσι, έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια τροφής η οποία εκτίθεται στη συνέχεια στον πεπτικό σωλήνα. Τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται στον οργανισμό δρουν στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων. Οπότε, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια τροφής που εκτίθεται στα εντερικά ένζυμα και τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Κατά τη διαδικασία της μάσησης, ο τεμαχισμός γίνεται με τη δράση των μασητήριων μυών του στόματος και ταυτόχρονα γίνεται ανάμιξη με την έκκριση σιέλου από τους σιελογόνους αδένες. Ο τεμαχισμός της τροφής και η ανάμιξή της με διάφορες εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων (λίπανση της τροφής) βοηθάει, επίσης, στο να μην έχουμε τραυματισμό στο βλεννογόνο του στόματος και στη συνέχεια στο γαστρικό σωλήνα.
Ο χρόνος που διαρκεί η διαδικασία της μάσησης έχει εξεταστεί πολλές φορές ως προς το πόσο μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού όταν τρώμε. Η όρεξή μας ρυθμίζεται από πολλούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είναι τα στοματοαισθητήρια και γαστρικά σήματα.
Ολλανδοί ερευνητές, σε συνεργασία με το κέντρο ερευνών της Nestlé στην Ελβετία, προσπάθησαν να ερευνήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον κορεσμό και τη στοματική και γαστρική διέγερση, μετρώντας τα επίπεδα της όρεξης και την ενεργειακή πρόσληψη σε ένα δείγμα 26 νέων υγιών αντρών. Για 5 μη συνεχόμενες ημέρες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μασήσουν κάποια ποσότητα τροφής, χωρίς όμως να την καταπιούν, για 1 και για 8 λεπτά. Ταυτόχρονα έκαναν έγχυση διαφόρων ποσοτήτων τροφής στο στομάχι των εθελοντών μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. Παράλληλα, υπήρξε ομάδα ελέγχου, στην οποία έγινε, επίσης, τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα στο στόμαχο, αλλά δεν τους δόθηκε καθόλου τροφή μέσω αυτού ούτε και κατ' ευθείαν για μάσηση. Μισή ώρα αργότερα, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ένα συγκεκριμένο γεύμα σε όση ποσότητα επιθυμεί ο καθένας μέχρι να χορτάσουν πλήρως.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η διάρκεια της έκθεσης της τροφής στο στόμα όσο και ο όγκος της τροφής στη γαστρική οδό, δηλαδή στο στόμαχο, επηρέασαν σημαντικά τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Σε όλες τις περιπτώσεις η γαστρική και η στοματική διέγερση από την τροφή μείωσαν την όρεξη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά όσοι μάσησαν για περισσότερο χρόνο την τροφή, δηλ. 100 ml γεύματος μετά από 8 λεπτά και 800 ml μετά από 8 λεπτά, είχαν κατά 19% και 15% αντίστοιχα μικρότερη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με όσους κατανάλωσαν γεύμα των 100ml και 800 ml μετά από 1 λεπτό (μείωση πρόσληψης ενέργειας κατά 14% και 10% αντίστοιχα). 
Πέρα όμως από τη συμβολή της μάσησης στη σωστή κατάποση και πέψη της τροφής, καθώς και στη βελτίωση του αισθήματος κορεσμού με συνέπεια τη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της μάσησης και της νοητικής λειτουργίας. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από μελέτες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, ότι η διαδικασία της μάσησης συνδέεται με τη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο των ειδικών, για τη δημιουργία στρατηγικών πρόληψης και βελτιστοποίησης της φροντίδας, σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από άνοια. Σύμφωνα με έρευνες, η μάσηση της τροφής διατηρεί τη γνωστική λειτουργία στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον, η μειωμένη μάσηση αποτελεί επιδημιολογικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας στους ανθρώπους, καθώς εξασθενίζει τη χωρική μνήμη και προκαλεί τους νευρώνες του ιππόκαμπου να εξασθενίζουν μορφολογικά και λειτουργικά.
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή μας, γιατί η καλή μάσηση:
- Βοηθάει στον τεμαχισμό της τροφής, διευκολύνοντας έτσι την κατάποση και στη συνέχεια την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα μας.
- Προφυλάσσει τον γαστρεντερικό σωλήνα από τραυματισμούς.
- Βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα και να μην τρώμε πολύ, προλαμβάνοντας έτσι την παχυσαρκία.
- Βοηθάει στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.
Πηγή 
mednutrition.gr