Αρχική

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια


Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι  μετεωρολογικά φαινόμενα
-Ελ Νίνιο
Κατά το Ελ Νίνιο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου.
Η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας.
Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για ένα χρόνο.
Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες.
Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από τη κανονική λειτουργία τους. Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων.
Το όνομά του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες στα ισπανικά El Nino, που κυριολεκτικά σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, γιατί το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα.
Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το φαινόμενο Λα Νίνια, ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, γι' αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί, για παράδειγμα το Ελ Νίνιο μάλλον συνέβαλλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.
Όταν δεν υπάρχει Ελ Νίνιο, εξαιτίας της περιστροφής της γης συνήθως υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που φυσούν δυτικά. Το ίδιο συμβαίνει με τα νερά. Ταυτόχρονα, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα νερά θερμαίνονται, δημιουργούνται σύννεφα στην νοτιοανατολική Ασία και πολλές βροχές, ενώ στη νότια Αμερική, στο τμήμα δυτικά των Άνδεων υπάρχει ξηρασία.
Το Ελ Νίνιο διαταράσσει αυτό το κλίμα. Αρχικά, διαταράσσονται οι δυτικοί άνεμοι. Έτσι, τα θερμά νερά μεταφέρονται από το δυτικό Ειρηνικό στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό ωκεανό.Τα σύννεφα δημιουργούνται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ μπορεί να βρέξει στη Νότια Αμερική δυτικά των Άνδεων. Αντίθετα, δεν βρέχει κατά το αναμενόμενο στη νοτιανατολική Ασία και Αυστραλία, φέρνοντας ξηρασία.
-Λα Νίνια
Το κλιματικό φαινόμενο «Λα Νίνια» αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα με την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή του διάσημου «Ελ Νίνιο».
Ενώ ρίχνει τη θερμοκρασία στα τροπικά νερά του Νότιου Ειρηνικού που βρέχουν τις ακτές της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή ανεβάζει τη θερμοκρασία των υδάτων της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.
Αυτή η σημαντική διαφορά θερμοκρασίας παρεμβαίνει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία δημιουργώντας από τη μία πλευρά κατακλυσμούς στην Αυστραλία και την Άπω Ανατολή, ενώ από την άλλη έντονη ξηρασία στο δυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Οι καταστροφές του «Λα Νίνια» είναι, ωστόσο, μικρότερης έκτασης από του «Ελ Νίνιο», καθώς αυτή είναι μικρότερης διάρκειας, όχι μεγαλύτερη του ενός χρόνου.
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συχνές εμφανίσεις του κλιματικού φαινομένου «Λα Νίνια» την τελευταία εικοσαετία συνδέονται με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κλιματικό φαινόμενο έκανε την περασμένη άνοιξη την εμφάνισή του και οι μετεωρολογικές προβλέψεις το θέλουν να κορυφώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Για να κατανοήσετε το φαινόμενο Ελ Νίνο παρακολουθήστε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου