Αρχική

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η όρθια επανάσταση


Γραφεία για όρθιους
Τα γραφεία για όρθιους έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μόδα, κυρίως στις ΗΠΑ.
Το καθισιό είναι γνωστό ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς συνδέεται με καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο, ακόμη και πρόωρο θάνατο.
Κάποιοι προτείνουν την όρθια επανάσταση
Το «γραφείο για όρθιους».
Ο χρήστης ενός τέτοιου γραφείου εργάζεται όρθιος, ενώ ανάλογα με το μοντέλο μπορεί ακόμη και να περπατά ή να γυμνάζεται (κάνοντας για παράδειγμα ποδήλατο ή διάδρομο). Στις ΗΠΑ εταιρείες κατασκευής τέτοιων γραφείων παρουσιάζουν τεράστια άνθηση.
Για παράδειγμα η μεγάλη εταιρεία κατασκευής επίπλων Steelcase το 2004 κυκλοφόρησε τα πρώτα μοντέλα γραφείων τα οποία έχουν προσαρμόσιμο ύψος - τα τελευταία πέντε χρόνια είδε τις πωλήσεις σε ό,τι αφορά αυτά τα γραφεία καθώς και το γραφείο-διάδρομο που έχει κατασκευάσει να πενταπλασιάζονται ξεπερνώντας τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια η νέα εργονομική τάση για τους χώρους εργασίας παρέχεται με το αζημίωτο: τα γραφεία της Steelcase κοστίζουν από 1.600 ως 4.000 δολάρια (για το μοντέλο με τον διάδρομο): πιθανότατα γι' αυτό και οι εταιρικοί πελάτες είναι κολοσσοί όπως η Intel, η Boeing, η Apple και η Google.
Έχουν εμφανιστεί όμως και άλλες μικρότερες εταιρείες, όπως η ErgoDesktop ή η TrekDesk, οι οποίες πωλούν γραφεία με προσαρμόσιμο ύψος σε χαμηλότερες τιμές (της τάξεως των 250 ως 600 δολαρίων) και βλέπουν τα κέρδη τους συνεχώς να αυξάνονται.
Έχουν, επίσης, «γεννηθεί» νέου τύπου συσκευές κατά της… καθιστικής ζωής. Για παράδειγμα η συσκευή Gruve δονείται εάν ο χρήστης που τη φορά κάθεται για μεγάλο διάστημα, ενώ το «μαξιλαράκι-συναγερμός» ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία ειδοποιώντας τον χρήστη ότι ήρθε η ώρα να σηκωθεί από την καρέκλα.

Δέκα εντολές σωτηρίας
1. Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε μέσα στην ημέρα. Ακόμη και μισή ώρα ημερήσιο περπάτημα μέτριας έντασης (όταν λαχανιάζουμε ελαφρώς αλλά δεν ιδρώνουμε) μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Αν πάρετε το αυτοκίνητο για να πάτε στο γραφείο, αφήστε το λίγο πιο μακριά από το κτίριο και περπατήστε.
2. Περπατήστε και μέσα στο γραφείο. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ακολουθήστε μεγαλύτερη... βόλτα για να πάτε στην τουαλέτα ή στο γραμματοκιβώτιο προκειμένου να παραλάβετε την αλληλογραφία σας.
3. Ενόσω δουλεύετε βάλτε υπενθύμιση στο κινητό ώστε να χτυπά κάθε μισή ώρα. Κάθε φορά που χτυπά σηκωθείτε από τη θέση σας, κουνήστε τα πόδια σας και τεντωθείτε. Για να κινηθείτε περισσότερο εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε «κλέψει» από τη δουλειά προκειμένου να καθαρίσετε το γραφείο σας.
4. Μη στέλνετε e-mail αν ο παραλήπτης βρίσκεται σχετικά κοντά μέσα στο γραφείο. Σηκωθείτε, περπατήστε και πηγαίνετε να του μιλήσετε.
5. Αν βρίσκεστε μέσα σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, προτιμήστε να είστε όρθιοι και όχι καθιστοί στη διαδρομή.
6. Όταν βλέπετε τηλεόραση, «εξαφανίστε» το τηλεχειριστήριο. Κάντε τον κόπο να σηκωθείτε για να αλλάξετε κανάλια ή την ένταση του ήχου. Κάντε το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα τηλεχειριστήρια, όπως αυτό του ηχοσυστήματος.
7. Μπορείτε να γυμνάζεστε ενώ βλέπετε τηλεόραση. Αν αυτό σας φαίνεται... βουνό, τότε τουλάχιστον φροντίστε να σηκώνεστε στις διαφημίσεις ώστε να περπατάτε λίγο ή να κάνετε κάποια δουλειά που έχετε αφήσει.
8. Μην κάθεστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο αλλά εκμεταλλευτείτε τον χρόνο περπατώντας. 
9. Μπορείτε επίσης να περπατάτε ενώ διαβάζετε ή αποστηθίζετε κάτι.
10. Αν έχετε απορροφηθεί σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, μην ξεχνάτε να σηκώνεστε μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων ή σε στιγμές φόρτωσης του παιχνιδιού.

Εάν διαβάσατε αυτό το άρθρο καθιστοί, τότε αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο...
Εναλλακτικά προτιμήστε να το διαβάσετε όρθιοι...
Κάντε την όρθια επανάσταση για να βοηθήσετε την υγεία σας

Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience, Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου