Αρχική

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μετατροπή του λίπους


Η καλύτερη θεραπεία για την παχυσαρκία
Γράφει ο
Φώτης Κασβίκης
Δημοσιογράφος
Θεραπεία για την παχυσαρκία: καύση του λίπους αντί για αποθήκευση
Μια δραστική ουσία που εμποδίζει τη μετατροπή της βιταμίνης Α σε λιπώδη κύτταρα μπορεί να προωθήσει την απώλεια λίπους.
Μία από τις στρατηγικές κατά της παχυσαρκίας είναι η μετατροπή της λιποαποθήκευσης του λευκού λιπώδη ιστού σε λιποδιαλυτό καφέ λιπώδη ιστό.Αμερικανοί γιατροί  ανακάλυψαν ότι αυτή η διαδικασία ελέγχεται από τους νευροδιαβιβαστές, που αναπτύσσονται στο σώμα από τη βιταμίνη Α. Σταμάτησαν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ρετινοϊκού οξέος, αφού κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση ενός ενζύμου στα κύτταρα του κοιλιακού λίπους σε ποντίκια. Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα αυξήθηκε σε Retinοl (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α) και τα λιπώδη κύτταρα ανέπτυξαν χαρακτηριστικά του καφέ λιπώδους ιστού.  Στα παχύσαρκα ζώα, που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη θεραπεία,  μειώθηκε το σωματικό βάρος, αλλά και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό "Nature Medicine", τα ποντίκια ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο κρύο, καθώς οι περισσότερες θερμίδες που αποθηκεύονται στο λίπος μετατρέπονται σε θερμική ενέργεια.
Το ένζυμο Αλδεΰδη-αφυδρογονάση1Α1 {Aldehyd-Dehydrogenase 1a1 (Aldh1a1)} παράγεται κυρίως στο λευκό λιπώδη ιστό – όπως και στις «αποθήκες» του λίπους της κοιλιάς των ποντικιών και των ανδρών". Αυτό το ένζυμο μετατρέπει τη μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α (Retinol) σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο δρα ως ορμόνη και επηρεάζει το μεταβολισμό των λιποκυττάρων. Το ρετινοϊκό οξύ, σε υψηλό ποσοστό, ευνοεί την ανάπτυξη της λιποαποθήκευσης του  λευκού λιπώδη ιστού.
Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν στα κύτταρα αυτά  το ALDH1A1 γονίδιο, αυξήθηκε το ποσοστό του Retinal (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α). Αυτό το ενεργοποιημένο γονίδιο, είναι χαρακτηριστικό των καφέ λιπωδών κυττάρων. Έτσι επέτρεψε τους επιστήμονες στα παχύσαρκα ποντίκια, να αυξήσουν της παραγωγή θερμότητας από την καύση λίπους και έτσι να φρενάρουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, ο μεταβολισμός του σακχάρου ήρθε σε κανονικά επίπεδα.
Πλέον οι γιατροί ψάχνουν για μία καλή ανεκτή δραστική ουσία, που να αναστέλλει το ένζυμο ALDH1A1 στο λευκό λιπώδη ιστό. Ένα τέτοιο φάρμακο θα είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται.
Βιβλιογραφία
Περιοδικό «Nature Medicine», θέμα: «Retinaldehyde dehydrogenase 1 regulates a thermogenic program in white adipose tissue», του Florian W. Kiefer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου