Αρχική

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γενετικός μαρασμός


Ένα από τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας 
Η φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά είναι αυτή που είναι ωφέλιμη για την κοινότητα, άσχετα αν είναι βλαβερή για το άτομο.
Η αλτρουιστική συμπεριφορά οδηγεί σε ένα υγιές κοινωνικό σύστημα.Όπως για παράδειγμα, όταν ένα πουλί δέχεται επίθεση από ένα αρπαχτικό, αν τα υπόλοιπα πουλιά της ομάδας το υπερασπιστούν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, τότε και το πουλί που κινδύνεψε, αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά που το υπερασπίστηκαν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Δυστυχώς, έχουν συμβεί μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου και πολλά άτομα σε αυτή την ομάδα δεν διαθέτουν αλληλεγγύη. Μέσα στην ομάδα της κοινωνίας έχουν διεισδύσει αντικοινωνικά στοιχεία, τα λεγόμενα κακοήθη κοινωνικά κύτταρα ή τα κοινωνικά παράσιτα κατά άλλους.
Και τι έγιναν τα αντισώματα που εξολοθρεύουν τα παράσιτα και τα κακοήθη κύτταρα; Σε μια ανθρώπινη κοινωνία, υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις-αντισώματα που αντιμετωπίζουν την αντικοινωνική συμπεριφορά.
Βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγκληματικά συμπεριφορά μπορεί και να προκληθεί από γενετικές ανεπάρκειες που εξαφανίζουν  την έμφυτη κοινωνική συμπεριφορά και τις αναστολές, αλλά αυτές πια μπορούν να διορθωθούν. Όλα σήμερα είναι δυνατά...
Κάθε πολιτισμένη κοινωνική ζωή προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχεί στα ένστικτά του. Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα σε έναν ψυχοπαθή και έναν ψυχικά υγιή.
Σήμερα υπάρχουν, όμως, πολλοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ζυγοστάθμιση του ελέγχου των ενστικτωδών παρορμήσεων. Τέτοια είναι η έλλειψη μητρικής επαφής, οι εξαρτήσεις, οι φοβίες, η μεγαλοποίηση των γεγονότων της κοινής γνώμης, η παραπαίουσα πολιτική, ο οίκτος για τα αντικοινωνικά άτομα, η αναζήτηση του αποδιοπομπαίου τράγου και πολλές άλλες καταστάσεις εντός της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Και το ελαττωματικό άτομο, το κακόηθες κύτταρο ή το παράσιτο, αυτός που βίαζε το γιο του, αυτός που σκότωσε 20 παιδιά, αυτός που σκότωσε τη γυναίκα του είναι αξιολύπητος τελικά ή ένα διαβολικό πλάσμα;
Σε τι κινδύνους θέτουν την ανθρωπότητα τα ελαττωματικά άτομα;
Και τι χρειάζεται τελικά η κοινωνία μας για να σωθεί η ανθρωπότητα;
Η παρακάτω ιστορία δείχνει καλά την απαραίτητη αξία της ηθικότητας....
Ήταν ένας πάμπλουτος και ζητάει από έναν προξενητή να του βρει νύφη...
Ο προξενητής αρχίζει αμέσως να πλέκει το εγκώμιο μιας πολύ ωραίας κοπέλας που έχει εκλεγεί Μις Υφήλιος...
Αλλά ο πλούσιος γαμπρός τον διακόπτει...
-''Ομορφιά έχω κι εγώ αρκετή...''
Ο προξενητής με επαγγελματική ευστροφία, αρχίζει να εξυμνεί μια άλλη ενδεχόμενη νύφη, με προίκα πολλών εκατομμυρίων ευρώ...
-''Χρήματα δεν χρειάζομαι, έχω αρκετά'', απαντά ο άλλος.
Αλλάζοντας τόνο ο προξενητής του μιλά για μια τρίτη υποψήφια κοπέλα-διάνοια, που στα 30 της χρόνια ήταν υφηγήτρια και επίτιμος καθηγήτρια.
-''Εξυπνάδα δεν χρειάζομαι'', απαντά περιφρονητικά ο δισεκατομμυριούχος, ''Έχω αρκετή...''.
-''Μα για όνομα του Θεού τι θέλετε;'' ρωτά ο προξενητής!
Και ο υποψήφιος απαντά:
-''Απλά θέλω μια καλή κοπέλα...''
Αυτό χρειάζεται και η κοινωνία μας καλούς ανθρώπους.
Ανθρώπους που στην παιδική τους ηλικία θα παίζουν και θα αγαπούν τους γονείς τους και στην ενήλικη ζωή θα αγαπούν το κοινωνικό καθεστώς τους, θα έχουν συναισθηματική νοημοσύνη, θα εργάζονται υπομονετικά για ένα μακρινό σκοπό, θα είναι ικανοί να αναλάβουν ευθύνες και θα σέβονται τους άλλους.
Κι έτσι στην κοινωνία θα πολλαπλασιαστούν τα φυσιολογικά κύτταρα και όχι τα κακοήθη τα οποία από τον ταχύ πολλαπλασιασμό τους θα φέρουν τον θάνατο.
Για να αποφευχθεί η γενετική παρακμή και η πτώση της ανθρωπότητας φτάνει να ακολουθήσουμε την συμβουλή της παραπάνω ιστορίας και τη στιγμή της εκλογής ''συζύγου'' να παντρευτούμε μια καλή κοπέλα ή ένα καλό παιδί και να αποβληθεί ότι σάπιο υπάρχει μέσα στην κοινωνία.
Βιβλιογραφία
Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας, Κόνραντ Λόρεντς, Εκδ. Θυμάρι

Γαύρος μαριναρισμένος με δυόσμο και φρέσκια ρίγανη


Συνταγή για θεραπεία
 Η μεσογειακή διατροφή είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.
Η ελληνική κουζίνα έχει γίνει η αγαπημένη κουζίνα παγκοσμίως όχι μόνο γιατί είναι νόστιμη, αλλά γιατί βοηθάει και στην διατήρηση της υγείας μας.
Συνταγή για όσους έχουν υπέρταση και δυσλιπιδαιμία
Γαύρος μαριναρισμένος με δυόσμο και φρέσκια ρίγανη
Υλικά για 4 άτομα
-500 γρ. γαύρος
-1 ματσάκι δυόσμος
-1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
-αλάτι
Για τη σαλάτα κολοκυθιών
-5 φρέσκα κολοκυθάκια
-1 ματσάκι ρόκα
-5 κ.σ.ελαιόλαδο
-χυμός 1 λεμονιού
-φρέσκος δυόσμος
-αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε το γαύρο, ξεχωρίζοντας τα φιλετάκια του από το κεντρικό κόκαλο, ξεπλένουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίζουν,
-Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο και τα ξεπλένουμε καλά.
-Τα απλώνουμε στο δοχείο που θα τα συντηρήσουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την ρίγανη και το δυόσμο ψιλοκομμένο.
-Είναι έτοιμα σε 2 ημέρες.
Τα σερβίρουμε προαιρετικά με σαλάτα κολοκυθιών: Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη, ψιλοκόβουμε τη ρόκα και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Ενέργεια: 400 kcal/μερίδα ο γαύρος και 60 kcal/μερίδα η σαλάτα κολοκυθιών
Καλή όρεξη και πάντα με υγεία
by Savvi Diet 

Γάτα Balinese


Είναι μια γάτα μεσαίου μεγέθους, αριστοκρατικής εμφάνισης.
Πιστεύεται ότι η Balinese προήρθε από μια φυσική αυθόρμητη μετάλλαξη της γάτας του Σιαμ.  Μοιάζει με τη Σιαμέζα εκτός από τη γούνα, η οποία έχει μεσαίο μήκος και είναι λεπτή και μεταξένια. Για αυτό το λόγο διατηρεί πολλά χαρακτηριστικά αυτής της ράτσας.
Είναι μια γάτα μεσαίου μεγέθους, αριστοκρατικής εμφάνισης, με όμορφο μακρύ τρίχωμα, στο χρώμα του πάγου, με κοκκινωπά και γκρίζα σημάδια στο πρόσωπο, στα αυτιά, στην ουρά και στα πόδια. Τα σημάδια μπορούν να είναι σκούρα καφέ, μπλε, σοκολατί ή λιλά. Το σώμα της είναι λεπτό, σχεδόν κοκαλιάρικο, με μακριά ουρά και μικρά οβάλ πέλματα.
Έχει μικρό κεφάλι, ελαφρώς τριγωνικό και βαθουλωτό πρόσωπο με μακριά μύτη και ίσιο προφίλ. Η μάσκα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του
προσώπου της και φτάνει μέχρι τα αυτιά της.
Τα αυτιά είναι μεγάλα, μυτερά και ακολουθούν το τριγωνικό σχήμα του προσώπου.
Τα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους, λοξά, αμυγδαλωτά, στο χρώμα του ζαφειριού.
Η ουρά είναι χαρακτηριστική, όμορφη, με μακριά τρίχα.
Κληρονόμησε τον χαρακτήρα της γάτας του Σιαμ: δραστήρια, εξωστρεφής, τρυφερή, παιχνιδιάρα και πολύ έξυπνη. Της αρέσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και απολαμβάνει τη συντροφιά των ανθρώπων.
Σε αντίθεση όμως με την Σιαμ, το Balinese έχει μια πιο μαλακή φωνή.
Τα προβλήματα υγείας τους είναι κυρίως κληρονομικά:
-Δερματολογικά:
  • Πομφολυγώδης επιδερμολυσία με φουσκάλες στο δέρμα
  • Μειωμένη ποσότητα τριχοφυϊας
  • Περιοφθαλμική λεύκη
-Όγκοι μαστών
-Οφθαλμικές παθήσεις
  • Συγγενής στραβισμός
  • Προοδευτική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς
-Νευρολογικές και μεταβολικές ασθένειες
  • Ασθένειες των Λυσοσωμάτων
  • Γαγγλιοσίδωση ΟΜ1
  • Βλεννοπολυσακχαρίδωση
  • Νόσος Pick Niemann Α
  • Αταξία - ασυντόνιστο περπάτημα
  • Συγγενής νόσος του περιφερικού αιθουσαίου νεύρου
  • Υδροκεφαλία
  • Συγγενής κώφωση
  • Σύνδρομο Υπνηλίας
-Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος
  • Kinky ουρά
  • Κάταγμα μηριαίου αυχένα (άσηπτη νέκρωση του αυχένα της κεφαλής του μηριαίου) 
-Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ενδοκαρδιακή ινοελάστωση
  • Αορτική στένωση
  • Κολπική ακινησία
  • Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
-Αναπνευστικές παθήσεις
  • Άσθμα/βρογχική νόσος
  • Όγκος της ρινικής κοιλότητας (Λέμφωμα)
  • Ρινικοί πολύποδες
-Γαστρεντερικές παθήσεις
  • Στένωση του πυλωρού, γαστρική δυσλειτουργία, μεγαοισοφάγος  
  • Μικρό εντερικό αδενοκαρκίνωμα
  • Εντερικοί πολύποδες
  • Λυκόστομα
-Ουρογεννητικές παθήσεις
Πριαπισμός (επίμονη και επώδυνη στύση του πέους)
-Ενδοκρινικές παθήσεις
Υπερθυρεοειδισμός
-Αιματολογικές και ανοσολογικές παθήσεις
Μαστοκυττώματα  (Δερματική νεοπλασία)
Όγκοι μεσοθωρακίου (Θύμωμα-Λέμφωμα)
Αμυλοείδωση (Εμφανίζεται όταν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτίθεται στα όργανα του σώματος)
Οι παραπάνω ασθένειες αν και είναι δυνατόν να συμβούν είναι εξαιρετικά σπάνιες και υπάρχει δυνατότητα με έναν στιλεό να ληφθεί δείγμα από τη στοματική κοιλότητα για τεστ DNA
Βιβλιογραφία
http://www.fabcats.org

Γαστροπάρεση


Γαστροπάρεση είναι η καθυστερημένη γαστρική κένωση
Γαστροπάρεση, ICD-10 K31.8 είναι η καθυστερημένη γαστρική κένωση, που χαρακτηρίζεται από μια πάρεση (μερική παράλυση) του στομάχου, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.
Κανονικά, οι συστολές στο στομάχι μεταφέρουν τρόφιμα στο λεπτό έντερο για την πέψη. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει αυτές τις συστολές. Γαστροπάρεση μπορεί να συμβεί όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη και οι μύες του στομάχου και του εντέρoυ δεν λειτουργούν κανονικά.

Αιτίες γαστροπάρεσης
Παροδική γαστροπάρεση μπορεί να προκύψει σε οξεία ασθένεια οποιουδήποτε είδους, ως συνέπεια από ορισμένες θεραπείες του καρκίνου ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τη δράση του πεπτικού ή μπορεί να οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες. Συχνά προκαλείται από αυτόνομη νευροπάθεια. Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη. Στην πραγματικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία της γαστροπάρεσης, γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν  προκαλέσουν χημικές μεταβολές στα νεύρα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο καταστρέφεται από τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία.
Η γαστροπάρεση έχει, επίσης, συσχετισθεί με νόσους του συνδετικού ιστού, όπως η σκληροδερμία, το σύνδρομο Ehlers-Danlos, και νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μιτοχονδριακή διαταραχή. Χρόνια γαστροπάρεση μπορεί να προκληθεί από άλλους τύπους βλάβης στο πνευμονογαστρικό νεύρο, όπως από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα. Το βαρύ κάπνισμα είναι, επίσης, μια πιθανή αιτία δεδομένου ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.
Η ιδιοπαθής γαστροπάρεση (γαστροπάρεση χωρίς γνωστή αιτία)αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο όλων των χρόνιων περιπτώσεων. Πιστεύεται ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλείται από οξεία ιογενή λοίμωξη. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, και άλλες ασθένειες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση της πάθησης.
Οι πάσχοντες από γαστροπάρεση είναι δυσανάλογα γυναίκες. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι οι γυναίκες έχουν πιο αργή κένωση του στομάχου από τους άνδρες. Μια ορμονική σύνδεση έχει προταθεί, καθώς τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης τείνουν να χειροτερεύουν την εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση, όταν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι υψηλότερα.
Οι κυριότερες αιτίες είναι:
•        φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά και κάποια αντικαταθλιπτικά
•        νόσος του Parkinson
•        πολλαπλή σκλήρυνση 
•        σκληρόδερμα μια ασυνήθιστη ασθένεια που οδηγεί σε σκλήρυνση σε περιοχές του δέρματος και μερικές φορές προβλήματα με τα εσωτερικά όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία
•        αμυλοείδωση, μια ομάδα σπάνιες αλλά σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από εναποθέσεις μη φυσιολογικής πρωτεΐνης στους ιστούς και τα όργανα σε όλο το σώμα

Τα σημεία και συμπτώματα 
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροπάρεσης είναι:
  • Χρόνια ναυτία
  • Χρόνια διάρροια
  • Έμετος (ιδίως αχώνευτων τροφίμων)
  • Αίσθημα παλμών
  • Καούρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Ακανόνιστα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Ανορεξία
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Σπασμοί του τοιχώματος του στομάχου
  • Η ναυτία το πρωί μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα γαστροπάρεσης. Οι πάσχοντες μπορεί να προσαρμόσουν τη διατροφή τους να περιλαμβάνει μόνο μικρές ποσότητες τροφίμων.

Διάγνωση 
Η γαστροπάρεση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις, όπως ακτίνες Χ, μανομετρία, και σαρώσεις γαστρικής κένωσης. Ο ορισμός για τη γαστροπάρεση βασίζεται αποκλειστικά στην κένωση του χρόνου του στομάχου (και όχι σε άλλα συμπτώματα), και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων δεν συσχετίζεται απαραιτήτως με τη σοβαρότητα της γαστροπάρεσης. 
Οι διαγνωστικές εξετάσεις  είναι :
•        ακτινοσκόπηση με βάριο, όπου καταπίνεται βάριο χημικών, το οποίο εμφανίζεται με τις ακτίνες και επιτρέπει στους ακτινολόγους να παρακολουθήσουν το πέρασμά του μέσα από το πεπτικό σύστημα  
•        γαστρική σάρωση με σπινθηρογράφημα, με κάποιο τρόφιμο π.χ. αυγό σεσημασμένο με πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργού ουσίας που ανιχνεύεται στη σάρωση. Γαστροπάρεση εντοπίζεται εάν περισσότερο από το 10% των τροφίμων εξακολουθεί να είναι στο στομάχι τέσσερις ώρες μετά το φαγητό 
•        γαστρική μανομετρία, όπου εάν ένας λεπτός σωλήνας που περιέχει ένα σύρμα περνά  στο στομάχι και μετράει την ηλεκτρική και μυϊκή δραστηριότητα στο στομάχι και καθορίζει το ποσοστό της πέψης
•        μία έξυπνη κάψουλα που είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που στέλνει πίσω πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα ταξιδεύει .καθώς κινείται μέσω της πεπτικής οδού 
•        ενδοσκόπηση, όπου ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας περνάει στο στομάχι για να εξετάσει το βλεννογόνο του στομάχου και να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες
•        υπερηχογράφημα το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των οργάνων του σώματος (αυτό αποκλείει άλλες πιθανές ασθένειες)

Θεραπεία γαστροπάρεσης
  • Η θεραπεία περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές (δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλό υπόλειμμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιορισμός του λίπος ή/και στερεών).
  • Από του στόματος φάρμακα, όπως η μετοκλοπραμίδη, σισαπρίδη, ερυθρομυκίνη (ένα αντιβιοτικό που βοηθά το στομάχι και τα τρόφιμα κινούνται ευκολότερα, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια) και δομπεριδόνη, προσαρμογές στη δοσολογία της ινσουλίνης για τα άτομα με διαβήτη, ρινογαστρικός σωλήνας, σωλήνας νηστιδοστομίας που τοποθετείται χειρουργικά, παρεντερική διατροφή μέσω της φλέβας, εμφύτευση γαστρικού βηματοδότη ή αλλαντική τοξίνη (botox εγχέεται στον πυλωρό με ενδοσκόπιο).
  • Το Viagra, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιείται από κάποιους επαγγελματίες για την τόνωση της γαστρεντερικής οδού, σε περιπτώσεις διαβητικής γαστροπάρεσης.
  • Το αντικαταθλιπτικό μιρταζαπίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία της γαστροπάρεσης. Αυτό οφείλεται στην αντιεμετική του ιδιότητα και στη διέγερση της όρεξης. Η μιρταζαπίνη δρα στον ίδιο υποδοχέα σεροτονίνης (5-ΗΤ3), όπως το δημοφιλές αντιεμετικό ονδανσετρόνη.
  • Γαστρεντεροστομία που είναι μια χειρουργική διαδικασία που δημιουργεί ένα άνοιγμα ανάμεσα στο στομάχι και το λεπτό έντερο και το φαγητό μετακινείται πιο εύκολα. 

Επιπλοκές 
Πρωταρχικές επιπλοκές της γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν:
  • Διακυμάνσεις στη γλυκόζη του αίματος λόγω απρόβλεπτου χρόνου πέψης (σε διαβητικούς ασθενείς).
  • Γενικός υποσιτισμός λόγω των συμπτωμάτων της νόσου (που συχνά περιλαμβάνει έμετο και μειωμένη όρεξη), καθώς και λόγω των αναγκαίων διατροφικών αλλαγών. 
  • Σοβαρή κόπωση και απώλεια βάρους από έλλειψη θερμίδων.
  • Εντερική απόφραξη που οφείλεται στο σχηματισμό στερεών μαζών από αχώνευτα τρόφιμα.
  • Η βακτηριακή λοίμωξη που οφείλεται στην υπερανάπτυξη των βακτηριδίων από τα αχώνευτα τρόφιμα.
  • Η γαστροπάρεση είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία το στομάχι δεν μπορεί να αδειάσει τα τρόφιμα κατά το συνηθισμένο τρόπο, γιατί έχουν καταστραφεί τα νεύρα. Οι μύες του στομάχου και του εντέρου δεν λειτουργούν  σωστά και η κυκλοφορία των τροφίμων επιβραδύνεται.

Διατροφικές αλλαγές για τη θεραπεία της γαστροπάρεσης
•        αντί για τρία γεύματα την ημέρα, δοκιμάστε έξι μικρότερα γεύματα - θα υπάρχει λιγότερη τροφή στο στομάχι σας και θα είναι πιο εύκολο να περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα
•        τρώτε καλά μαγειρεμένα και υγρά τρόφιμα, τα οποία είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν
•        μασάτε καλά το φαγητό πριν από την κατάποση
•        πόση μη αεριούχων υγρά με κάθε γεύμα
•        να κάθεστε για δύο ώρες μετά από ένα γεύμα και να μην ξαπλώνετε
Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε:
•        τα μήλα με τη φλούδα τους, ή υψηλά σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια και το μπρόκολο
•        τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη)
Βιβλιογραφία
nsh.uk

Επείγον! Ζητείται αίμα ομάδας Β Rh αρνητικό!


Η συνάνθρωπός μας Ζαγαριώτη Αναστασία νοσηλεύεται μετά από πτώση στο νοσοκομείο Καρπενησίου και απαιτείται μια μονάδα αίματος  Β Rh αρνητικό.
Η ανακοίνωση και η έκκληση για αίμα αφορά όλους τους ανθρώπους και όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν.
Τηλ. Κέντρο Νοσοκομείου Καρπενησίου: 22373 - 50100
Τηλέφωνο συγγενή της ασθενούς: 6968066243 (Τάσος Ζαγαριώτης)

Γάντια


Γάντια-Μόδα χειμώνας 2013-2014
Άγγιγμα  μυστηρίου
Τα γάντια τα φοράνε οι μοτοσικλετιστές, αλλά και οι ''καλές κυρίες'', για να προστατέψουν τα χέρια τους από το κρύο, αλλά και να μην φαίνονται οι ρυτίδες στα χέρια τους...
Αν εσείς δεν οδηγείτε ούτε μοτοσυκλέτα, αλλά ούτε και είσαστε καλή κυρία, αποκτήστε ένα ζευγάρι, γιατί τα γάντια χαρίζουν ένα ιδιαίτερο touch μυστηρίου και κομψής θηλυκότητας.

Γαρίφαλο


To γαρίφαλο έχει μια αναισθητική δράση στους ιστούς του στόματος.
Τα γαρίφαλα ή Syzygium aromaticum είναι τα αρωματικά αποξηραμένα μπουμπούκια του δέντρου της οικογένειας Myrtaceae.
Τα γαρίφαλα είναι εγγενή στις Μολούκες νήσους στην Ινδονησία και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Γαρίφαλα συγκομίζονται, κυρίως, στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Μαδαγασκάρη, το Zanzibar, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Το γαρίφαλο είναι δέντρο αειθαλές που μεγαλώνει σε ύψος που κυμαίνεται από 8-12 μ., με μεγάλα φύλλα και άνθη. Τα μπουμπούκια σταδιακά εξελίσσονται σε έναφωτεινό κόκκινο χρώμα, όταν είναι έτοιμα για τη συλλογή.
Τα γαρίφαλα συγκομίζονται όταν 1,5-2 εκατοστά και αποτελούνται από ένα μεγάλο κάλυκα, που καταλήγει σε τέσσερα σέπαλα και τέσσερα κλειστά πέταλα που σχηματίζουν μια μικρή μπάλα στο κέντρο.
Θεωρείται ένα πολύ ισχυρό καρύκευμα, λόγω της ευγενόλης, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης του γαρίφαλου του (85 τοις εκατό).
Η ευγενόλη ένωση είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του χαρακτηριστικού αρώματος στο γαρίφαλο.
Η ευγενόλη αποτελεί το 72-90% του αιθέριου ελαίου. Άλλα σημαντικά βασικά συστατικά του έλαιου γαρίφαλου είναι η ακετυλοευγενόλη, το βήτα-καρυοφυλλένιο και η βανιλλίνη, το κρατεγολικό οξύ, οι τανίνες, όπως μπικορνίνη, το γαλλοταννικό οξύ, το σαλικυλικό μεθύλιο (παυσίπονο), η ευγενίνη, φλαβονοειδή, καμφορά, ραμνετίνη και ευγενιτίνη, τριτερπενοειδή, όπως ολεανολικό οξύ, στιγμαστερόλη και καμπεστερόλη και αρκετά δευτερεύοντα τερπένια. 

Μη φαρμακευτικές χρήσεις
  • Γαρίφαλα χρησιμοποιούνται συχνά σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε μαρινάδες κρέατος.
  • Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία γλυκών εδεσμάτων, όπως με φρούτα.
  • Στην μεξικάνικη κουζίνα, το γαρίφαλο είναι περισσότερο γνωστό ως Clavos de olor και συχνά χρησιμοποιείται μαζί με το κύμινο και κανέλα.
  • Το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε ένα είδος τσιγάρου που ονομάζεται kretek στην Ινδονησία, αλλά και σε πούρα.
  • Το γαρίφαλο, επίσης, λειτουργεί ως απωθητικό μυρμηγκιών.

Παραδοσιακές θεραπευτικές χρήσεις
  • Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται στην ινδική Ayurvedic ιατρική, κινεζική ιατρική, και τη δυτική και στον οδοντιατρικό χώρο, όπου το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό (παυσίπονο) για τα έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά. Το έλαιο γαρίφαλου, εφαρμόζεται σε μια κοιλότητα σε ένα δόντι και επίσης, ανακουφίζει τον πονόδοντο.
  • Επίσης, χρησιμοποιείται για την αύξηση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και να βελτιωθεί η περισταλτικότητα του πεπτικού συστήματος.
  • Επίσης, λέγεται ότι είναι ένα φυσικό ανθελμινθικό.
  • Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία όταν η διέγερση και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι αναγκαία, ειδικά για πεπτικά προβλήματα. Η τοπική εφαρμογή πάνω από το στομάχι ή στην κοιλιά λέγεται ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα.
  • Στην κινεζική ιατρική το  γαρίφαλο ή Ding Xiang διεγείρει τους μεσημβρινούς στα νεφρά, το σπλήνα και το στομάχι, και είναι καλό για τη θεραπεία του λόξυγγα και για την προστασία των νεφρών. Επειδή το βότανο θερμαίνει αντενδείκνυται σε άτομα με συμπτώματα έξαψης και χρησιμοποιείται στην ψυχρότητα από την ανεπάρκεια yang. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται για την ανικανότητα, για για την πρωινή ναυτία μαζί με ginseng και για τον έμετο και τη διάρροια.
  • Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά ως τσάι και τοπικά ως ένα έλαιο για τους υποτονικούς μύες, μεταξύ άλλων και για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό εφαρμόζεται στην ιατρική του Θιβέτ.

Σύγχρονες θεραπευτικές χρήσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα 
Στη Δυτική ιατρική χρησιμοποιούν τα γαρίφαλα και το έλαιο γαρίφαλου για τον οδοντιατρικό πόνο.
Το γαρύφαλλο μπορεί να μειώσει, επίσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
Τα γαρίφαλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλότερες δόσεις (η συνιστώμενη δόση είναι 400 mg/l) θεωρείται ως μέσο ευθανασίας. 
Επιπλέον, το έλαιο γαρίφαλου χρησιμοποιείται στην παρασκευή οδοντόκρεμων, σε καθαρτικά και διάλυμα το οποίο είναι ένα τοπικό αναισθητικό και χρησιμοποιείνται στην στοματική εξέλκωση και στις φλεγμονές. Η Ευγενόλη ή το έλαιο γαρίφαλου αναμιγνύεται με οξείδιο του ψευδαργύρου.
Η ευγενόλη μπορεί να είναι τοξική σε σχετικώς μικρές ποσότητες, τόσο χαμηλές όσο 5 ml.

Γαρίδες με μακαρόνια


Νόστιμη ελληνική συνταγή 
Γαρίδες με μακαρόνια
Υλικά
  • 1000 γρ. σπαγγέτι
  • 16 μεγάλες γαρίδες
  • 8 ντομάτες
  • 12 σκελίδες σκόρδο
  • 4 ποτήρια λευκό κρασί
  • μαϊντανός
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
-Ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε, μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα.
-Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι και σοτάρουμε το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε κομμάτια.
-Στο τηγάνι παίρνουν σειρά οι γαρίδες, οι οποίες μόλις ροδίσουν τις «σβήνουμε» με το κρασί.
-Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φρέσκιες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και όσοι προτιμούν τα καυτερά μπορούν να ρίξουν επιπλέον κοκκινοπίπερο.
-Μετά από 5 – 10 λεπτά οι γαρίδες αποσύρονται σε ένα πιάτο κι εμείς συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τη σάλτσα μας μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες.
-Στο τέλος ρίχνουμε και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά μας. Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!
Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα μακαρόνια, σερβίρουμε από πάνω τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπεράκι.
Καλή σας όρεξη!

Γάντια αφής για τον χειμώνα


Έρχεται ο χειμώνας και τα κρύα
Θα κάνει κρύο και δεν θα μπορούμε να βγάλουμε τα γάντια!
Οι οθόνες αφής και τα ζεστά μας γάντια είναι ασύμβατα.
Υπάρχει όμως κόλπο...
Κεντήστε στην κάτω μεριά του δείκτη και του αντίχειρα του γαντιού ή των δαχτύλων που χρησιμοποιείτε για την οθόνη αφής. Αλλά για το κέντημα θα χρειαστείτε νάιλον κλωστή με ασημένια επίστρωση, ώστε το κέντημα που θα κάνετε να είναι αγώγιμο. Το σχήμα που θα έχει το κέντημα δεν έχει σημασία, φτάνει να έχει αρκετή ειδική κλωστή...
Γιατί να ξοδέψετε χρήματα για ειδικά γάντια, αφού είναι τόσο απλό;
Φροντίστε να το κάνετε από τώρα...
Βιβλιογραφία
Popular Science

Το γανόδερμα στη θεραπεία του καρκίνου


Γανόδερμα και καρκίνος 
Το Ganoderma lucidum (Reishi) στη θεραπεία του καρκίνου.
Το δημοφιλές μανιτάρι Ganoderma lucidum έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη γενική προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας στις χώρες της Ασίας.
Η ξηρά σκόνη του Ganoderma lucidum ήταν δημοφιλής ως μέσο θεραπείας του καρκίνου στην αρχαία Κίνα.
Το Ganoderma lucidum αναστέλλει την μεταγραφή του πυρηνικού παράγοντα κ Β (NF-κΒ) και  του ΑΡ-1, που οδηγεί σε αναστολή της έκφρασης του ενεργοποιητή πλασμινογόνου της ουροκινάσης  (υΡΑ) και του υποδοχέα του uPAR. 
Το Ganoderma lucidum καταστέλλει, επίσης, την κυτταρική προσκόλληση και την μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο μαστού  και στον καρκίνο του προστάτη.
Έτσι, το Ganoderma lucidum καταδεικνύει, σαφώς, αντικαρκινική δράση σε πειράματα με  καρκινικά κύτταρα και έχει θέση ως διαιτητικό συμπλήρωμα για μία εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη.
Το γανόδερμα κυκλοφορεί στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής και στην Ελλάδα.
Καλό είναι να ελέγχεται η βιολογική του δραστικότητα στα συγκεκριμένα προϊόντα. 
Βιβλιογραφία
Sliva D., Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment, Integr Cancer Ther. 2003 Dec;2(4):358-64.


Γάλα σόγιας για την υπέρταση και τον καρκίνο


Αντιυπερτασικό και αντικαρκινικό φάρμακο η σόγια.
Η κατανάλωση του γάλακτος της σόγιας μειώνει τον κίνδυνο των καρδιοαγγειακών νοσημάτων στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, γιατί συμβάλλει στη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της χοληστερόλης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κατανάλωση σόγιας ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, όπως και τα αντιυπερτασικά φάρμακα.
Από άλλη μελέτη προκύπτει ότι η σόγια περιορίζει την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι καρκίνοι του ενδομητρίου και των ωοθηκών είναι γνωστό πως επηρεάζονται από ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία μιμούνται συστατικά της σόγιας.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BJOG», υποδεικνύει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των μορφών καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να είναι 40% χαμηλότερες στις γυναίκες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφών με βάση τη σόγια.
Οι 7 έρευνες που ανασκόπησε η ομάδα περιέλαβαν περισσότερες από 169.000 γυναίκες, από τις οποίες 3.516 είχαν εμφανίσει τον έναν από τους δυο τύπους καρκίνου. Οι περισσότερες έρευνες αξιολόγησαν την πρόσληψη σόγιας ή συστατικών της, από τροφές όπως τα όσπρια και οι πρωτεΐνες σόγιας.
Βιβλιογραφία
  • Rivas M, Garay RP, Escanero JF, Cia P Jr, Cia P, Alda JO., Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension, J Nutr. 2002 Jul;132(7):1900-2.
  • "Archives of Internal Medicine"; Effect of Soy Nuts on Blood Pressure and Lipid Levels in Hypertensive, Prehypertensive, and Normotensive Postmenopausal Women; F. Welty et al.; May 2007
  • "Nutrition, Metabolic, and Cardiovascular Disease"; Effect of Soy Isoflavones on Blood Pressure: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials; X.X. Liu et al.; February 2011
  • Myung SK, Ju W, Choi HJ, Kim SC; Korean Meta-Analysis (KORMA) Study Group, Soy intake and risk of endocrine-related gynaecological cancer: a meta-analysis, BJOG. 2009 Dec;116(13):1697-705. Epub 2009 Sep 19.