Αρχική

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μηχανή αναζήτησης ICD 10


Νόσοι ICD 10 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Η δέκατη αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς που καθιερώθηκε το 1893, ως Ταξινόμηση Bertillon ή Διεθνής Κατάλογος των Αιτιών θανάτου.
Ως ταξινόμηση των νόσων ορίζεται ένα σύστημα κατηγοριών στο οποίο καταγράφονται οι νοσολογικές οντότητες σύμφωνα με καθιερωμένα κριτήρια.
Η στατιστική ταξινόμηση των νόσων περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των νοσολογικών καταστάσεων μέσα σε έναν ικανό αριθμό κατηγοριών.
Τώρα που η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απαιτεί τον κωδικό της νόσου...
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να αναζητήσετε τον κωδικό μιας συγκεκριμένης νόσου.


Έρωτας και φιλία


Γνωρίζονται πολλά χρόνια και είναι κολλητοί. 
Είναι πάντα μαζί στις χαρούμενες και δύσκολες στιγμές.
Και ξαφνικά βρίσκονται πιο κοντά και ερωτεύονται….
Μπορεί ένας άνδρας και μια γυναίκα να είναι πραγματικά φίλοι;
Η ζωή μας δείχνει ότι ναι μεν μπορούν, αλλά συνήθως από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρχουν και ερωτικά συναισθήματα. Όταν μάλιστα υπάρχει και σωματική έλξη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Ανάμεσα σε δύο καλούς φίλους, συνήθως, υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση, αλληλοκατανόηση και ειλικρίνεια. Ο κολλητός ή η κολλητή μας γνωρίζει τα πάντα για εμάς και δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθούμε. Αν σε αυτά τα βαθιά συναισθήματα προστεθεί η σωματική έλξη, ο έρωτας φουντώνει και γίνεται πυρκαγιά.
Το ερωτικό ενδιαφέρον προς τον κολλητό ή την κολλητή μπορεί να έχει πυροδοτηθεί από διάφορες αιτίες. Η αδυναμία να βρεθεί ο κατάλληλος ή η κατάλληλη σύζυγος, ένας πρόσφατος χωρισμός ή τα κολακευτικά σχόλια ενός τρίτου για τον κολλητό ή την κολλητή είναι αρκετά για να μας ξυπνήσουν τα υποσυνείδητα συναισθήματα.
Και όπως δείχνουν οι έρευνες, το ποσοστό των διαζυγίων στα ζευγάρια που προέκυψαν από μια μακροχρόνια φιλία είναι μικρότερο από αυτά που προέκυψαν από έναν κεραυνοβόλο έρωτα. Άρα η δημιουργία δεσμού με έναν άνθρωπο με τον οποίο μας συνδέει μακροχρόνια φιλία θεωρείται ευτυχής κατάληξη. 
Ο συνδυασμός της αληθινής φιλίας και του έρωτα θεωρείται καλή συνταγή για επιτυχημένες σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Kathleen D. Vohs, Catrin Finkenauer and Roy F. Baumei, The Sum of Friends’ and Lovers’ Self-Control Scores Predicts Relationship Quality, Psychological and Personality Science, e 2011, 2:138-145


Ο δρόμος της αλήθειας


Αυτό που είναι αληθινό είναι αυτό που είναι αληθινό για εσάς.
Πολλοί θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πράγματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν δικούς τους σκοπούς.
Τα ψευδή δεδομένα μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές: ακαδημαϊκές, κοινωνικές, επαγγελματικές...
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας επιβάλει δεδομένα και να σας κάνει να τα πιστέψετε. 
Αν δεν είναι αληθινά για εσάς, δεν είναι αληθινά...
Να μάθετε να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα. Να αποδέχεστε ότι είναι αληθινό για εσάς και να απορρίπτετε τα υπόλοιπα.
Όταν καταλαβαίνετε ότι κάποιος λέει επιζήμια ψέματα απορρίψτε τον, γιατί θα σας οδηγήσει σε λάθος δρόμο.
Ναι! ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ, αλλά ο δρόμος της αλήθειας είναι πάνω στο δρόμο της ευτυχίας!
Τα ψέματα είναι πολλά. Η αλήθεια είναι μόνο μια! Και είναι πάντα αυτή που εσείς βλέπετε και αισθάνεστε!
Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι μια ψευδαίσθηση που σας επιβάλλουν για να μην ξεχωρίζετε …

Το καλύτερο σεξ για μια ώρα


Κάθονται δυο φίλοι στο μπαρ και λέει ο ένας...
- “Αύριο είναι τα γενέθλια της γυναίκας μου και δε ξέρω τι δώρο να της πάρω, διότι όλα τα έχει και αυτά που δε έχει τα αγοράζει όποτε θέλει...”
Ο φίλος τότε του απαντά...
- “Όταν πας σπίτι ξάπλωσε γυμνός στο κρεβάτι και πες της ότι έχει την άδεια σου, να κάνει το καλύτερο σεξ για μία ώρα.
Την άλλη μέρα συναντιούνται πάλι στο μπαρ και τον ρωτά ο φίλος του...
- “Τι έγινε ακολούθησες τη συμβουλή μου;”
- “Ναι την ακολούθησα, αφού της το είπα μου φίλησε τα πόδια, με ευχαρίστησε… και έτρεξε γρήγορα έξω από το σπίτι λέγοντας πως θα γυρίσει σε μία ώρα...!!!”

Κατ' Οίκον Νοσηλεία


H Κατ' Οίκον Νοσηλεία γλιτώνει τους ασθενείς από μεγάλες ταλαιπωρίες!
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ορίζει την κατ' Οίκον Νοσηλεία ως την παροχή υπηρεσιών υγείας από επαγγελματίες και μη φροντιστές στο σπίτι, με στόχο την προαγωγή, αποκατάσταση και διατήρηση του μεγαλύτερου επιπέδου ευεξίας, λειτουργικότητας και υγείας του ατόμου, που περιλαμβάνει και τη μέριμνα για έναν αξιοπρεπή θάνατο.
Η Νοσηλεία κατ' Οίκον θα μπορούσε να είναι:
  • Παρηγορητική φροντίδα καταληκτικών ασθενών
  • Μετανοσοκομειακή φροντίδα
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη στο σπίτι

Η ολοκληρωμένη φροντίδα του ασθενούς στο σπίτι με συνθήκες νοσοκομειακές και 24ωρη ετοιμότητα ιατρών και νοσηλευτών και η 24ωρη διαθεσιμότητα βασικών διαγνωστικών εξετάσεων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την υγεία.
Η βοήθεια της τηλεϊατρικής θα μπορούσε να βοηθήσει... σε πολλούς τομείς.
Νοσηλευτές και ιατροί κινούμενοι με κατάλληλα εξοπλισμένες κινητές μονάδες, μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς, 2-3 φορές την ημέρα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο για να τρέξουν πάλι σε όποιο ασθενή παρουσιάζει πρόβλημα.
Στο σπίτι του ασθενούς μπορεί να εγκατασταθεί εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τη νοσηλεία.
Ακτινογραφίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και πολλές άλλες εξετάσεις, ακόμη και αίματος μπορούν να γίνονται με φορητά μηχανήματα και test kits, αλλά μπορεί να γίνονται και αιμοληψίες για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.
Οροί και φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν στο σπίτι με τη βοήθεια ηλεκτρονικών αντλιών που τοποθετούνται δίπλα στον ασθενή, με υψηλό βαθμό ασφάλειας και ακρίβειας στους ρυθμούς έγχυσης των φαρμάκων και στα μεσοδιαστήματα των δόσεων.
Ακόμη και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και ενδοσκοπήσεις, αλλά και άλλα περιστατικά που μπορούν και νοσηλεύονται στην βραχεία νοσηλεία, ακόμη και κάποια περιστατικά που απαιτούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η εισαγωγή του ασθενή σε κάποιο νοσοκομείο.
Το ποιες είναι αυτές εξαρτάται από την ικανότητα της ομάδας να αντιμετωπίσει τον ασθενή στο σπίτι του και από τον εξοπλισμό που διαθέτει η ομάδα ή που μπορεί να προμηθευτεί ο ασθενής.
emedi.gr

Βοηθάει η μαστογραφία στην πρόληψη καρκίνου;


Γράφει η
Δρ Σαββούλα Μάλλιου 
Παθολόγος-Όγκολόγος, MD, PhD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Είναι κατάλληλη η μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου του μαστού;
-Σε πολλές μετα- αναλύσεις που έχουν γίνει παγκοσμίως από 13 τυχαιοποιημένες μελέτες, 26% μείωση της θνησιμότητας βρέθηκε που είναι αδιαμφισβήτητη για γυναίκες ηλικίας από 50-74 ετών. -Για γυναίκες 40-49 ετών υπήρξε μικρότερο όφελος της τάξεως του 13%. 
-Δεν υπάρχει όφελος σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών και μεγαλύτερες των 74. Βέβαια αν και στις μεγαλύτερες γυναίκες, η πραγματική βιολογική ηλικία είναι μικρότερη κι ενδέχεται να ζήσουν πολλά χρόνια ακόμη πρέπει να συνεχίσουν το screening με μαστογραφία. 
-Σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών η ευαισθησία της μαστογραφίας είναι μικρότερη λόγω της υψηλότερης πυκνότητος των μαστών. Αλλά, και σε μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί να υπάρχουν πυκνοί μαστοί λόγω γενετικών λόγων ή λόγω ορμονολογικών διαταραχών
Η αυξημένη πυκνότητα μαστών από μόνη της είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει ότι σε γυναίκες 40-49 που έχει βρεθεί όγκος μαστού στις ηλικίες αυτές με μαστογραφία, ο όγκος ήταν μικρότερος και οι λεμφαδένες αρνητικοί. Άρα και σ’ αυτές τις ηλικίες η μαστογραφία μπορεί να σώσει ζωές.
 Μην ξεχνάμε και τις γυναίκες με κληρονομικό καρκίνο μαστού που πρέπει να κάνουν μαστογραφία. Μάλιστα σ’ αυτές τις γυναίκες πολλοί ισχυρίζονται, όχι άδικα, ότι η μαγνητική μαστογραφία ενδείκνυται γι’ αυτές, γιατί μπορεί να κάνει ευκολότερα διαφοροδιάγνωση καλόηθων και κακόηθων παθήσεων του μαστού. 
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι πιο ακριβής από την κλασσικά. 
Όσο για την αυτοεξέταση μαστού κι αυτή μπορεί να σώσει ζωές. Καταρχήν η γυναίκα συμμετέχει στην φροντίδα της και κατά δεύτερο όλες οι γυναίκες γνωρίζουν καλά τους μαστούς τους και μπορούν να διακρίνουν αμέσως την οποιαδήποτε αλλαγή.
 Φυσικά και η ετήσια εξέταση η κλινική από ειδικό μια φορά τον χρόνο κρίνεται απαραίτητη. 
Εδώ θα τονίσουμε την ανάγκη το  screening να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα κι εξειδικευμένους ιατρούς. 
Η ψηφιακή μαστογραφία που γίνεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει σαφώς υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια. Ο υπέρηχος μαστών θεωρείται κι αυτός απαραίτητος, αφού μπορεί να διακρίνει βλάβες μη ορατές στην μαστογραφία.
Άρα,  η ηλικία από την οποία πρέπει να ξεκινά η ετήσια μαστογραφία είναι τα 50. Ανάμεσα στα 40-45 πρέπει να γίνεται μια μαστογραφία αναφοράς για να γίνεται ταυτοποίηση των μαστών της γυναίκας. 
Μαζί με την ψηφιακή μαστογραφία πρέπει να γίνεται και υπέρηχος και ψηλάφηση από ειδικό ιατρό. Έτσι είμαστε 99,8% σίγουροι για τη διάγνωση. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική μαστογραφία. 
Η αυτοεξέταση και η ετήσια εξέταση μαστών πρέπει να ξεκινά από τα 20 έτη. Φυσικά όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό ο έλεγχος με μαστογραφία και υπέρηχο ξεκινά 10 χρόνια πριν από αυτή που ξεκίνησε ο καρκίνος του νεώτερου συγγενή.
Γι’ αυτό ζητήστε τη γνώμη του ειδικού. Η κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε,  είναι εξατομικευμένη.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ





Τα παιδιά τα ξέρουν όλα


Τα παιδιά του σήμερα θα γίνουν ο πολιτισμός του αύριο...
Αλλά, το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο σήμερα, είναι δύσκολο...
Τα παιδιά δεν μπορούν να χειριστούν το περιβάλλον τους και δεν έχουν πραγματικά εφόδια.
Χρειάζονται αγάπη και βοήθεια για να τα καταφέρουν...
Οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, όπως μεγάλωσαν οι ίδιο, άλλοι επιχειρούν το ακριβώς αντίθετο και άλλοι τα αφήνουν να μεγαλώσουν μόνα τους...
Καμία μέθοδος από τις παραπάνω δεν εγγυάται την επιτυχία!
Ένα παιδί μοιάζει σαν άγραφη πλάκα.
Αν γράψεις λάθος πράγματα, θα λέει λάθος πράγματα
Το τι θα γίνει ένα παιδί εξαρτάται:
-Από τις έμφυτες ικανότητές του και δυνατότητές του.
-Από αυτό που θέλει το παιδί να γίνει πραγματικά.
-Από αυτό που θέλει ο γονιός να γίνει.
-Από τα διαθέσιμα μέσα.
Όμως, η σύγχρονη κοινωνία είναι κομμένη και ραμμένη, έτσι ώστε το παιδί να αποτύχει...
Γι' αυτό γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας και προσφέρτε τους αγάπη και βοήθεια...
Την έχουν ανάγκη...
emedi life coaching
Βιβλιογραφία
Ο Δρόμος προς την ευτυχία
Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά... Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!




Το διαδίκτυο βοηθάει στην υγεία


Μια μελέτη ενηλίκων στις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι 1 στους 3 Αμερικανούς  έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να τους βοηθήσει να διαγνώσουν μια ιατρική κατάσταση, είτε για τον εαυτό τους ή κάποιον άλλο. 
Όταν το ζήτημα υγείας είναι σοβαρό βέβαια, ζητούν την γνώμη του ειδικού.
  • Το 81% των Αμερικανών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ιατρική γνώμη, 
  • 70% πηγαίνει σε έναν επαγγελματία υγείας
  • 60% ζητάει συμβουλές από οικογένεια και τους φίλους και
  • 24% δηλώνει ότι συμβουλεύεται άλλους με την ίδια πάθηση
Η έρευνα, έδειξε, επίσης, ότι το το 46% ήθελε τη γνώμη ενός γιατρού, το 38% δήλωσε ότι θα μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους με τις πληροφορίες από το διαδίκτυο και το 11% ανέφερε ότι είναι απαραίτητα και τα δύο.
Όσο για την ακρίβεια του διαδικτύου για την τεκμηρίωση της διάγνωση, πάνω από το 40% είπε ότι ο γιατρός επιβεβαίωσε την διαδικτυακή ορθότητα των πληροφοριών, ενώ το 35% δήλωσαν ότι δεν αναζητούν μια επαγγελματική γνώμη.
Οι γυναίκες, ιδίως από εύπορες  οικογένειες, οι νέες και λευκές, που είναι μορφωμένες εμπιστεύονται το διαδίκτυο. Από τους άνδρες, οι νεότεροι, οι λευκοί,από πιο εύπορες οικογένειες, που έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο κολεγίου, εμπιστεύονται κι αυτοί το διαδίκτυο για την υγεία τους.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι ακόμη και πριν από το διαδίκτυο, οι άνθρωποι, πάντα, προσπαθούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία στο σπίτι και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό.
Το διαδίκτυο είναι πλέον μια πηγή πληροφοριών που τροφοδοτεί την απόφαση αυτή, και οι νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν να αποτελούν κεντρική πηγή βοήθειας για σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς  η φροντίδα και η συζήτηση γίνεται, κυρίως, εκτός σύνδεσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το California Healthcare Foundation.
Βιβλιογραφία
medicalnewstoday.com

Πολλές εκκρεμότητες


Το καλοκαίρι είναι εδώ,  αλλά οι εκκρεμότητες χτυπούν την πόρτα και δεν μπορούν να περιμένουν
Έρχεται θερμός Σεπτέμβρης για όλα, αλλά και για την υγεία.
Τα πολύ δύσκολα για όλους μας θα ξεκινήσουν, με το τέλος των καλοκαιρινών αδειών...
Για όσους καταφέρουν να πάνε...

Τα πλεονεκτήματα της κρίσης


Η κρίση όπως και να το κάνουμε έχει και πλεονεκτήματα...
Η κρίση έχει σταθεί για καλά στην πόρτα μας...
Το γνωρίζουμε όλοι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι...
Αλλά, όπως και με όλες τις δυσκολίες στην ζωή μας, πάντα πρέπει πρώτα από όλα να ψάχνουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε....
- Ανακαλύψαμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται μέσα μας... Όλοι έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μόνοι μας από πίνακες ζωγραφικής μέχρι και  μάντρες... Διακοσμούμε το σπίτι μας με πίνακες και κατασκευές δικές μας και νιώθουμε περήφανοι που τα καταφέραμε! Όπως και να το κάνουμε η τέχνη είναι  ψυχοθεραπεία. Κλείσαμε και τις τηλεοράσεις και πιάσαμε τα πινέλα και τα ψαλίδια.
Γυρίσαμε στην παράδοση και βρήκαμε συνταγές της γιαγιάς για αγνά σαπούνια ελαιόλαδου, αφεψήματα για τον πονόλαιμο και κομπρέσες για τα αρθριτικά...
- Στις γιορτές δεν προσφέρουμε τυποποιημένα δώρα, αλλά χειροποίητα και μοναδικά με πολύ μεράκι, αγάπη και φαντασία...
-Δε χρειάστηκε φέτος να αγοράζουμε καινούρια ρούχα. Είδαμε τι είναι της μόδας και τα τροποποιήσαμε  ανάλογα, μόνοι μας...
- Φέτος αγοράσαμε μόνο τα χρήσιμα και τα στοιχειώδη. Αποφύγαμε την σπατάλη.
- Αρχίσαμε να ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία και την γεωργία...
- Η χώρα δουλεύει... Άρχισαν πολλοί απλοί παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους ή να ψάχνουν εναλλακτικές καλλιέργειες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αγοράσουμε κάτι ελληνικό, ποιοτικό  και φθηνό.
-Πέφτουν συνεχώς και οι τιμές των αγορών, γιατί οι έμποροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Βέβαια, δεν έχουν πέσει, όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια! Εάν συνεχίσουμε έτσι, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα έχει τις εξαγωγές της στα ύψη και ελάχιστες εισαγωγές.

 ''Ουδέν κακόν αμιγές καλού '', δηλαδή ''Κάθε κακό κρύβει και ένα καλό''.
emedi life coaching

Δώστε κύρος στην υπογραφή σας


Δώστε κύρος στην γραπτή σας επικοινωνία!
Μια χειρόγραφη υπογραφή με μπλε μελάνι είναι πιο αποδοτική από μια υπογραφή με μαύρο μελάνι σε ένα κείμενο με μαύρα γράμματα.
Με λίγα λόγια η υπογραφή σας με μπλε μελάνι σε ένα κείμενο με μαύρα γράμματα έχει περισσότερο κύρος από μια υπογραφή με μαύρο μελάνι.
Επενδύστε στον μπλε στυλ!

emedi life coaching

Αλλαγές στον ηλικιωμένο



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ
Με την πάροδο της ηλικίας το άτομο παρουσιάζει σταδιακά διάφορες αλλαγές στη φυσιολογική και λειτουργική του κατάσταση που κατά συστήματα είναι οι εξής:
•          Εμφάνιση: Το δέρμα παρουσιάζεται ξηρό, ωχρό, ρυτιδωμένο, με πολλές μελαχρωματικές κηλίδες κεφάλι και τα άνω άκρα παρουσιάζουν τρομώδη κινήσεις. Το βάδισμα και οι κινήσεις γίνονται αργά και δύσκολα. Παρατηρείται ακόμη μείωση του ύψους κατά 2,5 πόντους που οφείλεται σε περιορισμό της οστικής μάζας των σπονδύλων και συχνά οδηγεί σε κύφωση
•          Κυκλοφορικό σύστημα: Παρουσιάζεται ατροφία της καρδιάς και τα όρια της περιορίζονται τοιχώματα των αγγείων παχύνονται και δημιουργούνται αρτηριοσκληρωτικές αλλοιώσεις που προκαλούν λειτουργικές διαταραχές όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γενικά παρατηρείται ανεπάρκεια της μηχανικής απόδοσης της καρδιάς.
•          Αναπνευστικό: Παρατηρείται μείωση της ζωτικής λειτουργικότητας και αύξηση του νεκρού χώρου που οφείλεται σε σκλήρυνση του βρογχικού δένδρου, σε ελάττωση της ελαστικότητας του θώρακα και σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Αυξάνεται η κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα και ελάττωση της δυνατότητας «αυτοκαθαρισμού» του βρογχικού δένδρου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη λοιμώξεων.
•          Πεπτικό: Καταστροφή και πτώση των δοντιών και υπερτροφία των ούλων. Η κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου είναι περιορισμένη και οφείλεται σε ελάττωση της αιμάτωσης του.
•          Σκελετικό: Οστική αραίωση σε όλο τον σκελετό που καλείται οστεοπόρωση, ελάττωση της αντοχής των οστών σε μηχανικές πιέσεις.
•          Ουροποιητικό: Στην ουροδόχο κύστη αναπτύσσεται ινώδης ιστός και παρατηρείται ατροφία  των μυϊκών ινών που οδηγούν σε χάλαση και αδυναμία να κρατήσει το περιεχόμενο της με αποτέλεσμα συχνουρία, ακράτεια. Ο προστάτης υπερτρέφεται και είναι πολύ συχνές οι ουρολοιμώξεις .
•          Νευρικό: Το βάρος του εγκεφάλου ελαττώνεται και φθάνει τα 100 γραμμάρια. Τα αγγεία του εγκεφάλου παρουσιάζουν αλλοιώσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρομβωτικών και μαλακυντικών εστιών.
•          Αισθητήρια: Η ακουστική οξύτητα ελαττώνεται, η όραση επηρεάζεται η κόρη γίνεται μικρότερη. Ο καταρράκτης ,το γλαύκωμα και η πρεσβυωπία αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα στα μάτια. Η αντίληψη των χρωμάτων μειώνεται.
•          Διαταραχές μνήμης: Υπάρχει  κάποια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα.
emedi.gr


Εργασία και χαρά


Ο κίνδυνος μιας απόλυσης στη σημερινή εποχή της κρίσης είναι μεγάλος.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα μας ρίχνουν το ηθικό το κέφι και την ενέργειά μας.
Μυστικά για να μην σας απολύσουν από την δουλειά σας:
-Αυξήστε τα επίπεδα ενέργειας και νοήματος στον χώρο της δουλειάς για να γίνεται πολύτιμοι στους εργοδότες σας.
-Μην πίνετε πολλούς καφέδες
-Μην συζητάτε συνεχώς με τους συνεργάτες σας θέματα άσχετα με την δουλειά
-Μην ακούτε μουσική
-Μην σερφάρετε στο διαδίκτυο
-Μην στέλνετε συνεχώς mail & sms
-Μην ονειροπολείτε
-Μην είστε αναβλητικοί
-Μην είστε βαριεστημένοι
-Γίνεται χρήσιμοι μαθαίνοντας και κάτι καινούριο στην δουλειά έξω από τις συνήθεις δραστηριότητές σας.
-Εκφράζετε κάπου κάπου την ευγνωμοσύνη σας χωρίς εγωισμούς

emedi life coaching

Επαγγελματικό ραντεβού


Ποια είναι τα μυστικά για να κερδίσετε τον άλλο από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας σας;
Εύκολοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πολύ αποδεκτοί στους γύρω σας:
-Αγγίξτε τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι αγγίζονται αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι.  Το άγγιγμα έχει πανίσχυρη δύναμη. Το άγγιγμα δείχνει φιλικότητα, οικειότητα, ζεστασιά, καλοσύνη και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.
-Αν φυσικό το ραντεβού σας είναι επαγγελματικό περιοριστείτε στην χειραψία. Όταν ανταλλάσσετε χειραψία πρέπει να κοιτάτε τον άλλο μέσα στα μάτια και να του χαμογελάτε. Το σώμα σας πρέπει να το κρατάτε ακριβώς απέναντι από το άλλο άτομο, οι παλάμες να εφάπτονται πλήρως και το σφίξιμο να είναι δυνατό, για να δείχνετε αποφασιστικοί και με αυτοπεποίθηση.
-Κατά τη διάρκεια της συζήτησης φροντίστε να κοιτάτε τον άλλο μέσα στα μάτια. Η παρατεταμένη επαφή με τα μάτια οδηγεί σε συμπάθεια και δείχνει ενδιαφέρον.
-Μην σταματάτε να χαμογελάτε. Χαμογελάτε με τα χείλη, με τα μάτια και με όλο σας το πρόσωπο. Δημιουργείτε στον άλλο έτσι ένα αίσθημα ευφορίας και θα σας συμπαθήσει περισσότερο.
-Να έχετε το κεφάλι σας στην κατάλληλη θέση. Αν το κεφάλι σας το κρατάτε όρθιο  και το πλαγιάσετε κάποια στιγμή δείχνει ότι ενδιαφέρεστε, γι' αυτά που ακούτε.
-Να ντύνεστε πάντα σωστά ανάλογα με την περίπτωση. Όλοι κρίνονται από τον τρόπο που ντύνονται και αυτό επιδρά και στους γύρω μας.
emedi life coacing
Βιβλιογραφία
Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος - Τα μυστικά της μη λεκτικής επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο, Carol Kinsey, Εκδ. Διόπτρα

Τα μυστικά της απόδοσης υπό πίεση


Η επιτυχία...
Αποδώσετε υπό πίεση και πολλές επαγγελματικές πόρτες θα σας ανοίξουν. 
Για να συμβεί αυτό, όμως, θέλει εξάσκηση.
Γι' αυτό πριν βρεθείτε τετ α τετ με τον πιθανό σας εργοδότη που σίγουρα θα σας υποβάλλει στην δοκιμασία θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι...
Εξάσκηση για να αποδώσετε υπό πίεση:
  • Γελοιοποιηθείτε οικειοθελώς. Τι σημαίνει αυτό; Κάντε μαθήματα υποκριτικής ή αυτοσχεδιασμού που θα σας μάθουν να μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά. Έτσι όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι πραγματικά σημαντικό, θα ανησυχείτε λιγότερο για το πώς νιώσατε.
  • Προετοιμαστείτε καλά. Όλοι αγχωνόμαστε με σκέψεις, όπως τι θα γίνει εάν... Οι σκέψεις όμως μπορούν να μετατραπούν σε πράξεις δηλαδή, σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
  • Κάντε μικρά βήματα. Οι μεγαλεπίβολοι στόχοι μπορούν να σας απομακρύνουν από την επιτυχία, ενώ τα μικρά στέρα βήματα είναι πολύ πιθανόν να σας οδηγήσουν σε αυτήν
emedi life coaching
Βιβλιογραφία

The Secret To Performing Under Pressure, Sian Beilock, Amazon Books

Φωτοθεραπεία με χρώματα


Η ζωή μας είναι σαν ένα καλειδοσκόπιο γεμάτο εικόνες και το χρώμα τους επηρεάζει τα συναισθήματά μας, επηρεάζοντας κατ’ επέκτασιν και τις πράξεις μας.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τον μηχανισμό της αντίληψης των χρωμάτων, αλλά και της επίδρασής τους στην ανθρώπινη ψυχολογία.
Άλλες μελέτες πάλι έχουν ασχοληθεί με τη θεραπευτική δύναμη του «ουράνιου τόξου», αναλύοντας τη χρωματολογία ή διερευνώντας την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας. Τα χρώματα μας περιβάλλουν, υπό μορφή προϊόντων, διαφημιστικών μηνυμάτων, αγαπημένων αντικειμένων ή ακόμη και εμπειριών, ευχάριστων ή δυσάρεστων. Τη στιγμή που κάποια από αυτά μας «ρίχνουν», κάποια άλλα μπορούν αστραπιαία να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά σαν τρελή. Κάποιες από τις αντιδράσεις αυτές έχουν βιολογική βάση, άλλες απορρέουν από προσωπικά βιώματα.
Οι χρωματικές μας προτιμήσεις
Οι χρωματικές μας προτιμήσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τις αποφάσεις μας.
Στερεότυπα και βιώματα
Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων, φάνηκε ότι τα προσωπικά βιώματα του καθενός παίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς την επιλογή ενός χρώματος ή ενός αντικειμένου συγκεκριμένου χρώματος. Σημαντικό ρόλο φάνηκε ακόμη να παίζει το τι αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα και με ποιες έννοιες συνδέεται.
Άλλα πειράματα που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί έδειξαν ότι οι εμπειρίες (αρνητικές - θετικές) που έχει βιώσει κανείς επηρεάζουν άμεσα τις χρωματικές προτιμήσεις.
Η αντίδρασή μας απέναντι σε "χρωματικές" εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των χρωματικών μας προτιμήσεων, το ίδιο και οι πολιτικές μας πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων απέναντι στο χρώμα που εκπροσωπεί το κόμμα τους. 
Οι εμπειρίες «χρωματίζουν» τη ζωή
Οι εμπειρίες που προσθέτουμε στο προσωπικό μας «ημερολόγιο» και αφορούν βιώματα που σχετίζονται με χρωματιστά αντικείμενα φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της χρωματικής παλέτας της αρεσκείας μας. 
Το πώς ένα χρώμα επηρεάζει τον ψυχισμό μας οφείλεται εν μέρει και στην αισθητική μας αντίληψη. 
Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να προκαλέσουν τη θετική ή την αρνητική αισθητική μας αντίδραση. Τα χρώματα σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την ένταση και την καθαρότητά τους, συνοδεύονται από ένα αρκετά δυνατό συναισθηματικό "φορτίο". Για παράδειγμα, τα φωτεινά και έντονα χρώματα συνήθως σχετίζονται με συναισθήματα χαράς, ενώ αντίθετα τα πιο σκούρα και λιγότερο ζωντανά χρώματα σχετίζονται με συναισθήματα λύπης. 
ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Φωτοθεραπεία στα χρώματα της ίριδας            
Μπορεί να ακούγεται αρκετά «εναλλακτική» ως μορφή θεραπείας, αρκετοί όμως είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η φωτοθεραπεία σε συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε προβλήματα υγείας, από την αϋπνία ως τους πόνους στην πλάτη. 
Η έκθεση σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, δηλαδή διαφορετικών χρωμάτων, προσφέρει διαφορετικά οφέλη στην υγεία. 
Μπλε
·         Στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι ειδικοί του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, είδαν ότι η εκπομπή μπλε φωτός στο στομάχι ασθενών με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, οδηγούσε στον περιορισμό της λοίμωξης ως και κατά 99%. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιβιοτική θεραπεία που συνήθως ακολουθείται μπορεί να οδηγήσει στην εκρίζωση του βακτηρίου, αν και όχι σε ποσοστό 100%, αλλά, επίσης και σε εμφάνιση παρενεργειών, καθώς και στην αύξηση της ανθεκτικότητας του βακτηρίου στις αντιβιοτικές ουσίες. Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, το μπλε φως εμφανίζει έντονα αντιβακτηριακή δράση και μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα των βακτηρίων αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.
·         Ερευνητές από το Ινστιτούτο Φορσάιθ, στη Βοστώνη, ανακάλυψαν ότι λίγα δευτερόλεπτα μπλε φωτός ήταν αρκετά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας, καθώς το αστραπιαίο φως φάνηκε να εξολοθρεύει τα «ένοχα» βακτήρια του στόματος.
·         Αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στην ακμή διεπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ότι είναι το μπλε φως. Όπως είχαν δημοσιεύσει τον Ιούνιο του 2011 στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Drugs in Dermatology», οι εθελοντές που είχαν υποβληθεί στη γαλάζια θεραπεία εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ενώ μετά την πάροδο δύο μηνών πάνω από το 90% των συμμετεχόντων είχε εμφανίσει ορατή βελτίωση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν ανέχονται τις συμβατικές θεραπείες κατά της ακμής.
Κόκκινο
·         Τη διαδικασία της επούλωσης τραυμάτων επιταχύνει το κόκκινο φως, σύμφωνα με ευρήματα κινέζων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Γιάο Τονγκ, στη Σανγκάη. Σε δοκιμή των ειδικών φάνηκε ότι τα τραύματα ασθενών που υποβάλλονταν καθημερινά σε 30λεπτη φωτοθεραπεία υπό μορφή LED επουλώνονταν κατά μέσον όρο δύο ημέρες νωρίτερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ασθενών που δεν ακολουθούσαν την ίδια θεραπεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, η έκθεση στο φως ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή της πληγής, στοιχεία απαραίτητα για την επούλωσή της. Πιστεύεται ακόμη ότι ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου.
Πορτοκαλί
·         Μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πορτοκαλί φως αποτελεί «φάρμακο» ενάντια στην αϋπνία, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, οι εθελοντές προχωρημένης ηλικίας που εξ ετίθεντο σε πορτοκαλί φως επί 30 λεπτά, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα προβλήματα ύπνου που παρουσίαζαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πορτοκαλί φως επηρεάζει τον μηχανισμό της ισορροπίας που κρύβεται στο εσωτερικό του αφτιού.
Πράσινο
·         Μη επεμβατική θεραπεία ενάντια στην υπερπλασία του προστάτη αποτελεί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες, το πράσινο λέιζερ. Όπως είδαν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη μορφή φωτός, η οποία φθάνει στον προστάτη μέσω της ουρήθρας με τη βοήθεια οπτικής ίνας, μπορεί να απομακρύνει επιτυχώς τον περιττό ιστό. Οι Αμερικανοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της αναίμακτης προσέγγισης είναι εφάμιλλα με εκείνα της επέμβασης, αλλά χωρίς τις παρενέργειες και τους κινδύνους ενός χειρουργείου. Η πράσινη φωτοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με υπερπλασία του προστάτη που λαμβάνουν αιμολυτικά φάρμακα και τα οποία σε περίπτωση χειρουργείου οφείλουν να σταματήσουν τη λήψη των συγκεκριμένων ουσιών.
Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience, 10/02/2013



Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση


Γράφει
Ο Βασίλης Παπασπύρος
10 συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση
1) Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό!
To πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η προετοιμασία του πρωινού είναι εύκολη και γρήγορη. Επιλογές, όπως τα δημητριακά με φρούτα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γιαούρτι με φρούτα, ολικής αλέσεως, είναι ιδανικά, ώστε η μέρα σου να ξεκινήσει γεμάτη ενέργεια.
2) Κινηθείτε! 
Είναι εύκολο να κάνετε την σωματική άσκηση ρουτίνα. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή τζόκινγκ για να δείτε τους φίλους σας. Κάντε διάλειμμα 10 λεπτών κάθε μία ώρα, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να διαβάσετε, να κάνετε την εργασία σας ή να παρακολουθήσετε και τηλεόραση, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Ανεβείτε με τις  σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο μίνι πρόγραμμα άσκησης για συνολικά τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. 
3) Καταναλώστε έξυπνα σνακ!
Τα σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα. Επιλέξτε σνακ από διαφορετικές ομάδες τροφίμων: ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με λίγα κράκερ, ένα μήλο ή μπαστούνια σέλινου, σταφίδες, ή κάποια ξηρά δημητριακά..
4)Ασκηθείτε
Ξεκινήστε με ζέσταμα που τεντώνει τους μύες σας. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας 20 λεπτά αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο ή το χορό. Στη συνέχεια δραστηριοποιηθείτε με push-ups ή διάφορες ασκήσεις με βάρη. Στο τέλος δεν ξεχνάτε να χαλαρώνετε ακολουθώντας μια μικρή αποθεραπεία των μυών σας, παίρνοντας βαθιές αναπνοές.
5) Εξισορροπήστε τις επιλογές σας
Το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και πολλές διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνη C και Α, σίδηρο και ασβέστιο. Χρειάζεται εξισορρόπηση της επιλογής των τροφίμων από τη διατροφική πυραμίδα, ενώ ο έλεγχος των τροφίμων από τις ετικέτες τους θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
6) Γυμναστείτε με τους φίλους ή την οικογένεια
Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να ασκείστε παρέα με τους φίλους ή την οικογένεια. Ενθαρρύνετε τους άλλους για μια βόλτα με ποδήλατο ή για πεζοπορία. 
7) Να τρώτε περισσότερα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά 
Αυτές οι τροφές σας δίνουν υδατάνθρακες για ενέργεια, καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε ψωμί, όπως ολικής αλέσεως, μπανάνες, φράουλες και πεπόνια που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία με τις εξαιρετικές γεύσεις. Δοκιμάστε τα ωμά λαχανικά, σε σάντουιτς ή σε σαλάτες.
8) Συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο
Είναι ένας σίγουρος τρόπος προκειμένου τα παιδιά να αισθάνονται ευδιάθετα ψυχικά και σωματικά, αλλά και να παραμένουν δραστήρια.
9) Δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα
Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να έχουν περισσότερο λίπος, ζάχαρη ή αλάτι, ενώ άλλα μπορεί να έχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Υπάρχει μια θέση για όλα τα τρόφιμα. Αυτό που κάνει μια δίαιτα καλή ή κακή είναι το πώς τα τρόφιμα συνδυάζονται μεταξύ τους. Η εξισορρόπηση των επιλογών σας είναι σημαντική. Επιλέξτε όμως τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μην ξεχνάτε το μέτρο.
10) Κάντε την υγιεινή διατροφή και τη σωματική εξάσκηση, διασκέδαση!
Να είστε τολμηροί, δοκιμάστε  νέα σπορ, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες καθώς και  νέα τρόφιμα. Σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα, αλλά θέστε ρεαλιστικούς στόχους, καθώς είναι δύσκολη η γρήγορη προσαρμογή σε έναν νέο τρόπο διατροφής ή εκγύμνασης.
emedi.gr



Ατυχήματα στις γάτες


Τη γάτα και τα μάτια σας...
Οι γάτες πολύ συχνά μπλέκουν σε προβλήματα ακόμη και μέσα στο σπίτι. Καλό είναι λοιπόν να προλαμβάνουμε τα τυχόν ατυχήματα πριν συμβούν. Δεν πρέπει να ησυχάζετε επειδή φαίνονται φρόνιμες όσο είστε στο σπίτι. Μόλις μένουν μόνες τους σκαρφαλώνουν σε απίστευτα σημεία και ξετρυπώνουν τα πάντα.
Γι' αυτό:
  • Μην ξεχνάτε ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Δεν αφήνουμε ποτέ γατιά χωρίς επίβλεψη σε αφύλαχτα μπαλκόνια.  Αν θέλετε να κλείσετε κάποιο μπαλκόνι χρησιμοπoιήστε πλαστικό πλέγμα, καλαμωτές ή ειδικά διαφανή δίχτυα για γάτες.
  • Επικίνδυνα είναι και τα παράθυρα με ανάκληση μιας και αν παγιδευτούν εκεί δεν μπορούν να ελευθερωθούν μόνα τους και κινδυνεύουν από ασφυξία.
  • Μια άλλη επικίνδυνη συνήθεια που έχουν οι γάτες είναι να μασουλάνε και να καταπίνουν κλωστές, σκοινάκια και λάστιχα. Αυτά μπορεί να μπλοκάρουν στο γαστρεντερικό τους σύστημα και να χρειαστεί χειρουργείο για να βγουν.
  • Άλλος κλασσικός κίνδυνος μέσα στο σπίτι είναι οι δηλητηριάσεις από φάρμακα, χημικά είτε από απορρυπαντικά. Γι΄αυτό ασφαλίστε τα. 
  • Μην αφήνετε, επίσης, ανοιχτή τη λεκάνη του μπάνιου, γιατί μερικές γάτες μπορεί να πιουν νερό από εκεί.
  • Οι καυτές εστίες μαγειρέματος και τα κατσαρολάκια που βράζουν είναι, επίσης, πρόβλημα.
  • Τέλος, άλλη κακή συνήθεια που έχουν οι γάτες είναι να μασουλάνε φυτά. Μην αφήνετε δηλητηριώδη φυτά στο σπίτι.

Βιβλιογραφία

Ε, 1080, ΕΨΙΛΟΝ, 27/01/2013

Θαλασσινό αλάτι


Το θαλασσινό αλάτι είναι ο χρυσός της θάλασσας.
Το φυσικό αλάτι της θάλασσας που στην ετικέτα του γράφει ''ΜΗ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ'', δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο, είναι το καλύτερο.
Δυστυχώς, μόνο οι καλοί σεφ γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν.
Το γνήσιο θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι  απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού αλατιού
Βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, έχει αντιαλλεργική δράση, προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά κι ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση και το σημαντικότερο, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών!
Το ραφιναρισμένο αλάτι
Η βασικότερη αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων είναι η υψηλή λήψη νατρίου. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40% περίπου περισσότερο από την αρχική του φυσική μορφή. Λόγω της επεξεργασίας, του έχουν απομείνει μόνο 2 από τα 92 στοιχεία, δηλαδή το νάτριο και το χλώριο (χλωριούχο νάτριο είναι η χημική ονομασία του ραφιναρισμένου αλατιού-NaCl). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο, αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική του θρεπτική αξία. Το  αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας των κυττάρων. Αυτή είναι η ικανότητα του κυττάρου να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του μέσα και έξω από αυτό και η οποία προάγει την ομοιόστασή του, δηλαδή την μόνιμη ομοιογένειά του. Η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου, επομένως, προκαλεί κακή υγεία στα κύτταρα, που μεταφράζεται σε κατακρατήσεις, υπέρταση, αθηροσκλήρωση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ φαίνεται πως πυροδοτεί ακόμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Προτιμήστε το μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι
Άρα προτιμάται η χρήση του θαλασσινού μη ραφιναρισμένου αλατιού που σε συνδυασμό με μια πληθώρα άλλων ανεπεξέργαστων τροφών  στην καθημερινή διατροφή αποτελεί το μέσον για μια άριστη σωματική και ψυχική υγεία.
Δεδομένου ότι έχει φυσική, έντονη γεύση, μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί για το φαγητό Συστήνεται και σε υπερτασικούς.
Επειδή είναι σε χοντρές νιφάδες, χρησιμοποιείστε έναν μύλο πιπεριού. Κυκλοφορεί, επίσης και σε υγρή μορφή που είναι αρκετά εύχρηστη. 
Μπορείτε να το μαζέψετε μόνοι σας ή να το πάρετε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή και από supermarkets.
emedi.gr



Μυοκαρδίτιδα


Η μυοκαρδίτιδα, ICD-10 I09.0, I51.4 είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του καρδιακού μυ (δηλ. του μυοκαρδίου) με ένα μεγάλο εύρος κλινικών συμπτωμάτων, από ανεπαίσθητα έως ολέθρια.
Η μυοκαρδίτιδα περιγράφεται ως «μια φλεγμονώδη διήθηση του μυοκαρδίου με νέκρωση και/ή εκφυλισμό των μυϊκών κυττάρων».
Αιτίες μυοκαρδίτιδας
  • Συνηθέστερη αιτία είναι οι ιώσεις από διάφορους ιούς π.χ. Coxsackie, αδενοϊοί, ιοί γρίπης, πολυομυελίτιδας, Ebstein-Barr, κυτταρομεγαλοϊούς κ.α.. 
  • Άλλα λοιμώδη αίτια αποτελούν τα μικρόβια, τις ρικέτσιες, τους μύκητες και τα παράσιτα. 
  • Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να συμβεί και από τοξικές ουσίες, όπως από το χημειοθεραπευτικό ανδριαμυκίνη, διαταραχές του μεταβολισμού, όπως η ουραιμία, αλλά και από ακτινοβολία.
Τα πιο συχνά αίτια μυοκαρδίτιδας είναι :
  • Μικροβιακές λοιμώξεις: Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, πνευμονόκοκκο, γονόκοκκο, σαλμονέλα, φυματίωση, διφθερίτιδα, βρουκέλωση κλπ.
  • Μυκητιάσεις:  Όπως, ασπεργίλωση, μονιλίαση, ιστοπλάσμωση κλπ.
  • Παρασιτώσεις: Όπως τοξοπλάσμωση, τρυπανοσωμίαση, σχιστοσωμίαση, τριχίνωσης κτλ.
  • Ιογενείς λοιμώξεις: Λοιμώξεις από αδενοιούς, ιούς Coxsackie, κυταρομεγαλοιούς, ιούς της γρίππης, ιό του ΑΙDS, της ηπατίτιδας, του απλού έρπητα ζωστήρα, της παρωτίτιδας, της ερυθράς. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι το πιο συχνό αίτιο μυοκαρδίτιδας.
  • Άλλα αίτια: Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα από υπερευαισθησία, όπως από τα αντιβιοτικά η χλωραμφενικόλη, η πενικιλλίνη, η τετρακυκλίνη. Από τα διουρητικά ενοχοποιείται η σπιρονολακτόνη, η υδροχλωροθειαζίδη και η χλωροθαλιδόνη. Από τα αντιφλεγμονώδη η ινδομεθακίνη, η φαινυλβουταζόνη και η παρακεταμόλη. Τέλος, τοξικά για το μυοκάρδιο μπορεί να αποδειχθούν φάρμακα και ουσίες όπως, το λίθιο, οι κατεχολαμίνες, ο μόλυβδος, η μεθυσεργίδη, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Επίσης, εμπλέκονται και φυσικοί παράγοντες, όπως είναι η ακτινοβολία, η υποθερμία και τα δήγματα φιδιών.
Κλινικά διακρίνεται σε οξεία μυοκαρδίτιδα και σε χρόνια μυοκαρδίτιδα, όπου πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση από την διατατική μυοκαρδιοπάθεια.
Παθολογοανατομική εικόνα μυοκαρδίτιδας
Διήθηση του μυοκαρδίου από φλεγμονώδη κύτταρα και νέκρωση των μυοκαρδιακών ινών, αλλά τα ευρήματα δεν είναι ειδικά και η ιστολογική εξέταση δεν μπορεί να καθορίσει τη διάγνωση.
Παθογένεια μυοκαρδίτιδας
Έχει ενοχοποιηθεί ανοσολογικός μηχανισμός από αρχική ιογενή λοίμωξη ή άμεση τοξική δάση του ιού στα μυοκαρδιακά κύτταρα.
Συνήθως, προσβάλλεται το μυοκάρδιο και των δυο κοιλιών και προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη, ο αλκοολισμός, διατροφή και τα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη κ.α.
Κλινική εικόνα
Συμπτώματα
  • Πολλές φορές η μυοκαρδίτιδα μπορεί να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα. 
  • Πόνος στην περιοχή του στέρνου εμφανίζεται μόνο όταν η φλεγμονή του μυοκαρδίου συνοδεύεται και από φλεγμονή του χιτώνα που περιβάλλει το μυοκάρδιο, το περικάρδιο, δηλαδή, όταν μαζί με τη μυοκαρδίτιδα συνυπάρχει και περικαρδίτιδα. 
  • Η παρουσία φλεγμονής στο μυοκάρδιο μπορεί να αποτελέσει αιτία γένεσης καρδιακών αρρυθμιών, διαταραχών του ρυθμού της καρδιάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. 
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να μην υποχωρήσει πλήρως, αλλά να μεταπέσει σε χρόνια μορφή και να εξελιχθεί προοδευτικά σε καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με τα συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου (πόνος στο στήθος, αλλαγές στο καρδιογράφημα και αύξηση των ενζύμων στον ορό του αίματος), επίσης άμεσα σαν καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή με δύσπνοια και εύκολη κόπωση, που στις ακραίες μορφές της μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, έως ότου αναλάβει πάλι η καρδιά.
Τα βασικά συμπτώματα, όταν παρουσιάζονται, είναι:
-           Πυρετός και πόνος στην περιοχή του στήθους.
-           Υπάρχει κόπωση που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση που προκαλεί η μυοκαρδίτιδα.
-           Ταχυκαρδία, αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια.
Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. 
Όταν όμως, εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δηλαδή, 50% παρουσιάζουν σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, 25% προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και 25% βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς.
Από το ιστορικό αναφέρονται εύκολη κόπωση, αρθραλγίες, μυαλγίες, πυρετός, σημεία λοιμώξεως από το αναπνευστικό ή γαστρεντερικό πριν από λίγες ημέρες, ενώ οι προηγούμενες εξετάσεις που προσκομίζει ο ασθενής, ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογράφημα καρδιάς είναι φυσιολογικές.
Από την αντικειμενική εξέταση παρατηρείται φλεβοκομβική ταχυκαρδία, εξασθένηση του 1ου καρδιακού τόνου, καλπαστικός ρυθμός, ύπαρξη 4ου ή 3ου τόνου, ήπιο συστολικό φύσημα κορυφής ή και ήχος περικαρδιακής τριβής σε περικαρδίτιδα.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει μη ειδικές αλλοιώσεις του ST &T, σπανίως Q έπαρμα νέκρωσης και υπερκοιλιακές ή κοιλιακές αρρυθμίες.
Στην ακτινογραφία παρατηρείται αύξηση του μεγέθους της καρδιακής σκιάς και πνευμονική συμφόρηση από κάμψη της αριστερής κοιλίας.
Το triplex καρδιάς διευκρινίζει για το αν η μεγαλοκαρδία οφείλεται σε διόγκωση καρδιακών κοιλότητων ή σε περικαρδίτιδα και εκτιμάται αν υπάρχει ελάττωση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας. και παρακολουθείται η πορεία της νόσου.
Με τις ραδιοϊσοτοπικές εξετάσεις  εντοπίζεται η φλεγμονή και η νέκρωση μυοκαρδίου (αντισώματα αντιμυοσίνης, γάλλιο-67) και η ραδιοισοτοπική κοιλιογραφία εκτιμά το μέγεθος και τη λειτουργία των καρδιακών κοιλοτήτων.
Από το αίμα παρατηρείται λευκοκυττάρωση με πολυμορφοπυρηνικό τύπο, αύξηση της ταχύτητας καθίζησης, αύξηση των ενζύμων της κρεατοφωσφοκινάσης, γαλακτικής αφυδρογονάσης και  πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης. Επίσης, μπορεί να απομονωθεί ο υπεύθυνος ιός από καλλιέργεια αίματος ή επίχρισμα φάρυγγα.
Πρόγνωση
'Άλλοτε η πάθηση βαίνει χρονίως και μοιάζει με την διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ενώ σε σοβαρή προσβολή μπορεί να συμβεί θάνατος από καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδια κοιλιακή μαρμαρυγή.
Θεραπεία
-Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει για πολύ, χρήσιμη είναι η βιοψία του μυοκαρδίου και με την μέθοδο PCR, λαμβάνονται πληροφορίες για το είδος του ιού ή των ιών, που προκάλεσαν τη μυοκαρδίτιδα και με την ανοσοϊστοχημεία, λαμβάνονται πληροφορίες για την ύπαρξη, ή όχι, φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της βιοψίας κατευθύνουν στη θεραπεία, πέρα από τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. 
  • Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ιού χωρίς φλεγμονή, χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα ευρέως φάσματος και συνήθως ιντερφερόνη. 
  • Όταν υπάρχει φλεγμονή χωρίς την παρουσία ιού γίνεται ανοσοκαταστολή, συνήθως, με κορτιζόνη ή αζαθειοπρίνη.
-Συνιστάται ξεκούραση στο κρεβάτι, αποφυγή κάθε σωματικής κόπωσης, και χορήγηση οξυγόνου, άναλη δίαιτα, αγγειοδιασταλτικά, διουρητικά, δακτυλίτιδα, σε καρδιακή ανεπάρκεια και αντιπηκτική αγωγή για πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων. 
-Σε περικαρδίτιδα τα αντιπηκτικά πρέπει να αποφεύγονται γιατί υπάρχει κίνδυνος αιμοπερικαρδίου.
-Σε κοιλιακές αρρυθμίες χορηγούνται αντιαρρυθμικά, όπως η αμιοδαρόνη. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις χορηγείται β αναστολέας.
-Ορισμένοι χρησιμοποιούν κορτιζόνη μετά τις  2 πρώτες εβδομάδες της οξείας μυοκαρδίτιδας, γιατί αποφεύγεται ο πολλαπλασσιασμός των ιών από την αναστολή της ιντερφερόνης που προκαλεί αυτή. Άλλοι την αποφεύγουν και άλλοι τη χρησιμοποιούν και στην οξεία φάση ως ύστατο φάρμακο  για την υποχώρηση φλεγμονής.
-Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται με την κλασική θεραπευτική αγωγή. Η χορήγηση κορτιζόνης και αντιφλεγμονωδών καλό είναι να αποφεύγονται τις πρώτες μέρες.
Στους ενήλικες η μυοκαρδίτιδα έχει συνήθως υποκλινική πορεία. Δυνατόν όμως να εκδηλωθεί με εικόνα διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.
emedi.gr


BodyWork για καλύτερο σεξ


Το BodyWork είναι μια εναλλακτική θεραπευτική τεχνική που συμβάλει στην ψυχοσωματική εξισορρόπηση, στην πληρότητα και την ενεργειακή ενδυνάμωση.
Η τεχνική Body Work περιλαμβάνει τους παρακάτω χειρισμούς:
• Παλμικές δονήσεις που ασκούνται από τον θεραπευτή στο σώμα του δέκτη, οι οποίες τον προσκαλούν σωματικά και ενεργειακά με μη λεκτικό τρόπο, σε ασυνείδητο επίπεδο, να ξανασυντονιστεί με τον Ζωτικό Παλμό της Ζωής και το δικό του εσωτερικό ζωτικό παλμό και ρυθμό.
• Θεραπευτικοί χειρισμοί επικεντρωμένοι στο σκελετικό σύστημα, παράλληλα με μια Διαδικασία Αναδόμησης. Η χρήση της σωματικής αυτοεπίγνωσης (ιδιοαίσθηση) που διδάσκεται βοηθάει στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
• Ειδικού τύπου παλμικοί ρυθμικοί χειρισμοί μάλαξης επιτυγχάνουν διπλό θεραπευτικό αποτέλεσμα: τη χαλάρωση του μυικού ιστού και κυρίως την αύξηση της «ενοποίησης» των ιστών, δηλαδή την επούλωση των «απενοποιητικών» επιδράσεων που υφίσταται, σαν αποτέλεσμα της σωματοποίησης των ψυχικών και ενεργειακών σχισμάτων.
Αποτελέσματα
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω χειρισμών, αφυπνίζεται στον θεραπευόμενο η πολυπόθητη αίσθηση της εσωτερικής ψυχοσωματικής ενότητας και ευθυγραμμίζεται με την προσωπική του πηγή ζωτικότητας.
Φυσική απόρροια της διεργασίας αυτής είναι η βαθιά ψυχοσωματική εξισορρόπηση, η αίσθηση της πληρότητας, η ενεργειακή ενδυνάμωση, η ευκαμψία των αρθρώσεων, η “ενοποίηση” των ιστών, η καταπράυνση του νευρικού συστήματος και μια πρωτόγνωρα βαθιά σωματική χαλάρωση και ευεξία.
Πώς το BodyWork μπορεί να βοηθήσει στην σεξουαλική ζωή;
Η σωματική, ερωτική εκπαίδευση βοηθά τα άτομα, ζευγάρια και παρέες να εμβαθύνουν εμπειρία τους ενσωμάτωσης. Οι σωματοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στις τεχνικές αναπνοής, στις τεχνικές αφής, στο ερωτικό μασάζ, στην απελευθέρωση του σώματος, στην αποκατάστασης των ιστών, και στην οργασμική προπόνηση γιόγκα.
Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το BodyWork 
  • Πρόωρη εκσπερμάτωση
  • Στυτική Δυσλειτουργία
  • Αδυναμία Οργασμού
  • Απαλλαγή από τον πυελικό πόνο
  • Ζευγάρια που θέλουν να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους ζωή
  • Άτομα που θέλουν να δώσουν  και να λάβουν ευχαρίστηση
  • Ανάκτηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης μετά τον τοκετό, μετά από επεμβάσεις των γεννητικών οργάνων, της πυέλου ή μετά από χειρουργική μαστού.
  • Ανάκτηση της σεξουαλικότητας μετά από ψυχολογικό τραύμα. 
  • Εκπαίδευση στη σεξουαλικότητα

Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προπόνηση στην αναπνοή, την κυκλοφορία, επίγνωση του σώματος, ρύθμιση των ορίων αντοχής, εκπαίδευση στην επικοινωνία, την ανατομία, την εστίαση των αισθήσεων,  μασάζ, εκπαίδευση στην ερωτική έκσταση και διδασκαλία σχετικά με το σεξ. 
Γενικά μετά την εκμάθηση το σώμα γίνεται όλο και πιο ζωντανό.
Οι βιωματικές εμπειρίες εκμάθησης  μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του αυτόνομου νευρικού συστήματος, έτσι ώστε οι σωματικές και συναισθηματικές διαδικασίες που συνήθως συμβαίνουν να ευαισθητοποιούνται και να μεταβάλλονται. Η αγάπη και ο φόβος, ο ενθουσιασμός και η χαλάρωση, η διέγερση και η ευτυχία, με το BodyWork ρυθμίζονται βιοχημικά.
Η ποσότητα και η ποιότητα της ερωτικής απόλαυσης οριοθετούνται και η ευχαρίστηση είναι πανταχού παρούσα σε μια κουλτούρα ότι η σεξουαλικότητα δίνει ενέργεια. Η επέκταση στη σεξουαλικότητα μέσω του BodyWork έχει σωματική, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική υπόσταση.
Το BodyWork κάνει θαύματα στην σεξουαλική υγεία

Βιβλιογραφία
  • healthy.net
  • sexologicalbodyworkers.org