Αρχική

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο


Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι  μια μεγάλη ευκαιρία για την βελτίωση της αισθητικής των μαστών σας
Γράφει η
Σαββούλα Μάλλιου MD, PhD
Παθολόγος-Όγκολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι  μια μεγάλη ευκαιρία για την βελτίωση της αισθητικής των μαστών σας.
Αυτό που απαιτείται μόνο είναι ένας εκπαιδευμένος χειρουργός μαστού στην ογκοπλαστική, μια  διπλή μαστεκτομή και η αποκατάσταση των μαστών θα είναι τέλεια.
Οι γυναίκες που δεν κάνουν άμεση αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή για καρκίνο έχουν μια τρομακτική εμπειρία. Συνήθως η αισθητική των μαστών ακόμη και μετά από ογκεκτομή είναι αποκρουστική. Οι θηλές είναι ασύμμετρες, υπάρχουν εξωτερικά σημάδια, συμφύσεις  όπου το δέρμα είναι σταθερά κολλημένο στο θωρακικό τοίχωμα, ουλώδης ιστός που μπορεί να είναι επώδυνος. Μερικές γυναίκες επιπρόσθετα παθαίνουν μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή αιματώματα που τους αφήνουν μεγάλες ουλές. Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν και με τα ειδικά σουτιέν που απαιτείται πολλές φορές να φοράνε. Η χειρότερη στιγμή είναι όμως όταν θα κοιτάξουν το στήθος τους στον καθρέφτη και θα κατανοήσουν ότι έχουν χάσει πια τη θηλυκότητά τους.  Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η απώλεια της αισθητικότητας όταν ο χειρουργός αφαιρεί όλα τα νεύρα  κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής.
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αποκαταστήσουν τους μαστούς κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης αυτό δεν γίνεται στις περισσότερες, γιατί οι περισσότεροι χειρουργοί μαστού δεν γνωρίζουν την ογκοπλαστική μαστού.
Γιατί άραγε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; Γιατί πρώτα θα πρέπει  να γίνεται χημειοθεραπεία και να καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μετά ακτινοβολία που θα εμποδίσει την επανορθωτική χειρουργική;  
Ακόμα και οι γυναίκες που επιλέγουν την άμεση αποκατάσταση μερικές φορές πρέπει να σταματήσουν την όλη διαδικασία,  γιατί οι γιατροί τους ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται επιπλέον θεραπεία....
Η ογκοπλαστική  του μαστού δεν είναι αισθητική χειρουργική. Δεν είναι επίσης εύκολη ή ανώδυνη ή ακόμα και μια επιλογή για κάθε γυναίκα που έχει καρκίνο του μαστού.
Εάν όμως έχετε κάποια γνωστή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αφιερώσετε λίγα λεπτά για να την πείσετε να κάνει κάποια έρευνα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση.
Όταν γίνεται χημειοθεραπεία και μετά ακτινοθεραπεία θα πρέπει να περάσουν έξι μήνες μετά για την αποκατάσταση, η οποία θα γίνει  σε ένα κατεστραμμένο δέρμα από τις ακτινοβολίες.
Στη συνέχεια η διαδικασία αποκατάστασης φυσικά θα είναι επίπονη, χρονοβόρα, ασύμφορη οικονομικά και τα αποτελέσματα μη ικανοποιητικά.
Όταν είναι εφικτό αναζητήστε χειρουργό μαστού που κάνει ογκοπλαστική μαστού.
Η Ογκοπλαστική Χειρουργική του μαστού είναι ο συνδυασμός των καλύτερων και πιο πρόσφατων τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής και της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του μαστού.
Στόχος της ογκοπλαστικής είναι να παρέχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με την βέλτιστη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Στην ογκοπλαστική ο ίδιος χειρουργός εκπαιδεύεται στην εκτομή του καρκίνου, στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα, στη συντηρητική χειρουργική του μαστού αλλά και στην πλαστική αποκατάσταση.
Το αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός της προσεκτικής εκρίζωσης του καρκίνου και της άψογης ανασυγκρότησης του μαστού με μια επέμβαση και με τις καλύτερες αισθητικές τεχνικές.
Γιατί είσαστε γυναίκες και το αξίζετε...
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail:   sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ

Σύνδρομο Zollinger-Ellison


Είναι καρκίνος του παγκρέατος
Γράφει η 
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Το Σύνδρομο Zollinger-Ellison, ICD-10 E16.4, προκαλείται από έναν ή πολλαπλούς όγκους που προέρχονται από τα μη βήτα κύτταρα των  νησιδίων του παγκρέατος, που εκκρίνουν γαστρίνη.
Η γαστρίνη διεγείρει τα τοιχωματικά κύτταρα  που εκκρίνουν οξύ στο στομάχι με επακόλουθη εξέλκωση του γαστρεντερικού βλεννογόνου.
Το ZES μπορεί να είναι σποραδικό ή να είναι μέρος ενός  αυτοσωματικού οικογενειακού συνδρόμου  που ονομάζεται πολλαπλή ενδοκρινή νεοπλασία τύπου 1 (ΜΕΝ 1).
Ο πρωτογενής όγκος βρίσκεται συνήθως στο πάγκρεας, το δωδεκαδάκτυλο ή τους κοιλιακούς λεμφαδένες, αλλά έκτοπες περιοχές έχουν, επίσης, περιγραφεί και σε καρδιά, ωοθήκες χοληδόχο κύστη,  ήπαρ και νεφρούς.
Η πλειοψηφία, πάντως, εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο και έπειτα στο πάγκρεας.
Τα 12λικά γαστρινώματα έχουν μια πιθανότητα 40-70% να κάνουν μετάσταση στους επιχώριους λεμφαδένες και 5% στο ήπαρ.
Τα παγκρεατικά γαστρινώματα, κυρίως, κάνουν μετάσταση στο ήπαρ.
Οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται μεταξύ 20 και 50 χρόνων, ενώ η συχνότητα είναι λίγο μεγαλύτερη στους άνδρες.
60% των όγκων αυτών είναι κακοήθεις, 90% είναι πολλαπλοί και περίπου 30% είναι μέρος του
Η γαστρίνη διεγείρει τα τοιχωματικά κύτταρα  του στομάχου να εκκρίνουν περισσότερα ιόντα υδρογόνου μέσα στον αυλό του στομάχου. Επιπλέον, η γαστρίνη δρα ως τροφικός παράγοντας για τα τοιχωματικά κύτταρα, προκαλώντας  υπερπλασία των τοιχωματικών κυττάρων. Έτσι, υπάρχει μια αύξηση των οξέων που εκκρίνουν τα κύτταρα, και κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα παράγει οξύ σε ένα υψηλότερο ποσοστό. Η αύξηση της οξύτητας συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλαπλών πεπτικών ελκών στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).
Οι ασθενείς με σύνδρομο Zollinger-Ellison μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό άλγος και διάρροια. Η διάγνωση πιθανολογείται σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα που έχουν σοβαρό έλκος του στομάχου και του λεπτού εντέρου, ειδικά εάν δεν ανταποκρίνονται  στη θεραπεία.
Τα γαστρινώματα μπορεί να είναι ενιαίος όγκος ή πολλαπλοί, μικροί όγκοι. 60% των όγκων αυτών είναι κακοήθεις, 90% είναι πολλαπλοί και περίπου 30% είναι μέρος μιας κατάστασης που ονομάζεται πολλαπλή ενδοκρινή νεοπλασία τύπου (ΜΕΝ Ι). Οι ασθενείς αυτοί έχουν όγκους στην υπόφυση και τους παραθυρεοειδείς αδένες, εκτός από όγκους του παγκρέατος.

 Τα συμπτώματα
  • Χρόνια διάρροια, και στεαττόροια (λιπαρά κόπρανα)
  • Πόνος στον οισοφάγο, ειδικά μεταξύ και μετά από τα γεύματα το βράδυ
  • Ναυτία
  • Συριγμός
  • Έμετος με αίμα
  • Υποσιτισμός
  • Απώλεια βάρους που οφείλεται στην απώλεια της όρεξης

Διάγνωση 
Κλινική υποψία του συνδρόμου Zollinger-Ellison υπάρχει όταν τα παραπάνω συμπτώματα αποδειχθούν ανθεκτικά στη θεραπεία. Η διάγνωση του συνδρόμου Zollinger-Ellison γίνεται με διάφορες εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες απεικόνισης.
  • Δοκιμασία διέγερσης με σεκκρετίνη ή ασβέστιο, αν υπάρχει υποψία γαστρινώματος και τα επίπεδα γαστρίνης είναι φυσιολογικά. Δίνονται 12 mg/kg calcium gluconate σε 3 ώρες.  Σε ασθενείς με γαστρίνωμα η γαστρίνη διπλασσιάζεται. Διαφοροδιάγνωση πρέπει να γίνει από τη χορήγηση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων, από την ατροφική γαστρίτιδα, από τη βαγοτομή, από το εναπομείναν άντρο σε Billroth II γαστροδωδεκαδακτυλοστομία και την G κυττάρων υπερπλασία. Η ατροφική γαστρίτιδα αναγνωρίζεται από τα επίπεδα των μελετών του γαστρικού οξέος.
  • Επίπεδα γαστρίνης, σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μετρήσεις (φυσιολογικά είναι <100pg/mL).
  • Μετά από νυχτερινή νηστεία, τοποθετείται ρινογαστρικός σωλήνας και 4 15λεπτα δείγματα παίρνονται για ανάλυση. Έκκριση γαστρικού οξέος και το pΗ. Η κανονική βασική έκκριση γαστρικού οξέος είναι μικρότερη από 10 mEq/ώρα, ενώ στο σύνδρομο Zollinger-Ellison είναι συνήθως περισσότερο από 15 mEq/ώρα. Έτσι γίνεται διαφοροδιάγνωση και με την ατροφική γαστρίτιδα.
  • Αυξημένα επίπεδα  χρωμογρανίνης Α που είναι ένας κοινός δείκτης των νευροενδοκρινών όγκων.
  • Οι απεικονιστικές ακτινολογικές μελέτες με σκιαγραφικό του ανώτερου πεπτικού και η ενδοσκόπηση θα αναδείξουν τα έλκη και τις υπερπλαστικές γαστρικές πτυχές του στομάχου.
  • Επιπλέον, η πηγή της αυξημένης παραγωγής γαστρίνης πρέπει να ανακαλυφθεί. Αυτό γίνεται είτε με μαγνητική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα των υποδοχέων της σωματοστατίνης που είναι η μέθοδος  επιλογής. 

Θεραπεία
-Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (όπως ομεπραζόλη και λανσοπραζόλη) και Η2-υποδοχείς ισταμίνης (όπως φαμοτιδίνη και ρανιτιδίνη) που χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν την έκκριση οξέος. Οι PPIs και οι Η2 ανταγωνιστές είναι σχετικά αναποτελεσματικοί για τη  θεραπεία.
-Σπάνια, απαιτείται ολική γαστρεκτομή για έλκος.
-Για ορισμένους ασθενείς η χειρουργική αφαίρεση των όγκων, αποτελεί την οριστική λύση. Διεγχειρητικό υπερηχογράφημα παγκρέατος και ενδοσκόπηση 12/λου γίνεται για τον εντοπισμό των όγκων. Οι καλοήθεις όγκοι αφαιρούνται.  Χειρουργική μειωτική του όγκου χρησιμοποιείται για τους περισσότερους ασθενείς με κακοήθεις όγκους, όταν είναι εφικτό. Σε ασθενείς με ηπατική μετάσταση, γίνεται μερική ηπαττεκτομή, κρυοθεραπείαα και RF (Radiofrequency Ablation) που βελτιώνουν την επιβίωση και την ποιότητα ζωής. Εμβολισμός της ηπατικής αρτηρίας είναι χρήσιμη σε επιλεγμένους ασθενείς, με ή χωρίς χημειοθεραπεία μετά την απόφραξη.
-Μεταστατική νόσος
Σημειώνεται ότι η μετάσταση στο ήπαρ δεν σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να πάρει χημειοθεραπεία, γιατί οι ασθενείς αυτοί μπορεί να ζήσουν για πολλά χρόνια με την μεταστατική νόσο, όταν ελέγχεται το γαστρικό οξύ. Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνεται όταν αυξάνεται πολύ η νόσος στο ήπαρ ή όταν είναι βασανιστικά τα συμπτώματα, παρά τη χορήγηση οκρεοτίδης και των άλλων γενικών μέτρων.
  • Η οκρεοτίδη (Octreotide) είναι το καλύτερο φάρμακο. Είναι ανάλογο της σωματοστατίνης και αναστέλλει την απελευθέρωση ορμονών και ανακουφίζει τα συμπτώματα, αλλά δεν έχει δράση στον όγκο. Γίνεται με μηνιαία ενδομυϊκή ένεση (20 mg).
  • Η στρεπτοζοκίνη είναι το φάρμακο εκλογής για τους όγους των νησιδίων του παγκρέατος με ανταπόκριση, περίπου 30%. Μονοθεραπεία με άλλα χημειοθεραπευτικά δεν συνιστάται.
  • Συνδυασμένη θεραπεία με strepozocin, doxorubicin, 5-FU με 40-60% ανταπόκριση που διαρκεί περίπου 18 μήνες ή strepozocin και  5-FU ακολουθούμενη  doxorubicin και dacarbazine μετά την απόφραξη της ηπατικής αρτηρίας γίνεται, επίσης.
  • Η IFN-α 5 εκατομμύρια μονάδες 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα και τις βιοχημικές ανωμαλίες σε μερικούς ασθενείς, με μικρό αποτέλεσμα στον όγκο.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail:  sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ

Γιατί πρέπει να κινητοποιούνται γρήγορα οι χειρουργημένοι;


Απαιτείται άμεση κινητοποίηση των χειρουργημένων ασθενών
Γράφει ο
Δρ Χαράλαμπος Ηλίας,
Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος
Σήμα κινδύνου, για άμεση κινητοποίηση των ασθενών  μετά από κάθε χειρουργείο, για  την αποφυγή  φλεβοθρόμβωσης  και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο έγινε στην Φλόριντα των ΗΠΑ (14 με 16 Φεβρουαρίου 2013).
Κι αυτό γιατί  πάνω από 300.000  άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική από φλεβοθρόμβωση  και πνευμονική εμβολή!
Μάλιστα στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται πως η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μαζί με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων (χρήση ελαστικών καλτσών, χορήγηση αντιπηκτικών κ,λ,π) μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT) και η θρομβοεμβολή είναι μια από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και γενικά σε υγιείς ενήλικες.
Με τα σημερινά  δεδομένα, τα οποία υποεκτιμούν την πραγματική  επίπτωση της D.V.T , έχουμε κάθε χρόνο  περίπου 80 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, δηλαδή, εκατομμύρια  ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες περίπου ένας  στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στην διάρκεια της ζωής του! Μόνο στις ΗΠΑ έχουμε κάθε χρόνο περίπου 600.000 νοσηλείες ατόμων με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT).
Στους ηλικιωμένους ασθενείς η συχνότητα τετραπλασιάζεται. Η θνητότητα εντός του νοσοκομείου λόγω θρομβοεμβολής είναι 12%, αυξανόμενη σε 21% σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Αντιμετώπιση και οριστική λύση 
Οι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο, λόγω ανεπάρκειας και κιρσών, πραγματοποιούνται πλέον, με ενδοσκοπικό laser και οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και χωρίς η επέμβαση να διαρκεί πολύ.
Συγκεκριμένα η επέμβαση:
          Γίνεται  με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
          Διαρκεί 50-60 λεπτά
          Δεν γίνονται τομές
          Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
          Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
          Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
          Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες 

Αιτίες θρόμβωσης και πρόληψη
Οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες.
Οι συγγενείς  σε ανατομικές παραλλαγές, ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης κλπ.
Οι επίκτητες αφορούν επέμβαση, νεοπλασία κλπ.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες δημιουργούνται μετά από μία εγχείρηση ή μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό.
  • Η φλεβική στάση λόγω ακινησίας ή λόγω φλεβικής απόφραξης είναι συνήθως αιτία D.V.T. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης προκαλεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Οι απώτερες επιπλοκές της D.V.T είναι τα φλεβικά έλκη και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων που επηρεάζουν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 40 χρονών.Η αναλογία ανδρών και με γυναικών είναι 1,2:1 υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες έχουν ελαφρά «υπεροχή» στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης ,έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και πνευμονική εμβολή.
Συγκεκριμένα:
          Κινητοποιούμε τους ασθενείς γρήγορα μετά από μια επέμβαση έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους.
          Χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες,  οι οποίες μειώνουν κατά 50%   τη συχνότητα της εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης
          Κάνουμε συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους.
          Χορηγούμε αντιπηκτικά είτε ενέσιμα, είτε με τη μορφή χαπιών.
Πάντως επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100%, είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.  
Γράφει ο
Δρ Χαράλαμπος Ηλίας 
Αγγειοχειρουργός 
εξειδικευμένος στις αναίμακτες ενδοαγγειακές τεχνικές
www.iliasxar.gr
τηλ 6944261464


Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες


Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ταυτίζονται με την δυσλεξία
Γράφει η
Κατερίνα Μπατζιλάκη
Ειδική Παιδαγωγός
Ο όρος Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Ε.Μ.Δ)  αναφέρεται σε δυσκολίες που παρουσιάζει ένα άτομο στην πρόσκτηση και χρήση των ικανοτήτων της ακρόασης, της ομιλίας, της ανάγνωσης, της γραφής, του συλλογισμού και των μαθηματικών.
Οι Ε.Μ.Δ. προκαλούνται εξ’ αιτίας διαταραχών στην επεξεργασία οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί.
Υπάρχουν τριών ειδών Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία Ανάγνωσης (Δυσλεξία)
  • Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία Γραφής και Γραπτής Έκφρασης
  • Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία Μαθηματικών
Ο όρος Δυσλεξία χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει δυσκολίες και των τριών παραπάνω κατηγοριών.
Στις παραπάνω δυσκολίες το άτομο παρουσιάζει σημαντική απόκλιση στην αναγνωστική του ικανότητα, στην Γραφή/Γραπτή Έκφραση ή στην επίδοσή του στα Μαθηματικά αντίστοιχα, από αυτό που θα αναμενόταν για την ηλικία του, την εκπαίδευσή του, καθώς και τη νοητική του ικανότητα.
Τα άτομα με Ε.Μ.Δ. έχουν φυσιολογική  ή υψηλή νοημοσύνη, έχουν λάβει επαρκήεκπαίδευση, δεν έχουν  αισθητηριακή βλάβη (τύφλωση, κώφωση) ή κάποια συναισθηματική διαταραχή. Όμως δυσκολεύονται να κατακτήσουν τις δεξιότητες της ανάγνωσης, της ορθογραφημένης γραφής ή και της μαθηματικής ικανότητας.


Βασικά συμπτώματα:
  • Αργή, διστακτική ή συλλαβική ανάγνωση.
  • Παράλειψη, πρόσθεση, αντικατάσταση γραμμάτων, συλλαβών ή και ολόκληρων λέξεων κατά την ανάγνωση.
  • Φτωχή κατανόηση κειμένου.
  • Απουσία σημείων στίξης.
  • Απουσία αποστάσεων ανάμεσα στις λέξεις.
  • Πολλά ορθογραφικά λάθη.
  • Παράλειψη, πρόσθεση, αντικατάσταση γραμμάτων ή συλλαβών κατά την γραφή.
  • Ελλιπής σύνταξη των προτάσεων.
  • Δυσκολία εκμάθησης προπαίδειας, κανόνων και μαθηματικών όρων και πράξεων.
  • Δυσκολία αναγνώρισης αριθμητικών συμβόλων.
  • Δυσκολία σε πρόσθεση κρατουμένων.
  • Γενικότερη δυσκολία απομνημόνευσης (τύπους, ονόματα, ημερομηνίες) κ.α.
  • Αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Γι’ αυτή μπορείτε να απευθυνθείτε σε Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα δημόσιων νοσοκομείων ή στα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης). Φυσικά, αξιολογήσεις κάνουν και ιδιώτες Παιδοψυχίατροι και Ψυχολόγοι.

Που οφείλονται οι Ε.Μ.Δ.
  • Οι Ε.Μ.Δ. έχουν βιολογική βάση, έρευνες έχουν δείξει διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου και διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας του λόγου στα άτομα με Ε.Μ.Δ.
  • Αποτελέσματα ερευνών δίνουν υψηλά  ποσοστά κληρονομικότητας στις Ε.Μ.Δ.
  • Τέλος άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι Ε.Μ.Δ. συνδέονται και με γενετικούς παράγοντες.

Συναισθηματικές Δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν παιδιά με Ε.Μ.Δ.
Παιδιά με Ε.Μ.Δ. (Δυσλεξία), θέλουν όπως και οι συμμαθητές τους να ξεχωρίσουν και να είναι καλοί μαθητές. Θέλουν να μπορούν να κάνουν ανάγνωση, να γράφουν όμορφα και σωστά, να λύνουν τις ασκήσεις των μαθηματικών  όπως και η πλειοψηφία της τάξης. Όλα τα παιδιά θέλουν  «Άριστα» και  αυτοκόλλητο κάτω από την αντιγραφή ή την ορθογραφία! Φανταστείτε λοιπόν την απογοήτευση τους όταν δεν τα καταφέρνουν. Όταν προσπαθούν περισσότερο και τελικά όχι μόνο δεν βλέπουν βελτίωση, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τις παρατηρήσεις των μεγάλων και τα αρνητικά σχόλια των συμμαθητών τους. Μετά την απογοήτευση μπορεί να έρθει η παραίτηση. Κάποιοι μαθητές κλείνονται στον εαυτό τους, μελαγχολούν και νιώθουν αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο και τα βιβλία. Κάποια άλλα παιδιά προσπαθούν να «τραβήξουν» την προσοχή των συμμαθητών του κάνοντας αστεία στην τάξη, ή υιοθετώντας συμπεριφορές που έχουν σαν αποτέλεσμα την τιμωρία.

Αντιμετώπιση
  • Μετά από μία σωστή αξιολόγηση, οι γονείς αλλά και το ίδιο το παιδί πια, γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση για το παιδί.
  • Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από τη διεύθυνση του σχολείου να παρακολουθήσει μαθήματα με κάποιον ειδικό παιδαγωγό.
  • Οι ειδικοί παιδαγωγοί είναι εκπαιδευτικοί ή ψυχολόγοι που έχουν εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών.
  • Οι Ε.Μ.Δ. (Δυσλεξία) αντιμετωπίζονται, με κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους. Με αυτές τις μεθόδους, πολλά από τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται, ενώ κάποια εξαλείφονται.
  • Επίσης, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να λειτουργούν έχοντας τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες καθώς και να χρησιμοποιούν τεχνικές που τους διευκολύνουν. Στην καλύτερη αντιμετώπιση, βοηθάει η σωστή ενημέρωση των γονέων και η υποστήριξη από την πλευρά των δασκάλων. 
Προγράμματα αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών γίνονται και ιδιωτικά, σε κέντρα ή κατ' οίκον.
Κατερίνα Μπατζιλάκη
Ειδική Παιδαγωγός
τηλ: 6977314381

Πώς θεραπεύει η γιόγκα;


Τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στην υγεία 
Μια νέα έρευνα που έρχεται από τη Νορβηγία δείχνει πως ένα εκτενές πρόγραμμα γιόγκα επιδρά θετικά σε γενετικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν τα εκτενώς καταγεγραμμένα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στην υγεία.
Πριν από πέντε χρόνια, οι ερευνητές τόνιζαν πως πρακτικές σαν τη γιόγκα, που δημιουργούν την «αντίδραση χαλάρωσης», μια κατάσταση βαθιάς ξεκούρασης, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη γονιδιακή έκφραση. Αυτό είναι ένας επιστημονικός όρος για την «ενεργοποίηση» ενός συγκεκριμένου γονιδίου, που σημαίνει ότι το γονίδιο μεταφέρει πληροφορίες στο λειτουργικό του προϊόν (RNA). Η έρευνα δείχνει πως αυτή η διαδικασία συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και πως μπορεί να πραγματοποιείται άμεσα.
Το πείραμα του Πανεπιστημίου του Όσλο εξέτασε 10 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν γιόγκα σε ένα ησυχαστήριο στη Γερμανία επί 7 μέρες. Τις πρώτες 2 μέρες, οι συμμετέχοντες διέθεσαν 2 ώρες για να κατανοήσουν το εκτενές πρόγραμμα γιόγκα που περιλάμβανε γιογκικές στάσεις (ασάνες), γιογκικές ασκήσεις αναπνοής και αυτοσυγκέντρωση. Για τις επόμενες 2 μέρες, διέθεταν 2 ώρες ημερησίως για βόλτες στην εξοχή και στη συνέχεια άκουγαν κλασική μουσική ή τζαζ. Αμέσως πριν και μετά τις 4 συνεδρίες, οι ερευνητές πήραν δείγματα από το αίμα κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, απομόνωσαν και ανέλυσαν τα περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος, που παίζουν βασικό ρόλο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι περίπατοι στην εξοχή και η χαλάρωση λόγω μουσικής άλλαξε την «έκφραση» 38 γονιδίων στα κύτταρα αυτά. Αντίστοιχα, η γιόγκα προκάλεσε αλλαγές σε 111 γονίδια.
Οι ερευνητές σημείωσαν πως «οι δύο αγωγές επηρεάζουν παρόμοιες βιολογικές διαδικασίες ως ένα βαθμό», παρατηρώντας πως 14 από τα γονίδια επηρεάστηκαν και από τις δύο ασκήσεις.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως ο αντίκτυπος της γιόγκα ήταν μακράν ευρύτερος. Αυτό σημαίνει πως η γιόγκα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία, μέσω των αλλαγών στο μοριακό επίπεδο, σε σχέση με το συνδυασμό άσκησης-απλής χαλάρωσης.
Βιβλιογραφία
huffingtonpost.com

Η θεραπευτική δύναμη του χορού


Μέσα από το σώμα, τις αισθήσεις, τους ρυθμούς, την αναπνοή, την κίνηση έρχεται η θεραπεία
Γράφουν οι
Ilian Metodiev
&
Αιμιλία Μπότσαρη
Η άσκηση είναι γνωστό ότι προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία. Όμως περιορίζει την προσωπική έκφραση και προωθεί τη μίμηση. Οι ασκήσεις για να αποδώσουν πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Η χοροθεραπεία, αντίθετα, δίνει την ευκαιρία για απελευθέρωση από προσωπικές και κοινωνικές αναστολές, μέσα από δομημένες ασκήσεις, που εναρμονίζουν το σώμα, το νου και το «πνεύμα».
Η χοροθεραπεία έχει, εκτός από το καλλιτεχνικό μέρος, μια βιολογική πτυχή, την απελευθέρωση. Δουλεύονται οι αντιθέσεις, η συμβολική κίνηση, οι επαναλήψεις και οι ασκήσεις δυναμικής. Έτσι ο άλλος γνωρίζει καλύτερα το σώμα του και τον εαυτό του.
Ο χορός ή η θεραπεία με κίνηση είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού για τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική συμπεριφορά.
Ως μια μορφή θεραπείας στηρίζεται στη βάση ότι η κίνηση και το συναίσθημα σχετίζονται άμεσα με την έκφραση. Ο απώτερος σκοπός της χοροθεραπείας είναι να βρεθεί μια υγιή ισορροπία και μια αίσθηση της πληρότητας.
Η χοροθεραπεία ασκείται σε μέρη, όπως ψυχικά κέντρα αποκατάστασης υγείας, ιατρικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, γηροκομεία, εγκαταστάσεις ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε άλλα προγράμματα προαγωγής της υγείας. Εξειδικευμένες θεραπείες χορού μπορούν να βοηθήσουν να θεραπευθούν πολλές ασθένειες και αναπηρίες. 
Η αγωγή μέσω του μέσω του χορού έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση πάνω σε αρρώστους.
Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τη θεραπευτική δύναμη του ρυθμού και της αρμονίας και ιδιαίτερα οι Πυθαγόρειοι. Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες άρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Εξ άλλου ανάμεσα στους χορούς και τη μουσική διαφόρων λαών, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μοιάζουν μεταξύ τους, γιατί ξεκινούν από την  ίδια ακριβώς ανάγκη. Την ανάγκη για έκφραση.

Τόσο  ο χορός όσο και η μουσική, έχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.
Βοηθούν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον, να ανακαλύψουν το ρυθμό που κρύβουν μέσα τους και να πειθαρχήσουν το κορμί και το μυαλό τους. Οι αρχαίοι λαοί, θεωρούσαν την τέχνη του χορού απαραίτητη για όλους εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με την κίνηση. Γυναίκα, άνδρας ή παιδί δεν έχει σημασία. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει την αρμονία μέσω του χορού και της μουσικής.
Αν και ο χορός υπήρξε μια μέθοδος έκφρασης για αιώνες, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μορφή θεραπείας.
Η θεωρία της χοροθεραπείας βασίζεται στην ιδέα ότι "το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα».

Οι  αρχές της θεραπείας του χορού είναι:
  • Το σώμα και το μυαλό αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε μια αλλαγή στην κίνηση θα επηρεάσει συνολικά τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού
  • Η κίνηση αντανακλά την προσωπικότητά του ατόμου
  • Η θεραπευτική σχέση γίνεται μη λεκτικά
  • Η κίνηση είναι μια συμβολική λειτουργία και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ασυνείδητης διεργασίας
  • Ο αυτοσχεδιασμός επιτρέπει σε αυτόν που χορεύει να πειραματιστεί
Μέσα από την ενότητα του σώματος, του νου και του πνεύματος, η χοροθεραπεία  παρέχει μια αίσθηση της πληρότητας σε όλα τα άτομα.

Η χοροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει σοβαρές διαταραχές και ασθένειες.
Η αγωγή μέσω του μέσω του χορού έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση πάνω σε αρρώστους.
Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν:
  • Αυτισμός: Παρέχει μια αίσθηση αποδοχής και διευρύνει τις δεξιότητες και τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνει την  ωριμότητα
  • Μαθησιακές Δυσκολίες: Αναπτύσσει καλύτερα τις οργανωτικές δεξιότητες, μαθαίνει και βιώνει τον έλεγχο και την επιλογή, τον ανώτερο εαυτό.
  • Ανασφάλεια: Τονώνει την αυτοπεποίθηση.
  • Νοητική Καθυστέρηση: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κοινωνικές δεξιότητες, τον συντονισμό και τις  κινητικές δεξιότητες και  προωθεί την επικοινωνία.
  • Κωφάλαλοι και Βαρήκοοι: Μειώνει τα συναισθήματα της απομόνωσης, παρέχει έμπνευση για τις σχέσεις.
  • Τυφλοί ή με προβλήματα όρασης: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κινητικές δεξιότητες και την προσωπική συνειδητοποίηση.
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες: Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και την εικόνα του σώματος, παρέχει έναν τρόπο να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
  • Ηλικιωμένοι: Προάγει  την κοινωνική αλληλεπίδραση, την έκφραση και την άσκηση, ανακουφίζει τους φόβους της μοναξιάς και της απομόνωσης.
  • Διατροφικές Διαταραχές: Αλλάζει την  εικόνα του σώματος και βοηθά στις καταστροφικές συμπεριφορές.
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές: Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στη σχιζοφρένεια και στην κατάθλιψη.
  • Νόσος του Πάρκινσον: Χρησιμοποιεί τον ρυθμό για να βοηθήσει στη μείωση της δυσλειτουργίας του σώματος η οποία βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες, την ισορροπία, και τη χρήση των άκρων.
  • Άγχος: Ο χορός με τις  τεχνικές χαλάρωσης μειώνει το άγχος, μέσα από την αναπνοή και την απελευθέρωση.
  • Καρκινοπαθείς: Ευεργετική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Θεραπεία μέσω της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με καρκίνο.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανέλθουν από εγκεφαλικά επεισόδια και εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνοντας την ικανότητα μετακίνησής τους, καθώς και τη γνωστική λειτουργία.
  • Κοινωνικότητα: Η ενέργεια που αποκτάται από τον χορό τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθάει επαγγελματικά.
  • Κατάθλιψη: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα είναι γενικά επωφελής για τους ασθενείς που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

Οι θεραπευτές χορού
Οργανισμοί όπως η American Dance Therapy Association δημιουργήθηκαν προκειμένου να τηρούνται υψηλά πρότυπα στον τομέα της χοροθεραπείας.  Οι θεραπευτές πρέπει να  έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη εκπαίδευση 700-ωρών. Εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πάνω από 3.640 ώρες είναι πιστοποιημένοι για να ανοίξουν θεραπευτικά κέντρα χορού.
Οι κινήσεις στην αρχή ενώ είναι  νευρικές και ανυπόμονες, ακολουθούν σιγά- σιγά το ρυθμό και γίνονται πιο απαλές και πιο σίγουρες. Τα τεντωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου γαληνεύουν και τα πνεύματα ξεκουράζονται με την ευεργετική επίδραση των ήχων. Οι γιατροί παρασύρονται και μπαίνουν και αυτοί στο χορό. Έτσι η επαφή ανάμεσα στον θεραπευτή και στον άρρωστο γίνεται ακόμα πιο στενή και μέσω των κινήσεων, ανοίγει ανάμεσα τους ένας κρυφός ''διάλογος''.
Συνήθως οι ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές νόσους και νευρώσεις, εκτονώνονται με την κίνηση, αλλά συγχρόνως αποκτούν και αυτοπεποίθηση.
Ο χορός επιδρά θετικά στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Ο συνδυασμός μουσικής και κινήσεως συντελεί στο να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση και η ισορροπία ανάμεσα στον ασθενή και τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό βοηθάει αφάνταστα στη βαθμιαία αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας και διευκολύνει το έργο των θεραπευτών.
Τα προβληματικά παιδιά και ιδιαίτερα εκείνα που συναντούν δυσκολίες στην ομιλία, μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα να εκφράζονται με λόγια. Άλλωστε αναπτύσσεται ανάμεσα στο δάσκαλο και στο παιδί ένας σιωπηλός διάλογος και μια ψυχική επαφή μέσω της κινήσεως και του ρυθμού που οπωσδήποτε δρα ευεργετικά στις πνευματικές και σωματικές λειτουργίες του τελευταίου. Μ΄ αυτό τον τρόπο το ''ειδικό παιδί'' προετοιμάζεται κατάλληλα για την υπόλοιπη θεραπεία, αλλά και συχνά παρουσιάζει ανέλπιστη καλυτέρευση μόνο με την εφαρμογή της αγωγής μέσω ''του χορού και της μουσικής''.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της επιτυχίας μέσω της αγωγής αυτής είναι πολύ μεγάλο αφού συχνά σε ελαφρές περιπτώσεις, αρκεί και μόνο η αγωγή αυτή για να αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς κι αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους νευρωτικούς ασθενείς.
Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες άρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι και  τεχνικές χοροκινησιοθεραπείας.
Η ποικιλία των προσεγγίσεων συνδέεται άμεσα με το πόσο πλατύ είναι το εύρος των εφαρμογών της χοροθεραπείας και αναδεικνύει με συγκινητικό τρόπο τη σχέση θεραπευτή - θεραπευομένου που είναι μια σχέση αμφίδρομης αμοιβαίας ανέλιξης που εμπλουτίζει και διαμορφώνει εξ ίσου και τους δύο.  
Το δέντρο  της σύγχρονης Χοροθεραπείας μας συνδέει με τη "μαγεία" του παρελθόντος, με την επιστήμη και την Τέχνη του παρόντος και με μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.
Βιβλιογραφία
1.            “Who We Are,” American Dance Therapy Association
2.            “Dance Therapy,” American Cancer Society. 
3.            Bradt J, Goodill SW, Dileo C, (2011). Dance/movement therapy for improving psychological and physical outcomes in cancer patients (Review). The Cochrane Library, Issue 10
4.            National Institute for Health and Clinical Excellence. Management of depression in primary and secondary care; 2007.
5.            American Dance Therapy Association www.adta.org 2008
Γράφουν οι
Ilian Metodiev
Emilia Botsari
Ιlian's Dance Studio
Διεύθυνση

Αλεξιουπόλεως 5-7
ΤΚ: 16452
Αργυρούπολη, Αττική
Τηλέφωνο: 21 0988 8028

Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια


Απλές τεχνικές για την τόνωση της ροής αίματος στα πόδια
Γράφει ο
Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος
Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια
O πόνος στην γάμπα, το τσούξιμο στα δάχτυλα των ποδιών και τα πρησμένα πόδια, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση στο τέλος της ημέρας. Τα άλγη και οι πόνοι στα κάτω άκρα, συνήθως προκαλούνται από την κακή κυκλοφορία. Ωστόσο, μπορείτε να ανακτήσετε την δύναμή σας ή και να βελτιώσετε τη συνολική εικόνα των ποδιών σας, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές για την τόνωση της ροής του αίματος.
-Περπάτημα/Διατάσεις
Η άσκηση είναι ο νούμερο ένας τρόπος για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και στα άκρα τους. Μια απλή καθημερινή βόλτα συμβάλει ευεργετικά στην εν λόγω προσπάθεια και αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη. Στους μήνες του καλοκαιριού θα βρείτε όμορφα απογεύματα και βράδια για να ακολουθήσετε μια σειρά από εξαιρετικές ασκήσεις.
Ξεκινήστε με 30-λεπτο γρήγορο περπάτημα. Εάν νιώθετε, ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του περπατήματος, αναπαυτείτε μέχρι ο πόνος να περάσει. Στη συνέχεια, ξεκινήστε πάλι. Αν ακολουθήσετε την συγκεκριμένη τακτική αγωγή και δείτε πως ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί, τότε να συνεχίσετε το περπάτημα για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Είστε παγιδευμένοι σε ένα γραφείο όλη την ημέρα; Δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις την ώρα που κάθεστε, όπως:
  • Περιστροφές αστραγάλου για 15 δευτερόλεπτα.
  • Τραβήξτε το γόνατο προς το στήθος.  Κρατήστε το για περίπου 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, δοκιμάστε το άλλο πόδι.
-Μασάζ
Το μασάζ έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Ακόμη και ένα απλό μασάζ μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.
Μερικές συμβουλές: Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας απλώστε λίγο λάδι ή λοσιόν στους αστραγάλους και στις αρθρώσεις των ποδιών. Στη συνέχεια τρίψτε τα σημεία μέχρι να απορροφηθεί το λάδι ή η λοσιόν.
Μια άλλη επιλογή, είναι το βούρτσισμα του σώματος κατά τη διάρκεια του ντους. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα σώματος, κάνετε κινήσεις προς τα πάνω, δηλαδή προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Ξεκινήστε από τα πόδια σας και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς τα πάνω. Η τεχνική αυτή ωφελεί επίσης, στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια απαλή βούρτσα ή ένα γάντι ντους, προκειμένου να μειωθεί η τριβή.
-Καλσόν/Κάλτσες
Επενδύστε σε καλής ποιότητας καλσόν και κάλτσες, καθώς βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, επιτυγχάνοντας συγχρόνως την βέλτιστη κατανομή πίεσης.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να φοράτε ειδική κάλτσα/καλσόν συμπίεσης, για τη θεραπεία από οίδημα και γενικευμένο άλγος. Αυτές οι ειδικές κάλτσες ή καλσόν είναι σφιχτές στο πόδι και τον αστράγαλο, ενώ πρέπει να γίνονται πιο χαλαρές προς το μηρό, για την ομαλή τόνωση της κυκλοφορίας.
Για ορισμένες αγγειακές παθήσεις, οι κάλτσες συμπίεσης επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα με τη χειρουργική επέμβαση.
-Συμπληρώματα Διατροφής
Η λήψη σειράς συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η βιταμίνη C, τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και το ginkgo biloba, είναι γνωστά για τη συμβολή τους στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.
-Καυτερές Πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βελτιώσουν την περιφερική κυκλοφορία.

Πρόληψη
Εκτός από τα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει και η υιοθεσία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει σημαντικά την ταλαιπωρία. Βέβαια, εάν δεν υποχωρεί ο πόνος, το κάψιμο ή η δυσφορία στα πόδια σας και οι  τεχνικές αυτές δεν βοηθούν, τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό σας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η περιφερική αρτηριακή νόσος ή η φλεβική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα, σοβαρή έλκη ή ακόμα και καρδιακή προσβολή.
Βιβλιογραφία
  • Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
  • Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.
  • Clarkson, Πρισίλα, Ph.D., F.A.C.S.M. (Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα).
  • Ezekowitz, Μιχαήλ Δ., M.D., Ph.D. (Yale University School of Medicine).
  • Paul R. Lucas (αγγειοχειρουργός στο Mercy Medical Center στη Βαλτιμόρη, Μέρυλαντ).

Γραβιέρα Κρήτης


Έχει τη φήμη της καλύτερης Γραβιέρας
Η καλύτερη εποχή για να την καταναλώσετε είναι τώρα!
Η γραβιέρα Κρήτης είναι τυρί αρωματικό, με γεύση υπόγλυκη και βουτυράτη και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Αυτή η εποχή είναι η καταλληλότερη για τις γραβιέρες 11μηνης ωρίμανσης, που προέρχονται από το πλούσιο γάλα του περσινού φθινοπώρου.
Είναι εξαιρετική ωμή και συνοδεύει τέλεια τη ρακή ή το κρασί.
Ταιριάζει απόλυτα με παξιμαδάκια από γλυκάνισο, κριτσίνια με σουσάμι, φρέσκα σύκα, σταφύλια, αχλάδια, ξερά φρούτα και μέλι!

Θρεπτική αξία γραβιέρας Κρήτης
  • Η γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Η κατανάλωση ασβεστίου σε επαρκή ποσότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας καθώς είναι κύριο συστατικό των οστών και των δοντιών μας όπως γνωρίζουν όλοι.
  • Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος.
  • Έρευνες υποδηλώνουν την συμβολή του ασβεστίου στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί λόγω της ιδιαίτερα δελεαστικής γεύσης της μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι επαρκεί για τις ανάγκες μας, με αποτέλεσμα να υπερβούμε εύκολα τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες και την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση λίπους και νατρίου, καθώς τα 100γρ γραβιέρας αποδίδουν περίπου 470 θερμίδες, 32 γραμμάρια λίπους και 473mg νατρίου.
  • Τέλος η γραβιέρα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άριστη πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Εξαιρετικές συνταγές για τη γραβιέρα Κρήτης
Ως πρώτο πιάτο
Τυλίγουμε στη λαδόκολλα μια χοντρή φέτα γραβιέρα Κρήτης και την ψήνουμε στην γκριλιέρα. Τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, περιχυμένη με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί
Ως κύριο πιάτο
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά 1 ξεκοκαλισμένο μπούτι από αρνί.
Κόβουμε 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε 1 κλωναράκι δενδολίβανου.
Γεμίζουμε το μπούτι με αυτά, το τυλ΄γουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγγο.
Το βάζουμε σε ταψί με 1/2 ποτήρι νερό, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε, στους 180C, για περίπου 2 ώρες.
Ως επιδόρπιο
Μια φέτα παλαιωμένης γραβιέρας Κρήτης με ανθόμελο.

Γιόγκα για εγκύους και μαμάδες


Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη ωφελεί  
Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια επιστήμη, που προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο μια εκπληκτική προσέγγιση, σχετικά με τις δυνατότητες του σώματος, αλλά και του νου του.
Η γιόγκα ανήκει στις εναλλακτικές μεθόδους που εφαρμόζονται πλέον με επιτυχία στη Δύση και βοηθάει να αφουγκραστούμε την εσωτερική μας φύση.
Είναι γνωστό ότι κατά την εγκυμοσύνη οι ενδεδειγμένες τεχνικές γιόγκα ωφελούν σημαντικά τη γυναίκα, αφού μειώνουν τις κράμπες, τους πονοκεφάλους, τους πόνους στη μέση, τη δύσπνοια και την αϋπνία που είναι συνηθισμένες ενοχλήσεις για τις εγκύους.
Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εγκύου ξεχωριστά και ανάλογα με το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.
Η μαμά μέσα από τις τεχνικές αναπνοών και χαλάρωσης μαθαίνει να ακούει το σώμα της. Ακόμη, ενισχύει τους δεσμούς της με το έμβρυο, ενώ την ώρα του τοκετού αναπνέει σωστά, παίρνει θέσεις που την κάνουν να νιώσει καλύτερα, να ''γειωθεί'' και να ''ανοίξει'', ώστε να βιωθεί η γέννα ως συναρπαστική εμπειρία και για τους δύο.
Συνεχίζοντας τη γιόγκα και μετά τον τοκετό η μαμά δυναμώνει την σπονδυλική της στήλη, την κοιλιά και την μέση της, διεγείρει τους αδένες στην έκκριση της προλακτίνης που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος, βελτιώνει την αντοχή και την ευλυγισία της, διώχνει την κούραση και το άγχος, τονώνει το νευρικό σύστημα και αναζωογονεί όλο της το σώμα.
Σύμφωνα με τη γιόγκα, η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος όχι μόνο για την έγκυο γυναίκα, αλλά και για το νέο άνθρωπο που σχηματίζεται μέσα της. Σ' αυτή τη θαυμαστή περίοδο, η γυναίκα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ζωής, όχι απλά μέσω του σώματός της, αλλά, επίσης, μέσω των συναισθημάτων, του νου και του πνεύματός της. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τους μήνες της κυοφορίας, μια μέλλουσα μητέρα να βιώνει αρμονία σε όλα τα επίπεδα, κάτι στο οποίο μπορεί υποστηριχθεί με εκπληκτικά ευχάριστο τρόπο από τις πρακτικές της γιόγκα.
Το είδος της γιόγκα που ασχολείται με τις σωματικές ασκήσεις λέγεται Χάθα γιόγκακαι οι ασκήσεις αυτές ονομάζονται ασάνες.  Υπάρχουν διάφορες ασάνες, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τροποποιημένες, για την εγκυμοσύνη και ως ασκήσεις προετοιμασίας για έναν εύκολο τοκετό.
Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα να έχει την καλύτερη δυνατή εγκυμοσύνη και τοκετό, ανεξάρτητα από την προηγούμενη κατάσταση της υγείας της και να εξασφαλίσει ένα θετικότατο περιβάλλον για το μωρό, από την αρχή ακόμη της ζωή του. Με τη βοήθεια της μπορούν να αποφευχθούν συνηθισμένα προβλήματα της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα, το υπερβολικό βάρος και η οσφυαλγία. Μέσω της εξάσκησης των ασάνων, τονώνονται οι κοιλιακοί μύες (που παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της γέννας) και δυναμώνει η σπονδυλική στήλη (που βοηθά το σώμα να είναι ευλύγιστο και να υποστηρίζει παράλληλα ένα γερό νευρικό σύστημα). Βελτιώνεται σημαντικά η στάση του σώματος, με ειδικές ασκήσεις για τους ώμους, τη λεκάνη και τονώνεται με ευεργετικό τρόπο η κυκλοφορία του αίματος, της ενέργειας, στις ασκούμενες περιοχές και σε όλο το σώμα γενικότερα.
Μέσω της γιόγκα μπορούν να ρυθμιστούν, επίσης, προβλήματα όπως: η τάση για εμετό των πρώτων μηνών, η δυσκοιλιότητα, αλλά και η κατακράτηση υγρών. Χρησιμοποιούνται ακόμη ασάνες για τις κλειδώσεις, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που βοηθούν να αποφευχθεί το πολύ συνηθισμένο πρήξιμο αυτών των περιοχών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι ασάνες δεν έχουν βαθμό δυσκολίας για ασκήσεις που απαιτούν χρόνια εξάσκηση. Ακόμη κι αν η έγκυος δεν έχει κάνει γιόγκα ποτέ πριν, με την εξάσκηση θα είναι σε θέση να ανακαλύψει ότι βελτιώνεται η ευλυγισία της, μεγαλώνει η ευεξία που νοιώθει, ενώ η χαλάρωση, η αναπνοή και ο διαλογισμός που συμπληρώνουν ιδανικά τις ασάνες είναι αποτελεσματικοί βοηθοί σ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση και πιο πέρα ακόμη. Ειδικά η εκμάθησητεχνικών χαλάρωσης, είναι ένα εφόδιο ζωής στο σύγχρονο τρόπο ζωής γενικότερα και όχι μόνο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Επιπλέον, η άσκηση της γιόγκα βοηθά την απόκτηση επίγνωσης, ώστε η μέλλουσα μητέρα θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει καλύτερη σχέση με το σώμα της και να αναπτύξει θετικά συναισθήματα για τα στάδια της εγκυμοσύνης, χωρίς να πανικοβάλλεται από τον επικείμενο τοκετό. Η έγκυος  γυναίκα που θα αφιερώσει λίγο χρόνο για να μελετήσει τις διδασκαλίες της γιόγκα σχετικά με το να ζει στο παρόν και το να δέχεται κάθε γεγονός όπως έρχεται, θα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο νοητικό σύμμαχο κατά τον τοκετό: η νοητική της στάση θα συμβάλλει όχι μόνο στο να ελαττωθεί ο πόνος των ωδινών, αλλά θα τη βοηθήσει, καθώς θα γεννάει, να βλέπει το κάθε γεγονός ήρεμα, με μεγάλη δύναμη και ενέργεια, και φυσικά δεν θα χρειαστεί η λήψη φαρμάκων.
Ένα σημαντικό κομμάτι της γιόγκα, ο διαλογισμός, ανήκει στον κλάδο που ονομάζεταιΡάτζα γιόγκα. Ο διαλογισμός της γιόγκα είναι μια σειρά από νοητικές ασκήσεις, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέσω συγκεκριμένων τεχνικών που επιτυγχάνουν τη στροφή προς το εσωτερικό του νου και τη μελέτη της κίνησης του νου, μπορεί κανείς να απαλλαγεί από νοητικές εντάσεις, φόβους και ανησυχίες.
Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της γιόγκα είναι οι αναπνευστικές ασκήσεις που ονομάζονται Πραναγιάμα. Μέσω των τεχνικών αυτών, ενισχύεται το αναπνευστικό σύστημα, παρέχεται στη μητέρα και το μωρό το απαιτούμενο οξυγόνο και αποβάλλονται οι τοξίνες.
Είναι πολύ καλή ιδέα και ιδιαίτερα αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί, να παρακολουθήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα με ασάνες, πραναγιάμα και διαλογισμό. Όλα αυτά θα σας φανούν πολύ χρήσιμα και μετά τον τοκετό, ειδικά σε περιόδους στρες και έντονης κούρασης.
Θα είναι ιδανικό να παρακολουθήσετε τμήμα εγκύων γιόγκα σε εξειδικευμένα studio ή να κάνετε ατομικά μαθήματα κατάλληλα για την περίσταση. Δεν θεωρείται κατάλληλο να προσπαθήσετε να πειραματιστείτε μόνη σας με ασκήσεις γιόγκα, εκτός αν έχετε ήδη πολύ μεγάλη πείρα, ή αν το βιβλίο που συμβουλεύεστεείναι πολύ έγκυρο και εξειδικευμένο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Θεωρείται απαραίτητο και πολύ σημαντικό - αν είναι εφικτό - ο σύντροφος και μέλλων πατέρας να ακολουθεί παράλληλα το πρόγραμμα της γιόγκα. 
Θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση, βελτίωση και θα υπάρξουν ουσιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα στο επίπεδο του ενεργειακού συντονισμού και των τριών: μητέρα - πατέρας – παιδί...!!!
Παρακολουθήστε το βίντεο
Βιβλιογραφία
babycenter.com