Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Βότανο για άμεση και σκληρή στύση


Το Muira puama ενισχύει την ερωτική διάθεση, διευκολύνει την στύση.
Το Muira puama είναι εκχύλισμα από το φυτό Ptychopetalum olacoides, ένα μικρό δέντρο που αναπτύσσεται στη Βραζιλία. Τα φύλλα του είναι μικρά πράσινα στην πάνω επιφάνεια και σκούρο καφέ στην κάτω. Οι ταξιανθίες του δέντρου  αποτελούνται από 4 έως 6 λουλούδια η κάθε μία.
Ο φλοιός και η ρίζα του Ptychopetalum olacoides συλλέγονται και χρησιμοποιούνται σε φυτικά προϊόντα.
Περιέχει μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, κουμαρίνη, λουπεόλη, και το muirapuamine αλκαλοειδές. Υπάρχει κι ένα δεύτερο σχεδόν ταυτόσημο είδος, το Ptychopetalum uncinatum, που χρησιμοποιείται μερικές φορές σαν ένα υποκατάστατο με τη μόνη διαφορά ότι έχει κατώτερη συγκέντρωση της χημικής ουσίας λουπεόλης.
Η ρίζα και ο φλοιός χρησιμοποιούνται για μια ποικιλία παθήσεων από τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην περιοχή Ρίο Νέγκρο της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το 1990 Ζακ Waynsberg στο Ινστιτούτο Σεξολογίας στο Παρίσι, το 62% των ανδρών που πήραν εκχύλισμα Muira Puama σημείωσε αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και το 51% των συμμετεχόντων ανέφεραν αυξημένη ικανότητα στην  πρόκληση στύσης.
Συνταγή
Σιγοβράζετε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα και/ή του φλοιού σε ένα φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά και πίνετε 1 φλιτζάνι την ημέρα.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι το Muira Puama είναι και τονωτικό κι ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης.
Γενικά, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και συμβάλλει στην χαλάρωση των τριχοειδών αγγείων που φέρουν αίμα στο πέος κι έτσι η επίτευξη στύσης είναι ευκολότερη.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και σε ψυχικές παθήσεις γιατί προκαλεί διέγερση και άγχος.
Βιβλιογραφία
1.         Waynsberg J Aphrodisiacs: Contribution to the clinical validation of the traditional use of Ptychopetalum guyanna. Presented at the First International Congress on Ethnopharmacology, Strasbourg, France, June 5-9, 1990
2.         Da Silva, A. L. (2002). "Anxiogenic properties of Ptychopetalum olacoides Benth. (Marapuama)". Phytotherapy Research 16 (3): 223–226.



  

Δίαιτα Ντουκάν


Η δίαιτα Ντουκάν είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος που στηρίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και με μικρές ποσότητες υδαταναθράκων.
Η δίαιτα είναι επινοημένη από τον Γάλλο πρώην νευρολόγο, διατροφολόγο Πιέρ Ντουκάν, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα δίαιτας στην Γαλλία.
Το σχετικό με τη δίαιτα βιβλίο, το «Dukan Diet», είναι ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο παράλληλα αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.
Σύμφωνα με τον Πιερ Ντουκάν, η επιτυχία των πωλήσεων της δίαιτάς του στη Βρετανία οφείλεται στην μητέρα της Αικατερίνης, Δούκισσας του Κέμπριτζ, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογράφους, η διάδοση της φήμης της παγκοσμίως οφείλεται και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους της μόδας οι οποίοι την υποστηρίζουν, όπως το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.
Ο Πιερ Ντουκάν έχει δεχτεί κατηγορίες από το Κολέγιο Παθολόγων της Γαλλίας ότι ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το εμπόριο και λιγότερο στην Ιατρική και για παραβίαση του άρθρου στον κώδικα δεοντολογίας το οποίο ορίζει ότι η Ιατρική δεν πρέπει να εξασκείται σαν επιχείρηση.
Η δίαιτα Ντουκάν υποστηρίζει τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, περίπου 80% με 90% των συνολικών θερμίδων (σε σχέση με την προτεινόμενη ημερήσια αναλογία λήψης πρωτεϊνών – μεταξύ 15% και 35%).
Μειονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν
  • Είναι τόσο η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από τα λαχανικά, όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όσο και το ότι μειώνεται η ικανότητα απορρόφησής τους, οι οποίες σύμφωνα με τον Ντουκάν, μπορούν να ληφθούν μέσω συμπληρωμάτων. 
  • Ένα μειονέκτημα των διαιτών που βασίζονται στην υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ταυτόχρονα και χαμηλή λήψη των άλλων μακροθρεπτικών συστατικών) είναι η αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν ο οργανισμός σταματήσει να λαμβάνει υδατάνθρακες χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες γλυκογόνο και στη συνέχεια, όταν το γλυκογόνο εξαντληθεί, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος. Είναι σημαντικό να εξαντληθεί το γλυκογόνο, διότι αλλιώς η λήψη υδατανθράκων προκαλεί ξανά τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Το γλυκογόνο για να μετατραπεί σε γλυκόζη πρέπει να υδρολυθεί, γεγονός που απαιτεί νερό. Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού.
  • Επίσης, κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών παράγεται ουρία, η οποία φυσιολογικά απομακρύνεται μαζί με τα ούρα, καθώς και άλλα οξέα. Το όξινο περιβάλλον του αίματος προκαλεί την απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά, με αποτέλεσμα αφενός το κίνδυνο οστεοπόρωσης, και αφετέρου το ασβέστιο να σχηματίσει μαζί με τα οξεά αδιάλυτα άλατα που συσσωρεύονται στα νεφρά και οδηγούν στην νεφρολιθιάση (πέτρα στα νεφρά). Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού και συμπληρώματα ασβεστίου εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Κατά τη διάρκεια καύσης των λιπών στο ήπαρ απουσία υδατανθράκων, παράγονται ως παραπροϊόντα κετόνες, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα μέσα στα κετονοσώματα. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας ο αριθμός των κετοσωμάτων που εκκρίνονται από το ήπαρ αυξάνεται και, αν και αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική, η κέτωση θεωρείται ως κύριο μειονέκτημα της δίαιτας Ντουκάν. Οι κετόνες είναι ήπια ισχυρά οξεά και χαμηλώνουν το pH των ιστών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία των ιστών και ιδίως το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. 
  • Τέλος, το άτομο έχει αδυναμία, δύσοσμη αναπνοή που οφείλεται στη παρουσία αμμωνίας, ένα παραπροϊόν της καύσης πρωτεϊνών, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
  • Η πιθανότητα απώλειας και η εν συνεχεία ανάκτησης του βάρους, αν η δίαιτα δεν ακολουθηθεί μέχρι το τέλος, πιθανόν οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με μεταβολικό στρες στον οργανισμό.
Πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν
  • Από την άλλη μεριά, ένα από τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν είναι η μεγάλη διάρκειά της και η σταδιακή απώλεια βάρους, που αφήνουν τον οργανισμό, υπό την ίδια οπτική, να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να σταθεροποιηθεί το βάρος.
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian η μεγάλη διάρκεια έχει αποτέλεσμα η δίαιτατα να είναι πιο επιτυχημένη από ότι άλλες σχετικές δίαιτες, όπως η δίαιτα Άτκινς, ενώ επίσης δεν καταργεί μεγάλες ομάδες τροφίμων.
Τα στάδια της δίαιτας Ντουκάν
Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα, συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς ομοιοπολικούς δεσμούς οι οποίοι χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασπαστούν, καθώς παραμένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το λίπος και τους υδατάνθρακες, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού και διαδραμματίζοντας ρόλο στην ρύθμιση πρόσληψης τροφής για μικρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Πιερ Ντουκάν, με αυτό τον τρόπο προκαλείται μείωση του σωματικού λίπους μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος εκείνου που ακολουθεί τη δίαιτα. 
Η δίαιτα Ντουκάν περιλαμβάνει περίπου 100 αποδεκτές τροφές και τέσσερα βασικά στάδια αποκαλούμενα «επίθεση», «πλεύση»,«σταθεροποίηση» και «συντήρηση».


1ο στάδιο της επίθεσης
Στη φάση της «επίθεσης» κάθε ημέρα επιτρέπεται να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες (άπαχο κρέας) μαζί με μιάμιση κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών είναι το βοδινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι κρόκοι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον επινοητή αυτή η φάση απαλλάσσει τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει την πείνα, ωστόσο. Ο Πιέ Ντουκάν συστήνει μεγάλες ποσότητες νερού. Η διάρκεια αυτής της φάσης εξαρτάται από τα πόσα κιλά σκοπεύει να χάσει το άτομο.
Η πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan ή φάση Επίθεσης ή Attack Phase στα Αγγλικά. 
Η Φάση της Επίθεσης διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο παραπάνω κιλά έχετε και πόσο γρήγορα προχωράτε.
Ο κύριος στόχος της Φάσης της Επίθεσης είναι να εισάγει καλές διατροφικές συνήθειες και να μάθετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την πείνα.
Για τους περισσότερους αυτή η φάση είναι η φάση που χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις άλλες φάσης συνεχίζεται να χάνετε βάρος, άλλα με πιο αργό ρυθμό.
Οι πρώτες μέρες της Φάσης της Επίθεσης είναι οι πιο δύσκολες. Πρέπει σε αυτή την φάση να αντιμετωπίσετε παλιές διατροφικές συνήθειες.
Στην πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan είναι συχνό να αισθάνεστε, συχνά, κουρασμένος και να εξαντλήστε εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να μην κάνετε εντατικές ασκήσεις σε αυτή την φάση.
Η κούραση και η εξάντληση, καθώς και η λαχτάρα για υδατάνθρακες περνάνε μετά από τρεις ημέρες. Μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά από της τρεις μέρες είδαν μια αύξηση της ενέργεια τους.
Αυτό που πρέπει να προσέχετε στη Φάση της Επίθεσης είναι να τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα. Οι μερίδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες έτσι ώστε να μην νιώθετε ποτέ πεινασμένοι.
Οι πρώτες ημέρες της Δίαιτας Dukan είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και οι παρενέργειες της Δίαιτας Dukan. Μια από αυτές της παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής ποσότητας σε ίνες των τροφών που επιτρέπονται σε αυτή την φάση. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσθέσετε στην διατροφή πίτουρα βρώμης, πίτουρα σιταριού και να πίνετε αρκετά νερό.
Μια άλλη παρενέργεια είναι η κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι καλό σημάδι καθώς είναι ένδειξη ότι το σώμα σας καίει λίπος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να πίνετε νερό ή να μασήσετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.
Κανόνες της Φάσης της Επίθεσης
•           Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από τις επιτρεπόμενες τροφές.
•           Πρέπει να πίνετε το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
•           Πρέπει να καταναλώνετε 1,5 κουτάλι της σούπας πίτουρο βρώμης σε όποια μορφή σας αρέσει.
•           Πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώστε 20 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
•           Εάν μετά από 5 ημέρες δεν συνεχίζεται να χάνετε βάρος, πρέπει να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτής της Πλεύσης.
Επιτρεπόμενες τροφές στην φάση της Επίθεσης της Δίαιτας Dukan
•           Άπαχο βοδινό κρέας, μοσχάρι ή κουνέλι.
Όταν καταναλώνετε κιμά πρέπει να έχει κάτω από το 10% λιπαρά.
•           Κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Πρέπει να τα καταναλώνετε χωρίς το δέρμα και να μην καταναλώνετε τις φτερούγες.
•           Ζαμπόν.
Το Ζαμπόν πρέπει να είναι άπαχο ή με λίγα λιπαρά.
•           Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι.
•           Κάθε ψάρι.
Δεν επιτρέπονται ψάρια σε κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα.
•           Κοχύλια και οστρακοειδή.
•           Αυγά.
Επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα, απεριόριστα ασπράδια αυγών. 
•           Γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα γαλακτοκομικά πρέπει να έχουν κάτω από 5% λιπαρά.
•           Γλυκαντικές ουσίες, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Δεν επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση την φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπεται μόνο σε σκόνη. Ο χυμός λεμονιού δεν επιτρέπεται ως ποτό.


2ο στάδιο της πλεύσης
Στη φάση της «πλεύσης» στην κυρίως πρωτεΐνική διατροφή προστίθενται και ορισμένα λαχανικά. Σύμφωνα με τη δίαιτα ορίζονται περίπου 30 αποδεκτά λαχανικά για σταδιακή απώλεια του συσσωρευμένου λίπους. Έμφαση δίνεται στα λαχανικά χωρίς άμυλο τα οποία συνδυάζονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτεΐνες, ενώ τα υπόλοιπα είναι περιορισμένα, αν και περιέχουν μικρότερες ποσότητες σακχάρων σε σχέση με το αποβουτυρωμένο γάλα και το αποβουτυρωμένο γιαούρτι, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα επιτρεπτών τροφίμων του Πιερ Ντουκάν. 
Σύμφωνα με το πλάνο της δίαιτας, σε αυτό το στάδιο το βάρος μειώνεται κατά 1 κιλό περίπου την εβδομάδα.
Η Φάση της Πλεύσης (Cruise Phase), που ακολουθεί την φάση της Επίθεσης, έχει ως στόχο να χάσετε σταδιακά κιλά μέχρι να φτάσετε το στόχο σας. Αυτός ο στόχος πετυχαίνετε ανταλλάσσοντας μέρες με καθαρή πρωτεΐνη με μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά.
Ένας υγιής ρυθμός είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να φανεί πολύ αργός εάν το συγκρίνετε με την γρήγορη απώλεια βάρους της Φάσης της Επίθεσης, άλλα είναι καλύτερος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι εναλλαγής είναι:
  • 5 μέρες καθαρή πρωτεϊνη μετά 5 ημέρες πρωτεϊνη και λαχανικά
  • 1 ημέρα καθαρή πρωτεϊνη μετά 1 ημέρα πρωτεΐνη και λαχανικά
  • 2 ημέρες καθαρή πρωτεϊνη εναλλασσόμενες με 5 ημέρες πρωτεϊνη και λαχανικά. Αυτός ο ρυθμός είναι καλύτερος για τους ηλικιωμένους και αυτούς που δεν έχουν πολλά κιλά να χάσουν. Χάνετε κιλά πιο αργά από τους δυο πρώτους τρόπους.
Από την πρωτεϊνη επιτρέπονται οι ίδιες τροφές που επιτρέπονται και στην Φάση της Επίθεσης. Ενώ από τα λαχανικά επιτρέπονται τα παρακάτω.
Λαχανικά που επιτρέπονται στην Φάση της Πλεύσης της Δίαιτας Dukan
•           Αγγούρι
•           Αγκινάρα
•           Άνηθο
•           Κολοκύθι
•           Κουνουπίδι
•           Κρεμμύδι
•           Λάχανο
•           Λάχανο Βρυξελλών
•           Μανιτάρια
•           Μαρούλι
•           Μελιτζάνα
•           Μπρόκολο
•           Πιπεριά
•           Πράσα
•           Ραδίκια
•           Ραπανάκια
•           Σέλινο
•           Σέσκουλα
•           Σπανάκι
•           Σπαράγγι
•           Χόρτα Βραστά
Οι κανόνες της Φάσης της Πλεύσης
•           Μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά καρότο, άλλα με μέτρο.
•           Μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση του πίτουρου βρόμης σε 2 κουταλιές την ημέρα.
•           Μπορείτε να αυξήσετε το γρήγορο περπάτημα στα 30 λεπτά την ημέρα.
Προσοχή: Μην εξαλείφετε της πρωτεϊνες από την διατροφή τις ημέρες με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.
Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε.


3ο στάδιο της σταθεροποίησης
Μόλις το άτομο φτάσει στο επιθυμητό βάρος αρχίζει η φάση της «σταθεροποίησης». 
Για 6 ημέρες της εβδομάδας η ποικιλία αποδεκτών τροφών αυξάνεται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρέσκα φρούτα και ψωμί ολικής άλεσης – δύο φορές την εβδομάδα, επιτρέπονται γεύματα με άμυλο, όπως μακαρόνια, πατάτες και όσπρια, επίσης σε αυτό το στάδιο συμπεριλαμβάνεται τυρί, ενώ μία ημέρα κάθε εβδομάδα σύμφωνα με το πλάνο επιβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά πρωτεΐνες. 
Στόχος αυτού του σταδίου είναι ο οργανισμός να συνηθίσει τη νέα κατάσταση ως προς το βάρος, ώστε να μην το επαναπροσλάβει. Η διάρκειά της αντιστοιχεί σε πέντε ημέρες ανά μισό κιλό απώλειας.
Πόσο διαρκεί η Φάσης της Εδραίωσης
Για να υπολογίσετε πόσες ημέρες διαρκεί η Φάση της Εδραίωσης πολλαπλασιάζετε τα κιλά που χάσατε με τον αριθμό 11. Για παράδειγμα: Εάν έχετε χάσει 9 κιλά η Φάση της Εδραίωσης θα διαρκέσει 9 x 11 = 99 ημέρες.
Τι επιτρέπεται να τρώτε στην Φάση της Εδραίωσης
Στην 3η φάση της Δίαιτας Dukan επιτρέπετε να τρώτε όλες της τροφές από τις δύο προηγούμενες φάσης. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε: ψωμί, φρούτα, τυρί και μερικά αμυλούχα προϊόντα.
Οι κανόνες της Φάσης της Εδραίωσης
Οι κανόνες είναι:
  • 1 φρούτο την ημέρα
Επιτρέπονται σχεδόν όλα τα φρούτα εκτός από μπανάνες, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Μπορείτε να τα τρώτε όποια στιγμή της ημέρας θέλετε, πχ στο πρωινό, και σε όποια μορφή θέλετε πχ σε σάντουιτς.
  • 40 γραμμάρια τυρί την ημέρα
Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί, το ροκφόρ και προτιμήστε gouda η τσένταρ. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνετε όλο με την μία.
  • 2 μερίδες αμυλούχες τροφές
Επιτρέπεται να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα μία μερίδα αμυλούχες τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι η πατάτα. Αποφύγετε το λευκό ρύζι και τις πατάτες
Προσπαθήστε τα μακαρόνια να είναι ολικής αλέσεως και να τα μαγειρεύετε al dente. Μην χρησιμοποιήστε κρέμα η βούτυρο στο μαγείρεμα και η ποσότητα να μην περάσει τα 220 γραμμάρια. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το ρύζι.
  • 2 γεύματα με γλυκό και ποτό
Επιτρέπετε να καταναλώνετε 2 μερίδες γλυκού και ποτό της αρέσκείας σας, άλλα σε διαφορετικές ημέρες.
  • Χοιρινό και αρνί
Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε χοιρινό και αρνί, άλλα προσπαθήστε να είναι άπαχο.
  • Εορταστικά γεύματα
Δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να έχετε εορταστικά γεύματα, τα οποία μπορείτε να είναι οτιδήποτε. 
Άλλα υπάρχουν και εδώ κανόνες:
-Τα εορταστικά γεύματα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μια ημέρα μεταξύ τους. Αυτό για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να κάψει τις παραπάνω θερμίδες.
-Η ποσότητα πρέπει να είναι μόνο μια μερίδα και όχι παραπάνω.
  • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης
Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Αυτή η ημέρα δεν αλλάζει, πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα.


4ο στάδιο της συντήρησης
Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της «συντήρησης». Το άτομο είναι ελεύθερο να τρώει ό,τι θέλει αρκεί μια μέρα την εβδομάδα να καταναλώνει αποκλειστικά πρωτεΐνες. Ο Πιερ Ντουκάν ισχυρίζεται ότι το 40% όσων κάνουν τη δίαιτά του δεν ξαναπαχαίνουν, επειδή τηρούν κατά γράμμα και εφ’ όρου ζωής το τελευταίο στάδιο.
Η τελευταία φάση της Δίαιτας Dukan είναι ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για όλη την ζωή σας. Ο σκοπός τους δεν είναι να σας περιορίσουν άλλα να σας καθοδηγήσουν, έτσι ώστε να μην πάρετε ποτέ ξανά βάρος και να έχετε μια υγιείς ζωή.
Οι κανόνες της Φάσης της Συντήρησης
  • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης
Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε για έξι ημέρες την εβδομάδα άλλα μια ημέρα θα πρέπει να τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο θα θυμηθείτε τις προσπάθειες που κάνατε για να κερδίσετε το καινούριο σας σώμα.
Η Δίαιτα Dukan προτείνει την Παρασκευή σαν την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η ημέρα καθαρής πρωτεΐνης πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα και να μην την αλλάξετε.
  • Να είστε πάντα δραστήριος
Δεν χρειάζεται να μείνετε όλη την ημέρα στο γυμναστήριο, άλλα να προσπαθήστε να θυμόσαστε τα απλά μαθήματα που μάθατε σε όλη την διάρκεια της Δίαιτας Dukan. Εάν δεν γυμνάζεστε, όπως θ’ έπρεπε, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, άλλα πηγαίνετε με τα πόδια.
  • Καταναλώνετε πίτουρο βρόμης καθημερινά
Το πίτουρο βρόμης βοηθάει την χώνεψη και όταν ανακατεύεται με άλλες τροφές μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που απορροφώνται από τον οργανισμό.
Επίσης διογκώνεται στο στομάχι και αισθάνεστε χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν το καταναλώσετε καθημερινά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την λαιμαργία και να τρώτε λιγότερα.
  • Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας
Για να φτάσετε στην Φάση της Συντήρησης της Δίαιτας Dukan, έχετε διασχίσει ένα μακρύ δρόμο. Έχετε μάθει αρκετά για τις τροφές, τι είναι καλό για το σώμα σας και τι το βλάπτει. Επίσης, το σώμα σας έχει συνηθίσει τις καινούριες τροφές, και μπορεί να σας οδηγήσει στο τι να τρώτε και πόσο να τρώτε. 
  • Καταναλώστε προϊόντα με λίγα λιπαρά
Το πολύ λίπος δεν κάνει καλό στο σώμα σας και ειδικά στην καρδιά σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε light προϊόντα. Να τρώτε σκληρά τυριά μόνο περιστασιακά.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
Μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα και αυτά με λίγη περιεκτικότητα. Παρόλο αυτά μπορείτε να καταναλώνετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.
  • Μην βιάζεστε όταν τρώτε
Το κάθε γεύμα πρέπει να διαρκαί το λιγότερο 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει χρόνο στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχετε φάει, και να αισθάνεστε χορτάτος όταν πραγματικά θα είστε χορτάτος.
  • Όταν τρώτε να πίνετε νερό. 
Αυτό θα σας κάνει να τρώτε πιο σιγά και θα γεμίσει το στομάχι.
  • Εάν πάρετε κιλά
Εάν δείτε ότι παίρνετε κάποια κιλά μην περιμένετε να πάρετε και άλλα. Βάλετε δυο ημέρες καθαρής πρωτεΐνης στο πρόγραμμα σας που θα σας βοηθήσει να μπείτε ξανά στο σωστό δρόμο.
Καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία
dukandiet.co.uk/
wikipedia







Ο αετός πεθαίvει στov αέρα ελεύθερoς και δυvατός


O αετός (Aquila) είναι πτηνό και ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων. Το πιο κοινό είδος αετού είναι ο Aquila chrysaetus, ο κοινός χρυσαετός ή σταυραετός.
Ο αετός είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό. Το σώμα των αρσενικών φτάνει τα 95εκ., ενώ των θηλυκών ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Οι φτερούγες του είναι μακριές και τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ουρά του, και έχουν άνοιγμα 2-2,5μ. Το φτέρωμά του έχει χρώμα ξανθό, με λευκές ανταύγιες. Προτιμά να φωλιάζει σε ψηλά απόκρυμνα βουνά μέχρι τα 5.000μ. Το ράμφος του είναι γαμψό για να μπορεί να κατασπαράζει πιο εύκολα τη λεία του. 'Εχει δυο πολύ ισχυρά πόδια με τέσσερα δάκτυλα το καθένα με μεγάλα γυριστά νύχια. Έχει ισχυρή όραση τη μέρα και βλέπει το θήραμά του από ψηλά, ενώ τη νύχτα δεν το βοηθούν τα μάτια του να βλέπει και μένει στη φωλιά του. Ορμάει πάνω στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και την μεταφέρει στην φωλιά του. Κάποιες φορές, όταν πιάνει κότες, τις μαδάει πρώτα. Τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.
Το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά που τα επωάζει για 5 εβδομάδες. Από τα μικρά όμως επιζεί μονάχα ο ένας νεοσσός, ο οποίος είτε σκοτώνει τους άλλους, είτε τρώει όλο το φαΐ, επειδή είναι ο πιο δυνατός.
Στην ελληνική μυθολογία ο αετός ήταν αγγελιοφόρος του Δία, βασιλιά των θεών.
Θεωρείται σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας, και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών.

Ο Αετός
Και αν μoυ κάψεις τα φτερά
vα μηv ξαvαπετάξω
απ’ της φωτιάς μoυ τov καπvό
πάλι ψηλά θα φτάσω.

Ο αετός πεθαίvει στov αέρα
ελεύθερoς και δυvατός
της απovιάς όταv τov βρίσκει σφαίρα
τov αγκαλιάζει o ουρανός.

Τo αετίσιο δάκρυ μoυ
στo χώμα δεv θα φτάvει
θα με ζητάς τα δειλιvά
κι ύπvoς δε θα σε πιάvει.

Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης & Ειρήνη Χρυσοβέργη
Ερμηνευτής: Νότης Σφακιανάκης




100 λόγοι να είμαστε Έλληνες


100 λόγοι να είμαστε Έλληνες !!!!!!
1. Γιατί έχουμε θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι
2. Γιατί μπροστά στο ραβανί τι να μας πει το μιλφέιγ
3. Γιατί το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες
4. Γιατί "καμάκι" και "σουβλάκι" είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουμε
5. Γιατί τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσιπουράκι δεν τους φτάνει κανένα "ορντέβρ"
6. Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί
7. Γιατί "λουλουδοπόλεμος" δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα
8. Γιατί πίνουμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει αυτό
9. Γιατί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο. Όχι να τον πιούμε σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας
10. Γιατί το φλερτ είναι το εθνικό μας χόμπι
11. Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί
12. Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε
13. Γιατί έχουμε νοοτροπία "και αύριο μέρα είναι"
14. Γιατί όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε
15. Γιατί δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί. Τις "λαδιές" μας τις κάνουμε με θράσος
16. Γιατί είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε τον εαυτό μας από συνήθεια
17. Γιατί ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε
18. Γιατί δε μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας με αυτούς που βάζουμε μέσα
19. Γιατί δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη "με άδεια χέρια"
20. Γιατί η λέξη "κερνάω" υπάρχει στο λεξιλόγιό μας
21. Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο τι σημαίνει "καψούρα"
22. Γιατί βράζει το αίμα μας
23. Γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία
24. Γιατί κατά βάθος...είμαστε καλά παιδιά
25. Γιατί τα καταφέρνουμε πάντα...έστω και την τελευταία στιγμή
26. Γιατί δε "μασάμε" από 400 χρόνια σκλαβιάς
27. Γιατί για τα μάτια μιας γυναίκας κάναμε 10 χρόνια πόλεμο
28. Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας
29. Γιατί η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα
30. Γιατί καλή η κιθάρα και το όμποε αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο
31. Γιατί το "Αι Γενέαι Πάσαι" της Μεγάλης Παρασκευής μας σηκώνει την τρίχα κάγκελο
32. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνες θα βρεις από κάτω
33. Γιατί ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος
34. Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να χρειαζόμαστε ψυχίατρο
35. Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες
36. Γιατί η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες
37. Γιατί η συνταγή "αλά ελληνικά" είναι η πιο πετυχημένη
38. Γιατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά?πάει στις παραλίες!
39. Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και? πού να τρέχουμε τώρα!
40. Γιατί όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη
41. Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν πάνω στα δέντρα
42. Γιατί εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλους αυτούς που το παίζουνε ηγέτες και οδηγούν στην ειρήνη κάνοντας πολέμους
43. Γιατί η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό ταμπεραμέντο
44. Γιατί "Ένα γλυκό χωρίς"! Και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για φραπέ
45. Γιατί μπορούμε να παρατήσουμε τα πάντα για έναν μεγάλο έρωτα!
46. Γιατί στη γλώσσα μας διακρίνουμε μεταξύ έρωτα και αγάπης...ξέρουμε όμως να ζούμε με πάθος και τα δυο!
47. Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο
48. Γιατί όταν οι άλλοι φορούσαν προβιές λύκων εμείς υφαίναμε αραχνοΰφαντους χιτώνες
49. Γιατί οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες (Winston Churchill- 1941)
50. Γιατί δε βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας. Έχει από μόνο του υπέροχη γεύση
51. Γιατί όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με περηφάνια
52. Γιατί ο Έρωτας ήταν Έλληνας Θεός. Γι αυτό ξέρουμε και να αγαπάμε
53. Γιατί μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία
54. Γιατί κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο εμείς
55. Γιατί παρόλο που γνωρίζουμε τον κίνδυνο τολμάμε
56. Γιατί η τρέλα στην Ελλάδα πάει με χίλια...
57. Γιατί το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνική ονομασία
58. Γιατί δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε
59. Γιατί έχουμε του κόσμου τα ελαττώματα και παρόλα αυτά είμαστε ακαταμάχητοι
60. Γιατί η ζωή μας είναι στο "δυνατό" ενώ των ξένων στο "αθόρυβο"
61. Γιατί αν η χώρα μας δεν ήταν η ομορφότερη του κόσμου, θα τη διάλεγαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου;
62. Γιατί όταν φωνάζουμε "αδελφέ" στο δρόμο, όλοι γυρνάνε
63. Γιατί κάνουμε τις περισσότερες καταχρήσεις κι όμως ζούμε περισσότερο
64. Γιατί ακόμα κι ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε ότι οφείλει πολλά σε έναν Έλληνα ( Καραθεοδωρή )
65. Γιατί όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε
66. Γιατί κάποτε "φωτίσαμε" ολόκληρο τον κόσμο
67. Γιατί μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας
68. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας
69. Γιατί μπροστά στο Μετσοβόνε τι να κάνει το Έμενταλ
70. Γιατί με μια φλόγα καταφέραμε να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο
71. Γιατί ξέρουμε να εκφράζουμε το σ' αγαπώ με κάθε πιθανό τρόπο
72. Γιατί τα πιο απίστευτα είναι κι ελληνικά
73. Γιατί κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και δε νιώθουμε ότι είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη
74. Γιατί σουβλάκι, σουτζουκάκι και λοιπές ελαφριές γεύσεις είναι η αδυναμία μας

75. Γιατί είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας
76. Γιατί δεν πάμε για ύπνο με τις κότες αλλά το ξημερώνουμε διασκεδάζοντας
77. Γιατί ακόμη και το πιο μικρό ξωκλήσι μας λούζεται από φως. Δεν πιάνεται η ψυχή μας απ' τη το σκότος του βιτρό
78. Γιατί τα λέμε έξω απ΄ τα δόντια
79. Γιατί ξέρουμε να "κλέβουμε" αλλά και να μην "καρφώνουμε" αυτόν που "κλέβει" στις εξετάσεις
80. Γιατί έχουμε πάντα μια λύση- έστω και πλάγια- σε όλα
81. Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα δεκαοκτώ
82. Γιατί είμαστε των άκρων
83. Γιατί την κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε για χιούμορ
84. Γιατί το αντιπροσωπευτικότερο ελληνικό σύνθημα είναι: "Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!"
85. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ
86. Γιατί όταν θέλουμε να λιαστούμε, έχουμε αμμουδιά και θάλασσα. Δεν ξεχυνόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια
87. Γιατί βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο κι όχι μολυβί
88. Γιατί εδώ που ζούμε όλο το χρόνο, ο ξένος το έχει σκοπό ζωής να έρθει μία εβδομάδα
89. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους
90. Γιατί είχαμε μάγκες προγόνους
91. Γιατί ξέρουμε τι θα πει κέφι
92. Γιατί μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες...αλλά ποιοι μιλούν καλά τα ελληνικά
93. Γιατί πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε περισσότερο από όλους
94. Γιατί εμείς γράφουμε την Ιλιάδα, και οι ξένοι την κάνουν έργο χιλιάδες χρόνια μετά
95. Γιατί το τζατζίκι, το σουβλάκι, η μαγκιά και το φιλότιμο είναι ελληνικά
96. Γιατί μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκα
97. Γιατί ενώ έχουμε μικρή χώρα, έχουμε μεγάλη καρδιά
98. Γιατί το δικό μας μοντέλο ζωής έχει πολλέεεεεεες καμπύλες
99. Γιατί η μάνα μου κάθε Αύγουστο απλώνει τραχανά. Οι άλλοι τι απλώνουν;
100. Γιατί όταν φοράμε πέδιλα, δεν τα φοράμε με κάλτσες


Μάθημα ζωής


 44 πράγματα που μου έμαθε η ζωή:
1. H ζωή δεν είναι δίκαιη, αλλά ακόμα κι έτσι είναι ωραία.
2. Όταν αμφιβάλλεις για κάτι, απλά κάνε το επόμενο μικρό βήμα.
3. H ζωή είναι πολύ μικρή για να χάνεις χρόνο μισώντας τον οποιονδήποτε.
4. Αν αρρωστήσεις, δε θα σε κοιτάξει η δουλειά σου. Θα σε κοιτάξουν οι φίλοι και η οικογένειά σου. Μη χάνεσαι.
5. Πλήρωνε τις πιστωτικές σου κάθε μήνα.
6. Δε χρειάζεται να κερδίζεις σε κάθε διαφωνία. Συμφώνησε με το να
διαφωνείς.
7. Κλάψε παρέα με κάποιον. Είναι πιο εύκολο να συνέλθεις απ' ότι αν κλαις μόνος.
8. Δεν πειράζει να θυμώνεις με τον Θεό. Το αντέχει.
9. Βάζε στην άκρη για τη σύνταξή σου από τον πρώτο σου μισθό.
10. Απέναντι στη σοκολάτα κάθε αντίσταση είναι μάταιη.
11. Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου, για να μην καταστρέφει το παρόν σου.
12. Δεν πειράζει αν σε δουν τα παιδιά σου να κλαις. Άσε  τα να το κάνουν.
13. Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων. Δεν έχεις ιδέα τι νόημα μπορεί να έχει το δικό τους το ταξίδι.
14. Αν μια σχέση πρέπει να κρατιέται μυστική, τότε δεν πρέπει να την κρατάς εσύ.
15. Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν μ' ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Αλλά μην ανησυχείς. Ο Θεός δεν τρεμοπαίζει τα βλέφαρά του.
16. 
Πάρε μια βαθιά ανάσα. Ηρεμεί το μυαλό.
17. Ξεφορτώσου ότι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο ή γεμάτο χαρά.
18. Ότι δε σε σκοτώνει πράγματι σε κάνει δυνατότερο.
19. Ποτέ δεν είναι αργά για να έχεις μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Αλλά τη δεύτερη φορά εξαρτάται από σένα.
20. Όταν είναι να κυνηγήσεις αυτά που αγαπάς στη ζωή, μη δεχτείς ποτέ το όχι.
21. Άναψε τα κεριά, στρώσε τα καλά σεντόνια, φόρεσε τα ακριβά εσώρουχα. Μην τα φυλάς για ειδικές περιπτώσεις. Κάθε μέρα είναι ειδική περίπτωση.
22. Προετοιμάσου για όλα. Και μετά ακολούθησε το ρεύμα.
23. Γίνε εκκεντρικός τώρα. Μην περιμένεις να πάρεις σύνταξη για να φορέσεις μοβ χρώμα!
24. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου παρά μόνο εσύ.
25. Σε κάθε αποκαλούμενη "καταστροφή" σκέψου: "Σε 5 χρόνια, αυτό θα έχει καμία σημασία;".
26. Πάντα να επιλέγεις τη ζωή.
27. Συγχώρησε σε όλους τα πάντα.
28. Το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα δεν είναι δική σου δουλειά.
29. Ο χρόνος θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Δώσε χρόνο στο χρόνο.
30. Όσο καλή ή κακή κι αν είναι μια κατάσταση, θα αλλάξει.
31. Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά. Κανείς άλλος δεν το κάνει.
32. Πίστευε στα θαύματα.
33. Ο Θεός σ' αγαπάει επειδή είσαι αυτός που είσαι, όχι για κάτι που έκανες ή δεν έκανες.
34. Μην παρακολουθείς τη ζωή. Βγες μπροστά και εκμεταλλεύσου την πλήρως τώρα.
35. Το να γερνάς είναι καλύτερο από την εναλλακτική λύση: να πεθαίνεις νέος.
36. Τα παιδιά σου θα ζήσουν μόνο μία παιδική ζωή.
37. Το μόνο που έχει σημασία τελικά είναι ότι αγάπησες.
38. Βγες έξω κάθε μέρα. Τα θαύματα παραμονεύουν παντού.
39. Αν όλοι ρίχναμε τα προβλήματά μας σε ένα σωρό δίπλα, θα αρπάζαμε τα δικά μας πίσω.
40. Η ζήλια είναι χάσιμο χρόνου. Έχεις ήδη όλα όσα χρειάζεσαι.
41. Τα καλύτερα έπονται.
42. Ότι διάθεση και να έχεις, σήκω, ντύσου και πήγαινε εκεί που έχεις να πας.
43. Ενέδωσε.
44. Η ζωή δεν είναι τυλιγμένη με κορδέλα, δεν παύει όμως να είναι δώρο.

Regina Brett δημοσιογράφος  Ohio

Δίαιτα για αύξηση των επιδόσεων στους αθλητές


Nordic Diet-Σκανδιναβική δίαιτα
Είναι δίαιτα για αύξηση των επιδόσεων στους αθλητές.
Η Σκανδιναβική δίαιτα στοχεύει στην αύξηση των μυϊκών αποθεμάτων γλυκογόνου πριν τον αγώνα, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση των επιδόσεων κατά τη διάρκεια έντονων και μεγάλης διάρκειας σωματικών δραστηριοτήτων (πάνω από 90 λεπτά).
Για ποιους αθλητές είναι κατάλληλη η Σκανδιναβική δίαιτα;
Η Σκανδιναβική δίαιτα είναι κατάλληλη για τα αθλήματα που απαιτούν αντοχή, όπως το σκι μεγάλης απόστασης, ο μαραθώνιος και άλλοι αγώνες δρόμου, το τρίαθλο κ.α.
Προσοχή δεν ενδείκνυται για ομαδικά αθλήματα.
Η Σκανδιναβική δίαιτα πρέπει υποχρεωτικά να συνδέεται με ένα πρόγραμμα προπόνησης, δεν μπορεί να γίνεται τακτικά και πρέπει να αφορά αθλητές υψηλού επιπέδου.
Η πρώτη δοκιμή της δίαιτας καλύτερα να γίνει χωρίς να υπάρχει αγώνας, επειδή ο οργανισμός μπορεί να μην αντιδράσει καλά.
Η Σκανδιναβική δίαιτα διαρκεί 6 ημέρες και έχει 2 φάσεις.
Προσοχή ο αγώνας γίνεται την 7η ημέρα.
Τις 3 πρώτες ημέρες:
Τις 3 πρώτες ημέρες ο αθλητής πρέπει να υποβάλλεται σε εντατική προπόνηση για 3 ώρες την ημέρα, ώστε να καταναλώνει τα μυϊκά αποθέματα σε γλυκογόνο.
Η διατροφή του τις 3 πρώτες ημέρες πρέπει να είναι πλούσια σε λιπίδια (70% λιπίδια, 20% πρωτεΐνες και 10% υδατάνθρακες) της καθημερινής ποσότητας θερμίδων.
Η χρήση γλυκαντικής ουσίας στη φάση αυτή βοηθά στην απορρόφηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στη φάση αυτή ο αθλητής χάνει βάρος.
Τις επόμενες 3 ημέρες:
Ο αθλητής σταματάει την έντονη άσκηση και προπονείται ελαφρά (1 ώρα ημερησίως)
Η διατροφή του για τις τρεις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (76% υδατάνθρακες, 17% πρωτεΐνες και 7% λιπίδια).
Επίσης, σε αυτή τη φάση ο αθλητής πρέπει να πίνει πολύ νερό (4 λίτρα ημερησίως).
Είναι πιθανόν από τους πολλούς υδατάνθρακες να εμφανιστούν πεπτικές διαταραχές.
Στη φάση αυτή ο αθλητής παίρνει βάρος κατά μερικά κιλά και αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας.
Ο αγώνας γίνεται την 7η ημέρα, προσέχοντας να καταναλώνεται το τελευταίο γεύμα, που πρέπει να είναι πλούσιο σε θερμίδες, τρεις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.
Η συγκέντρωση του μυϊκού γλυκογόνου με αυτή τη δίαιτα αυξάνεται σε 4γρ/γρ. μυ από 0,5-2γρ/100γρ μυ που είναι φυσιολογικά.
by Savvi Diet




Θεραπεία σε ανθεκτικό ή υποτροπιάζον λέμφωμα μέσης ή υψηλής κακοήθειας


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Non Hodgkin λέμφωμα
Θεραπεία σε ανθεκτικό ή υποτροπιάζον λέμφωμα μέσης ή υψηλής κακοήθειας
Μη-Hodgkin λέμφωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος, που είναι  μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα ποσοστά εμφάνισης  NHL έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Το Μη-Hodgkin λέμφωμα δεν είναι μια ενιαία ασθένεια, αλλά μάλλον μια ομάδα αρκετών καρκίνων. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 61 είδη NHL. Παρά το γεγονός ότι οι διάφοροι τύποι του NHL έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, διαφέρουν ως προς την εμφάνισή τους κάτω από το μικροσκόπιο, στα μοριακά χαρακτηριστικά τους, στην ανάπτυξή τους, τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό  και το πώς αντιμετωπίζονται.
Τα μη-Hodgkin λεμφώματα σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: λεμφώματα Β-λεμφοκυττάρων και λεμφώματα Τ-κυττάρων. 
Τα λεμφώματα Β-λεμφοκυττάρων προέρχονται από ανώμαλη ανάπτυξη Β-λεμφοκυττάρων και αντιπροσωπεύουν το 85 τοις εκατό όλων των NHL λεμφωμάτων, ενώ τα  λεμφώματα Τ-λεμφοκυττάρων που αναπτύσσονται από ανώμαλα Τ-λεμφοκύτταρα  αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 15 τοις εκατό όλων των NHL. Τα Μη-Hodgkin λεμφώματα μπορεί, επίσης, να χαρακτηριστούν ως νωχελικά με αργή ανάπτυξη  ή επιθετικά ταχέως αναπτυσσόμενα.
Σε ανθεκτικό ή υποτροπιάζον λέμφωμα μέσης ή υψηλής κακοήθειας που οι ασθενείς αποτυγχάνουν να έχουν πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία (CR) μπορεί να λάβουν ακτινοθεραπεία, αν η περιοχή που εμπλέκεται στη βλάβη είναι μικρή.
Διασωστική χημειοθεραπεία, ακολουθούμενη από αυτόλογη μεταμόσχευση autologous-stem-cell-transplant ( από τον ίδιο τον ασθενή) είναι η καλύτερη θεραπεία, αν είναι εφικτό.
Ασθενείς με μερρική ανταπόκριση PR έχουν 20-40% πιθανότητα να θεραπευτούν, αλλά το ποσοστό μακράς επιβίωσης σε πραγματικά ανθεκτικό λέμφωμα είναι 10%, γι' αυτό η υψηλής δόσης χημειοθεραπεία δεν συνιστάται. Αλλογενής μεταμόσχευση (allogeneic bone marrow transplantation) συστήνεται σε αυτούς τους ασθενείς (από άλλο δότη).
Χημειοθεραπευτικά σχήματα διάσωσης συνήθως περιλαμβάνουν υψηλές δόσεις cytosine arabinoside, κορτικοστερεοειδή και cisplatine με ή χωρίς Etoposide (ESHAP)
  • ESHAP /21-28d
Cisplatin 25/d CIV (συνεχής IV) d1-d4
Etoposide 40 d1-d4
Cytarabine 2,000 2hq12h (d2x2doses)
Dexamethasone  40 total dose d1-d4
  • Συνδυασμοί με ifosfamide (ICE, MINE) και άλλα πιθανώς βοηθητικά χημειοθεραπευτικά σχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν (CEPP-B, EVA, mini-BEAM, VAPEC-B και infusional EPOCH). Όλα αυτά τα σχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με rituximab. Όλα αυτά τα σχήματα προσφέρουν θεαματική, αλλά μικρής διάρκειας υφέσεις σε 40-50% των ασθενών. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% έχουν παρατεταμένες ανταποκρίσεις.
Η χημειοθεραπεία υψηλής δόσης με ακτινοβολία και αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων
Μια παρόμοια στρατηγική με αυτή που χρησιμοποιείται στο Hodgkin Λέμφωμα έχει υιοθετηθεί και για το ενδιάμεσης κακοήθειας Μη Hodgkin Λέμφωμα μετά από υποτροπή και θεραπεία με CHOP. Ένα συμβατό σχήμα βασισμένο στην χημειοθεραπεία υψηλής δόσης χρησιμοποιείται, μερικές φορές συνδυασμένο με ολική ακτινοβολία σώματος και ακολουθείται από επανέγχυση των κρυοδιατηρημένων περιφερικών βλαστικών κυττάρων τα οποία κινητοποιούνται με αυξητικούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα από αυτή την στρατηγική είναι καλύτερα σε χημειοευαίσθητες υποτροπές, και περίπου 40% από αυτούς τους ασθενείς μπορούν να έχουν μακράς διάρκειας χωρίς νόσο επιβίωση. Τα αποτελέσματα είναι λιγότερο αισιόδοξα σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στην χημειοθεραπεία και που ποτέ δεν κατάφεραν ύφεση. (μελέτη PARMA)
Η αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών διαφέρει από την αυτόλογη μεταμόσχευση ή την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στο ότι είναι πιθανή η νόσος ξενιστή κατά του μοσχεύματος και η βαρύτητα εξαρτάται από τον τύπο λεμφώματος. Η αλλογενής μεταμόσχευση μπορεί να είναι μια καλή περίπτωση σε νέους ασθενείς που έχουν συμβατό δότη και δεν θα ωφεληθούν από την αυτόλογη
Θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα παρόμοια με αυτά που δίνονται σε χαμηλής κακοήθεις Μη Hodgkin Λέμφωμα είναι μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
(Τα φάρμακα αυτά μπορούν να στοχεύουν τα αντιγόνα των Β-λεμφοκυττάρων  CD23, CD19, CD20, CD22 ή και άλλα αντιγόνα πιο γενικά CD5, CD25, CD80, CD40, όπως το Alemtuzumab (Campath-1H) αντί CD52 (λεμφοκύτταρα Β και Τ και μονοκύτταρα). Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άνοσες τοξίνες και ιδιότυπα εμβόλια για την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος μόνα τους ή μαζί με μεταμόσχευση δενδριτικών κυττάρων, ολιγονουκεοτίδια εναντίον BCL-2, αντιαγγειογενετικοί παράγοντες, πρωτεοσώματα, κυκλίνες, μόρια σηματοδότησης και ένζυμα δυακετυλάσης.
Η μοριακή ανάλυση του λεμφώματος μπορεί να αποδείξει πια είναι η κατάλληλη θεραπεία, ώστε να γίνει εξατομικευμένη θεραπεία.
emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ

       





Nilotinib για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία




Καλύτερη ανταπόκριση των ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία σε χρόνια φάση στο nilotinib.
Δύο μελέτες Φάσης III από το κλινικό ερευνητικό πρόγραμμα ENEST, δείχνουν ότι διπλάσιο ποσοστό ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+ ΧΜΛ) σε χρόνια φάση, που έλαβαν θεραπεία με nilotinib (Tasigna) πέτυχαν βαθύτερα επίπεδα ανταπόκρισης συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με imatinib.
Δεδομένα 36 μηνών της μελέτης ENESTnd  έδειξαν ότι το nilotinib υπερτερεί έναντι του imatinib στη θεραπεία νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση, με το 32% των ασθενών που έλαβαν nilotinib να πετυχαίνουν το βαθύτερο επίπεδο ανταπόκρισης σε σύγκριση με το 15% ασθενών που έλαβαν imatinib.
Η ανάλυση δεδομένων 12 μηνών της μελέτης ENESTcmr που έδειξε ότι η αλλαγή θεραπείας από imatinib σε nilotinib σε ασθενείς με ανιχνεύσιμα επίπεδα της πρωτεΐνης Bcr-Abl (που προκαλεί την παραγωγή καρκινικών κυττάρων στην Ph+ ΧΜΛ), οδήγησε σε βαθύτερη μοριακή ανταπόκριση, σε σύγκριση με ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν imatinib, με 23% των ασθενών που άλλαξαν θεραπεία σε nilotinib να πετυχαίνουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα Bcr-Abl σε σύγκριση με 11% που παρέμειναν σε θεραπεία imatinib.
Βιβλιογραφία
48ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)


Mωρά απαλλαγμένα από το BRCA-1


Με την οδό της τεχνητής γονιμοποίησης, μπορούν να δημιουργηθούν έμβρυα που  ελέγχονται από γιατρούς για το γονίδιο BRCA-1 που ευθύνεται για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά 50% - 85%.
Όταν στην οικογένεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κληρονομήσει το μωρό τέτοια γονίδια μέσω της προεμφυτευτικής διάγνωσης,  ανιχνεύονται ελαττωματικά γονίδια στα έμβρυα που δημιουργούνται με εξωσωματική πριν αυτά εμφυτευτούν στην μήτρα. 
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος ξεκινά με τη λήψη ενός κυττάρου από το έμβρυο, περίπου τρεις ημέρες μετά τη δημιουργία του στο δοκιμαστικό σωλήνα, για να διευκρινιστεί αν φέρει κάποια γενετική πάθηση. Αν αυτό συμβαίνει, το έμβρυο αποκλείεται προς όφελος κάποιου άλλου.
Σήμερα, πολλές γυναίκες που διαπιστώνουν ότι φέρουν το επίμαχο γονίδιο υποβάλλονται σε μαστεκτομή για να προλάβουν την ασθένεια. 
Πέραν του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ενώ οι άνδρες φορείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Κι αν σβήνουν λάθος;.....

Mεταβολική αλκάλωση



Η μεταβολική αλκάλωση, ICD-10 E87.3 είναι μια μεταβολική πάθηση στην οποία το ρΗ του οργανισμού είναι αυξημένο πέραν του φυσιολογικού εύρους (7,35-7,45). 
Στην μεταβολική αλκάλωση τα διττανθρακικά του πλάσματος είναι αυξημένα. Αυτό συνήθως οφείλεται σε αυξημένη απώλεια οξέων από τον στόμαχο ή τους νεφρούς, σε απώλεια καλίου λόγω θεραπείας με διουρητικά, σε υπερβολικά μεγάλη πρόσληψη αλκάλεων, ή στην υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων.
Δεν υπάρχουν ειδικά σημεία και συμπτώματα, αλλά εάν η αλκάλωση είναι σοβαρή, μπορεί να παρουσιασθεί απάθεια, σύγχυση, και σπασμοί.
Η μεταβολική αλκάλωση, δηλαδή,  είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης συγκέντρωσης των  ιόντων υδρογόνου που οδηγεί  σε αυξημένα διττανθρακικά, ή αλλιώς ένα άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης συγκέντρωσης διττανθρακικών.
Η αλκάλωση αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία το ρΗ είναι αυξημένο.
Η αλκαλαιμία αναφέρεται σε ένα ρΗ το οποίο είναι υψηλότερο από το κανονικό, και συγκεκριμένα στο αίμα.
Αιτίες 
Οι αιτίες της μεταβολική αλκάλωσης  μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τα επίπεδα χλωριούχων στα ούρα:
♠Χλωριούχα ούρων  (<10 mEq/L) 
-Απώλεια ιόντων υδρογόνου: Πιο συχνά συμβαίνει είτε από έμετο ή μέσω των νεφρών.
  • Ο έμετος έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια  υδροχλωρικού οξέος με το  περιεχόμενο του στομάχου. Στο νοσοκομείο αυτό μπορεί να συμβεί, συχνά, από ρινογαστρικούς σωλήνες αναρρόφησης. Ο σοβαρός έμετος προκαλεί, επίσης, απώλεια του καλίου (υποκαλιαιμία) και νατρίου (υπονατριαιμία). Οι νεφροί προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες αυτές, κατακρατώντας  νάτριο εις βάρος των ιόντων υδρογόνου που οδηγεί σε μεταβολική αλκάλωση. 
  • -Η συγγενής διάρροια χλωριούχων είναι μια σπάνια διάρροια που προκαλεί αλκάλωση αντί για οξέωση.
  • Αλκάλωση  που προκύπτει από την απώλεια νερού στον εξωκυτταρικό χώρο το οποίο είναι φτωχό σε διττανθρακικά, συνήθως από τη χρήση διουρητικών. Δεδομένου ότι το νερό χάνεται, ενώ τα διττανθρακικά διατηρούνται, η αυξημένη συγκέντρωση των  διττανθρακικών αυξάνουν το pH του αίματος. Τα διουρητικά της αγκύλης και οι θειαζίδες μπορεί να προκαλέσουν αρχικά αύξηση των  χλωριούχων, αλλά μόλις τα αποθέματα εξαντληθούν, η απέκκριση στα ούρα θα είναι κάτω από <25 mEq / L. Η απώλεια των υγρών από την απέκκριση νατρίου προκαλεί αλκάλωση.
  • -Υπερκαπνία-Υποαερισμός. Η μειωμένη αναπνευστική συχνότητα προκαλεί υπερκαπνία (αυξημένα επίπεδα CO2), η οποία οδηγεί σε αναπνευστική οξέωση. Η νεφρική αντιστάθμιση γίνεται  με περίσσεια όξινου ανθρακικού για να ελαττώσει την επίδραση της οξέωσης. Τα υψηλότερα επίπεδα διττανθρακικών οδηγούν σε μεταβολική αλκάλωση.
Χλωριούχα ούρων  (> 20 mEq/L) 
  • -Είσοδος των ιόντων υδρογόνου μέσα στο ενδοκυττάριο χώρο. Σε υποκαλιαιμία το  κάλιο, μετατοπίζεται έξω από τα κύτταρα. Προκειμένου να διατηρηθεί η ηλεκτρική ουδετερότητα, το υδρογόνο μετατοπίζεται εντός των κυττάρων, αυξάνοντας το pH του αίματος.
  • -Αλκαλικοί παράγοντες. Αλκαλικοί παράγοντες, όπως το όξινο ανθρακικό σε χορήγηση αντιόξινων προκαλεί αλκάλωση.
  • -Υπεραλδοστερονισμός. Νεφρική απώλεια των ιόντων υδρογόνου συμβαίνει όταν περίσσεια αλδοστερόνης (σύνδρομο Conn) αυξάνει τη δραστικότητα μιας πρωτεΐνης ανταλλαγής νατρίου-υδρογόνου στο νεφρό. Αυτό αυξάνει την κατακράτηση των ιόντων νατρίου, ενώ γίνεται άντληση ιόντων υδρογόνου στο νεφρικό σωληνάριο. Η περίσσεια νατρίου αυξάνει τον εξωκυτταρικό όγκο και η απώλεια των ιόντων υδρογόνου δημιουργεί μια μεταβολική αλκάλωση. Αργότερα, ο νεφρός ανταποκρίνεται μέσω αλδοστερόνης με την έκκριση νατρίου και χλωρίου στα ούρα.
Αντιρρόπηση της μεταβολικής αλκάλωσης συμβαίνει κυρίως με τους πνεύμονες, οι οποίοι διατηρούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μέσω βραδύτερης αναπνοής ή υποαερισμού (αναπνευστική αντιρρόπιση). Το CO2 τότε καταναλώνεται προς το σχηματισμό του ανθρακικού οξέος, μειώνοντας έτσι το ρΗ. 
Η αντιρρόπηση όμως του αναπνευστικού συστήματος δεν είναι πλήρης. Η μείωση στα ιόντα [H+] καταστέλλει τους περιφερειακούς χημειοϋποδοχείς, που είναι ευαίσθητοι στο ρΗ. Αλλά, επειδή επιβραδύνεται η αναπνοή, υπάρχει μια αύξηση της PCO2,η οποία λόγω της δράσης των κεντρικών χημειοϋποδοχέων, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στη μερική πίεση του CO στο εγκεφαλικό νωτιαίο υγρό κάνουν τον ρυθμό αναπνοής να αυξηθεί.
Θεραπεία της μεταβολικής αλκάλωσης
Η θεραπεία της πρωτοπαθούς διαταραχής είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλεβίως διαλύματα φυσιολογικού ορού και σε ασθενείς με υποκαλιαιμία λόγω της διουρητικής αγωγής, θα πρέπει επίσης να χορηγηθεί και κάλιο. Μόνο σπάνια είναι αναγκαίο να χορηγηθούν οξινοποιητικοί παράγοντες IV (ενδοφλεβίως).
Παρακολουθούνται οι τιμές των αερίων του αρτηριακού αίματος, τα επίπεδα του καλίου του ορού και το ισοζύγιο των υγρών. Εκτιμάται κατά πόσον ο ασθενής παρουσιάζει ανορεξία, ναυτία και εμέτους, τρόμο, μυϊκή υπερτονία, μυϊκές κράμπες, τετανία, επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση που οδηγεί σε κώμα, καρδιακές αρρυθμίες, εξαιτίας της υποκαλιαιμίας και αντιρροπιστικό υποαερισμό που οδηγεί σε υποξία.
Χορηγείται οξυγόνο, από του στόματος ή IV υγρά, χλωριούχο νάτριο ή χλωριούχο αμμώνιο και χλωριούχο κάλιο, εάν συνυπάρχει υποκαλιαιμία, μαζί με τη θεραπεία που ενδείκνυται για τη διόρθωση της αιτίας.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχονται, ιδιαίτερα, για πρόδρομα σημεία επιληπτικής κρίσης.
Εκτιμάται η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία και ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής πρόσληψης διττανθρακικού νατρίου, εάν αυτή ήταν η αιτία. Ο ελκοπαθής ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευθεί, έτσι ώστε να αναγνωρίζει τα σημεία της μεταβολικής αλκάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας, της αδυναμίας, του λήθαργου και της αποστροφής προς το γάλα.
Εάν κρίνεται αναγκαία η χορήγηση καλιοσυντηρητικών διουρητικών ή χλωριούχου καλίου, θα πρέπει να διευκρινίζεται στον ασθενή ο σκοπός της χορήγησής τους, η δοσολογία και οι πιθανές παρενέργειες.
Βιβλιογραφία
wikipedia.org