Αρχική

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Ο αετός πεθαίvει στov αέρα ελεύθερoς και δυvατός


O αετός (Aquila) είναι πτηνό και ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων. Το πιο κοινό είδος αετού είναι ο Aquila chrysaetus, ο κοινός χρυσαετός ή σταυραετός.
Ο αετός είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό. Το σώμα των αρσενικών φτάνει τα 95εκ., ενώ των θηλυκών ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Οι φτερούγες του είναι μακριές και τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ουρά του, και έχουν άνοιγμα 2-2,5μ. Το φτέρωμά του έχει χρώμα ξανθό, με λευκές ανταύγιες. Προτιμά να φωλιάζει σε ψηλά απόκρυμνα βουνά μέχρι τα 5.000μ. Το ράμφος του είναι γαμψό για να μπορεί να κατασπαράζει πιο εύκολα τη λεία του. 'Εχει δυο πολύ ισχυρά πόδια με τέσσερα δάκτυλα το καθένα με μεγάλα γυριστά νύχια. Έχει ισχυρή όραση τη μέρα και βλέπει το θήραμά του από ψηλά, ενώ τη νύχτα δεν το βοηθούν τα μάτια του να βλέπει και μένει στη φωλιά του. Ορμάει πάνω στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και την μεταφέρει στην φωλιά του. Κάποιες φορές, όταν πιάνει κότες, τις μαδάει πρώτα. Τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.
Το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά που τα επωάζει για 5 εβδομάδες. Από τα μικρά όμως επιζεί μονάχα ο ένας νεοσσός, ο οποίος είτε σκοτώνει τους άλλους, είτε τρώει όλο το φαΐ, επειδή είναι ο πιο δυνατός.
Στην ελληνική μυθολογία ο αετός ήταν αγγελιοφόρος του Δία, βασιλιά των θεών.
Θεωρείται σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας, και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών.

Ο Αετός
Και αν μoυ κάψεις τα φτερά
vα μηv ξαvαπετάξω
απ’ της φωτιάς μoυ τov καπvό
πάλι ψηλά θα φτάσω.

Ο αετός πεθαίvει στov αέρα
ελεύθερoς και δυvατός
της απovιάς όταv τov βρίσκει σφαίρα
τov αγκαλιάζει o ουρανός.

Τo αετίσιο δάκρυ μoυ
στo χώμα δεv θα φτάvει
θα με ζητάς τα δειλιvά
κι ύπvoς δε θα σε πιάvει.

Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης & Ειρήνη Χρυσοβέργη
Ερμηνευτής: Νότης Σφακιανάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου