Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Δίαιτα Ντουκάν


Η δίαιτα Ντουκάν είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος που στηρίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και με μικρές ποσότητες υδαταναθράκων.
Η δίαιτα είναι επινοημένη από τον Γάλλο πρώην νευρολόγο, διατροφολόγο Πιέρ Ντουκάν, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα δίαιτας στην Γαλλία.
Το σχετικό με τη δίαιτα βιβλίο, το «Dukan Diet», είναι ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο παράλληλα αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.
Σύμφωνα με τον Πιερ Ντουκάν, η επιτυχία των πωλήσεων της δίαιτάς του στη Βρετανία οφείλεται στην μητέρα της Αικατερίνης, Δούκισσας του Κέμπριτζ, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογράφους, η διάδοση της φήμης της παγκοσμίως οφείλεται και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους της μόδας οι οποίοι την υποστηρίζουν, όπως το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.
Ο Πιερ Ντουκάν έχει δεχτεί κατηγορίες από το Κολέγιο Παθολόγων της Γαλλίας ότι ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το εμπόριο και λιγότερο στην Ιατρική και για παραβίαση του άρθρου στον κώδικα δεοντολογίας το οποίο ορίζει ότι η Ιατρική δεν πρέπει να εξασκείται σαν επιχείρηση.
Η δίαιτα Ντουκάν υποστηρίζει τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, περίπου 80% με 90% των συνολικών θερμίδων (σε σχέση με την προτεινόμενη ημερήσια αναλογία λήψης πρωτεϊνών – μεταξύ 15% και 35%).
Μειονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν
  • Είναι τόσο η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από τα λαχανικά, όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όσο και το ότι μειώνεται η ικανότητα απορρόφησής τους, οι οποίες σύμφωνα με τον Ντουκάν, μπορούν να ληφθούν μέσω συμπληρωμάτων. 
  • Ένα μειονέκτημα των διαιτών που βασίζονται στην υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ταυτόχρονα και χαμηλή λήψη των άλλων μακροθρεπτικών συστατικών) είναι η αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν ο οργανισμός σταματήσει να λαμβάνει υδατάνθρακες χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες γλυκογόνο και στη συνέχεια, όταν το γλυκογόνο εξαντληθεί, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος. Είναι σημαντικό να εξαντληθεί το γλυκογόνο, διότι αλλιώς η λήψη υδατανθράκων προκαλεί ξανά τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Το γλυκογόνο για να μετατραπεί σε γλυκόζη πρέπει να υδρολυθεί, γεγονός που απαιτεί νερό. Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού.
  • Επίσης, κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών παράγεται ουρία, η οποία φυσιολογικά απομακρύνεται μαζί με τα ούρα, καθώς και άλλα οξέα. Το όξινο περιβάλλον του αίματος προκαλεί την απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά, με αποτέλεσμα αφενός το κίνδυνο οστεοπόρωσης, και αφετέρου το ασβέστιο να σχηματίσει μαζί με τα οξεά αδιάλυτα άλατα που συσσωρεύονται στα νεφρά και οδηγούν στην νεφρολιθιάση (πέτρα στα νεφρά). Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού και συμπληρώματα ασβεστίου εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Κατά τη διάρκεια καύσης των λιπών στο ήπαρ απουσία υδατανθράκων, παράγονται ως παραπροϊόντα κετόνες, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα μέσα στα κετονοσώματα. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας ο αριθμός των κετοσωμάτων που εκκρίνονται από το ήπαρ αυξάνεται και, αν και αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική, η κέτωση θεωρείται ως κύριο μειονέκτημα της δίαιτας Ντουκάν. Οι κετόνες είναι ήπια ισχυρά οξεά και χαμηλώνουν το pH των ιστών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία των ιστών και ιδίως το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. 
  • Τέλος, το άτομο έχει αδυναμία, δύσοσμη αναπνοή που οφείλεται στη παρουσία αμμωνίας, ένα παραπροϊόν της καύσης πρωτεϊνών, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
  • Η πιθανότητα απώλειας και η εν συνεχεία ανάκτησης του βάρους, αν η δίαιτα δεν ακολουθηθεί μέχρι το τέλος, πιθανόν οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με μεταβολικό στρες στον οργανισμό.
Πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν
  • Από την άλλη μεριά, ένα από τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν είναι η μεγάλη διάρκειά της και η σταδιακή απώλεια βάρους, που αφήνουν τον οργανισμό, υπό την ίδια οπτική, να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να σταθεροποιηθεί το βάρος.
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian η μεγάλη διάρκεια έχει αποτέλεσμα η δίαιτατα να είναι πιο επιτυχημένη από ότι άλλες σχετικές δίαιτες, όπως η δίαιτα Άτκινς, ενώ επίσης δεν καταργεί μεγάλες ομάδες τροφίμων.
Τα στάδια της δίαιτας Ντουκάν
Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα, συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς ομοιοπολικούς δεσμούς οι οποίοι χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασπαστούν, καθώς παραμένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το λίπος και τους υδατάνθρακες, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού και διαδραμματίζοντας ρόλο στην ρύθμιση πρόσληψης τροφής για μικρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Πιερ Ντουκάν, με αυτό τον τρόπο προκαλείται μείωση του σωματικού λίπους μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος εκείνου που ακολουθεί τη δίαιτα. 
Η δίαιτα Ντουκάν περιλαμβάνει περίπου 100 αποδεκτές τροφές και τέσσερα βασικά στάδια αποκαλούμενα «επίθεση», «πλεύση»,«σταθεροποίηση» και «συντήρηση».


1ο στάδιο της επίθεσης
Στη φάση της «επίθεσης» κάθε ημέρα επιτρέπεται να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες (άπαχο κρέας) μαζί με μιάμιση κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών είναι το βοδινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι κρόκοι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον επινοητή αυτή η φάση απαλλάσσει τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει την πείνα, ωστόσο. Ο Πιέ Ντουκάν συστήνει μεγάλες ποσότητες νερού. Η διάρκεια αυτής της φάσης εξαρτάται από τα πόσα κιλά σκοπεύει να χάσει το άτομο.
Η πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan ή φάση Επίθεσης ή Attack Phase στα Αγγλικά. 
Η Φάση της Επίθεσης διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο παραπάνω κιλά έχετε και πόσο γρήγορα προχωράτε.
Ο κύριος στόχος της Φάσης της Επίθεσης είναι να εισάγει καλές διατροφικές συνήθειες και να μάθετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την πείνα.
Για τους περισσότερους αυτή η φάση είναι η φάση που χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις άλλες φάσης συνεχίζεται να χάνετε βάρος, άλλα με πιο αργό ρυθμό.
Οι πρώτες μέρες της Φάσης της Επίθεσης είναι οι πιο δύσκολες. Πρέπει σε αυτή την φάση να αντιμετωπίσετε παλιές διατροφικές συνήθειες.
Στην πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan είναι συχνό να αισθάνεστε, συχνά, κουρασμένος και να εξαντλήστε εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να μην κάνετε εντατικές ασκήσεις σε αυτή την φάση.
Η κούραση και η εξάντληση, καθώς και η λαχτάρα για υδατάνθρακες περνάνε μετά από τρεις ημέρες. Μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά από της τρεις μέρες είδαν μια αύξηση της ενέργεια τους.
Αυτό που πρέπει να προσέχετε στη Φάση της Επίθεσης είναι να τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα. Οι μερίδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες έτσι ώστε να μην νιώθετε ποτέ πεινασμένοι.
Οι πρώτες ημέρες της Δίαιτας Dukan είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και οι παρενέργειες της Δίαιτας Dukan. Μια από αυτές της παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής ποσότητας σε ίνες των τροφών που επιτρέπονται σε αυτή την φάση. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσθέσετε στην διατροφή πίτουρα βρώμης, πίτουρα σιταριού και να πίνετε αρκετά νερό.
Μια άλλη παρενέργεια είναι η κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι καλό σημάδι καθώς είναι ένδειξη ότι το σώμα σας καίει λίπος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να πίνετε νερό ή να μασήσετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.
Κανόνες της Φάσης της Επίθεσης
•           Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από τις επιτρεπόμενες τροφές.
•           Πρέπει να πίνετε το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
•           Πρέπει να καταναλώνετε 1,5 κουτάλι της σούπας πίτουρο βρώμης σε όποια μορφή σας αρέσει.
•           Πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώστε 20 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
•           Εάν μετά από 5 ημέρες δεν συνεχίζεται να χάνετε βάρος, πρέπει να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτής της Πλεύσης.
Επιτρεπόμενες τροφές στην φάση της Επίθεσης της Δίαιτας Dukan
•           Άπαχο βοδινό κρέας, μοσχάρι ή κουνέλι.
Όταν καταναλώνετε κιμά πρέπει να έχει κάτω από το 10% λιπαρά.
•           Κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Πρέπει να τα καταναλώνετε χωρίς το δέρμα και να μην καταναλώνετε τις φτερούγες.
•           Ζαμπόν.
Το Ζαμπόν πρέπει να είναι άπαχο ή με λίγα λιπαρά.
•           Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι.
•           Κάθε ψάρι.
Δεν επιτρέπονται ψάρια σε κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα.
•           Κοχύλια και οστρακοειδή.
•           Αυγά.
Επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα, απεριόριστα ασπράδια αυγών. 
•           Γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα γαλακτοκομικά πρέπει να έχουν κάτω από 5% λιπαρά.
•           Γλυκαντικές ουσίες, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Δεν επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση την φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπεται μόνο σε σκόνη. Ο χυμός λεμονιού δεν επιτρέπεται ως ποτό.


2ο στάδιο της πλεύσης
Στη φάση της «πλεύσης» στην κυρίως πρωτεΐνική διατροφή προστίθενται και ορισμένα λαχανικά. Σύμφωνα με τη δίαιτα ορίζονται περίπου 30 αποδεκτά λαχανικά για σταδιακή απώλεια του συσσωρευμένου λίπους. Έμφαση δίνεται στα λαχανικά χωρίς άμυλο τα οποία συνδυάζονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτεΐνες, ενώ τα υπόλοιπα είναι περιορισμένα, αν και περιέχουν μικρότερες ποσότητες σακχάρων σε σχέση με το αποβουτυρωμένο γάλα και το αποβουτυρωμένο γιαούρτι, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα επιτρεπτών τροφίμων του Πιερ Ντουκάν. 
Σύμφωνα με το πλάνο της δίαιτας, σε αυτό το στάδιο το βάρος μειώνεται κατά 1 κιλό περίπου την εβδομάδα.
Η Φάση της Πλεύσης (Cruise Phase), που ακολουθεί την φάση της Επίθεσης, έχει ως στόχο να χάσετε σταδιακά κιλά μέχρι να φτάσετε το στόχο σας. Αυτός ο στόχος πετυχαίνετε ανταλλάσσοντας μέρες με καθαρή πρωτεΐνη με μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά.
Ένας υγιής ρυθμός είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να φανεί πολύ αργός εάν το συγκρίνετε με την γρήγορη απώλεια βάρους της Φάσης της Επίθεσης, άλλα είναι καλύτερος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι εναλλαγής είναι:
  • 5 μέρες καθαρή πρωτεϊνη μετά 5 ημέρες πρωτεϊνη και λαχανικά
  • 1 ημέρα καθαρή πρωτεϊνη μετά 1 ημέρα πρωτεΐνη και λαχανικά
  • 2 ημέρες καθαρή πρωτεϊνη εναλλασσόμενες με 5 ημέρες πρωτεϊνη και λαχανικά. Αυτός ο ρυθμός είναι καλύτερος για τους ηλικιωμένους και αυτούς που δεν έχουν πολλά κιλά να χάσουν. Χάνετε κιλά πιο αργά από τους δυο πρώτους τρόπους.
Από την πρωτεϊνη επιτρέπονται οι ίδιες τροφές που επιτρέπονται και στην Φάση της Επίθεσης. Ενώ από τα λαχανικά επιτρέπονται τα παρακάτω.
Λαχανικά που επιτρέπονται στην Φάση της Πλεύσης της Δίαιτας Dukan
•           Αγγούρι
•           Αγκινάρα
•           Άνηθο
•           Κολοκύθι
•           Κουνουπίδι
•           Κρεμμύδι
•           Λάχανο
•           Λάχανο Βρυξελλών
•           Μανιτάρια
•           Μαρούλι
•           Μελιτζάνα
•           Μπρόκολο
•           Πιπεριά
•           Πράσα
•           Ραδίκια
•           Ραπανάκια
•           Σέλινο
•           Σέσκουλα
•           Σπανάκι
•           Σπαράγγι
•           Χόρτα Βραστά
Οι κανόνες της Φάσης της Πλεύσης
•           Μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά καρότο, άλλα με μέτρο.
•           Μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση του πίτουρου βρόμης σε 2 κουταλιές την ημέρα.
•           Μπορείτε να αυξήσετε το γρήγορο περπάτημα στα 30 λεπτά την ημέρα.
Προσοχή: Μην εξαλείφετε της πρωτεϊνες από την διατροφή τις ημέρες με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.
Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε.


3ο στάδιο της σταθεροποίησης
Μόλις το άτομο φτάσει στο επιθυμητό βάρος αρχίζει η φάση της «σταθεροποίησης». 
Για 6 ημέρες της εβδομάδας η ποικιλία αποδεκτών τροφών αυξάνεται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρέσκα φρούτα και ψωμί ολικής άλεσης – δύο φορές την εβδομάδα, επιτρέπονται γεύματα με άμυλο, όπως μακαρόνια, πατάτες και όσπρια, επίσης σε αυτό το στάδιο συμπεριλαμβάνεται τυρί, ενώ μία ημέρα κάθε εβδομάδα σύμφωνα με το πλάνο επιβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά πρωτεΐνες. 
Στόχος αυτού του σταδίου είναι ο οργανισμός να συνηθίσει τη νέα κατάσταση ως προς το βάρος, ώστε να μην το επαναπροσλάβει. Η διάρκειά της αντιστοιχεί σε πέντε ημέρες ανά μισό κιλό απώλειας.
Πόσο διαρκεί η Φάσης της Εδραίωσης
Για να υπολογίσετε πόσες ημέρες διαρκεί η Φάση της Εδραίωσης πολλαπλασιάζετε τα κιλά που χάσατε με τον αριθμό 11. Για παράδειγμα: Εάν έχετε χάσει 9 κιλά η Φάση της Εδραίωσης θα διαρκέσει 9 x 11 = 99 ημέρες.
Τι επιτρέπεται να τρώτε στην Φάση της Εδραίωσης
Στην 3η φάση της Δίαιτας Dukan επιτρέπετε να τρώτε όλες της τροφές από τις δύο προηγούμενες φάσης. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε: ψωμί, φρούτα, τυρί και μερικά αμυλούχα προϊόντα.
Οι κανόνες της Φάσης της Εδραίωσης
Οι κανόνες είναι:
  • 1 φρούτο την ημέρα
Επιτρέπονται σχεδόν όλα τα φρούτα εκτός από μπανάνες, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Μπορείτε να τα τρώτε όποια στιγμή της ημέρας θέλετε, πχ στο πρωινό, και σε όποια μορφή θέλετε πχ σε σάντουιτς.
  • 40 γραμμάρια τυρί την ημέρα
Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί, το ροκφόρ και προτιμήστε gouda η τσένταρ. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνετε όλο με την μία.
  • 2 μερίδες αμυλούχες τροφές
Επιτρέπεται να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα μία μερίδα αμυλούχες τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι η πατάτα. Αποφύγετε το λευκό ρύζι και τις πατάτες
Προσπαθήστε τα μακαρόνια να είναι ολικής αλέσεως και να τα μαγειρεύετε al dente. Μην χρησιμοποιήστε κρέμα η βούτυρο στο μαγείρεμα και η ποσότητα να μην περάσει τα 220 γραμμάρια. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το ρύζι.
  • 2 γεύματα με γλυκό και ποτό
Επιτρέπετε να καταναλώνετε 2 μερίδες γλυκού και ποτό της αρέσκείας σας, άλλα σε διαφορετικές ημέρες.
  • Χοιρινό και αρνί
Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε χοιρινό και αρνί, άλλα προσπαθήστε να είναι άπαχο.
  • Εορταστικά γεύματα
Δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να έχετε εορταστικά γεύματα, τα οποία μπορείτε να είναι οτιδήποτε. 
Άλλα υπάρχουν και εδώ κανόνες:
-Τα εορταστικά γεύματα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μια ημέρα μεταξύ τους. Αυτό για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να κάψει τις παραπάνω θερμίδες.
-Η ποσότητα πρέπει να είναι μόνο μια μερίδα και όχι παραπάνω.
  • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης
Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Αυτή η ημέρα δεν αλλάζει, πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα.


4ο στάδιο της συντήρησης
Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της «συντήρησης». Το άτομο είναι ελεύθερο να τρώει ό,τι θέλει αρκεί μια μέρα την εβδομάδα να καταναλώνει αποκλειστικά πρωτεΐνες. Ο Πιερ Ντουκάν ισχυρίζεται ότι το 40% όσων κάνουν τη δίαιτά του δεν ξαναπαχαίνουν, επειδή τηρούν κατά γράμμα και εφ’ όρου ζωής το τελευταίο στάδιο.
Η τελευταία φάση της Δίαιτας Dukan είναι ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για όλη την ζωή σας. Ο σκοπός τους δεν είναι να σας περιορίσουν άλλα να σας καθοδηγήσουν, έτσι ώστε να μην πάρετε ποτέ ξανά βάρος και να έχετε μια υγιείς ζωή.
Οι κανόνες της Φάσης της Συντήρησης
  • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης
Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε για έξι ημέρες την εβδομάδα άλλα μια ημέρα θα πρέπει να τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο θα θυμηθείτε τις προσπάθειες που κάνατε για να κερδίσετε το καινούριο σας σώμα.
Η Δίαιτα Dukan προτείνει την Παρασκευή σαν την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η ημέρα καθαρής πρωτεΐνης πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα και να μην την αλλάξετε.
  • Να είστε πάντα δραστήριος
Δεν χρειάζεται να μείνετε όλη την ημέρα στο γυμναστήριο, άλλα να προσπαθήστε να θυμόσαστε τα απλά μαθήματα που μάθατε σε όλη την διάρκεια της Δίαιτας Dukan. Εάν δεν γυμνάζεστε, όπως θ’ έπρεπε, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, άλλα πηγαίνετε με τα πόδια.
  • Καταναλώνετε πίτουρο βρόμης καθημερινά
Το πίτουρο βρόμης βοηθάει την χώνεψη και όταν ανακατεύεται με άλλες τροφές μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που απορροφώνται από τον οργανισμό.
Επίσης διογκώνεται στο στομάχι και αισθάνεστε χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν το καταναλώσετε καθημερινά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την λαιμαργία και να τρώτε λιγότερα.
  • Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας
Για να φτάσετε στην Φάση της Συντήρησης της Δίαιτας Dukan, έχετε διασχίσει ένα μακρύ δρόμο. Έχετε μάθει αρκετά για τις τροφές, τι είναι καλό για το σώμα σας και τι το βλάπτει. Επίσης, το σώμα σας έχει συνηθίσει τις καινούριες τροφές, και μπορεί να σας οδηγήσει στο τι να τρώτε και πόσο να τρώτε. 
  • Καταναλώστε προϊόντα με λίγα λιπαρά
Το πολύ λίπος δεν κάνει καλό στο σώμα σας και ειδικά στην καρδιά σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε light προϊόντα. Να τρώτε σκληρά τυριά μόνο περιστασιακά.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
Μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα και αυτά με λίγη περιεκτικότητα. Παρόλο αυτά μπορείτε να καταναλώνετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.
  • Μην βιάζεστε όταν τρώτε
Το κάθε γεύμα πρέπει να διαρκαί το λιγότερο 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει χρόνο στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχετε φάει, και να αισθάνεστε χορτάτος όταν πραγματικά θα είστε χορτάτος.
  • Όταν τρώτε να πίνετε νερό. 
Αυτό θα σας κάνει να τρώτε πιο σιγά και θα γεμίσει το στομάχι.
  • Εάν πάρετε κιλά
Εάν δείτε ότι παίρνετε κάποια κιλά μην περιμένετε να πάρετε και άλλα. Βάλετε δυο ημέρες καθαρής πρωτεΐνης στο πρόγραμμα σας που θα σας βοηθήσει να μπείτε ξανά στο σωστό δρόμο.
Καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία
dukandiet.co.uk/
wikipedia







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου