Αρχική

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Oncotype DX στον καρκίνο παχέος εντέρου


Μια πολυγονιδιακή διαγνωστική ανάλυση, το  Oncotype DX Colon έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η εξέταση αυτή παρέχει μια εξατομικευμένη, ποσοτική εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη ότι σε κάθε στάδιο, το σχέδιο θεραπείας  θα είναι προσαρμοσμένο στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Το RNA από το βιοπτικό υλικό του παχέος εντέρου απομονώνεται και αναλύεται χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Real-time RT-PCR (ανάστροφη μεταγραφάση-αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Τα εργαστηριακά αποτελέσματα υπόκεινται σε αυστηρή διαδικασία ελέγχου της ποιότητας. Το αποτέλεσμα υπολογίζεται από τα αποτελέσματα της γονιδιακής έκφρασης.
Πλεονεκτήματα της RT-PCR
Το Oncotype DX Colon αναλύει την έκφραση 12 γονιδίων από ένα δείγμα σε φορμόλη ενσωματωμένο σε παραφίνη (FPET) χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται RT-PCR. Αυτή η μέθοδος γίνεται σε πραγματικό χρόνο, είναι ευαίσθητη, ακριβής και έχει ένα μεγάλο δυναμικό εύρος. Η RT-PCR είναι μια τεχνολογία που συνήθως χρησιμοποιείται σε αρκετές κλινικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου  του μαστού και για έλεγχο του ιικού φορτίου για τον ιό HIV.
Για την ποσοτικοποίηση της έκφρασης των γονιδίων, το RNA εξάγεται από το δείγμα (FPET) του όγκου και υποβάλλονται σε επεξεργασία DNase. Γίνεται αντίστροφη μεταγραφή  και ακολουθείται από ποσοτική TaqMan ® (Roche Molecular Systems, Inc) RT-PCR 384.
Το  Oncotype DX Colon είναι μια δοκιμασία που έχει βελτιστοποιηθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι διακυμάνσεις που οφείλονται:
• Στη μέθοδο παρασκευής των ιστών: FPET (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
• Στην ηλικία των μπλοκ παραφίνης, στην αποθήκευση και στη μεταβλητότητα στο πλαίσιο της προετοιμασίας
• Στην ανομοιογένεια στο εσωτερικό μεταξύ των FPET μπλοκ.
• Στην ανομοιογένεια σε σχέση με τον εμπλουτισμό όγκων και μη καρκινικών περιοχών μέσα σε ένα μπλοκ FPET.
Η δοκιμασία αναπτύχθηκε σε τέσσερα στάδια:
Βήμα 1. Βελτιστοποίηση των μεθόδων για την ποσοτικοποίηση της γονιδιακής έκφρασης στα μπλοκ FPET
Όταν ιστός διατηρείται σε παραφίνη, το RNA είναι κατακερματισμένο. Ωστόσο, η σχετική αναλογία του RNA μεταξύ των γονιδίων είναι αμετάβλητη. Με τη χρησιμοποίηση της τεχνικής RT-PCR, η έκφραση των περισσότερων γονιδίων-σε σχέση με ένα σύνολο γονιδίων αναφοράς-μπορεί να μετρηθεί. Για την ανάπτυξη της βελτιστοποίησης του Oncotype DX Colon χρησιμοποιείται η RT-PCR τεχνολογία:
1) για υψηλή απόδοση, σε πραγματικό χρόνο με  ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών RNA σε FPET, και 
2)  δύνανται να αναπαράγονται ανεξάρτητα από τη μεταβλητότητα που υπάρχει σε ένα μπλοκ.
Βήμα 2 . Επιλογή από 761 υποψήφια γονίδια από το ανθρώπινο γονιδίωμα
Οι ερευνητές στηρίχθηκαν σε πολλές πηγές για τον εντοπισμό 761 υποψηφίων γονιδίων-που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ των περίπου 25.000 γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα.
Βήμα 3. Έλεγχος των υποψηφίων γονιδίων
Το 761 υποψήφια γονίδια αναλύθηκαν συνολικά σε 1.851 ασθενείς, προκειμένου να εντοπίσουν  μια ομάδα γονιδίων που συνδέονται στενά με την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η επιλογή βασίστηκε στα αποτελέσματα τεσσάρων αναπτυξιακών μελετών που έχουν διεξαχθεί από το NSABP και το Cleveland Clinic Foundation (CCF) σε συνεργασία με την Genomic Health
Βήμα 4. Κλινική επικύρωση του πίνακα των 12 γονιδίων και της επανάληψης του υπολογισμού των αποτελεσμάτων
Το Oncotype DX Colon επικυρώθηκε σε μια μεγάλη,  πολυκεντρική κλινική μελέτη (QUASAR). Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών παρουσιάστηκαν στη γενική συνεδρίαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο ASCO 2009.
Βιβλιογραφία
ASCO 2009



Ιέρειες του σεξ


Αποκλειστικά για γυναίκες
Τips για  γίνετε ιέρειες του sex
1. Κάντε του κόλπα:  Φιλήστε τον σε όλο του το πρόσωπο, πίσω από τα αυτιά, στον αυχένα, στον λαιμό και σε όλες τις ερωτογενείς του ζώνες. Πάνω λοιπόν  στη στιγμή που θα είστε έτοιμες να του δοθείτε άνευ όρων, απομακρυνθείτε και επιδοθείτε σε ένα αργό και αισθησιακό στριπτίζ. Δεν χρειάζεται να είστε στριπτιτζούδες ούτε χρειάζεστε και μουσική!  Απλά κοιτάξτε τον λάγνα, πιείτε και ένα ποτάκι πριν  και να είστε σίγουρες ότι η εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη!
2. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα: Με τα δάχτυλά σας μπορείτε να κάνετε θαύματα στο sex. Κάντε του  ένα αισθησιακό μασάζ κατά μήκος του σώματός του ξεκινώντας από το κεφάλι και τον αυχένα, συνεχίστε στην πλάτη και στους ώμους πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις τα δάχτυλά σας και μετά κατεβείτε  προς τα κάτω. Μόλις φτάσετε στο κατάλληλο σημείο σημείο...δώστε περισσότερη έμφαση.
3. Χρησιμοποιήστε το στόμα: Μετά τα προκαταρκτικά και ενώ είναι έτοιμος για διείσδυση απαγορεύστε του την είσοδο και πάρτε το πέος του στο στόμα σας. Προσοχή, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να φτάσει σε οργασμό κι εσείς να μείνετε με τη χαρά. Γι΄αυτό κάντε λεπτούς με απαλές και αργές κινήσεις. Περάστε τη γλώσσα σας κατά μήκος του πέους του και επικεντρωθείτε στην κορυφή κάνοντας κυκλικές κινήσεις για ένα με δύο λεπτά, ώστε να φτάσει στα ουράνια της ηδονής και στην κορύφωση μαζί με εσάς.
4. Μιλήστε βρώμικα: Το sex χωρίς λόγια είναι βαρετό και αμήχανο. Δε χρειάζεται να έχετε κάνει διατριβή στη βωμολοχία για να μιλήσετε βρώμικα στον παρτενέρ σας. Απαιτείται χιούμορ και φαντασία. Ψιθυρίστε του στο αυτί τι θέλετε να σας κάνει και πώς, αλλά και πόσο σας αρέσει αυτό που σας κάνει, κάντε του και ένα κοπλιμέντο… για το .... του. Προσοχή χρησιμοποιήστε λέξεις που  χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος και όχι ιατρικές επιστημονικές εκφράσεις, όπως πέος, αιδοίο, μαστοί και γλουτοί, γιατί θα τον ξενερώσετε.
5. Αυνανιστείτε μπροστά του: Ενώ αυτός κάνει την γνωστή χαρακτηριστική κίνηση μέσα-έξω,  σπρώξτε τον μακριά και αυνανιστείτε μπροστά του.... Ο άντρας, τρελαίνεται όταν η γυναίκα αγγίζει τον εαυτό της μπροστά του.  Διατηρήστε απόσταση μεταξύ σας, ώστε να μην είστε σε θέση να έχετε επαφή. Έτσι  η λίμπιντός του θα ανέβει στα ύψη και η στύση του θα γίνει πολύ σκληρή... Αφού εσείς ολοκληρώσετε, καλέστε τον και πάλι κοντά σας και βιώστε ξανά μαζί έναν τέλειο ταυτόχρονο οργασμό.
Βιβλιογραφία
E L James, Fifty Shades of Grey: Book One of the Fifty Shades Trilogy Εκδ. Kindle, Amazon books




Ακτινογραφία θώρακος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο


Η ακτινογραφία θώρακος ως εξέταση ρουτίνας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη απεικονιστική εξέταση και διενεργείται στην πλειονότητα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από την αιτία εισόδου.
Είναι όμως, απαραίτητη εξέταση για όλους τους ασθενείς;
Το Αμερικάνικο Κολέγιο Ακτινολογίας στις κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρει ότι η ακτινογραφία θώρακος εισαγωγής, σε ασθενείς χωρίς συμπτωματολογία από το θώρακα, με αρνητική κλινική εξέταση και ελεύθερο ιστορικό δεν ενδείκνυται. Το ίδιο αναφέρουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της American Stroke Association.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η πλειονότητα των ασθενών που εισάγεται στο νοσοκομείο υποβάλλεται σε ακτινογραφία θώρακος.
Υπάρχει και η άποψη ότι η χρήση της ακτινογραφίας στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση κι έτσι στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, αλλά δυστυχώς αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις μελέτες.
Οφέλη από την μη πραγματοποίησή της στους ασθενείς που δεν υπάρχει ένδειξη είναι η ελάττωση της άσκοπης ακτινοβολίας ασθενών και προσωπικού και ο περιορισμός του φόρτου εργασίας των τεχνολόγων-ακτινολόγων, με αποτέλεσμα να τους δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς που η εξέταση κρίνεται απαραίτητη, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας των ακτινογραφιών.
Βιβλιογραφία
Ι. Βρεττός, A. Παπαδόπουλος, Κ. Καμποσιώρας, Ζ. Παναγιώτης, Χ. Κόκαλης, Κ.
Μπαλαμπάνης, Δ. Νιάκας, Θ. Οικονομόπουλος  Χρησιμότητα της ακτινογραφίας θώρακα (Α/Θ) ως εξέταση ρουτίνας κατά την εισαγωγήτων ασθενών στο νοσοκομείο, Ακτινοτεχνολογία; Χειμώνας 2010, Τεύχος 22

Γοφάρι


Temnodom saltator - Γοφάρι

Δυνατό και άγριο πελαγίσιο ψάρι. Πλησιάζει την άνοιξη τις ακτές, ιδιαίτερα στις εκβολές ποταμών όπου έχει αρκετή τροφή από μικρά ψαριά. Φθάνει στα 2 μέτρα και στα 50 κιλά. 
Τον Ιούλιο - Αύγουστο ψαρεύεται με συρτή από το σκάφος με δόλωμα ζαργάνα, θερινά, μαρίδα, σαρδέλα, καλαμάρι, κουταλάκι, ψεύτικο ψαράκι. Με αρματωσιά συρμάτινη και μύλο με πολλαπλασιαστή, γιατί ορμά μόλις πιαστεί μπροστά και κόβει την πετονιά με τα κοφτερά δόντια του.
Τρώγεται με τον καλύτερο τρόπο στο φούρνο!

Οικολογικά καθαριστικά


Για  Οικονομία και Περιβαλλοντική προστασία
Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος των απορρυπαντικών και των καθαριστικών είναι αδικαιολόγητα μεγάλο.
Τα απολυμαντικά – καθαριστικά με βάση το χλώριο βλάπτουν την υγεία μας (αναπνευστικό, δέρμα κ.λ.π.) και  σκοτώνουν τους ζωντανούς οργανισμούς στα νερά των ποταμών.
Ο φώσφορος που περιέχουν τα περισσότερα απορρυπαντικά βλάπτει την υγεία μας και δημιουργεί ευτροφισμό στα νερά (ένα πρόβλημα που ευνοεί τα φύκια και αφήνει τα ψάρια χωρίς οξυγόνο).
Είναι τυχαίο που τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αλλεργίες, το άσθμα, οι δερματικές παθήσεις, οι καρκίνοι;
Γιατί να ρυπαίνουμε το σπίτι μας στην προσπάθειά μας να το κάνουμε να φαίνεται καθαρό;
Τρόποι να μειώσετε το οικονομικό κόστος και να εξαλείψετε τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τα καθαριστικά στο σπίτι σας
Θα χρειαστείτε:
•             Μαγειρική σόδα (διττανθρακική σόδα)
•             Ξίδι (λευκό κατά προτίμηση)
•             Βόρακα
•             Γλυκερίνη
•             Σόδα πλυσίματος (πιο δυνατή από την μαγειρική σόδα)
•             Πράσινο σαπούνι
•             Αλάτι (μαγειρικό αλάτι)
•             Βότανα (κυρίως λεβάντα)
•             Οδοντόκρεμα
•             Αιθέρια έλαια
Λεμόνι: Ο χυμός του αφαιρεί τα λίπη και γυαλίζει τα μέταλλα
Γλυκερίνη: Σε υγρή μορφή. Αποτελεί πρώτη ύλη για την παρασκευή σαπουνιών και ήπιων καθαριστικών
Βόρακας: Ορυκτό σε μορφή κρυστάλλων. Χρησιμοποιείται σε δύσκολους καθαρισμούς χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον
Μαγειρική σόδα: Εξαιρετική στην καθαριότητα και την εξουδετέρωση οσμών
Ξίδι: Άσπρο, ανέρωτο ξίδι: Απολυμαίνει και εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές
Σόδα πλυσίματος: Πιο ισχυρή από τη μαγειρική σόδα. Όταν τη χρησιμοποιείτε να φοράτε αδιάβροχα γάντια, παρά το ότι είναι πολύ πιο ήπια για το περιβάλλον και την αναπνοή σας από τη χλωρίνη την οποία αντικαθιστά με επιτυχία.
Συνταγές καθαρισμού
•             Πλύσιμο πιάτων στο χέρι:
Μην αγοράζετε ακριβά απορρυπαντικά πιάτων. 
Φτιάξτε το δικό σας.
ΥΛΙΚΑ  
¼ κούπας νιφάδες σαπουνιού  
2 κούπες ζεστό νερό  
¼ κούπας γλυκερίνη 
μισό κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεμονιού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   
1. Μέσα σ’ ένα μπολ ανακατέψτε το χλιαρό νερό και τις νιφάδες σαπουνιού ώσπου να διαλυθούν. ( Ανακατέψτε μέσα και τη γλυκερίνη με το αιθέριο έλαιο του λεμονιού. Καθώς τα υλικά κρυώνουν σιγά σιγά πήζουν. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και πριν πήξουν αδειάστε τα με ένα χωνί σε ένα πλαστικό μπουκάλι.
ΧΡΗΣΗ   
Για μια μεγάλη στοίβα πιάτων χρειάζεστε 2-3 κουταλάκια.
ΠΡΟΣΟΧΗ  
Δεν είναι κατάλληλο για πλυντήρια πιάτων
•             Καθαρισμός φούρνου:
ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζάνι σόδα μαγειρική
¼ του φλυτζανιού σόδα πλυσίματος
Λίγο νερό
ΕΦΑΡΜΟΓΗ:
Κάντε με τα υλικά σας πολτό, απλώστε τον στο φούρνο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Το πρωί καθαρίστε και ξεπλύνετε καλά.
ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΓΑΝΤΙΑ
•             Καθαρισμός επιφανειών κουζίνας και μπάνιου
-Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι: Καθαρίζει, απολυμαίνει και διώχνει όλες τις μυρωδιές
-Ανακατέψτε ξίδι και αλάτι και καθαρίστε τον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη, το νιπτήρα
-Διαλύστε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε μισό λίτρο χλιαρό νερό και καθαρίστε τα πάντα
•             Επιφάνειες κοπής
Σε ένα μπουκάλι από σπρέι ρίξτε 1 κούπα νερό και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ανακατέψτε δυνατά για να αναμιχθούν. Ψεκάστε τις επιφάνειες και μην ξεπλένετε πριν περάσει ένα τέταρτο της ώρας. (Μπορείτε και να μην ξεπλύνετε καθόλου).
ΠΡΟΣΟΧΗ.  
Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα και πολύ περισσότερο με τα μάτια!   Δεν είναι τοξικά. Είναι αντισηπτικές ουσίες. Όμως είναι ισχυρά και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. 
•             Πλυντήριο ρούχων            
Αντί για αλάτι που μαλακώνει το νερό μπορείτε να ρίχνετε σόδα φαγητού.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
1 κουταλιά της σούπας σε προγράμματα με χαμηλές θερμοκρασίες (χρωματιστά κ.λ.π.)
2 κουταλιές της σούπας σε προγράμματα με υψηλές θερμοκρασίες (λευκά )
Μειώνει τη σκληρότητα του νερού και ταυτόχρονα απολυμαίνει τα ρούχα
•             Σφουγγάρισμα
Σε βρώμικα πατώματα το σφουγγάρισμα γίνεται πολύ αποτελεσματικό αν φτιάξετε τον συνδυασμό:   
1 κούπα ξίδι 
¼ της κούπας σόδα πλυσίματος 
1 κουτάλι υγρό σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων και 
7-8 λίτρα νερό ζεστό.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ανακατέψτε καλά τα συστατικά και σφουγγαρίστε
•             Λεκάνη
Μην αγοράζετε αποσμητικά σε στερεή μορφή. Τα περισσότερα περιέχουν ουσίες που έχει βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο σε πειραματόζωα.
Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό:  Σε μια κούπα βόρακα ρίξτε μισή κούπα άσπρο ξύδι ρίξτε το στη λεκάνη και αφήστε το όλη τη νύχτα.  Τρίψτε το πρωί με το βουρτσάκι.
•             Τζάμια
Σε ένα μπουκάλι σπρέι βάλτε 1 κούπα ξύδι άσπρο σε 3 κούπες νερό   
ΧΡΗΣΗ  
  • Ψεκάστε.
  • Για σκούπισμα των τζαμιών χρησιμοποιείστε τσαλακωμένες εφημερίδες.
  • Μην καθαρίζετε τα τζάμια όταν είναι ζεστά από τον ήλιο ή όταν χτυπάνε πάνω τους έντονες ηλιακές ακτίνες.
  • Θα στεγνώσουν πριν τα σκουπίσετε καλά και δεν θα έχετε το επιθυμητό  αποτέλεσμα.
•             Διάφανα φωτιστικά
Καθαρίστε τα με χλιαρό νερό στο οποίο προσθέτετε λίγο καθαρό οινόπνευμα. Θα λάμπουν περισσότερο!!!
•             Πλακάκια
Ρίξτε ¼ της κούπας ξύδι σε 3 ½ λίτρα νερό. Θα καθαρίσει τα πλακάκια και θα βγάλει τη βρωμιά χωρίς πολύ τρίψιμο και χωρίς να αφήνει θαμπάδες.
•             Βρύσες και φίλτρα
Αν οι βρύσες σας έχουν θαμπά σημάδια από άλατα τότε μπορείτε να απλώσετε πάνω τους χαρτί κουζίνας ή πανάκι βρεγμένο με ξίδι. Αφήστε το για μερικές ώρες και μετά σκουπίστε.
Αν τα φίλτρα στις βρύσες σας βουλώνουν από άλατα (ειδικά εκεί όπου το νερό είναι πολύ σκληρό), ξεβιδώστε τα φίλτρα και αφήστε τα μια νύχτα σε ρηχό μπολ μέσα σε ξίδι. Θα διαλυθούν τα στερεοποιημένα άλατα και θα ξεβουλώσουν
•             Μέταλλα
ΜΠΡΟΥΤΖΟΣ
Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι αλάτι με 1/2 κούπα άσπρο ξύδι και προσθέστε αλεύρι μέχρι να γίνει πολτός.  Απλώστε μια στρώση πάνω στο μεταλλικό αντικείμενο και αφήστε την για 15 ως 30 λεπτά. Ξεπλύντε καλά με άφθονο νερό.        
ΧΑΛΚΟΣ
Ανακατέψτε χυμό λεμονιού και αλάτι για να κάνετε μια αλοιφή. Μετά απλώστε την και τρίψτε καλά με πανί.           
ΑΣΗΜΙ
1η ΜΕΘΟΔΟΣ  Τρίψτε τα ασημικά με αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό χρησιμοποιώντας βαμβακερό πανί. Μετά ξεπλύντε και γυαλίστε τα με στεγνό.            
2η ΜΕΘΟΔΟΣ     Αντί για τις τοξικές αλοιφές καθαρισμού  βάλτε οδοντόκρεμα.  Για τα ανάγλυφα σημεία μπορούμε να τρίψουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.  Κατά το τρίψιμο και για το ξέπλυμα χρησιμοποιείστε ζεστό νερό.
ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ
Καθαρίστε τα με αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό χρησιμοποιώντας βαμβακερό πανί. Μετά ξεπλύντε και γυαλίστε τα με στεγνό.              
•             Έπιπλα και ξύλινα πατώματα
-Αναμείξτε 1 μέρος χυμό λεμονιού με 2 μέρη ελαιόλαδο και απλώστε το πάνω στην ξύλινη επιφάνεια σε μια λεπτή στρώση. Μετά τρίψτε το καλά με μαλακό πανί.
-Αναμείξτε 3 μέρη ελαιολάδου με 1 μέρος ξυδιού. Μετά τρίψτε το καλά με μαλακό πανί
•             Λουστραρισμένες ξύλινες επιφάνειες
ΥΛΙΚΑ
2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά άσπρο ξίδι. Αναμείξτε τα σε 1 λίτρο νερό.
ΧΡΗΣΗ:  Μετά από καλή ανάμειξη τα ψεκάζουμε ελαφρά πάνω στις γυαλιστερές ξύλινες επιφάνειες. Σκουπίστε με μαλακό πανί.
•             Απολύμανση χαλιού
Περάστε το χαλί με ένα μαλακό σφουγγάρι βρεγμένο σε νερό με ξίδι. Απολυμαίνει, καθαρίζει και τονώνει τα χρώματα
•             Ακάρεα χαλιού
Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του χαλιού μας ζουν χιλιάδες ακάρεα. Δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε με χημικά γιατί θα βλάψουμε τους εαυτούς μας.
Μπορούμε όμως να τα καταπολεμήσουμε με μια ήπια μέθοδο:
Σκορπίστε σκόνη μαγειρικής σόδας στο χαλί σαν να το αλατίζετε. Αφήστε το έτσι για όλη τη νύχτα. Μετά σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκορπίσετε τη σόδα όσο ακόμη κυκλοφορείτε στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία θα γίνει πριν πάτε για ύπνο. Το σκούπισμα θα γίνει αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί.  
•             Καθαρισμός αυτοκινήτου
Σε έναν κουβά με νερό ρίξτε 2 – 3 κουταλιές του φαγητού απορρυπαντικό πιάτων. 
Ανακατέψτε το και πλύντε με μαλακό σφουγγάρι. Ξεπλύντε. Σκουπίστε.
•             Βουλωμένες αποχετεύσεις
Για τις βουλωμένες αποχετεύσεις υπάρχουν στο εμπόριο τοξικές ουσίες που βοηθούν στην απόφραξη αλλά βλάπτουν και το περιβάλλον και εμάς που εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
Σας συνιστούμε το εξής: Ρίξτε μια κούπα μαγειρικής σόδας στην αποχέτευση χωρίς να τη βρέξετε.  Αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα.
Έπειτα θα ρίξετε πάνω της 1 κούπα ξίδι. Αφήστε λίγα λεπτά για να δράσει και μετά ρίξτε βραστό νερό.  
Αν ο συνδυασμός μαγειρική σόδα + ξίδι + βραστό νερό δεν αποδώσει, τότε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε εύκαμπτη ατσαλίνα ή χοντρό σύρμα για να μετακινήσετε τυχόν εμπόδια που σκάλωσαν σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού σωλήνα.
•             Πλαστικά σκεύη
Συχνά τα πλαστικά σκεύη «κρατάνε» τις οσμές του περιεχομένου τους. 
Για να τα απαλλάξετε από κάθε μυρωδιά: Λίγη ώρα πριν τα πλύνετε βυθίστε τα σε μια λεκάνη που θα περιέχει 1 κουταλιά μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα ζεστό νερό.
•             Μυρωδιές ψυγείου
Βάλτε σε ένα ράφι του ένα μικρό μπωλάκι με 1 κουταλιά σόδα φαγητού ή ωμό ελληνικό καφέ
•             Σκεύη που μυρίζουν
•             Πάντα είναι καλό τα άπλυτα σκεύη να είναι γεμάτα με νερό για να μαλακώνουν τα υπολείμματα. Αν θέλετε να εξαφανίσετε πιο εύκολα τις μυρωδιές από αυγό ή ψάρι, ρίξτε στα σκεύη σας και ξίδι. Το αραιό διάλυμα νερό+ξίδι μειώνει τις οσμές
•             Ντουλάπες χωρίς σκώρο
-Στις θήκες των ρούχων βάλτε κομμάτια ή ροκανίδια κέδρου. Το ίδιο και στα συρτάρια που έχουν ρούχα.  
-Το δυνατό τίναγμα των ρούχων διώχνει τα έντομα και τα αυγά τους (αλλά μετά πρέπει να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα το χώρο).
-Μην ξεχνάτε και κάτι άλλο: Το πιστολάκι που στεγνώνει τα μαλλιά μπορεί με τη θερμότητά του να σκοτώσει τις κάμπιες και τα αυγά.
-Άλλη λύση είναι Η ΛΕΒΑΝΤΑ:   Το άρωμα που έχουν τα άνθη απομακρύνει το σκώρο από τις ντουλάπες με τα ρούχα. Συσκευάστε την σε απλά υφασμάτινα σακουλάκια
Χρήσιμες συμβουλές για τα απορρυπαντικά
  • Μειώστε τις δόσεις απορρυπαντικού και μαλακτικού στα πλυντήρια. (Με δοκιμές μπορείτε να καταλήξετε σε δόσεις ως 25% μικρότερες). 
  • Ελαττώστε τις ποσότητες χλωρίνης που χρησιμοποιείτε. Επειδή είναι πολύ ισχυρή μπορείτε να κάνετε το ίδιο αποτελεσματικά τη δουλειά σας αν την αραιώσετε με 20% νερό. 
  • Μην εισπνέετε σταγονίδια ή οσμές καθαριστικών. 
  • Καθαρίστε το σπίτι σας με ολάνοιχτα παράθυρα και χωρίς την παρουσία παιδιών.
Βιβλιογραφία
•             www.ems.org
•             www.greenhome.com
   

           




Τα καλύτερα σύκα είναι τα ελληνικά


Τα σύκα μας θυμίζουν την ελληνική εξοχή, το καλοκαίρι, την θάλασσα, το χωριό μας...
Ο ήλιος, οι διακοπές στην Ελλάδα και τα σύκα πάνε μαζί...
Από την αρχαιότητα είναι γνωστά τα σύκα.
Οι Κορίνθιοι έκρυβαν τα σύκα μέσα στα κοφίνια με τα σταφύλια που έστελναν στην Βενετία, για να βαραίνουν περισσότερο. Από εκεί προήλθε η φράση ''Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη''.
Στην κοιλάδα της Ιορδανίας βρέθηκαν υπολείμματα σύκων, τα οποία μαρτυρούν πως η καλλιέργεια των σύκων ξεκίνησε πριν 11.400 χρόνια, δηλαδή πριν την καλλιέργεια του σιταριού, του κριθαριού και των οσπρίων.
Ο φιλόσοφος Φιλόδημος αναφέρει ότι η λέξη ''συκοφάντης'' προέρχεται από τα πρόστιμα και τις εισφορές που πλήρωναν στα σύκα ή στο κρασί και το λάδι οι προμηθευτές για τις δαπάνες του κράτους...
Για τον Πλάτωνα, τα σύκα ήταν η τέλεια τροφή για τους αθλητές, γιατί το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ποτάσιο, ενώ περιέχει και βιταμίνες Α, Β1 και Β2, αλλά και φυτικές ίνες που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία.


Τα σύκα εκτός από γευστικά είναι και άκρως ωφέλιμα για την υγεία μας.
-Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση: Τα σύκα αποτελούν πλούσια πληγή καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
-Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα: Τα σύκα είναι ήπια καθαρτικά. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, φρέσκων ή αποξηραμένων βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
-Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους: Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επιβραδύνουν την πέψη και διατηρείται για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.
-Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού: Έρευνα 8 ετών που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε, ότι όσες κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (σύκα,  μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
-Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις: Τα σύκα ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
-Έχουν αντιδιαβητική δράση: Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων.
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς: Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.
-Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών: Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε μέταλλα δυναμώνει τα οστά. Το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, εμποδίζουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα που προκαλείται από την μεγάλη κατανάλωση αλατιού.
-Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή: Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό αφροδισιακό.
-Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο: Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά σε ερεθισμένο λαιμό. Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.
Πώς μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα;
Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας, ωμά ή αποξηραμένα.
Αναμίξετε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
- Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ, στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού.
- Φρέσκα ή αποξηραμένα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα.
- Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα.
- Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με στέβια και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.
Προσοχή στην κατανάλωση
Αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας, ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη.
Θερμιδομετρητής:
Θερμιδική αξία των σύκων:
Τα φρέσκα σύκα έχουν 57 θερμίδες ανά 100 γραμ.
Τα ξερά σύκα έχουν 250 θερμίδες ανά 100 γραμ...!
Μάθετε να αποξηραίνετε τα σύκα...




Κρητικός Φοίνικας


O Κρητικός Φοίνικας ή Φοίνικας του Θεόφραστου ή Phoenix theophrastii απαντάται στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία.
Είναι ένας μικρός σπάνιος φοίνικας, που μεγαλώνει σε αμμώδεις υγρές κοιλάδες ή βραχώδεις περιοχές κοντά στη θάλασσα. 
Στην Κρήτη βρίσκεται στο Βάι. Ο φοίνικας φτάνει τα 15 μ ύψος, συνήθως με πολλούς λεπτούς κορμούς. Τα φύλλα είναι πτεροειδή, με μάκρος 2-3 μ, με τα πολυάριθμα, άκαμπτα, γκριζοπράσινα, γραμμικά φυλλάρια 15-50 εκατ. μήκος σε κάθε πλευρά του κεντρικού μίσχου. 
Ο καρπός είναι ωοειδής, κιτρινοκαφέ δρύπη, με 1,5 εκατ. μάκρος και 1 εκατ. σε διάμετρο, και περιέχει ένα μόνο μεγάλο σπόρο. 
Ως φοίνικας θυμίζει περισσότερο τον Phoenix dactylifera τη γνωστή μας χουρμαδιά που φύεται στις ερήμους Σαχάρα και της Αραβίας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει και τον Phoenix canariensis με πιο ασημοπράσινο χρώμα φυλλώματος, για αυτό και υποστηρίζεται πως ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο αρχαίος πρόγονος και των δυο αυτών ειδών, ο οποίος είναι μικρότερος σε διαστάσεις (τα 10-15 μέτρα μόνο φτάνουν τα ενήλικα φυτά) και η σάρκα του καρπού του (του "χουρμά") δεν αξίζει να φαγωθεί επειδή είναι πάρα πολύ λεπτή και ινώδης και έχει μια στυφή γεύση, αν και μερικές φορές οι καρποί του τρώγονται από τους ντόπιους.
Για την προστασία του ορίστηκε περιοχή 22 στρεμμάτων στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας.
Βιβλιογραφία
          "Phoenix theophrasti". 2006 IUCN Red List of Threatened Species.
          Vamvoukakis, J.A. (1988). Phoenix theophrasti on Crete. Principes 32(2), pp. 82-83.
          "Τα φοινικοειδή και οι χρήσεις τους στην κηποτεχνία". Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Σχολή: ΤεχνολοΤεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα: Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας.


Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια



Τα λεμόνια είναι οι καρποί του δέντρου της λεμονιάς.
Η λεμονιά ή Citrus medica sativa πρωτοήρθε από την Περσία και οι αρχαίοι τον καρπό της τον έλεγαν ''Περσικό μήλο''. Επίσης, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το χρησιμοποιούσαν ως δυναμωτικό οι Σοβιετικοί.
Τα φλαβόνια που περιέχονται στη φλούδα, στο χυμό, στα λουλούδια της λεμονιάς και τα φύλλα προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Τη λεμονιά μπορείτε να τη φυτέψετε και σε γλάστρα!
Χρήσιμα μέρη: Όλα. Δεν πετάμε τίποτα (Τα λουλούδια, η φλούδα, ο χυμός, οι σπόροι).
Δραστικές ουσίες:
-Χυμός λεμονιού
100 γραμμάρια χυμού λεμονιού περιέχουν:
Θερμίδες
25
Πρωτεΐνες
0,5γρ.
Υδατάνθρακες
8γρ.
Χοληστερίνη
0
Λιπαρά
0
Βιταμίνες
Α
20 Δ.Μ.
Β1
0,02 mg
B2
0,01 mg
B3
0,1 mg
B6
0,06 mg
Φολικό οξύ
7 μ/mg
C
50 mg
D
0
Βασικά μέταλλα
Ασβέστιο
7 mg
Φώσφορος
10 mg
Σίδηρος
0,2 mg
Νάτριο
1 mg
Μαγνήσιο
8 mg
Κάλιο
142 mg
-Στα κουκούτσια λεμονιού
Κυανούχα σε μικρή ποσότητα και λιμονίνη
-Στη φλούδα του λεμονιού
Αιθέριο έλαιο, πηκτίνη και δυνατό άρωμα
O xυμός του Λεμονιού κάποιοι υποστηρίζουν, ότι είναι  10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία.  
Τα οφέλη του λεμονιού:
  • Το λεμόνι, θεωρείται από πολλούς ένα θαυματουργό προϊόν που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Λένε ότι είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από την κλασσική  χημειοθεραπεία. Πολλοί προτείνουν τη λήψη  χυμού λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν έχει τις παρενέργειες  της χημειοθεραπείας.
  • Επιπλέον πολλοί  θεωρούν ότι είναι ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος,  κατά των μολύνσεων, αντιπαρασιτοκτόνο, ρυθμιστής τη υψηλής αρτηριακής πίεσης,  αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό.


Μην πετάτε τις φλούδες των λεμονιών

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το λεμόνι χωρίς να πετάξουμε τίποτε.
Απλά. ....
Τοποθετήστε το λεμόνι στην κατάψυξη. Όταν το λεμόνι παγώσει, πάρτε τον τρίφτη σας, και τρίψτε ολόκληρο το λεμόνι (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσετε! Όπως τρίβουμε το λεμόνι στα γλυκά) και ρίξτε το πάνω σε όλα ΟΛΑ σας τα φαγητά.
Τοποθετήστε το μέσα στο ουίσκι σας, το κρασί σας, την σαλάτα, τα γλυκά, τον καφέ, τα φαγητά, στο παγωτό γενικά ΠΑΝΤΟΥ!
Το λεμόνι θα δώσει σε όλα μια καλή γεύση. 
Και τα λεμόνια είναι πηγή βιταμίνης C. 
Συνταγή με τις φλούδες λεμονιών για μείωση της χοληστερίνης
-Κρατήστε τις λεμονόκουπες. Προσθέστε 8 λεμονόκουπες σε κάθε λίτρο νερού και βράστε για 5 λεπτά.
-Σουρώστε το μείγμα και βάλτε το σε γυάλινο δοχείο.
-Αφού κρυώσει βάλτε το στο ψυγείο και πίνετε 3 ποτηράκια του κρασιού καθημερινά. 
Σε ένα μήνα η χοληστερίνη σας θα έχει κατέβει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. 
Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης ολόκληρου του λεμονιού;
Οι φλούδες λεμονιού περιέχουν 5 έως 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από ότι ο χυμός του λεμονιού.
Οι φλούδες του λεμονιού έχουν την δυνατότητα να ανανεώνουν τα κύτταρα του σώματος μας με το να εκτοπίζουν τα τοξικά στοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό μας από τις τροφές και το περιβάλλον.
Το κιτρικό οξύ που περιέχει είναι ένα μαγικό συστατικό καθώς σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Τα δέντρα που κάνουν καρπούς με κιτρικό οξύ είναι πολλά (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, lime κλπ.).
Μπορείτε όλα να τα καταναλώνετε με διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να τα τρώτε ωμά, σε χυμό, σε σορμπέ, σε γλυκά κλπ.
Ο ευεργετικότερος τρόπος είναι να τρίβετε την φλούδα τους στο φαγητό σας ωμή!!!! Αυτή η μέθοδος καταπολεμά όλους τους όγκους, αλλά και τις κύστεις στο ανθρώπινο σώμα.


Ιδιότητες και ενδείξεις της λεμονιάς
  • Τα λεμόνια έχουν καθαρτικέs ιδιότητεs. Δημιουργούν μια αλκαλική αντίδραση που ρυθμίζει την αλκαλικότητα του οργανισμού. 
  • Ο χυμός των φρέσκων λεμονιών περιέχει άφθονη βιταμίνη C, λίγη βιταμίνη Β και Α. Eniσns έχει Χαλκό, Ιώδιο, Διοξείδιο του Πυριτίου, Φώσφορο, Ασβέστιο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Σίδηρο και Νάτριο. Γι' αυτό ο xuμόs τους θεωρείται άριστο αντιγριπικό και αντιθρομβωτικό.
  • Κάνει επίσης καλό στους γεννητικούς αδένες, στην αρτηριοσκλήρωση, στις αρρώστιες του ήπατος. στις νευροπάθειες, στον τύφο, στη διφθερίτιδα, στη μηνιγγίτιδα, στη σταφυλοκοκκίαση, στις ουρογεννητικές ανωμαλίες, στα έλκη στομάχου, στην αναιμία, στη λευχαιμία. στην ψωρίαση, στον πυρετό κ.λ.π.
  • Ο χυμός ενός λεμονιού σ' ένα ποτήρι νερό το πρωί είναι ωφέλιμος στο συκώτι και στα νεφρά, αν τον πίνουμε για μερικές μέρες, γιατί εμποδίζει τον σχηματισμό λίθων. (Αν σας φαίνεται πικρό βάλτε λίγο μέλι).
  • Άριστο φάρμακο είναι το λεμόνι για τιs αρθρίτιδες και το διαβήτη.
  • Στα φαγητά όπου μπαίνει το λεμόνι, μη βάζετε ποτέ αλάτι (για να μην εξουδετερώσετε την διουρητική του δράση). 
  • Το λάδι γίνεται πιο ωφέλιμο όταν χτυπιέται με λεμόνι. 
  • Αν έχει κανένας καούρες στο στομάχι και πιει ένα κρασοπότηρο νερό, στο οποίο Έχει στάξει σταγόνες λεμονιού, του περνούν αμέσως. Αυτό οφείλεται στο φυσικό κιτρικό οξύ, γιατί το στομάχι μας παύει να παρασκευάζει υδροχλωρικό οξύ, που είναι η αιτία της καούρας. Έτσι, γίνεται η χώνευση, χωρίς να πονέσει το στομάχι.
  • Ο λεμονοχυμός χρησιμοποιείται σ' όλες τιs μολυσματικές περιπτώσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και ως γενικό τονωτικό. Όταν ο χυμός είναι διαλυμένος σε νερό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όση ποσότητα κι αν πάρουμε.
  •  Ο χυμός του λεμονιού, αν προστεθεί στα ωμά οστρακοειδή πριν φαγωθούν, καταστρέφει το 92% των βακτηριδίων που περιέχουν μέσα 15 λεπτά.
  • Επίσης, στις κονσέρβες βάζουμε πολύ λεμόνι, καθώς και στο σιτεμένο κρέας, για ν' αποφεύγουμε ενδεχόμενη δηλητηρίαση. (Άλλωστε, το λεμόνι είναι άριστο αντίδοτο στις δηλητηριάσεις).
Βιβλιογραφία
100 βότανα 1000 θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδ. Μπαζαίος

Nanopatch που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες


Μηχανικοί στο Brown University και στην Ινδία ανακάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής. 
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα nanopatch με νανοΐνες άνθρακα και ένα πολυμερές. Σε εργαστηριακές δοκιμές, η πυκνότητα των κυττάρων στην φυσική καρδιά γινόταν έξι φορές μεγαλύτερη από το δείγμα ελέγχου, ενώ η πυκνότητα των νευρώνων είχε διπλασιαστεί.
Όποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, ξέρει ότι ένα μέρος της καρδιάς νεκρώνεται. Τα νευρικά κύτταρα στο τοίχωμα της καρδιάς και μια ειδική κατηγορία κυττάρων που αυθόρμητα διαστέλλονται και συστέλλονται - κρατώντας την καρδιά να χτυπά σε τέλειο συγχρονισμό, καταστρέφονται για πάντα.
Οι επιστήμονες στράφηκαν προς τη νανοτεχνολογία. Σε ένα εργαστήριο, έφτιαξαν έναν επίδεσμο από νανοΐνες άνθρακα και  πολυμερές. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα συνθετικά nanopatch αναγεννούν τα φυσικά κύτταρα των ιστών της καρδιάς  που ονομάζεται καρδιομυοκύτταρα, καθώς και τους νευρώνες. Με λίγα λόγια, οι δοκιμές έδειξαν ότι μια νεκρή περιοχή της καρδιάς μπορεί να αναγεννηθεί. Η προσέγγιση, σε περίπτωση επιτυχίας, θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2009, περίπου 785.000 Αμερικανοί υπέστησαν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το American Heart Association.
Οι μηχανικοί στο Brown και στην Ινδία Ινστιτούτο Τεχνολογίας Κανπούρ κατασκεύασαν νανοΐνες άνθρακα, ελικοειδούς σχήματος από σωλήνες με διάμετρο μεταξύ 60 και 200 νανόμετρα. Οι νανοΐνες άνθρακα λειτουργούν καλά επειδή είναι εξαιρετικοί αγωγοί των ηλεκτρονίων, που εκτελεί το είδος των ηλεκτρικών συνδέσεων που η καρδιά χρησιμοποιεί για να διατηρήσει σταθερό ρυθμό. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα πολυγαλακτικό-συν-γλυκολικό οξύ πολυμερές να σχημάτισαν ένα πλέγμα περίπου 22 χιλιοστά και 15 μικρά πάχος που μοιάζει με έναν επίδεσμο. Εκεί σε ένα υπόστρωμα γυαλιού θα αποικίζουν τα καρδιομυοκύτταρα για να αναπτυχθούν.
Σε δοκιμές, πέντε φορές περισσότερα καρδιακά κύτταρα των  αποίκισαν την επιφάνεια μετά από τέσσερις ώρες Μετά από πέντε ημέρες, η πυκνότητα της επιφάνειας  ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από το δείγμα ελέγχου, αναφέρουν οι ερευνητές. Η πυκνότητα των νευρώνων είχε επίσης διπλασιαστεί μετά από τέσσερις ημέρες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Acta Biomaterialia.
Βιβλιογραφία
David A. Stout, Bikramjit Basu, Thomas J. Webster. Poly Lactic-Co-Glycolic Acid: Carbon Nanofiber Composites for Myocardial Tissue Engineering Applications . Acta Biomaterialia, 2011; DOI: 10.1016/j.actbio.2011.04.028

Μείγμα βοτάνων για τη θεραπεία του καρκίνου


Τσάι Essiac για τον καρκίνο
Υλικά
6 ½ φλιτζάνια ρίζα κολλιτσίδας 
450 gr σκόνη ξινόχορτου (sheep sorrel) βότανο
100 gr σκόνη φλοιού φτελιάς (slippery elm bark)
30 gr σκόνη ινδικής ρίζας ραβέντι (rhubarb)
Εκτέλεση
  • Ανακατέψτε τα υλικά καλά και  αποθηκεύστε το σε γυάλινο βάζο σε σκοτεινό στεγνό ντουλάπι.
  • Πάρτε μια μεζούρα, χρησιμοποιήστε 30γρ από το μείγμα βοτάνων για 1 λίτρο νερού, ανάλογα με το ποσό που θέλετε να φτιάξετε.
  • Βράζετε για 10 λεπτά, καλύψτε και αφήστε το σε ζεστή πλάκα (γρανίτης θερμαινόμενος) μια νύχτα.
  • Το πρωί αφήστε το να κατακαθίσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε και βάλτε το σε ζεστό γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι και να κρυώσει. Το φυλάσσετε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι, όταν είναι σε σκόνη. Μετά την παρασκευή του σε υγρή μορφή το φυλάσσετε στο ψυγείο. 
  • Το Essiac είναι ένα μείγμα από βότανα, τα οποία συνδυάζονται για να κάνουν ένα τσάι για τον καρκίνο. 
Η αρχική σύνθεση του Essiac περιλαμβάνει ρίζα κολλιτσίδα (Arctium lappa L.), εσωτερικό φλοιό Φτελιάς (Ulmus fulva Michx.),  (Ξινόχορτο L.), και  ινδική ρίζα ραβέντι (Rheum palmatum L.). 
Flor Essence 
Το Νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale R.Br.) 100gr σκόνης, το γαϊδουράγκαθο 100 gr σκόνης (Cnicus Benedictus L.), το κόκκινο τριφύλλι 100 gr σκόνης (Trifolium pratense L.), και φύκια 100 gr σκόνης (Laminaria digitata [Hudson] Lamx.) προστέθηκαν αργότερα σε συνταγή που ονομάζεται Flor Essence και παρασκευάζεται και πίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Μερικά από τα ειδικά βότανα που περιέχονται στο μείγμα έχουν δείξει κάποιες αντικαρκινικές επιδράσεις σε εργαστηριακά πειράματα. 
Το Essiac και το  Flor Essence ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την ευεξία, ανακουφίζουν από τον πόνο, αυξάνουν την όρεξη, μειώνουν το μέγεθος του όγκου, και αυξάνουν την επιβίωση. Επίσης, καθαρίζουν το αίμα, προωθούν την επισκευή των κυττάρων, αποκαθιστούν τα επίπεδα ενέργειας, και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Τα βότανα που περιέχονται στο Essiac και το  Flor Essence βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής, στην λίπανση των οστών και των αρθρώσεων, την τόνωση του στομάχου, και στην αποφόρτιση από τοξίνες των βλεννογόνων, των οργάνων, των ιστών, των λεμφαδένων και των νευρικών καναλιών.
Το Essiac και το Flor Essence, επίσης προωθούνται για τη θεραπεία του AIDS και μια ποικιλία από προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Λαμβάνονται 1 έως 3 φορές ανά ημέρα,  με άδειο στομάχι, 2 ώρες πριν ή μετά τα γεύματα, για περίοδο τουλάχιστον 1 έως 2 έτη. Ο κατασκευαστής του Flor Essence συνιστά 1 έως 12 φορές κατανάλωση του τσαγιού καθημερινά.
Το 1922, μια νοσοκόμα που ονομάζεται Rene Caisse από το Οντάριο του Καναδά έμαθε για τη φόρμουλα του βοτάνου από μία ασθενή. Η  ασθενής υποστήριξε ότι έχει αναρρώσει από καρκίνο του μαστού με τη λήψη του μείγματος βοτάνων. Η  Caisse το χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου της θείας της. Το 1924, η Caisse άνοιξε μια κλινική και άρχισε να προσφέρει στους ασθενείς με  καρκίνο το φυτικό μείγμα, το οποίο ονόμασε Essiac (το επίθετό της προς τα πίσω). Έχει θεραπεύσει χιλιάδες ασθενείς που χρησιμοποιούν τη μυστική συνταγή της. Η Caisse έδωσε τη συνταγή  σε έναν κατασκευαστή στο Τορόντο το 1977, ένα χρόνο πριν το θάνατό της.
Υπάρχουν πιθανά προβλήματα ή επιπλοκές;
Το Essiac μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, έμετο, χαμηλή τιμή σακχάρου αίματος, ηπατική βλάβη και νεφρική βλάβη. Σπάνια, έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
ΔΟΣΕΙΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ
(A): Χαμηλή συντήρηση/Tόνωση: Πάρτε 1-2 φλιτζάνια ανά ημέρα. Συνεχίστε για όσο διάστημα επιθυμείτε.
(B): Καθαρισμό και την αποτοξίνωση: Πάρτε 2 φλιτζάνια δύο φορές την ημέρα. Συνεχίστε για όσο διάστημα επιθυμείτε.
(C): Όταν η υγεία είναι σε κίνδυνο: Πάρτε 3 φλιτζάνια δύο φορές την ημέρα.
(D): Για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται: Πάρτε 3 φλιτζάνια 3 ή ακόμα και 4 φορές την ημέρα ή συνδυάστε το με MMS1&2.
ΠΑΙΔΙΑ
Να είστε πολύ προσεκτικοί στα παιδιά. Οι αριθμοί: (Α, Β, C, ή D) παραπέμπoυν στα επίπεδα που αναφέρονται στους «ενήλικες»
ΠΑΙΔΙΑ - 2-12 ΕΤΩΝ
(A): 1 φλιτζάνι ανά ημέρα, (B): 1 φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα, (C): 1-2 φλιτζάνια δύο φορές ημερησίως, (D): 2 φλιτζάνια 3 φορές ημερησίως
ΒΡΕΦΗ - 2 χρόνια
(A): 1/2 φλιτζάνι ανά ημέρα, (Β): 1 φλιτζάνι ημερησίως, (C): 1 φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα, (D): 1 φλιτζάνι 3 φορές ημερησίως
Βιβλιογραφία
www.cancer.org