Αρχική

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Υπάρχει ανάγκη για θεραπείες που δεν ρίχνουν τα μαλλιά στον καρκίνο


Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού θεωρούν την απώλεια των μαλλιών τους από τη χημειοθεραπεία πιο ενοχλητική και από την απώλεια μαστού.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας, η οποία παρουσιάζεται στο 77% έως 95% των κύκλων της θεραπείας, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις ασθενείς να αρνούνται ακόμη και να υποβληθούν σε αυτού του τύπου τη θεραπεία.
Η χρήση της καπεσιταμπίνης, μίας από του στόματος χορηγούμενης χημειοθεραπείας, συνδέεται με καλύτερη ανάκτηση του τριχωτού της κεφαλής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Όταν μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού προστίθεται στη θεραπευτική αγωγή η χημειοθεραπεία με δισκία καπεσιταμπίνης, σχεδόν 20% λιγότερες ασθενείς παρουσίασαν ελλιπή ανάκτηση του τριχωτού της κεφαλής ένα έως δύο έτη μετά τη θεραπεία τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αρχικών αποτελεσμάτων ασφάλειας της μελέτης, η οποία διεξήχθη από την ισπανική ερευνητική ομάδα για τον καρκίνο του μαστού (GEICAM).
Μία ακόμη μελέτη, κατέδειξε αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης ελεύθερης νόσου σε γυναίκες με HER2- θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, στις οποίες χορηγήθηκε το ανθρωποποιημένο αντίσωμα τραστουζουμάμπη.
Τα ευρήματα της μελέτης GEICAM, δείχνουν ότι το μέσο διάστημα χρόνου που χρειάσθηκε να φορούν περούκες οι γυναίκες μειώθηκε κατά το ένα τρίτο στην ομάδα θεραπείας που λάμβανε καπεσιταμπίνη, σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε την κλασική χημειοθεραπευτική αγωγή. Αυτό σήμαινε ότι κάποιες γυναίκες που έλαβαν την κλασική θεραπευτική αγωγή έπρεπε να φορούν μόνιμα περούκα λόγω μόνιμης απώλειας του τριχωτού της κεφαλής τους. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να κάνει τις ασθενείς να αισθάνονται θυμωμένες ή λυπημένες, μπορεί να τους υπενθυμίζει τον καρκίνο και να τις κάνει να ανησυχούν για το πώς αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.
Καθώς η απώλεια του τριχωτού της κεφαλής είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να χρησιμοπιούνται  χημειοθεραπείες που δεν έχουν την ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η από του στόματος λαμβανόμενη καπεσιταμπίνη ενδέχεται να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, πέραν της βελτίωσης της επιβίωσης σε γυναίκες με μεταστατική νόσο.
Η δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, αποδεικνύει ότι η τραστουζουμάμπη προσφέρει επιπλέον χρόνια ζωής ελεύθερης καρκίνου μαστού σε γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου. Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης του Καρκίνου του Μαστού (Breast International Group - BIG) ανακοίνωσε ότι η  τραστουζουμάμπη  εξακολουθεί να παρέχει όφελος στις γυναίκες με HER2- θετικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους,  επιτρέποντάς τους να ζουν περισσότερο χωρίς επανεμφάνιση της νόσου.
Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία για ένα έτος με τραστουζουμάμπη και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια κατά διάμεσο τιμή. Η μελέτη HERA έδειξε ότι οι γυναίκες που έλαβαν  τραστουζουμάμπη παρουσίασαν 25% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έλαβαν τη θεραπεία. Μετά από αυτό το διάμεσο χρόνο ιατρικής παρακολούθησης σχεδόν 90% των γυναικών που τους χορηγήθηκε τραστουζουμάμπη παρέμεναν εν ζωή. Εκτός του σημαντικού αυτού θεραπευτικού οφέλους, η ανάλυση επιβεβαίωσε το προφίλ μακροχρόνιας ασφάλειας της τραστουζουμάμπης, καθώς το καλό προφίλ καρδιαγγειακής ασφάλειας και ανοχής της θεραπείας διατηρήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της διάμεσης παρακολούθησης.
Τα δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η HERA είναι η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες μελέτες με χορήγηση τραστουζουμάμπης σε γυναίκες με HER2- θετικό πρώιμο καρκίνο του μαστού που επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο όφελος που παρέχει ένα έτος θεραπείας με τραστουζουμάμπη.
Ο HER2-θετικός καρκίνος του μαστού συνδεόταν ανέκαθεν με κακή πρόγνωση, αλλά η πρώτη ανάλυση της μελέτης HERA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν το 2005, έδειξε ότι η θεραπεία με τραστουζουμάμπη παρείχε ανυπέρβλητα οφέλη όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού (επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου). Η HERA είναι μια μεγάλη, διεθνής, φάσης III μελέτη, στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 ασθενείς και αξιολογεί τα οφέλη που προσφέρει η επικουρική θεραπεία με τραστουζουμάμπη σε γυναίκες με HER2- θετικό πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Ετησίως, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν 400.000 άτομα αποβιώνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Στο HER2- θετικό καρκίνο του μαστού, υπάρχουν αυξημένες ποσότητες της πρωτεΐνης HER2 στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως «θετικότητα στη HER2» και παρουσιάζεται σε περίπου 20-25% των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Η καπεσιταμπίνη είναι μια πολύ αποτελεσματική, στοχευμένη, από του στόματος λαμβανόμενη χημειοθεραπεία, που προσφέρει στις ασθενείς όφελος επιβίωσης όταν λαμβάνεται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό  με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα. Δρα με ένα μοναδικό τρόπο, ενεργοποιώντας τον καρκινοκτόνο παράγοντα 5-FU (5-φθοριοουρακίλη) κατευθείαν μέσα στα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη βλάβη υγιών κυττάρων. Τα δισκία καπεσιταμπίνης μπορούν να λαμβάνονται από τις ασθενείς στο σπίτι, μειώνοντας έτσι τον αριθμό επισκέψεων σε νοσοκομείο.
Η τραστουζουμάμπη είναι ένα εξανθρωποποιημένο αντίσωμα, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να στοχεύει και να αποκλείει τη δράση της πρωτεΐνης HER2, η οποία παράγεται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο. Ο τρόπος δράσης της είναι μοναδικός ως προς το ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και καταστέλλει την HER2 προκειμένου να στοχεύσει και να καταστρέψει τον όγκο.
Υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες θεραπείες που δεν ρίχνουν τα μαλλιά στον καρκίνο.

Πώς οι αθλητές μπορούν να χάσουν βάρος


Απώλεια βάρους σε αθλητές
Η απώλεια βάρους απαιτεί μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
Οι αθλητές που πρέπει να χάσουν κιλά θα πρέπει να αλλάξουν την διατροφικές τους συνήθειες,  ώστε να πετύχουν µικρότερη θερµιδική πρόσληψη. Αυτό καταρχήν φαίνεται εύκολο,  καθώς και η θερµιδική τους απώλεια είναι ιδιαίτερα αυξηµένη λόγω της άσκησης. 
Πολλοί αθλητές χωρίς να είναι υπέρβαροι, επιθυµούν να χάσουν βάρος. Σε ορισµένα
αθλήµατα η  µείωση του βάρους βελτιώνει την αθλητική απόδοση, πχ ένας
αθλητής σε µικρότερη κατηγορία μπορεί μερικές φορές να αποδώσει καλύτερα, οπότε επιβάλλεται η απώλεια βάρους.
Σε πολλές περιπτώσεις µπορεί να θεωρηθεί υπερβολική η απώλεια βάρους αθλητών,
οι οποίοι έχουν πολύ χαµηλό ποσοστό λίπους.
∆ιατροφικές συστάσεις για απώλεια κιλών σε αθλητές: 
Απαραίτητη καταρχήν είναι η μείωση πρόσληψης κάποιων τροφών
• Άπαχα κρέατα και πουλερικά
• Αφαίρεση δέρµατος και λίπους από τα κρέατα και τα πουλερικά πριν μαγειρευτούν
• Αποφυγή όλων των επεξεργασµένων τροφών
• Κατανάλωση γαλακτοκοµικών  µε χαµηλά λιπαρά
• Μαγείρεμα  των τροφίμων µε ελάχιστο λάδι  βραστά και ψητά
•Κατανάλωση μόνο  βραστών και ψητών
• Προτιµάται ωµό ελαιόλαδο στις σαλάτες
• Αποφεύγονται  οι σάλτσες και οι  κρέµες γάλακτος
• Αποφεύγονται τα  τσιπς και οι ξηροί  καρποί και προτιµούνται  φρέσκα φρούτα και
λαχανικά
• Αποφεύγονται  σουβλάκια,  τυρόπιτες και πίτσες.  Προτιμούνται τα
σάντουιτς µε άπαχο ζαµπόν ή γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά
• Αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών.
Στον αθλητικό πληθυσµό  η πρωτεϊνική πρόσληψη  πρέπει να είναι γύρω
στα 1,2-2  γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωµατικού βάρους και περίπου 15-25%  της
θερµιδικής πρόσληψης. 
• Τρόφιµα που περιέχουν πρωτεΐνες προσδίδουν την αίσθηση του κορεσµού.
• Η αυξηµένη πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται να αυξάνει την συνολική απώλεια
βάρους σε σχέση µε µια µέση πρόσληψη πρωτεϊνών.
• Η αυξηµένη πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται να αυξάνει την διατήρηση της
πρωτεΐνης σώµατος κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους.
Οι υδατάνθρακες  αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας γιά τον οργανισµό και έχουν µια
επίδραση πρωτεϊνοπροστατευτική,  γιατί αν οι υδατάνθρακες προσλαµβάνονται σε
ανεπαρκείς ποσότητες, ο οργανισµός µετατρέπει ορισµένα αµινοξέα σε γλυκόζη.
Είναι αναγκαία η πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους και
ειδικά στους αθλητές που παίρνουν  µέρος σε εξαντλητική άσκηση.  Η προσπάθεια
απώλειας βάρους  µε διατροφή χαµηλή σε υδατάνθρακες  µπορεί να  µειώσει τις
αποθήκες γλυκογόνου.  ∆ιατροφή  µε χαµηλό ποσοστό υδατανθράκων  µειώνει την
απόδοση του αθλητή είτε αγωνίζεται σε υψηλής είτε σε χαµηλής έντασης άθληµα. 
Είναι λοιπόν απαραίτητη,  κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους,  η κατανάλωση
τουλάχιστον 5 γρ υδατανθράκων/κιλό σωµατικού βάρους πχ ένας αθλητής 70 κιλών
που καταναλώνει 2000  θερµίδες/ηµέρα θα πρέπει να καταναλώνει 350  γρ
υδατανθράκων/ηµέρα (1400  θερµίδες)  που αποτελεί το 70%  της θερµιδικής
θερµιδικής πρόσληψης.
• Επιλέγονται δηµητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη και  µε πολλές φυτικές ίνες
• Καταναλώνονται φρέσκα φρούτα ή χυμοί
• Φτιάξτε υδατανθρακούχα ροφήµατα  µε αποβουτυρωµένο γάλα,  φρούτα  (πχ
µπανάνα). Μπορείτε, επίσης, να χρησιµοποιήσετε άπαχο γιαούρτι.
Πρακτικές συµβουλές σε αθλητές που επιθυµούν απώλεια βάρους. 
• Αξιολόγηση της σύστασης σώµατος,  της διατροφής και του προπονητικού
προγράµµατος του αθλητή.
• Πρέπει να αποτρέπεται η απώλεια βάρους σε αθλητές που έχουν χαµηλό βάρος.
• Μείωση του λίπους στο ελάχιστο.
•  Παρακίνηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών.
•  Προετοιµασία γευµάτων στο σπίτι και µεταφορά.
•  Προγραµµατισµός γευµάτων, προπόνησης, ύπνου.
Υπάρχουν πολλές μεταβολικές δίαιτες υγιεινές πρωτεϊνικές που πράγματι πετυχαίνουν γρήγορη απώλεια βάρους, απλώς όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να περιέχουν και την απαιτούμενη ποσότητα υδατανθράκων, για μα μην μειωθεί η απόδοση του αθλητή.
Βιβλιογραφία
  • O’Connor H, Caterson I. Weight loss in athletes. In: Burke L, Deakin V. Clinical Sports Nutrition. 3rd ed. McGraw-Hill, 2006;135–173.
  • Walberg Rankin J. Making weight in sports. In: Burke L, Deakin V. Clinical Sports Nutrition. 3rd ed. McGraw-Hill, 2006;175–199.
  • Jeukendrup A. Weight loss strategies for athletes.
  • http://www.ukathletics.net/coaching-and-strategy/coach-licence-renewal/ coaching-articles/weight-loss-strategy/
  • Sports Dietitians Australia. Low carb diets for weight loss in athletes. http://www.sportsdietitians.com.au/www/html/2178-low-carb-diets-for-weightloss-in-athletes.asp



Απώλεια βάρους με την οσμή


Η όσφρηση ενός φαγητού, συνήθως, μας ανοίγει την όρεξη.
Η μυρωδιά, όμως, ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους. 
•           Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μια νέα έρευνα από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τη χημεία των τροφίμων απέδειξε ότι ακόμα κι η μυρωδιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Όταν προστέθηκε σε γιαούρτι αρωματικό εκχύλισμα λαδιού, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες και είχαν καλύτερη ανταπόκριση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε σύγκριση με εκείνους που δοκίμασαν απλό γιαούρτι χωρίς τα προστιθέμενα εκχυλίσματα. Είχαν, επίσης και μεγαλύτερες αυξήσεις της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον κορεσμό. Το ελαιόλαδο, έχει και πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα υγιεινά λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς.
•           Σκόρδο: Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavour το 2012, τα ισχυρά αρώματα μας κάνουν να τρώμε μικρότερες μπουκιές από το φαγητό μας. Γι’ αυτό το λόγο, ψάξτε για πικάντικα φαγητά με δυνατές γεύσεις, όπως τσίλι, σκόρδο ή κρεμμύδια ή δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό κόκκινο πιπέρι σε μια απλή σούπα ή σε ένα φαγητό για να αποκτήσει σπιρτάδα.
•           Πράσινα μήλα και μπανάνες: Μια έρευνα του ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research Foundation απέδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που έχουν μυρίσει μπανάνες ή πράσινα μήλα όταν ένιωσαν πείνα έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Το ίδιο συμβαίνει αν μυρίσετε βανίλια ή μέντα.
•           Μάραθος: Αυτό το τραγανό, δροσιστικό φυτό με τη γεύση της γλυκόριζας χρησιμοποιείται από παλιά από τους Ιταλούς για να καθαρίζει τον ουρανίσκο ανάμεσα στα γεύματα, αλλά σύμφωνα με το West Coast Institute of Aromatherapy είναι αποτελεσματικό, επίσης, και για να καταπολεμά την όρεξη. Όταν έρχονται οι λιγούρες, λοιπόν, καθαρίστε ένα κομματάκι μάραθο, μυρίστε το και πιείτε μαζί κι ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό.
•           Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ είναι το αγαπημένο φρούτο των διαιτολόγων, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και λυκοπενίου, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, η οποία γίνεται μεγαλύτερη αν προτού το καταναλώσετε αφιερώσετε λίγα λεπτά να το μυρίσετε. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Οσάκα στην Ιαπωνία βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών στο άρωμα του ελαίου από γκρέιπφρουτ για 15λεπτα διαλείμματα μείωσε την όρεξη και το βάρος τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως έχει να κάνει με το πώς η μυρωδιά αλληλεπιδρά με τα ένζυμα του ήπατος.
Βιβλιογραφία
rd.com

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης


Αποτοξίνωση
Στρες, ρύπανση, διατροφή, υπερβολές...
Καθημερινά οι τοξίνες συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.
Το άγχος, η κούραση, και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής με τα τσιγάρα, τα ποτά και τα συντηρητικά στις τροφές,  μας φορτώνουν με περιττές τοξίνες.
Βέβαια, ο οργανισμός μας  έχει την ικανότητα να αποτοξινώνεται μόνος του, σε φυσιολογικές συνθήκες. Την αποτοξίνωση την κάνει αποβάλλοντας τις τοξικές ουσίες μέσω του ήπατος, των νεφρών και του δέρματος.  Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη βοήθεια...
Την βοήθεια στον οργανισμό μας για αποτοξίνωση, μπορούμε να την δώσουμε εύκολα και ανώδυνα. Θέλει τρόπο κι όχι κόπο.
Καταρχήν μειώνουμε τις τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό και τις αντικαθιστούμε με άλλες που περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Οι τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας είναι τα ζωικά λίπη, το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, όλες οι επεξεργασμένες τροφές, οι τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, τα λιπαρά τυριά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι σος, τα γλυκά, τα τεχνητά γλυκαντικά, η επεξεργασμένη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και η καφεΐνη.
Αντιτοξικές τροφές
-Το νερό: 12 ποτήρια νερό είναι απαραίτητα καθημερινά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το σπανάκι και οι ντομάτες. Περιέχουν φλαβονοειδή που διεγείρουν τον μεταβολισμό  και βοηθούν στην αποτοξίνωση καρκινογόνων ουσιών από το ήπαρ.
-Προβιοτικά: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλο, σκόρδο και κρεμμύδι που συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των βλαβερών ουσιών από το έντερο και διευκολύνουν στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό.
-Τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες: Πράσινο τσάι, κεράσια, μούρα, βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλλα, φουντούκια καρύδια και σταφύλια. Έχουν πολυφαινόλες  (ελλαγικό και γλυκαρικό οξύ κ.α.) και φυτικές ίνες. Εμποδίζουν τον σχηματισμό αγγείων από τα καρκινικά κύτταρα, αποβάλλουν τα ξένα οιστρογόνα από τις περιβαλλοντολογικές χημικές ουσίες και διεγείρουν το μηχανισμό αποβολής καρκινογόνων και άλλων τοξικών ουσιών.
Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατους σπόρους, άψητους ξηρούς καρπούς, ψάρια. Αν δεν μπορείτε χωρίς κρέας και τυρί, φροντίστε να είναι άπαχα. Επίσης, τα λαχανικά καλύτερα να καταναλώνονται ωμά ή στον ατμό για να διατηρούνται οι βιταμίνες τους.
Σταματήστε να τσιγαρίζετε τα φαγητά και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα διατροφής.
Και μην ξεχνάτε την άσκηση που είναι ευεργετική για την υγεία σας, γιατί ενισχύει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την διάθεση, ρυθμίζει την όρεξη, διώχνει το στρες, κάνει λαμπερό δέρμα, βοηθάει στον ύπνο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.


Υπολογίστε το δικό σας οικιακό ενεργειακό αποτύπωμα


Αποτύπωμα άνθρακα
Υπολογίστε το δικό σας οικιακό ενεργειακό αποτύπωμα.
Το αποτύπωμα άνθρακα-carbon footprint αποτελεί μια μονάδα μέτρησης της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύει ένα προϊόν, μια εταιρεία, μια συσκευή κ.α.
Για λόγους ευκολίας η μέτρηση γίνεται σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί το αποτύπωμα άνθρακα είναι είτε να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνεται κατά την παραγωγή ενός προϊόντος ή να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που προκαλείται από αυτό.


Άσκηση ρεφλεξολογίας για αποτοξίνωση


Το μασάζ στα πόδια χαλαρώνει όλο το σώμα
Κάποιες ασκήσεις reflex μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας ...
  • Απλώστε μια μεγάλη πετσέτα σε μια επίπεδη και άνετη επιφάνεια, όπως στο κρεβάτι ή στο στρώμα γυμναστικής.
  • Καθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά.
  • Βάλτε περίπου 1 κουταλιά της σούπας έλαιο για μασάζ στα χέρια σας και τρίψτε τα μεταξύ τους.
  • Κάντε εναλλακτικές και κυκλικές πιέσεις στο μισό κάτω μέρος της καμάρας, επί ένα λεπτό και στα δύο πόδια. Με το μασάζ αυτό γίνεται ενεργοποίηση των εντέρων και αποβάλλονται οι τοξίνες. Με τις εναλλακτικές πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις πετυχαίνεται χαλάρωση στην περιοχή των εντέρων, από τα οποία αποβάλλονται οι τοξίνες και με τις κυκλικές πιέσεις γίνεται αποτοξίνωση.
  • Κάντε κυκλικές κινήσεις για ένα λεπτό και στα δύο πέλματα, στο κέντρο της καμάρας, μεταξύ δεύτερου και τρίτου δαχτύλου. Εκεί βρίσκονται τα αντανακλαστικά σημεία των νεφρών και με την διέγερση των αντανακλαστικών σημείων αποβάλλονται όλες οι χημικές ουσίες και οι τοξίνες.

Βιβλιογραφία

Ρεφλεξολογία, by Sonia D.K. Molfeta, Eκδ. Πορφύρα

Τσάι για την αποσυμφόρηση λεμφαδένων


Αποσυμφόρηση λεμφαδένων
Τσάι για την αποσυμφόρηση λεμφαδένων
Τσάι με βότανα που έχουν θετικές επιδράσεις στους λεμφαδένες.
Η τακτική κατανάλωση αυτού του τσαγιού βοηθάει στην αποσυμφόρηση των λεμφαδένων, ειδικά, όταν είναι διογκωμένοι.
Συνταγή τσαγιού για τους διογκωμένους λεμφαδένες:
Υλικά
  • 2 κουταλάκια γλυκού καλέντουλα
  • 2 κουταλάκια γλυκού κολλιτσίδα 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βερμπάσκο ή φλομόχορτο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος
Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα υλικά και ετοιμάζετε το αφέψημα
Πιείτε 2-3 φλιτζάνια ημερησίως για αρκετές εβδομάδες.
Βιβλιογραφία
Βότανα για γυναίκες, Agatha Moore, EVRIPOS

Ηλεκτρονικές συσκευές gadgets που αυτοδιαλύονται στον ανθρώπινο οργανισμό


Ερευνητές από το Tufts, Northwestern και το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Urbana-Champaign κατασκεύασαν ηλεκτρονικές συσκευές gadgets που αυτοδιαλύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πλακέτες αυτές εισάγουν νέες δυνατότητες για ιατρικά εμφυτεύματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και σαν εργαλεία κατασκόπων.
Η τεχνολογία, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό Science, ονομάζεται ''απορροφήσιμα ηλεκτρονικά''.
Τα συστήματα αυτά λειτουργούν κανονικά και όταν σταματούν να είναι αναγκαία, αυτοδιαλύονται από το νερό. Η πλέον άμεση εφαρμογή είναι για ιατρικές συσκευές που θα τοποθετούνται  στο ανθρώπινο σώμα για μια καθορισμένη χρονική περίοδο μετά την εμφύτευση από τους χειρουργούς.
Τα νέα ηλεκτρονικά είναι φτιαγμένα από πυρίτιο, όπως ακριβώς τα συμβατικά ηλεκτρονικά. Το τέχνασμα για να διαλύονται στο νερό είναι να κατασκευάζεται το πυρίτιο εξαιρετικά λεπτό. Αυτοδιαλύεται με ρυθμό περίπου 1 νανόμετρο ανά ημέρα στο σώμα. Για ένα τυπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα πλακιδίων η διάλυση θα γινόταν σε 1000 χρόνια. Όμως, ένα 20-νανομέτρων τσιπ πυριτίου, μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Οι ερευνητές που σχηματίζουν τα καλώδια και τα άλλα μεταλλικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών συσκευών χρησιμοποιούν και μαγνήσιο, ένα βιοφιλικό μέταλλο που ήδη χρησιμοποιείται σε ιατρικές συσκευές,  όπως τα stent. Το μαγνήσιο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επίσης διαλύεται σε νερό, όταν οι κατασκευές είναι λεπτές. Οι συσκευές βασίζονται σε επαγωγικά πηνία και όχι σε δυνητικά τοξικές, μη απορροφήσιμες μπαταρίες.
Το τσιπ καλύπτεται από οξείδιο του μαγνησίου, σε συνδυασμό με ένα εξωτερικό μανδύα από μετάξι, του οποίου οι ιδιότητες διάλυσης στο ανθρώπινο σώμα είναι καλά κατανοητές, λόγω των εφαρμογών του σε ράμματα μεταξιού.
Συνολικά, το σύστημα γίνεται ένα είδος κάψουλας χρόνο-απελευθέρωσης και το πάχος του καλύμματος καθορίζει το πόσο γρήγορα τα σωματικά υγρά θα αρχίσουν την διάλυση του τσιπ.
Η ομάδα δημιούργησε demo συσκευές εξαρτήματα, όπως τρανζίστορ, αντιστάσεις, διόδους και αισθητήρες.
Μια άμεση χρήση για αυτές τις συσκευές μπορεί να είναι για να σκοτώνουν τα βακτήρια με θέρμανση σε μια συγκεκριμένη περιοχή εντός του σώματος. Άλλα απορροφήσιμα ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βηματοδότες, συσκευές παρακολούθησης θερμοκρασίας ή συστήματα παροχής φαρμάκων.
Το όφελος σε έναν ασθενή είναι ότι απαιτείται μόνο μία χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των συστατικών και το γεγονός ότι διαλύονται μειώνει τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων επιπλοκών.
Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την DARPA, the Defense Department's mad science arm η οποία προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις χρήσεις των μικρών ηλεκτρονικών συσκευών που εξαφανίζονται όταν εκτεθούν σε νερό. Εξαφανίζονται οι αισθητήρες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην κατασκοπία.
Μεταξύ των χρήσεων έξω από το ιατρικό τομέα,  τα απορροφήσιμα  ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση μεγάλων διαρροών χημικών ουσιών, όπως των πετρελαιοκηλίδων.
Αυτή η τεχνολογία είναι ιδανική και για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Θα είναι ενδιαφέρον να έχουμε συσκευές που διαρκούν για ένα ή δύο χρόνια και στη συνέχεια απορροφώνται, σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον ή να δημιουργούν απόβλητα.
Βιβλιογραφία
popularmechanics.com


Όταν οι άλλοι μας πληγώνουν


Θέλει τέχνη να ξεπερνάει κάποιος ανώδυνα την απόρριψη.
Πολλές φορές τα λόγια ή οι πράξεις των άλλων μας πληγώνουν.
Τότε μας καταλαμβάνει άγχος και φόβος, η αντίληψή μας θολώνει και ξεσπάμε με θυμό.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μα φυσικά γιατί το παίρνουμε προσωπικά και αισθανόμαστε απόρριψη.
Ξεπεράστε το εύκολα κάνοντας αποδοχή του εαυτού σας.
Ο αυτοσεβασμός και το αίσθημα ασφάλειας απομακρύνουν από τα αρνητικά αισθήματα απόρριψης.
Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά σας και τότε θα λάβετε τα μηνύματα επιβεβαίωσης που περιμένετε από τους άλλους.
Μόλις αποδεχτείτε τον εαυτό σας ο κόσμος θα πάψει να είναι αφιλόξενος και απορριπτικός.
Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε ...
Βιβλιογραφία
Μην το παίρνεις προσωπικά, Elayne Savage, Εκδ. Το Βήμα

Μήπως κινδυνεύετε με απόλυση;


Είναι φανερό ότι ζούμε σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή που τα εργασιακά δεδομένα έχουν ανατραπεί.
Οι ισορροπίες στην ασφάλεια της εργασίας έχουν κι αυτές διαταραχθεί σημαντικά και κανείς μας πια δεν ξέρει τι να περιμένει. Ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους και η εργασιακή ανασφάλεια τους κάνει δυστυχισμένους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βιώνουν με αγωνία την καθημερινή παρουσία στη δουλειά, και το άγχος μήπως είναι οι επόμενοι τους αποδιοργανώνει στην καθημερινότητά τους.
Το καλύτερο όπλο απέναντι σε ένα φόβο είναι να τον αντιμετωπίσετε, με τα δικά σας μέσα, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται μιας και η ανάγκη να διατηρήσει κανείς τη θέση εργασίας του σήμερα, παρά τις υποχρεώσεις ή τις δυσκολίες που συναντά, γίνεται παράγοντας υπερβολικού άγχους, ακόμα και υποταγής.
Οι περισσότεροι δεν έχουμε ελπίδες για ανέλιξη ή οικονομική βελτίωση και μοιάζει να έχει ακυρωθεί η όποια προσωπική επιθυμία.
Όλοι έχουμε δεχτεί συνθήκες και τροποποιήσεις τόσο σε μισθολογικό επίπεδο όσο και στον τρόπο δουλειάς μας, το ωράριο.
Προσαρμοζόμαστε, όμως και ο φόβος καλά κρατεί. Το καθημερινό στρες και η απαξίωση ειδικά στη γενιά των 25-35 είναι συνεχές φαινόμενο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχεί κανείς, όμως δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας καταβάλλει.
Για να μη βουλιάξετε, κυρίως ψυχικά, και να περάσετε όσο πιο καλά μπορείτε αυτήν τη φάση, χρειάζεται προσοχή και ανασυγκρότηση.
-Όσο είστε στη δουλειά, συγκεντρωθείτε! Αν γίνουν έμμονη ιδέα η σκέψη της απόλυσης, ο φόβος και το κενό, μπορεί εκτός από την ψυχική σας υγεία να βλάψετε και την ποιότητα της δουλειάς σας. Εξάλλου μπορεί και να μην απολυθείτε ποτέ. Δώστε νόημα σε αυτό που κάνετε εδώ και τώρα. Φανταστείτε η ανησυχία σας για να ΜΗΝ συμβεί κάτι τέτοιο να σας οδηγήσει ακριβώς εκεί που φοβάστε.
-Η δουλειά δεν είναι όλη η ζωή μας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της. Ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον, οι δικοί σας άνθρωποι μπορούν να σας στηρίξουν ψυχικά και να σας αποφορτίζουν στις δύσκολες εντάσεις. Κι όταν μπορούμε να αποφορτιστούμε, μπορούμε να πάρουμε ανάσες και να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι.
-Αναζητήστε σημεία σταθερότητας στον ίδιο σας τον εαυτό. Αν χρειάζεστε βοήθεια, ζητήστε τη, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εγκλωβιστεί. Βρείτε σημεία αναφοράς που σας στηρίζουν μέσα σας και γύρω σας, ώστε να μη νιώθετε μονίμως ότι περιμένετε τα μαντάτα της απόλυσης.
-Προσπαθήστε να αναπνεύσετε κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, που διώχνουν τις βαριές σκέψεις και σας αναζωογονούν. Προσφερθείτε να βοηθήσετε κάποιο δικό σας, κάντε ένα σπορ, διαβάστε κάποιο βιβλίο, μιλήστε με τους αγαπημένους σας.
Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να δημιουργείτε γύρω σας θετική ατμόσφαιρα, οι δύσκολες καταστάσεις μας κάνουν πιο δυνατούς.
Πηγή
noikokyra.gr


Σπιτικές συνταγές για απολέπιση



Απολέπιση - Peeling
Η απολέπιση είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και συμβάλλει στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας της επιδερμίδας και  στην αποβολή των τοξινών. Το δέρμα μας ανανεώνει καθημερινά τα κύτταρά του δημιουργώντας νέα, αλλά τα νεκρά κύτταρα μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, πάνω από τα νέα, κάνοντάς την θαμπή και τραχιά.
Η απολέπιση κάνει την επιδερμίδα να λάμπει.
Μυστικά για αποτελεσματική απολέπιση:
-Η απολέπιση πρέπει να γίνεται όταν το δέρμα είναι νωπό, όπως κατά τη διάρκεια του ντους.
-Απαραίτητα εργαλεία της απολέπισης είναι η λούφα και το σφουγγάρι.
-Η απολέπιση πρέπει να ξεκινάει από τα πόδια προς τα πάνω και να γίνεται με κυκλικές κινήσεις.
-Η ελαστική επιδερμίδα θέλει απολεπιστικό τζελ μία φορά την εβδομάδα, η τραχιά επιδερμίδα θέλει απολεπιστική κρέμα τέσσερις φορές την εβδομάδα, η σκληρή επιδερμίδα θέλει scrub με μεγάλους κόκκους τρεις φορές την εβδομάδα και η ευαίσθητη απολεπιστικό ζελ δύο φορές τον μήνα.
-Στο πρόσωπο απολέπιση γίνεται μία φορά την εβδομάδα αν έχετε ξηρό δέρμα, 2 φορές αν έχετε λιπαρό ή μεικτό και 2 φορές το μήνα αν έχετε ευαίσθητο. Αν ταλαιπωρείστε από ακμή γίνεται απολέπιση μία φορά την εβδομάδα με προϊόντα με σαλικυλικό οξύ που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζουν τους πόρους.
-Στο σώμα μπορείτε να κάνετε και καθημερινά  απολέπιση επιμένοντας στα δύσκολα σημεία (γόνατα, αγκώνες).
Τα απολεπιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με φυτικά ή θαλάσσια συστατικά, εκχυλίσματα φρούτων, αλλά και μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες που ενυδατώνουν την επιδερμίδα.
Σπιτικές συνταγές για απολέπιση
1η Σπιτική συνταγή για απολέπιση
Ανακατέψτε 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με μια χούφτα φράουλες ψιλοκομμένες και τρίψτε με το μείγμα το σώμα σας. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά ξεβγάλετε με κρύο νερό.
2η Σπιτική συνταγή για απολέπιση
Ανακατέψτε 6 κουταλιές μέλι, 6 κουταλιές ζάχαρη και 6 κουταλιές κρέμα γάλακτος και κάντε με το μείγμα απαλό μασάζ σε όλο το πρόσωπο και το σώμα, αφήστε το 15 λεπτά και  μετά ξεβγάλετε με χλιαρό νερό.
3η Σπιτική συνταγή για απολέπιση
Ανακατέψτε 6 κουταλιές ελαιόλαδο, με 6 κουταλιές ζάχαρη και κάντε με το μείγμα μασάζ με κυκλικές κινήσεις και αφήστε το 15 λεπτά. Μετά ξεβγάλετε με άφθονο χλιαρό νερό.
4η Σπιτική συνταγή για απολέπιση
Ανακατέψτε 18 κουταλιές της σούπας τρίμμα καρύδας με 6 κουταλιές σιμιγδάλι κι 6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη  και με το μείγμα κάντε μασάζ με γρήγορες κυκλικές κινήσεις σε όλο το σώμα για λίγα λεπτά. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με άφθονο κρύο γάλα.
Σπιτική συνταγή για θεραπευτικό, συσφικτικό και τονωτικό πίλινγκ

Ανακατέψτε 1 κούπα ελαιόλαδο με 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και 6 κουταλιές της σούπας ψιλό ιωδιούχο αλάτι και κάντε 2-3 λεπτά μασάζ με το μείγμα στην περιοχή που υπάρχει επιδερμική χαλάρωση στο σώμα. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα και τονώνεται η επιδερμίδα. 


Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς


Ο αμφιβληστροειδής είναι μια ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό πίσω μέρος του βολβού του ματιού. Περιέχει τα φωτοευαίσθητα νευρικά κύτταρα τα οποία μετατρέπουν τα οπτικά ερεθίσματα σε ηλεκτρικά σήματα που διαβιβάζονται στον εγκέφαλο.
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ICD-19 H33 είναι μια οφθαλμική πάθηση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής, αποκολλάται από τον υποκείμενο χιτώνα του ματιού, τον χοριοειδή.
Αρχικά η αποκόλληση μπορεί να είναι τοπική, αλλά χωρίς άμεση θεραπεία ολόκληρος ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και τύφλωση. Αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
•     Ρηγματογενής αποκόλληση: οφείλεται σε ρωγμή στον αμφιβληστροειδή η οποία επιτρέπει να περάσει υγρό από κάτω και να τον αποκολλήσει
•     Εξιδρωματική αποκόλληση: οφείλεται σε φλεγμονές, τραύμα ή αγγειοπάθειες που επιτρέπουν την συσσώρευση υγρού χωρίς ρωγμή
•     Ελκτική αποκόλληση: ινώδης ιστός λόγω φλεγμονής ή νεοαγγείωσης (πχ διαβήτης) προκαλεί έλξεις στον αμφιβληστροειδή
Ο κίνδυνος αποκόλλησης σε κατά τα άλλα φυσιολογικά μάτια είναι περίπου 5 στις 100.000 το χρόνο. Η αποκόλληση είναι πιο συχνή σε μέσης ηλικίας άτομα ή σε μεγαλύτερους σε ηλικία με ποσοστά περίπου 20 στις 100.000 το χρόνο.
Αιτίες αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
-Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή σε υψηλή μυωπία (πάνω από 6 διοπτρίες) λόγω μεγαλύτερου μήκους των ματιών αυτών και λέπτυνση του χιτώνα. Ο κίνδυνος κατά την διάρκεια της ζωής αυξάνει σε 1 προς 20. Η μυωπία συνδέεται με το 67% των αποκολλήσεων και αφορά συνήθως νεότερους ασθενείς.
-Επίσης, η χειρουργική του καταρράκτη μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση, ειδικά, σε επιπλεγμένα χειρουργεία. Ο κίνδυνος αυξάνει από  5-16 στα 1000 χειρουργεία καταρράκτη με ιδιαίτερη αύξηση κατά 7% στους υψηλά μυωπικούς ασθενείς.
-Τα τραύματα που αφορούν την περιοχή του ματιού μπορούν να αποτελέσουν αιτία για ρωγμές με συνέπεια την αποκόλληση.
-Τέλος, οι ελκτικές αποκολλήσεις συνδέονται κυρίως με την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και την νεοαγγείωση που προκαλεί στις προχωρημένες μορφές.
Σημεία και συμπτώματα
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς έπεται, συνήθως, μετά από μια οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς που δημιουργεί έλξη στον αμφιβληστροειδή και που δίνει συμπτώματα όπως φωτοψίες (λάμψεις) και μυωψίες (μυγάκια).
Παρόλο που περισσότερες αποκολλήσεις υαλοειδούς δεν οδηγούν σε αποκόλληση υαλοειδούς, αυτές που το κάνουν προκαλούν τα εξής συμπτώματα: σκιά ή κουρτίνα στο περιφερικό οπτικό πεδίο που αργά προχωράει προς το κέντρο, οι ευθείες γραμμές αρχίζουν να φαίνονται τεθλασμένες και κεντρική απώλεια όρασης.
Ο ασθενής συνήθως δεν νιώθει πόνο, εμφανίζει όμως ενοχλήσεις ή διαταραχές της όρασης τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσει:
•     Θόλωση της όρασης ή απώλεια όρασης σε μέρος του οπτικού πεδίου.
•     Ξαφνικές λάμψεις ή «αστραπές» στο οπτικό πεδίο (φωταψία).
•     Στίγματα ή «μυγάκια» που φαίνονται να πηγαινοέρχονται στο οπτικό πεδίο.
•     Εμφάνιση ενός θολού «πέπλου» ή «σύννεφου καπνού» που εμποδίζει την όραση.
Θεραπεία
  • Laser
Το laser χρησιμοποιείται για να περιχαρακωθούν οι ρωγμές σε επίπεδο αμφιβληστροειδή ως προληπτική αγωγή που θα εμποδίσει την αποκόλλησή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με λέιζερ (φωτοπηξία), το οποίο καίει τοπικά τον ιστό και δημιουργεί ουλή, η οποία λειτουργεί σαν κόλλα και συγκρατεί τον αμφιβληστροειδή στην κανονική του θέση.
  • Χειρουργική επέμβαση
Εναλλακτικά, η συγκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να γίνει με επέμβαση κατά την οποία καταψύχεται απότομα ο ιστός στην περιοχή της αποκόλλησης. Και σε αυτή την περίπτωση η ουλή που σχηματίζεται λειτουργεί σαν κόλλα.

  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία με λέιζερ ή κρυοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση. 
Υπάρχουν τρία είδη:
•     Ρετινοπηξία με αέριο: διοχετεύεται μέσα στο μάτι μια φυσαλίδα αδρανούς αερίου που ασκεί πίεση και σπρώχνει τον αμφιβληστροειδή πίσω στην κανονική του θέση. Το αέριο απορροφάται από τον οργανισμό και εξαφανίζεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων.Μέχρι να γίνει αυτό, ο ασθενής δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να κληθεί να κρατά το κεφάλι του σε συγκεκριμένη στάση για αρκετές ημέρες. Αυτό πιθανώς θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό από το να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
•     Εναλλακτικά, αντί για αέριο μπορεί να διοχετευτεί στο μάτι ένα λάδι σιλικόνης, το οποίο όμως πρέπει να αφαιρεθεί αργότερα με δεύτερο χειρουργείο.
•     Ελαστικά μοσχεύματα: μια ελαστική ταινία τοποθετείται στο εξωτερικό του ματιού και το πιέζει ελαφρά πάνω στον αμφιβληστροειδή.
  • Υαλοειδεκτομή
Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται η αιτία της αποκόλλησης, το υαλώδες και επιπεδώνεται ο αμφιβληστροειδής με ειδικό βαρύ υγρό και αέρα, ενώ οι ρωγμές και ο αποκολλημένος αμφιβληστροειδής «κολλά» με ενδοlaser. Στο τέλος τοποθετείται ειδικό αέριο που απορροφάται σε λίγες ημέρες μόνο του ή λάδι σιλικόνης που απαιτείται αφαίρεση μετά από 2-3 μήνες ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που το υαλώδες σώμα συρρικνώνεται, αποκολλάται από το τοίχωμα του ματιού και δημιουργεί τάση που τραβά τον αμφιβληστροειδή προς τα εμπρός. Η υαλοειδεκτομή θεωρείται από πολλούς η καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος της αποκόλλησης.
Μετά το χειρουργείο η όραση επανέρχεται σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων, όπου βελτιώνεται σταδιακά ποιοτικά και ποσοτικά. Η όραση μπορεί να επανέλθει πλήρως αν η αποκόλληση είναι περιφερική, ενώ αν η ωχρά κηλίδα αποκολληθεί τότε η οπτική οξύτητα μπορεί να μην είναι η ίδια όπως πριν. Σημαντικό ρόλο παίζει η χρονιότητα και για το λόγο αυτό η επιτυχία της επέμβασης συνδέεται άμεσα με τον χρόνο αντιμετώπισης. Είναι φανερό ότι αν η αποκόλληση παραμείνει αθεράπευτη τότε η τύφλωση είναι θέμα λίγων ημερών.
Πρόληψη
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί μερικές φορές να προληφθεί. Τα μυγάκια και οι λάμψεις είναι αιτίες για τις οποίες πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με τον οφθαλμίατρό μας.
Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την οπίσθια αποκόλληση υαλώδους που δεν χρειάζεται αγωγή, την ύπαρξη κάποιας ρωγμής που απαιτεί θεραπεία με laser ή την ύπαρξη αρχικής αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς που απαιτεί επείγον χειρουργείο.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου και κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση. 
Η χειρουργική του καταρράκτη και ειδικά εκείνη με επιπλοκές μπορεί να συνδέεται με μια αποκόλληση. 
Τραύματα στα μάτια, ειδικά από δραστηριότητες που αφορούν πολεμικές τέχνες (μποξ, καράτε) μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες περιφερικές ρωγμές (διάλυση) και να οδηγήσουν σε αποκόλληση. Οι αθλητές αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται συχνά από οφθαλμίατρο.
Η υψηλή μυωπία, επίσης, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καθότι συνδέεται με κάποιες περιφερικές εκφυλίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ρωγμές. Η  βυθοσκόπηση στους μύωπες ειδικά της περιφέρειας μπορεί να διαγνώσει αλλοιώσεις που συνδέονται με αποκόλληση. Το σκύψιμο και η άρση βαρών δεν θεωρούνται επικίνδυνες για αποκόλληση. Αντίθετα το έντονο και συχνό τρίψιμο των ματιών και η άσκηση μηχανικής πίεσης στα μάτια καλό είναι να αποφεύγονται.


Σαλάχι


Το σαλάχι είναι μεγάλο ψάρι, το οποίο έχει φαρδιά πτερύγια και ουρά.  Μερικά από αυτά προκαλούν ηλεκτρικές εκκενώσεις από την ουρά και τα άκρα.
Το σαλάχι ή σελάχι είναι είδος ψαριού και ανήκει στο γένος Ράγια, είναι δε γνωστό και με τις ονομασίες βάτος, ράγια και ράσσα. Τα σαλάχια φτάνουν σε μεγάλο βάθος, βρίσκονται δε σχεδόν σε όλες τις θάλασσες. 
Το σώμα τους είναι ατρακτοειδές και φέρει μεγάλα πτερύγια που τα βοηθούν με διάφορες κυματοειδείς κινήσεις να κολυμπούν και να ελίσσονται πολύ γρήγορα. Είναι πεπιεσμένα στην κοιλιά και ο σκελετός τους είναι χόνδρινος. Τα πτερύγια του σαλαχιού ενώνονται με το κεφάλι, ενώ το στόμα του βρίσκεται στο μέρος της κοιλιάς, έχει δε σχήμα εγκάρσιας τομής. Τα δόντια του είναι πριονωτά. Το δέρμα της ράχης είναι σκληρό μοιάζοντας με αυτό των καρχαριοειδών, είναι δε χρώματος γκρίζου, κιτρινωπού ή ελαιοπράσινου, φέρει δε σε ορισμένα είδη και κηλίδες. Η όσφρηση και η όρασή του είναι εξαιρετικά αναπτυγμένες. Τα μάτια του βρίσκονται στη ράχη, ενώ σε ορισμένα είδη είναι τοποθετημένα πλευρικά στο κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο ρύγχος. Η αφή του βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος. Το σαλάχι έχει φάρυγγα και οισοφάγο μυώδεις και ισχυρούς. Το στομάχι του είναι σε σχήμα θυλάκου ενώ το έντερό του είναι μικρό σε μήκος και ευθύγραμμο. Το άκρο του σώματός του καταλήγει σε μακριά ουρά που μοιάζει με μαστίγιο, η άκρη της οποίας σε αρκετά είδη έχει δηλητήριο και σε μερικά ηλεκτρισμό. Αποτελεί ισχυρό όπλο αλλά και όργανο αναπαραγωγής. Το μήκος τους φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος τους τα 50 κιλά, ενώ Πολλαπλασιάζονται με αβγά που γονιμοποιούνται μέσα στο σώμα του θηλυκού και παραμένουν εκεί μέχρι την επώαση, μετά 5-12 μήνες, ανάλογα με το περιβάλλον. Τα μικρά σαλαχάκια βγαίνουν τότε ζωντανά από το σώμα του θηλυκού (6-7). 
Τα σαλάχια είναι σαρκοφάγα και επιτίθενται σε κοπάδια ψαριών τρώγοντας μεγάλες ποσότητες. Μερικά είδη θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο, γιατί προκαλούν ηλεκτρικές εκκενώσεις από την ουρά και τα άκρα.
Τα σαλάχια ψαρεύονται για τη σάρκα των πτερυγίων τους, που είναι εξαιρετικά εύγευστη, αλλά και για το δέρμα τους, ενώ απο το συκώτι τους εξάγεται έλαιο πλούσιο σε βιταμίνη D.
Ψαρεύεται και με ψαροντούφεκο.
Το σαλάχι γίνεται πολύ νόστιμο στο φούρνο.