Αρχική

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο


Η βιταμίνη D όπλο κατά του καρκίνου.
 Η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και ωοθηκών.
Η αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης αυτής, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές που χάνονται κάθε χρόνο.
Η καθημερινή λήψη 1.000 IU (διεθνών μονάδων) που ισοδυναμούν με 25 mcg βιταμίνης D3, δυνατόν να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου, κατά 30% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα ειδικών για την πρόληψη του καρκίνου από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Διεξήγαγαν μια συστηματική ανάλυση όλων των επιστημονικών μελετών σχετικών με τη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου που δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο του 1966 έως το Δεκέμβριο του 2004. Η πολύπλοκη αυτή συστηματική ανάλυση συμπεριέλαβε 63 έρευνες που αφορούσαν στη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου. Από αυτές οι 30 ήσαν για τον καρκίνο παχέος εντέρου, οι 13 για τον καρκίνο του μαστού, οι 26 για τον καρκίνο του προστάτη και οι 7 για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η εργασία αυτή μας προσφέρει μια πιο αξιόπιστη εικόνα της πραγματικότητας, σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου από ότι οποιαδήποτε άλλη έρευνα από μόνη της.
Ο καρκίνος του μαστού θα προσβάλει 1 γυναίκα σε κάθε 8 κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η μαστογραφία, χάρις στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, είναι σε θέση να μειώνει τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού κατά 20%. Όμως η χρήση της βιταμίνης D θα μπορούσε σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, να βρίσκεται στη βάση της πρόληψης της νόσου.
Παγκοσμίως, παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D στους ανθρώπους. Η εν λόγω έλλειψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, μπορεί να είναι υπεύθυνη για μερικές χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών και άλλων καρκίνων.
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί ότι το ανώτερο ασφαλές όριο βιταμίνης D που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά είναι 2.000 IU (ισοδυναμούν με 50 mcg). Οι ειδικοί για την πρόληψη του καρκίνου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εισηγούνται την καθημερινή λήψη 1.000 IU βιταμίνης D. Η λήψη περισσότερων από 2.000 IU βιταμίνης D, εμπεριέχει τον κίνδυνο υπερβολικής απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλεί βλάβες στου νεφρούς και στο συκώτι.
Το κόστος της πρόληψης καρκίνων, δια μέσου της καθημερινής λήψης βιταμίνης D, είναι πολύ χαμηλό. Πράγματι η διατροφή μπορεί να προσφέρει την ποσότητα αυτή χωρίς να χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να χορηγείται επιπρόσθετο συμπλήρωμα της βιταμίνης.
Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 100 IU βιταμίνης D. Το τυρί, το γιαούρτι όπως επίσης και ο χυμός πορτοκαλιού ή άλλα τρόφιμα που εμπλουτίζονται τώρα σε βιταμίνη D, είναι σε θέση να προσφέρουν τις 1.000 μονάδες βιταμίνης D που απαιτούνται καθημερινά για την πρόληψη καρκίνων. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D όπως, επίσης και η μαργαρίνη και το κρέας.
Η βιταμίνη D3 που είναι η ενεργός μορφή της βιταμίνης, συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια το πρόβλημα έλλειψης βιταμίνης D. είναι μεγαλύτερο. Επίσης το ίδιο συμβαίνει σε ανθρώπους με σκούρο ή μαύρο χρώμα δέρματος στους οποίους χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να γίνεται ικανοποιητική σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι μια πολύπλοκη ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για τα τελευταία 38 χρόνια, δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ ικανοποιητικών επίπεδων βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα για αυτές του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.
Τα δεδομένα που υπάρχουν στηρίζουν την άποψη ότι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμίνης D, της τάξης των 1.000 μονάδων ημερησίως, διαμέσου της διατροφής ή και συμπληρωμάτων, θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά και με ασφάλεια με ένα σχετικά πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος, στην πρόληψη καρκίνων και θανάτων που προκύπτουν.

Οι πολλαπλές χρήσεις του ηλίανθου


Ο ηλίανθος είναι πολύ χρήσιμο φυτό.
Ο Ηλίανθος (Helianthus) περιλαμβάνει 65 ως 100 περίπου είδη, πολυετή ή μονοετή ποώδη, ιθαγενή της αμερικανικής ηπείρου. Η καλλιέργεια του ήταν γνωστή από το 3000 π.χ. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων και τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.
  • Η τεράστια οικονομική του σημασία οφείλεται στο λάδι ηλιέλαιο που περιέχουν οι καρποί του (ηλιόσποροι) σε ποσοστό 25% ως 32%. Το λάδι παραλαμβάνεται με έκθλιψη. Το ηλιέλαιο συνίσταται για τηγάνισμα επειδή η θερμοκρασία καπνίσματος του είναι υψηλή και φτάνει περίπου στους 230 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι, ενώ οι πολύ μικροί χρησιμοποιούνται ως πτηνοτροφή. Από τους αλεσμένους σπόρους παράγεται ένα ποτό που μοιάζει με τον καφέ, καθώς και ένα είδος ψωμιού. Επίσης, από τους σπόρους παράγεται ένα είδος φυστικοβούτυρου ενώ από τους κόνδυλους αλκοόλη.
  • Από το είδος Ηλίανθος ο κονδυλώδης (H. tuberosus)χρησιμοποιούνται οι εδώδιμοι κόνδυλοι που έχουν γεύση αγγινάρας και είναι γνωστοί με την ονομασία κολοκάσια.
  • Τέλος, τα περικάρπια (φλοιοί) των ηλιόσπορων συμπιεσμένα σε συμπαγή μάζα, τα υπολείμματα των σπόρων (35% πρωτεΐνη) μετά την εξαγωγή του λαδιού, τα φύλλα και οι κόνδυλοι του ηλίανθου χρησιμοποιούνται ως συστατικό των κτηνοτροφών και των πτηνοτροφών.
  • Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, ενώ από τα άνθη του εξάγεται μία κίτρινη χρωστική. Από τα περικάρπια και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη, ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες.
  • Τέλος, από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή συσσωμάτων βιομάζας (pellets), ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ. Μάλιστα, κατά την καύση του βιοντίζελ που προέρχεται από τον ηλίανθο, εκλύεται μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απορροφήσει το φυτό στη διάρκεια της ημέρας κι έτσι συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Βιβλιογραφία
Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (Τόμος 26)

Βιολογικές θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα


Η κλασσική χημειοθεραπεία δεν ωφελεί τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Παρόλο που η κλασσική χημειοθεραπεία έχει κάποια αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, δεν φαίνεται να ωφελεί τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο ή με άλλους ιστολογικούς τύπους.
Παράλληλα, η γνώση της βιολογίας του καρκίνου του πνεύμονα και των διαφόρων «μονοπατιών» που ενεργοποιούνται από μόρια «κλειδιά» κατά την καρκινογένεση, οδήγησε στη διατύπωση της υπόθεσης ότι θεραπείες οι οποίες στοχεύουν τα βιολογικά αυτά μόρια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνονται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες βασίζονται στους περιγραφέντες μοριακούς στόχους, όπως η γονιδιακή θεραπεία και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή με τροποποιητές της βιολογικής απάντησης σε κυτταρικό επίπεδο. Οι βιολογικές θεραπείες ως «έξυπνες βόμβες» κατευθύνονται σε ειδικούς στόχους στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η θεραπεία γίνεται περισσότερο συγκεκριμένη, πιο ειδική και λιγότερο τοξική.
Τα βιολογικά φάρμακα που έχουν αποτελεσματικότητα στον καρκίνο του πνεύμονα εντάσσονται στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων και των μικρών μορίων με δραστικότητα τυροσινικής κινάσης.

Μονοκλωνικά αντισώματα
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια, τα οποία είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προσκολλώνται σε συγκεκριμένους κυτταρικούς «δέκτες» και να εμποδίζουν την ενεργοποίησή τους. Οι δέκτες αυτοί είναι πρωτεΐνες - υποδοχείς, στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες προσκολλώνται διάφορα πρωτεϊνικά μόρια που παίζουν το ρόλο παραγόντων κυτταρικής ανάπτυξης. Προκαλείται έτσι μια πολύπλοκη βιοχημική αντίδραση, η οποία επηρεάζει τελικά τα γονίδια του κυττάρου. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή μηνύματος, το οποίο «ειδοποιεί» το κύτταρο να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό του και να πολλαπλασιαστεί. Σε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα οι πρωτεϊνικοί αυτοί υποδοχείς παραμένουν ενεργοποιημένοι λόγω μεταλλάξεων, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διαρκές μήνυμα αναπαραγωγής. Παράλληλα, τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να υπερεκφράζουν τα παραπάνω μόρια σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, πράγμα που οδηγεί στην αποστολή περισσότερων τέτοιων μηνυμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, τα μονοκλωνικά αντισώματα προσδεμένα στους κυτταρικούς υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα Bevacizumab (Avastin) έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα όταν χορηγείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Έχει ως στόχο τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα και δρα στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, να αποκόπτεται η τροφοδοσία του όγκου με αίμα και κατ’ επέκταση η αύξηση και εξάπλωσή του. 

Αναστολείς τυροσινικών κινασών
Οι τυροσινικές κινάσες είναι ένζυμα, πρωτεΐνες που προκαλούν αλλαγές σε άλλες ουσίες. Αναστέλλοντας τις κινασικές τυροσίνες, τα φάρμακα αυτά διακόπτουν την αλυσιδωτή αντίδραση, που πολλές φορές ξεκινά με έναν ενεργοποιημένο δέκτη και, στην περίπτωση του καρκίνου, καταλήγει σε ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.
Το μόριο erlotinib π.χ. (Tarceva) και το gefitinib (Iressa) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνoυν την πρόγνωση ασθενών οι οποίοι πάσχουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η γονιδιακή θεραπεία
Η πρόοδος στον τομέα της μοριακής βιολογίας και η κατανόηση της καρκινογένεσης του καρκίνου του πνεύμονα οδήγησαν στην ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών γονιδιακής θεραπείας. Με τον όρο γονιδιακή θεραπεία εννοούμε την εισαγωγή στον οργανισμό «κομματιών» γενετικού υλικού με διάφορους φορείς (π.χ. ιούς). Διακρίνεται σε διορθωτική, κυτταροτοξική και ανοσορυθμιστική.
 Η διορθωτική γονιδιακή θεραπεία έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας των διαταραγμένων ογκοκατασταλτικών γονιδίων ή/και την αναστολή της ενεργοποίησης των ογκογονιδίων που προάγουν την αύξηση του όγκου. Παρόλο που σε μοντέλα ζώων φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα, δεν συμβαίνει το ίδιο στον άνθρωπο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να «διορθωθεί» κάθε ένα καρκινικό κύτταρο.
Η κυτταροτοξική γονιδιακή θεραπεία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή στον οργανισμό γονιδίων που επάγουν τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Η ανοσορυθμιστική γονιδιακή θεραπεία στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε ο ίδιος ο οργανισμός να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.
Παρόλο που υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματικές μελέτες, η γονιδιακή θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο εξαιτίας της δυσκολίας δημιουργίας φορέων του γενετικού υλικού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ανοσοθεραπεία του καρκίνου
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της κυτταρικής και μοριακής ανοσολογίας και κατ’ επέκταση σε αυτόν της ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Η λογική ανάπτυξης των διάφορων «εμβολίων» στηρίζεται στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευαισθητοποίησή του ειδικά απέναντι στα καρκινικά κύτταρα, προκειμένου να τα καταπολεμήσει. 

Βιβλία για όσους έχουν καρκίνο


Βιβλία ενθάρρυνσης για ίαση του καρκίνου
  • Το βιβλίο «Πώς νίκησα τον καρκίνο» της Margie Levine, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα 2006
  • Το βιβλίο «Καρκίνος του Μαστού» του Edward Creagan, Εκδόσεις Αλκυών, Αθήνα 2006
  • Το βιβλίο «Αυτή η μάχη κερδίζεται, κατανοώντας, προλαμβάνοντας και υπερνικώντας τον καρκίνο του μαστού», της Jane A. Plant, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2003
  • Γίνε ξανά καλά Carl Simonton, MD. Stephanie Mathews-Simonton James L. Creighton Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Όταν οι άντρες ξέρουν να κουνούν την βεντάλια


Στον έρωτα τα όνειρα πρέπει γίνονται πράξη...
Λέει μια γυναίκα στον άντρα της:
-''Μωρό μου χθες το βράδυ είδα ένα απίστευτο όνειρο. Κάναμε έρωτα και δίπλα από το κρεβάτι ήταν ένας μαύρος από την Αφρική που μας έκανε αέρα με μια βεντάλια κι αυτό μου έδινε τεράστια ικανοποίηση...''
Αποφασίζουν από κοινού να κάνουν πράξη το όνειρο και βρίσκουν σε ένα φανάρι ένα μαύρο στον οποίο προσφέρουν 100 Ευρώ αν δεχτεί να τους κάνει αέρα την ώρα που εκείνοι κάνουν σεξ.
Ο τύπος δέχεται και πάνε κι οι τρεις στο σπίτι...
Οι δύο σύζυγοι αρχίζουν να κάνουν έρωτα ενώ ο μαύρος τους κάνει αέρα σαν τέλειος αφρικανός σκλάβος, αλλά αποτέλεσμα ουδέν...
Λέει τότε η γυναίκα στον άντρα:
-"Αγάπη μου ίσως να δουλέψει αν αλλάξουμε τους ρόλους... εσύ να κάνεις αέρα κι αυτός ο μαύρος να έρθει στο κρεβάτι."
Ο άντρας δέχεται με δισταγμό κι ο μαύρος μπαίνει στο κρεβάτι, ενώ ο σύζυγος αρχίζει να κουνάει την τεράστια βεντάλια.
Λίγο αργότερα η γυναίκα αγγίζει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης κι αρχίζει να ουρλιάζει από ηδονή...
Μόλις βλέπει ότι η γυναίκα του φτάνει σε οργασμό και ζητάει κι άλλο ο σύζυγός κοιτάει τον μαύρο εξοργισμένος και του φωνάζει:
-"Κατάλαβες τώρα πώς κουνάνε τη βεντάλια, ρε βλάκα;"

Βραχύς χαλινός


O βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα στον άνδρα
Χαλινός είναι μια πτυχή δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους που ενώνει την βάλανο (κεφαλή του πέους) με το δέρμα του πέους. Η πτυχή αυτή είναι κανονικά ελαστική και με κανονικό μέγεθος, ώστε να μπορεί να ακολουθεί το πέος κατά την στύση.
Βραχύς χαλινός, ICD-10 N48.8, είναι εκείνη η συνθήκη κατά την οποία η πτυχή αυτή – ο χαλινός δηλαδή – είναι πιο κοντός από το φυσιολογικό – βραχύς χαλινός – και σαν συνέπεια έχει να έλκει την βάλανο κατά την στύση και να προκαλεί ενόχληση, δυσφορία, πόνο ή τσούξιμο κατά την διείσδυση στον κόλπο.
Κατά την διάρκεια της επαφής μπορεί να προκληθεί πλήρης ή μερική ρήξη του χαλινού με αποτέλεσμα μια αιμορραγία που τις περισσότερες φορές τρομάζει τον ασθενή.
Γενικά ο βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα:
• Έλξη της βαλάνου του πέους προς την κάτω επιφάνεια του κορμού του πέους.
• Επώδυνες σεξουαλικές πράξεις.
• Μερική ή ολική ρήξη του χαλινού κατά τη φάση της σεξουαλικής πράξης και αιμορραγία.
• Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδες.
Όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω πρέπει να γίνει διατομή του χαλινού.
Η επέμβαση είναι μία πράξη ρουτίνας και σχετικά απλή. Η κλασική χειρουργική μέθοδος έχει μία ολιγοήμερη μετεγχειρητική πορεία.
Βιβλιογραφία
www.circumstitions.com

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες


Βραστά λαχανικά
Τρώγοντας καθημερινά σαλάτες, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες.
Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω και «φτιάξτε» ένα γερό οργανισμό!
◊Παντζάρια
•        Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή νοηματική υγεία, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται σε αυτόν.
•        Επίσης, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επαναφέρουν σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
•        Έχουν διουρητική δράση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
•        Φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, του συκωτιού, του στομάχου και των νεφρών.
•        Ακόμα, καταπολεμούν τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και την αναιμία, διότι διαθέτουν αιμοποιητικές ιδιότητες.
•        Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , C, φολλικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τη λεγόμενη βιταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υπεύθυνης για την εμφάνιση εμφράγματος.
•        Τέλος, προτείνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, καθώς αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη.
◊Μπρόκολο
•        Τα μπρόκολα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
•        Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και προλαμβάνουν τον καταρράκτη.
•        Επιπρόσθετα, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και δρουν βοηθητικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
•        Αποτελούν πολύ καλό διουρητικό και καθαρτικό και έχουν ηρεμιστική δράση.
•        Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α , Β, C, όπως και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
◊Κουνουπίδι
•        Η κατανάλωση κουνουπιδιών φαίνεται να δρα ευεργετικά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υπέρταση.
•        Επιπλέον, έχουν καθαρτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος και της δυσκοιλιότητας.
•        Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τρώγοντας πάνω από μια φορά την εβδομάδα κουνουπίδι και μπρόκολο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη κατά 40-50%.
•        Ακόμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και βοηθούν στην επούλωση πληγών.
•        Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α, Β, C, φώσφορο, ασβέστιο, φολλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
◊Κολοκυθάκια
•        Τα κολοκυθάκια προτιμούνται βραστά από την πλειοψηφία, αν και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια, λοιπόν, απομακρύνουν τις βλέννες από το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη και εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες.
•        Ακόμα, βοηθούν στην όξυνση της όρασης και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
•        Προλαμβάνουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού.
•        Περιέχουν πολύ νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, νάτριο, λουτεΐνη, φολλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.
◊Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά)
•        Όποια χόρτα και αν επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών.
•        Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης.
•        Μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των χρόνιων δερματίτιδων.
•        Έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου.
•        Περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Καταναλώστε βραστές σαλάτες και δεν θα το μετανιώσετε. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στο μαγείρεμά τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο μεγάλης διάρκειας καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων.
Πηγή
newsbeast.gr

Βραδινή δίαιτα


Βραδινή δίαιτα - Dinner Diet
Η απώλεια είναι 2 κιλά σε 1 εβδομάδα.
Οι μερίδες του φαγητού είναι οι κανονικές (όχι απεριόριστη ποσότητα).
Σε όλες τις μερίδες επιτρέπεται 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
Το βραδινό φαγητό παραμένει το ίδιο όλες τις ημέρες.
Ανά δύο ημέρες περίπου το μεσημεριανό φαγητό είναι το ίδιο.
Κατάλληλη για διαβητικούς αν γίνει αντικατάσταση της μπανάνας με ξινόμηλο.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
Ημερομηνία έναρξης της δίαιτας:                                                            
Βάρος σώματος και λίπος:                                                     Προηγούμενο:     

Δευτέρα
Πρωί:
 Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: Στήθος κοτόπουλο, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Τρίτη
Πρωί:
 Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: Στήθος κοτόπουλο, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Τετάρτη
Πρωί:
  Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό:  2 μπιφτέκια, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Πέμπτη
Πρωί:
  Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: 2 μπιφτέκια, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Παρασκευή
Πρωί:
 Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Σάββατο
Πρωί: Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

Κυριακή
Πρωί: Γάλα και 1 τοστ
11: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μεσημεριανό: Φιλέτο γαλοπούλα, 1 σαλάτα, 1 φέτα ψωμί
18: 1 μπανάνα
Δείπνο: Σαλάτα της αρεσκείας σας, 1 φέτα ψωμί
Πριν κοιμηθείτε: 1 ποτήρι γάλα

by SAVVI DIET

Είναι η μύτη σας μπουκωμένη;


Βουλωμένη μύτη
Η μπουκωμένη μύτη, ICD-10 R09.81 είναι ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της καθημερινότητας.
Μάλιστα, όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στον ύπνο, στις κοινωνικές σχέσεις και στην εργασιακή απόδοση του ατόμου.

Αιτίες μπουκώματος μύτης
Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται:
-Σε εποχιακές αλλεργίες, κυρίως το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αλλά μπορεί και όλες τις εποχές του χρόνου
-Ιώσεις, κυρίως στη μεταβατική περίοδο, από το φθινόπωρο στο χειμώνα
-Ανατομικές ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης, όπως στραβό διάφραγμα
-Πολύποδες μύτης
-Χρόνιες ιγμορίτιδες
-Ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που παίρνει ο ασθενής
-Συστηματικές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη μύτη, όπως ο υποθυρεοειδισμός
-Προηγούμενη επέμβαση ή τραύμα στην περιοχή της μύτης
-Ιατρικό ιστορικό από άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, δυσανεξία στην ασπιρίνη, κυστική ίνωση, φυματίωση, λέμφωμα, μυκητιασική λοίμωξη
-Αλκοόλ, καπνός και άλλες ουσίες
-Το επάγγελμα του ασθενούς
-Στα μικρά παιδιά τα ξένα σώματα
-Στην εφηβεία, στη φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου και στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων, προκαλείται αγγειοδιαστολή και μπούκωμα στη μύτη.

Συμπτώματα βουλωμένης μύτης
  • Μπούκωμα
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Στεγνός λαιμός
  • Βήχας
  • Προβλήματα στα αυτιά

Επιλοκές μπουκωμένης μύτης
  • Διαταραχές στον ύπνο (αποφρακτική άπνοια)
  • Παραρρινοκολπίτιδα
  • Οξεία μέση ωτίτιδα και άσθμα

Αντιμετώπιση μπουκωμένης μύτης
-Πλύσεις την ημέρα με φυσιολογικό ορό,
-Βιταμίνη C,
-Αποφεύγουμε τη χρήση καπνού και αλκοόλ,
-Πολύ ανακουφιστική είναι η χρήση αγγειοσυσπαστικού spray το βράδυ για 3-4 μέρες, όχι όμως σε τακτική βάση για το μόνιμο μπούκωμα, γιατί οδηγεί σε μια σοβαρή παρενέργεια, τη φαρμακευτική ρινίτιδα,
-Επιπλέον, η καλή υγιεινή των χεριών,
-Η σωστή διατροφή,
-Η σωματική άσκηση και οπωσδήποτε
-Η αποφυγή κλειστών χώρων συγχρωτισμού για να αποφύγουμε την επιπλοκή της ιώσεως και άρα μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που θα προκύψουν από αυτήν..

Μήπως βουίζουν τ' αυτιά σας;


Βουίζουν τ’αυτιά σας;
Αισθάνεστε κάτι σαν σφύριγμα ή ένα βουητό στα αυτιά σας; Συχνά ακούτε θορύβους και φασαρία στα αυτιά σας, ενώ δεν υπάρχουν;
Τότε πάσχετε από τις λεγόμενες εμβοές, σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμπνέει ανησυχία.

Τι είναι οι εμβοές;
Οι εμβοές, ICD-10 H93.1, είναι βουητά και ενοχλητικοί θόρυβοι στο ένα ή και στα δυο αυτιά. Οι θόρυβοι αυτοί μπορεί να διαρκούν ή να είναι παροδικοί, ενώ προέρχονται από το εσωτερικό του εγκεφάλου.

Από τι προκαλούνται;
Η αλήθεια είναι ότι η αιτία τους σε πολλές περιπτώσεις παραμένει... ανεξήγητο μυστήριο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνδέονται με τη λήψη χαπιών, τα χτυπήματα στον εγκέφαλο, αλλά και την έκθεση στο θόρυβο και την ηχορύπανση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι νέοι που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εμβοές κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άλλοι λόγοι που βουίζουν τα αυτιά μπορούν να είναι η υπέρταση ή η υπόταση, η ωτίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς οι ενοχλητικοί θόρυβοι στα αυτιά δεν είναι σημάδι ότι αργά ή γρήγορα θα μειωθεί η ακουστική σας ικανότητα, αν και οι εμβοές είναι ως επί το πλείστον σύμπτωμα των ατόμων με ακουστική βλάβη.

Και πώς θεραπεύονται;
Μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι το πρώτο βήμα, εάν θέλετε να θεραπεύσετε τις εμβοές. Εκεί θα διαπιστωθεί η αιτία τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανής, για αυτό υπάρχει η περίπτωση να σας παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις. Γενικά, στις περιπτώσεις των ατόμων που οι εμβοές είναι παροδικές δεν είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων, η θεραπεία ή η συσκευή εκκώφανσης, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Μικρά tips για άμεση ανακούφιση
- Προτιμήστε ένα ήσυχο δωμάτιο με μουσική σε χαμηλή ένταση και αποφύγετε τα κέντρα διασκέδασης, που βάζουν τη μουσική στη διαπασών.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα σας κάνουν να ξεχάσετε το πρόβλημά σας και να επικεντρωθείτε αλλού. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τους ενοχλητικούς θορύβους.
- Περιορίστε τον καφέ και το κάπνισμα, καθώς στα συστατικά τους είναι διεγερτικές ουσίες που κάνουν το πρόβλημα να εντείνεται.
- Ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά.
- Δοκιμάστε να καλύψετε τον ήχο των εμβοών με το ραδιόφωνο, ώστε να ξεχαστείτε.
- Ελέγξτε σε τακτά διαστήματα την αρτηριακή σας πίεση.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
- Περιορίστε την ακρόαση μουσικής από ακουστικά, ενώ όταν το κάνετε ρυθμίστε τα σε χαμηλή ένταση.
- Καθαρίζετε συχνά τα αυτιά σας.
- Μην κάθεστε κοντά στα ηχεία του στερεοφωνικού σας ή άλλης συσκευής.

Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων


Βότανα
Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων.
  • Συλλογή βοτάνων
Συλλέγουμε ένα βότανο όταν το γνωρίζουμε καλά και την κατάλληλη εποχή.
Όταν συλλέγουμε ένα βότανο προσέχουμε να μην καταστρέφουμε τα γύρω φυτά.
Συλλέγουμε μόνο τα μέρη και την ποσότητα που μας χρειάζεται.
Δεν ξεριζώνουμε το φυτό, αλλά κόβουμε με ψαλίδι τα θεραπευτικά του μέρη και όχι όλα, για να δώσουμε την δυνατότητα στο φυτό να  συνεχίσει την ανάπτυξή του.
Η εντατική συλλογή και ιδιαίτερα των αναπαραγωγικών μερών του φυτού μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του.
  • Αποξήρανση - Διατήρηση βοτάνων
Η χρησιμοποίηση φρέσκων βοτάνων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
Επειδή όμως, πολλές φορές τα φρέσκα είναι δυσεύρετα, συνήθως μπορούμε να τα αποξηράνουμε και τα αποθηκεύουμε σωστά, δεν τα αφήνουμε μέσα σε πλαστικές σακούλες.
Πριν την αποξήρανση πλένουμε τα βότανα (εκτός από το χαμομήλι), αν απαιτείται.
Τα στραγγίζουμε, τα απλώνουμε σε ύφασμα ή λευκό χαρτί  ή τα δένουμε ματσάκια και τα αφήνουμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς, για να μπορέσουμε να τα τρίψουμε σε σκόνη.
Τα σκληρά ή πολύ σαρκώδη τμήματα μπορούν να αποξηρανθούν  σε χλιαρό φούρνο (κάτω των 35 βαθμών C).
Το βότανο που θέλουμε να διατηρήσουμε δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρασία. Φυλάσσεται σε γυάλινο βάζο, σε χώρο μη φωτιζόμενο. Διατηρείται το πολύ ένα χρόνο. Μετά χάνει την θεραπευτική του αξία.
Ένας άλλος τρόπος είναι η κατάψυξη του φρέσκου βοτάνου. Αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε καλά, το τοποθετούμε σε ειδικά σακουλάκια κατάψυξης ή δοχεία κατάψυξης και καλύτερα γυάλινα και πάνω σημειώνουμε το όνομα του βοτάνου και την ημερομηνία κατάψυξης.
Αν θέλουμε να μην πιάσει πολύ χώρο στην κατάψυξη μπορούμε να το ζεματίσουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό, μετά να το βουτήξουμε στο κρύο νερό, να το στραγγίσουμε καλά και στη συνέχεια να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη
Βιβλιογραφία
http://www.gardenherbs.org

Βοηθήστε τους φίλους σας


Κάντε τον ψυχολόγο στους φίλους σας...
Οι φίλοι είναι βάλσαμο για την ψυχή και το μυαλό μας, είναι το αλατοπίπερο της άνοστης καθημερινότητάς μας.
Συχνά καταλήγουν να είναι οι θεραπευτές μας...
Ο καφές γίνεται ποτό και το ποτό και άλλο ποτό.
Οι φίλοι μας είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν τα προβλήματά μας και να μας συμβουλεύσουν.
''Οι Έλληνες δεν έχετε ανάγκη από θεραπεία, γιατί έχετε φίλους'', είχε πει ο Γιάλομ λίγα χρόνια πριν. Και δεν έχει άδικο.
Οι Έλληνες παρόλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας δύο πράγματα δεν θα θυσιάσουμε ποτέ: τον καφέ και την παρέα...
Οι φιλικοί δεσμοί πάντα λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά.
Ο άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα νομίζει ότι συμβαίνει μόνο σε αυτόν. Η παρέα, όμως του δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα κι έτσι ελέγχεται το άγχος και η μοναξιά.
Γι' αυτό:
-Όταν ο φίλος μας πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση πρέπει να είμαστε δίπλα του. Πρέπει να ακούσουμε τι τον προβληματίζει και να τον καθησυχάσουμε, αποτρέποντάς τον από το να λάβει βιαστικές αποφάσεις ή να λειτουργήσει σπασμωδικά, υπό καθεστώς άγχους και ανασφάλειας. Καλό είναι να τον βοηθήσουμε να δει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ποιοι προτιμά και όχι να του υπαγορεύσουμε ποια θεωρούμε σωστή και ποια θα επιλέγαμε στη θέση του.
-Τώρα αν κάποιος φίλος μας περνά μια οικονομική κρίση ή κρίση με την οικογένειά του, είναι σημαντικό να του δείξουμε κατανόηση και να του εξιστορήσουμε παρόμοιες δικές μας ιστορίες. Ανταλλάσσουμε μαζί του τις γνώμες και τα συναισθήματά μας, δηλώνοντας πως θα είμαστε δίπλα του ότι κι αν χρειαστεί. Αποφεύγουμε τις προσωπικές κρίσεις, τονώστε του την ψυχολογία και προτείνετέ του λύσεις που θα τον κινητοποιήσουν, λύσεις για την έλλειψη χρημάτων, για τα βάσανα του έρωτα, φια το άγχος, για τη δουλειά...
Άλλωστε ''Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.''
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους...
Βιβλιογραφία
Η παρηγοριά της φιλοσοφίας, Αλαίν ντε Μποττόν, Εκδ. Πατάκη

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;


Αλκοόλ και ύπνος
Βοηθάει τελικά το αλκοόλ στον ύπνο;
Υπάρχει τεράστιος αριθμός μελετών για την ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν και μελέτες και για άλλα ποτά, όπως η μπύρα.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του κρασιού στα φλαβονοειδή που περιέχει και κυρίως στη ρεσβερατρόλη.
Το κρασί, όμως κάνει καλό όταν μπορεί να σταματήσει κάποιος στο ένα ποτήρι.
Γιατί ναι μεν το αλκοόλ βοηθά να κοιμάται κάποιος γρηγορότερα, αλλά σε υπερκατανάλωση,  ο ύπνος είναι άσχημος, είναι λιγότερο ποιοτικός και τα όνειρα είναι ελάχιστα ή εφιαλτικά.
Όσο περισσότερο αλκοόλ πιει κάποιος, τόσο βαθύτερο ύπνο κάνει, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του ύπνου του. Όμως στα μισά, ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται επιφανειακός με αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικός.
Όποιοι δε πίνουν περισσότερα από 4 ποτήρια αλκοόλ, δυσκολεύονται ακόμη και στη φάση REM, δεν βλέπουν όνειρα κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται από διαταραχές.
Επίσης, εκείνοι που πίνουν πριν κοιμηθούν, ροχαλίζουν εντονότερα και όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή.
Βιβλιογραφία
Irshaad O. Ebrahim, Colin M. Shapiro, Adrian J. Williams, Peter B. Fenwick, Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, Alcoholism: Clinical and Experimental Research, Article first published online: 24 JAN 2013