Αρχική

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Βοηθήστε τους φίλους σας


Κάντε τον ψυχολόγο στους φίλους σας...
Οι φίλοι είναι βάλσαμο για την ψυχή και το μυαλό μας, είναι το αλατοπίπερο της άνοστης καθημερινότητάς μας.
Συχνά καταλήγουν να είναι οι θεραπευτές μας...
Ο καφές γίνεται ποτό και το ποτό και άλλο ποτό.
Οι φίλοι μας είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν τα προβλήματά μας και να μας συμβουλεύσουν.
''Οι Έλληνες δεν έχετε ανάγκη από θεραπεία, γιατί έχετε φίλους'', είχε πει ο Γιάλομ λίγα χρόνια πριν. Και δεν έχει άδικο.
Οι Έλληνες παρόλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας δύο πράγματα δεν θα θυσιάσουμε ποτέ: τον καφέ και την παρέα...
Οι φιλικοί δεσμοί πάντα λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά.
Ο άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα νομίζει ότι συμβαίνει μόνο σε αυτόν. Η παρέα, όμως του δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα κι έτσι ελέγχεται το άγχος και η μοναξιά.
Γι' αυτό:
-Όταν ο φίλος μας πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση πρέπει να είμαστε δίπλα του. Πρέπει να ακούσουμε τι τον προβληματίζει και να τον καθησυχάσουμε, αποτρέποντάς τον από το να λάβει βιαστικές αποφάσεις ή να λειτουργήσει σπασμωδικά, υπό καθεστώς άγχους και ανασφάλειας. Καλό είναι να τον βοηθήσουμε να δει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ποιοι προτιμά και όχι να του υπαγορεύσουμε ποια θεωρούμε σωστή και ποια θα επιλέγαμε στη θέση του.
-Τώρα αν κάποιος φίλος μας περνά μια οικονομική κρίση ή κρίση με την οικογένειά του, είναι σημαντικό να του δείξουμε κατανόηση και να του εξιστορήσουμε παρόμοιες δικές μας ιστορίες. Ανταλλάσσουμε μαζί του τις γνώμες και τα συναισθήματά μας, δηλώνοντας πως θα είμαστε δίπλα του ότι κι αν χρειαστεί. Αποφεύγουμε τις προσωπικές κρίσεις, τονώστε του την ψυχολογία και προτείνετέ του λύσεις που θα τον κινητοποιήσουν, λύσεις για την έλλειψη χρημάτων, για τα βάσανα του έρωτα, φια το άγχος, για τη δουλειά...
Άλλωστε ''Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.''
Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους...
Βιβλιογραφία
Η παρηγοριά της φιλοσοφίας, Αλαίν ντε Μποττόν, Εκδ. Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου