Αρχική

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εσώρουχα που κάνουν ηλεκτροσόκ


Εσώρουχα που προστατεύουν τις γυναίκες από βιαστές
Τρεις ινδοί φοιτητές επινόησαν τα εσώρουχα που βοηθούν στην προστασία της γυναίκας κατά της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς είναι έτσι εξοπλισμένα, ώστε να αποκαλύπτουν που βρίσκεται ο κάτοχός τους, να στέλνουν επείγοντα SMS και να υποβάλουν σε ηλεκτροσόκ τον επιτιθέμενο.
Οι Ινδοί φοιτητές έθεσαν υποψηφιότητα για το Βραβείο Γκάντι Νεανικής Τεχνολογικής Καινοτομίας για το 2013.
Βιβλιογραφία
cbsnews.com

Εσώρουχα για τις κατακλίσεις



Τέρμα οι κατακλίσεις στους κλινήρεις

Τα Smart-e-Pants αποστέλλουν ηλεκτρικούς παλμούς στους μυς αποτρέποντας τη δημιουργία κατακλίσεων.
Επιστήμονες ανέπτυξαν εσώρουχα τα οποία διαθέτουν ηλεκτρόδια που προκαλούν μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα  «Smart-e-Pants» προλαμβάνουν τα έλκη της κατάκλισης σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή που αναγκάζονται να είναι κλινήρεις εξαιτίας τραυματισμών ή άλλων καταστάσεων.
Τα «έξυπνα» θεραπευτικά εσώρουχα έδωσαν τόσο καλά αποτελέσματα στο πλαίσιο της μικρής κλινικής δοκιμής σε 23 ασθενείς, ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνισε έλκη πίεσης κατά τις 30 ημέρες που η μελέτη διήρκεσε και οι περισσότεροι ασθενείς ήθελαν να κρατήσουν τη συσκευή αφότου τελείωσε η δοκιμή..
Τα έλκη της κατάκλισης μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνα για ασθενείς που βρίσκονται σε ακινησία, εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος. Αυτές οι συχνά μεγάλες, ανοιχτές πληγές μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επουλωθούν, ενώ σε ακραίες καταστάσεις είναι ικανές ακόμη και να προκαλέσουν σήψη.
Τα ηλεκτρικά εσώρουχα μοιάζουν με μποξεράκια, αλλά φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών.
Τα έλκη πίεσης προσβάλλουν το δέρμα και τους μυς, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει από κάτω οστό. Εμφανίζονται πιο συχνά γύρω από τους γλουτούς, τις πτέρνες, τις ωμοπλάτες ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προκαλούνται εξαιτίας του ότι οι μαλακοί ιστοί πιέζονται ανάμεσα σε ένα οστό και σε κάποιο αντικείμενο, όπως το κρεβάτι, για μεγάλο διάστημα χρόνου. Η πίεση αυτή οδηγεί σε μείωση της οξυγόνωσης των ιστών με αποτέλεσμα το δέρμα και οι μύες να στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων και να αρχίσουν να νεκρώνονται, γεγονός που συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης.
Εκτιμάται ότι ποσοστό ως και 20% των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε γηροκομεία, καθώς και το 30% των ατόμων στην κοινότητα εμφανίζουν έλκη πίεσης επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγείας. 
Σήμερα οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία ελκών κατάκλισης σε ασθενείς αφορούν το να αλλάζουν θέση στον ασθενή κάθε λίγες ώρες ή να τον έχουν ξαπλωμένο επάνω σε ειδικά στρώματα αέρα, τα οποία ανακουφίζουν, ως έναν βαθμό από την πίεση που υφίσταται το σώμα.
Τα Smart-e-Pants μιμούνται την επίδραση που έχει η αλλαγή θέσης του ασθενούς καθώς ο κάθε ηλεκτρικός παλμός που αποστέλλεται στους γλουτιαίους μυς οδηγεί σε κυκλοφορία φρέσκου αίματος στην περιοχή μετά από κάθε σύσπαση των μυών.
Τα «έξυπνα εσώρουχα» μοιάζουν με κανονικά μποξεράκια, μόνο που φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών. Μεταδίδουν ηλεκτρικούς παλμούς διάρκειας 10 δευτερολέπτων στους μυς κάθε 10 λεπτά.
Στο πλαίσιο της δοκιμής που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, οι 23 συμμετέχοντες φορούσαν τα ειδικά σχεδιασμένα εσώρουχα επί 12 ώρες την ημέρα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών πίεσης εξαιτίας αθλητικών τραυματισμών, τροχαίων ατυχημάτων, καταγμάτων στο ισχίο, διαβήτη ή σκλήρυνσης κατά πλάκας. 10%-30% αυτών των ασθενών θα ανέπτυσσε έλκη πίεσης, ωστόσο στην ομάδα της κλινικής δοκιμής κανένας ασθενής δεν εμφάνισε τέτοιου είδους πληγή.
Το επόμενο βήμα  είναι να δοκιμαστούν τα Smart-e-Pants σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών, αν και αναμένεται ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικά  στην πρόληψη των ελκών κατάκλισης.
Τα εσώρουχα υπολογίζεται ότι θα κοστίζουν περί τα 150 ευρώ για τον βασικό εξοπλισμό συν μερικά ευρώ κάθε μήνα για τα ηλεκτρόδια που πρέπει να αλλάζουν, πολύ λιγότερα από  το κόστος της νοσηλείας, των φαρμάκων για την καταπολέμηση των μολύνσεων και των υλικών που απαιτούνται για την κάλυψη των πληγών, όπως οι επίδεσμοι.
Βιβλιογραφία
http://www.geekosystem.com

Εσείς πόσο καλός γονιός είσαστε;


Εσείς είσαστε καλός γονιός;
Εάν είστε γονέας πρέπει να ξέρετε ότι η καλή ανατροφή των παιδιών περιλαμβάνει:
-Διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το παιδί
-Στοργή και ικανότητα να ακούτε αυτά που σας λέει το παιδί σας   
-Διατήρηση μιας οικογενειακής τάξης και συνοχής
-Καθορισμός και επιβολή ορίων στο παιδί σας
-Πρέπει να περνάτε χρόνο με το παιδί σας
-Πρέπει να παρακολουθείτε τις φιλίες και τις δραστηριότητες του παιδιού σας
-Πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας
Εάν ακολουθείτε αυτές τις βασικές αρχές δίνετε μια σωστή ανατροφή στα παιδιά σας.

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;


Ποιές τροφές και ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με τα αντιπηκτικά

Xρήσιμες συμβουλές για την  βαρφαρίνη (Sintrom)
Τι είναι η βαρφαρίνη και πώς λειτουργεί;
Η κουμαρίνη ή βαρφαρίνη (Sintrom) είναι αντιπηκτικό φάρμακο που βοηθά στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του σώματός σας και να προκαλέσουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως το εγκεφαλικό. Η βαρφαρίνη δεν θα διαλύσει έναν θρόμβο αίματος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου ο θρόμβος αίματος μπορεί να διαλυθεί από μόνος του.
Tα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα κάνουν το αίμα να πήζει βραδύτερα, αναστέλλοντας τη δράση της βιταμίνης K, η οποία χρησιμοποιείται από το συκώτι για τη σύνθεση μερικών παραγόντων της πήξης και έτσι βοηθούν στην πρόληψη της θρόμβωσης. Η βαρφαρίνη μπορεί, επίσης, να αποτρέψει την δημιουργία άλλων θρόμβων.
Για να καθοριστεί η σωστή δόση της βαρφαρίνης, θα είναι απαραίτητο να κάνετε εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά το μήνα.
Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του International Normalized Ratio (INR). Το INR θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσο γρήγορα πήζει το αίμα και να εξακριβώσετε εάν η δόση φαρμάκου σας πρέπει να αλλάξει. Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε Προσωπικό Ημερολόγιο.
Μια ασθένεια, η διατροφή, αλλαγές στην φαρμακευτική αγωγή και τη σωματική σας δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το INR. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές στην υγεία σας, τα φάρμακα, τα συμπληρωματα διατροφής ή τον τρόπο ζωής σας για να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις της δοσολογίας.

Πώς να πάρετε το Sintrom;
Πάρτε την βαρφαρίνη,  σύμφωνα με τις οδηγίες,  μία φορά την ημέρα. Πάρτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη λήψη βαρφαρίνης νωρίς το απόγευμα  5-6 μ.μ. Η βαρφαρίνη μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς τροφή. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε. Επίσης, ποτέ μην αλλάξειτε τη δόση, χωρίς πρώτα να συζητήσετε την αλλαγή με το γιατρό σας.

Αποθήκευση του φαρμάκου
Όπως και με κάθε φαρμακευτική αγωγή, αποθηκεύσετε την βαρφαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το κρύο, τη θερμότητα, το φως, ή την υγρασία. Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της βαρφαρίνης, θα πρέπει πάντα να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Προφυλάξεις κατά τη λήψη βαρφαρίνης
Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις προφυλάξεις όταν λαμβάνετε την  βαρφαρίνη για να μειωθεί ο κίνδυνος των παρενεργειών και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.
Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
Πολλά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί η βαρφαρίνη.
Αυτά είναι:
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα
Ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη,  μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ιβουπροφένη, ναπροξένη), φάρμακα για το  βήχα ή το κρυολόγημα  και τα φάρμακα για τον πόνο.
  • Φυτικά προϊόντα, ή  συμπληρωμάτα διατροφής

Προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Κ
Μεγάλες ποσότητες τροφίμων με βιταμίνη Κ μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η βαρφαρίνη. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ λαμβάνετε βαρφαρίνη. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης.

Άσκηση
Πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άθλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή πτώση ή άλλο τραυματισμό.

Τραυματισμοί
Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Βουρτσίστε τα δόντια σας απαλά για να αποφευχθεί η αιμορραγία από τα ούλα.
Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ξυραφάκια. Καλύτερα χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ή αποτριχωτική κρέμα για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να αιμορραγήσετε.
Εάν κοπείτε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
Αν κοπείτε εφαρμόζετε σταθερή πίεση πάνω στην τομή μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. (Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 10 λεπτά).
Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει, θα συνεχίσετε να ασκείτε πίεση μέχρι να πάτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται εάν λαμβάνετε βαρφαρίνη.
Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα οιστρογόνα, όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια.

Χειρουργεία και οδοντιατρικές εργασίες
Πριν από κάθε θεραπεία, χειρουργική ή την οδοντιατρική, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια εξέταση αίματος, και μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε βαρφαρίνη για λίγες μέρες (7 περίπου).

Καλέστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία αιμορραγίας:
  • Αδυναμία, κόπωση ή ωχρότητα (συμπτώματα αναιμίας)
  • Αιμορραγία που δεν σταματά μετά από την άσκηση πίεσης για 10 λεπτά
  • Βήχας με αίμα ή εματέμεση 
  • Έμμηνος ρύση που είναι βαρύτερη ή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό
  • Ψηλός πυρετός ή ασθένεια που χειροτερεύει
  • Αιμορραγία από τα ούλα, τη μύτη, ή τα αυτιά
  • Ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή κοπράνων (σκούρα καφέ ούρα, ή κόκκινα ή μαύρα, σαν πίσσα κόπρανα)
  • Ασυνήθιστο μελάνιασμα (μαύρα και μπλε σημάδια στο δέρμα σας)
  • Μια σοβαρή πτώση ή ένα χτύπημα στο κεφάλι
  • Ασυνήθιστο πόνος  ή πρήξιμο
  • Ασυνήθιστη κεφαλαλγία
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Διαιτητικές προφυλάξεις
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την κανονική πήξη του αίματος. Όταν παίρνετε βαρφαρίνη, μεγάλες αλλαγές στην ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσουν τη δράση της βαρφαρίνης (ελαττώνοντας το INR).
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ
  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, λάχανο, και γογγύλια, αντίδια, μαρούλι
  • Σταυρανθή λαχανικά
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, σπαράγγια
  • Άλλα λαχανικά
Αρακάς, μπάμιες
Γενικά απαιτείται προσοχή όταν καταναλώνετε...
Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Bρυξελών,  κάστανα, καρότο, σοκολάτα, γλυκοπατάτες, αμύγδαλα, μαρούλι, σπανάκι, μπύρα.
Εθιστικές ουσίες
Tο αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι, όπως τα αντιπηκτικά φάρμακα, γι’ αυτό επιτρέπεται η μέτρια μόνο χρήση αυτού και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
O καπνός είναι πλούσιος σε βιταμίνη K, ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων και συνεπώς δεν επιτρέπεται το κάπνισμα που ούτως ή άλλως προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Αφεψήματα από βότανα και συμπληρώματα
Μην ξεκινήσετε την κατανάλωση των παρακάτω αφεψημάτων από βότανα και συμπληρώματα, επειδή μπορεί να επηρεάσουν το INR, με αποτέλεσμα να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό.
Τσάι από βότανα
  • Χαμομήλι
  • Tonka beans
  • Γλυκό τριφύλλι
  • Sweet Woodruff
Φυτικά συμπληρώματα
  • Angelica (Dong quai)
  • Borage
  • Bromelain
  • Σέλινο
  • Γαρύφαλλο
  • Συνένζυμο Q-10 (συνένζυμο, CoQ10)
  • Danshen
  • Νύχι του διαβόλου
  • Echinacea
  • Τριγωνέλλα
  • Feverfew
  • Σκόρδα
  • Ginger
  • Gingko biloba
  • Ginseng
  • Πράσινο τσάι
  • Αγριοκάστανο
  • Kelpware
  • Γλυκόριζα
  • Meadow
  • Papain
  • Μαϊντανός
  • Passion flower
  • Quassia
  • Κινίνη
  • Κόκκινο τριφύλλι
  • Γανόδερμα
  • Βαλσαμόχορτο (Χόρτο του Αγίου Ιωάννη)
  • Rue
Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σέλινο, γαρύφαλλο, το σκόρδο, το τζίντζερ και ο μαϊντανός είναι συνήθως ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες στη μαγειρική είτε ως καρύκευματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την μορφή ενός συμπληρώματος.

Παραδείγματα φαρμάκων που ενδέχεται να μειώσουν την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης
  • Καρβαμαζεπίνη
  • Φαινοβαρβιτάλη
  • Φαινυτοΐνη
  • Ριφαμπικίνη
  • Βιταμίνη Κ
  • Χολεστυραμίνη
  • Sucralfate
Παραδείγματα των φαρμάκων που μπορεί να αυξήσΟΥΝ την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης
  • Αμιοδαρόνη
  • Κοτριμοξαζόλη
  • Σιπροφλοξασίνη
  • Κλαριθρομυκίνη
  • Ερυθρομυκίνη
  • Φλουκοναζόλη
  • Ιτρακοναζόλη
  • Κετοκοναζόλη
  • Λοβαστατίνη
  • Μετρονιδαζόλη
Αυτή δεν είναι η πλήρης λίστα των φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί η βαρφαρίνη. Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα φάρμακά σας.

Σημαντικά σημεία για να θυμόμαστε
  • Πάρτε βαρφαρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες και την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Κάνετε τακτικά έλεγχο του INR  για να ελέγξετε πόσο γρήγορα πήζει το αίμα.
  • Πολλά φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη βαρφαρίνη.
  • Ενημερώστε τον κάθε γιατρό και οδοντίατρο ότι παίρνετε βαρφαρίνη.
  • Να καταναλώνετε το ίδιο ποσό των τροφίμων με βιταμίνη Κ κάθε εβδομάδα, γιατί τα τρόφιμα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη δράση της βαρφαρίνης.
  • Εάν ξεχάσετε να πάρετε ένα χάπι, μην πάρετε διπλή δόση. Πάρτε τη δόση που παραλείψατε το συντομότερο δυνατόν την ίδια ημέρα. Μην πάρετε διπλή δόση της βαρφαρίνης την επόμενη ημέρα για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε.
  • Να ελέγχετε για μη φυσιολογική ή υπερβολική αιμορραγία και μώλωπες. Καλέστε τον γιατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ λαμβάνετε βαρφαρίνη.

Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;


Οι καθημερινές συνήθειές μας δείχνουν πόσο ευτυχισμένοι είμαστε

Γενικά η συναισθηματική μας υγεία δεν εξαρτάται μόνο από τα γονίδια ή το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που παίζουν πολύ βασικό ρόλο στο πόσο χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι είμαστε.
Παράγοντες της ευτυχίας
-Χαμόγελο: Αν είστε χαμογελαστοί άνθρωποι τότε είστε κι ευτυχισμένοι. Ένα γελαστό πρόσωπο ελκύει γύρω του χαρούμενα άτομα και δένει την οικογένεια.
-Αδερφές: Οι άνθρωποι που γυναικείες παρουσίες μέσα στην οικογένεια είναι πιο κοινωνικοί, πιο αισιόδοξοι και περισσότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι γυναίκες μέσα στην οικογένεια διατηρούν την συνοχή και ενισχύουν την επικοινωνία.
-Τηλεόραση: Η τηλεόραση επιδρά αρνητικά στην ευτυχία. Οι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι είναι αυτοί που δεν βλέπουν τηλεόραση. Στις ημέρες μας καμιά ευχάριστη είδηση δεν ακούμε από την τηλεόραση, αλλά δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε και με άλλες συνήθειες που μας ανεβάζουν την διάθεση.
-Άσκηση: Τα άτομα που αθλούνται συστηματικά βιώνουν λιγότερο άγχος και αντλούν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί με την άσκηση εκκρίνονται χαμηλότερα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών.
-Σεξ: Η σεξουαλική επαφή φέρνει την ευτυχία. Όσο πιο συχνή είναι η σεξουαλική επαφή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευτυχία που νιώθουν οι άνθρωποι.
-Φίλοι: Η παρέα με θετικούς και εύθυμους ανθρώπους ανεβάζει τη διάθεση.
-Ζεστά ροφήματα: Με ένα αχνιστό ρόφημα καφέ, τσάι ή σοκολάτα θερμαίνονται τα συναισθήματα και αυξάνεται η ευφορία.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική


Γίνεται να γεννήσει μια γυναίκα φυσιολογικά μετά από καισαρική;
Γράφει ο
Δρ. Στέφανος Χανδακάς
Μαιευτήρας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός,Γυναικολόγος, MD MBA PhD
Φυσιολογικό τοκετό, στο δεύτερο και το τρίτο παιδί της, μπορεί να έχει πλέον μια μητέρα μετά την απόκτηση του πρώτου με καισαρική τομή.
Αυτό που πάντα λεγόταν “μια καισαρική, πάντα καισαρική” σήμερα δεν ισχύει. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Οι γυναίκες, πλέον, μετά από καισαρική τομή μπορούν να γεννούν φυσιολογικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η άποψη, ότι αν μια φορά κάνει η γυναίκα καισαρική τομή, πρέπει πάντα να κάνει καισαρική, προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή.  Απο τις αρχές της δεκαετίας του '70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης έχει ελαχιστοποιηθεί (λιγότερο από 0,3%).
Σήμερα, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στις περισσότερες  ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες, στο άμεσο παρελθόν, που αν και ήθελαν να γεννήσουν φυσιολογικά, αναγκάστηκαν να γεννήσουν με καισαρική τομή, τώρα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και να γεννήσουν το δεύτερο παιδί τους  με φυσιολογικό τοκετό. Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά.
Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 70-80% απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.


Βασικές προϋποθέσεις για να γεννήσει μια μητέρα με φυσιολογικό τοκετό μετά από μια καισαρική τομή.
Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τόσο για την ασφάλεια του παιδιού όσο και της μητέρας:
          Ο Μαιευτήρας πρέπει να έχει πείρα σε ανάλογα περιστατικά
          Tο Μαιευτήριο και η Αίθουσα Τοκετών  να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής αν και όποτε χρειαστεί
          Να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την τελευταία καισαρική τομή
          Aπό τα αρχικά σταδία της εγκυμοσύνης μεχρι και τον τελευταίο μήνα επιβάλλονται συχνες εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler)
          Από την 32η εβδομάδα κύησης και μετά θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα  (NST)
          Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας
          Μετά την έξοδο του πλακούντα, πρέπει να εξεταστεί η κοιλότητα της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος
          Γνώση του λόγου της προηγηθείσας καισαρικής τομής
          Αν ήταν δυσαναλογία θέσεων ή ισχιακής προβολής μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας
          Επίσης, αν ήταν οι αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, λόγω περιτύλιξης του ομφαλίου λώρου
          Ο τοκετός να γίνει με επισκληρίδιο αναισθησία, γιατί βοηθάει σημαντικά την όλη διαδικασία, τη γυναίκα να χαλαρώσει και στην διαστολή του τραχήλου


Βασικές αντενδείξεις για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή
Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και αντενδείξεις οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην τομή επί της μήτρας. Συγκεκριμένα:
          Αν η τομή  δεν είναι  χαμηλή εγκάρσια
          Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη τομή επί της μήτρας
          Αν έχει υπάρξει ρήξη μήτρας στο παρελθόν
          Αν έχει προηγηθεί ινομυωματεκτομή με τομή επί της μήτρας μέχρι την ενδομητρική κοιλότητα.


Πλεονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού
Τα κύρια πλεονεκτήματα – οφέλη του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή για μητέρα και παιδί είναι:
          Η μητέρα αναρρώνει ταχύτερα
          Η διάρκεια νοσηλείας της στο μαιευτήριο είναι μικρότερη
          Αποφεύγει μολύνσεις, τραύματα (εντέρου, ουροδόχου κύστης κτλ), απώλεια αίματος, θρομβώσεις στα αγγεία, μετεγχειρητικές επιπλοκές
          Η μητέρα έχει πιο ενεργό ρόλο στην περιποίηση του νεογνού στις πρώτες ώρες ζωής του
          Έχει τη δυνατότητα για πολλές μελλοντικές εγκυμοσύνες σε αντίθεση με τις πολλαπλές καισαρικές τομές οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους  για την αντοχή της μήτρας, τον τραυματισμό γειτονικών οργάνων(εντέρου και ουροδόχου κύστεως) και στη θέση και υφή του πλακούντα (κίνδυνος για επιπωματικό ή/και στριφρό πλακούντα)
          Νιώθει μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης και επιτυχίας
          Η αποφυγή  ιατρογενούς ανωριμότητας
          Μείωση των  περιπτώσεων επιμένουσας πνευμονικής υπέρτασης
          Ο Φυσιολογικός Τοκετός προετοιμάζει το μωρό για τη ζωή έξω από την μήτρα
          Ακόμη επιτρέπει στον σύζυγο να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού δίπλα στην γυναίκα του και τον γιατρό τους, γεγονός που εκτείνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο ζευγάρι και την οικογένεια
Δεν είναι ουτοπία η γυναίκα να προσπαθήσει να έχει φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, τότε η πιθανότητα επιτυχούς εξέλιξης ενός φυσιολογικού τοκετού κυμαίνεται στο 70-80%.
Γράφει ο
Δρ. Στέφανος Χανδακάς
Μαιευτήρας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός,Γυναικολόγος, MD MBA PhD
Διαβάστε περισσότερα για τον Στέφανο Χάνδακα

Αποκατάσταση μαστού χωρίς σιλικόνη


Φυσικός μαστός, χωρίς ενθέματα σιλικόνης μετά από ολική μαστεκτομή
Γράφει ο
Δρ Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός
Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου οι γυναίκες που  έχουν υποβληθεί, λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική.
Έτσι, ο νέος μαστός της γυναίκας προσεγγίζει αυτόν που της είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς, ο νέος μαστός δημιουργείται από ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό ή τον γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός, ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό.
Ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην Επανορθωτική Μικροχειρουργική, αρχικά  επιλέγει και ενημερώνει την γυναίκα ποιο σημείο  (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός- μόσχευμα (ιστός - δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση. Πρώτη επιλογή αποτελεί ο ελεύθερος διατιτραίνων κρημνός, της εν τω βάθει κάτω επιγάστριας αρτηρίας (DIEP flap) που αποτελείται από δέρμα και λίπος της κατώτερης κοιλιάς. Κατ’ ουσίαν αντιστοιχεί στο τμήμα της κοιλιάς που αφαιρείται σε μια αισθητική κοιλιοπλαστική.
Ο ελεύθερος κρημνός-μόσχευμα (ο ιστός και τα αγγεία) τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή του θώρακα και επαναιματώνονται- ο πλαστικός χειρουργός ενώνει  τα μικρά διατιτραίνωντα αγγεία, με αγγεία του θώρακα -με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Έτσι η γυναίκα αποκτά εκ νέου φυσικό μαστό χωρίς ενθέματα σιλικόνης και με μηδαμινή νοσηρότητα.
Η χειρουργική επέμβαση  αποκατάστασης διαρκεί 6 με 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap, star flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στον χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνέτ, οι περισσότερες γυναίκες σε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με μικροχειρουργική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων τεχνικών  αποκατάστασης.
Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την απόφαση των γυναικών είναι το γεγονός  ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA, μία στις δυο γυναίκες δηλαδή το 50%  αυτών που έχουν κάνει αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης, μετά τα πρώτα επτά χρόνια, αναγκάζονται να υποβληθούν  σε νέα επέμβαση, λόγω επιπλοκών της πρώτης.
Το 2011, σύμφωνα με στατιστικά από την American Society of Plastic Surgeons (ASPS),  μόνο στην Αμερική είχαμε 96.277 αποκαταστάσεις μαστού. Απ αυτές περίπου 20.000  έγιναν με αυτόλογους ιστούς (κρημνό), ενώ από αυτές 10.000 ήταν οι μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις.
Τα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική  και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:
          Φυσικό σχήμα
          Η γυναίκα  αισθάνεται το  μόσχευμα σαν φυσικό  μαστό
          Το μόσχευμα δείχνει  και συμπεριφέρεται σαν μαστός
          Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού (σιλικόνης η άλλου είδους)
          Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο
          Η γυναίκα έχει μόνο μια μικρή ουλή στην κατώτερη κοιλιά (ίδια με την ουλή της κοιλιοπλαστικής επέμβασης)

Γράφει ο
Δρ Ανδρέας Γραββάνης
Πλαστικός Χειρουργός
Διαβάστε περισσότερα για τον Ανδρέα Γραββάνη

Σας πονάει ο αυχένας σας;



Τι κάνετε όταν είστε μόνοι σας και σας πονάει ο αυχένας σας;

Ανακουφιστείτε, με μια απλή άσκηση σιάτσου (shiatsu) που θα την κάνετε μόνοι σας στον εαυτό σας.
Η απλή τεχνική των πιέσεων do-in είναι ιδανική για να διώξετε το στρες, αλλά και τον πόνο στον αυχένα.
Το αυτομασάζ, άλλωστε χρησιμοποιείται στην Ανατολή εδώ και πέντε χιλιετίες.
Η τεχνική do-in είναι ίδια με την ρεφλεξολογία,  με την διαφορά ότι αντί για μόνο πίεση στον αυχένα, επιπλέον τρίβουμε και χτυπάμε ελαφρά τον ‘’μεσημβρινό’’ της χολής που ρυθμίζει το χιούμορ μας.


Τεχνική
  • Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι στο σβέρκο σας. Ασκείστε πίεση στη βάση του κεφαλιού και συνεχίστε προς τους ώμους. Εκτός από πίεση, θυμηθείτε να τρίψετε και να χτυπήσετε ελαφρά τον ’’ μεσημβρινό’’ της χολής .
  • Έτσι θα χαλαρώσετε την αυχενική περιοχή, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και την ένταση που συσσωρεύεται εκεί, αλλά και θα βοηθήσετε στην παραγωγή των ενδορφινών, αυξάνοντας το χιούμορ σας και την ευτυχία σας.

Ερωτική απογοήτευση


Η συναισθηματική απώλεια είναι σοβαρό πλήγμα

Η ερωτική απογοήτευση ενός ανθρώπου ισοδυναμεί με ''μίνι'' κατάθλιψη.
Τα στάδια της ερωτικής απογοήτευσης
Την ερωτική απογοήτευση την βιώνουμε, όπως ακριβώς βιώνουμε και το πένθος.
Στάδιο 1ο: Άρνηση
Αρχικά νιώθουμε τόσο σοκαρισμένοι από αυτήν τη ματαίωση, που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε το γεγονός του χωρισμού.
Στάδιο 2ο: Θυμός
Αφού καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε σε έναν βαθμό αυτό που μας συμβαίνει, είναι πιθανό να αντιδράσουμε με θυμό απέναντι στον τέως σύντροφό μας.
Στάδιο 3ο: Διαπραγμάτευση
Οι δικοί μας χειρισμοί, οι οποίοι πιθανόν να είχαν διαφορετική έκβαση για τη σχέση, μας ταλανίζουν και μας δημιουργούν ενοχές.
Στάδιο 4ο: Θλίψη
Όταν φτάσουμε στο σημείο να αντιληφθούμε ότι τελικά η σχέση αυτή δεν υπάρχει πλέον, οδηγούμαστε στη θλίψη.
Στάδιο 5ο: Αποδοχή
Μέσα από τη θλίψη αντιλαμβανόμαστε κάποια στιγμή ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω και να μπορέσουμε να χαρούμε και πάλι, ακόμα και αν οι πληγές δεν έχουν κλείσει οριστικά.


Από τη θλίψη στην κατάθλιψη
Η ερωτική απογοήτευση ενός ανθρώπου ισοδυναμεί με ''μίνι'' κατάθλιψη.
Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μάλιστα αναμενόμενο και επιθυμητό μετά από μια έντονη ερωτική απογοήτευση. Στην περίπτωση, όμως, που φτάσει σε ακραίο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει όταν τα οδυνηρά συναισθήματα είναι εξαιρετικά έντονα, καθημερινά, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από δύο εβδομάδες) και έχουν επιπτώσεις στη διάθεσή μας, τη διατροφή, τον ύπνο, τις σκέψεις μας, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας ή τη συμπεριφορά μας, δημιουργώντας έτσι δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά μας.


Εύκολος ή δύσκολος χωρισμός
Γιατί δεν αντιμετωπίζουμε όλοι την ερωτική απογοήτευση με τον ίδιο τρόπο; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να ξεπερνούν εύκολα έναν χωρισμό και άλλους να πέφτουν στα πατώματα;
Το πόσο δύσκολα ή εύκολα θα βιώσουμε μια τέτοια κατάσταση εξαρτάται από τις εμπειρίες μας (π.χ. το πώς αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν κάποιον χωρισμό), από τις πεποιθήσεις μας σχετικά με τις σχέσεις (π.χ. πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας έρωτας στη ζωή ενός ανθρώπου), αλλά και τις πρώιμες εμπειρίες μας (σχέση με τους γονείς).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ρόλο-κλειδί παίζουν οι όροι «απόρριψη» και «εγκατάλειψη», οι οποίοι σχετίζονται με τη βαθύτερη πεποίθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι άξιοι εγκατάλειψης, γεγονός που έχει τις ρίζες του στο οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσαν. Όσο περισσότερη αγάπη έχουμε πάρει από τους δικούς μας ανθρώπους και κυρίως από τη μητέρα μας, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχουμε στον εαυτό μας. Νιώθουμε ότι αξίζουμε, ότι μπορούμε να αγαπήσουμε και να μας αγαπήσουν. Αντίθετα, όταν έχουμε μάθει να δεχόμαστε έντονη κριτική από την οικογένειά μας, αναπτύσσουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να αναπαράγουμε και κατά τη ενήλικη ζωή μας το «σχήμα της εγκατάλειψης», με το οποίο νιώθουμε πιο οικεία. Στην πρώτη περίπτωση, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ερωτική απογοήτευση, θα στενοχωρηθούμε, αλλά θα το ξεπεράσουμε γρήγορα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα δυσκολευτούμε.
Όποιος έχει υποστεί ερωτική απογοήτευση αισθάνεται καταρρακωμένος, δεν βλέπει κανένα μέλλον μπροστά του και δεν έχει ενδιαφέρον για τίποτα. Τα άτομα που περνούν ερωτική απογοήτευση ακόμη κι αν δεν φθάσουν στο στάδιο της κατάθλιψης, νιώθουν καταρρακωμένη την αυτοεκτίμησή τους.
Η λύση  για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει την αυτοεκτίμησή του είναι να πείσει τον εαυτό του ότι ο ίδιος έκανε κακή επιλογή.
Άλλωστε υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Λιναλοόλη


Είναι συστατικό του υγρού των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Η Linalool  είναι ένα φυσικό χημικό τερπενίων (αλκοόλ) που απαντάται σε πολλά λουλούδια και φυτά  με πολλές εμπορικές εφαρμογές, η πλειοψηφία των οποίων βασίζονται σε ευχάριστο άρωμά της.
Πάνω από 200 είδη φυτών παράγουν λιναλοόλη.

Η λιναλοόλη χρησιμοποιείται ως άρωμα στο 60-80% των αρωματικών προϊόντων και σε καθαριστικά, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, σαμπουάν και λοσιόν. Η λιναλοόλη χρησιμοποιείται για ψύλλους, μύγες και εντομοκτόνα κατσαρίδων.Η Linalool χρησιμοποιείται σε ορισμένα εντομοαπωθητικά προϊόντα.
Η Λιναλοόλη αποσυντίθεται προοδευτικά όταν είναι σε επαφή με το οξυγόνο, σχηματίζοντας ένα οξειδωμένο παραπροϊόν που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως έκζεμα σε ευαίσθητα άτομα.