Αρχική

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εσώρουχα για τις κατακλίσεις



Τέρμα οι κατακλίσεις στους κλινήρεις

Τα Smart-e-Pants αποστέλλουν ηλεκτρικούς παλμούς στους μυς αποτρέποντας τη δημιουργία κατακλίσεων.
Επιστήμονες ανέπτυξαν εσώρουχα τα οποία διαθέτουν ηλεκτρόδια που προκαλούν μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα  «Smart-e-Pants» προλαμβάνουν τα έλκη της κατάκλισης σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή που αναγκάζονται να είναι κλινήρεις εξαιτίας τραυματισμών ή άλλων καταστάσεων.
Τα «έξυπνα» θεραπευτικά εσώρουχα έδωσαν τόσο καλά αποτελέσματα στο πλαίσιο της μικρής κλινικής δοκιμής σε 23 ασθενείς, ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνισε έλκη πίεσης κατά τις 30 ημέρες που η μελέτη διήρκεσε και οι περισσότεροι ασθενείς ήθελαν να κρατήσουν τη συσκευή αφότου τελείωσε η δοκιμή..
Τα έλκη της κατάκλισης μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνα για ασθενείς που βρίσκονται σε ακινησία, εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος. Αυτές οι συχνά μεγάλες, ανοιχτές πληγές μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επουλωθούν, ενώ σε ακραίες καταστάσεις είναι ικανές ακόμη και να προκαλέσουν σήψη.
Τα ηλεκτρικά εσώρουχα μοιάζουν με μποξεράκια, αλλά φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών.
Τα έλκη πίεσης προσβάλλουν το δέρμα και τους μυς, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει από κάτω οστό. Εμφανίζονται πιο συχνά γύρω από τους γλουτούς, τις πτέρνες, τις ωμοπλάτες ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προκαλούνται εξαιτίας του ότι οι μαλακοί ιστοί πιέζονται ανάμεσα σε ένα οστό και σε κάποιο αντικείμενο, όπως το κρεβάτι, για μεγάλο διάστημα χρόνου. Η πίεση αυτή οδηγεί σε μείωση της οξυγόνωσης των ιστών με αποτέλεσμα το δέρμα και οι μύες να στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων και να αρχίσουν να νεκρώνονται, γεγονός που συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης.
Εκτιμάται ότι ποσοστό ως και 20% των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε γηροκομεία, καθώς και το 30% των ατόμων στην κοινότητα εμφανίζουν έλκη πίεσης επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγείας. 
Σήμερα οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία ελκών κατάκλισης σε ασθενείς αφορούν το να αλλάζουν θέση στον ασθενή κάθε λίγες ώρες ή να τον έχουν ξαπλωμένο επάνω σε ειδικά στρώματα αέρα, τα οποία ανακουφίζουν, ως έναν βαθμό από την πίεση που υφίσταται το σώμα.
Τα Smart-e-Pants μιμούνται την επίδραση που έχει η αλλαγή θέσης του ασθενούς καθώς ο κάθε ηλεκτρικός παλμός που αποστέλλεται στους γλουτιαίους μυς οδηγεί σε κυκλοφορία φρέσκου αίματος στην περιοχή μετά από κάθε σύσπαση των μυών.
Τα «έξυπνα εσώρουχα» μοιάζουν με κανονικά μποξεράκια, μόνο που φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών. Μεταδίδουν ηλεκτρικούς παλμούς διάρκειας 10 δευτερολέπτων στους μυς κάθε 10 λεπτά.
Στο πλαίσιο της δοκιμής που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, οι 23 συμμετέχοντες φορούσαν τα ειδικά σχεδιασμένα εσώρουχα επί 12 ώρες την ημέρα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών πίεσης εξαιτίας αθλητικών τραυματισμών, τροχαίων ατυχημάτων, καταγμάτων στο ισχίο, διαβήτη ή σκλήρυνσης κατά πλάκας. 10%-30% αυτών των ασθενών θα ανέπτυσσε έλκη πίεσης, ωστόσο στην ομάδα της κλινικής δοκιμής κανένας ασθενής δεν εμφάνισε τέτοιου είδους πληγή.
Το επόμενο βήμα  είναι να δοκιμαστούν τα Smart-e-Pants σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών, αν και αναμένεται ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικά  στην πρόληψη των ελκών κατάκλισης.
Τα εσώρουχα υπολογίζεται ότι θα κοστίζουν περί τα 150 ευρώ για τον βασικό εξοπλισμό συν μερικά ευρώ κάθε μήνα για τα ηλεκτρόδια που πρέπει να αλλάζουν, πολύ λιγότερα από  το κόστος της νοσηλείας, των φαρμάκων για την καταπολέμηση των μολύνσεων και των υλικών που απαιτούνται για την κάλυψη των πληγών, όπως οι επίδεσμοι.
Βιβλιογραφία
http://www.geekosystem.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου