Αρχική

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Η γυναίκα των στεναγμών


Σύμβολο του σεξ και όχι μόνο
Η Μόνικα Μπελούτσι γεννήθηκε στην Città di Castello, Umbria, στην Ιταλία.
Η Monica Bellucci ξεκίνησε το μόντελινγκ  σε ηλικία 13 ετών. Μέχρι το 1989, ασχολήθηκε με αυτό. Μετά άρχισε να παίρνει μαθήματα υποκριτικής.
Έγινε ιταλικό και όχι μόνο, σύμβολο του σεξ.
Το 2004, ενώ ήταν έγκυος, φωτογραφήθηκε γυμνή για το ιταλικό περιοδικό της Vanity Fair, ως διαμαρτυρία ενάντια στους ιταλικούς νόμους, που απαγόρευαν τη δωρεά σπέρματος.
Έγινε γνωστή και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο με τη Malèna (2000).
Η Bellucci ήταν μέχρι πρόσφατα παντρεμένη με τον Γάλλο ηθοποιό Vincent Cassel, με τον οποίο έχει εμφανιστεί σε διάφορες ταινίες και έχουν δύο κόρες. Ανακοινώθηκε επίσημα το διαζύγιό τους μετά από 14 χρόνια κοινής ζωής.
Η Μόνικα δήλωσε, ότι σέβεται  και ενδιαφέρεται για όλες τις θρησκείες και πιστεύει σε μια μυστήρια ενέργεια, αυτή  που γεμίζει τους ωκεανούς κατά τη διάρκεια των παλιρροιών, αυτή που ενώνει τη φύση και τα όντα.
Η Monica δήλωσε μπορεί να μιλήσει τέσσερις γλώσσες: Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά και αρκετά καλά τα περσικά.
Οι Έλληνες την ξεχωρίζουν και θεωρούν ότι είναι ωραία, ταλαντούχα, μαχητική, χειραφετημένη και κοσμοπολίτισσα.

Γονόρροια


Η γονόρροια ή βλεννόρροια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη

Η γονόρροια, ICD-10 A54 είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η Neisseria gonorrhoeae είναι διπλόκοκκος, μη κινητός χωρίς κάψα και αρνητικός κατά Gram. Ο γονόκοκκος έχει αποκλειστικό ξενιστή τον άνθρωπο.
Η μετάδοση γίνεται κατά κανόνα με την συνουσία και η γονοκοκκική οφθαλμία μεταδίδεται στο νεογνό από τη μητέρα που πάσχει από γονόρροια.

Ποια είναι τα αίτια
Προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, γνωστό με την ονομασία Neisseriagonorrhοea.Το μικρόβιο βρίσκεται συνήθως στην ουρήθρα, τον τράχηλο, το ορθό, τον φάρυγγα, και τους επιπεφυκότες.
Οι γυναίκες σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα ουρηθρίτιδας, ενώ συνήθως δεν αντιλαμβάνονται καν την φλεγμονή.
Μπορεί να εμφανίζουν αυξημένα πυώδη κολπικά υγρά και συμπτώματα τραχηλίτιδας, δηλαδή (έκκριμα από τον τράχηλο), ευαισθησία και μικροαιμορραγίες. Η προσβολή των βαρθολινείων αδένων είναι συχνή και η απόφραξη του εκφορητικού πόρου συντελεί στην παραγωγή αποστημάτων. Σε μεγάλο ποσοστό, η νόσος επεκτείνεται στο ενδομήτριο, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και το περιτόναιο της ελάσσονος πυέλου, αλλά και μπορεί να συμβεί γονοκοκκική περιηπατήτιδα.
Γονοκοκκική λοίμωξη ορθού μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλλα.
Οι άνδρες κατά κύριο λόγο παρουσιάζουν άφθονο ουρηθρικό πυώδες ή βλεννοπυώδες έκκριμα και δυσουρικά (πόνος κατά την ούρηση) ενοχλήματα. Άνδρες κάτω τον 40 ετών μπορεί να παρουσιάσουν οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Η επώαση είναι 3-5 ημέρες. Μπορεί να προκληθούν στενώματα της ουρήθρας.
Μπορεί να προκαλέσει και μεταναστευτική πολυαρθραλγία των μεγάλων αρθρώσεων με αλλοιώσεις δερματικές ή πυώδη αρθρίτιδα στο γόνατο, βακτηριαιμία με ενδοκαρδίτιδα και οφθαλμία νεογνών από μητέρες που πάσχουν από γονοκοκκική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Είναι πιθανότερο να προσβληθείτε από την ασθένεια αν:
 • Έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
 • Έχετε έναν σύντροφο με ιστορικό οποιουδήποτε αφροδίσιου νοσήματος
 • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την ερωτική πράξη
 • Είστε άντρας που έχει σεξουαλική επαφή με άλλον άντρα
 • Είστε ναρκομανής

Συμπτώματα
Αυτοί που έχουν προσβληθεί από βλεννόρροια παρουσιάζουν τα ακόλουθα
Στις γυναίκες: 
Συνήθως, συχνή επώδυνος ούρηση, πόνος στην κοιλιά, κιτρινοπράσινη έκκριση από τον κόλπο, πρήξιμο ή ευαισθησία του αιδοίου, και ακόμη πόνοι στις αρθρώσεις.

Στους άνδρες:
Μια πυώδης έκκριση από την ουρήθρα ή πόνος στην ούρηση. Από τους άνδρες 10% και στις γυναίκες 8% με γονόρροια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται στους άνδρες από 1-14 μέρες και στις γυναίκες μέσα σε 10 μέρες.


Θεραπεία
Η θεραπεία της γονόρροιας είναι επιτακτική καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως προστατίτιδα  και επιδιδυμίτιδα στους άνδρες και σαλπιγγίτιδα, κολπίτιδα στις γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες χωρίς θεραπεία γονόρροιας δύναται να μεταδώσουν το μικρόβιο στο παιδί τους με τη μορφή γονοκοκκικής  οφθαλμίτιδας.
Η συνιστώμενη θεραπεία γονόρροιας είναι η λήψη αντιβιοτικών, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνες και ερυθρομυκίνη. Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να επιβεβαιωθεί η εξάλειψη του μικροβίου. 
Προσοχή: Αν έχετε προσβληθεί από γονόρροια, θα πρέπει να ζητήσετε να εξεταστείτε και για άλλα αφροδίσια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η σύφιλη και το AIDS. Θα πρέπει επίσης να κάνετε το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.
www.emedi.gr

Γνωμάτευση για οξυγονοθεραπείαΓνωμάτευση για οξυγονοθεραπεία

Η γνωμάτευση για την οξυγονοθεραπεία  

                                                                                                                             
                                                                                                                                                             ΑΔΑ:Β4ΘΕΟΞ7Μ-Λ54
ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΣΘΕΝΗ:
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:                                          ΑΜΚΑ:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ:
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:
Βάσει των αποτελεσμάτων
της εξέτασης αερίων αρτηριακού αίματος (pCO2=.........mmHg, ph=..........,
Διττανθρακικά HCO3- =...........mmol/L, Περίσσεια βάσης BE=.......... mmol/L
της οξυμετρίας σε ηρεμία (O2Sat=..........%)
της οξυμετρίας σε βάδιση (O2Sat=..........%)
της νυχτερινής οξυμετρίας (O2Sat=..........%)
και των συνοδών νοσημάτων/επιβαρυντικών παραγόντων:
1. .................................................................................................................................................
2...................................................................................................................................................
3...................................................................................................................................................
Ο αναφερόμενος ασθενής έχει ανάγκη κατ' οίκον οξυγονοθεραπείας με ηλεκτρικό συμπυκνωτή ή με φιάλη οξυγόνου.............................................................................................
επί........................ώρες/ημέρα, με ροή.................................λίτρα/λεπτό
Προτεινόμενος χρόνος οξυγονοθεραπείας: από......./....../20...., έως....../...../20.....
και επανεξέταση.
Ο Ιατρός                                                                                       Ο Ελεγκτής Ονοματεπώνυμο-Σφραγίδα                                                    Ονοματεπώνυμο-Σφραγίδα


                                 

Βρογχοπνευμονική δυσπλασία


Η βρογχοπνευμονική δυσπλασία παρατηρείται στα πρόωρα νεογνά
Η βρογχοπνευμονική δυσπλασία, ICD-10, P27.1, είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές που εμφανίζονται στα πρόωρα νεογνά. Πρόκειται για τη χρόνια νόσο του πνεύμονα που εμφανίζεται συνήθως μετά από το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των πολύ μικρών σε βάρος νεογνών.

Αίτια
Η αιτιολογία της δεν είναι σαφής όμως ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.
1.Προωρότης
2.Αερισμός με θετική πίεση του αναπνευστήρα. Ο μηχανικός αερισμός με υψηλές πιέσεις προκαλεί τραυματισμόα από πίεση.
3.Παρατεταμένη έκθεση σε οξυγόνο σε συγκεντρώσεις > από 40& από το σχηματισμό υπεροξειδίων H202 και ελευθέρων ριζών που διασπούν τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών.
4.Παρατεταμένη χρήση ενδοτραχειακών σωλήνων.
5.Πνευμονικό οίδημα (λόγω ανοικτού βοτάλλειου πόρου,υπερενυδάτωση,καθυστερημένη διούρηση)
6.Πνευμονική διαφυγή αέρα (σε διάμεσο εμφύσημα, πνευμοθώρακας).

Ποιά είναι η κλινική εικόνα της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας
Τα περισσότερα από τα πρόωρα νεογνά που αναπτύσσουν βρογχοπνευμονική δυσπλασία παρουσιάζουν αρχικά σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία, που οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε μηχανικό αερισμό για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Αρχικά τα νεογνά αυτά εμφανίζουν ήπια πνευμονοπάθεια που αντιμετωπίζεται με αερισμό με χαμηλές πιέσεις και χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου. Συχνά, ακολουθεί μια περίοδος βελτίωσης αλλά τελικά, μετά από εβδομάδες, η κλινική τους εικόνα αρχίζει να επιδεινώνεται, αυξάνονται οι απαιτήσεις σε οξυγόνο, εμφανίζονται σημεία αναπνευστικής ανεπάρκειας και τελικά αναπτύσσεται ΒΠΔ.
Η ανάγκη συνεχούς χορήγησης οξυγόνου, η υπερκαπνία η ανατιρροπιστική μεταβολική αλκάλωση, η πνευμονική υπέρταση και η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια είναι οι χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας. Επίσης, παρατηρείται  αύξηση της αντίστασης των αεροφότων οδών και στένωση των βρόγχων. Η εισολκή του θώρακα προκαλεί αρνητική πίεση στο διάμεσο χώρο και έτσι συλλογή υγρού στο διάμεσο ιστό. Η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια απιατεί περιορισμό υγρών και διουρητικά
Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά που ανέπτυξαν βρογχοπνευμονική δυσπλασία μπορεί να εμφανίσουν προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, υπέρταση, επεισόδια υποξαιμίας κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της σίτισης και ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Διάγνωση
Η ακτινολογική εικόνα αρχικά δείχνει σκίαση του πνευμονικού πεδίου και μετά κύστεις με περιοχές διάτασης και ατελεκτασίας που δείνουν στον πνεύμονα σπογγοειδή εμφάνιση.
Η ιστολογική εικόνα ανακαλύπτει διάμεσο οίδημα, ατελεκτασία, μετάπλαση του βλεννογόνου, διάμεση ίνωση, νεκρωτική αποφρακτική βρογχιολίτιδα και διάταση κυψελίδων.

Θεραπεία-Πρόληψη
 • Κάθε μητέρα που διατρέχει κίνδυνο πρόωρου τοκετού πρέπει να λάβει στεροειδή, ενώ είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος για πιθανή παρουσία χοριοαμνιονίτιδος και η αντιμετώπισή της με αντιμικροβιακούς παράγοντες.
 • Η χορήγηση εξωγενούς επιφανειοδραστικού παράγοντα είναι επιβεβλημένη, σε κάθε νεογνό με βάρος μικρότερο από 1.500g, που διασωληνώνεται ή παρουσιάζει αναπνευστικό πρόβλημα σε λιγότερο από 2 ώρες από τη γέννησή του.
 • Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής πρέπει να δοθεί με τις μικρότερες δυνατές πιέσεις που απαιτούνται για επαρκή οξυγόνωση, χαμηλότερη  PaO2 (50mmHg και υψηλότερη paCO2 (50-75mmHg).
 • Πρέπει να περιοριστεί η χορήγηση υγρών, να απαγορευτεί η χορήγηση κολλοειδών διαλυμάτων bolus και να ξεκινήσει νωρίς η διατροφή του νεογνού, παρεντερική και από του στόματος.
 • Τα διουρητικά και τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά χρησιμοποιούνται θεραπευτικά, γιατί βελτιώνουν τη μηχανική των πνευμόνων.
 • Η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη μειώνει τη φλεγμονή και υποβοηθάει τη βαθμιαία διακοπή του μηχανικού αερισμού.
 • Για να αποφευχθείη υπογλωττιδική στένωση γίνεται τραχειοστομία.

Επιπλοκές
Οι μακροχρόνιες επιπλοκές των παιδιών που στη νεογνική περίοδο παρουσίασαν ΒΠΔ, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, κυρίως, όμως, αφορούν στο αναπνευστικό και στο κυκλοφορικό σύστημα και πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.
Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά αυτά χρήζουν ειδικής παρακολούθησης, που αρχίζει από το σπίτι με την εγρήγορση του οικείου περιβάλλοντος, για αποφυγή παραγόντων κινδύνου, για παράδειγμα προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού, παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κ.ά. και συνεχίζει σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα με συστηματική παρακολούθηση, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πολύ πρόωρων νεογνών που αναπτύσσουν τη "νέα μορφή" ΒΠΔ θα επιτρέψει την αλλαγή στη στρατηγική αντιμετώπισης και θεραπείας, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
www.emedi.gr