Αρχική

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Για πέη μικρότερα του φυσιολογικού


Σεξ για μικρά μεγέθη
Ο σωστός συνδυασμός των ερωτικών παιχνιδιών και η κατάλληλη διέγερση μπορεί να κάνει μια γυναίκα να λατρέψει ακόμη κι ένα μικρό πέος.
Φυσιολογικό θεωρείται το πέος που έχει μέγεθος κατά την πλήρη στύση από 12 μέχρι 16 εκατοστά. Αν βέβαια η στύση δεν είναι πλήρης, τότε είναι δυνατό να δίνεται η ψευδής εντύπωση του μικρού πέους.
Το πέος είναι δυνατό να συρρικνώνεται σε διάφορες περιστάσεις, π.χ. όταν κάνει κρύο, στο ψυχρό ντους, όταν ο άντρας αισθάνεται φόβο, αγωνία ή ντροπή. Άντρες χωρίς αρκετή αυτοπεποίθηση νοιώθουν πολλές φορές το πέος τους να συρρικνώνεται υπερβολικά όταν τους παρατηρεί μια γυναίκα. Το ίδιο πέος μπορεί να έχει τελείως φυσιολογικό μέγεθος κατά τη στύση.
Αν κάποιος άντρας  έχει μέγεθος μικρότερο του φυσιολογικού, ίσως ανησυχεί. Είναι αλήθεια ότι το μεγάλο μέγεθος τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος έχει τα πλεονεκτήματά του. Ωστόσο και οι άνδρες με μεγάλο πέος αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη.
Ένα μικρό πέος μπορεί να δώσει σε μια γυναίκα, περισσότερη ευχαρίστηση από το μεγάλο, φτάνει να χρησιμοποιηθούν οι καλύτερες στάσεις για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο μήκος στο έπακρο.

Απαραίτητα είναι τα ερωτικά παιχνίδια πριν την σεξουαλική διείσδυση.
Οι άντρες με μικρότερου μεγέθους πέος θα πρέπει να δώσουν μεγάλο βάρος στα προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια, για να φέρουν τη γυναίκα πιο κοντά στον οργασμό, πριν ακόμη διεισδύσουν μέσα της. Η διέγερση της κλειτορίδας με το χέρι ή με το στόμα πριν την επαφή, βοηθάει στην ανακούφιση του άγχους των επιδόσεων, αφού διεγείρει πολύ τη γυναίκα.

Οι σωστές στάσεις:

-Στα τέσσερα:  

Όταν εκτελείται στη σωστή γωνία, αυτή η στάση μπορεί να κάνει ακόμη και το μικρότερο πέος να φαίνεται μεγάλο. Η γυναίκα βάζει το κεφάλι και τους ώμους της σ’ ένα  μαξιλάρι. Επίσης, τοποθετείται ένα μαξιλαράκι στο ύψος των γλουτών της γυναίκας για να ανασηκωθούν. Για καλύτερα αποτελέσματα, η πλάτη του άντρα πρέπει να είναι τεντωμένη και τα πόδια του κολλημένα για να αυξάνεται η τριβή.
-Σαν φίδι:
Η γυναίκα ξαπλώνει μπρούμυτα με την κοιλιά και τα πόδια της να εφάπτονται στο πάτωμα ή το στρώμα, σαν να έρπει. Τοποθετείται ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τους γλουτούς της για να ανασηκωθούν. Ο άντρας γονατίζει πίσω της και διεισδύει χαμηλώνοντας τον κορμό του ταυτόχρονα. Για μεγαλύτερη στήριξη δική του, μπορεί να ξαπλώσει επάνω της χρησιμοποιώντας τους αγκώνες του για να στηρίζεται.
-Σαν τα αυτιά κουνελιών:
Η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, ανοίγει και λυγίζει τα πόδια και φέρει τα γόνατά της όσο πιο κοντά γίνεται στα αυτιά της. Με το ένα του χέρι συγκρατεί τα πόδια της γυναίκας και με το άλλο, μπορεί να χαϊδεύει την κλειτορίδα της. 
-Σε σχήμα V:
Η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, αυτός της σηκώνει τα πόδια της ψηλά κι αυτή στηρίζεται στους αγκώνες, μέχρι να πάρουν ένα σχήμα μικρού v και έπειτα αυτός διεισδύει.
-Ιεραποστολική στάση:
Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τους γλουτούς της γυναίκας. Ακόμη αυτή μπορεί να σηκώσει τα πόδια της και να τα τοποθετήσει στο στήθος ή στους ώμους του άντρα. Αυτό θα δημιουργήσει μια γωνία του πέους στο σημείο εισόδου που θα ερεθίζει το σημείο-G της γυναίκας.
-Η γυναίκα από πάνω:
Τα πόδια της γυναίκας πρέπει να κρατιούνται ίσια και να συμπιέζει τους μηρούς της, καθώς ο άντρας κουνιέται. Καλό είναι η κίνηση να γίνεται εμπρός πίσω ή κυκλικά και όχι πάνω κάτω γιατί υπάρχει κίνδυνος το πέος αν είναι μικρό να βγει από τη θέση του. Με αυτόν τον τρόπο και η κλειτορίδα της γυναίκας τρίβεται πάνω στην ανδρική πύελο και η διέγερση είναι μεγαλύτερη.

Ενίσχυση των μυών του κόλπου της γυναίκας και αύξηση του μεγέθους του πέους με ασκήσεις Kegel.
-Γυναικεία Kegel 
Οι ασκήσεις Kegel είναι η ρυθμική σύσφιξη και χαλάρωση των μυών της κόλπου και της πυέλου. Οι μυς αυτοί χρησιμοποιούνται και για τον έλεγχο της ούρησης. Είναι οι μύες που είναι υπεύθυνοι και για τις συσπάσεις του κόλπου που νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούνστη σύσφιξη του κόλπου και ενισχύουν την διέγερση. Μπορούν επίσης να δώσουν την αίσθηση στενότερης διείσδυσης  κατά τη συνουσία και να προκαλέσουν πιο έντονες συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού, επειδή γίνεται καλύτερη αιμάτωση. Για να μπορέσει μια γυναίκα  να ξεκινήσει τις ασκήσεις  Kegels, θα πρέπει να ανακαλύψει πώς να ελέγχει τους σωστούς μύες. Όταν ουρεί για παράδειγμα σταματά την ούρηση στο μέσο με τους κολπικούς και πυελικούς μυς. Μετά η ροή των ούρων επαναλαμβάνεται και έτσι γίνεται εξάσκηση χρήσης των σωστών μυών. Ο εντοπισμός των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να γίνει και με την τοποθέτηση ενός δακτύλου μέσα στον κόλπο και την έναρξη ασκήσεων σύσφιξης και χαλάρωσης των μυών γύρω από το δάκτυλο. Οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται τέσσερις ή πέντε φορές στη σειρά. 10 δευτερόλεπτα σύσπαση και 10 δευτερόλεπτα χαλάρωση. Στη συνέχεια οι ασκήσεις αυτές γίνονται εύκολα με σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Γίνονται τουλάχιστον τρία σετ των 10 επαναλήψεων ημερησίως. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε χωρίς φαίνεται. Στην εργασία, στο περπάτημα, στα ψώνια, στον υπολ γιστή κ.α. ένας γιατρός μπορεί να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή εξάσκηση των μυών της πυέλου. Η βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει. Τοποθετείται ένας μικρός καθετήρας παρακολούθησης στον κόλπο και γίνεται έλεγχος αν γίνεται σύσπαση των σωστών μυών και της διάρκειας της σύσπασης. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει και  ηλεκτρική διέγερση με εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος στους μύες του πυελικού εδάφους. Σε περίπου οκτώ έως 12 εβδομάδες οι γυναίκες θα δουν τα αποτελέσματα.
Και συμπιέζοντας τους μυς αυτούς η γυναίκα κάνει το σεξ και για τους δύο απολαυστικότερο.
-Ανδρικά Kegel 
Οι ασκήσεις Κέγκελ συστήνονται ειδικά στους άνδρες που θέλουν να κάνουν επιμήκυνση του πέους τους. Το ιδανικό με αυτές τις ασκήσεις είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε παντού, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Για να τις πραγματοποιήσετε, πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε τον μυ, ''ρουφώντας'' την πυελική σας περιοχή και την περιοχή του πρωκτού προς τα μέσα και προς τα πάνω, ενώ παράλληλα σφίγγεται τον πρωκτό σας. προς τα πάνω, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, μείνετε εκεί λίγο, χαλαρώστε και ελευθερώστε την περιοχή και πάλι. Καλό θα ήταν να κάνετε 10 ασκήσεις Κέγκελ για αρχή, στη συνέχεια 20, 30 και να τις αυξήσετε σταδιακά, φτάνοντας τις 100 ασκήσεις ημερησίως. Εγγυώνται να κάνουν τη σεξουαλική σας ζωή καλύτερη, ιδίως αν κάνει και η σύντροφός σας τις ίδιες ασκήσεις, αλλά και να επιμηκύνουν το πέος σας κατά 3,5 εκατοστά περίπου.

Αν είναι τόσο μικρό το μέγεθος του πέους που  η γυναίκα δεν μπορεί να το νιώσει με τίποτα, δεν είναι κακό να γίνει μια συζήτηση για ένα ερωτικό βοήθημα. Ένας δονητής αποτελεί μια καλή αρχή. Δεν χρειάζεται η γυναίκα να διαλέξει πολύ μεγάλο δονητή που κυκλοφορεί στην αγορά, γιατί ο άνδρας θα κομπλάρει.
Βιβλιογραφία
  • "501 ερωτήσεις για το σεξ" του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
  • http://www.everydayhealth.com
  • www.mayoclinic.com

Αυτά είναι γυναικεία προσόντα


Τι αναζητούν οι άνδρες στις γυναίκες;
Άλλα πράγματα ψάχνει μία γυναίκα από έναν άντρα και άλλα ένας άντρας από μία γυναίκα.
Η ασφάλεια για παράδειγμα, είναι κάτι το οποίο αναζητούν  οι γυναίκες.
Όμως τι αναζητούν οι άνδρες στις γυναίκες;
1. Αυτοπεποίθηση:  Μία γυναίκα ανασφαλής που κλαίγεται μονίμως για την εμφάνισή της, δεν γοητεύει έναν άντρα. Οι άντρες θέλουν δυναμικές γυναίκες και σίγουρες για τον εαυτό τους, γιατί τους ασκούν ιδιαίτερη γοητεία και φυσικά τους συναρπάζουν.
2. Ευφυία: Το να συμπεριφέρεται μία γυναίκα έξαλλα, ενώ έχει πατήσει προ πολλού τα 30 είναι αστείο και  εκνευριστικό για τους άντρες. Ο άντρας, μπορεί να κοιτάξει στο δρόμο την γυναίκα που είναι έξαλλη, αλλά θα το κάνει επειδή επειδή του αρέσουν τα μπούτια της. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος, σχετικά έξυπνος και εύστροφος που έχει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό κύκλο, με την εν λόγω δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά, γιατί πολύ απλά την θεωρεί χαζή!
3. Καλοσύνη: Οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες που έχουν καλοσύνη και όσες δεν είναι κακομαθημένες, υστερικές και γκρινιάρες.   Αν η γυναίκα ζητάει συνεχώς πράγματα, ή κατεβάζει τα μούτρα συνεχώς απωθεί τους άντρες.
4. Αυθορμητισμό: Οι άντρες προτιμούν τις αυθόρμητες γυναίκες και όχι τις αυτές που στήνονται και τις υστερόβουλες.
5. Ανεξαρτησία: Η πιο γοητευτική και η πιο ακαταμάχητη γυναίκα για τους άντρες είναι η ανεξάρτητη, που έχει τη δική της ζωή και δεν κρέμεται από τις αποφάσεις και τη διάθεση του συντρόφου της. Όπως ακριβώς θέλει εκείνος να περνάει χρόνο μακριά σας, έτσι ακριβώς  πρέπει κι αυτή, έτσι να κάνει. Εξάλλου, το να έχει η γυναίκα και ζωή και ενδιαφέροντα πέρα από αυτόν είναι και ιδιαιτέρως τονωτικό  για τη σχέση. Αν είναι,κάθε μέρα και  όλη μέρα μαζί, στο τέλος θα κουράσει ο ένας τον άλλο...
Πηγή
prismanews.gr

Γάλα γαϊδούρας


Το γάλα γαϊδούρας είναι φάρμακο, αντίδοτο, ελιξίριο
Η Κλεοπάτρα λέγεται, ότι όπου κι αν ταξίδευε έπαιρνε μαζί της 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή τελετουργία, που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και τη νεότητα της επιδερμίδας.
Το γάλα γαϊδούρας οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ποτό πολυτελείας, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων (προβλήματα του ήπατος, μολυσματικές ασθένειες, πυρετός, οιδήματα, ρινορραγίες, δηλητηριάσεις και πληγές). Το γαϊδουρινό γάλα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τους αρχαίους, αλλά όπως φαίνεται μπορεί να αποδειχτεί εξίσου πολύτιμο και σήμερα.

Το γάλα της γαϊδούρας δεν χρειάζεται παστερίωση, είναι πολύ θρεπτικό και είναι το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό και χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά ελαφριά γεύση.
Επίσης, είναι πιο εύπεπτο από όλα τα είδη γάλακτος.
Ακόμη μια πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστά ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας.
Στη Γερμανία και την Ιταλία το γάλα της γαϊδούρας δίνεται σε πρόωρα μωρά.
Για πρώτη φορά στο Βέλγιο, η «Αsinerie du pays de collines» (εκτροφή όνων στη χώρα των λόφων), αξιοποιεί για το γάλα τους μερικά εξ’ Αρκαδίας ορμώμενα θηλυκά γαϊδουράκια, παράγοντας τη βάση των υλικών για μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα. Η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στο Chateau de Mottes μέσα σε προστατευόμενο δρυμό και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Σήμερα η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 150 γαϊδούρια τα περισσότερα των οποίων ανήκουν στη φυλή «Αρκαδικός Όνος». Οι γαϊδούρες βοσκούν μέσα στις εκτάσεις των λόφων και το βιολογικό γάλα, εξαιρετικής ποιότητας, με εκπληκτικές ιδιότητες διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου. Όμως από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στον Καναδά και τώρα στην Ελλάδα από την εταιρεία «L’ ANESSE».

Οι ιδιότητές του γάλατος γαϊδούρας
•          Υποκατάστατο του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος
•          Ενίσχυση ανάπτυξης στα παιδιά
•          Ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση
•          Μακροζωία
•          Για καλή και ισχυρή φωνή

Τα συστατικά του γάλατος γαϊδούρας      
  • Αναλύσεις δείχνουν την παρουσία σε αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α1, Β1, Β2, C και Ε καθώς και ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσοσφαιρίνης, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και νάτριο.
  • Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητας τους να δεσμεύουν νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν την δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος (ΝΜF). Οι πρωτεΐνες γάλακτος έχουν, επίσης ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων για το δέρμα. Αυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.

Ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα
• Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα και ψωρίαση.
• Ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία αρμέγματος της γαϊδούρας 
  • Το γάλα εμφανίζεται με τη γέννα του μωρού. Για δυο μήνες το μικρό θηλάζει χωρίς περιορισμό. Στη συνέχεια χωρίζεται από τη μητέρα του όλη την ημέρα και η γαϊδούρα αρμέγεται κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο για να δεχτούν να δώσουν το γάλα τους οι γαϊδούρες πρέπει πάντα να έχουν οπτική επαφή με τα μωρά τους.
  • Ο όγκος αποθήκευσης του γάλακτος στη γαϊδούρα είναι πολύ μικρός γι’ αυτό και πρέπει να αρμέγεται συχνά για να συλλεχθεί λίγη ποσότητα γάλακτος (1,5 λίτρο ανά γαϊδούρα και ανά ημέρα).
  • Το βράδυ μετά το τελευταίο άρμεγμα, το μικρό αφού έχει τραφεί καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξανασυναντά τη μητέρα του για να θηλάσει ως το επόμενο πρωί.
  • Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το μικρό να γίνει 11 μηνών. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε νέα γέννηση για να ξαναπάρουμε το πολύτιμο γάλα.
  • Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι με απόλυτο σεβασμό προς τις γαϊδούρες.
  • Οι ελάχιστες ποσότητες γάλακτος που αποκομίζονται δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος.
  • Μετά από κάθε άρμεγμα το αγνό γάλα απλώς φιλτράρεται χωρίς καμία χημική επεξεργασία.
  • Το γάλα της γαϊδούρας μπορούμε να το πιούμε ωμό και η παστερίωση δεν είναι υποχρεωτική.
  • Το ωμό γάλα συσκευάζεται σε δοχεία των 200ml και καταψύχεται αμέσως σε minimum θερμοκρασία -18° C., έτοιμο προς κατανάλωση η για την παρασκευή των πολυτίμων καλλυντικών.
  • Η γεύση του γάλακτος είναι γλυκιά και ευχάριστη.

 Γάλα Γαϊδούρας και Υγεία
Το γάλα της γαϊδούρας είναι μια τροφή ζωολογικής προέλευσης που παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι τα πιο συγγενή στο ανθρώπινο γάλα.
Είναι ένα γάλα λευκωματοειδές που βοηθάει στη χώνεψη σε αντίθεση με το γάλα της αγελάδας που είναι τυρώδες.
Συστατικά
Γάλα γαϊδούρας
Ανθρώπικο γάλα
Γάλα αγελάδας
Πρωτεϊνη
16
13
35
Τυρίνη
8
6
30
Λευκώματα
8
7
5
Λιπαρές ουσίες
10
35
37
Λακτόζη
60
68
47
Οργανικές ουσίες/λίτρο
5
2
7

Πλεονεκτήματα
• Αποτοξινώνει το συκώτι αποφέροντας άμεση ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.
• Ρυθμίζει την μικροπανίδα του εντέρου χάρις την δράση της λυσοζύμης και της λακτόζης και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.
• Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα και ψωρίαση.
• Αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό σας στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.
Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί μια πολύτιμη τροφή και ένα φυσικό συμπλήρωμα.
 

Η γ-γλουταμική τρανσφεράση


Η γ-γλουταμική τρανσφεράση ή γ-GT
Φυσιολογικές τιμές γ-GT
Άνδρες: 4-18 IU/L
Γυναίκες: 6-28 IU/L

Η γ-GT εντοπίζεται, κυρίως, στους νεφρούς, στο ήπαρ και στο σπλήνα. Αποτελεί την πιο ευαίσθητη εξέταση για την ανίχνευση του αποφρακτικού ικτέρου, της χολαγγειίτιδας και της χολοκυστίτιδος.
Το γεγονός ότι τα επίπεδα της γ-GT είναι φυσιολογικά στα παιδιά και στις έγκυες γυναίκες σε αντίθεση με τα αυξημένα επίπεδα της LDΗ και αλκαλικής φωσφατάσης  επιτρέπει τη χρησιμοποίησή της στη διαφορική διάγνωση ηπατοχολικών παθήσεων στις δύο αυτές ομάδες.
Χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση χρόνιων αλκοολικών οι οποίοι βρίσκονται υπό θεραπεία.
Χρησιμοποιείται ακόμη ως καρκινικός δείκτης, επειδή τα επίπεδά  της αντανακλούν την υποτροπή ή την ύφεση της νόσου.
Τα επίπεδα της γ-GT είναι φυσιολογικά στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυξήσεις μπορεί να παρατηρηθούν μετά την τέταρτη ημέρα και αποδίδονται σε δευτεροπαθή ηπατική βλάβη από καρδιακή ανεπάρκεια.

Κλινική χρησιμότητα
• Διάγνωση ηπατοπαθειών και λανθάνοντος αλκοολισμού

Αύξηση
• Κίρρωση ήπατος
• Πρωτοπαθής χολική κίρρωση
• Αποφρακτικός ίκτερος
• Χολόσταση
• Χολική ατρησία
• Ηπατίτιδα
• Ηπατικές μεταστάσεις
• Καρκίνος του ήπατος
• Αλκοολικοί
• Παγκρεατίτιδα
• Καρκίνος του παγκρέατος
• Καρκίνος του προστάτη
• Λοιμώδης μονοπυρήνωση
• Μυοτονική δυστροφία
• Υπερθυρεοειδισμός
• Αιθανόλη
• Βαρβιτουρικά
• Ακεταμινοφαίνη (δηλητηρίαση)
• Οιστρογόνα
• Αντισυλληπτικά
• Φαινυτοΐνη
• Στρεπτοκινάση

Ελάττωση
• Υποθυρεοειδισμός

Προετοιμασία ασθενούς και δείγματος
Ορός. Αποφυγή αιμόλυσης και λιπαιμίας
Γενικά να θυμάστε ότι αυξάνει σε όλες τις μορφές χολόστασης.
Επίσης, ότι είναι το κύριο ένζυμο σε κατάχρηση αλκοόλ.
Φυσικά υπάρχει και test kit προσδιορισμού της γ-GT

Βρογχικό άσθμα


Το άσθμα είναι ένα συχνό χρόνιο νόσημα. 
Άσθμα, ICD-10 J45, ονομάζεται η χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους μικρούς αεραγωγούς στους πνεύμονες, προκαλώντας αναστρέψιμη στένωσή τους. 
Το άσθμα είναι ένα συχνό χρόνιο νόσημα και περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από αυτό. Προσβάλλει και τα 2 φύλα, μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά, συνήθως, αυτό συμβαίνει στην παιδική ηλικία. Τουλάχιστον 1 στα 10 παιδιά και 1 στους 20 ενήλικες έχουν άσθμα. Το άσθμα συνήθως εμφανίζεται σε οικογένειες με ιστορικό άσθματος, αλλά η συσχέτιση δεν είναι απόλυτη, καθώς, πολλοί άνθρωποι με άσθμα δεν έχουν άλλους συγγενείς με την συγκεκριμένη πάθηση.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία (στο 5% των ασθενών η θεραπεία δεν επιτυγχάνει τον έλεγχο των συμπτωμάτων). Μερικοί ασθενείς με άσθμα είναι επιρρεπείς σε πολύ σοβαρές κρίσεις, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Η πλειονότητα των θανάτων από άσθμα συμβαίνει σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών (το 40% αυτών είναι 75 ετών ή και παραπάνω). Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι 180.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο βήχας και το λαχάνιασμα. Μπορεί να εμφανιστεί δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ελαφριάς μορφής έως πολύ σοβαρά ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα ή σε διαφορετικά επεισόδια που έχει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Κάθε επεισόδιο μπορεί να κρατήσει μόλις μια ώρα ή μπορεί να επιμείνει για μέρες ή και βδομάδες αν δεν χορηγηθεί σωστή φαρμακευτική αγωγή.
Ήπια συμπτώματα: Ελαφριάς μορφής λαχάνιασμα και βήχα σε κρύωμα, λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, αλλεργικό συνάχι ή κατά την άθληση. Ένα παιδί με ήπιας μορφής άσθμα μπορεί να έχει έναν ενοχλητικό βήχα κάθε βράδυ.
Μέτρια συμπτώματα: Συχνά επεισόδια με λαχάνιασμα, βήχα και δύσπνοια. Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
Σοβαρά συμπτώματα: Έντονο λαχάνιασμα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Από την έντονη δύσπνοια μπορεί να είναι δύσκολη ακόμα και η ομιλία.
Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή στους αεραγωγούς. Η φλεγμονή αυτή ερεθίζει τους μύες γύρω από τους αεραγωγούς και προκαλεί την σύσφιξη και την στένωσή τους. Αυτό δυσκολεύει την διαδικασία μεταφοράς αέρα στους πνεύμονες και οδηγεί στο λαχάνιασμα και την δυσκολία στην αναπνοή. Η φλεγμονή επίσης προκαλεί ερεθισμό στους αεραγωγούς και την παραγωγή πλεονάζουσας βλέννης, που προκαλεί στην συνέχεια βήχα (με φλέγματα) και περαιτέρω απόφραξη της ροής αέρα.
Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να βρεθούν κατά καιρούς σε έξαρση (ασθματική κρίση). Τα συμπτώματα ενεργοποιούνται ή επιδεινώνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι δυνατόν να αποφευχθούν μερικοί τέτοιοι παράγοντες ερεθισμού και έτσι να διευκολυνθεί ο περιορισμός των συμπτωμάτων.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρίσης άσθματος είναι, κυρίως, οι ακόλουθοι:
• Λοιμώξεις.
• Η γύρη και οι μύκητες. Το άσθμα είναι συχνά χειρότερο την περίοδο έξαρσης αλλεργιών του αναπνευστικού.
• Άθληση. Παρόλα αυτά, η άθληση και η γυμναστική είναι ευεργετική για τους ασθενείς με άσθμα.  Αν είναι απαραίτητο, γίνεται χρήση βρογχοδιασταλτικών  πριν από την άθληση για την αποτροπή συμπτωμάτων. Αλλά, ως κανόνας, το άσθμα που προκαλείται από άθληση καταδεικνύει την απουσία ή την μη επάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής κατά του άσθματος. Αν παρουσιαστεί, ίσως, χρειάζεται ισχυρότερη προληπτική φαρμακευτική αγωγή.
• Ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, περίπου 1 στους 50 ανθρώπους με άσθμα είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη και μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα. Άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος είναι:αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως η ιβοπρουφένη, η δικλοφενάκη κλπ. και Βήτα-αναστολείς (beta-blockers), όπως η προπανολόλη, η ατενολόλη και η τιμολόλη (κατά κύριο λόγω αντιυπερτασικά φάρμακα). Περιλαμβάνονται και οι σταγόνες για τα μάτια που περιλαμβάνουν βήτα-αναστολείς και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του γλαυκώματος.
• Το κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα, επίσης, επιδεινώνει κι αυτό το άσθμα.
• Άλλες αναθυμιάσεις και χημικά. Για παράδειγμα, αναθυμιάσεις από χρώματα, διαλυτικά και ρυπογόνους παράγοντες. Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι ένας λόγος γιατί το άσθμα γίνεται πιο συχνό φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες.
• Συναισθήματα. Το άσθμα δεν οφείλεται σε νευρολογικούς παράγοντες, αλλά φαινόμενα όπως το στρες, η κατάθλιψη ή το γέλιο μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις του.
• Αλλεργίες σε ζώα. Όπως κατοικίδιες γάτες, σκύλοι ή ακόμα και άλογα. Συνήθως, τις περισσότερες φορές τα ζώα δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν έξαρση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένα ζώα.
• Το ακάριο της σκόνης. Είναι ένα πολύ μικρός οργανισμός που ζει στα στρώματα και σε άλλα υφάσματα μέσα στο σπίτι.
• Ορισμένα φαγητά. Αυτό είναι σπάνιο.
Μερικοί ασθενείς με άσθμα αναπτύσσουν συμπτώματα μόνο όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες.
Παράδειγμα:
• Εργασιακό άσθμα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα μόνο όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κατά την διάρκεια της εργασίας. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όλον τον υπόλοιπο χρόνο.
• Άσθμα που προκαλείται από την άθληση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η άθληση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος σε πολλούς ανθρώπους. Όμως μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα μόνο όταν αθλούνται και τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχουν πρόβλημα.

Διάγνωση
Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με την σπιρομέτρηση. Με αυτήν την μέθοδο ο ασθενής φυσάει μέσα σ’ ένα μηχάνημα που μετράει την ταχύτητα και τον όγκο της ροής αέρα που έρχεται από τους πνεύμονές του. Συνήθως, τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα, και η διάγνωση γίνεται εύκολα. Επιπλέον της αρχικής διάγνωσης, η καταγραφή του εξατομικευμένου προφίλ του κάθε ασθματικού απαιτεί την χρήση από τον ίδια ενός ροόμετρου (peak flow meter) με το οποίο καταγράφει καθημερινά τις διακυμάνσεις στην μέγιστη εκπνευστική ροή του ασθενούς.
Το ροόμετρο (peak flow meter) είναι μία μικρή συσκευή μέσα στην οποία φυσάει ο ασθενής και μετράει την ταχύτητα του αέρα που εκπνέεται μέσω των πνευμόνων. Οι μετρήσεις του ροόμετρου βελτιώνονται όταν οι αεραγωγοί που έχουν στενέψει ανοίγουν με την φαρμακευτική αγωγή. Η μέτρηση με το ροόμετρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της επιτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής.

Θεραπεία
Για τους πιο πολλούς ανθρώπους με άσθμα τα συμπτώματα μπορούν να προληφθούν με την θεραπευτική αγωγή:
Συσκευές εισπνοής
Τα φάρμακα που χορηγούνται με τις συσκευές εισπνοής μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικά, προληπτικά και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά.
• Η συσκευή εισπνοής ανακούφισης θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Το φάρμακο που περιέχει χαλαρώνει τους μύες που περιβάλουν τους αεραγωγούς. Αυτό προκαλεί τους αεραγωγούς να ανοίξουν και τα συμπτώματα σύντομα υποχωρούν. Τα φάρμακα αυτά λέγονται και βρογχοδιασταλτικά, καθώς διαστέλλουν τους βρόγχους και μικρούς αεραγωγούς. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά φάρμακα στην κατηγορία των βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικών. Για παράδειγμα η σαλβουταμόλη και η τερβουταλίνη. Αυτά διατίθενται με διάφορες μάρκες και κατασκευάζονται από διαφορετικές εταιρίες.
• Η προληπτική χρήση, με συσκευή εισπνοής που χρησιμοποιείται καθημερινά, για την αποτροπή της δημιουργίας συμπτωμάτων. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως είναι ένα κορτικοστεροειδές. Τα στεροειδή λειτουργούν περιορίζοντας την φλεγμονή στους αεραγωγούς. Όταν η φλεγμονή εξαφανιστεί, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα στένωσης των αεραγωγών και η δημιουργία συμπτωμάτων. Χρειάζεται 7-14 μέρες για το στεροειδές να δράσει αθροιστικά και να έχει αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά μετά από περίπου μια βδομάδα χρήσης της αγωγής, τα συμπτώματα εξαφανίζονται ή μειώνονται δραστικά. Μπορεί να χρειαστεί έως έξι εβδομάδες για την μέγιστη αποτελεσματικότητα.
• Η συσκευή εισπνοής με μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά στην συσκευή εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (πλέον κυκλοφορούν και έτοιμοι συνδυασμοί τους). Μπορεί να χρειαστεί αν τα συμπτώματα δεν μπορούν να καταπολεμηθούν. Τα φάρμακα που περιέχουν αυτές οι συσκευές λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με αυτά στις συσκευές που περιέχουν βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικά, αλλά παραμένουν δραστικά έως και 12 ώρες μετά από κάθε δόση. Περιέχουν σαλμετερόλη ή φορμοτερόλη (Μερικές μάρκες συσκευών εισπνοής περιέχουν και στεροειδή και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά για ευκολία).
Κατανεμητές (Spacer devices) χρησιμοποιούνται με κάποιους τύπους συσκευών εισπνοής. Συχνά χρησιμοποιούνται από παιδιά, αλλά μπορεί να γίνει χρήση τους και από ενήλικες. Ένας κατανεμητής είναι ένας μικρός πλαστικός θάλαμος που συνδέεται με την συσκευή εισπνοής. Κρατά το φάρμακο, σαν μία δεξαμενή όταν πατήσουμε την συσκευή εισπνοής. Μία βαλβίδα στο στόμιο εξασφαλίζει ότι το φάρμακο παραμένει στο κατανεμητή μέχρι την εισπνοή και στην εκπνοή η βαλβίδα κλείνει. Μια μάσκα προσώπου μπορεί να προσαρμοστεί σε μερικούς τύπους κατανεμητών αντί του στομίου. Αυτό γίνεται κάποιες φορές για παιδιά και βρέφη που στην συνέχεια απλά μπορούν να κάνουν χρήση της συσκευής εισπνοής εισπνέοντας και εκπνέοντας φυσιολογικά μέσω της μάσκας.
Ταμπλέτες με στεροειδή
Μία σύντομη αγωγή με ταμπλέτες με στεροειδή (όπως η πρεδνιζολόνη) είναι κάποιες φορές απαραίτητη για την υποχώρηση παρατεταμένου επεισοδίου κρίσης άσθματος με έντονα συμπτώματα. Οι ταμπλέτες με στεροειδή είναι αποτελεσματικές στο να προκαλούν την υποχώρηση της φλεγμονής στους αεραγωγούς. Μερικοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί στην αγωγή με ταμπλέτες με στεροειδή. Όμως, μία σύντομη αγωγή με ταμπλέτες με στεροειδή (για περίπου μία βδομάδα το μέγιστο, με 30mg πρεδνιζολόνης ημερησίως) συνήθως δρα πολύ αποτελεσματικά και είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες. Η χορήγησή της για 3 ημέρες μόνο δεν απαιτεί σταδιακή διακοπή της.
Η θεραπευτική αγωγή καθορίζεται με βάση την σταδιοποίηση του άσθματος ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα των συμπτωμάτων του.
 
Συμπτώματα ημερήσια
Συμπτώματα νυκτερινά
PEF ή FEV1
________________
Διακύμανση PEF
Στάδιο 1 Διαλλείπον
<1 φορά/εβδομάδα Ασυμτωματικός
Φυσιολογική PEF στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων
2φορές/μήνα
>80%
<20%
Στάδιο 2
Ήπιο επιμένον
>1 φορά/εβδομάδα αλλά <1 φορά/ημέρα
Οι κρίσεις μπορεί να επηρεάζουν τη δραστηριότητα
>2φορές/μήνα
>80%
20-30%
Στάδιο 3
Μέτριο επιμένον
Καθημερινά
Οι κρίσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα
>1φορά/εβδομάδα
60-80%
>30%
Στάδιο 4
Σοβαρό επιμένον
Καθημερινά
Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα
Συχνά
<60%
>30%
Στους ασθενείς με βρογχικό άσθμα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο κατά τις γρίπης(influenza immunization) κάθε φθινόπωρο και συχνότερα αν απαιτείται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου κάθε πέντε έτη.
By PREDICT

Είναι κατάλληλη η σόγια για τον καρκίνο του μαστού;


Σόγια στον καρκίνο του μαστού
Η σόγια είναι ένα ετήσιο φυτό εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η σόγια είναι όσπριο, μέλος της οικογένεια των μπιζελιών, και είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα ως πρόσθετο.
Σε εργαστηριακές μελέτες, ορισμένα χημικά συστατικά της σόγιας έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Στις  περισσότερες μελέτες που έχουν δείξει όφελος έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η πρωτεΐνη σόγιαςκαι όχι επιμέρους συστατικά της ή εκχυλίσματα.
Τα προϊόντα σόγιας συστήνονται για τις προστατευτικές τους ιδιότητες στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα. Οι επιδράσεις της σόγιας πιστεύεται ότι οφείλονται στις ουσίες που ονομάζονται ισοφλαβόνες, αν και άλλες ουσίες της μπορεί, επίσης, να συνεισφέρουν.
Ισοφλαβόνες ονομάζονται τα φυτικά οιστρογόνα ή φυτοοιστρογόνα επειδή μιμούνται (αν και ασθενώς) τα οιστρογόνα που παράγονται σε ανθρώπους και ζώα. Η γενιστεΐνη, δαϊδζεΐνη και γλυκιτεΐνη είναι ισοφλαβόνες που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα, αλλά είναι πιο άφθονα στη σόγια.
Ως πηγή πρωτεϊνών, τα προϊόντα σόγιας προωθούνται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για το κρέας και ως βοήθημα για την απώλεια βάρους. Τα προϊόντα σόγιας χρησιμοποιούνται, επίσης, για να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της οστεοπόρωσης. Η πρωτεΐνη σόγιας σε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, επίσης, προωθείται ως μια μέθοδος για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές μορφές, όπως tofu, γάλα σόγιας, καβουρδισμένη σόγια, σκόνη σόγιας και φυτική πρωτεΐνη. Σκόνες πρωτεΐνης σόγιας και μπάρες είναι διαθέσιμες στα καταστήματα διατροφής. Οι σκόνες μπορούν να προστεθούν σε ποτά ή να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Η σόγια είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα διατροφής και σε κάψουλες ή χάπια. Συμπληρώματα ισοφλαβονών είναι, επίσης, διαθέσιμα, αν και οι περισσότερες εξετάσεις που δείχνουν όφελος έχουν χρησιμοποιήσει ολόκληρη την πρωτεΐνη σόγιας. Η ποσότητα της ισοφλαβόνης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των προϊόντων σόγιας. Πρωτεΐνη σόγιας και ισοφλαβόνες δεν περιέχονται σε σάλτσα σόγιας ή σογιέλαιο.
Η σόγια έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής για περισσότερο από 5.000 χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 2.500 ποικιλίες σόγιας που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Τα φυτικά οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα)εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 1930. Εκείνη την εποχή ανακαλύφθηκε ότι η σόγια περιέχει ενώσεις που είναι σαν τα οιστρογόνα. Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν το ρόλο που διαδραματίζουν οι ισοφλαβόνες στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στη δεκαετία του 1960. Σε μια προοπτική μελέτη του 1981 στην Ιαπωνία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη σόγιας, συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του στομάχου σε περισσότερους από 260.000 άνδρες και γυναίκες. Εκείνη την εποχή, άλλες μελέτες για τη σόγια άρχισαν να δημοσιεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Οκτώβριο του 1999, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επισήμανε το ρόλο της σόγιας στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισοφλαβόνες στη σόγια, όπως η γενιστεΐνη, η δαϊδζεΐνη και η γλυκιτεΐνη, παίζουν ένα ρόλο στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Ένας αριθμός εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, και του καρκίνο της μήτρας.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επίδραση της σόγιας για τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από την ηλικία που καταναλώνεται. Θεωρείται ότι η υψηλή πρόσληψη σόγιας από νεαρές γυναίκες που ο μαστός είναι σε ανάπτυξη και τα επίπεδα οιστρογόνων είναι σχετικά υψηλά μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η πρόσληψη σόγιας μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι φυσιολογικά χαμηλά, έχουν κάποιο όφελος ή θα μπορούσαν, ακόμη και να είναι επιβλαβή.
Αρκετές κλινικές μελέτες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν γίνει για να γίνει σαφές εάν οι κάψουλες σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική βελτίωση στις εξάψεις.
Αρκετές μελέτες σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα σόγιας και/ή τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA ), μια ουσία που συνήθως αυξάνει, καθώς μεγαλώνει ο καρκίνος του προστάτη. Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Η σόγια και τα τρόφιμα σόγιας, έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές, ότι προκαλούν  μείωση της χοληστερόλης και μείωση της πίεσης του αίματος.
Επιλέγοντας τρόφιμα από μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και άλλες φυτικές πηγές, όπως τα καρύδια, διάφοροι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια είναι πιθανό να υπάρχει σημαντικό όφελος.
Πιο πρόσφατες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου συνιστούν να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στις φυτικές πηγές, η οποία περιλαμβάνει:
  • 2 ½ φλιτζάνια λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Περιορισμός επεξεργασμένου κρέατος (όπως μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά) και κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
  • Ισορροπία στην πρόσληψη θερμίδων και στη σωματική δραστηριότητα για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Υπάρχουν πιθανά προβλήματα ή επιπλοκές από τη σόγια;
Τα τρόφιμα σόγιας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για διατροφή χωρίς κρέας. Η σόγια περιέχει πολλά φυτοχημικά, μερικά από τα οποία έχουν ασθενή δραστικότητα οιστρογόνου και φαίνεται να προστατεύουν έναντι ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Άλλες ενώσεις στη σόγια έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν, ακόμη και να βοηθήσουν την ταμοξιφαίνη να λειτουργήσει καλύτερα.
Οι παρενέργειες από τη σόγια είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν, περιστασιακά, εντερικά προβλήματα, όπως πόνος στο στομάχι, χαλαρά κόπρανα και διάρροια. Τρώγοντας σόγια θεωρείται γενικά ασφαλής για όσους δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή.
Τα συμπληρώματα ισοφλαβονών δεν έχουν μελετηθεί σε έγκυες γυναίκες και μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο, γιατί περιέχουν ισοφλαβόνες σε μεγάλες ποσότητες. Τα τρόφιμα που είναι κατασκευασμένα από σόγια θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη.
Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε πρωτεΐνες σόγιας και μπορεί να έχουν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις στη σόγια που περιέχουν τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα. Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια, όπως φτέρνισμα ή ρινική καταρροή ή πιο σοβαρά, με εξάνθημα, κνίδωση, κνησμό, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, ζάλη ή τάση για λιποθυμία, και πτώση της αρτηριακής πίεσης (shock). Αλλεργικά άτομα πρέπει να αποφεύγουν όλες τις μορφές της σόγιας και τα συμπληρώματα. Η σόγια πρέπει να αποφεύγεται και σε διαταραχή του θυρεοειδούς ή βρογχοκήλη.
Οι διαμάχες για τη σόγια
Η σόγια περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη διατροφή. Οι τροφές σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα). Οι ισοφλαβόνες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν βλάβη των κυττάρων (οξείδωση), που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να λειτουργήσουν σαν αδύναμα οιστρογόνα,και μπορεί να μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων, με παρόμοιο τρόπο με την ταμοξιφαίνη για να αποφευχθεί η ευαισθητοποίηση από τα οιστρογόνα σε ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού. Ένα μεγάλο πλεόνασμα φυσικών οιστρογόνων, θεωρητικά θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη ενός όγκου του μαστού, όπως ένα συμπλήρωμα σε συμπυκνωμένη μορφή.
Αλλά τι γίνεται με τις Ασιάτισσες που μεγαλώνουν με tofu; Ας δούμε τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες καταναλώνουν, συνήθως, σόγια στην παιδική ηλικία, η οποία μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τον Απρίλιο του 2008, μια ιαπωνική μελέτη δημοσιεύθηκε για την κατανάλωση σόγιας και τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού. Σε αυτή τη μελέτη, ο Δρ Iwasaki και η ομάδα του μελέτησαν 24.226 γιαπωνέζες γυναίκες ηλικίας 40 έως 69. Η μελέτη διήρκησε 10,6 χρόνια και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος και ούρων για να μετρούν τα επίπεδα ισοφλαβονών. Οι γυναίκες που είχαν τα πιο σταθερά υψηλά επίπεδα genistein (ισοφλαβόνες από σόγια) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού.
Σόγια διατροφής Versus συμπληρώματα διατροφής σόγιας
Οι ισοφλαβόνες που βρέθηκαν στη σόγια, στο σουσάμι και στα όσπρια έχουν περίπου το ένα εκατοστό της δράσης των φυσικών γυναικείων οιστρογόνων. Εάν παίρνετε ισοφλαβόνες από διαιτητικές πηγές δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ισοφλαβονών σε συμπληρώματα διατροφής θεωρητικά θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Εάν παίρνετε συμπληρώματα σόγιας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι επίπεδα ισοφλαβονών μπορεί να είναι ασφαλή για σας.
Μερικοί ερευνητές προειδοποιούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ότι οι πολύ υψηλές δόσεις σόγιας, ιδίως υπό τη μορφή των συμπληρωμάτων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ισοφλαβονών σόγιας, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού, που λαμβάνουν αντοιστρογόνα, όπως η ταμοξιφαίνη, ή έναν αναστολέα αρωματάσης, λένε ότι είναι καλύτερα να απέχουν από τη σόγια, γιατί η genistein μπορεί να εξουδετερώσει τη φαρμακευτική αγωγή και να την κάνει λιγότερο αποτελεσματική. Μετά από, συνήθως, 5 χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να περιλαμβάνουν σόγια στη διατροφή τους και πάλι, σε μέτριες ποσότητες. Αν δεν θέλουν οι γυναίκες να πάρουν αντιοιστρογόνα ή αντενδείκνυται η χορήγηση αντιοιστρογόνων για άλλους λόγους η διατροφή με σόγια είναι απαραίτητη.
Γι΄αυτό οι ειδικοί συστήνουν να λαμβάνονται οι ισοφλαβόνες από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα διατροφής. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα από ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του όγκου, και θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι γυναίκες στην ιαπωνική μελέτη που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού είχαν καταναλώσει σόγια από την παιδική ηλικία, ή, τουλάχιστον, από την προεφηβεία. Μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα προϊόντα σόγιας, επειδή οι ισχυρές ισοφλαβόνες μιμούνται τα φυσικά οιστρογόνα, που τροφοδοτούν το 80% όλων των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού. Ενήλικες που ξεκινούν μια διατροφή που περιλαμβάνει 25 γραμμάρια σόγια από τρόφιμα καθημερινά θα έχουν κάποιο όφελος από τις ισοφλαβόνες σόγιας (μείωση της χοληστερόλης, βελτίωση της υγείας της καρδιάς), αλλά δεν θα κερδίσουν την ίδια προστασία από τον καρκίνο, όπως οι άνθρωποι που τρώνε σόγια τακτικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Άρα η διαιτητική σόγια είναι κατάλληλη και απαραίτητη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Βιβλιογραφία
cancer.org

Οι κρητικές κατσίκες έχουν προσόντα


Στην Κρήτη οι κατσίκες είναι super.
Κάποιος με την κατσίκα του περιμένει στην άκρη της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης κάνοντας ωτοστόπ.
Σταματάει κάποιος οδηγός και τον ρωτάει που πηγαίνει.
-''Στο Ρέθυμνο'', απαντάει.
Κύριέ μου θα σε έπαιρνα, αλλά χωρίς την κατσίκα σου.
-''Αυτό δεν γίνεται, πάντως σε ευχαριστώ''.
Σε λίγο σταματάει μία Μερσεντές και ο οδηγός τον ρωτάει που πηγαίνει.
-''Στο Ρέθυμνο'', απαντάει.
-''Να σε πάρω μαζί μου αλλά με την κατσίκα τι θα κάνουμε;''
-''Μην στεναχωριέσαι θα την δέσουμε στον προφυλακτήρα, γίνεται'';
-''Βεβαίως και γίνεται απαντάει ο οδηγός σκεπτόμενος ότι η κατσίκα δεν θα αντέξει την ταχύτητα και στην διαδρομή θα σκάσει και θα την ξεφορτωθούν.''
Ξεκινούν λοιπόν και ο οδηγός ανέπτυσσε ταχύτητα, αλλά έβλεπε την κατσίκα να ακολουθεί κανονικά. Όταν έφθασε να τρέχει με 150 χιλ. βλέπει από τον καθρέπτη την κατσίκα να του ανοιγοκλείνει το αριστερό μάτι και ρωτάει με αγανάκτηση και απορία τον συνεπιβάτη του:
-''Φίλε, δεν το έχω ξαναδεί αυτό κατσίκα να τρέχει τόσο πολύ, αλλά μπορείς να μου πεις, γιατί η κατσίκα μου ανοιγοκλείνει το μάτι;''
Και ο ιδιοκτήτης της κατσίκας όλο καμάρι απαντάει:
-''Α, να ξέρεις, μην ανησυχείς απλά ανάβει φλας για να σε προσπεράσει!!!....''

Μην κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε


Πώς τα βραστά καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρκίνου
Συνηθίζετε να κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ αναφέρουν ότι τα καρότα που πρώτα έχουν βράσει και μετά κόβονται περιέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό (25%) ένα συστατικό με αντικαρκινική δράση. Πρόκειται για το συστατικό falcarinol, που πριν τέσσερα χρόνια οι ερευνητές από το Νιουκάστλ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δανίας είχαν ανακαλύψει ότι έχει ευεργετική δράση. Πιο συγκεκριμένα, πειράματα που είχαν κάνει σε ποντίκια έδειξαν ότι το εν λόγω συστατικό μείωνε κατά ένα τρίτο τις πιθανότητες ανάπτυξης όγκων.
Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες επιχείρησαν να μελετήσουν τι συμβαίνει όταν τα καρότα βράζουν και κόβονται σε κομμάτια. Κόβοντας τα καρότα πριν το βράσιμο αυξάνονται οι πιθανότητες να διηθήσουν στο νερό βρασμού περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Βράζοντάς όμως τα καρότα ολόκληρα και κόβοντάς τα μετά, ‘κλειδώνετε’ τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση, με αποτέλεσμα τα καρότα να διατηρούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η γεύση των καρότων που δεν έχουν κοπεί είναι πολύ καλύτερη. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους προτιμούσαν τα ολόκληρα καρότα από ό,τι αυτά που είχαν κοπεί σε κομμάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σάκχαρα που υπάρχουν στο καρότο και τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα καρότα που έχουν μαγειρευτεί ολόκληρα.
Με τον απλό αυτό τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη ενός συστατικού που γνωρίζουμε ότι κάνει καλό στην υγεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.
Η ισορροπημένη διατροφή – η πλούσια, δηλαδή, σε φρούτα και λαχανικά- παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου. 

Πρόληψη λοιμώξεων στην πισίνα


Ναι μεν οι πισίνες περιέχουν χλώριο, αλλά…
Πριν μπείτε στην πισίνα: Κάντε ένα ντους. Τα χημικά που περιέχονται στα αντηλιακά και τα προϊόντα μακιγιάζ που φορούν οι γυναίκες και ο ιδρώτας αλληλεπιδρούν με τη σύνθεση του χλωρίου που περιέχεται στην πισίνα κι έτσι το κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό. Το αποτέλεσμα είναι να κολυμπάτε παρέα με βρώμικες ουσίες όπως το κρυπτοσπορίδιο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ωτίτιδα και εξανθήματα.
Μόλις βγείτε από την πισίνα: Κάντε πάλι ένα ντους για να ξεφορτωθείτε τα βακτήρια και να περιορίσετε τις πιθανότητες κάποιας δερματικής ή άλλης μόλυνσης. Να χρησιμοποιείτε και αφρόλουτρο και σφουγγάρι, γιατί πολλές φορές το νερό από μόνο του δεν είναι ικανό να διώξει όλα τα βακτήρια από την επιδερμίδα σας.
by PREDICT

Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία


Το συχνό βούρτσισμα δοντιών βοηθά στην πρόληψη πνευμονίας
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών δεν χαρίζει μόνο λαμπερό χαμόγελο, αλλά προστατεύει και από την πνευμονία.
Πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας τον χειμώνα εάν αμελούν να χρησιμοποιούν τακτικά τη οδοντόβουρτσά τους.
Αυτό προειδοποιούν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ οι οποίοι ανακάλυψαν με μια μελέτη σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και της πνευμονίας. Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής σχέση μεταξύ στοματικής υγιεινής και πνευμονίας, είναι γνωστό ότι οι στοματικές φλεγμονές συνδέονται με νόσους του αναπνευστικού, λόγω της  εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων που ταξιδεύουν από το στόμα στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, όπως η πνευμονία ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός ήδη υπάρχοντος αναπνευστικού προβλήματος. Προηγούμενες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ακόμη και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της πνευμονίας σε άτομα με προβλήματα των ούλων.
Τα νέα ευρήματα που βασίστηκαν σε παρακολούθηση 37 ατόμων επί έναν μήνα, παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το ότι η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την καλή υγεία του αναπνευστικού συστήματος, όχι μόνο στα ηλικιωμένα, αλλά και στα νεαρότερα άτομα.
Κατά τους χειμερινούς μήνες όλος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στα κρυολογήματα και στις αναπνευστικές νόσους εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας. Έχει ήδη φανεί από διαφορετικές μελέτες ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ουλίτιδας και της γενικότερης υγείας του οργανισμού, γεγονός που μαρτυρεί ότι, ειδικά αυτήν την εποχή του χρόνου, εάν διατηρούμε σε καλά επίπεδα τη στοματική υγεία μας, μπορούμε να προλάβουμε τις λοιμώξεις.
Συμβουλές που οδηγούν σε λαμπερό χαμόγελο και σε υγιείς πνεύμονες:
- Βούρτσισμα των δοντιών επί δύο λεπτά τη φορά, δύο φορές την ημέρα
- Χρήση καλής οδοντόκρεμας
- Καθάρισμα των δοντιών με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια
- Μείωση της κατανάλωσης τροφών και ποτών με ζάχαρη
- Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο
 Βιβλιογραφία
http://www.adha.org/

Βουπρενορφίνη για απεξάρτηση


Η Βουπρενορφίνη είναι κατάλληλη για εθισμένους
Η ουσία βουπρενορφίνη (Buprenorphine Hydrochloride) χορηγείται σε ασθενείς εθισμένους σε παυσίπονα, χάπια ή άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Η χρήση βουπρενορφίνης είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα απεξάρτησης. Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο βοηθά ουσιαστικά το χρήστη, αφού του αφήνει περιθώρια να συνεχίσει την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή, όσο και τον προγραμματισμό επανένταξης. Γενικότερα, αυτά προγράμματα βασίζονται στη χορήγηση της νέας αυτής ουσίας μέσα από ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και μέσα από οργανωμένα προγράμματα χορήγησης, μέσω του ΟΚΑΝΑ. Η επιτυχία του προγράμματος κυμαίνεται, σε ποσοστά μεταξύ 85% - 95%.
Η βουπρενορφίνη είναι και αυτή ένα οπιοειδές φάρμακο, όπως και η μεθαδόνη. Χρησιμοποιείται στην θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρωίνη. Έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της τόσο στην θεραπεία υποκατάστασης της ηρωίνης, όσο και στην σωματική αποτοξίνωση από την ηρωίνη, αλλά και την μεθαδόνη. Η βουπρενορφίνη, όπως και πολλά άλλα οπιοειδή, έχει χρησιμοποιηθεί και ως ισχυρό αναλγητικό.
Στα Προγράμματα Υποκατάστασης η βουπρενορφίνη χορηγείται υπό την μορφή υπογλώσσιας ταμπλέτας. Πρόκειται για μια μορφή χαπιού που δεν πρέπει να το καταπίνουμε ή να το μασούμε, αλλά το αφήνoυμε να λιώσει στο στόμα για 15-30 λεπτά. Η δράση της αρχίζει μετά από 30 περίπoυ λεπτά και διαρκεί, ανάλογα με την δόση, έως και τρεις ημέρες. Η ημερήσια δοσολογία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 32mg.
Όταν η βουπρενορφίνη χορηγείται στην κατάλληλη δοσολογία εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών, ενώ μειώνει την επιθυμία που έχει το εξαρτημένο άτομο να κάνει χρήση ηρωίνης.
Έχει δηλαδή όμοια αποτελέσματα με την μεθαδόνη αλλά παρουσιάζει και κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την μεθαδόνη, όπως:
  • Ανταγωνίζεται την δράση της ηρωίνης και όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ηρωίνη δεν θα νιώσει το αίσθημα της ευφορίας.
  • Έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, όχι μόνο από την ηρωίνη, αλλά και από την μεθαδόνη. Συγκεκριμένα, στην κατάλληλη δόση, μπορεί να είναι αποτελεσματική για έως και 72 ώρες. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα είναι ελεύθερα.
  • Αν χρησιμοποιεί κάποιος μόνο βουπρενορφίνη, είναι απίθανο να εμφανίσει συμπτώματα υπερδοσολογίας (overdose), ακόμη και αν λάβει αρκετά μεγάλη δόση.
  • Εμφανίζει πολύ λιγότερα στερητικά συμπτώματα από την μεθαδόνη και για τον λόγο αυτό είναι ευκολότερο να αποτοξινωθεί κανείς από αυτήν.
Πρέπει όλοι να γνωρίζoυμε όμως ότι:
  • Η βουπρενορφίνη δεν αρκεί για να αλλάξει η ζωή ενός ατόμου εξαρτημένου στα ναρκωτικά. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητες η επαγγελματική συμβουλευτική, η ιατρική παρακολούθηση και η ψυχοκοινωνική στήριξη.
  • Η βουπρενορφίνη δεν προκαλεί αισθήματα ευφορίας.
  • Όσο διάστημα κάποιος χρησιμοποιεί βoυπρενoρφίνη διατηρεί την σωματική του εξάρτηση στα οπιοειδή.
  • Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακo, έτσι και με τη βουπρενορφίνη μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην γίνεται χρήση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ και τα υπνωτικά χάπια, μαζί με βoυπρενoρφίνη. Τέτοια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερδοσολογίας (overdose).
  • Όταν χρησιμοποιεί κανείς την βουπρενορφίνη μαζί με ηρωίνη, μεθαδόνη, ή άλλα οπιοειδή, μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα.
  • Η δοσολογία σε ενήλικες και παιδιά >15 ετών είναι 0.8 - 4 mg ημερησίως. Η δόση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς με μέγιστη ημερήσια δόση τα 16 mg. Σε εξαρτημένα άτομα που δεν έχουν υποστεί απεξάρτηση, η πρώτη δόση του φαρμάκου δίνεται 4 ώρες μετά την τελευταία χρήση του οπιοειδούς ή όταν εμφανιστούν σημεία στέρησης. Εάν οι ασθενείς ελάμβαναν μεθαδόνη η δόση της τελευταίας θα μειωθεί κάτω των 30 mg πριν από την έναρξη της θεραπείας
 Βιβλιογραφία
«The Wall Street Journal»