Αρχική

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία


Διάγνωση και θεραπεία σε οκτώ πεδία εξειδίκευσης στην ωτορινολαρυγγολογία
Ξεκινώντας από τη διάγνωση της πάθησης του ασθενή, ο ΩΡΛ θα επιλέξει και την κατάλληλη θεραπεία.
-Γενικές παθήσεις ΩΡΛ
Παραδείγματα γενικών ΩΡΛ ασθενειών: ωτίτιδα, swimmer's ear (αυτί του κολυμβητή), βαρηκοΐα, ωταλγία, άλγος προσώπου ή τραχήλου, ίλιγγος, εμβοές.
-Παιδοωτορινολαρυγγολογία: παθήσεις σε παιδιά με ειδικά ΩΡΛ προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ανωμαλιών κεφαλής και τραχήλου και καθυστέρησης της ανάπτυξης.
Παραδείγματα: μέση ωτίτιδα, λοιμώξεις των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, προβλήματα αεραγωγού, συνδρ. Down, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα.
-Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου: καρκινικοί και μη όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.
Παραδείγματα: διογκώσεις τραχήλου ή όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος του φάρυγγα.
-Πλαστική και επανορθωτική χειρουργική του προσώπου: αισθητική, λειτουργική και επανορθωτική χειρουργική αντιμετώπιση ανωμαλιών του προσώπου και του τραχήλου.
Παραδείγματα: σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, facelift, υπερωιοσχιστία, βλεφαρόπτωση, τριχόπτωση.
-Ρινολογία: διαταραχές της ρινός και των παραρρινίων κόλπων.
Παραδείγματα: ρινοκολπίτις, ρινορραγία, ρινική συμφόρηση, απώλεια όσφρησης.
-Λαρυγγολογία: Παθήσεις του λάρυγγα
Παραδείγματα: Λαρυγγομαλακία, λαρυγγίτιδες, οζίδια φωνητικών χορδών, λαρυγγοκήλες, πολύποδες, θηλώματα, καρκίνος του λάρυγγα.
-Αλλεργιολογία: αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, ανοσοθεραπεία και/ή αποφυγή γύρης, σκόνης, μύκητα/μούχλας, τροφίμων και άλλων αλλεργιογόνων που πλήττουν τα ώτα, την ρίνα και τον λάρυγγα.
Παραδείγματα: πυρετός εκ χόρτου (hay fever), εποχιακή και χρόνια μη εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα.
-Παθήσεις φωνής και κατάποσης: διαταραχές φώνησης και κατάποσης.
Παραδείγματα: φαρυγγίτις, βράγχος φωνής, διαταραχές κατάποσης γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).
Πηγή
Πανελλήνια Εταιρία Ωτορινολαρυγγολογίας

Διάγνωση του αυτισμού


Ερωτήσεις που θέτουν οι γιατροί στους γονείς για την διάγνωση αυτισμού...
Ερωτήσεις των κλινικών γιατρών προς τους γονείς για την πιθανή διάγνωση αυτισμού
Για παιδιά κάτω των 4 ετών:
-Πώς επικοινωνεί το παιδί μαζί σας;
-Χρησιμοποιεί τον δείκτη του για να σας δείξει κάτι;
-Σας κοιτάζει στα μάτια όταν θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας;
-Πώς αντιδρά όταν βλέπει κάτι ενδιαφέρον, όπως ένα σκυλάκι ή ένα αεροπλάνο;
-Όταν φωνάζετε το όνομά του, γυρίζει να σας κοιτάξει;
-Με τι του αρέσει να παίζει; Τι κάνει όταν παίζει;
-Μήπως σταμάτησε να κάνει κάτι που παλαιότερα το έκανε, όπως να μιλάει ή να έχει βλεμματική επαφή;
Για παιδιά άνω των 4 ετών:
-Έχει φίλους το παιδί σας; Περιγράψτε τις φιλίες του.
-Με τι ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του;
-Ένα παράδειγμα πρόσφατης συζήτησης με το παιδί.
-Πώς συμπεριφέρεται το παιδί σε μία αλλαγή;
Πώς παρουσιάζονται τα παιδιά με αυτισμό;
-Καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας
-Απουσία ή ασταθής χρήση οπτικής επαφής, κοινωνικού χαμόγελου, μίμησης, απάντησης στο όνομα, ενδιαφέροντος για άλλους, συγκινησιακής έκφρασης, κατευθυνόμενων φωνών, δεξιοτήτων προσοχής των αρθρώσεων (δείχνοντας προς το 'δείξε', παρακολουθώντας ένα σημείο, παρακολουθώντας το βλέμμα άλλων και αναφέροντας αντικείμενα), συμπεριφορές ζήτησης και χειρονομίες (κυματισμός, χειροκρότημα, γνέψιμο και κίνηση κεφαλής)
-Ανεπάρκεια στο παιχνίδι προσποίησης.
-Παλινδρόμηση με απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων κοινωνικών και παιχνιδιού, ενώ είχαν αποκτηθεί προγενέστερα.
-Καθυστέρηση της ανάπτυξης  γενικά.
-Δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και παράξενη συμπεριφορά σε μεγαλύτερα παιδιά και εμμένοντα ενδιαφέροντα.
-Σε πολλά παιδιά με αυτισμό παρατηρούνται σπασμοί (20-35%)
-Λήψη αντικειμένων στο στόμα.
-Γαστρεντερικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα και προβλήματα σίτισης)
-Διαταραχές του ύπνου
Βιβλιογραφία
How the autism epidemic came to be BMJ 2011Q342:d852

Ευτυχώς που δεν έχουμε πόλεμο


Ευτυχώς που δεν έχουμε πόλεμο, έτσι μας έμαθαν να λέμε
Αυτό που δε μας λένε όμως είναι ότι στις συνθήκες ειρήνης ο κατάλογος των θυμάτων και των καταστροφών ενός λαού είναι ανάλογες προς τις απώλειες με αυτές ενός πολέμου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που να τα υπερασπιστεί.
Τα θύματα της ειρήνης δεν έχουν δικαιώματα μόνο υποχρεώσεις. Τα θύματα της ειρήνης δεν μπορούν να απειλήσουν κανέναν με Δικαστήριο, διότι τους δόθηκε το δικαίωμα να επιλέξουν Δημοκρατικά την Ειρήνη που τους σκοτώνει.
Αυτή την στιγμή το Κράτος θεσπίζει νόμους οι οποίοι σε περίοδο πολέμου θα ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία καταδίκης του.
Η βία που δεν έρχεται με όπλο, αλλά με δημοκρατικές υπογραφές και δεν στήνεται σε κανένα εδώλιο κατηγορουμένου.
Ευτυχώς που δεν έχουμε πόλεμο, έτσι μας έμαθαν να λέμε διότι εσείς που ζείτε σε καιρό ειρήνης δεν σας έχει στερήσει κανένας την ελευθερία σας διότι εσείς ανεβάσατε με τις επιλογές σας την εξουσία στο βάθρο της, δεν επιβλήθηκε από μόνη της.
Έτσι, δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ως άτομο που η ελευθερία του υπέστη περιορισμό.
Διότι αν ήσασταν από τους άτυχους που θα βρισκόταν σε πόλεμο θα είχατε υπερασπιστή σας το Άρθρο 5 παρ. 1, που θα υποχρέωνε τους κατακτητές σας να σου παρέχουν τροφή, πόσιμο νερό, προστασία απέναντι στις κλιματικές αντιξοότητες καθώς και το πλεονέκτημα ιατρικών εξετάσεων.
Τώρα είστε πολίτες εν καιρώ ειρήνης:
Θα πεινάτε εσείς, το παιδί και η μάνα σας, θα σας κόβει η εταιρεία ύδρευσης το νερό για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, θα κρυώνετε μέχρι θανάτου και βέβαια οι ιατρικές σας εξετάσεις θα είναι άπιαστη πολυτέλεια.
Ο εξαναγκασμός σε λιμοκτονία ως μέθοδος μάχης είναι έγκλημα πολέμου με το Άρθρο 14, αλλά εσείς δεν δέχεστε καμία επίθεση, μόνο επιβολή νόμων μιας δημοκρατικά ψηφισμένης κυβέρνησης.
Όταν τελειώσει και αυτή η μεταβατική περίοδος του νέου οικονομικοπολιτικού μοντέλου που μας πλάσαραν τεχνηέντως με τον όρο «κρίση», δεν θα θυμόμαστε τίποτε από τα μεταβατικά χρόνια που διανύουμε.
Θα αφομοιωθούμε από ένα νέο σύστημα όπως έγινε και στην αλλαγή του κάθε συστήματος που μας έφθασε μέχρι εδώ. Δεν θα έχουμε την τιμή να καταθέτουμε στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Έλληνα που απλά δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα στην μετάβαση αυτή. Δεν θα υπάρχει Νεκροταφείο Θυμάτων Ειρήνης να επισκεπτόμαστε και να λέμε ότι αυτό δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί. Δεν θα έχουμε να διηγούμαστε τίποτε το ανθρωπίνως ηρωικό στις επόμενες γενιές, διότι εμείς ζήσαμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Και βέβαια κανένα Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου δεν θα μας δικαιώσει βάσει του Άρθρου 91 το οποίο επιβάλλει στο εμπόλεμο μέρος το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις των Συμβάσεων στην καταβολή αποζημιώσεως.
Αλλά δεν είναι η αποζημίωση αυτή που θα μας δικαίωνε, αλλά το ότι θα θεωρούνταν υπεύθυνο το εμπόλεμο μέρος για όλες τις αναξιοπρεπείς πράξεις που διαπράχθηκαν από πρόσωπα που αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεών του. Δεν θα έχουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση να δούμε όλα αυτά τα πρόσωπα που ευθαρσώς μας λοιδορούν καθημερινώς πατώντας με την δημοκρατική τους μπότα τα εκ γενετής και εξ αγώνων αιματηρών δικαιώματά μας,  τους φονιάδες χιλιάδων Ελλήνων να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου.
Κι εμείς εκεί πίσω στην γαλαρία του ακροατηρίου της αίθουσας δικαστηρίου να νιώθουμε έστω και στο ελάχιστο δικαιωμένα θύματα ενός πολέμου που επέλεξαν άλλοι για μας και όχι μιας ειρήνης που επιλέξαμε εμείς για τον εαυτό μας.
Εστάλη με email...

Σεξ στο κρύο


Έρχεται ο χειμώνας, αλλά το σεξ είναι φανταστικό οποιαδήποτε ώρα ή εποχή
Όταν έχει κρύο όμως, δηλαδή όπως τον χειμώνα, το σεξ μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους.
Πέραν του ερεθισμού και του οργασμού που μπορεί να νιώσει κάποιος, το σεξ λειτουργεί θετικά και απέναντι στο ανυπόφορο κρύο.
Αντί λοιπόν να βάλετε μπρος τη θέρμανση ή να κουκουλωθείτε στο κρεβάτι με μια παχιά κουβέρτα, κάντε σεξ για να ζεσταθείτε, να νιώσετε το σύντροφό σας και να απολαύσετε τη θέρμη που σας χαρίζει.
Σκεφτείτε τους Εσκιμώους και τις Εσκιμώες...
Ίσως έχουν μια γενετική μετάλλαξη η οποία βοηθά.  Πιο πιθανό είναι ότι θα τους αρέσει να κάνουν έρωτα σε ένα ζεστό κρεβάτι.
Στην ερώτηση αν είναι δυνατόν με πολύ κρύο το σεξ, η απάντηση είναι ναι, αλλά το σπέρμα δεν θα είναι δυνατό και το πέος θα συρρικνωθεί από το κρύο.
Πάντως μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν αγόρια από ό, τι εκείνες στα τροπικά κλίματα, αν και τα αγόρια είναι πιο εύθραυστα στο κρύο... Κρύα κλίματα μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη αγοριών, αλλά επειδή τα αγόρια είναι πιο εύθραυστα από ό, τι τα κορίτσια στο κρύο - έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε παιδική ηλικία από ατυχήματα ή ασθένεια και υποσιτισμό. Στις τροπικές χώρες το 48,9 τοις εκατό των νεογέννητων ήταν κορίτσια. Αλλά σε πιο δροσερές χώρες, αυτό ήταν 48,7 τοις εκατό
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν


Διαβήτης και κάπνισμα δεν ταιριάζουν 
Το τσιγάρο δεν κόβεται με τα αντικαπνιστικά μηνύματα και συνθήματα, αλλά με την ενημέρωση.
Τα αντικαπνιστικά μηνύματα, συνθήματα και μέτρα ανάβουν περισσότερα τσιγάρα και αντιδράσεις και οδηγούν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ο διαβητικός πρέπει να κόψει το τσιγάρο, όχι γιατί του το επιβάλλει ο γιατρός ή το κράτος αλλά γιατί έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Να λοιπόν τι έδειξαν οι έρευνες για την Διαβήτης και κάπνισμα δεν ταιριάζουν:
-Το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη
-Στους διαβητικούς το κάπνισμα έχει δυσμενείς συνέπειες στην ρύθμιση του διαβήτη και στις διαβητικές επιπλοκές
-Οι διαβητικοί δεν φτάνει μόνο να μην καπνίζουν. Πρέπει να κάνουν και σωστή διατροφή και άσκηση
-Το κάπνισμα στους διαβητικούς συνδυάζεται με υψηλότερες τιμές γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c. H νικοτίνη και τα άλλα 4.000 χημικά συστατικά του τσιγάρου μειώνουν την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα τη δυσκολία χρησιμοποίησής της και δράσης της
-Το κάπνισμα επιταχύνει και επιβαρύνει τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σε άνδρες καπνιστές και γυναίκες καπνίστριες
-Το κάπνισμα αυξάνει την προδιάθεση για θρομβώσεις στους διαβητικούς
-Οι διαβητικοί που καπνίζουν έχουν αρτηριακή υπέρταση
-Το κάπνισμα επιταχύνει και επιβαρύνει την διαβητική νεφροπάθειες, τη διαβητική  περιφερική νευροπάθεια και την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
-Το κάπνισμα μειώνει την καλή HDL χοληστερόλη και αυξάνει την αθηροσκλήρωση και τη στένωση των αρτηριών στους διαβητικούς
-Το κάπνισμα επιταχύνει και επιβαρύνει τα προβλήματα στύσης και σεξουαλικής λειτουργίας στους καπνιστές
-Το κάπνισμα στους διαβητικούς μπορεί επιπλέον να προκαλέσει οποιοδήποτε από τα νοσήματα που προκαλεί στους μη καπνιστές, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο πνεύμονα, καρκίνο στόματος, καρκίνο γλώσσας, καρκίνο λάρυγγα, καρκίνο παγκρέατος, αλλά και πρώιμη γήρανση
Όλα τα παραπάνω είναι δυστυχώς αλήθειες. Αλλά και μια άλλη αλήθεια είναι ότι άλλοθι για να συνεχίσει κάποιος το κάπνισμα υπάρχουν πολλά...
Οι αλήθειες όμως χρειάζονται κι αυτές υπεράσπιση και τόλμη.
Όποιος διαβητικός γνωρίζει τους κινδύνους οφείλει να κόψει το κάπνισμα, να κάνει σωστή διατροφή και άσκηση
Είναι προσωπική υπόθεση κι ευθύνη, το παιχνίδι με τον θάνατο.

Γίνεται να διαβάζει κανείς με μουσική;


Διάβασμα με μουσική
Το διάβασμα γίνεται καλύτερα με μουσική
Ορισμένα μουσικά κομμάτια μπορούν να βοηθήσουν στο διάβασμα και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους εξετάσεων.
Αυτό συμβαίνει, γιατί ορισμένα είδη μουσικής  βοηθούν στην μείωση του στρες.
Μάλιστα μετά από έρευνα που έγινε σε εθελοντές μαθητές την ώρα που μελετούσαΝ και άκουγαν συγκεκριμένο είδος μουσικής, βρέθηκε ότι αυτοί ήταν ήρεμοι κι ευχαριστημένοι και περισσότερο συγκεντρωμένοι.
Αντι-στρες μουσικές
-Κλασσική μουσική με σονάτες και συμφωνίες του Μπαχ, του Μπετόβεν κ.α.
-Secret Garden
-Cafe del Mare
Βιβλιογραφία
cerebromente.org.br
Ακούστε Cafe del Mare στο βίντεο που ακολουθεί και καλό διάβασμα

Δηλητηρίαση από υδράργυρο


Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι μια σχετικά σπάνια αρρώστια σήμερα
Η δηλητηρίαση από υδράργυρο, ICD-10 T56.1, προκαλείται από την έκθεση του παιδιού στον υδράργυρο ή τις ενώσεις του.
Ο υδράργυρος (χημικό σύμβολο Hg) είναι ένα βαρύ μέταλλο που απαντάται σε τρεις μορφές. Το  στοιχειακό υδράργυρο, τον  ανόργανο υδράργυρο και τον  οργανικό υδράργυρο (Μεθυλυδράργυρος). Όλες οι μορφές του υδραργύρου μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Τοξικές επιδράσεις περιλαμβάνουν βλάβη του εγκεφάλου, των νεφρών, των πνευμόνων και η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αρρώστιες, όπως ακροδυνία,  σύνδρομο Hunter-Russell, και ασθένεια Minamata.
To σύνδρομο Hunter-Russell (δηλητηρίαση μεθυλυδραργύρου) χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις, στένωση οπτικών παιδίων, αταξία, διαταραχή της ακοής και διαταραχές της ομιλίας. 
Ασθένεια Minamata είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο που προκαλείται από σοβαρή δηλητηρίαση με μεθυλικό υδράργυρο με αταξία, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, γενική αδυναμία των μυών, στένωση του οπτικού πεδίου, καθώς και βλάβη στην ακοή και την ομιλία. Σε ακραίες περιπτώσεις, παράλυση, κώμα και θάνατος ακολουθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα, συνήθως, περιλαμβάνουν αισθητηριακές διαταραχές (όρασης, ακοής, ομιλίας), διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού. Το ποια όργανα θα προσβληθούν καθώς και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη μορφή του υδράργυρου, τη δόση, και τη διάρκεια της έκθεσης.

Τι προκαλεί τη δηλητηρίαση από υδράργυρο;
Η κατανάλωση ψαριών είναι η πιο σημαντική πηγή πρόσληψης υδραργύρου για τον άνθρωπο, παρόλο που τα φυτά και τα ζώα, επίσης, περιέχουν υδράργυρο λόγω της βιοσυσσώρευσης υδραργύρου στο έδαφος, στο νερό και στην ατμόσφαιρα γενικά.
Η έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκύψει επίσης με ένα από τους πιο κάτω τρόπους:
1.          Την αναπνοή μολυσμένου αέρα.
2.          Την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υπολείμματα υδραργύρου από την επεξεργασία, όπως μπορεί να συμβεί στο σιρόπι καλαμποκιού με ψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζη.
3.          Την έκθεση σε ατμούς υδραργύρου, όπως για παράδειγμα τα οδοντιατρικά αμαλγάματα.
4.          Από την ακατάλληλη χρήση ή διάθεση του υδραργύρου που περιέχεται σε αντικείμενα ή όργανα, όπως είναι οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες φθορισμού.
Κάποιες από τις δραστηριότητες του ανθρώπου μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με τον υδράργυρο, όπως τα εργοστάσια άνθρακα τα οποία εκπέμπουν περίπου το ήμισυ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από υδράργυρο.
Φυσικές πηγές υδραργύρου είναι τα ηφαίστεια.
Υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα της ρύπανσης από υδράργυρο από ανθρώπινες δραστηριότητες προέρχεται από καύση, κυρίως του άνθρακα. Άλλες πηγές υδραργύρου είναι η παραγωγή χρυσού, παραγωγή των μη σιδηρούχων μετάλλων, παραγωγή τσιμέντου, η διάθεση των αποβλήτων, παραγωγή καυστικής σόδας, χυτοσιδήρου και χάλυβα, παραγωγή υδραργύρου (κυρίως για τις ηλεκτρικές στήλες), καθώς και η καύση της βιομάζας.

Στοιχειακός υδράργυρος
           Απορροφάται εύκολα και γρήγορα από τους πνεύμονες όταν εισπνευστεί (ΚΝΣ, ερυθρά).
           0.1 % απορροφάται από το έντερο.
           Ελάχιστα απορροφάται από δέρμα.
Στους ανθρώπους, περίπου το 80% της εισπνοής ατμών υδραργύρου απορροφάται μέσω της αναπνευστικής οδού στην συνέχεια εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα και διανέμεται σε ολόκληρο το σώμα.
Η δηλητηρίαση με στοιχειακό υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
           Νεκρωτική βρογχίτιδα και πνευμονίτιδα.
           Αϋπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμο.
           Ερυθρότητα παλαμών και πελμάτων.
           Υπεριδρωσία, Σιελόρροια.
           Πρωτεϊνουρία, Νεφρωσικό σύνδρομο. 

Ανόργανος υδράργυρος
           Ελάχιστα απορροφάται από το έντερο.
           Είναι καυστικός
Ο ανόργανος υδράργυρος επηρεάζει, κυρίως, το γαστρεντερικό σωλήνα και τα νεφρά. Δεν διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (Δηλαδή δεν μπορεί να περάσει μέσα από τα τοιχώματα των αγγείων) εύκολα, γι αυτό σπάνια προκαλεί νευρολογικές βλάβες. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το άτομο εκτεθεί σε υπερβολική δόση υδραργύρου.

Ο κυανιούχος υδράργυρος [Hg(CN)2] είναι ιδιαίτερα τοξικός.
Η κατάποση του είναι απειλητική για τη ζωή τόσο από τον ίδιο τον υδράργυρο όσο και από το κυάνιο. Ο κυανιούχος υδράργυρος μπορεί να εισέλθει στο σώμα με την εισπνοή, την κατάποση, ή από το δέρμα. Η εισπνοή του θα προκαλέσει ιδιαίτερο ερεθισμό στο λαιμό.
Η επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και καφέ κηλίδες στα μάτια, και της έκθεση στον υδράργυρο για  μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει την όραση. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ερεθισμός, και γκρίζο χρώμα του δέρματος.

Η χρόνια έκθεση σε ίχνη του υδραργύρου οδηγεί στην συσσώρευση του στον οργανισμό. Για να απαλλαγεί ο οργανισμός από τον υδράργυρο μπορεί να απαιτηθούν μήνες ή και χρόνια. Η έκθεση σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, ευερεθιστότητα, έλκη στα ούλη, σιελόρoια, μεταλλική γεύση, απώλεια της όρεξης, απώλεια μνήμης και αλλαγές της προσωπικότητας. Η εφάπαξ έκθεση σε μεγάλη δόση μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.
Ο ανόργανος υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει μια αρρώστια που λέγεται ακροδυνία και παρουσιάζει τα πιο κάτω συμπτώματα:
           Στασιμότητα βάρους.
           Φωτοφοβία.
           Πολύμορφο ερύθημα.
           Οιδηματώδη άκρα.
           Υπέρταση.
           Περιφερική νευροπάθεια.
           Νεφρά (Σωληναριακή δυσλειτουργία).
Ο ανόργανος υδράργυρος δεν έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλεί τερατογένεση, αλλά είναι γνωστό ότι μειώνει την γονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Οργανικός υδράργυρος (Μεθυλυδράργυρος)
           100 % απορρόφηση από το έντερο.
           Περνά το πλακούντα.
           Απεκκρίνεται από στο μητρικό γάλα.
           Απορροφάται από τους πνεύμονες και το δέρμα.
Ο οργανικός υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικός προκαλεί βλάβη του εγκεφάλου και του ήπατος. Ο μεθυλυδράργυρος είναι τόσο τοξικός που ακόμα και ποσότητα μερικών μικρολίτρων αν χυθεί στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.
Ο μεθυλυδράργυρος είναι η κύρια πηγή του οργανικού υδραργύρου για τον άνθρωπο. Συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας,επιτυγχάνοντας υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας περιέχουν σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες μεθυλυδραργύρου. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) συμβουλεύει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, τις θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν πλήρως το ξιφία, τον καρχαρία, το σκουμπρί και το tilefish. Επίσης, να περιορίσουν την κατανάλωση του λευκού τόνου σε  170 g την εβδομάδα. Για όλα τα άλλα ψάρια και οστρακοειδή η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 340 g την εβδομάδα.
Η συμπτωματολογία δηλητηρίασης με οργανικό υδράργυρο περιλαμβάνει τα πιο κάτω: Παραισθησία, αταξία, αδυναμία, τρόμο, προσβολή ματιών και αυτιών, κώμα και θάνατος.
Ο μεθυλυδράργυρος μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση. Τα νεογέννητα φαίνονται φυσιολογικά στη γέννηση και στη συνέχεια μπορεί να παρουσιάσουν τύφλωση, κώφωση, ψυχοκινητική καθυστέρηση και σπασμούς.

Πώς τίθεται η διάγνωση της δηλητηρίασης από υδράργυρο;
Πολύ σημαντικό είναι το ιστορικό του ασθενή και η φυσική εξέταση του. Όταν όμως τεθεί η υποψία γίνονται μετρήσεις στο αίμα και στα ούρα του ασθενή.
Αν και τα επίπεδα του υδραργύρου στο αίμα είναι συνήθως μικρότερα από 6 μg/L, αν το παιδί ακολουθεί δίαιτα πλούσια σε ψάρια μπορεί να οδηγήσει τον υδράργυρο στο αίμα συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 200 μg/L. Δεν είναι χρήσιμο να μετρηθούν τα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα σε περιπτώσεις δηλητηρίασης με στοιχειακό ή ανόργανου υδραργύρο, γιατί ο χρόνος ημιζωής τους στο αίμα είναι πολύ μικρός. Εάν η έκθεση είναι χρόνια, τότε είναι χρήσιμη η μέτρηση του υδραργύρου στα ούρα 24ώρου.

Ποια η θεραπεία της δηλητηρίασης από υδράργυρο;
Η θεραπεία εξαρτάται από την μορφή του υδραργύρου που προκάλεσε τη δηλητηρίαση, την σοβαρότητα της δηλητηρίασης και από το αν είναι οξεία ή χρόνια.
  • Καταρχήν πρέπει να γίνει απομάκρυνση του ασθενή από τη πηγή μόλυνσης.
  • Αν η μόλυνση είναι σοβαρή τότε πιθανό ο γιατρός να αποφασίσει να χορηγήσει κάποια χηλική ένωση που να δεσμεύσει το μόλυβδο και να το αποβάλει. Τέτοια φάρμακα είναι η διμερκαπρόλη και το DMSA. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δηλητηρίαση από στοιχειακό ή ανόργανο υδράργυρο. Αντενδεικνύεται η χορήγηση τους σε δηλητηρίαση με οργανικό υδράργυρο.

Ποια προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις με μόλυβδο;
Να μην χρησιμοποιούμε όργανα που περιέχουν υδράργυρο.
Να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες μεγάλων ψαριών.
Σωστή καταστροφή των οργάνων που περιέχουν υδράργυρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να μην χρησιμοποιούμε πια υδραργυρικά θερμόμετρα, αλλά ηλεκτρονικά.
Σε περίπτωση που έχετε στο σπίτι υδραργυρικό θερμόμετρο και σπάσει ή ένα οποιοδήποτε άλλο υδραργυρικό όργανο (πχ βαρόμετρο) τότε κάντε τα ακόλουθα:
1.          Αφήστε τα παράθυρα του δωματίου ανοικτά για τουλάχιστον δυο μέρες.
2.          Μαζέψτε το υδράργυρο με ένα χαρτονάκι και τοποθετήστε τον σε μια νάιλον σακούλα. Μην χρησιμοποιήσετε σκούπα ή οποιαδήποτε ηλεκτρική αναρροφητική σκούπα, γιατί απλά θα κατακερματίσετε ακόμα περισσότερο τον υδράργυρο και δεν θα μπορείτε να το μαζέψετε και στην συνέχεια όταν αυξηθεί η θερμοκρασία στο δωμάτιο πιθανό να εξατμιστεί και να τον εισπνεύσετε.
3.          Τοποθετήστε την πιο πάνω νάιλον σακούλα σε μια καινούρια νάιλον σακούλα και μετά μεταφέρατε το υλικό στον ειδικό κάδο.


Άρχισε το σχολείο και άρχισαν τα βάσανα


Αρχίσατε να κυνηγάτε τα παιδιά από πίσω με ένα βιβλίο στο χέρι;
Το άγχος των γονιών με την μελέτη των παιδιών τους είναι μεγάλο.
Ένα θέμα, χωρίς τελειωμό, πεδίο συγκρούσεων και καβγάδων.
Συμβουλές  για αποδοτικό διάβασμα:
  • Το παιδί πρέπει να μελετά στο δωμάτιό του, στο γραφείο του και όχι στην κουζίνα ή το σαλόνι.
  • Ο χώρος πρέπει να είναι συγυρισμένος και το περιβάλλον ήρεμο.
  • Πάνω από το γραφείο πρέπει να υπάρχει το πρόγραμμα της εβδομάδας, σε εμφανές σημείο, ώστε το παιδί να το βλέπει μόνο του.
  • Τσεκάρετε στο τέλος τα αποτελέσματα της μελέτης. Φυσικά πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι.
  • Ο φωτισμός στο γραφείο του πρέπει να είναι ο κατάλληλος και η καρέκλα αναπαυτική.
  • Τα μικρά διαλλείμματα βοηθούν στην εμπέδωση των μαθημάτων
  • Το καλό διάβασμα θέλει αυτοσυγκέντρωση και σύστημα και επαναλήψεις.
  • Δεν διαβάζουμε όλοι μαζί. Τα παιδιά χρειάζονται να αισθάνονται ότι είστε διαθέσιμοι κάθε φορά που χρειάζονται μια επεξήγηση ή μια επιπλέον βοήθεια.
  • Να έχετε το νου σας. Να ελέγχεται αν διαβάζει το παιδί σας, διακριτικά μεν συστηματικά δε.
  • Και φυσικά μην ξεχάσετε την επιβράβευση. Μετά το διάβασμα αφήστε το να ασχοληθεί με το αγαπημένο του παιχνίδι. 

Μπορούν όλοι να κάνουν δημόσιες σχέσεις;


Το επάγγελμα των δημοσίων σχέσεων είναι ένα επάγγελμα πολύ παρεξηγημένο στην Ελλάδα
Ο απλός κόσμος νομίζει ότι οι δημόσιες σχέσεις είναι το επάγγελμα του ψεύδους.
Και όμως δεν είναι έτσι.
Οι δημόσιες σχέσεις ως επάγγελμα διέπεται από κανόνες, συγκεκριμένες πρακτικές και μεθοδολογίες.
Για να πετύχει κάποιος στις δημόσιες σχέσεις και να πετύχει και το προϊόν που προωθεί πρέπει να είναι ειλικρινής. Ναι! Καλά διαβάσατε ειλικρινής.
Η επικοινωνιακή πολιτική, τα θετικά χαρακτηριστικά που εκπέμπει κάποιος, που κάνει δημόσιες σχέσεις και η μεθοδολογία ανάδειξης των καλών και αποτελεσματικών διαστάσεων του προϊόντος, πρέπει να συνοδεύονται από την πραγματικότητα και την ειλικρίνεια.
Φυσικά, ένας άνθρωπος εξωστρεφής, επικοινωνιακός, γρήγορος και αποτελεσματικός είναι πιθανότερο με την γοητεία του να πετύχει γρηγορότερα.
Όσοι δεν έχουν το χάρισμα μπορούν να μάθουν να αναδεικνύουν άλλα χαρακτηριστικά, γιατίη ικανότητα επικοινωνίας μπορεί να εξελιχθεί μέσα από κατάλληλες τεχνικές.
Γιατί, τελικά αυτός που θεωρείται ελκυστικός είναι αυτός που όχι έχει μόνο χαρίσματα, αλλά μπορεί και να τα εξωτερικεύσει...
emedi life coaching
Βιβλιογραφία
The Practice of Public Relations (11th Edition), by Fraser P. Seitel, by amazon books

Δηλητηριάσεις από φάρμακα σε παιδιά


Φυλάξτε τα φάρμακά σας μακριά από τα παιδιά
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatrics έδειξε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης σε παιδιά κάτω των 6 ετών, από φάρμακα.
Η μελέτη δείχνει ότι παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης από φάρμακα σε παιδιά κάτω των 5 ετών κατά 30% στο διάστημα από το 2001 έως το 2008.  Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν την περίπτωση που τα παιδιά απέκτησαν πρόσβαση και κατανάλωσαν φάρμακα μόνα τους και λιγότερα από υπερδοσολογία. Η μελέτη βασίστηκε στα αρχεία ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ και εκτιμήθηκαν σχεδόν 500.000 ιατρικά αρχεία. Στο 95% των περιπτώσεων τα παιδιά είχαν αποκτήσει μόνα τους πρόσβαση στα φάρμακα.
Τα φάρμακα είναι περισσότερο «διαθέσιμα» για τα παιδιά, αφού υπάρχουν περισσότερο στα σπίτια, κυρίως για χρήση από τους ενήλικες. Αναφέρεται συχνά, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιστατικά στα οποία, αφού ο γονιός χορήγησε στο παιδί του το φάρμακο στη σωστή δόση, άφησε το φάρμακο σε σημείο που το παιδί το έφτασε και κατανάλωσε μόνο του επιπλέον ποσότητα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με συσκευασίες με ειδικά καπάκια, που είναι δύσκολο να τα ανοίξουν τα παιδιά.
Συμβουλές προς τους γονείς
•           Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά και μάλιστα χωρίς να μπορούν να τα δουν, σε ασφαλές μέρος και κλειδωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα παραφάρμακα ή άλλα σκευάσματα.
•           Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνταγή του γιατρού, στη δοσολογία και τις οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου και σε περίπτωση αμφιβολιών να επικοινωνούν με τον γιατρό.
•           Κλείστε σωστά τα καπάκια ασφαλείας των φαρμάκων.
•           Φροντίστε να γίνεται το ίδιο και στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν αρκετά φάρμακα, που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα προσβάσιμα σημεία στο σπίτι.
•           Πετάξτε τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.
Βιβλιογραφία
Cincinnati Children's Hospital Medical Center

Υπερφόρτωση σιδήρου


Χρήσιμες πληροφορίες για την υπερφόρτωση σιδήρου
Φάρμακα για την υπερφόρτωση σιδήρου, ICD-10 R79.0
Η δεσφεριοξαμίνη
Αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1960, αλλά έχει γίνει κύρια θεραπεία για την υπερφόρτωση σιδήρου από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Λόγω των ζητημάτων με τη συμμόρφωση και τις ανησυχίες γύρω από την τοξικότητα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο συχνά.
H Desferrioxamine πρέπει να χορηγηθεί είτε υποδορίως ή ενδοφλεβίως δια μέσου μιας μόνιμης συσκευής, όπως μια γραμμή Hickman ή Port-a-Cath.
Σε γενικές γραμμές η σύσταση είναι Δεσφεριοξαμίνη για 5 νύχτες την εβδομάδα σε 12ωρη έγχυση. Ασθενείς με πιο σοβαρή υπερφόρτωση σιδήρου είτε στην καρδιά ή το συκώτι συχνά λαμβάνουν δεσφερριοξαμίνη σε 24ωρη έγχυση. Η Desferrioxamine μπορεί να μειώσει την φερριτίνη αρκετά γρήγορα και είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο σίδηρος ήπατος τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσεται τοξικότητα και ότι η δόση του Desferal  δεν μειώνεται πολύ γρήγορα. Η δεσφεριοξαμίνη είναι εξαιρετική για τη σταθεροποίηση και τη μείωση του ελεύθερου σιδήρου και συνεπώς καλή σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ή εάν υπάρχουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. 
Σημαντικά πράγματα για να ξέρετε:
Η δεσφεριοξαμίνη είναι αποτελεσματική μόνο για όσο διάστημα η αντλία είναι συνδεδεμένη και λειτουργεί σωστά. 
Είναι σημαντικό να μην χορηγούνται 2 δόσεις σε μια ημέρα, αν έχετε 12-ωρη έγχυση! Πολλοί ασθενείς το κάνουν αυτό προκειμένου να αποφευχθεί το τρύπημα με 2 βελόνες, αλλά με τον τρόπο το φάρμακο δεν θα λειτουργήσει καλά.
Εάν υπάρχουν αντιδράσεις στις θέσεις έγχυσης γίνεται μια μικρή δόση υδροκορτιζόνης για να μειωθούν οι αντιδράσεις.

Η δεφεριπρόνη:
Είναι σε κλινική χρήση από το 1990. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική για την εκκαθάριση του σιδήρου καρδιάς, κυρίως σε συνδυασμό με εγχύσεις δεσφερριοξαμίνης. Λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα είτε σε μορφή δισκίου ή σιροπιού. Η δεφεριπρόνη δεν μειώνει την φερριτίνη στην πλειονότητα των ασθενών, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμα και αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο ήπαρ. Στην περίπτωση αυτή, οι ασθενείς παίρνουν θεραπεία συνδυασμού για τον έλεγχο του σιδήρου του ήπατος. Αυτό, συνήθως, σημαίνει επιπρόσθετα δεσφεριοξαμίνη 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.
Οι παρενέργειες της δεφεριπρόνης είναι από το γαστρεντερικό (ναυτία και έμετος)  και πόνοι στις αρθρώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων είναι μια σοβαρή παρενέργεια και σημαίνει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να λαμβάνει Δεφεριπρόνη.
Σημαντικά πράγματα για να ξέρετε:
Αν υπάρχει ναυτία και έμετος πρέπει να αντιμετωπίζονται με φάρμακα.
Πάντοτε να παίρνετε τα δισκία τρεις φορές την ημέρα, γιατί ο σύντομος χρόνος ημίσειας ζωής σημαίνει ότι το φάρμακο αποβάλλεται από το αίμα σας αμέσως μετά τη λήψη του. Αν χάσετε δόσεις ή παίρνετε τα χάπια μόνο δύο φορές την ημέρα έχετε λιγότερες ώρες αποσιδήρωσης και η δεφεριπρόνη είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Πάντα να προσπαθείτε να ελέγχετε τα επίπεδα στο αίμα σας εβδομαδιαία.
Εάν εμφανίσετε πυρετό και πονόλαιμο πρέπει να σταματήσει η Δεφεριπρόνη και να γίνει μια εξέταση αίματος.
Αν σκοπεύετε να κάνετε παιδί θα πρέπει να σταματήσετε τη Δεφεριπρόνη 3 μήνες πριν από την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. 

Η δεφερασιρόξη 
Είναι διαθέσιμη για κλινική χρήση από το 2006 και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική τόσο για το ήπαρ και την καρδιά σε σταθερούς ασθενείς. Είναι διαθέσιμη σε ένα διασπειρόμενο δισκίο και λαμβάνεται μία φορά ημερησίως από το στόμα. Το deferasirox μπορεί να δοθεί για τη μείωση του σιδήρου όταν η τιμή σιδήρου είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι σε φόρτωση σιδήρου από τις μεταγγίσεις αίματος, προκειμένου να μειωθεί ο σίδηρος του σώματος, ή μπορεί να δοθεί σε μία δόση συντήρησης, όπου ο στόχος είναι να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σιδήρου. Υπάρχουν τώρα καλά δεδομένα από κλινικές μελέτες που δείχνουν βελτίωση στην καρδιά. Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας, αλλά η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια και η γεύση μπορεί να επηρεάσουν τη συμμόρφωση.
Σημαντικά πράγματα για να ξέρετε:
Σε ναυτία και τον εμετό μπορείτε να πάρετε τη deferasirox με τρόφιμα και αυτό βοηθά συχνά, αν αφήσετε τα δισκία για μισή ώρα (σε χλιαρό νερό) για να μπορέσουν να διαλυθούν σωστά στο νερό πριν τα πιείτε. 
Η νεφρική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται κάθε μήνα και εάν είναι επηρεασμένη μείωσης της δόσης ή ένα σύντομο διάλειμμα συνιστάται μέχρι η νεφρική λειτουργία να επανέλθει σε κανονική λειτουργία.
Αν σκοπεύετε να κάνετε παιδί θα πρέπει να σταματήσετε τη Deferasirox 3 μήνες πριν από την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. 

Και οι τρεις παράγοντες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η θεραπεία προσαρμόζεται εξατομικευμένα ανάλογα με την υγεία σας και τις ανάγκες του τρόπου ζωής σας.
Υπάρχουν γενικές συστάσεις που βασίζονται σε κλινικά στοιχεία 
Οδηγίες αποσιδήρωσης:
-Αποσιδήρωση σε παιδί:
Ηλικία 2-5 ετών.
Εγχύσεις Desferrioxamine εάν η φερριτίνη είναι> 1000ug/l
Deferasirox αν δεν μπορεί να ανεχθεί τις εγχύσεις
Ηλικία 6 ετών και άνω:
Deferasirox
Δεσφερριοξαμίνη αν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νεφρική δυσλειτουργία, διαταραγμένες δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας ή δεν μπορεί να ανεχθεί το Deferasirox
-Ενήλικες ή εφήβοι ασθενείς χωρίς καρδιακή νόσο και χαμηλό φορτίο σιδήρου στο ήπαρ:
Εγχύσεις Desferrioxamine εάν η φερριτίνη είναι> 1000ug/l
Αν ο ασθενής θέλει να σταματήσει τη χρήση Δεσφερριοξαμίνης, δίνεται Deferasirox
-Ασθενείς με υψηλές τιμές σιδήρου στο ήπαρ, αλλά χωρίς καρδιακή νόσο:
Δεσφεριοξαμίνη:
Για καλύτερη συμμόρφωση μπορεί να δοθεί με Δεφεριπρόνη ως θεραπεία συνδυασμού
Δεφεριπρόνη:
75-100mg/kg/day
Προσθήκη στις εγχύσεις Desferrioxamine ως θεραπεία συνδυασμού 1 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Καθώς το φορτίο στο ήπαρ πέφτει σταδιακά μειώνεται η συχνότητα των εγχύσεων Desferal, αλλά διατηρούνται τουλάχιστον 1 έως 2 εγχύσεις ανά εβδομάδα.
Η αλλαγή σε Deferasirox γίνεται αν δεν θέλουν οι ασθενείς να κάνουν εγχύσεις Desferrioxamine
Δεφερασιρόξη:
Η δόση ανεβαίνει σε 40mg/kg/day αν χρειαστεί
-Ασθενείς με εναπόθεση σιδήρου στην καρδιά, αλλά όχι καρδιακή ανεπάρκεια:
Δεσφεριοξαμίνη:
Προσθήκη στη Δεφεριπρόνη ως θεραπεία συνδυασμού.
Το deferasirox σε δόση 40mg/kg/day
Δεφεριπρόνη:
75-100mg/kg/day.
Προσθήκη στις εγχύσεις Desferrioxamine για 5 ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του φορτίου σιδήρου στο ήπαρ. Καθώς στο ήπαρ το φορτίο σιδήρου πέφτει σταδιακά μειώνεται η συχνότητα των εγχύσεων Desferal εγχύσεις, αλλά διατηρούνται τουλάχιστον 1 έως 2
Γίνεται μόνο χορήγηση Deferasirox εάν ο ασθενής το επιθυμεί
Δεφερασιρόξη:
40mg/kg/day 
Αν δεν υπάρχει βελτίωση στην καρδιά και ο σιδήρος στο ήπαρ είναι χαμηλός, ή ο ασθενής αναπτύσσει νεφρική τοξικότητα στη συνέχεια δίνεται μονοθεραπεία με δεφεριπρόνη με προσεκτική παρακολούθηση
-Ασθενής καρδιακή ανεπάρκεια:
Ξεκινήστε με IV  Desferrioxamine 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, μαζί με όλα τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων,  μέχρι το κλάσμα εξώθησης να βελτιωθεί και να σταθεροποιηθεί
Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης Δεφεριπρόνης, ως θεραπεία συνδυασμού, εάν ο ασθενής είναι σταθερός

Διατροφή για τη γρίπη


Αντιμετωπίστε την γρίπη με τη σωστή διατροφή
Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Για να αποφύγετε τη γρίπη αλλά και άλλες ασθένειες το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας υγιεινές συνήθειες.
  • Πορτοκάλι
Τονώνει την άμυνα του οργανισμού
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.
  • Σκόρδο
 Το φυσικό αντιμικροβιακό
Μπορεί να έχει κάπως έντονη μυρωδιά αλλά είναι πλούσιο στο φυτοχημικό αλυσίνη, το οποίο έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων και μειώνει την χοληστερόλη.
  • Μαϊντανός
Ρίχνει τον πυρετό
Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Φτιάξτε φρέσκο χυμό από φύλλα μαϊντανού. Ο χυμός μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.
  • Θαλασσινά
 Εξολοθρεύουν τους ιούς
Τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία των Τ-βοηθητικών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για τον εντοπισμό ξένων αντιγόνων και έγκαιρης ενημέρωσης των άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εισβολείς.
  • Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε βιταμίνη  Ε
Τρόφιμο απαραίτητο εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κρεμμύδι
Δυνατό όπλο κατά της γρίπης
Με σημαντική περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.
  • Μέλι
Η γλυκιά προστασία
Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο και πολλά άλλα που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
  • Λεμόνι
Θωρακίζει την υγεία
Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Γιαούρτι
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το γιαούρτι προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
by Savvi Diet


Όταν τα προβλήματα δίνουν δύναμη


Ένα δίδαγμα που θα σας δώσει δύναμη
Ο γάιδαρος και το πηγάδι
Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι.
Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. 
Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά. Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να το θάψει ζωντανό.
Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Πήραν όλοι από  ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά. Μετά όμως,  προς έκπληξη όλων, ησύχασε.
Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός κοίταξε κάτω το πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε.
Ήταν κάτι καταπληκτικό!!!
Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε  στην πλάτη του, ο γάιδαρος τιναζόταν και να έκανε ένα βήμα προς τα πάνω.
Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν  να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω  στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού.
Ηθικό δίδαγμα:
Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας. Να θυμάστε όμως πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά είναι ένα εφαλτήριο. Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα. Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα πάνω.

Δερματίτιδα εξ επαφής από δηλητηριώδη κισσό


Η δερματίτιδα εξ επαφής από τον κισσό είναι συχνή διαταραχή.
Όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με τον κισσό σχηματίζονται ερυθηματώδεις οιδηματώδεις βλατίδες και πλάκες.
Έτσι εμφανίζεται δερματίτιδα εξ επαφής από τον κισσό, ICD-10 L23.7.
Συχνά σχηματίζονται  επίσης, φυσαλίδες και πομφόλυγες.
Το εξάνθημα από δηλητηριώδες ιξό θα αρχίσει 24-48 ώρες μετά την επαφή, αλλά είναι δυνατόν να εμφανίζεται έκθυση σε νέες περιοχές για διάστημα μέχρι 4 ημερών.
Χρειάζεται να γίνει πλύση με σαπούνι και νερό που απομακρύνει το αντιγόνο που παραμένει ελεύθερο εμποδίζοντας, έτσι, την εξάπλωση των αλλοιώσεων.
Η ελαφρά δερματίτιδα θα ανταποκριθεί στην τοπική εφαρμογή γλυκοκορτικοειδών μεγάλης ισχύος, αλλά οι περισσότερο εκτεταμένες περιπτώσεις κι εκείνες στις οποίες έχει προσβληθεί το πρόσωπο, πρέπει να αντιμετωπίζονται με πρεδνιζόνη 40-80mg την ημέρα για τις πρώτες 3 ημέρες με βαθμιαία μείωση και διακοπή σε διάστημα 10 ημέρων.
Ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος...

Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα


Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται σε ατυχήματα 
Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης οργανικών ουσιών.
Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, ICD-10 T58, είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο και δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός (αιθάλη).
Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα αφορούν ανθρακωρύχους, οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμμένη μηχανή, επισκευές οχημάτων που γίνονται μέσα σε κλειστά γκαράζ, συσκευές οικιακής θέρμανσης, όπως μαγκάλι, τζάκι ή σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, πυρκαγιές, αλλά και απόπειρες αυτοκτονίας.
Η τοξική δράση του μονοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην ικανότητά του να εκτοπίζει το οξυγόνο από τις θέσεις δέσμευσής του με την αιμοσφαιρίνη. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη χημική συγγένεια που έχει το μονοξείδιο του άνθρακα με την αιμοσφαιρίνη, σε σχέση με το οξυγόνο. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η ανταλλαγή των αερίων στο επίπεδο των ιστών και γρήγορα εμφανίζεται υποξία.
Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής υποξίας και το ιστορικό εκθέσεως στο αέριοεπιβάλλουν άμεση εφαρμογή της θεραπείας, για δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, ακόμη και πριν οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαιώσουν οριστικά τη διάγνωση.
Καθώς αυξάνει η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, εμφανίζεται ναυτία, κόπωση και πονοκέφαλος. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα, σαν κεράσι, που είναι εμφανές και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια το θύμα πέφτει σε κώμα και επέρχεται ο θάνατος. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις τοξικές επιδράσεις του μονοξειδίου του άνθρακα.
Εκτός από την οξεία δηλητηρίαση και η χρόνια δηλητηρίαση είναι πιθανή, όταν π.χ. μια οικιακή συσκευή εμφανίζει ελαττωματική λειτουργία και τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει κώμα. Ο γιατρός πρέπει να υποπτεύεται τη χρόνια δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, όταν περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας εμφανίζουν συμπτώματα, όπως κόπωση, ναυτία και πονοκεφάλους.
Όταν κάποιος ανακαλύψει ένα άτομο που είναι πολύ πιθανόν να έχει δηλητηριαστεί με μονοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες.
  • Το θύμα θα πρέπει να μεταφερθεί το συντομότερο σε χώρο που αερίζεται καλά.
  • Αν το θύμα δεν εμφανίζει αυτόματη αναπνοή ή δεν ψηλαφάται σφυγμός, ακολουθείται η διαδικασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
  • Με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει ο χώρος που συνέβη το ατύχημα να αεριστεί καλά και να γίνει προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του μονοξειδίου του άνθρακα, ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των διασωστών.
  • Χορηγείται στον άρρωστο οξυγόνο 100% με προσωπίδα ή τέντα υψηλής πιέσεως οξυγόνου, αν υπάρχει και διατηρείται σε ηρεμία.
  • Αν υπάρχει υπερθερμία, ελαττώνεται η θερμοκρασία του σώματος.
Βιβλιογραφία
Manuel Θεραπευτικής, Department of Medicine Washington University School of Medicine, Εκδ. Λίτσας.

Δερμοαπόξεση


Η δερμοαπόξεση είναι θεραπεία ανανέωσης του δέρματος
Δερμοαπόξεση είναι η αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων.
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση βοηθούν στην ανανέωση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος μέσω μίας μεθόδου ελεγχόμενου χειρουργικού ξυσίματος. Η θεραπεία μαλακώνει τις τραχιές άκρες των επιφανειακών ανωμαλιών, δίνοντας στο δέρμα μία πιο απαλή όψη.
Η δερμοαπόξεση χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη βελτίωση της όψης του δέρματος του προσώπου στο οποίο έχουν δημιουργηθεί ουλές από ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή για να λειανθούν οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από το στόμα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται, επίσης, για την αφαίρεση προκαρκινικών όγκων που ονομάζονται υπερκερατώσεις.
Η δερμολείανση χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπισθούν βαθιές ουλές που έχουν σχηματισθεί από ακμή.
Τόσο η δερμοαπόξεση όσο και η δερμολείανση μπορούν να γίνουν σε μικρές περιοχές του δέρματος ή σε όλο το πρόσωπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ προσώπου, αφαίρεση ή επανόρθωση ουλών ή χημικό πήλινγκ.

Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό ή μηχανικό τρόπο, ακόμη και με laser.
Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφρμογή ουσιών, όπως τα άλφα υδρόξυ οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.α.
Μηχανικός τρόπος είναι η χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών για απόξεση (dermabrasion, microdermabrasion).
Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί πραγματοποιούν και τις τρεις διαδικασίες,επιλέγοντας μία ή έναν συνδυασμό επεμβάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες και το πρόβλημα του κάθε ασθενή χωριστά.
Άλλοι προτιμούν μία τεχνική για όλες τις επιφανειακές επιδιορθώσεις. Γενικά, το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων και η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση για βαθύτερες ανωμαλίες, όπως οι ουλές της ακμής. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί μία μη-χημική προσέγγιση για τα άτομα με ελαφρώς σκουρότερο δέρμα, ιδιαίτερα όταν θεραπεύονται περιορισμένες περιοχές του προσώπου, καθώς η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση είναι λιγότερο πιθανό να επιφέρουν ακραίες αλλαγές και αντιθέσεις στο χρώμα του δέρματος.
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση μπορούν να λειάνουν τις ουλές που μπορεί να προκαλέσει η ακμή, τα ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, όπως και τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου, ιδιαίτερα αυτές γύρω από το στόμα.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για δερμοαπόξεση
Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, από νεαρά άτομα ως μεγαλύτερους ενήλικες, μπορούν να ωφεληθούν από τη δερμοαπόξεση και τη δερμολείανση. Αν και στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα το δέρμα επουλώνεται με πιο αργό ρυθμό, σημαντικότεροι παράγοντες είναι ο τύπος του δέρματός σας, το χρώμα του και το κλινικό σας ιστορικό. Για παράδειγμα, το μαύρο δέρμα, το Ασιατικό δέρμα και άλλα σκούρα δέρματα μπορεί να παρουσιάσουν μόνιμες δυσχρωμίες ή κηλίδες μετά από θεραπεία ανανέωσης του δέρματος. Τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικά εξανθήματα ή άλλες δερματικές αντιδράσεις ή που έχουν συχνά φυσαλίδες από πυρετό ή κρυοπαγήματα μπορεί να παρουσιάσουν κρίση. Εάν έχετε φακίδες, αυτές μπορεί να εξαφανισθούν στη θεραπευθείσα περιοχή.
Επιπλέον, οι περισσότεροι χειρουργοί δεν πραγματοποιούν τη θεραπεία κατά τα ενεργά στάδια της ακμής, λόγω μεγαλύτερου κινδύνου λοίμωξης. Το ίδιο μπορεί να ισχύει εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρό έγκαυμα στο δέρμα ή υποβληθήκατε σε χημικό πήλινγκ στο παρελθόν.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεπάγονται κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου.
-Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Σε ορισμένους ασθενείς, το δέρμα μπορεί να πάρει σκουρότερο χρώμα, συνήθως λόγω της έκθεσης στον ήλιο τις μέρες ή τους μήνες μετά την επέμβαση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν ότι το δέρμα που έχει υποστεί θεραπεία παραμένει λίγο πιο ανοιχτό σε χρώμα ή παρουσιάζει κηλίδες.
-Μπορεί να παρουσιάσετε πολύ μικρά λευκά στίγματα μετά την επέμβαση. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους ή με τη χρήση μίας ταινίας απόξεσης ή σαπουνιού. Μερικές φορές, πρέπει να τα αφαιρέσει ο χειρουργός. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε διεσταλμένους πόρους του δέρματος. Αυτοί συνήθως συρρικώνονται στο κανονικό τους μέγεθος, αφού υποχωρήσει το οίδημα.
-Αν και η λοίμωξη και η δημιουργία ουλών είναι σπάνιες στις θεραπείες ανανέωσης του δέρματος, είναι πιθανές. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν υπερβολικές ουλές στους ιστούς (χηλοειδή ή υπερτροφικές ουλές) που συνήθως θεραπεύονται με την εφαρμογή ή την ένεση στεροειδών φαρμάκων για να απαλύνουν οι ουλές.
Βιβλιογραφία
mayoclinic

Θέλετε δεύτερη ιατρική γνώμη;


Πολύ καλά κάνετε και ζητάτε δεύτερη ιατρική γνώμη
Αν θέλετε μάλιστα μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Απλώς στείλτε μας τα ακόλουθα
-Νόσος για την οποία ζητάτε δεύτερη γνώμη
-Ατομικό ιστορικό (προβλήματα υγείας από την παιδική ηλικία, προβλήματα υγείας για όλα τα συστήματα του οργανισμού σας, ύψος και βάρος, συνήθειες).
-Κοινωνικό ιστορικό (Συνήθειες, περιβάλλον που σας στηρίζει)
-Οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό (Νοσήματα που έχουν μέλη της οικογένειας,  πρώτου βαθμού συγγενείς)
-Στοιχεία για την παρούσα νόσο. Περιγράψτε την πορεία της ασθένειας για την οποία ζητάτε δεύτερη ιατρική γνώμη από τη διάγνωση μέχρι σήμερα. Επισυνάψτε σημαντικές εξετάσεις όπως ιστολογική εξέταση, αξονικές και ότι άλλο πιστεύετε πως θα διευκολύνει το έργο μας. Γράψτε τις διάφορες θεραπείες που κάνατε από τη διάγνωση μέχρι σήμερα. Γράψτε μας για την πορεία της υγείας σας και αν είστε ευχαριστημένος.
-Γράψτε τις προσδοκίες σας από την δεύτερη ιατρική γνώμη και πώς θέλετε να σας βοηθήσουμε.
-Δώστε μας κάποιο χρόνο να μελετήσουμε το ιστορικό σας...
-Αν απαιτείται και θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας ...
Είμαστε εδώ για εσάς, μαζί με εσάς...