Αρχική

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τι κάνετε όταν πέφτουν κεραυνοί;


Εσείς οδηγείτε, ξεσπάει καταιγίδα και πέφτουν κεραυνοί…
Τι κάνετε;
Μα φυσικά παραμένετε στο αυτοκίνητο…
Ο σκελετός αυτοκινήτου είναι φτιαγμένος από μέταλλο. Άρα αν το χτυπήσει κεραυνός, η ενέργειά του θα διοχετευθεί στο εξωτερικό του γιατί αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού.
Αν λοιπόν οδηγείτε με καταιγίδα, παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και αποφύγετε την επαφή με τις πόρτες ή την κεραία του αυτοκινήτου….

Πότε η βραδυκαρδία είναι επικίνδυνη;


Είναι πάντοτε η βραδυκαρδία επικίνδυνη;
Όταν η βραδυκαρδία εμφανίζεται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και ασκούνται, η βραδυκαρδία αποτελεί ένδειξη υγείας.
Σε φυσιολογικά επίπεδα οι σφύξεις του ενήλικα ανθρώπου κυμαίνονται από 60-80 το λεπτό.
Όταν κάποιος γυμνάζεται οι σφύξεις μπορεί να μην υπερβαίνουν τις 60.
Αν όμως πέσουν κάτω από 60 και κυρίως στις 50 ανά λεπτό τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας…

Είμαστε ωραίοι, αλλά άτυχοι!


Εντάξει, εμείς οι Έλληνες είμαστε ωραίοι, αλλά συγχρόνως και άτυχοι
Θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική ατυχία μας επενδύοντας στα εθνικά ατού μας.
Και ποια είναι αυτά;
Μα φυσικά τα γνωστά: το χιούμορ, η αμεσότητα, η ειλικρίνεια, το θάρρος της γνώμης, η πρωτοβουλία, ο αυθορμητισμός, η γενναιοδωρία, η γλυκύτητα και η ανθρωπιά. Ή μήπως κάποιοι τα έχουν χάσει και αυτά;
Είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας γελάει πολύ και με την ψυχή του. Έτσι βελτιώνει την διάθεσή του, χαλαρώνει, παίρνει ενέργεια και ξεαγχώνεται. Αυτός γελάει, ο εγκέφαλος αιματώνεται κι οξυγονώνεται καλύτερα και αμέσως βρίσκει λύσεις στα τόσα και όσα προβλήματα. Επιπλέον το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά δίκτυα που αντέχουν στις ψυχοφθόρες διαδικασίες. Γελάστε λοιπόν είναι και μεταδοτικό. Μετατρέψτε όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, σε αστείες καταστάσεις, κάνοντας ένα αστείο ή λέγοντας ένα πετυχημένο ανέκδοτο.
Ο Έλληνας είναι ειλικρινής και μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του στον εαυτό του και τους άλλους. Είναι θαρραλέος και όταν χρειαστεί δεν διστάζει να ζητήσει βοήθεια.
Ο Έλληνας, άσχετα με αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας,  είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Επενδύει στην επικοινωνία και βρίσκει τρόπους να λειτουργήσουν σαν χάδι στην ψυχή του άλλου. Ακόμη, ο Έλληνας δίνει απ’ το υστέρημά του, όταν χρειαστεί να προσφέρει στο συνάνθρωπο, που έχει πραγματικά ανάγκη.
Λέτε, γι’ αυτό ο Έλληνας να είναι τόσο ανθεκτικός, σε όποια δυσκολία κι αν του τύχει; 
Για όσους διαθέτουν ακόμη τα εθνικά ατού: Διατηρήστε τα για να σωθείτε!

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών


Τα κυριότερα εμβόλια
Το Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα, προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και το Υπουργείο το εγκρίνει ή το τροποποιεί.
1.- HepB = νεκρό ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
Η πρώτη δόση χορηγείται αμέσως μετά την γέννηση μόνο όταν η μητέρα είναι φορέας. Τότε ο εμβολιασμός περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις δόσεις αντί για τρεις (η 2η δόση στο τέλος του πρώτου μήνα και η 3η στο τέλος του δεύτερου μήνα). Η 4η δόση γίνεται μετά από 8 έως 16 εβδομάδες. Όταν η μητέρα δεν είναι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει τρεις δόσεις (δύο αρχικές με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων και μια Τρίτη σε ηλικία 6-18 μηνών με ελάχιστο μεσοδιάστημα από την 2η δόση 8-16 εβδομάδες και όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών).
2.- DTap = νεκρό εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη.
3.- Td = νεκρό εμβόλιο κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας με μικρότερη δόση διφθεριτικής ανατοξίνης.
Συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 11-12 ετών και πάνω (ανά 10ετία) και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια από την τελευταία δόση του εμβολίου DTaP. Το εμβόλιο του τετάνου πρέπει να γίνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών.
4.- IPV = ενέσιμο νεκρό ενισχυμένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.
5.- Hib = νεκρό συζευγμένο εμβόλιο κατά του αιμόφιλου τύπου Β.
6.- MCC = Νεκρό, συζευγμένο, πολυσακχαρίδιο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας C.
Συνιστάται η έναρξη εμβολιασμού σε ηλικία 2 μηνών και ακολουθείται σχήμα 3 δόσεων – οι 2 πρώτες δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών και επαναληπτική δόση σε ηλικία 15-18 μηνών. Σε περίπτωση έναρξης εμβολιασμού σε ηλικία > 12 μηνών, ακολουθείται το σχήμα 1 δόσης. (meningitec – neisvac).
7.- PCV = Νεκρό συζευγμένο, πολυσακχαριδικό, επταδύναμο εμβόλιο (prevenar) κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκου).
Συνιστάται σε όλα τα παιδιά ηλικίας 2-23 μηνών. Η τελευταία δόση (4η) γίνεται σε ηλικία > 12 μηνών. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία και ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Σε αυτήν την περίπτωση οι επαναληπτικές δόσεις μπορεί να γίνονται και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό μη συζευγμένο εμβόλιο PPV.
8.- PPV= Νεκρό μη συζευγμένο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (23δύναμο) κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος, Pneumo-23). Συνιστάται για επαναληπτικές δόσεις σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη.
9.- MMR= Ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Χορηγείται στην ηλικία των 12-15 μηνών. Συνιστάται 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αν για κάποιο λόγο παραληφθεί η δόση αυτή στην προτεινόμενη ηλικία των 4-6 ετών.
10.- VARΖωντανό εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς.
Συνιστάται σε όλα τα παιδιά στην ηλικία των 12-18 μηνών σε μία δόση (κατά προτίμηση μετά το 15ο μήνα), αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία εφόσον το άτομο δεν έχει νοσήσει. Εάν γίνει σε ηλικία > 12 ετών τότε πρέπει να γίνουν 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων.
11.- BCGΖων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της φυματίωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Παράλληλα συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux στις ηλικίες 1, 4-6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στα ανεμβολίαστα παιδιά, στην ηλικία 11-12 ετών.
12.- Hep A= Νεκρό (αδρανοποιημένο) ολοκυτταρικό εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α.
Χορηγείται σε οποιαδήποτε ηλικία άνω των 2 ετών σε 2 δόσεις, με ελάχιστο μεσοδιάστημα 6 μηνών, σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για ηπατίτιδα Α.
13.- INFL= Νεκρό (αδρανοποιημένο) ολοκυτταρικό ή ακυτταρικό (τμηματικό) εμβόλιο κατά της γρίπης που συνιστάται να γίνεται ετησίως, σε 1 δόση και σε ηλικία πάνω από 6 μήνες.
Ενδείκνυται μόνο στα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη. Παιδιά κάτω των 8 ετών που θα εμβολιασθούν για πρώτη φορά θα πάρουν 2 δόσεις εμβολίου (0,25ml < 3 ετών και 0,5ml > 3 ετών) με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων).Επίσης συνιστάται ετήσιος εμβολιασμών όλων των υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας.

Λιραγλουτίδη


H Λιραγλουτίδη συνταγογραφείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
Η Λιραγλουτίδη (NN2211), διατίθεται στο εμπόριο με την επωνυμία Victoza και είναι ένας μακράς δράσης αγωνιστής του πεπτιδίου -1 γλυκαγόνης (GLP-1 αγωνιστής) που αναπτύχθηκε από την Νονο Nordisk για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
Η λιραγλουτίδη (liraglutide) είναι ένα ανάλογο του GLP-1 που προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο. Ταυτοχρόνως, η λιραγλουτίδη καταστέλλει την απρόσφορα υψηλή έκκριση γλυκαγόνης, επίσης, κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο. Η λιραγλουτίδη έχει 24ωρη διάρκεια δράσης και βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο μειώνοντας τη γλυκόζη νηστείας και τη μεταγευματική γλυκόζη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Το προϊόν εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις 3 Ιουλίου 2009, και από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 25 Ιανουαρίου 2010.

Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς
Υπάρχουν ανησυχίες για κακόηθες καρκίνωμα των κυττάρων C  (μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, με τη συμμετοχή των παραθυλακικών κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα ) που προκαλείται από τη μεσολάβηση ενός από ένα μη γονοτοξικού, ειδικού υποδοχέα.
Η καλσιτονίνη, ένας βιοδείκτης του μυελοειδούς  καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι ελαφρώς αυξημένη σε ασθενείς με λιραγλουτίδη, αλλά και εντός των φυσιολογικών ορίων, και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση για 15 χρόνια.
Η Λιραγλουτίδη προκαλεί δοσοεξαρτώμενο καρκίνο θυρεοειδούς C κυττάρων σε αρουραίους και ποντικούς. Είναι άγνωστο αν το Victoza προκαλεί μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς στον άνθρωπο.
Οι ασθενείς με κληρονομικό ιστορικό συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (ΜΕΝ 2), κατάσταση που προκαλεί όγκους σε περισσότερους από έναν αδένες στο σώμα (μυελώδες θυρεοειδικό καρκίνωμα, φαιοχρωμοκύττωμα και παραθυρεοειδική υπερπλασία) δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο.

Παγκρεατίτιδα
Ο Lotte Bjerre Knudsen, ο επιστήμονας που εφηύρε την λιραγλουτίδη, αναγνωρίζει ότι είναι παράγοντας κινδύνου για παγκρεατίτιδα στους ανθρώπους.

Καρκίνος παγκρέατος
Το FDA αξιολογεί νέα ευρήματα από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας και προκαρκινικές κυτταρικές αλλαγές που ονομάζεταιμεταπλασία παγκρεατικού ιστού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με την κατηγορία φαρμάκων ονομάζονται ανάλογα ινκρετινών.
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα εξής φάρμακα: εξενατίδη (Byetta, Bydureon),  λιραγλουτίδη (Victoza), σιταγλιπτίνη (Januvia, Janumet, Janumet XR, Juvisync), σαξαγλιπτίνη (Onglyza, Kombiglyze XR), alogliptin (Nesina, Kazano, Oseni), και λιναγλιπτίνη (Tradjenta, Jentadueto). Αυτά τα φάρμακα μιμούνται τις ινκρετίνες που το σώμα παράγει, συνήθως, φυσικά για να διεγείρουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης σε απάντηση σε ένα γεύμα. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη δίαιτα και την άσκηση για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Φαρμακοδυναμική
Οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η λιραγλουτίδη βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Μειώνει τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία (για 12 ώρες μετά τη χορήγηση) με την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης, καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης, και την καταστολή της μεταγευματικής έκκρισης γλυκαγόνης.
Η λιραγλουτίδη είναι ένας ακυλιωμένος ανθρώπινος αγωνιστής του πεπτιδίου -1 γλυκαγόνης, (GLP-1). Η λιραγλουτίδη ενεργοποιεί τον υποδοχέα του GLP-1, που είναι διαμεμβρανικός υποδοχέας του κυττάρου που είναι συζευγμένος με αδενυλική κυκλάση με την διεγερτική πρωτεϊνη G-protein, Gs, στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Η λιραγλουτίδη αυξάνει το ενδοκυτταρικό κυκλικό ΑΜΡ (cAMP), που οδηγεί σε απελευθέρωση ινσουλίνης υπό την παρουσία αυξημένων συγκεντρώσεων γλυκόζης. Αυτή η έκκριση ινσουλίνης υποχωρεί, καθώς, οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα μειώνονται.
Η λιραγλουτίδη μειώνει την έκκριση της γλυκαγόνης με ένα εξαρτώμενο τρόπο από την γλυκόζη.
Ο μηχανισμός της μείωσης της γλυκόζης του αίματος συνεπάγεται, επίσης, μια καθυστέρηση στην γαστρική κένωση. Σε αντίθεση με το φυσικό GLP -1, η λιραγλουτίδη υφίσταται σταθερή μεταβολική αποικοδόμηση από τις πεπτιδάσες και έχει χρόνο ημιζωής στο πλάσμα 13 ώρες μετά την υποδόρια χορήγηση. Το φαρμακοκινητικό προφίλ της λιραγλουτίδης, την καθιστά κατάλληλη για χορήγηση μία φορά ημερησίως και είναι αποτέλεσμα της αυτοσύνδεσης που καθυστερεί την απορρόφηση, με τις πρωτεΐνες του πλάσματος και τη σταθερότητα έναντι της μεταβολικής αποικοδόμησης από τις πεπτιδάσες  DPP - IV και ΝΕΡ.
Η λιραγλουτίδη μπορεί να έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες:
  • Δρα με εξαρτώμενο τρόπο από τη γλυκόζη, που σημαίνει ότι θα διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης μόνον όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό. Κατά συνέπεια, αυτό δείχνει αμελητέο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.
  • Έχει τη δυνατότητα για την αναστολή της απόπτωσης και την τόνωση αναγέννησης των β-κυττάρων.
  • Μειώνει την όρεξη και διατηρεί το βάρος του σώματος, όπως φαίνεται σε μια μελέτη έναντι της γλιμεπιρίδης.
  • Επίσης, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Η παρατεταμένη δράση της λιραγλουτίδης επιτυγχάνεται με την προσάρτηση ενός μορίου λιπαρού οξέος σε μία θέση του μορίου GLP-1, που της επιτρέπει να συνδεθεί με τη λευκωματίνη στον υποδόριο ιστό και το αίμα. Το δραστικό GLP-1 στη συνέχεια απελευθερώνεται από την  αλβουμίνη με έναν  αργό, σταθερό ρυθμό. Η σύνδεση αυτή με την αλβουμίνη, επίσης, έχει ως αποτέλεσμα τη βραδύτερη αποβολή της.
Η ενέσιμη λιραγλουτίδη χρησιμοποιείται με ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη κανονικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα), όταν άλλα φάρμακα δεν ελέγχουν τα επίπεδα αρκετά καλά. Η ενέσιμη  λιραγλουτίδη δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 (κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα) ή τη διαβητική κετοξέωση (μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί εάν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε από το στόμα, επειδή η λιραγλουτίδη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα σας απορροφά αυτά τα φάρμακα. Επίσης, μην ξεχάσετε να αναφέρετε την ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη, όπως οι σουλφονυλουρίες. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τις δόσεις από τα φάρμακά σας ή να σας παρακολουθεί προσεκτικάγια ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ενημερώστε το γιατρό σας εάν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και εάν είχατε ποτέ παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), σοβαρά προβλήματα στο στομάχι, όπως η γαστροπάρεση (επιβράδυνση της κίνησης της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο) ή προβλήματα πέψης τροφίμων, υψηλό επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα,  χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη) ή ηπατική ή νεφρική νόσο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος, σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή θηλάζετε, αν θα κάνετε χειρουργική επέμβαση και οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε κάποια λοίμωξη ή πυρετό, ασυνήθιστο άγχος ή αν έχετε τραυματιστεί. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας και το ποσό της λιραγλουτίδης που μπορεί να χρειαστείτε.
Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει 
Η λιραγλουτίδη ένεση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες:
  • πονοκέφαλο
  • ναυτία
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • καούρα
  • απώλεια της όρεξης
  • ρινική καταρροή
  • φτάρνισμα
  • βήχας
  • κούραση
  • δυσκολία στην ούρηση ή πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • εξάνθημα ή ερυθρότητα στο σημείο, όπου το φάρμακο χορηγήθηκε με ένεση

Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ


Ελπίδες για τη θεραπεία του  Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για θεραπεία και πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ορμόνης «λεπτίνη» που ευθύνεται για την όρεξη, συνδέονται άμεσα με την πρόκληση της νόσου.
Υψηλά επίπεδα της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, εμφανίζονται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες μετά από 12ετή έρευνα σε 198 εθελοντές.
Από τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που είχαν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης της όρεξης που ονομάζεται λεπτίνη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάϊμερ από όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα.
Η λεπτίνη είχε θεωρηθεί για πολλά χρόνια ότι θα μπορούσε να είναι το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, ενώ από την τελευταία αυτή έρευνα διαπιστώνεται ότι ευνοεί και την εγκεφαλική λειτουργία.
Έτσι τα επίπεδα της λεπτίνης σε μεγαλύτερους ενήλικες θα χρησιμοποιηθούν ως βιολογικοί δείκτες για τον προσδιορισμό της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου. Και ακόμη πιο σημαντικό, μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης και θεραπείας της νόσου.
Βιβλιογραφία
tanea.gr

Δουλειά δεν είχαμε


Οι κοινωνικές αλλαγές είναι ραγδιαίες
Καταργείται η φράση του αγανακτισμένου γείτονα
"Θα κάνετε ησυχία να κοιμηθούμε, δουλεύουμε αύριο" (σιγά να μην δουλεύετε από αύριο…).
Κατά συνέπεια καταργείται και η συνώνυμη έκφραση
"Τελειώνετε κυρία μου, έχουμε και δουλειές" (δεν έχετε είπαμε).
Μη ορθή θεωρείται επίσης και η έκφραση
"Μια δουλειά σε βάλαμε να κάνεις" (Μία; αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ.......!!!).
Καταργείται πλέον το σύνθημα
"Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" (Βρες εσύ πελάτη και μετά δώσε του και δίκιο).
Καταργείται από τα σχολεία το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (εκτός και αν το διατηρήσουμε, για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις).
Πλέον από το Δημοτικό, η δημιουργία προτάσεων θα αξιολογείται μόνο ως προς την ορθογραφία και τη γραμματική. (η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος όρος).
Η φράση "εθελοντική εργασία" θεωρείτε πλέον πλεονασμός. Ο όρος "εργασία" από μόνος του, αρκεί για να αποδώσει το ίδιο νόημα.
Τέλος, έπειτα και από σύμφωνη γνώμη της Εταιρίας Προστασίας του Παιδιού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην κατηγορία της Κακοποίησης Ανηλίκου συμπεριλαμβάνεται και η ερώτηση προς μικρά παιδιά
"Εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;"
Από την έκφραση "δουλειές με φούντες" κρατήστε τις φούντες ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να χρειαστούν, αυτούς τους καιρούς δεν πετάμε τίποτα!
Ξεχάστε τη δικαιολογία "άργησα γιατί είχα μία δουλειά" καθώς δεν περνάνε πια αυτά ...
Η έκφραση "εργασία και χαρά" καταργείται μέχρι νεωτέρας.
Καταργούνται επίσης χαζές ερωτήσεις τύπου " τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;" - "άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις;" - "τι δουλειά είχες με αυτόν/ήν;"
Υ.Γ. Δουλειά δεν είχαμε, δουλειά βρήκαμε ή αλλιώς σε δουλειά να βρισκόμαστε

Διπλωπία


Διπλωπία είναι ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή
Διπλωπία,ICD-10 H53.2, σημαίνει ότι ο πάσχων ενώ προσηλώνει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο βλέπει δύο είδωλα.
Ο ασθενής αρχίζει ξαφνικά να βλέπει “διπλά” (2 είδωλα). Αυτό προκαλεί σύγχυση, έντονη ανησυχία και συνήθως συνοδεύεται από έντονη ζάλη και πονοκέφαλο.
Μερικές φορές λόγω κάποιου ερεθισμού ή ήπιου τραυματισμού του οφθαλμού ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει προσωρινά θολά ή διπλά. Η πραγματική όμως διπλωπία δεν είναι συχνή, καθώς ως κλινικός όρος αναφέρεται στην παρουσία δύο ειδώλων και αποτελεί συνέπεια παράλυσης ή απλής πάρεσης (αδυναμίας) του οφθαλμοκινητικού μυός.
Η διπλωπία είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνότερα όμως εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες.
Τα αίτια είναι πολλά, από πολύ σοβαρά (όγκος, ψευδοόγκος εγκεφάλου, νευρολοίμωξη, μυασθένεια) έως τον διαβήτη και την απλή ίωση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παράλυση του οφθαλμοκινητικού μυός ή των μυών.
Α. Στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια τα αίτια μπορεί να είναι μία ίωση, ένας τραυματισμός των οφθαλμών και όγκοι εγκεφάλου. (Μπορεί ένας άνθρωπος να γεννηθεί με ένα παραλυτικό στραβισμό, ο οποίος να εκδηλωθεί αργότερα με διπλωπία στα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του).
Β. Στις ηλικίες είκοσι έως σαράντα πέντε ετών η κύρια αιτία μιας διπλωπίας μπορεί να είναι η νευρολοίμωξη (κατά πλάκας σκλήρυνση). Τα υπόλοιπα αίτια μπορεί να είναι: τραύμα των οφθαλμικών μυών, όγκοι εγκεφάλου και ο ψευδοόγκος εγκεφάλου που αφορά σε παχιές νέες γυναίκες κυρίως.
Γ. Τέλος, άνω των πενήντα και μέχρι των ογδόντα ετών ως αίτια εμφάνισης διπλωπίας ενοχοποιούνται ο διαβήτης, η υπέρταση, το αγγειακό επεισόδιο και οι όγκοι εγκεφάλου..
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επιβεβαίωση με τις νευροαπεικονιστικές μεθόδους.
Αφού με τις κατάλληλες εξετάσεις αποκλειστεί κάτι πολύ σοβαρό κλείνουμε το ένα μάτι -κατά προτίμηση αυτό που βλέπει λιγότερο- έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη από μόνη της.
Εάν περάσουν έξι μήνες και δεν αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε την διπλωπία επεμβαίνουμε χειρουργικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται. Εάν δεν διορθωθεί πιθανόν να χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση ή χορήγηση γυαλιών με πρίσματα(που όμως δεν γίνονται πάντοτε ανεκτά από τον ασθενή).

Τα δικαιώματα του Νοσοκομειακού Ασθενούς


Οι ασθενείς έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα γνωρίζετε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47 ΤΟΥ Ν. 2071/1992
  1. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσεγγίσεως στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειας του.
  2. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σ’ αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση.
  3. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν. Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του.
  4. Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει να πληροφορηθεί ότι αφορά στην κατάστασή του.
  5. Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που του δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέψει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του.
  6. Ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 3, έχει το Δικαίωμα να πληροφορηθεί, πλήρως και εκ των προτέρων, για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιασθούν ή να προκύψουν εξ αφορμής εφαρμογής σε αυτόν ασυνηθών ή πειραματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων. Η εφαρμογή των πράξεων αυτών στον ασθενή λαμβάνει χώρα μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να ανακληθεί από τον ασθενή ανά πάσα στιγμή.
  7. Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφαση του, να δεχθεί ή να απορρίψει, κάθε συνεργασία του με σκοπό την έρευνα ή την εκπαίδευσή. Η συγκατάθεσή του για τυχόν συμμετοχή του, είναι δικαίωμά του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.
  8. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και του περιεχομένου των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος.
  9. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού και της αναγνωρίσεως σε αυτόν των θρησκευτικών και ιδεολογικών του πεποιθήσεων.
  10. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ή να καταθέσει αρμοδίως διαμαρτυρίες και ενστάσεις και να λάβει πλήρη γνώση των επ' αυτών ενεργειών και αποτελεσμάτων.
PREDICT

Εσείς έχετε διερευνητική ματιά;


Η διερευνητική ματιά μπορεί να σας βοηθήσει επαγγελματικά
Η διερευνητική ματιά θα σας βοηθήσει όταν καλείστε να εκτιμήσετε μια ιδέα ή όταν σας κάνουν μια επαγγελματική πρόταση.
Μπορείτε όμως να την χρησιμοποιήσετε και κοινωνικά αλλά και ρομαντικά, φτάνει να ξέρετε να την πετυχαίνετε.
Φανταστείτε ότι είσαστε σε μια ερημιά και ψάχνετε να δείτε ένα φως στο σκοτάδι. Αυτή είναι η διερευνητική ματιά. Πρέπει όμως πάντα στη συνέχεια να συνοδεύεται από μια χαλάρωση στην έκφραση προσώπου και ένα χαμόγελο στα χείλη. Φανταστείτε τώρα ότι βρήκατε το φως στο σκοτάδι που ψάχνατε κι ανακουφιστήκατε.
Καλείστε για μια επαγγελματική πρόταση ή συζητάτε με έναν πιθανό μελλοντικό φίλο σε μια γιορτή ή θέλετε να δείξετε σε έναν πιθανό σύντροφο ή μια πιθανή σύντροφο αποδοχή. Τότε υιοθετείτε στιγμιαία την διερευνητική ματιά. Όταν είστε έτοιμοι για την επιβεβαίωση χαλαρώνετε το πρόσωπό σας και χαρίζετε ένα μικρό χαμόγελο αποδοχής. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στον συνομιλητή σας να καταλάβει πως έχει κερδίσει την έγκρισή σας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διερευνητικής ματιάς είναι να διαθέτετε αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια  η διατήρηση μιας καλής και φιλικής βλεμματικής επαφής.
Emedi Life Coaching

Διερεύνηση αρτηριακής υπέρτασης


Διερεύνηση αυξημένης αρτηριακής πίεσης
Για τη διερεύνηση της Αρτηριακής Πίεσης απαιτούνται οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις:
-Γενική Αίματος
-Τ.Κ.Ε
-Γενική Ούρων
-Σάκχαρο
-Ουρία
-Ουρικό Οξύ
-Χοληστερίνη
-Τριγλυκερίδια
-HDL
-LDL
-SGOT
-SGPT
-K-Na
-Κρεατινίνη
-Ρενίνη
-Αλδοστερόνη
-Κορτιζόλη
-VMA ούρων 24ώρου
-Μετανεφρίνες ούρων 24ώρου
-Κατεχολαμίνες ούρων 24ώρου
-Ακτινογραφία θώρακος
-24ωρη καταγραφή Αρτηριακής Πίεσης
-Ηλεκτροκαρδιογράφημα
-Triplex καρδιάς

Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω


Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ )-(InternationalHippocraticFoundationofKos - IHFK) είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.
Στις 25/11/1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και στις 20/9/1979 εγκαινιάσθηκε το κτίριο του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που περιέχει δύο αίθουσες συνεδρίων και μικρούς βοηθητικούς χώρους.
Η έκταση του οικοπέδου του ΔΙΙΚΩ σήμερα ανέρχεται σε 380.000 τετραγωνικά μέτρα. Ολόκληρο το οικόπεδο απλώνεται σε μία πλαγιά και τα υψόμετρα του κυμαίνονται από 60 έως 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδική θέα από την τριγύρω περιοχή, από την πόλη της Κω και από την Μικρά Ασία, πέρα από την θάλασσα.
Βρίσκεται περίπου 1/2 χλμ. ανατολικά του Ασκληπιείου και 3,5χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης της Κω και το βόρειο όριο του συμπίπτει με τον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ασκληπιείο.
Το οικόπεδο απλώνεται στην πλαγιά μίας λοφοσειράς ύψους 670 μέτρων. Στην χλωρίδα της περιλαμβάνονται πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, διάφορα είδη θάμνων και δεκάδες είδη αγριολούλουδων, που κάθε άνοιξη μετατρέπουν το οικόπεδο του Ιδρύματος σ' ένα πανέμορφο πολύχρωμο μωσαϊκό.
Σκοποί του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω 
α] Η συνειδητοποίηση και η καλλιέργεια του ιδανικού της Ιατρικής, όπως το συνέλαβε και το εφάρμοσε ο Ιπποκράτης πριν από 25 αιώνες, "ωφελέειν, μη βλάπτειν".
β] Η εκλαΐκευση και διάδοση μεταξύ των ιατρών όλου του κόσμου της αξίας της Ιπποκράτειας Ιατρικής, για τη δημιουργία στο Ιατρικό Σώμα ανθρωπιστικής ιατρικής συνείδησης και για εγκαινίαση μίας νέας περιόδου "εξανθρωπισμένης" ιατρικής, που έχει αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση και ανύψωση της ζωής του ανθρώπου.
γ] Η βασική έκδοση των έργων του Ιπποκράτη, των χειρογράφων που αφορούν στην Ιπποκράτεια Ιατρική, η έκδοση κάθε συλλογής που αφορά στη Μεταϊπποκράτεια Ιατρική και η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου (όπως π.χ. η σύνδεση με το Διαδίκτυο) που προάγει την επιστήμη αυτή και διέπεται από το πνεύμα και τις ηθικές αρχές του Ιπποκράτη.
δ] Η ίδρυση και λειτουργία αυτοτελών ή προσαρτημένων σ' αυτό Νοσοκομείων, Ινστιτούτων ή Εργαστηρίων Επιστημονικών Ερευνών με αντικείμενο την προαγωγή Βίο-Ιατρικών Επιστημών ως και ενός πρότυπου Κέντρου Συνεδρίων, Ιπποκράτειας Βιβλιοθήκης και Μουσείου Ιατρικής.
ε] Η εντός του κτιρίου του στην Κω και αντί ελάχιστου ποσού φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα, αδιακρίτως φύλου, εθνικότητας και φυλής, των ιατρών εκείνων, οι οποίοι, απομονωμένοι και μακριά από κάθε θόρυβο, εντός του Ιερού Χώρου του Ιπποκράτη και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, επιθυμούν να κάμουν διάφορες ιατρικές και ιστορικές μελέτες και έρευνες στο Ασκληπιείο και σε άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ΚΩ.
στ] Η ανά πενταετία συγκέντρωση των ιατρών όλου του κόσμου σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα) για την ανταλλαγή σκέψεων και τη συζήτηση επί διαφόρων επικαίρων θεμάτων και μάλιστα για την Ιπποκράτεια και Νεοϊπποκράτεια Ιατρική και Κοσμοθεωρία και
ζ] Η κατά τη Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα βράβευση της καλύτερης μελέτης, που αφορά στην πρόοδο της Ιατρικής Επιστήμης γενικά και ιδιαίτερα της Ιπποκράτειας Ιατρικής. Με την διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων θα τιμούνται και οι βραβευθέντες με το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ της Ιατρικής. Η απονομή των βραβείων θα γίνεται από τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας.
Βιβλιογραφία

Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού


Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία (IORT- Intraoperative Radiation Therapy) στον πρώιμο καρκίνο του μαστού
Η Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία (IORT- Intraoperative Radiation Therapy) είναι ένας τρόπος για να δοθεί θεραπεία με ακτινοβολία απευθείας στη περιοχή  του  καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Η μελέτη TARGIT διαπίστωσε ότι η  IORT και η κλασσική παραδοσιακά ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης προσφέρουν θεραπεία με παρόμοια αισθητικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 2009 ASCO Breast Cancer Symposium. (Norman Williams, PhD, του University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στο ASCO για τον  Καρκίνο του Μαστού.
Η διεγχειρητική θεραπεία ακτινοβολίας (IORT) χρησιμοποιεί ακτινοβολία δέσμης ηλεκτρονίων για την άμεση αντιμετώπιση του όγκου ή υπολειπόμενης νόσου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτή η θεραπεία του καρκίνου μαστού προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της εύκολης πρόσβασης για τον ιατρό, της μικρής  διάρκειας που είναι μόνο 30 λεπτά, την προστασία των γειτονικών οργάνων, οικονομικά οφέλη για την ασθενή και πολλά άλλα.
Η IORT είναι μια διεπιστημονική θεραπευτική επιλογή που προσφέρει θεραπεία και τα οφέλη της ποιότητας της ζωής, όπως:
    * Το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της υποτροπής. Η IORT δίδει μια συγκεντρωμένη δόση της ακτινοβολίας στην κοίτη του όγκου αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου, βοηθώντας να καταστρέψει τα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν μείνει πίσω. Το μέρος του όγκου είναι συνήθως σε υψηλό κίνδυνο για υποτροπή, και οι παραδοσιακές τεχνικές ακτινοβολίας απαιτούν μια περίοδο αποκατάστασης μετά την επέμβαση, η οποία αφήνει μικροσκοπική ασθένεια στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    * Εξασφάλιση υγιών ιστών και οργάνων. Κατά τη διάρκεια IORT, η ακριβής δόση ακτινοβολίας εφαρμόζεται ενώ γίνεται θωράκιση των υγιών ιστών ή δομών που θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές. Αυτό επιτρέπει την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που πρέπει να δοθεί στην κοίτη του όγκου, ενώ διαφυλάσσει τους φυσιολογικούς ιστούς που τον περιβάλλουν. Κρίσιμα όργανα εντός του πεδίου ακτινοβολίας, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά μπορεί να προστατευτούν.
    * Συντομεύει ο χρόνος θεραπείας. Η IORT βοηθά τους ασθενείς να τελειώσουν γρήγορα τη θεραπεία, και να ζήσουν  τη ζωή τους, μειώνοντας την ανάγκη για πρόσθετες θεραπείες ακτινοβολίας, οι οποίες  δίνονται σε διάστημα πέντε έως έξι εβδομάδων, ενώ η IORT ως ακτινοβολία διαρκεί από 30 λεπτά αλλά υπάρχουν και μηχανήματα διάρκειας περίπου τεσσάρων έως πέντε λεπτών.
    *  Οι ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν συμπληρωματική ακτινοθεραπεία μετά από την χειρουργική επέμβαση λόγω της υφής του όγκου μπορεί να λάβουν μια δόση ακτινοβολίας με IORT. Αφού έχουν αναρρώσει από τη χειρουργική διαδικασία, μπορεί να συνεχίσουν τις θεραπείες με εξωτερική ακτινοβολία  και κατά κανόνα έχουν λιγότερες επιπλοκές.
Αυτή η καινοτόμος θεραπεία δίνει, επίσης, σε περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού τη δυνατότητα να υποβληθούν σε αποκατάσταση του μαστού με διατήρηση της θηλής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να λάβουν το ιατρικό όφελος από μια πλήρη μαστεκτομή, αφήνοντας τη θηλή ανέπαφη.
Επιπλέον, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε IORT είναι δυνητικά σε θέση να κάνουν και άλλη ογκεκτομή αν απαιτηθεί μετά την ακτινοβολία. Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για ασθενείς που έχουν υποτροπή, ή εάν ένας νέος όγκος αναπτύσσεται σε ένα διαφορετικό μέρος του στήθους.
Η μελέτη TARGIT συγκρίνει την IORT με την ακτινοθεραπεία  εξωτερικής δέσμης, μετά από ογκεκτομή. Οι ερευνητές της TARGIT ήθελαν να ξέρουν αν η IORT είναι το ίδιο καλή ή καλύτερο από την παραδοσιακή θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία στη μείωση του κινδύνου υποτροπής καρκίνου του μαστού.
Η  IORT  είναι ασφαλής και αποτελεσματική και θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση αντί της  παραδοσιακής ακτινοθεραπείας.
Η IORT ακτινοβολία είναι πολύ εστιασμένη, κι έτσι ο περιβάλλοντας υγιής ιστός, δεν εκτίθεται στην ακτινοβολία. Η κλασσική ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης έχει ευρύτερο πεδίο και μπορεί να εκθέσει και υγιείς ιστούς, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, στην ακτινοβολία. Βέβαια οι πρόσφατες εξωτερικές τεχνικές θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολίας συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος αυτού. Επίσης, η IORT δίνει  το σύνολο της δόσης ακτινοβολίας σε μία θεραπεία. Έτσι η IORT εξοικονομεί για τον ασθενή χρόνο και χρήμα και οι επιπλοκές ελαχιστοποιούνται. 
Επειδή η IORT παραδίδει το σύνολο της θεραπείας με ακτινοβολία σε ένα χρόνο, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η IORT καθυστέρησε την  επούλωση του τραύματος μετά από την χειρουργική επέμβαση, η οποία θα μπορούσε να  οδηγήσει σε χειρότερο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αισθητικά αποτελέσματα 105 γυναικών  με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου που αντιμετωπίστηκαν με ογκεκτομή και IORT στη μελέτη TARGIT με τα αισθητικά αποτελέσματα  γυναικών που έλαβαν την κλασσική ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης μετά από την ογκεκτομή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που ανέλυσε ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής του μαστού 2 και 3 χρόνια μετά την χειρουργική επέμβαση. Το λογισμικό αξιολόγησε τα αισθητικά αποτελέσματα του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των ουλών, τις αλλαγές  του χρώματος, και την ισορροπία του μεγέθους  (σε σύγκριση με τον αντίθετο  μαστό). 
Μετά από 2 χρόνια: 
    * 78% των γυναικών που έκαναν  IORT είχαν ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 74% των γυναικών που έκαναν θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία.
    * 21,8% των γυναικών που έκαναν IORT είχαν ένα  μια μέτριο έως κακό αισθητικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών που έκαναν θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία.
Μετά από 3 χρόνια:
    * Τα ποσοστά των γυναικών και στις δύο ομάδες που είχαν άριστα αισθητικά αποτελέσματα ήταν ισοδύναμα.
    * 13,8% των γυναικών που έκαναν  IORT είχαν ίσο ή χειρότερο αισθητικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 30% των γυναικών που έκαναν θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία.
Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα οι ερευνητές για να μπορέσουν  να συγκρίνουν πλήρως τα οφέλη της IORT σε σχέση με την κλασσική ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης. Αν η IORT έχει παρόμοια μείωση του κινδύνου και υψηλότερα αισθητικά οφέλη, η περιορισμένη έκθεση στην ακτινοβολία και η ευκολία της μιας θεραπείας θα μπορούσε να κάνει την IORT μια πολύ ελκυστική επιλογή ακτινοθεραπείας στο μέλλον.
Ενώ η IORT είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, υπάρχουν πολλές εγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις αντί των παραδοσιακών θεραπειών με εξωτερική ακτινοβολία που προσφέρουν περισσότερο εστιασμένη θεραπεία με ακτινοβολία σε μικρότερο χρονικό διάστημα:
    * Δύο μορφές εσωτερικής ακτινοθεραπείας (βραχυθεραπεία):
          o με καθετήρα εσωτερική ακτινοβολία
          o με μπαλόνι εσωτερική ακτινοβολία ( MammoSite)
    * 3- D σύμμορφη ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης
Σε διάστημα Τριών ετών τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων (P = 0.11) στη μελέτη TARGIT.
Στις ΗΠΑ, η για  έξι εβδομάδες ημερήσια ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης είναι στάνταρ, ενώ με την διεγχειρητική ακτινοβολία με μια και μόνο συνεδρία ολοκληρώνεται η ακτινοθεραπεία.
Στην Ευρώπη, η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία είναι σε πολλά κέντρα αποδεκτή. 
Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, μια μικρή σφαίρα, τοποθετείται μέσα στον όγκο μέσω της τομής που γίνεται κατά την επέμβαση. Από τη σφαίρα αυτή εκλύεται στη συνέχεια απ΄ ευθείας στο υπόστρωμα του όγκου μια ομοιόμορφη δόση ακτίνων Χ χαμηλής ενέργειας.
Η Διεγχειρητική ακτινοθεραπεία μπορεί να δοθεί και με συσκευή, που είναι ένα φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ που δεν απαιτεί έναν ειδικά προστατευμένο χώρο χειρουργείου λόγω της ακτινοβολίας. 
Ωστόσο, αν και η διεγχειρητική θεραπεία έχει τουλάχιστον θεωρητικά πλεονεκτήματα για τις ασθενείς και την ιατρική ομάδα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις ασθενείς.Για παράδειγμα, οι ασθενείς στη μελέτη που πήραν  διεγχειρητική ακτινοθεραπεία κατά την αρχική χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια βρέθηκαν να έχουν υψηλού κινδύνου παθολογία, όπως λοβιακό καρκίνωμα, πρέπει να κάνουν στη συνέχεια και  ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Βιβλιογραφία
ASCO Breast Cancer Symposium Source reference: Keshtgar M, et al "Cosmetic outcome 2 and 3 years after intraoperative radiotherapy compared with external beam radiotherapy for early breast cancer: An objective assessment of patients from a randomized controlled trial" ASCO Breast 2009; Abstract 294.

Υγεία ανδρών και γυναικών


Υπάρχουν διαφορές στην υγεία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;
 Βασικές διαφορές στην υγεία ανδρών και γυναικών
-Διαφορετικά φάρμακα εξειδικευμένα για το κάθε φύλο.
Ενώ η ασπιρίνη προστατεύει τον άντρα από το πρώτο καρδιακό επεισόδιο δεν συμβαίνει το ίδιο για τις γυναίκες.
Ενώ η ασπιρίνη προστατεύει τη γυναίκα από τα εγκεφαλικά επεισόδια τον άντρα τον προστατεύει ελάχιστα!
-Το κάπνισμα βλάπτει πιο πολύ τις γυναίκες!
Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πιο μικρόσωμες.
-Οι άντρες είναι το εκ φύσεως ασθενές φύλο;
Οι γυναίκες αρρωσταίνουν συχνότερα, αλλά είναι πιο ανθεκτικές κι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ταχύτερη φθορά των τελομερών των άκρων των χρωμοσωμάτων στους άνδρες
-Τα 2Χ είναι καλύτερα από το 1.
Αν το ένα είναι ελαττωματικό ο οργανισμός δίνει το προβάδισμα στο άλλο το υγιές ενώ οι άντρες έχουν μόνο ένα. Αυτό όμως έχει και τα αρνητικά του. 2 κυτταρικοί τύποι με χρωμοσώματα Χ σχετίζονται με αρθρίτιδα, θυρεοειδή και σκλήρυνση κατά πλάκας αυτοάνοσες νόσους που πλήττουν 3 φορές συχνότερα τις γυναίκες
-Οι  γυναίκες υπερτερούν των αντρών και στη μαθησιακή ικανότητα.
Τα κορίτσια στο σχολείο έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια. Τι είναι  αλήθεια αυτό το γυναικείο μωσαϊκό;
Γνωρίζετε ότι το 1894 η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μπλάκουελ πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο ιατρικής;
Οι τελευταίες εξελίξεις βιοϊατρικής καταρρίπτουν όλους τους μύθους και  μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν ο άνδρας και η γυναίκα είναι διαφορετικοί οργανισμοί…

Διατροφή για το έλκος


Το πεπτικό έλκος χαρακτηρίζεται από απώλεια ιστού του πεπτικού σωλήνα
Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκοςσυστήνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων και την επούλωση του έλκους.
•        Η διατροφή των ασθενών θα πρέπει να αποκλείει ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, τρόφιμα πλούσια σε πιπέρι και μπαχαρικά.
•        Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι θα πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.
•        Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τηγανητά φαγητά, παστά ψάρια, σκληρά διπλομαγειρεμένα, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά κρέατα, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.α.
•        Η επιλογή της τροφής θα πρέπει να βασίζεται στην ανεκτικότητα του ασθενούς σε συγκεκριμένες τροφές. Τροφές που αρχικά μπορεί να ενοχλούν μπορεί στη συνέχεια να ενταχθούν στο διαιτολόγιο του ασθενούς.
•        Επίσης, θα πρέπει να γίνονται πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα.
•        Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο.
•        Οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους.
•        Καλό θα ήταν, πριν αλλά και μετά την κατανάλωση ενός γεύματος να υπάρχουν κάποια λεπτά ξεκούρασης και χαλάρωσης του ασθενούς.
•        Μια και αναφερόμαστε στο πεπτικό έλκος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αναφορά της μαστίχας Χίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Πηγή
tanea.gr