Αρχική

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Διπλωπία


Διπλωπία είναι ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή
Διπλωπία,ICD-10 H53.2, σημαίνει ότι ο πάσχων ενώ προσηλώνει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο βλέπει δύο είδωλα.
Ο ασθενής αρχίζει ξαφνικά να βλέπει “διπλά” (2 είδωλα). Αυτό προκαλεί σύγχυση, έντονη ανησυχία και συνήθως συνοδεύεται από έντονη ζάλη και πονοκέφαλο.
Μερικές φορές λόγω κάποιου ερεθισμού ή ήπιου τραυματισμού του οφθαλμού ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει προσωρινά θολά ή διπλά. Η πραγματική όμως διπλωπία δεν είναι συχνή, καθώς ως κλινικός όρος αναφέρεται στην παρουσία δύο ειδώλων και αποτελεί συνέπεια παράλυσης ή απλής πάρεσης (αδυναμίας) του οφθαλμοκινητικού μυός.
Η διπλωπία είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνότερα όμως εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες.
Τα αίτια είναι πολλά, από πολύ σοβαρά (όγκος, ψευδοόγκος εγκεφάλου, νευρολοίμωξη, μυασθένεια) έως τον διαβήτη και την απλή ίωση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παράλυση του οφθαλμοκινητικού μυός ή των μυών.
Α. Στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια τα αίτια μπορεί να είναι μία ίωση, ένας τραυματισμός των οφθαλμών και όγκοι εγκεφάλου. (Μπορεί ένας άνθρωπος να γεννηθεί με ένα παραλυτικό στραβισμό, ο οποίος να εκδηλωθεί αργότερα με διπλωπία στα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του).
Β. Στις ηλικίες είκοσι έως σαράντα πέντε ετών η κύρια αιτία μιας διπλωπίας μπορεί να είναι η νευρολοίμωξη (κατά πλάκας σκλήρυνση). Τα υπόλοιπα αίτια μπορεί να είναι: τραύμα των οφθαλμικών μυών, όγκοι εγκεφάλου και ο ψευδοόγκος εγκεφάλου που αφορά σε παχιές νέες γυναίκες κυρίως.
Γ. Τέλος, άνω των πενήντα και μέχρι των ογδόντα ετών ως αίτια εμφάνισης διπλωπίας ενοχοποιούνται ο διαβήτης, η υπέρταση, το αγγειακό επεισόδιο και οι όγκοι εγκεφάλου..
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επιβεβαίωση με τις νευροαπεικονιστικές μεθόδους.
Αφού με τις κατάλληλες εξετάσεις αποκλειστεί κάτι πολύ σοβαρό κλείνουμε το ένα μάτι -κατά προτίμηση αυτό που βλέπει λιγότερο- έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη από μόνη της.
Εάν περάσουν έξι μήνες και δεν αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε την διπλωπία επεμβαίνουμε χειρουργικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται. Εάν δεν διορθωθεί πιθανόν να χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση ή χορήγηση γυαλιών με πρίσματα(που όμως δεν γίνονται πάντοτε ανεκτά από τον ασθενή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου