Αρχική

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω


Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ )-(InternationalHippocraticFoundationofKos - IHFK) είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.
Στις 25/11/1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και στις 20/9/1979 εγκαινιάσθηκε το κτίριο του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που περιέχει δύο αίθουσες συνεδρίων και μικρούς βοηθητικούς χώρους.
Η έκταση του οικοπέδου του ΔΙΙΚΩ σήμερα ανέρχεται σε 380.000 τετραγωνικά μέτρα. Ολόκληρο το οικόπεδο απλώνεται σε μία πλαγιά και τα υψόμετρα του κυμαίνονται από 60 έως 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδική θέα από την τριγύρω περιοχή, από την πόλη της Κω και από την Μικρά Ασία, πέρα από την θάλασσα.
Βρίσκεται περίπου 1/2 χλμ. ανατολικά του Ασκληπιείου και 3,5χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης της Κω και το βόρειο όριο του συμπίπτει με τον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ασκληπιείο.
Το οικόπεδο απλώνεται στην πλαγιά μίας λοφοσειράς ύψους 670 μέτρων. Στην χλωρίδα της περιλαμβάνονται πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, διάφορα είδη θάμνων και δεκάδες είδη αγριολούλουδων, που κάθε άνοιξη μετατρέπουν το οικόπεδο του Ιδρύματος σ' ένα πανέμορφο πολύχρωμο μωσαϊκό.
Σκοποί του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω 
α] Η συνειδητοποίηση και η καλλιέργεια του ιδανικού της Ιατρικής, όπως το συνέλαβε και το εφάρμοσε ο Ιπποκράτης πριν από 25 αιώνες, "ωφελέειν, μη βλάπτειν".
β] Η εκλαΐκευση και διάδοση μεταξύ των ιατρών όλου του κόσμου της αξίας της Ιπποκράτειας Ιατρικής, για τη δημιουργία στο Ιατρικό Σώμα ανθρωπιστικής ιατρικής συνείδησης και για εγκαινίαση μίας νέας περιόδου "εξανθρωπισμένης" ιατρικής, που έχει αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση και ανύψωση της ζωής του ανθρώπου.
γ] Η βασική έκδοση των έργων του Ιπποκράτη, των χειρογράφων που αφορούν στην Ιπποκράτεια Ιατρική, η έκδοση κάθε συλλογής που αφορά στη Μεταϊπποκράτεια Ιατρική και η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου (όπως π.χ. η σύνδεση με το Διαδίκτυο) που προάγει την επιστήμη αυτή και διέπεται από το πνεύμα και τις ηθικές αρχές του Ιπποκράτη.
δ] Η ίδρυση και λειτουργία αυτοτελών ή προσαρτημένων σ' αυτό Νοσοκομείων, Ινστιτούτων ή Εργαστηρίων Επιστημονικών Ερευνών με αντικείμενο την προαγωγή Βίο-Ιατρικών Επιστημών ως και ενός πρότυπου Κέντρου Συνεδρίων, Ιπποκράτειας Βιβλιοθήκης και Μουσείου Ιατρικής.
ε] Η εντός του κτιρίου του στην Κω και αντί ελάχιστου ποσού φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα, αδιακρίτως φύλου, εθνικότητας και φυλής, των ιατρών εκείνων, οι οποίοι, απομονωμένοι και μακριά από κάθε θόρυβο, εντός του Ιερού Χώρου του Ιπποκράτη και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, επιθυμούν να κάμουν διάφορες ιατρικές και ιστορικές μελέτες και έρευνες στο Ασκληπιείο και σε άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ΚΩ.
στ] Η ανά πενταετία συγκέντρωση των ιατρών όλου του κόσμου σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα) για την ανταλλαγή σκέψεων και τη συζήτηση επί διαφόρων επικαίρων θεμάτων και μάλιστα για την Ιπποκράτεια και Νεοϊπποκράτεια Ιατρική και Κοσμοθεωρία και
ζ] Η κατά τη Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα βράβευση της καλύτερης μελέτης, που αφορά στην πρόοδο της Ιατρικής Επιστήμης γενικά και ιδιαίτερα της Ιπποκράτειας Ιατρικής. Με την διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων θα τιμούνται και οι βραβευθέντες με το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ της Ιατρικής. Η απονομή των βραβείων θα γίνεται από τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας.
Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου