Αρχική

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εσώρουχα για τέλεια οπίσθια


Τα τέλεια οπίσθια πάντα ξετρελαίνουν τους άνδρες
Αλλά και οι γυναίκες αγωνίζονται για να αποκτήσουν οπίσθια σαν της  Jennifer Lopez και της Pippa Middleton.
Όταν η γυμναστική και η καλή διατροφή δεν αρκεί και η πλαστική χειρουργική δεν πετυχαίνει, υπάρχει λύση.  
Κυλοτάκια ειδικά που ανασηκώνουν και  λειαίνουν τα επίμαχα σημεία, ταυτοχρόνως.  
Τα Invisible Shaping Bum Boosters  κάνουν μια γυναίκα να φαίνεται πιο αδύνατη, ενώ ταυτόχρονα ανασηκώνουν τους γοφούς κατά 15% σε σχέση με άλλα εσώρουχα.
Τώρα τι γίνεται όταν έρθει η ώρα η γυναίκα να βγάλει το εσώρουχο;
Μάλλον, απογοητευτικό θα είναι το θέαμα για τον άντρα που πίστεψε ότι θα χαϊδέψει τους τέλειους γλουτούς…
by PREDICΤ

Επικίνδυνοι πόνοι


Πότε πρέπει να ανησυχούμε όταν πονάμε;
Ο πόνος είναι η κυριότερη αιτία για την οποία πηγαίνουμε στον γιατρό. Το 30% των επισκέψεων σε ιατρεία και πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία αφορούν τον πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.
Επειδή είναι τόσο συχνός, οι περισσότεροι είμαστε αρκετά συγχρονισμένοι με το σώμα μας, ώστε να ξέρουμε πότε συνιστά απλή ενόχληση. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν παρουσιάζεται ένας ασυνήθιστος πόνος, ο οποίος ναι μεν μας ανησυχεί, αλλά δεν είμαστε κιόλας σίγουροι για το αν σηματοδοτεί κάτι σοβαρό ή όχι.
Αλλά ποιους πόνους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε;
1. Πονοκέφαλος. Αν παρουσιάσετε ξαφνικά έναν τρομερά δυνατό, ανεξήγητο πόνο στο κεφάλι, που σε τίποτα δεν θυμίζει τον κλασικό πονοκέφαλο που παρουσιάζετε από καιρού εις καιρόν, συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Η πιθανή αιτία του μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως πονοκέφαλος εξαιτίας ιγμορίτιδας, έως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο. Η έκφραση έχω τον χειρότερο πονοκέφαλο στη ζωή μου” σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί κλασική ένδειξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Συνεπώς, ο ασθενής πρέπει να πάει αμέσως στα επείγοντα.
2. Πόνος στο στήθος, στη γνάθο, στον ώμο, στο μπράτσο και στην κοιλιά. Ο πόνος στο στήθος γενικώς είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία ή έμφραγμα. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο ούτε μόνο στο στήθος. Οι καρδιολογικοί ασθενείς μιλούν για αίσθημα πίεσης ή βάρους στο στήθος, αλλά και για ενοχλήματα ή πόνο στο λαιμό, στη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή μπράτσο, καθώς και στο στομάχι. Αυτά τα συμπτώματα σε έναν υγιή 18χρονο δεν θα ανησυχούν ιδιαιτέρως, αλλά σε έναν μεγαλύτερο άνθρωπο που ξέρει ότι έχει παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικό πρόβλημα, επειδή λ.χ. καπνίζει ή τρώει ανθυγιεινά, απαιτούν άμεσο έλεγχο από έναν γιατρό  και όχι να αποδίδονται λ.χ. σε πολυφαγία ή να εκλαμβάνονται ως καούρες. Έλεγχο θέλει και η διακοπτόμενη ενόχληση ή πόνος σε αυτά τα σημεία, που εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (λ.χ. όταν περπατάτε), διότι μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη στηθάγχης. Εξυπακούεται, ότι τα ενοχλήματα αυτά δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες, οι οποίες μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν εξίσου με τους άντρες να αρρωστήσουν από την καρδιά τους.
3. Πόνος χαμηλά στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδαΆλλες πιθανές διαγνώσεις είναι έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής, μία επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που αφορά την κύρια αρτηρία του σώματος και εκδηλώνεται συνηθέστερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που πάσχουν από υπέρταση, έχουν ιστορικό προβλημάτων με το κυκλοφορικό, καπνίζουν ή έχουν «σάκχαρο».
4. Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά. Πιθανές αιτίες είναι η σκωληκοειδίτιδα, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, το έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό και οι αποφράξεις των εντέρων, ασθένειες που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
5. Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα. Μία από τις λιγότερο γνωστές απειλές για την υγεία είναι η δημιουργία θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά στο πόδι μία κατάσταση που συσχετίζεται με προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η ακινησία, ηεγκυμοσύνη, διάφορα ορμονικά προβλήματα και ο καρκίνος. Αν ο θρόμβος απελευθερωθεί από το πόδι και, μέσω του αίματος, φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να κοστίσει τη ζωή. Αν συνεπώς πονάτε στη γάμπα, πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό, ιδίως εάν δείτε πως υπάρχει και πρήξιμο.
6. Καυστικός πόνος στα πόδιαΣχεδόν το ένα στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, δεν ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους. Η αίσθηση καψίματος στα πόδια σαν κάτι να τα τρυπάει με βελόνες μπορεί να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ως επιπλοκή την περιφερειακή νευροπάθεια, η οποία και δημιουργεί τον πόνο.
7. Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι. Τα ασαφή επώδυνα συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν συχνή ένδειξη κατάθλιψης. Επειδή, ωστόσο, οι πόνοι αυτοί μπορεί να είναι χρόνιοι και όχι τρομερά ενοχλητικοί, οι ασθενείς μπορεί να μην κάνουν τη συσχέτιση. Αν, συνεπώς, ένας άνθρωπος παρουσιάζει απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε τον ευχαριστούσαν, αδυνατεί να δουλέψει και να λειτουργήσει όπως παλιά, κλείνεται στον εαυτό του και παρουσιάζει και αυτούς τους πόνους, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.
Βιβλιογραφία
webmd.com

Επικίνδυνη λοίμωξη σε κυστική ίνωση



Επικίνδυνη λοίμωξη προσβάλει τους πάσχοντες με κυστική ίνωση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, μια επικίνδυνη λοίμωξη που απαντάται όλο και συχνότερα στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το βακτήριο Mycobacterium abscessus μπορούσε να μεταδοθεί μόνο μέσω του νερού και των απορριμμάτων. Αλλά τώρα οι νοσοκομειακές μονάδες ανά τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών με κυστική ίνωση, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής μελέτης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 3-10% των πασχόντων από κυστική ίνωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μολύνονται από το βακτήριο M.abscessus. Αν και δεν είναι γνωστό, γιατί το βακτήριο (που είναι μακρινός συγγενής του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση) είναι πιθανότερο να μολύνει τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, εικάζεται ότι ενδεχομένως να σχετίζεται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Η κυστική ίνωση επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας τη συσσώρευση κολλώδους βλέννας, η οποία δυσχεραίνει την αναπνοή αλλά και την πέψη των τροφών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν λοιπόν ότι το βακτήριο M.abscessus προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν στους ήδη επιβαρημένους ασθενείς με κυστική ίνωση, με αποτέλεσμα η θεραπεία να διαρκεί μήνες και να περιλαμβάνει τη χορήγηση τοξικών φαρμάκων.
Αν και η μόλυνση βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια, οι γιατροί πάντα πίστευαν ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Αλλά μελετώντας το DNA σχεδόν 170 δειγμάτων του βακτηρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορεί όντως να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. 


Περιορισμένη, εντοπισμένη νόσος εξωπνευμονική
In vitro δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σχήμα για την θεραπεία της πνευμονικής νόσου. Η νόσος του πνεύμονα θα πρέπει να θεωρείται μια χρόνια, αθεράπευτη μόλυνση.
Οι μακρολίδες είναι οι μόνες ενώσεις με αξιόπιστη ευαισθησία in vitro. Ωστόσο, η επαγόμενη αντίσταση μακρολίδες μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης.
Ζητήστε καλλιέργεια πτυέλων και αντιβιόγραμμα.
Πολλοί θεωρούν σήμερα, ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται  θεραπεία συνδυασμού.
  • Κλαριθρομυκίνη (500 mg δύο φορές ημερησίως ΡΟ). Μπορεί να χορηγηθεί και ως μονοθεραπεία.
  • Αμικασίνη (10-15mg/kg/d IV) μπορεί να προστεθεί  ή 25mg/kg IV τρεις φορές την εβδομάδα. Η Αμικασίνη μπορεί να συνδυαστεί με υψηλή δόση κεφοξιτίνης (12g/d ) για δύο εβδομάδες μέχρι την κλινική βελτίωση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
  • Ιμιπενέμη 500mg IV κάθε 6-8h αντί για κεφοξιτίνη.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την κλινική ανταπόκριση: συνήθως 4 μήνες.
Σε οστεομυελίτιδα: 6 μήνες τουλάχιστον συνιστώνται.
Τυχόν μολυσμένα ξένα σώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.


Πνευμονική ή σοβαρή εξωπνευμονική νόσος
Συνδυασμένη θεραπεία πάντα συνιστάται:
Κλαριθρομυκίνη 500 mg ΡΟ δύο φορές ημερησίως συν αμικασίνη (15 mg/kg/d IV) συν είτε κεφοξιτίνη (2 γραμμάρια q 4 ώρες IV) ή ιμιπενέμη (1 γραμμάριο q 6 ώρες) IV.
Διάρκεια: θεραπεία συνδυασμού ενέσιμων παραγόντων για 1 εβδομάδα + κλαριθρομυκίνη τουλάχιστον 2-4 μήνες, αλλά η διάρκεια συχνά περιορίζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συντήρηση: Μετά από ένα καλό αποτέλεσμα με τη θεραπεία συνδυασμού καλή θεωρείται η μετάβαση στην κλαριθρομυκίνη 500 mg δύο φορές την ημέρα PO ή 1000mg XR μία φορά ημερησίως ή αζιθρομυκίνη 250 mg άπαξ ημερησίως PO επ 'αόριστον.
Άλλοι παράγοντες
  • Τιγεκυκλίνη (Tigecycline) 100mg IV δόση εφόδου και  στη συνέχεια 50 mg IV κάθε 12 ώρες.
  • Linezolid 600 mg κάθε 12 ώρες PO είναι δυνητικά χρήσιμος παράγοντας από το στόμα (σε συνδυασμό με την κλαριθρομυκίνη). Μερικοί χρησιμοποιούν 600mg μία φορά την ημέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο της τοξικότητας.
  • Clofazimine
Για ανθεκτική στις μακρολίδες πνευμονοπάθεια χορηγούνται περιοδικά 1-2 φορές την εβδομάδα παρεντερικοί άλλοι παράγοντες.
Διάρκεια θεραπείας: 6 μήνες για εξωπνευμονική νόσο, τουλάχιστον 12 μήνες για την πνευμονική.
Συχνά δεν θεωρείται ιατρικά ιάσιμη πάθηση.
Βιβλιογραφία
  • sciencedaily.com
  • hopkinsguides.com

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων



Υπάρχουν κάποια βότανα που αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα

Επικίνδυνα βότανα για αλληλεπιδράσεις:

  • Βαλσαμόχορτο
  • Εχινάκια
  • Κάβα
  • Τζίνγο
  • Τζίνσενγκ
  • Τζίντζερ
  • Σκόρδο
  • Χρυσάνθεμο


 Με ποια φάρμακα δεν ταιριάζουν τα βότανα  
Αν παίρνετε τα ακόλουθα φάρμακα, δεν πρέπει να πάρετε κανένα άλλο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής ή βότανο ή ομοιοπαθητικό φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
-Διγοξίνη (για την καρδιακή ανεπάρκεια)
-Αντιαρρυθμικά (για τις καρδιακές αρρυθμίες)
-Ανοσοκατασταλτικά (στις μεταμοσχεύσεις, για την πρόληψη απόρριψης οργάνων)
-Αντιεπιληπτικά (έλεγχος επιληψιών
-Βαρφαρίνη (έλεγχος πηκτικότητας του αίματος)
Επίσης, στην περίοδο της εγκυμοσύνης πολλά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βότανα και ομοιοπαθητικά φάρμακα, δεν είναι κατάλληλα και μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Επικίνδυνα κραγιόν


Τοξικές ουσίες σε κραγιόν και λιπ γκλος
Ανατροπή στην καθημερινότητα πολλών γυναικών φέρνει νέα έρευνα, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν πως πληθώρα κραγιόν και λιπγκλός συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου και των πνευμόνων.
Ειδικότερα, η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Berkeley, ανέλυσε τα συστατικά των 32 πιο διαδεδομένων κραγιόν και λιπγκλός και ανέδειξε ότι μερικά από τα καλλυντικά για τα χείλη, και κυρίως οι χρωστικές ουσίες που αυτά περιέχουν, βρίθουν τοξικών ουσιών, όπως χρώμιο και κάδμιο, και μάλιστα σε ποσότητα άκρως επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Οι τοξικές αυτές ουσίες συνδέονται με τη δημιουργία καρκίνου σε πνεύμονες και στομάχι. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες, θέτουν το εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο, κάθε φορά που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.
Οι ερευνητές, επίσης, προειδοποίησαν, πως σε μερικά από τα λιπ-γκλος, εμφανίζονται ανησυχητικές ποσότητες αλουμινίου και μαγγανίου. Οι μελέτες έχουν δείξει, πως το αλουμίνιο συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ αντίστοιχα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το μαγγάνιο και τις απότομες μεταβολές στη διάθεση, τα προβλήματα μνήμης, αλλά και ανωμαλίες των νεύρων.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, δεν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των εταιρειών των προϊόντων που εξετάστηκαν, παρά μόνο πως «τα προϊόντα επιλέχθηκαν μέσα από τη ψηφοφορία έφηβων βρετανίδων, οι οποίες επέλεξαν ποια είναι τα αγαπημένα τους καλλυντικά».
Βιβλιογραφία
newscenter.berkeley.edu

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου


Η αλλαγή στη θεραπεία του καρκίνου είναι εδώ 
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Η αλλαγή στη θεραπεία του καρκίνου είναι εδώ. Μια υπόθεση που μπορεί... να είναι η θεραπεία του καρκίνου όχι μόνο για τον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, αλλά και για όλους τους τύπους καρκίνου.
Αρκεί, να επιτρέψουμε στους  οι μοριακούς ογκολόγους να μας δώσουν τα φώτα τους...
Συμπληρωματική θεραπεία καρκίνου των ωοθηκών με ταυτόχρονη ακυκλοβίρη, ambrisentan, καπτοπρίλη, δισουλφιράμη, φλουβοξαμίνη-επαυξημένη ραμελτεόνη, ικατιβάντη, imiquimod με περιτοναϊκή πλύση και πλεριξαφόρη.
Το άρθρο αυτό περιγράφει πώς εννέα μη-κυτταροτοξικά φάρμακα, οκτώ από τα οποία διατίθενται στο εμπόριο για μη ογκολογικές  ενδείξεις, μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία του καρκίνου.
Με το σκεπτικό, ότι είναι γνωστή η παθοφυσιολογία του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών, αλλά και του ότι οι φαρμακολογικές ιδιότητες εννέα μη κυτταροτοξικών φαρμάκων είναι γνωστές, θα γίνει προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου μέσα από το μονοπάτι της καρκινογένεσης με αυτά τα φάρμακα.
Τα εννέα φάρμακα:
1) Το παλιό αντιιικό φάρμακο ακυκλοβίρη αναστέλλει την ινδολαμίνη 2, 3 - διοξυγενάση, μια δράση που αναμένεται να μειώσει τα ανοσοκατασταλτικά λεμφοκύτταρα Tregs, που είναι ένας υποπληθυσμός λεμφοκυττάρων, που πιστεύεται ότι κάνουν την προς τα κάτω ρύθμιση του ανοσοποιητικού των υπολοίπων λεμφοκυττάρων.
Η Ινδολαμίνη 2 ,3-διοξυγενάση, είναι το ένζυμο που μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε Ν-formylkynurenine, το οποίο είναι το αρχικό στάδιο για τον καταβολισμό της τρυπτοφάνης. Η  Ινδολαμίνη βοηθά στην παραγωγή ανοσοκατασταλτικών Tregs. Μία άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η χρήση χαμηλής δόσης κυκλοφωσφαμίδης για να μειώσει Tregs ή να χρησιμοποιηθεί μια τοξίνη που συνδέεται με τον υποδοχέα CD25 των λεμφοκυττάρων.
2) Το ambrisentan, διατίθενται στην αγορά για τη μείωση της πνευμονικής υπέρτασης και αναμένεται να μειώσει την ενδοθηλίνη-1 που είναι μεσολαβητής διέγερσης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.  Το φάρμακο αυτό θα αναστείλει την ανάπτυξη και την αγγειογένεση στο μονοπάτι.
3) Το παλιό αντιυπερτασικό φάρμακο καπτοπρίλη αναστέλλει τις μεταλλοπρωτεϊνάσες 2 και 9 οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εισβολή και την ανάπτυξη σηματοδότησης στην καρκινογένεση. Οι ΜΜΡ-2 και -9 πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την μετανάστευση, καθώς και την ενεργοποίηση αυξητικών επιφανειακών υποδοχέων μέσω πρωτεόλυσης. Μία εφάπαξ δόση 75 mg από του στόματος καπτοπρίλης μειώνει τις μεταλλοπρωτεϊνάσες  κατά 60% περνώντας, ακόμη και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (χρήσιμη και στο γλοιοβλάστωμα).  
4) Το παλιό φάρμακο δισουλφιράμη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού μπορεί να αναστέλλει τα βλαστοκύτταρα.  Η αιθανόλη καταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη που με τη σειρά τοης διασπάται σε οξικό οξύ με την ALDH. Με τη δισουλφιράμη, ένα δισκίο 250 mg άπαξ ημερησίως, παράγονται μεγάλες ποσότητες ακεταλδεϋδης για να μεταβολιστεί  η αιθανόλη. Αυτό με τη σειρά του φέρνει έντονη ναυτία, έμετο, αίσθημα κακουχίας, έξαψη. Τα βλαστικά κύτταρα με υψηλότερη έκφραση της ALDH δείχνουν ένα υψηλότερο ρυθμό πολλαπλασιασμού, και αυξημένη αντοχή σε κυκλοφωσφαμίδη και δοξορουβικίνη. Η αναστολή της ALDH από τη δισουλφιράμη και η αντίστοιχη μείωση των βλαστοκυττάρων είναι σημαντική για την καταπολέμηση του καρκίνου.
6) Το Ramelteon, είναι ένας αγωνιστής της μελατονίνης, για την  ενίσχυση του ύπνου που διεγείρει, επίσης, την σύνθεση της  ιντερλευκίνης-2. Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο φλουβοξαμίνη αυξάνει τα επίπεδα του Ramelteon ενισχύοντας, έτσι τις διεγερτικές επιδράσεις της  ιντερλευκίνης-2.
Η μελατονίνη είναι ένας μεταβολίτης της σεροτονίνης που συντίθεται από πολλά κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων. Μια μεγάλη βάση δεδομένων υποστηρίζει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με μελατονίνη από άγνωστους μηχανισμούς. Ένα ανάλογο μελατονίνης στο εμπόριο για την  ενίσχυση του ύπνου,  είναι  η ραμελτεόνη, που διεγείρει και προσδένεται στους υποδοχείς μελατονίνης  με μεγαλύτερη συγγένεια από ό, τι η μελατονίνη, η ίδια. Δεδομένου ότι οι υποδοχείς μελατονίνης είναι παρόντες σε ένα υποπληθυσμό των λεμφοκυττάρων και  οι αγωνιστές στους υποδοχείς μελατονίνης διεγείρουν τη σύνθεση και απελευθέρωση της ιντερλευκίνη-2, IL-2. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ένα σημαντικό ανοσοδιεγερτικό μονοπάτι της μελατονίνης. Η φλουβοξαμίνη αυξάνει τα επίπεδα Ramelteon κατά 16 φορές κι έτσι γίνεται  δυναμικοποίηση της  ραμελτεόνης στη  διέγερση του υποδοχέα μελατονίνης.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι η IL-2 μετατρέπει τα Treg σε Τ κύτταρα κι έτσι τα Treg χάνουν την ανοσοκατασταλτική τους ικανότητα τους. Σημειώστε ότι τα Tregs φέρουν CD25 +, έχουν υποδοχέα για την IL-2.
7) Το Imiquimod είναι ένας επίκαιρος Toll-like υποδοχέας-7 αγωνιστής της ανοσοδιέγερσης για τη θεραπεία  του βασικοκυτταρικού καρκινώματος  και άλλων καρκίνων του δέρματος. Δεν μπορεί να δοθεί συστηματικά, αλλά είναι καλά ανεκτό σε ενδοπεριτοναϊκή έγχυση και στον καρκίνο των ωοθηκών, και μπορεί να εξοντώσει τις τοπικές μικρομεταστάσεις με περιτοναϊκή πλύση.
Οι μικρομεταστάσεις είναι αόρατες με γυμνό μάτι. Για την καταπολέμηση αυτών των μικρομεταστάσεων η τρέχουσα πρακτική είναι η περιεγχειρητική υπερθερμική περιτοναϊκή πλύση με κυτταροτοξικά φάρμακα χημειοθεραπείας κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Η δραστική ουσία imiquimod μπορεί να χορηγηθεί ενδοπεριτοναϊκά σε υγρό πλύσης ως μια μορφή τοπικής χορήγησης, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης.
8) Η σηματοδότηση με χημειοκίνη CXCR4 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς καρκίνους συμπεριλαμβανομένου του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και αναστέλλεται από την πλεριξαφόρη, ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για την κινητοποίηση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών. Όπως, σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου  η σηματοδότηση του CXCR4 υποδοχέα από 8 έως 12 kDa πεπτίδια χημειοκινών CXCL12 που είναι στρωματικά κύτταρα και περιέχουν τον παράγοντα SDF-1 είναι σημαντική για την ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την αγγειογένεση  των καρκινικών κυττάρων. Ο ανταγωνιστής CXCR4, η πλεριξαφόρη, προκαλεί  νέκρωση και την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Το σύμπλοκο "SDF-1-CXCR4'' παρέχει στα καρκινικά κύτταρα ενέργεια για την ενεργοποίηση των MMPs για να εισβάλλουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Αυτό παρέχει και στην καπτοπρίλη την ευκαιρία να αναστείλει  τις ΜΜΡ-2 και ΜΜΡ-9, μετά από το κλείδωμα του  CXCR4  με την πλεριξαφόρη που μεσολαβεί με διέγερση των ΜΜΡ-2 και ΜΜΡ-9.
Επίσης,  η πλεριξαφόρη προτάθηκε πρόσφατα ως συμπληρωματική θεραπεία σε γλοιοβλάστωμα,  όπου η CXCR4 σηματοδότηση διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
9) Η βραδυκινίνη δραστηριοποιείται στην παραγωγή ασκίτη του καρκίνου των ωοθηκών. Επίσης, η καπτοπρίλη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βραδυκινίνης, γι' αυτό απαιτείται ικατιβάντη, που μπλοκάρει την βραδυκινίνη.
Η βραδυκινίνη είναι ένα ~ 1 kDa, πεπτίδιο εννέα αμινοξέων, που σχετίζεται με τη σηματοδότηση της φλεγμονής. Η βραδυκινίνη καθίσταται ανενεργός από την αγγειοτενσίνη κι έτσι η καπτοπρίλη ως αναστολέας αγγειοτενσίνης, οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή βραδυκινίνης κατά τη διάρκεια της θεραπεία με αναστολείς του ΜΕΑ. Αυτό προκαλεί και το χαρακτηριστική βήχα που είναι γνωστή παρενέργεια των αναστολέων ΜΕΑ.
Ο ασκίτης είναι συχνός σε καρκίνο ωοθηκών.  Ο ασκίτης μπορεί να αναπτυχθεί και ιατρογενώς από υπερδιέγερση των ωοθηκών και οφείλεται στον παράγοντα βραδυκινίνη. Ο ασκίτης από  υπερδιέγερση των ωοθηκών, όπως αναμενόταν, επιδεινώνεται από την καπτοπρίλη.
Η Ικατιβάντη είναι ένας αναστολέας των υποδοχέων βραδυκινίνης που πρόσφατα έχει  εγκριθεί για τη θεραπεία του κληρονομικού αγγειοοιδήματος. Επιπλέον, η ικατιβάντη φέρεται να είναι αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αγγειοοιδήματος που προκαλείται από τους αναστολείς ΜΕΑ.
Για δύο λόγους που αναφέρονται παραπάνω α) η απόδειξη ότι η βραδυκινίνη παίζει τουλάχιστον ένα ενισχυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ασκίτη, και β) ο σαφής κίνδυνος ότι θα αυξηθεί η ενεργός βραδυκινίνη με τη χρήση καπτοπρίλης, κρίνεται σκόπιμη, η χρήση της ικατιβάντης.
Ένας τόσος  μεγάλος αριθμός φαρμάκων θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες παρενέργειες, αλλά δεν υπάρχει εμφανής αλληλεπίδραση με την ταυτόχρονη χρήση των παραπάνω φαρμάκων. Εάν αυτά κριθούν αποτελεσματικά όπως αναμένεται, αυτό το είδος μείγματος φάρμακων, θα είναι η θεραπεία του καρκίνου μελλοντικά.
Η πενταετής επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών είναι 50%. Οι νέες συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η πρόγνωση.
Αν και θα μπορούσε να είναι  δύσχρηστη η ταυτόχρονη χρήση και των εννέα φαρμάκων, δεν είναι απειλητική, ούτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και ούτε παρενέργειες. Η στενή παρακολούθηση, πάντως, είναι απαραίτητη.
Αυτό το σχέδιο θεραπείας μπορεί να παραλληλιστεί με ένα στρατηγικό σχέδιο πολέμου έναντι του εχθρού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο καρκίνος των ωοθηκών.
Το καρκινικό μονοπάτι θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένας κουβάς με τρύπες που για να σταματήσει να τρέχει πρέπει να κλείσουν όλες οι τρύπες του.
Με τον τρόπο αυτό και τα εννιά αυτά φάρμακα, μαζί,  θα μπλοκάρουν όλους τους δρόμους σηματοδότησης της καρκινογένεσης.
Βιβλιογραφία
R.E. Kast, Epithelial ovarian cancer: A feasible plan for adjunctive treatment using simultaneous acyclovir, ambrisentan, captopril, disulfiram, fluvoxamine-augmented ramelteon, icatibant, imiquimod peritoneal lavage, and plerixafor , Journal of Cancer Therapeutics & Research, DOI : http://dx.doi.org/10.7243/2049-7962-1-2

Γράφει η Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά


Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο



Οι επιζήσαντες από καρκίνο είναι πολλοί, αλλά μερικοί είναι θυμωμένοι
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν έχοντας ιστορικό καρκίνου. Οι επιζήσαντες αυτοί, έχουν ειδικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να ζήσουν φυσιολογικά έως το φυσικό τους τέλος.
Ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 65% από αυτούς τους ανθρώπους θα ζήσουν με τον καρκίνο τους επί πέντε χρόνια και πάνω - ποσοστό που έως το 2010 θα έχει φθάσει το 70%.
Υπολογίζεται πως σε όλον τον κόσμο ζουν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 11 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι Ευρωπαίοι επιζήσαντες. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ πιο εντυπωσιακοί απ' ό,τι εν πρώτοις φαίνεται - αρκεί να αναλογισθεί κανείς πως ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ πριν από 30 χρόνια ήταν 3 εκατομμύρια, ενώ στην ίδια χώρα το 2020 αναμένεται να έχει φθάσει τα 16 εκατομμύρια - αύξηση της τάξεως του 50%.
Από τους επιζήσαντες, σχεδόν δύο στους δέκα είναι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, περίπου άλλοι τόσοι είναι άντρες με καρκίνο του προστάτη, ενώ ένας στους δέκα έχει καρκίνο του παχέος εντέρου ή γυναικολογικό καρκίνο. Στην πραγματικότητα, από τις γυναίκες που επιζούν του καρκίνου, το 42% έχει καρκίνο του μαστού, το 10% καρκίνο της μήτρας και το 9% καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα στους άνδρες, το 41% έχει καρκίνο του προστάτη, το 11% καρκίνο του παχέος εντέρου και το 9% κάποια αιματολογική κακοήθεια.
Οι επιζήσαντες του καρκίνου καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα: το 1% είναι κάτω από 19 ετών, το 5% 20-39 ετών, το 34% έχουν ηλικία 40-64 ετών, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια.
Ως επιζήσας του καρκίνου θεωρείται κάθε άνθρωπος που ζει με καρκίνο από τη στιγμή της διάγνωσης έως το τέλος της ζωής του. Η επιβίωση από τον καρκίνο χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Στο οξύ που εμπεριέχει την αρχική διάγνωση και θεραπεία, στο εκτενές που εμπεριέχει την ύφεση και τη διατήρησή της, και στο μόνιμο που εμπεριέχει τη μακροχρόνια επιβίωση και την ίαση. Το τέταρτο στάδιο αποκαλείται τελικό και είναι αυτό που περικλείει το τέλος της ζωής.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επιζησάντων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αυξάνουσα συχνότητα πολλών καρκίνων, η γήρανση του πληθυσμού (αν και πολλοί καρκίνοι προσβάλλουν νέους, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών) και η σημαντική πρόοδος τόσο στην πρώιμη διάγνωση.


Οι μακροχρόνιες παρενέργειες
Οι μακροχρονίως επιζήσαντες δεν είναι σπάνιο να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων που απορρέουν από τον καρκίνο τους και τις θεραπείες που έκαναν γι' αυτόν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αρχίσουν στη διάρκεια της θεραπείας και να επιμείνουν επί καιρό έπειτα από το τέλος της, ενώ μπορεί να είναι σωματικά ή/και ψυχικά.
* Στα σωματικά προβλήματα συμπεριλαμβάνονται η πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, η καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία, οι σεξουαλικές διαταραχές, η στειρότητα και τα σύνδρομα χρονίας κοπώσεως ή χρόνιου πόνου. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν ορμονικές ανεπάρκειες, διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, ακράτεια, κολοστομίες, νεφροπάθειες, ακόμα και τραχειοτομίες ή νέες κακοήθειες, που επιδεινώνουν την ποιότητα της ζωής των επιζησάντων.
* Στα ψυχικά προβλήματα που απορρέουν από τον καρκίνο και τις θεραπείες τους συμπεριλαμβάνεται μια σειρά όψιμων (ή καθυστερημένων) εκδηλώσεων, όπως φοβία για τυχόν υποτροπή της νόσου, μειωμένη αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη, αλλοίωση της εικόνας του σώματος.
Εκτός όμως από τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, το ατομικό ιστορικό καρκίνου μπορεί να δημιουργήσει και σωρεία κοινωνικών προβλημάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα (πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να μειώσουν ή και να εγκαταλείψουν την εργασία τους στη διάρκεια των θεραπειών και για καιρό έπειτα από αυτές έως ότου ορθοποδήσουν), διακρίσεις εκ μέρους των ασφαλιστικών φορέων και κοινωνική απομόνωση.


Όψιμες παρενέργειες
Αν και είναι καλά γνωστό πως οι συνήθεις παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών μπορεί να επιμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα έπειτα από το πέρας τους, υπάρχουν και όψιμες (καθυστερημένες) παρενέργειες, οι οποίες είναι απούσες ή έστω υποκλινικές (δηλαδή δεν έχουν εκδηλωθεί με συμπτώματα) μέχρι το τέλος της αντικαρκινικής θεραπείας.
Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα στην πορεία της ζωής, συχνά ως ανεπάρκεια κάποιου οργάνου ή επειδή απλώς ακολούθησαν τη φυσική εξελικτική πορεία τους και κάποια στιγμή έγιναν εμφανείς ή λόγω της μη εξατομικευμένης θεραπείας στην οποία υποβλήθηκαν.
Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά στοιχεία για το πόσο συχνές είναι οι όψιμες παρενέργειες, γεγονός παραμένει πως είναι υπαρκτές και ότι η εκδήλωσή τους αποτελεί πλήγμα για τον επιζήσαντα. Παρ' όλα αυτά, οι επιζήσαντες μπορούν να ζήσουν δραστήρια, παραγωγική ζωή, μολονότι στο ταξίδι τους με τον καρκίνο μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις.
Επειδή, όμως, έως πρότινος η έννοια του επιζήσαντος ήταν εν πολλοίς άγνωστη, βρίσκεται στα σπάργανα η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, ενώ σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και στην ενημέρωση των εργαζομένων της Υγείας, των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, καθώς και των ίδιων των ασθενών. Στα σπάργανα βρίσκονται επίσης οι μακροπρόθεσμες μελέτες παρακολούθησης της πορείας της ζωής των επιζησάντων, ώστε να καταγραφούν λεπτομερώς οι κίνδυνοι που τους απειλούν και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψή τους.
Επειδή, όλα αλλάζουν ήρθε η ώρα να αλλάξει και η θεραπεία του καρκίνου, η οποία πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με το μοριακό προφίλ και το είδος του όγκου του ασθενούς και πάντα με σεβασμό της βραχυπρόθεσμης, αλλά κυρίως της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής.
Για να μην υπάρχουν πια θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο...

Πότε είναι επιζήμια η αντικαρκινική θεραπεία;


Επιζήμια η θεραπεία που χορηγείται ως αντικαρκινική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις 
Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αντικαρκινικά σκευάσματα ενεργοποιούν μία αντίδραση που προσδίδει ανθεκτικότητα στα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται επιζήμια για την επιβίωση του αρρώστου.
Αυτό αναφέρουν  οι Αμερικανοί στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. Bρετανοί ερευνητές που παρακολουθούν την αμερικανική προσπάθεια επισημαίνουν, ότι η εξεύρεση ενός τρόπου με τον οποίο θα υπερκεραστεί η αντίδραση θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου.
Το 90% των ασθενών με καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου και έχουν εμφανίσει μετάσταση, τελικά, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στη χορηγούμενη χημειοθεραπεία. Λόγω της μεγάλης τοξικότητας των αντικαρκινικών σκευασμάτων, οι γιατροί τα χορηγούν κατά διαστήματα. Ωστόσο, η διακεκομμένη χορήγηση τους επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να επαναναπτυχθούν και τελικά να μην αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ μελέτησαν τι συμβαίνει στους λεγόμενους ινοβλάστες, τα κύτταρα που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων και την παραγωγή κολλαγόνου, του βασικού συστατικού των συνδετικών ιστών στον οργανισμό μας.
Εξαιτίας της χημειοθεραπείας, το γενετικό υλικό των συγκεκριμένων κυττάρων υφίσταται σημαντικές βλάβες, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ποσότητας πρωτεΐνης WNT16B κατά 30 φορές μεγαλύτερης από τη φυσιολογική. Η πρωτεΐνη πυροδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων που όχι μόνο εισβάλλουν στους υγιείς ιστούς, αλλά δεν καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη διαδραμάτιζε ρόλο στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά αγνοούσαν ότι ευθύνεται και για την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.
Ο Πίτερ Νέλσον, που συντόνισε την έρευνα, τονίζει ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες στοχεύουν στον μοριακό «κινητήρα» των καρκίνων για να τους θεραπεύσουν. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας υποδεικνύουν ότι και το μικροπεριβάλλον του όγκου μπορεί να μεταβάλει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για την έρευνα για νέα, βελτιωμένη θεραπεία.  "Για παράδειγμα, ένα αντίσωμα  WNT16B, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων ή εναλλακτικά μπορεί να είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται μικρότερες, λιγότερο τοξικές δόσεις της θεραπείας και πάντα εξατομικευμένα μετά από μοριακή ανάλυση του όγκου."
Βιβλιογραφία

Yu Sun, Judith Campisi, Celestia Higano, Tomasz M Beer, Peggy Porter, Ilsa Coleman, Lawrence True & Peter S. Nelson, Treatment-induced damage to the tumor microenvironment promotes prostate cancer therapy resistance through WNT16B, Nature Medicine, 05 August 2012

Επαναστατικό ποδήλατο γυμναστικής


Αψεγάδιαστη σιλουέτα χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο, υπόσχεται ένα ποδήλατο γυμναστικής
Το ποδήλατο γυμναστικής Jet Bike της αμερικανικής εταιρείας FitWet με έδρα στο Μαϊάμι, είναι ένα μηχάνημα που αποτελείται από μια μπανιέρα που έχει στο εσωτερικό της ένα ποδήλατο.
Ο ασκούμενος μπαίνει στην μπανιέρα και τότε αυτή αυτόματα γεμίζει με νερό και αρχίζει να κάνει πετάλι.
Μόλις αρχίσει να κάνει πετάλι αυτόματα ενεργοποιούνται 12 τζετ εκτόξευσης νερού, που αυξάνουν την αντίσταση εντός του νερού, ενώ παράλληλα κάνουν μασάζ στον ασούμενο.
Το μηχάνημα είναι επαναστατικό μιας και ο ασκούμενος μέσα σε μισή ώρα μπορεί να χάσει 500 θερμίδες.
Αλλά, εκτός από τα παραπανήσια κιλά ''λιώνει'' κυριολεκτικά την κυτταρίτιδα σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.
Αλλά δεν σταματάει εδώ. Το φουτουριστικό αυτό ποδήλατο βοηθάει και στην τόνωση του μυϊκού συστήματος, όσο και για αποκατάσταση των κάτω άκρων από τραυματισμό.
Βιβλιογραφία
http://fit-wet.com/

Τεχνητό σπέρμα και ωάρια


Σπέρμα και ωάρια, σε αρχικό στάδιο, από εμβρυακά βλαστοκύτταρα 
Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως σε πέντε χρόνια θα παράγουν τεχνητό σπέρμα και ωάρια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια δημιούργησαν ανθρώπινους γαμέτες (σπέρμα και ωάρια) σε αρχικό στάδιο από εμβρυακά βλαστοκύτταρα, σε ένα πείραμα που δίνει υποσχέσεις για νέες θεραπείες γονιμότητας.
Το επίτευγμα αλλάζει άρδην τη δυνατότητα των επιστημόνων να μελετούν την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου. Μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση ή την προστασία της γονιμότητας, όπως σε γονιδιακές θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή γαμετών στους όρχεις ή στις ωοθήκες, ώστε να επιτραπεί η φυσική σύλληψη.
Η έρευνα προωθεί, επίσης, την προοπτική της δημιουργίας συνθετικού σπέρματος και ωαρίων στο εργαστήριο, ώστε να επιτραπεί σε άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν γαμέτες να αποκτήσουν γενετικά δικά τους παιδιά.
Αυτό, ωστόσο, απέχει ακόμη, ενώ θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστούν σημαντικά δεοντολογικά εμπόδια. Η χρήση τεχνητών γαμετών για αναπαραγωγή απαγορεύθηκε πέρυσι στη Βρετανία. Ένα άλλο δυνητικό όφελος είναι ότι θα αποκτηθούν γνώσεις για τις αυθόρμητες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες και αναπηρίες.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», προσφέρει την ισχυρότερη έως τώρα ένδειξη ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ανθρώπινος αναπαραγωγικός ιστός από εμβρυακά βλαστοκύτταρα, ακόμη και ωάρια και σπερματοζωάρια.
Οι επιστήμονες βρήκαν το κατάλληλο κοκτέιλ χημικών ουσιών και βιταμινών για να ωθήσουν τα βλαστοκύτταρα να εξελιχθούν σε γαμέτες.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Φύλο μωρού με την εξωσωματική


Αγόρι ή κορίτσι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσετε με την εξωσωματική;
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αγόρι με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό British Journal of Obstetrics and Gynaecology διαπίστωσαν ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνεται από 51% σε 56% η πιθανότητα γέννησης αγοριού.
Αντίθετα, στη μικρογονιμοποίηση (ή ενδοκυτταροπλασματική-ενδοωαριακή τοποθέτηση σπερματοζωαρίου) η πιθανότητα γέννησης αγοριού είναι 49%, έναντι 51% στις γέννες με φυσικό τρόπο. 

Η μελέτη ανέλυσε τις περιπτώσεις περίπου 14.000 μωρών που είχαν γεννηθεί με τεχνητή γονιμοποίηση μεταξύ των ετών 2002 - 2006. 
Βιβλιογραφία
babyzone.com

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού


O ''Έξυπνος στηθόδεσμος''
Ένα υψηλής τεχνολογίας σουτιέν που θα μπορεί να ανιχνεύει πολύ νωρίς τους καρκινικούς όγκους του μαστού, επινόησε μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, που μοιάζει με αθλητικό σουτιέν, διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία στους μαστούς και ειδικό λογισμικό στο οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες.
Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα στο Ίντερνετ, όπου αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο και υπολογίζεται η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του μαστού.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποστέλλονται εν συνεχεία στη γυναίκα μέσω email ή κινητού.
Το σουτιέν με αισθητήρες που ανιχνεύει μικρές διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία της επιφάνειας του στήθους θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ανάπτυξη ενός όγκου. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας προκαλούνται  από την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε όγκους. Η εταιρεία είναι η First Warning Systems, μια εταιρεία στην Nevada και το σουτιέν θα λέγεται  BSE (breast self-exam). Η εταιρεία εξηγεί ότι η θερμότητα που εκπέμπεται από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθά να εντοπιστεί ένας όγκος χρόνια πριν να είναι ορατός σε μια μαστογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά η ανάλυση είναι να φορέσει η γυναίκα τον στηθόδεσμο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αυτό, διότι η θερμοκρασία στους μαστούς παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως τα επίπεδα των ορμονών.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες  τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Αν είναι ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος μαστού θεραπεύεται.
Σε τρεις κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 650 γυναίκες όλων των ηλικιών, το σουτιέν είχε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 90 τοις εκατό και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι η παραδοσιακό μαστογραφία.
Στα συστήματα αυτά της προειδοποίησης έχει χορηγηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το σουτιέν θα τεθεί στην αγορά το επόμενο έτος.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθης νεοπλασία στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει μία στις δέκα κάποια στιγμή στη ζωή της, με οκτώ στις δέκα ασθενείς να έχουν ηλικία άνω των 50 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
Υπολογίζεται, ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα της νόσου, ενώ 400.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του.
Στην χώρα μας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει ετησίως τα 4.500.
Το κλειδί για την επιτυχή ίαση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για να ανιχνεύσουν όμως οι υπάρχουσες εξετάσεις τους καρκινικούς όγκους, αυτοί πρέπει να έχουν μεγαλώσει αρκετά.
Η εταιρεία που επινόησε τον «έξυπνο» στηθόδεσμο λέει πως, κατά μέσον όρο, αυτό συμβαίνει τουλάχιστον 11 χρόνια έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων καρκινικών κυττάρων.
Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να μειώσει σημαντικά ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, διότι δεν καταγράφει τους όγκους, αλλά τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία των κυττάρων του μαστού εξαιτίας της ανάπτυξης του όγκου.
Όπως εξηγούν οι επινοητές του συστήματος από την εταιρεία First Warning που εδρεύει στο Ρίνο της Νεβάδα, για να μεγαλώσει ένας καρκινικός όγκος δημιουργεί πολύ νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξής του ένα σύστημα νέων αιμοφόρων αγγείων, με τη διαδικασία της αγγειογένεσης.
Η δημιουργία αυτών των αγγείων προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές στην θερμοκρασία του μαστού, τις οποίες καταγράφει το νέο σύστημα.
Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως η εξέταση ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους έως 6 χρόνια πριν καταστεί δυνατή η απεικόνισή τους στις κλασικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία.

 


Παιδιά με καρδιοπάθειες



Οι  καρδιοπάθειες στα παιδιά θεραπεύονται σήμερα και οριστικά


Στο 80-90% των περιπτώσεων η αιτιολογία των συγγενών καρδιοπαθειών  είναι άγνωστη. Στις υπόλοιπες έχουν ενοχοποιηθεί, τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Η γενετική μεταβίβαση είναι συνήθως πολυγονική. Αν σε μια οικογένεια υπάρχει παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια, η πιθανότητα να γεννηθεί και δεύτερο παιδί με ανωμαλία είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη, απ' ότι σε οικογένειες χωρίς παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια.
Εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με συγγενή καρδιοπάθεια είναι η συγγενής ερυθρά, η χρήση διαφόρων φαρμάκων από τη μητέρα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ο διαβήτης της μητέρας.
Χρωματοσωματικές ανωμαλίες που συνυπάρχουν με συγγενή καρδιοπάθεια είναι το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner, το σύνδρομο Marfan και οι τρισωμίες 18 και 13-15.

Προγεννητικός έλεγχος
Η διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών γίνεται αναίμακτα, τις περισσότερες φορές πια, από την εμβρυϊκή ζωή.
Η τεχνολογική τελειοποίηση των μηχανημάτων υπερήχων, έδωσε την δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να ερευνούνται οι ανατομικές ή και οι λειτουργικές ανωμαλίες στην καρδιά του εμβρύου τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Τα κριτήρια για εγκυμοσύνη «ψηλού κινδύνου» για την ύπαρξη καρδιοπάθειας στο έμβρυο περιλαμβάνουν:
•          Υποψία για ύπαρξη καρδιακής ανωμαλίας σε συνήθη εξέταση με υπερήχους στην εγκυμοσύνη
•          Ύπαρξη ιστορικού Συγγενούς Καρδιοπάθειας σε πρώτου βαθμού συγγενή (μητέρα, αδέλφια)
•          Παθήσεις στην μητέρα που πιθανόν να επηρεάσουν το έμβρυο (σακχαρώδης διαβήτης, κολλαγονώσεις, κ.λ.π.)
•          Ανίχνευση άλλων ανωμαλιών στο έμβρυο όπως νεφρικών, σκελετικών κλπ
•          Λήψη από τη μητέρα φαρμάκων ή άλλων τερατογόνων ουσιών όπως λίθιο, αλκοόλ κ.λ.π.
•          Ύπαρξη καρδιακών αρρυθμιών από την καρδιά του εμβρύου (βραδυαρρυθμίας ή ταχυαρρυθμίας)
•          Ύπαρξη χρωμοσωμιακών ανωμαλιών στο έμβρυο
Η εξέταση γίνεται μετά την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όταν η διάπλαση της καρδιάς έχει προχωρήσει σε βαθμό που τα ευρήματα είναι αξιόπιστα. Η εξέταση ειδικά για σοβαρά προβλήματα είναι πολύ αξιόπιστη και η δυνατότητα εντόπισής τους, είναι πολύ ψηλή.
Είναι γεγονός ότι ζευγάρια στα οποία προηγήθηκε εγκυμοσύνη με σοβαρή καρδιοπάθεια στο παιδί τους διακατέχονται από άγχος για την πιθανότητα να συμβεί το ίδιο σε επόμενη εγκυμοσύνη.
Η προγεννητική εξέταση μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθησυχάσει τις ανησυχίες αυτές από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Στις περιπτώσεις εκείνες που εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα προσφέρεται η δυνατότητα, γνωρίζοντας ότι το παιδί θα γεννηθεί με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και άμεσα μόλις γεννηθεί.

Συμπτώματα και σημεία
Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια;
Κατά τη βρεφική ηλικία:
Οι γονείς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αναγνωρίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
•          Το βρέφος κουράζεται εύκολα κατά τη σίτιση (πχ αποκοιμάται πριν την ολοκλήρωση του γεύματος)
•          Ιδρώτας στο κεφάλι, ιδιαίτερα κατά τη σίτιση
•          Γρήγορη αναπνοή, όταν το βρέφος ξεκουράζεται ή κοιμάται
•          Χλωμό ή μελανιασμένο χρώμα του δέρματος
•          Μικρή αύξηση βάρους
•          Το βρέφος κοιμάται πολύ, δεν είναι παιχνιδιάρικο
•          Έχει πρησμένο πρόσωπο, χέρια ή και πόδια
•          Συχνά είναι εκνευρισμένο και δεν ηρεμεί εύκολα
Κατά την παιδική ηλικία:
Μερικά παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να μην έχουν αρχικά καθόλου συμπτώματα.
Αργότερα τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
•          Το παιδί λαχανιάζει, ενώ παίζει
•          Δύσκολα ακολουθεί τους συνομήλικους του στο παιχνίδι
•          Κουράζεται εύκολα ή κοιμάται πολύ
•          Αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια ενεργητικού παιγνιδιού ή αθλημάτων (φαίνεται χλωμό ή μελανιασμένο γύρω από το στόμα και τη μύτη)
•          Συχνά κρυολογήματα και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
•          Αργή ανάπτυξη και αργή απόκτηση βάρους ή φτωχή όρεξη
•          Παραπονιέται για πόνους στο στήθος και ή δυνατούς χτύπους στην καρδιά
Δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα χρειάζονται διερεύνηση.
Κλινικές εκδηλώσεις
Οι κυριότερες κλινικές εκδηλώσεις των καρδιοπαθειών είναι το προκάρδιο φύσημα, η καρδιακή ανεπάρκεια και/ή κυάνωση. Η ένταση των συμπτωμάτων είναι συνήθως ανάλογη με τη βαρύτητα της πάθησης.

Διάγνωση και εκτίμηση βαρύτητας
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα και την ακτινογραφία της καρδιάς. Μετά από προσεκτική εξέταση μπορεί να μπει με σιγουριά η σωστή διάγνωση στο μεγαλύτερο ποσοστό των καρδιοπαθειών.
Η απλή μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ο ανοικτός αρτηριακός πόρος, η στένωση της πνευμονικής αρτηρίας και η τετραλογία του Fallot, αποτελούν τις συχνότερες καρδιοπάθειες που αναγνωρίζονται συνήθως εύκολα. Αν στις πιο πάνω καταστάσεις καθώς και σε άλλες πιο πολύπλοκες, ο άρρωστος έχει συμπτώματα, παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία τότε χρειάζεται να γίνει καθετηριασμός της καρδιάς.

Εγχείρηση
Εγχείρηση χρειάζεται το 20% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια σε ηλικία κάτω από 12 μήνες και το 25% σε ηλικία πάνω από 12 μήνες. Το 15% χρειάζεται επανεγχείρηση. Δηλαδή το συνολικό ποσοστό των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια που χρειάζεται κάποιο είδος επέμβασης ανέρχεται σε 45%. Επανεγχείρηση ανακουφιστική, οριστική για διόρθωση επιπλοκών (συχνά σ' ένα παιδί μπορεί να γίνουν 2-3 εγχειρήσεις) χρειάζονται 15% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια. Ποσοστό 10% περίπου των συγγενών καρδιοπαθειών είναι ανεγχείρητο ή έχει μεγάλο βαθμό θνησιμότητας.
Το ποσοστό επιτυχίας για τις συχνότερες συγγενείς καρδιοπάθειες φθάνει το 90-95% με λίγες επιπλοκές και καλά αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα με αριθμό γεννήσεων το χρόνο 100.000 αναλογούν σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα 1.000 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Απ' αυτά θα χρειασθούν εγχείρηση 500 περίπου παιδιά το χρόνο, ενώ περίπου 75 από τα παιδιά αυτά και δεύτερη.
Σε πολλές περιπτώσεις η επεμβατική καρδιολογία έχει αντικαταστήσει την χειρουργική επέμβαση.
-Στενώσεις βαλβίδων και αγγείων μπορούν να διανοιχθούν με μπαλονάκι.
-Επικοινωνίες μεταξύ δύο καρδιακών κοιλοτήτων ή δύο μεγάλων αρτηριών, όπως στην μεσοκολπική επικοινωνία και στον ανοικτό βοτάλλειο πόρο μπορούν να συγλισθούν με τις ‘’ομπρέλλες’’.
-Οι περισσότερες ταχυκαρδίες που οφείλονται σε παραπληρωματικό δεμάτιο μπορούν να θεραπευθούν ριζικά με κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα (Radiofrequency Ablation) ή με κρυοπηξία (Cryoablation).
-Καρδιοπάθειες με σοβαρές αρρυθμίες που απειλούν την ζωή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμφυτεύσιμους απινιδωτές, ακόμη και σε μικρά παιδιά, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, με την κατασκευή μικρού μεγέθους συσκευών.
-Σε σοβαρή βραδυκαρδία με κολποκοιλιακό αποκλεισμό, μετά από λοίμωξη ή εγχείρηση, τοποθετείται βηματοδότης.
-Κληρονομικές παθήσεις μπορούν να διαγνωσθούν με γενετικά τεστ
  • www.cincinnatichildrens.org
  • www.mayoclinic.com
  • American Heart Association

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια πίτσα;


Πίτσα η ακαταμάχητη
Η θέα μιας πίτσας με πολύ μπέικον, άφθονο τυρί και πεπερόνι σας κάνει να λιποθυμάτε από ηδονή.
Ούτε τις θερμίδες δεν υπολογίζετε όταν την βλέπετε.
Κι όταν αρχίσετε να την απολαμβάνετε, δεν νιώθετε καθόλου τύψεις ακόμη κι αν την καταβροχθίσετε ολόκληρη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βρήκαν την αιτία της αδυναμίας αυτής. Το junk food καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος του σώματος και ταυτόχρονα εθίζει στην υπερκατανάλωση τροφής.
Η αποφυγή του junk food είναι η θεραπεία!