Αρχική

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Τεχνητό σπέρμα και ωάρια


Σπέρμα και ωάρια, σε αρχικό στάδιο, από εμβρυακά βλαστοκύτταρα 
Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως σε πέντε χρόνια θα παράγουν τεχνητό σπέρμα και ωάρια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια δημιούργησαν ανθρώπινους γαμέτες (σπέρμα και ωάρια) σε αρχικό στάδιο από εμβρυακά βλαστοκύτταρα, σε ένα πείραμα που δίνει υποσχέσεις για νέες θεραπείες γονιμότητας.
Το επίτευγμα αλλάζει άρδην τη δυνατότητα των επιστημόνων να μελετούν την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου. Μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση ή την προστασία της γονιμότητας, όπως σε γονιδιακές θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή γαμετών στους όρχεις ή στις ωοθήκες, ώστε να επιτραπεί η φυσική σύλληψη.
Η έρευνα προωθεί, επίσης, την προοπτική της δημιουργίας συνθετικού σπέρματος και ωαρίων στο εργαστήριο, ώστε να επιτραπεί σε άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν γαμέτες να αποκτήσουν γενετικά δικά τους παιδιά.
Αυτό, ωστόσο, απέχει ακόμη, ενώ θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστούν σημαντικά δεοντολογικά εμπόδια. Η χρήση τεχνητών γαμετών για αναπαραγωγή απαγορεύθηκε πέρυσι στη Βρετανία. Ένα άλλο δυνητικό όφελος είναι ότι θα αποκτηθούν γνώσεις για τις αυθόρμητες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες και αναπηρίες.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», προσφέρει την ισχυρότερη έως τώρα ένδειξη ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ανθρώπινος αναπαραγωγικός ιστός από εμβρυακά βλαστοκύτταρα, ακόμη και ωάρια και σπερματοζωάρια.
Οι επιστήμονες βρήκαν το κατάλληλο κοκτέιλ χημικών ουσιών και βιταμινών για να ωθήσουν τα βλαστοκύτταρα να εξελιχθούν σε γαμέτες.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου