Αρχική

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αιθελάτες


Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κισσάμου Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του ''Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece'' δημιούργησαν μια εικονική επιχείρηση που ονομάζεται «Αιθελάτες» και ασχολείται με την επεξεργασία θεραπευτικών βοτάνων της Κρητικής γης, για την παραγωγή θελκτικών αιθέριων ελαίων, με σκοπό να τα πουλήσουν και να διαθέσουν τα έσοδα σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Τα πρώτα βότανα που χρησιμοποίησαν ήταν το λεμονόχορτο, ο ευκάλυπτος, η δάφνη, η φασκομηλιά, η μέντα, η ρίγανη και η μυρτιά. Τα απέσταξαν σε ειδική μονάδα στον Αποκόρωνα και στη συνέχεια ανέλαβαν την προώθησή τους στην αγορά.
Το επόμενο βήμα τους είναι να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη δράση αυτή.
Βιβλιογραφία
μέρες ζωής, 27/04/2013

Αθροιστική κεφαλαλγία



Η αθροιστική κεφαλαλγία,  ICD-10 G44.0, είναι ένα είδος δυνατού πονοκέφαλου και είναι σπάνια.
Ενώ οι ημικρανίες διαγιγνώσκονται πιο συχνά στις γυναίκες, η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες. Η αναλογία γυναικών:ανδρών είναι 4-7. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ των ηλικιών 20 έως 50 ετών.  56-326 άτομα ανά 100.000 πληθυσμό.
Η αιτία της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι άγνωστη. Συνδέεται, ίσως με τη σωματική απελευθέρωση ισταμίνης ή σεροτονίνης. Το αλκοόλ, το στρες, το κάπνισμα και η κατανάλωση διάφορων τροφίμων, όπως η σοκολάτα και το τυρί πυροδοτούν την αθροιστική κεφαλαλγία.
Η αθροιστική κεφαλαλγία έχει ταξινομηθεί ως αγγειακός πονοκεφάλος. Ο έντονος πόνος προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που δημιουργεί πίεση επί του τριδύμου νεύρου. Ενώ η διαδικασία αυτή είναι η άμεση αιτία του πόνου, η αιτιολογία (υποκείμενη αιτία ή τις αιτίες) δεν είναι πλήρως κατανοητή.
  • Υποθάλαμος
Η πιο αποδεκτή θεωρία είναι ότι η αθροιστική κεφαλαλγία οφείλεται σε μια ανωμαλία στον υποθάλαμο, από μεταβολικές ανωμαλίες.
  • Γενετική αιτία
Αν και δεν έχει, ακόμα εντοπιστεί κάποιο γονίδιο, συγγενείς πρώτου βαθμού είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία
  • Βαριές εγκεφαλικές κακώσεις
Στοιχεία δείχνουν μια συσχέτιση με ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων, και την εμφάνιση των πονοκεφάλων της αθροιστικής κεφαλαλγίας σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση, ειδικά μετά τρία έτη από το τραύμα στο κεφάλι.
  • Κάπνισμα
Η κατανάλωση καπνού μπορεί να προκαλέσει αθροιστική κεφαλαλγία και η θλίψη είναι συχνή σε άτομα με  βαρύ εθισμό στο κάπνισμα τσιγάρων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τις αθροιστικές κεφαλαλγίες. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι ακόμη και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις επιθέσεις κεφαλαλγίας τους.
Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι ισχυρός και ετερόπλευρος. Εμφανίζεται ως οξύς πονοκέφαλος γύρω από το ομόπλευρο μάτι, που αντανακλάται προς τον αυχένα, την περιοχή της μύτης και το υπόλοιπο κεφάλι μέχρι τον ώμο. Συνυπάρχει ερυθρότητα του προσώπου, ερεθισμός του ματιού, οίδημα στο βλέφαρο, καταρροή από το ρουθούνι ομόπλευρα προς το μάτι, ναυτία και φωτοφοβία.
Το έντονο κύμα άλγους κρατά 30 λεπτά έως 2 ώρες και μπορεί να  επαναληφθεί η κρίση μέχρι και 7 φορές. Μπορεί ακόμη να ξυπνά τον ασθενή από τον ύπνο μέσα στη νύχτα.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να εκδηλώνονται καθημερινά για διάστημα μηνών με ενδιάμεσες περιόδους ύφεσης ή συνεχίζονται σταθερά για 1 έτος ή περισσότερο.
Διάγνωση
Πολλές φορές ένα ημερολόγιο των πονοκεφάλων είναι χρήσιμο, όταν και όπου ο πόνος εμφανίζεται, πόσο σοβαρός είναι, πόσο καιρό ο πόνος διαρκεί, και στρατηγικές αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται. Αυτό θα βοηθήσει ένα γιατρό να διακρίνει τον τύπο της κεφαλαλγίας.
Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι καλοήθης, αλλά λόγω του υπερβολικού και εξουθενωτικού πόνου, καθώς και το δυνητικό κίνδυνο αυτοκτονίας σε μια σοβαρή επίθεση, αντιμετωπίζεται ως ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.
Διαφορική διάγνωση
  • Χρόνια παροξυσμική ημικρανία. Αυτή ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη ( ινδομεθακίνη) και οι επιθέσεις είναι πολύ μικρότερες, που συχνά διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα. 
  • Μετατραυματική κεφαλαλγία. Η αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά αυτή την κατάσταση.
Απαιτείται πρόληψη της εμφάνισης με αποφυγή των αιτιολογικών παραγόντων και θεραπεία όταν η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανιστεί είναι συμπτωματική και συμβάλλει στο να σταματήσει γρήγορα η κρίση.
Η αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι: 
1. στη φάση της κρίσης, χορηγείται οξυγόνο σε μεγάλη συγκέντρωση. Χορήγηση οξυγόνου 100% για 10 – 20 λεπτά, (προσοχή: δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκα επανεισπνοής) 
2. επίσης, στη φάση της κρίσης χορηγούνται φάρμακα (τριπτάνες) σε διάφορες μορφές δηλ ενέσιμα - ενδομυϊκά, με ρινικό spray ή με δισκία (Umatripan, 6 mg υποδορίως). Οι τριπτάνες βοηθούν στα επεισόδια, αλλά δεν ενδείκνυνται στην κρίση ενός οξέος επεισοδίου. 
3. τέλος, σε έναν ασθενή που έχει μπει στην περίοδο των κρίσεων, χορηγούνται προληπτικά φάρμακα. Συνήθως, είναι κορτιζόνη (πρεδνιζόνη), αλλά και βεραπαμίλη ή λίθιο. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για λίγες εβδομάδες.
120 – 480 mg /24ωρο verapamil, είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία πρόληψης
60 – 100 mg prednisolone/ 24ωρο μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα.
Η επεμβατική θεραπεία γίνεται με:
•             ραδιοσυχνότητα στο σφηνοϋπερώιο γάγγλιο
•             η διέγερση του ινιακού νεύρου μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα.


Ειδικότερα
  • Η μεθυσεργίδη, το λίθιο και η αντισπασμωδική τοπιραμάτη συνιστώνται ως εναλλακτικές θεραπείες, όπως επίσης και το βαλπροϊκό νάτριο και η καρβαμαζεπίνη. 
  • Ενδοφλέβια θειικό μαγνήσιο σε περίπου 40% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα ορού ιονισμένο μαγνήσιο.
  •  Η μελατονίνη έχει, επίσης, αποδειχθεί να φέρει σημαντική βελτίωση σε περίπου το ήμισυ των ασθενών.
  • Η ψιλοκυβίνη, η διμεθυλτρυπταμίνη, το LSD, και διάφορες άλλες τρυπταμίνες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.
-Οι περισσότεροι ασθενείς με κεφαλαλγία αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ. 
Αυτά τα τρόφιμα είναι: παλαιωμένα τυριά, φιστίκια, κόκκινο κρασί, καπνιστό κρέας, ψάρι, σοκολάτα. Ωστόσο, όλοι οι πάσχοντες από πονοκέφαλο επηρεάζονται από όλες ή κάποιες από αυτές τις τροφές.
-Το γλουταμινικό νάτριο είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους. 
-Αναλγητικά φάρμακα (όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ακεταμινοφαίνη, και η ιβουπροφαίνη) δεν έχουν, συνήθως, καμία επίδραση στην αθροιστική κεφαλαλγία.  Επίσης, δεν ανταποκρίνεται στη  βιοανάδραση.
-Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας αν και δεν φάνηκε να είναι περισσότερο επιτυχής από το οξυγόνο.
-Οι τριπτάνες 
Θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η υποδόρια ή ενδορινική χορήγηση sumatriptan. Η σουματριπτάνη και ζολμιτριπτάνη και οι δύο έχουν αποδειχθεί ότι να βελτιώνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή ακόμη και σταματούν την κρίση.  Ωστόσο, οι τριπτάνες αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία των ημικρανιών και όχι της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Λόγω της αγγειοσυσπαστικής δράσης του οι τριπτάνες, αντενδείκνυται σε ασθενείς με διαταραχές του κυκλοφορικού, όπως η ασθένεια ή το σύνδρομο του Raynaud. 
-Άλλα 
  • Μερικές μη φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν δείξει μικτά επίπεδα επιτυχίας, όπως είναι οι ενέσεις Botox κατά μήκος του ινιακού νεύρου, καθώς και οι ενέσεις sarapin (εκχύλισμα φυτών).
  • Το λιθίο, η μελατονίνη, το βαλπροϊκό οξύ, η τοπιραμάτη, καθώς και η γκαμπαπεντίνη είναι φάρμακα που μπορούν να δοκιμαστούν ως δεύτερης γραμμής επιλογές. 
  • Η λιδοκαΐνη και άλλα τοπικά αναισθητικά ψεκάζονται μέσα στην ρινική κοιλότητα και μπορούν να ανακουφίσουν ή να σταματήσουν τον πόνο, συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά η μακροχρόνια χρήση δεν προτείνεται λόγω των παρενεργειών στις ρινικές κοιλότητες.
  • Η υδροχλωρική εφεδρίνη 1% σε ρινικές σταγόνες μπορεί να ανακουφίσουν.
  • Κάποιοι πάσχοντες αναφέρουν ανακούφιση με τη λήψη ισχυρού καφέ αμέσως κατά την έναρξη της κρίσης. Το Cafergot, έχει αποδειχθεί ότι σταματάει την αθροιστική κεφαλαλγία μέσα σε 40 λεπτά. Ωστόσο, η καφεΐνη, σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ως ριμπάουντ φαινόμενο κι έτσι οι περισσότεροι ειδικοί στον πονοκέφαλο συμβουλεύουν τους ασθενείς τους για την αποφυγή ή τη μείωση της κατανάλωσης καφέ. 
  • Το 2-βρωμο διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LCD), μια μορφή των αγωνιστών ντοπαμίνης έχει δείξει αποτελέσματα για τη θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Μερικοί έχουν επίσης προτείνει ότι η λήψη LSD, ψιλοκυβίνης ή κάνναβης μπορεί να θεραπεύσουν και να σταματήσουν την αθροιστική κεφαλαλγία. Η ψιλοκυβίνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία που βρίσκεται φυσικά στα παραισθησιογόνα μανιτάρια. Η ερυσιβώδης όλυρα, στη σίκαλη έχει μια ποικιλία επιδράσεων επί του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των παραισθήσεων. Κατά τον 20ο αιώνα, η ερισυβώδης όλυρα συντέθηκε σε διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος ή LSD. 
  • Μια άλλη χημική μορφή η τρυγική εργοταμίνη, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τόσο των ημικρανιών, όσο και της αθροιστικής κεφαλαλγίας.  Πιο πρόσφατα, μια ενδορινική μορφή του φαρμάκου έχει αναπτυχθεί.
  • Το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία της ημικρανίας, η μεθυσεργίδη,  σχετίζεται, επίσης, με το LSD. Στην πραγματικότητα, περίπου 4 mg μεθυσεργίδης είναι ίση με 25mcg LSD. Δεν ενδείκνυται για τον οξύ πόνο. 
  • Το Kudzu είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα για τη διαχείριση της αθροιστικής κεφαλαλγίας. 
Βιβλιογραφία
wikipedia

Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων με pilates


Τα οφέλη του pilates είναι πολύ γνωστά.
Η άσκηση με πιλάτες είναι ιδανική για να δυναμώσετε το σώμα σας, χωρίς περιττή επιβάρυνση και να αποκτήσετε ισορροπία, ενώ παράλληλα σας βοηθά να αυξήσετε τον μυϊκό σας όγκο και να κάψετε λίπος.
Όμως, το pilates, σύμφωνα με έρευνα του Gustavus Adolphus College μπορεί να βελτιώσει και τις αθλητικές σας επιδόσεις. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα που συμπεριελάμβαναν στο αθλητικό τους πρόγραμμα μερικές ασκήσεις πιλάτες δυο φορές την εβδομάδα είχαν καλύτερες επιδόσεις και στις υπόλοιπες μεθόδους προπόνησης που ακολουθούσαν.
Η άσκηση pilates βελτιώνει τη δύναμη του σώματος και θέτει τη βάση έτσι για την σωστή εκτέλεση όλων των ασκήσεων.
Βιβλιογραφία
pilates.com


Αθλητικό στυλ


Αθλητικό στυλ-Γυναικεία μόδα Φθινόπωρο Χειμώνας 2013-2014
Το αθλητικό στυλ είναι στη μόδα
Το αθλητικό στυλ επιστρέφει δυναμικά και το φούτερ κλέβει την παράσταση.
Το φούτερ φέτος φοριέται με όλους τους τρόπους, από όλες τις ηλικίες, ακόμη και με βραδινά αξεσουάρ...
Χαρίζει νεανικό ύφος, άνεση και θα το λατρέψετε...

Εσείς τι διαλέγετε σοβαροφάνεια ή σοβαρότητα;


Kαθωσπρεπισμός είναι η σοβαροφάνεια, ενώ αξιοπρέπεια είναι η σοβαρότητα.
Καθωσπρεπισμός είναι να παριστάνεις τον σοβαρό, τον καθώς πρέπει, δηλαδή ότι είσαι κάποιος, επειδή ντύνεσαι και συμπεριφέρεσαι όπως επιτάσσουν οι κοινωνικές νόρμες και τα κοινώς αποδεκτά ιδανικά, ή επειδή έχεις καταφέρει να είσαι επιτυχημένος για τα δεδομένα της εκάστοτε κοινωνίας.
Αξιοπρέπεια είναι το να είσαι πραγματικά σοβαρός, το να έχεις πραγματικό αυτοσεβασμό, να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό ανεξάρτητα από το φαίνεσθαι και τα κοινωνικά πρέπει. Να είσαι αυτό που είσαι, χωρίς να φοβάσαι μήπως δυσαρεστήσεις τους άλλους. 
Στην πραγματικότητα, ο καθωσπρεπισμός είναι υποκατάστατο της αξιοπρέπειας. Ο άνθρωπος καταφεύγει στον καθωσπρεπισμό, για να κουκουλώσει τον φόβο του να είναι ο εαυτός του, δηλαδή πραγματικά αξιοπρεπής.
emedi life coaching


Οι επικίνδυνες στάσεις στο σεξ


Kama Sutra: Επικίνδυνες στάσεις…
Kama Sutra
«Η τέχνη των περιπτύξεων διαθέτει τόση δύναμη υποβολής, ώστε και μόνο να ασχολείται κανείς μ’ αυτήν, να ακούει να μιλούν ή να μιλά ο ίδιος γι’ αυτήν, παρακινεί στην ακολασία». 
Στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνονται ερωτικές στάσεις εύκολες και περίπλοκες, μικρές και μεγάλες διαστροφές, επιδέξιες πεολειξίες και σαδομαζοχιστικές τεχνικές, αλλά ο συντάκτης του εγχειριδίου υπενθυμίζει πως «στη φλόγα του έρωτα μόνον το πάθος εμπνέει τις πράξεις»
Κι ακόμα, ότι οι ερωτικές πρακτικές ούτε σ’ όλον τον κόσμο ταιριάζουν, ούτε εφαρμόζονται σε κάθε στιγμή. 
Δεν λέμε καλό είναι να δοκιμάζετε καινούριες στάσεις στο σεξ, αλλά προσέξτε μερικές είναι επικίνδυνες:
  • Η τραμπάλα: Στηρίζεται στην ισορροπία. Ο άντρας πρέπει να είναι δυνατός και η γυναίκα πρέπει να κρατάει κόντρα και συγχρόνως να είναι μικροκαμωμένη. Αν έχετε δουλέψει και οι δύο σε τσίρκο τα πράγματα είναι εύκολα. Το σημείο της ισορροπίας είναι το πέος και αν κάτι δεν πάει καλά αυτό θα την πληρώσει και θα τραυματιστεί και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί…
  • Σταυρωτές γλωσσίτσες: Ο άνδρας στέκεται όρθιος κι εκείνη είναι στο πλάι και στηρίζεται στο ένα της χέρι, ενώ τα πόδια σας διασταυρώνονται για να βρείτε το σημείο επαφής. Σ’ αυτή τη στάση πάλι παίζει ρόλο η δύναμη της γυναίκας. Προσοχή όμως, γιατί αν κουραστεί το χέρι της, θα πέσει κάτω με τα μούτρα και θα τραβήξει και το πέος. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό και για τους δύο.
  • Το γεφυράκι: Ο άνδρας ξαπλώνει ανάσκελα κάνει μια γέφυρα και η γυναίκα  ανεβαίνει για να δει την θέα. Η δύναμη απαιτείται από τον άνδρα. Αν τα  χέρια του αρχίζουν να κουράζονται, σκάει στο πάτωμα με την πλάτη, χτυπάει τον σπόνδυλο κι εκείνη  νιώθοντας  ότι πέφτει, αρπάζει ότι βρει εύκαιρο για να κρατηθεί. Σίγουρα στη συνέχεια πρέπει να συμβουλευτείτε ορθοπεδικό… 
  • Στα όρθια: ο άνδρας στέκεται όρθιος, την σηκώνει στα χέρια του και την κρατά “αγκαλίτσα” για όσο χρειαστεί. Απαιτεί μεγάλη δύναμη από τον άνδρα.  Αργά ή γρήγορα ο άνδρας κουράζεται και ψάχνει τοίχο να στηρίξει την πλάτη της γυναίκας. Αν ο τοίχος είναι ανώμαλος η πλάτη της θα γίνει κομμάτια. Αν πάλι είναι λείος, από τα λιπαντικά ή τον ιδρώτα σύντομα θα κάνει ελεύθερη πτώση προς το πάτωμα, παίρνοντας μαζί της και το πέος του.
  • Ξαπλωτή τραμπάλα: Από τις πιο δύσκολες… Αυτός ξαπλώνει στο πάτωμα, σηκώνει τα γόνατά του προς το στήθος του και η καλή του κάθετε πάνω του. Αυτός λοιπόν κάνει πέρα δώθε κι εκείνη πάνω κάτω στηριζόμενη στις μύτες τον ποδιών της. Μαντέψτε το σενάριο... Ξαφνικά... τα πέλματα και οι γάμπες της αρχίζουν να κουράζονται και το κάθισμά της θα γίνει πιο βαθύ για να ξεκουραστεί. Και τα γεννητικά του όργανα. έτσι όπως είναι εγκλωβισμένα θα πιεστούν πάρα πολύ.
Ελπίζουμε να πειστήκατε ότι οι παραπάνω ερωτικές πρακτικές ούτε σ’ όλον τον κόσμο ταιριάζουν, ούτε εφαρμόζονται σε κάθε στιγμή… Προσοχή…





Θεραπεία του καρκίνου με Iscador


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο καρκίνος είναι η μάστιγα του αιώνα μας και οι συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες δεν είναι πάντα αρκετά αποτελεσματικές.
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της νόσου. Τα καρκινικά κύτταρα είναι η εκδήλωση κάποιας βλάβης των αμυντικών μηχανισμών του σώματος. 
Πριν την ανάπτυξη του όγκου έχει προηγηθεί ένα στάδιο προ-όγκου που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.  Ένας υγιής οργανισμός με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει τα ελαττωματικά κύτταρα και τα καταστρέφει.  Η αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψει αυτά τα κύτταρα, έχει σαν αποτέλεσμα αυτά  να μπορούν να πολλαπλασιάζονται χωρίς κανένα έλεγχο.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Δρ. Rudolf Steiner (Ρούντολφ Στάινερ), ένας Αυστριακός φυσικός επιστήμονας και φιλόσοφος, ίδρυσε την Ανθρωποσοφική Ιατρική. Η λέξη ανθρωποσοφία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άνθρωπος και σοφία. Η Ανθρωποσοφία αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της ιατρικής επιστήμης και της ζωής με έναν ολιστικό τρόπο. Ο Rudolf Steiner δεν ήταν γιατρός κι έτσι ίδρυσε την ανθρωποσοφική ιατρική σε συνεργασία με την Ολλανδέζα γιατρό Δρ Ita Wegman (1876-1943). 
Ήδη από το 1917, ο Rudolf Steiner πρότεινε την έγχυση των εκχυλισμάτων γκι για τη θεραπεία του καρκίνου. Η  Ita Wegman στις αρχές του 1920 εισήγαγε το Iscador από γκι στη θεραπεία του καρκίνου.
Οι ουσίες από τις οποίες παρασκευάζονται τα φάρμακα στην Ανθρωποσοφική Ιατρική είναι ουσιαστικά φυσικές και λαμβάνονται από το βασίλειο των φυτών και των ζώων. Τα φάρμακα παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αρχές της ομοιοπαθητικής.
Το Iscador είναι η εμπορική ονομασία ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που παρασκευάζεται από εκχυλίσματα γκι. Η θεραπεία με Iscador αποσκοπεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστροφή έτσι των καρκινικών κυττάρων. Βέβαια το Iscador είναι μια συμπληρωματική και όχι μία εναλλακτική θεραπεία. 
Έτσι, συχνά, συνταγογραφείται στην Ευρώπη από ιατρούς ογκολόγους, συμπληρωματικά στη συμβατική θεραπεία του καρκίνου (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση).  
Σήμερα υπάρχουν γιατροί σε πολλές χώρες του κόσμου, που θεραπεύουν τους ασθενείς τους με Iscador. Το Iscador είναι διαθέσιμο και στις ΗΠΑ με την επωνυμία Iscar και εισάγεται από την Ελβετία και την Γερμανία.
Υπάρχουν περίπου 1400 είδη γκι σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο το γκι Viscum album χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου.
Το Γκι περιέχει, μεταξύ άλλων, δύο είδη τοξινών τις viscotoxins και τις λεκτίνες γκι. Οι Viscotoxins και οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που μπορούν να διασπώνται στο πεπτικό σύστημα. 
Η μοριακή δομή και οι φαρμακολογικές δράσεις της viscotoxin είναι στενά συνδεδεμένες με το δηλητήριο του φιδιού. Έχει κυτταρολυτική δράση δηλαδή καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. 
Οι λεκτίνες του γκι σχετίζονται με τις λεκτίνες κικινελαίου των φυτών. Έχουν κυτταροστατική ιδιότητα, δηλαδή αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Θεραπευτικές Εφαρμογές του Iscador
             Πρώιμες κακοήθειες και κυρίως καρκίνωμα-in-situ.
             Προχωρημένου σταδίου κακοήθειες, όπως σε ανεγχείρητους όγκους, υποτροπές, εκτεταμένες μεταστάσεις και σε περιπτώσεις τελικού σταδίου όπου θα επιφέρει ανακούφιση.
             Χρησιμοποιείται ως προφυλακτική θεραπεία για προκαρκινικές καταστάσεις, όπου γίνεται υποστροφή της βλάβης.
             Καλοήθη νεοπλάσματα.
             Στη χειρουργική χρησιμοποιείται σε ανεγχείρητους όγκους για να τους κάνει εγχειρήσιμους. Σε χειρουργήσιμους χρησιμοποιείται προληπτικά για την πρόληψη της μετάστασης και βοηθά στην ομαλή ανάρρωση. Η προφυλακτική θεραπεία με Iscador οδηγεί σε σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης των υποτροπών και καθυστέρηση των  μεταστάσεων κατά περίπου 30-40%.
             Χορηγείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και/ή την ακτινοθεραπεία, για πρόληψη ή μείωση των τοξικών παρενεργειών.
             Οι ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν θεραπεία με Iscador και παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις δεν παρουσιάζουν κανένα τοξικό σύμπτωμα, εκτός από την επιθυμητή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, την παροδική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και αύξηση των λεμφοκυττάρων. Ακόμη και αν το Iscador δίνεται εντατικά για πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καταστολή του μυελού των οστών σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.
Διάφορα παρασκεύασματα Iscador χορηγούνται ανάλογα με την εντόπιση του πρωτοπαθούς όγκου και το φύλο του ασθενούς. 
Οι μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με τα ίδια παρασκευάσματα, όπως και ο πρωτοπαθής όγκος. 
Ειδικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν και να ενισχύσουν τη δράση της Iscador σε συγκεκριμένα όργανα.  Η οδός χορήγησης είναι συνήθως η υποδόρια. 
Στην περίπτωση ενδοκρανιακών όγκων χορηγείται από το στόμα. Η χορήγηση γίνεται συνήθως το πρωί, που είναι η ώρα της φυσιολογικής αύξησης της θερμοκρασίας. 
Η συχνότητα της χορήγησης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την εντόπιση του όγκου και την κρίση του γιατρού. 
Η διάρκεια της θεραπείας είναι αρκετά μεγάλη. 
Αντιδράσεις με την θεραπεία Iscador
             Φλεγμονώδης αντίδραση με αυξημένη ροή του αίματος και οίδημα στην περιοχή του όγκου περιστασιακά με τη συνήθη υποδόρια χρήση, που περνά σε λίγες ώρες.
             Ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που είναι επιθυμητή ως μια θεραπευτική διαδικασία.
             Παροδική αύξηση των ουδετερόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επιμένει για μερικές ώρες.
             Διέγερση του ανοσοποιητικού στο σύνολό της και  επακόλουθη αναστολή της ανάπτυξης του όγκου, που οδηγεί σε:
  1. βελτίωση της γενικής κατάστασης
  2. αύξηση της όρεξης
  3. αύξηση βάρους
  4. βελτίωση του ύπνου
  5. μείωση της κόπωσης και της κατάθλιψης
  6. καλή διούρηση και λειτουργία εντέρου
  7. μείωση ή και εξάλειψη του πόνου    
             Αυξημένη ανοχή σε ακτινοβολία και/ή χημειοθεραπεία.
             Ανακούφιση από τον πόνο και  υποκειμενική βελτίωση του ασθενή, ακόμη και σε προχωρημένα στάδια του καρκίνου
             Πολύ σπάνια, αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση της Iscador. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απευαισθητοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την χορήγηση του Iscador
Πορεία των ασθενών μετά από θεραπεία με Iscador
             Σταθερή κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα.
             Περιστασιακή υποστροφή του όγκου.
             Επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξης του όγκου.
             Μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταστάσεων ή δεύτερων πρωτοπαθών όγκων και πρόληψη της επέκτασης.
             Μειωμένη συχνότητα υποτροπών μετά την επέμβαση και / ή την ακτινοθεραπεία.
Βιβλιογραφία
1.             Catherine Zollman, Andrew Vickers, ABC of Complementary Medicine, 2008, p. 1
2.             Rosslenbroich, B; Schmidt, S. and Mathiessen, P. F. (April 1994). "Unconventional medicine in Germany: A report on the situation of research as basis for state research support". Complementary Therapies in Medicine 2 (2): 61–69
3.             Klotter, Jule (May 2006). Anthroposophical Medicine. Townsend Letter for Doctors and Patients, 24(1):274.
4.             von Rohr et al., "Experiences in the realisation of a research project on anthroposophical medicine in patients with advanced cancer", Schweiz Med Wochenschr 2000;130:1173–84
5.             Cantor, I. S., and Rosenzweig, R. (December 1997). Anthroposophic perspectives in primary care. Primary Care, 24(4):867-87.
6.             Michael Shermer. The Skeptic encyclopedia of pseudoscience, Volume 2. ABC-CLIO. pp. 31-32.
7.             Urban Wirz, review of "Anthroposophische Medizin in der klinischen Forschung", Schweizerische Ärztezeitung 2006;87: 37
8.             Girke, Matthias "Was ist Anthroposophische Medizin?", Komplementäre und Integrative Medizin, v. 49, nr. 9, 1 September 2008, pp. 10-12
9.             Fintelmann, Volker (2007). Intuitive Medizin - anthroposophische Medizin in der Praxis (5th ed.). Stuttgart: Hippokrates. pp. 72–73.
10.           Lievegoed, Bernard (1997). Phases. Forest Row, England: Sophia Books.
11.           Guidelines for the Clinical Use of Electronic Mail with Patients, The Practice of Informatics, Journal of the American Informatics Association, Beverley Kane, Daniel Z Sands, 
12.           Doctors Can “Just Say No”: The Constitutionality of Consumer-Directed Advertising of Prescription Drugs, 12 Hastings Comm. & Ent. L.J. 535 (1989-1990) , HeinOnline, Michelle D. Ehrlich.
13.           Alm, J. S., Swartz, J., Lilja, G., Scheynius, A., and Pershagen, G. (1999). Atopy in children of families with an anthroposophic lifestyle. Lancet, 353(9163):1485-8.
14.           Bennett, Bradley C. (2007). "Doctrine of Signatures: An Explanation of Medicinal Plant Discovery or Dissemination of Knowledge?". Economic Botany 61 (3): 246–255 doi=10.1663/0013–0001. 
15.           Angaben zu Pflanzeninhaltsstoffen bei Rudolf Steiner. Merkurstab 1994; 47:561- 80
16.           Christine Murphy, Iscador: Mistletoe in Cancer Therapy,  pp. 52-3
17.           Ernst E, Schmit K, Steuer-Vogt MK. Mistletoe for cancer? A systematic review of randomised controlled trials. Int J Cancer 2003;107:262-7, cited in BMJ 2006;333:1293-1294 (23 December).
18.           National Cancer Institute, Mistletoe: General Information for Health Professionals
19.           American Cancer Society website (2007) ]
20.           National Institute of Health: Mistletoe, Human/Clinical Trials
21.           Ernst, E. (2006). Editorial: Mistletoe as a treatment for cancer. British Medical Journal, 333(7582):1282-3.
22.           Elizabeth Kaegi, "Unconventional therapies for cancer: 3. Iscador", p. 1158
23.           Finall, A.J., McIntosh, S. A., and Thompson, W. D. (2006). Subcutaneous inflammation mimicking metastatic malignancy induced by injection of mistletoe extract. British Medical Journal, 333(7582):1293-4. 
24.           Kaegi E, on behalf of the Task Force on Alternative Therapies of the Canadian Breast Cancer Research Initiative. Unconventional therapies for cancer: 3. Iscador. Canadian Medical Association 1998;158:1157-59., cited in BCCA
25.           Overview of mistletoe findings, published by National Cancer Institute (2006).
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ






Τι βοηθάει περισσότερο στη ζωή το IQ ή η συναισθηματική νοημοσύνη


IQ και συναισθηματική νοημοσύνη
Αν και ένα υψηλό IQ μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο στη ζωή ή στην εργασία του, υπάρχουν και άλλα ταλέντα, όπως οι δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπων και επικοινωνίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το κεφάλαιο ενός ατόμου στην καριέρα ή στη ζωή του.
Καθοριστικό ρόλο  για επιτυχία και διάκριση αποτελούν η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, το ενδιαφέρον για το αντικείμενο απασχόλησης, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη και φυσικά ο παράγοντας «τύχη». 
Ειδικά η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος. 
Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας αλλά και των άλλων, να τα χειριζόμαστε αποτελεσματικά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και στην καθημερινότητα μας. Είναι μια δεξιότητα που μπορεί και να καλλιεργηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος.
Τα IQ τεστ δεν μετρούν την ικανότητα που έχει το άτομο για μάθηση, ούτε μας δείχνουν πόσο καλό είναι να έχει κανείς καλή μνήμη ή εάν το άτομο μπορεί να βασιστεί στη μνήμη του σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μετρήσεις IQ δεν δίνουν οποιαδήποτε ένδειξη ως προς τη δυνατότητα ενός προσώπου για ανάπτυξη. Είναι, λοιπόν, λάθος να θεωρηθεί ότι ένας υψηλός δείκτης IQ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την επιτυχία στο σχολείο ή στον πραγματικό κόσμο.
Επειδή λοιπόν, ο δείκτης νοημοσύνης από μόνος του δε μας λέει πολλά για ένα πρόσωπο, πολλές μεγάλες εταιρίες εξετάζουν τώρα τους υποψήφιους υπαλλήλους της μέσω  Κέντρων Αξιολόγησης, όπου χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό διάφορων συμπεριφοριστικών και πρακτικών δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητα ενός υποψηφίου για μια θέση εργασίας.  Οι δοκιμασίες μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο μέρες και να είναι αρκετά κουραστικές.
Ως μέρος των δοκιμών, οι υποψήφιοι πρέπει να συμμετέχουν σε προσομοιώσεις ρόλων, όπου παίρνουν το ρόλο ενός ανωτέρου, ενός συναδέλφου ή ενός πελάτη και απαιτείται από αυτούς να διαπραγματευτούν επαγγελματικά ταξίδια, επιπρόσθετες παροχές ή να επιλύσουν τις διαφωνίες μεταξύ των ομάδων ή να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα με άλλα μέλη μιας ομάδας. Τα παιχνίδια ρόλου μπορούν, επίσης, να λάβουν τη μορφή ενός δύσκολου πελάτη για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. 
Οι παρατηρητές αξιολογούν πόσο καλά ένας υποψήφιος μπορεί να θυμηθεί τις λεπτομέρειες για το όνομα του πελάτη, τις ανάγκες του ή μιας υποτιθέμενης σειράς προϊόντων. 
Διαφορετικοί παρατηρητές κρίνουν έπειτα τη συμπεριφορά τους έχοντας ως κριτήρια την ικανότητα να επιδεικνύουν συναίσθηση ως προς τους άλλους, το ύφος ηγεσίας, την αυτοπειθαρχία, τη δυνατότητα να διεκδικούν και τη δεξιότητα στο να επιλύουν  προβλήματα.
emedi life coaching
by PREDICT



Γεννήθηκε χωρίς πέος, αλλά ελπίζει


Ένας Βρετανός άνδρας που γεννήθηκε χωρίς  πέος, ελπίζει πια.
Ο Andrew Wardle, ετών 39, γεννήθηκε με πλήρη λειτουργία των όρχεων, αλλά χωρίς πέος. 
Όταν γεννήθηκε η ουροδόχος κύστη του ήταν έξω από το σώμα του και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθεί στη σωστή θέση, αλλά παρέμεινε  χωρίς πέος.
Τώρα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι γιατροί στο University College του Λονδίνου θα προσπαθήσουν να του δώσουν αυτό που όλοι οι άντρες έχουν δεδομένο, τον ανδρισμό του. Το σεξ και η δημιουργία οικογένειας, θα μπορούσαν να γίνουν  πραγματικότητα για τον Wardle  πια.
Θα τοποθετηθεί ένα μόσχευμα πέους στην ηβική περιοχή με δέρμα που θα ληφθεί από το χέρι του. Το μόσχευμα θα έχει εσωτερικά ένα εμφύτευμα που θα έχει κανονική νεύρωση και αιμάτωση και ο ασθενής θα μπορεί να ουρεί και να κάνει σεξ.
Ο Wardle δεν πιστεύει ότι αυτή η μέρα μπορεί να έρθει και ανυπομονεί να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος.
Ο Wardle ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με περισσότερες από 100 γυναίκες, αλλά η έλλειψη του πέους, τελικά, τις έδιωχνε. Έκανε χρήση ουσιών και πριν 2 χρόνια προσπάθησε να αυτοκτονήσει.  Η αδερφή του για να τον βοηθήσει πήγε στον γιατρό της παιδικής ηλικίας του, ο οποίος της είπε για την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση και ο Wardle από τότε είναι ενθουσιασμένος, αφού οι οι χειρουργοί τον διαβεβαίωσαν ότι ότι θα λειτουργήσει.
Αγενεσία του πέους
Η αγενεσία του πέους είναι ένα εκ γενετής ελάττωμα στον άνθρωπο, που εμφανίζεται περίπου σε μία στις 5-6000000 γεννήσεις αγοριών.
Στην αγενεσία του πέους  ένα αρσενικό παιδί γεννιέται χωρίς πέος. Μπορεί να υπάρχει αγενεσία  των όρχεων ή των γονάδων, δηλαδή ένα αρσενικό παιδί  γεννιέται χωρίς γονάδες και, κατά συνέπεια, δεν αναπτύσσει όρχεις και πέος. Η  αγενεσία πέους εμφανίζεται, συχνά, ως συνέπεια της αγενεσίας  όρχεων, αλλά η αγενεσία πέους δεν σημαίνει πάντα αγενεσία των όρχεων.  Οι περισσότεροι ασθενείς και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουν  γνωστό οικογενειακό ιστορικό, και τα υπόλοιπα ανδρικά χαρακτηριστικά τους είναι φυσιολογικά.
Σε ένα έμβρυο, η μετατροπή των γονάδων σε όρχεις στα αρσενικά και σε ωοθήκες στα θηλυκά είναι αποτέλεσμα της  λειτουργίας των κυττάρων Leydig. Στην αγενεσία όρχεων, αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει. Η αγενεσία του πέους μπορεί να προκληθεί από αγενεσία των όρχεων . Οι όρχεις σχηματίζονται από την επίδραση  της 5a διυδροτεστοστερόνης  (5aDHT) στο ανδρικό σώμα. Όταν αποτυγχάνουν οι γονάδες να μεταμορφώνονται σε όρχεις, δεν υπάρχει 5aDHT. Ως εκ τούτου η διαδικασία που δημιουργεί το γεννητικό φύμα, τον πρόδρομο του πέους, αποτυγχάνει. Όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή όταν το παιδί γεννιέται με αγενεσία τόσο του πέους όσο και των όρχεων ο άνδρας χαρακτηρίζεται "Nullo".  Όμως η αγενεσία του πέους μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα μετά την πλήρη ανάπτυξη των όρχεων. Στην περίπτωση αυτή η αιτία της είναι άγνωστη.
Ένα πρόβλημα για τα άτομα με αγενεσία του πέους είναι η απουσία εξόδου του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις  επιχειρείται χειρουργική διόρθωση αμέσως μετά τη γένεση με τοποθέτηση της ουρήθρας προς το χείλος του πρωκτού, ώστε να επιτρέπεται η ούρηση.
Η μεταμόσχευση πέους σε ασθενείς με αγενεσία είναι δύσκολη υπόθεση. Μόνο ένα μόσχευμα πέους, παγκοσμίως, τοποθετήθηκε με επιτυχία στην Κίνα, αλλά  ο ασθενής το  απέρριψε σύντομα για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο, το μόσχευμα πέους δεν έχει πλήρεις αναπαραγωγικές λειτουργίες.
Φυσική εμφάνιση σε αγενεσία του πέους
Οι άντρες με αγενεσία του πέους και φυσιολογικούς  όρχεις, κατά τα άλλα έχουν κανονική εμφάνιση. 
Οι άντρες με αγενεσία όρχεων μόνο παράγουν την ορμόνη 5aDHT. Ως αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά του φύλου έχουν μια προεφηβική ανάπτυξη, με βρεφική υφή του δέρματος και λίγες τρίχες. 
Συνήθως τα άτομα με αγενεσία πέους έχουν κοντά άκρα. Ωστόσο, επειδή τα αρσενικά χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα των ανδρογόνων, αναπτύσσουν τα αρσενικά δευτεροβάθμια χαρακτηριστικά του  φύλου, όπως  η εμβάθυνση της φωνής και οι τρίχες του προσώπου.
Οι άνθρωποι είτε με αγενεσία του πέους ή των όρχεων συνεχίζουν συνήθως να είναι άντρες σε όλη τη ζωή τους. Συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργείο αλλαγής φύλου παρά το γεγονός ότι ένας κανονικός 46, ΧΥ αρσενικός καρυότυπος υπάρχει και τα άτομα αυτά δεν έχουν  γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά. 
Η πρακτική αυτή ήταν αμφιλεγόμενη, και πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να ζήσουν σαν άντρες πάλι όταν έφτασαν στην εφηβεία ή αργότερα. Τα αγόρια που γεννήθηκαν χωρίς ένα "επαρκές"  πέος, ή που έχασαν το πέος τους σε περίπτωση ατυχήματος,  υποστηρίζεται ότι πρέπει να αλλάξουν φύλο. Στους περισσότερες άνδρες, η ανάπτυξη του εμβρύου σε ένα θηλυκό παρεμποδίζεται από τις αντι-Müllerian ορμόνες.


Αμφίβολα γεννητικά όργανα ή ερμαφροδιτισμός
Η ύπαρξη αμφιβόλων έξω γεννητικών οργάνων σε ένα νεογέννητο θεωρείται επείγουσα κατάσταση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος με έλλειψη ευαισθησίας μπορεί να οδηγήσει τους γονείς και τον ασθενή σε αβεβαιότητα σχετικά με το φύλο δια βίου.
Πριν να αποφασισθεί το φύλο και δοθεί το όνομα παιδιού, πρέπει να γίνουν πολλές εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες για να ολοκληρωθούν, μπορεί να απαιτείται διάστημα πολλών ημερών και εβδομάδων.
Τα έσω και έξω γεννητικά όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα την 13η εβδομάδα της κύησης.
Κάθε έμβρυο, ανεξάρτητα από τον καρυότυπό του, έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί σε φυσιολογικό άτομο του ενός ή του άλλου φύλου.
Η διάπλασή του είναι προγραμματισμένη προς την κατεύθυνση του γυναικείου φαινότυπου, εκτός αν τροποποιηθεί προς την κατεύθυνση του ανδρικού φύλου φύλου κάτω από συγκεκριμένες επιδράσεις.
Ο ανδρικός ή γυναικείος φαινότυπος αναπτύσσεται, εσωτερικά από τις αμφιδύναμες αρχέγονες γεννητικές γονάδες και τους πόρους και εξωτερικά από την αμφιδύναμη γεννητική προσεκβολή.
Υπό την παρουσία του γονιδίου το οποίο οδηγεί τη διαφοροποιηση προς την κατεύθυνση όρχεως και το οποίο βρίσκεται στο Υ χρωμόσωμα, η αρχέγονη γεννητική μονάδα διαφοροποιείται σε όρχι.
Οι όρχεις παράγουν τεστοστερόνη, της οποίας η δράση είναι άμεση (διεγείρει την ανάπτυξη των πόρων του Wolff).
Η τεστοστερόνη μετατρέπεται τοπικά σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) με 5-α-αναγωγή. Η διυδροτεστοστερόνη προκαλεί διόγκωση, ρυτίδωση και συνένωση των μεγάλων χειλέων σε σχηματισμό οσχέου, συγκόλληση της ραχιαίας επιφάνειας του πέους, ώστε να περικλείει την πεϊκή ουρήθρα και διόγκωση του πέους και τελικά ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων του άρρενος φύλου. Η παραγωγή και έκκριση από τους όρχεις της ουσίας που αναστέλλει την ανάπτυξη των πόρων του Muller προκαλεί υποστροφή και εξαφάνιση των πόρων του Muller, έτσι ώστε αναπτύσσονται οι εναπομείναντες πόροι του Wolff. Παρουσία τεστοστερόνης, οι πόροι του Wolff σχηματίζουν τον σπερματικό πόρο, τα σπερματικά σωληνάρια και τον προστάτη όταν δεν υπάρχει φυσιολογική, επαρκής αρρενοποίηση λόγω ανώμαλης ανάπτυξης των όρχεων, διαταραχή στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης ή της διυδροτεστοστερόνης ή διαταραχής των υποδοχέων των ανδρογόνων, μπορεί να αναπτυχθεί ενδιάμεσος φαινότυπος μεταξύ άρρενος και θήλεος φύλου. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής παρουσιάζει αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα ή ερμαφροδιτισμό.
Ανεπαρκής αρρενοποίηση του γονοτυπικού ΧΥ άρρενος (Άρρεν  ψευδερμαφροδιτισμός)
Η ελλιπής ανάπτυξη των ανδρικών έξω γεννητικών οργάνων οφείλεται σε ανεπάρκεια στην παραγωγή ή στην δράση της τεστοστερόνης.
  • Το πέος είναι μικρό και συνδυάζεται με ποικίλου βαθμού υποσπαδία (πεϊκό ή περινεϊκό).
  • Επίσης, είναι δυνατόν να συνυπάρχει ετερόπλευρη ή συχνότερα αμφοτερόπλευρη κρυψορχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναζητείται με προσοχή ο όρχις (γονάδα) στο βουβωνικό πόρο ή στις χειλεοοσχεϊκές πτυχές.
  • Η παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να ελαττωθεί σε περίπτωση έλλειψης ορισμένων ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη βιοσύνθεση ανδρογόνων. Οι διαταραχές των ενζύμων που συμμετέχουν στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, αλλά και της κορτιζόλης προκαλούν υπερπλασία των επινεφριδίων.
  • Η πλήρης μορφή του συνδρόμου ορχικής θηλεοποίησης αποτελεί ακραίο παράδειγμα αντίστασης των ιστών στα ανδρογόνα.
  • Η πλήρης αντίσταση των ιστών-στόχων στη δράση ανδρογόνων οφείλεται, σε μερικές περιπτώσεις, στο ότι ο υποδοχέας των ανδρογόνων δεν μπορεί να δεσμεύσει την διυδροτεστοστερόνη. Σε άλλες περιπτώσεις η διαταραχή εντοπίζεται μετά τον υποδοχέα.
  • Οι ασθενείς έχουν καρυότυπο 46ΧΥ, φυσιολογικούς όρχεις οι οποίοι βρίσκονται στον βουβωνικό πόρο ή στα μεγάλα χείλη, έξω γεννητικά όργανα θήλεος τύπου με βραχύ κόλπο, ενώ τα έσω γεννητικά όργανα θήλεος τύπου απουσιάζουν.
  • Κατά την εφηβεία οι συγκεντρώσεις τεστοστερόνης αυξάνουν και φθάνουν στα φυσιολογικά επίπεδα άρρενος. Επειδή, όμως, κάποια ποσότητα τεστοστερόνης μετατρέπεται στους περιφερικούς ιστούς σε οιστραδιόλη αναπτύσσονται οι μαστοί χωρίς όμως τρίχωση του εφηβαίου ή εμφάνιση εμμήνου ρύσης.

Διαγνωστική προσέγγιση βρέφους με αμφίβολα γεννητικά όργανα
  • Σε ελλιπή διάπλαση άρρενος έλλειψη ανδρογόνων, υπάρχουν όρχεις. Παρομοίως η απουσία έσω γεννητικών οργάνων με τον υπέρηχο δείχνει ότι οι εμβρυικοί όρχεις έχουν εκκρίνει την ουσία που αναστέλλει την ανάπτυξη των πόρων του Muller.
  • Σε υπερπλασία επινεφριδίων  η υπερέκκριση ACTH προκαλεί αύξηση των πρόδρομων επινεφριδικών στερεοειδών.
  • Αν η διαταραχή είναι στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, μπορεί να απαιτηθεί προσδιορισμός της τεστοστερόνης και των πρόδρομων ουσιών μετά τη διέγερση με χοριακή γοναδοτροπίνη. Αν έχουν φυσιολογική τεστοστερόνη έχουν αντίσταση στα ανδρογόνα και έχουν υποστεί διακοπή της φυσιολογικής μορφογένεσης σε κάποια χρονική στιγμή
Η θεραπεία συνιστάται σε υποκατάσταση των ορμονών που λείπουν όπως της κορτιζόλης και της τεστοστερόνης στην ενήβωση σε διαταραχές βιοσύνθεσης ανδρογόνων, χειρουργική αποκατάσταση και ψυχολογική υποστήριξη.
Η αρχική χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται πριν τα 2 έτη για να μην διαταράσσεται η ταυτότητα φύλου.

Ο Άντριου στις 22 Μαρτίου έδωσε συνέντευξη στη  dailymail, ενώ ετοιμαζόταν  να υποβληθεί στην επαναστατική επέμβαση, όπου οι πλαστικοί χειρουργοί θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό πέος που μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να έχει ακόμη και κανονικές σεξουαλικές επαφές.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk


Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα


Παραπάνω χρόνια ζωής χαρίζει η διατροφή με ψάρια, ιδίως με τα πιο λιπαρά. 
Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, μειώνουν έως 27% τον κίνδυνο θανάτου γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία και έως 35% τον κίνδυνο θανάτου, ειδικότερα από την καρδιά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Τα ωμέγα-3 περιέχονται κυρίως, στα λιπαρά ψάρια και σε άλλα θαλασσινά.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αν και η διατροφή με ψάρια εδώ και χρόνια θεωρείται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η νέα μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και της καρδιαγγειακής υγείας, ειδικότερα. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το ψάρι, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περίπου 2.700 ανθρώπων άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Κάνοντας τακτικές αιμοληψίες, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 στο αίμα, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.
Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ωμέγα-3 οξέα, το DHA, είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ ένα άλλο από τα οξέα, το DPA, μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. Τέλος, το οξύ EPA μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος. 
Συνολικά, οι ηλικιωμένοι της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ωμέγα-3 οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μετά τα ανωτέρω ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.
Βιβλιογραφία
harvard.edu


Ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην Ογκολογία


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Είναι γενικά παραδεκτό ότι το πνεύμα και η ψυχή βοηθούν τους καρκινοπαθείς ν’ αντιμετωπίσουν τα ποικίλα προβλήματα που δημιουργούνται ήδη από την αρχική διάγνωση.
Προβλήματα που σχετίζονται με την ασθένεια και τις παρενέργειες της θεραπείας, όπως ο θάνατος που απειλεί και η εικόνα του σώματος και η λειτουργικότητά του που αλλάζει. 
Προβλήματα που δημιουργούνται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, όπως ο στιγματισμός, η αναπηρία και η πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ότι ισχύει για την εκπαίδευση στην ψυχοκοινωνική ογκολογία καθορίζεται με το Προεδρικό Διάταγμα του 1998. Στο άρθρο 2 αυτού του διατάγματος μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Παθολόγος Ογκολόγος στο τέλος της εκπαίδευσής του στην Παθολογική Ογκολογία πρέπει να είναι ικανός να γνωρίζει, να ενημερώνει και να καθοδηγεί τον ασθενή και το περιβάλλον του για τις δυνατότητες της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Τα κέντρα εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι τα Παθολογικά Ογκολογικά τμήματα των αντικαρκινικών Νοσοκομείων, τα Παθολογικά Ογκολογικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων και τα Παθολογικά Ογκολογικά τμήματα των Πανεπιστημίων με επαρκή αριθμό κλινών. Τα πιο πάνω τμήματα πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένα και να υπάρχει κάλυψη από ομάδα συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων και από συναφή επαγγέλματα υγείας. Η ορθή και πλήρης εκπαίδευση του ιατρικού και του λοιπού εμπλεκόμενου προσωπικού αποτελεί ένα από τα πιο βασικά όπλα στον αγώνα κατά του Καρκίνου.
Οι υπεύθυνοι φορείς σε παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δίνουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της εκπαίδευσης σε θέματα που έχουν σχέση με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου. Η εκπαίδευση απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε ειδικευόμενους της Παθολογικής Ογκολογίας, που καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως αυτοτελής ειδικότητα ήδη από το 1998, σε όλους όσους παρέχουν υπηρεσίες υγείας, αλλά και στο γενικό πληθυσμό.
Για παράδειγμα, από το 1989 ήδη πραγματοποιούντο τα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ετήσια Επιμορφωτικά Σεμινάρια της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας από το 1990 και σημαντικός αριθμός άλλων σχετικών δραστηριοτήτων. Δυστυχώς σε κανένα από τα υπάρχοντα προγράμματα δεν συμπεριλαμβανόταν ο τομέας της ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας. Σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης αποτελεί η ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου όχι μόνο για τη συγκεκριμένη νόσο αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτή δηλαδή από ψυχικής, κοινωνικής, οικογενειακής και εργασιακής πλευράς. Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να αφορά και τους τρόπους επικοινωνίας και επαφής με τον άρρωστο.
Οι στόχοι των ιατρικών παρεμβάσεων σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο είναι:
•        Η συμβολή στην θεραπευτική προοπτική
•        Η αντιμετώπιση των ψυχικών κρίσεων
•        Η βελτίωση της ποιότητας ζωής
•        Η στήριξη της θεραπευτικής ομάδας
•        Η μείωση της συναισθηματικής εξουθένωσης του επαγγελματία υγείας γνωστό με τον αγγλικό όρο burn out
Στη χώρα μας Κέντρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στο έργο τους είναι το κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το οποίο διαθέτει τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας. Η ανάγκη για εκπαίδευση των ιατρών με σεμινάρια ψυχοκοινωνικής ογκολογίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική στα πλαίσια βελτίωσης της ποιότητας νοσηλείας του ασθενούς.
Τα θέματα των σεμιναρίων πρέπει να οριστούν με βάση τις διαστάσεις των προβλημάτων που υπάρχουν στους ογκολογικούς ασθενείς και είναι ποικίλα:
  • Σχέση νου και σώματος: Μια ψυχολογική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Ο ασθενής και ο ιατρός πρέπει να σκεφτούν όχι μόνο τι συμβαίνει σε καθαρά σωματικό επίπεδο, αλλά και ό,τι συμβαίνει γενικά στη ζωή του ασθενή. Αν στο σύνολό του το κύκλωμα νους-σώμα-συναισθήματα που συνθέτουν το άτομο δε δουλεύει προς την κατεύθυνση της υγείας, τότε οι καθαρά σωματικές παρεμβάσεις μπορεί να μην πετύχουν.
  • Η έρευνα για τα αίτια του καρκίνου: Πολλοί ασθενείς έρχονται μπερδεμένοι σχετικά με το τι είναι ο καρκίνος και τι τον προκαλεί. Οι περισσότεροι από αυτούς αναρωτιούνται «Γιατί σ’ εμένα; Γιατί εγώ;». Σήμερα ο καθένας «γνωρίζει» ότι ο καρκίνος προκαλείται από καρκινογόνες ουσίες ή από γενετική προδιάθεση, ή από ακτινοβολία, ή πιθανά από τη δίαιτα. Ούτε ένα από αυτά τα στοιχεία στην πραγματικότητα δεν αποτελεί από μόνο του επαρκή εξήγηση για το ποιος παθαίνει καρκίνο και ποιος όχι. Η θεωρία της ανοσοεπαγρύπνησης λέει ότι για να δημιουργηθεί καρκίνος, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ανασταλεί.
  • Η σχέση άγχους και ασθένειας: Γράφοντας σχεδόν 2000 χρόνια πριν, το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Γαληνός παρατήρησε ότι οι χαρούμενες γυναίκες ήταν λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο από ότι ήταν οι ψυχολογικά καταπονημένες. Ο Χανς Σέλυ στο Πανεπιτήμιο της Πράγας, το 1920 έκανε μια εργασία που δείχνει ότι τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους, ενίσχυσαν την έρευνα του Σέλυ και άρχισαν να αποκαλύπτουν τη φυσιολογική διαδικασία με την οποία οι συναισθηματικές αντιδράσεις στο στρες μπορούν να δημιουργήσουν ευαισθησία του ατόμου στην ασθένεια αυτή.
  • Οι προσδοκίες για τον καρκίνο και η επίδρασή τους στην ανάρρωση: Η ελπίδα είναι σημαντικό στοιχείο επιβίωσης του καρκινοπαθή ενώ η ανημποριά και η απελπισία είναι συχνά πρόδρομοι του καρκίνου. Η ελπίδα που προσπαθεί ο ιατρός να μεταδώσει είναι μια στάση απέναντι στη ζωή. Δεν είναι ζήτημα απλώς φιλοσοφικό αλλά ζήτημα επιβίωσης.
  • Έλεγχος του πόνου: Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η σωματική αλλά και η συναισθηματική κατάσταση του ασθενή.
  • Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου: Η εμπειρία δείχνει ότι οι καρκινοπαθείς είναι ικανοί για πολύ μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα απ’ ότι υποθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία και βοηθά να ξεπεραστεί ο πόνος.
  • Αντιμετώπιση του φόβου της υποτροπής και του θανάτου: Όλοι οι καρκινοπαθείς φοβούνται την υποτροπή. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να ισορροπούμε τις ελπίδες των ασθενών μας για ανάρρωση με μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στην αντιμετώπιση του φόβου της υποτροπής και του θανάτου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς ότι η ψυχολογική αλλαγή που καθιστά πιθανή τη ανάρρωση δεν είναι μια ευθεία ανοδική πορεία, αλλά μια δυναμική πορεία με σκαμπανεβάσματα.
  • Εξατομικευμένη, ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες αντιμετώπιση: Γιατί κάθε άρρωστος με καρκίνο είναι μια ξεχωριστή οντότητα.

O Παθολόγος Ογκολόγος ως σύνδεσμος με τον ασθενή και με τα μέλη της οικογένειας: 
  • Ενθάρρυνση του ασθενούς και της οικογένειας: Συναισθηματική υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν το τραγικό προνόμιο να γνωρίζουν την κακή πρόγνωση της νόσου τους, λόγω της πολιτικής αποκάλυψης των ιατρών. Οπωσδήποτε αυτός ο ρόλος είναι δύσκολος και πρέπει να βιώνεται σε διαπροσωπικό επίπεδο (ο γιατρός και ο θάνατος του άλλου) και όχι απρόσωπα ή ενδοπροσωπικά, ώστε να μην δημιουργείται ψυχική ένταση.
  • Οδηγίες για τον έλεγχο του πόνου και των συμπτωμάτων και οδηγίες για την ρύθμιση εκκρεμοτήτων όταν η οικογένεια έχει δυσκολίες: Εύρεση νοήματος με εστίαση στη ζωή και αποδοχή του θανάτου, βοηθώντας τον ασθενή και την οικογένεια να έρθει αντιμέτωπη και να συμφιλιωθεί με το θάνατο. Αναγνώριση και άμεση αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και έντονης σωματικής κόπωσης στα άτομα που φροντίζουν τον καρκινοπαθή. Τακτική ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά με τη θεραπεία του ασθενούς ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί η φροντίδα στις εκάστοτε απαιτήσεις. Παροχή βοήθειας μέσω της εξερεύνησης ατόμων ή ομάδων που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή και συντονισμός για την σειρά υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών που χρειάζεται ο καρκινοπαθής. Παροχή συνολικής φροντίδας εκτιμώντας πότε είναι ανάγκη για αλλαγές σε αυτό, καθώς η νόσος εξελίσσεται και παρεμβαίνοντας όποτε είναι ανάγκη να ρυθμιστεί κάποια αλλαγή.
  • Διαφύλαξη της ακεραιότητας των ιατρών: Συχνά τα προβλήματα των ασθενών αντανακλούν στο ιατρικό προσωπικό.
  • Εκπαίδευση της υπόλοιπης θεραπευτικής ομάδας: 
Ο παθολόγος ογκολόγος είναι ο κύριος αρμόδιος να εκπαιδεύσει την θεραπευτική ομάδα:
-Στην επικοινωνία, την αναγνώριση και ικανοποίηση των αναγκών του ασθενούς χωρίς να παραβλέπουν τα δικά τους προβλήματα.
-Στην κατ’ οίκον νοσηλεία ώστε να μειώνεται η ανάγκη μετακίνησης του ασθενούς.
-Στην αντιμετώπιση ασθενών τελικού σταδίου με επικέντρωση στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και στις ανακουφιστικές θεραπείες.
Μέσα από τη θεραπευτική ομάδα το προσωπικό μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική και ποιοτική νοσηλεία στους καρκινοπαθείς, αλλά και απαλλάσσεται από τη φόρτιση. Η ύπαρξη ομάδων, κατά κλινικές και η κατάλληλη εκπαίδευσή τους θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ των ειδικοτήτων ογκολόγων, άλλων ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, γιατί όταν όλοι αυτοί λειτουργούν σαν ομάδα τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.
Κατανοούμε λοιπόν ότι ο Παθολόγος Ογκολόγος, εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην ιατρική συμπαράσταση, στην ανθρώπινη φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξη. Οι δυσχέρειες στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν είναι λίγες (η στάση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού λόγω έλλειψης δυναμικού, η εύρεση χώρων όπου θα γίνει η εκπαίδευση και προβλήματα οργάνων και στελέχωσης). Αν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα θα παρέχεται υψηλής ποιότητας νοσηλεία στον ασθενή που θα του επιτρέψει είτε να θεραπευθεί είτε να ζήσει ποιοτικά μέχρι το τέλος όποτε και αν έρθει αυτό.
Ο Μάινστερ Έκαρτ, ένας διορατικός φιλόσοφος του 13ου αιώνα, παρατήρησε ότι «Το κύτταρο πρέπει να σπάσει στα δύο, αν θέλουμε να βγει αυτό που υπάρχει μέσα». Από τότε σε όλα τα ερευνητικά ογκολογικά κέντρα οι επιστήμονες προσπαθούν να σπάσουν το καρκινικό κύτταρο, πιστεύοντας πως ο πυρήνας θα γίνει πιο εκτεθειμένος για να τον μελετήσουν.
Παραφράζοντας τον Μπουσκάλια θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι: εκεί ανάμεσα στα κομμάτια του, πιστεύουμε κι εμείς πως θα βρεθεί ο σύμμαχος στο θάνατο. Η ελπίδα μας στην αυτοδημιουργία. Η δύναμή μας στην συνεκτικότητα. Η μοναδικότητά μας, στο σκοπό. Η ανάταση μέσα από την οικειότητα και τον έρωτα. Και η πηγή για το ξεπέρασμα των αμφιβολιών, των ματαιώσεων και της δυστυχίας μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα να βρεθούν. Η ανακούφιση βρίσκεται στο γεγονός, πως έχει γίνει το πρώτο βήμα. Το κύτταρο έχει ανοίξει και ο πυρήνας είναι εκτεθειμένος…
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ