Αρχική

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τι βοηθάει περισσότερο στη ζωή το IQ ή η συναισθηματική νοημοσύνη


IQ και συναισθηματική νοημοσύνη
Αν και ένα υψηλό IQ μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο στη ζωή ή στην εργασία του, υπάρχουν και άλλα ταλέντα, όπως οι δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπων και επικοινωνίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το κεφάλαιο ενός ατόμου στην καριέρα ή στη ζωή του.
Καθοριστικό ρόλο  για επιτυχία και διάκριση αποτελούν η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, το ενδιαφέρον για το αντικείμενο απασχόλησης, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη και φυσικά ο παράγοντας «τύχη». 
Ειδικά η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος. 
Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας αλλά και των άλλων, να τα χειριζόμαστε αποτελεσματικά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και στην καθημερινότητα μας. Είναι μια δεξιότητα που μπορεί και να καλλιεργηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος.
Τα IQ τεστ δεν μετρούν την ικανότητα που έχει το άτομο για μάθηση, ούτε μας δείχνουν πόσο καλό είναι να έχει κανείς καλή μνήμη ή εάν το άτομο μπορεί να βασιστεί στη μνήμη του σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μετρήσεις IQ δεν δίνουν οποιαδήποτε ένδειξη ως προς τη δυνατότητα ενός προσώπου για ανάπτυξη. Είναι, λοιπόν, λάθος να θεωρηθεί ότι ένας υψηλός δείκτης IQ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την επιτυχία στο σχολείο ή στον πραγματικό κόσμο.
Επειδή λοιπόν, ο δείκτης νοημοσύνης από μόνος του δε μας λέει πολλά για ένα πρόσωπο, πολλές μεγάλες εταιρίες εξετάζουν τώρα τους υποψήφιους υπαλλήλους της μέσω  Κέντρων Αξιολόγησης, όπου χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό διάφορων συμπεριφοριστικών και πρακτικών δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητα ενός υποψηφίου για μια θέση εργασίας.  Οι δοκιμασίες μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο μέρες και να είναι αρκετά κουραστικές.
Ως μέρος των δοκιμών, οι υποψήφιοι πρέπει να συμμετέχουν σε προσομοιώσεις ρόλων, όπου παίρνουν το ρόλο ενός ανωτέρου, ενός συναδέλφου ή ενός πελάτη και απαιτείται από αυτούς να διαπραγματευτούν επαγγελματικά ταξίδια, επιπρόσθετες παροχές ή να επιλύσουν τις διαφωνίες μεταξύ των ομάδων ή να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα με άλλα μέλη μιας ομάδας. Τα παιχνίδια ρόλου μπορούν, επίσης, να λάβουν τη μορφή ενός δύσκολου πελάτη για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. 
Οι παρατηρητές αξιολογούν πόσο καλά ένας υποψήφιος μπορεί να θυμηθεί τις λεπτομέρειες για το όνομα του πελάτη, τις ανάγκες του ή μιας υποτιθέμενης σειράς προϊόντων. 
Διαφορετικοί παρατηρητές κρίνουν έπειτα τη συμπεριφορά τους έχοντας ως κριτήρια την ικανότητα να επιδεικνύουν συναίσθηση ως προς τους άλλους, το ύφος ηγεσίας, την αυτοπειθαρχία, τη δυνατότητα να διεκδικούν και τη δεξιότητα στο να επιλύουν  προβλήματα.
emedi life coaching
by PREDICT



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου