Αρχική

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν μπορείτε να ασκηθείτε;


Τι γίνεται με την υγεία σας αν δεν μπορείτε να ασκηθείτε;
Κανένα πρόβλημα. Η ιριζίνη θα κάνει την διαφορά.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υπόσχεται ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ιριζίνης, θα μας προσφέρει τα οφέλη της άσκησης, χωρίς να ασκούμαστε.
Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε ιριζίνη, από την Ίριδα που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιαφόρος των θεών, δρα και στον ανθρώπινο οργανισμό ως αγγελιαφόρος μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό.
Η  ιριζίνη, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετατρέπει το λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια, σε καφέ το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας.
Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προδιαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη.
Τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα για ασθενείς με διαταραχές που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται.

Γιατί δεν αρέσει στα παιδιά το σχολείο;


Είναι αλήθεια! Στα παιδιά δεν αρέσει το σχολείο
Ας το παραδεχθούμε. Το σχολείο δεν αρέσει στα παιδιά μας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία. Ναι, είναι αλήθεια τα σημερινά σχολεία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών, στις προσδοκίες των γονιών και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας.
Τα σημερινά σχολεία, ως επί το πλείστον, λειτουργούν με εκπαιδευτικούς χωρίς φαντασία, με απομνημόνευση γνώσεων χωρίς ουσία  που σε λίγο καιρό ξεχνιούνται, με κανόνες οπισθοδρομικούς και πεπαλαιωμένους και με εξετάσεις που οδηγούν τα παιδιά μας σε σχολές που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.
Κι αν αναρωτηθούμε για το τι φταίει, η απάντηση είναι ότι φταίει το όλο εκπαιδευτικό σύστημα!
Και τι κάνουμε; Μα φυσικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να  αισθανθούν ελεύθερα,  να πάρουν πρωτοβουλίες και να εμψυχωθούν. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι ηψυχική υγεία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και αναψυχής.
by PREDICT

Ευτυχία για γυναίκες και άντρες


Η ευτυχία μεταφράζεται διαφορετικά για τη γυναίκα και τον άντρα
Δεν είναι δύσκολο να κάνετε μια γυναίκα ευτυχισμένη.
Ο άντρας πρέπει μόνο να είναι:
1. Φίλος
2. Σύντροφος
3. Εραστής
4. Αδελφός
5. Πατέρας
6. Κυρίαρχος
7. Μάγειρας
8. Ηλεκτρολόγος
9. Ξυλουργός
10. Υδραυλικός
11. Μηχανικός
12. Διακοσμητής
13. Στυλίστας
14. Σεξολόγος
15. Γυναικολόγος
16. Ψυχολόγος
17. Να εξαφανίζει τα έντομα
18. Ψυχίατρος
19. Θεραπευτής
20. Καλός ακροατής
21. Οργανωτικός
22. Καλός πατέρας
23. Πολύ καθαρός
24. Συμπονετικός
25. Αθλητικός
26. Θερμός
27. Προσεκτικός
28. Γενναίος
29. Έξυπνος
30. Αστείος
31. Δημιουργικός
32. Τρυφερός
33. Δυνατός
34. Συγκαταβατικός
35. Ανεκτικός
36. Συνετός
37. Φιλόδοξος
38. Ικανός
39. Θαρραλέος
40. Αποφασιστικός
41. Αληθινός
42. Αξιόπιστος
43. Παθιασμένος
44. Ελεήμων 
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑ:
45. Να της κάνει τακτικά κομπλιμέντα
46. Να  αγαπάει τα ψώνια
47. Να είναι έντιμος
48. Να είναι πολύ πλούσιος
 49. Να μην την καταπιέζει
50. Να μην κοιτάζει άλλες
ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ: 
51. Να την προσέχει πολύ, χωρίς να περιμένει ανάλογη προσοχή
52. Να της δίνει χρόνο, ειδικά χρόνο για τον εαυτό της
53. Να της δίνει χώρο, χωρίς ποτέ να ανησυχεί πού πηγαίνει
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
54. Να μην ξεχνάει ποτέ:
* γενέθλια
* επετείους
* το πρόγραμμά της
_______________________
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
1. Απλώς αφήστε τον ήσυχο

Φαντασιώσεις


Η φαντασία ενάντια στην προσδοκία
Αλήθεια ωφελεί να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να φαντασιωνόμαστε πιθανότητες;
Είναι η φαντασία μας ικανή για να πετύχουμε τους στόχους μας;
Οι διάφοροι πνευματικοί δάσκαλοι επιμένουν πως αν βάλουμε κάποιο στόχο στο νου μας και την φαντασία μας, θα τον πετύχουμε!
Η έρευνα αποφάσισε να πειραματιστεί για να αποδείξει αν οι πνευματικοί έχουν δίκιο. Το πείραμα έθεσε στους συμμετέχοντες στην έρευνα, τέσσερις διαφορετικές προκλήσεις τις οποίες όλοι λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Να βρούμε δουλειά ή να βρούμε σύντροφο ή να πάμε καλά στις εξετάσεις ή να πρέπει να κάνουμε κάποια χειρουργική επέμβαση.
Το αντικείμενο της έρευνας ήταν να καταγραφεί κατά πόσο οι συμμετέχοντες φαντασιώνονται θετική εξέλιξη και κατά πόσο όντως περιμένουν να εξελιχθεί θετικά.
Δηλαδή φαντασία vs προσδοκίας.
Οι προσδοκίες φαίνεται πως έχουν να κάνουν καθαρά με τη προηγούμενη εμπειρία του κάθε ατόμου. Αν τα έχετε πάει καλά στις εξετάσεις που έχετε δώσει μέχρι τώρα στη ζωή σας, αναμένετε να συμβεί το ίδιο και στις επόμενες. 
Από την άλλη η φαντασίωση λειτουργεί διαφορετικά. Ελπίζετε ότι θα συμβεί κάτι και αυτό λένε οι ερευνητές μάλλον δε λειτουργεί θετικά. Όπως φάνηκε στην έρευνα όσοι πέρασαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαντασιώνοντας, ότι ναι θα τα πάνε καλά στην πραγματικότητα, είχαν τις χειρότερες επιδόσεις.
Όσοι π.χ. αναζητούσαν εργασία και φαντασιώνονταν ότι θα βρουν αποδείχθηκε, 2 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, ότι είχαν κάνει λιγότερες αιτήσεις για δουλειές, ότι είχαν λιγότερες προσφορές για εργασία και αν τελικώς είχαν βρει δουλειά τους έδιναν χαμηλότερους μισθούς. 
Οι έχοντες πιο προσγειωμένη συμπεριφορά τα είχαν πάει πολύ καλύτερα.
Οι προσδοκίες λένε οι επιστήμονες βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, έχουν βάση.
Η φαντασίωση, όμως, είναι "αέρας κοπανιστός". Αλλά το κυριότερο είναι, ότι όταν αφοσιωνόμαστε στη φαντασίωση, δε δίνουμε καμία σημασία σε πρακτικά ζητήματα, αρνούμαστε να προσέξουμε λεπτομέρειες και δεν προσπαθούμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Άρα χάνουμε ευκαιρίες, χάνουμε ενέργεια και δεν είμαστε συνδεδεμένοι με την σκληρή πραγματικότητα.
Κι επειδή, οι εποχές είναι δύσκολες πια, καλύτερα να προσγειωθούμε και να προσπαθούμε για να πετύχουμε…

Γλαύκωμα


Το γλαύκωμα είναι μια οφθαλμική πάθηση που  προκαλεί βλάβη του οπτικού νεύρου
Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως και στα δύο μάτια με χρονική διαφορά και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 
Το γλαύκωμα, ICD-10 H40-H42 αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και την πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης.  Περίπου 2% των ατόμων άνω των 40 ετών έχει γλαύκωμα. Η συχνότερη μορφή γλαυκώματος με ποσοστό 80% είναιτο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας που στην αρχή εξελίσσεται αργά, χωρίς να δίνει συμπτώματα. Αιτία του τραυματισμού των νευρικών ινών είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.
Το οπτικό νεύρο, όπως είναι γνωστό, μεταφέρει τις εικόνες στον εγκέφαλο. Η διαταραχή της όρασης ξεκινά περιφερικά  και περιορίζει σταδιακά το οπτικό πεδίο του ασθενή, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον ίδιο. Ίσως μόνο αντιληφθεί κάποια σκοτώματα. Γι’ αυτό και το 50% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Έτσι αρχικά φθείρονται οι νευρικές ίνες που είναι υπεύθυνες για την περιφερική όραση. Οι κεντρικές νευρικές ίνες προσβάλλονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Η πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία είναι το κλειδί στο να αποφευχθεί η βλάβη στο οπτικό νεύρο και η τύφλωση από το γλαύκωμα.
Ένα καθαρό υγρό, που καλείται υδατοειδές υγρό, ρέει μέσα και έξω από το μάτι. Το καθαρό υδατοειδές υγρό, ρέει σταθερά στο εσωτερικό του οφθαλμού. Εάν η αποχετευτική γωνία του ματιού αποφραχθεί το υγρό δεν μπορεί να διοχετευθεί έξω από το μάτι. Εάν ο αποχετευτικός αγωγός αποφραχθεί το ύδωρ συγκεντρώνεται στην κοιλότητα και η πίεση ανεβαίνει. Εάν η αποχετευτική γωνία αποφραχθεί, η πίεση του υγρού μέσα στο εσωτερικό του ματιού θα αυξηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του οπτικού νεύρου.

Το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
Αποτελεί τη πιο συχνή μορφή γλαυκώματος. Είναι αποτέλεσμα του φαινομένου τηςγήρανσης. Η αποχετευτική οδός, ή αποχετευτική γωνία του ματιού, γίνεται λιγότερο επαρκής με το πέρασμα του χρόνου και η πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού αυξάνει σταδιακά.Εάν αυτή η αυξημένη πίεση καταλήξει σε βλάβη του οπτικού νεύρου, είναι γνωστήως χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Πάνω από 90% του γλαυκώματος των ενηλίκων έχουν αυτού του είδους το γλαύκωμα. Το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση με τόσο σταδιακό και ανώδυνο τρόπο. Ένας στους έξι ασθενείς με γλαύκωμα, έχει φυσιολογική πίεση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η εξέταση  με λεπτομέρεια και με κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για έγκαιρη διάγνωση, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
Μερικές φορές η αποχετευτική γωνία του ματιού μπορεί να αποφραχθεί εντελώς. Στον οφθαλμό, η ίριδα μπορεί να κλείσει εντελώς την αποχετευτική γωνία.Όταν η ενδοφθάλμια πίεση ανεβαίνει γρήγορα τότε η κατάσταση καλείται οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Θολερή όραση
  • Σημαντικό οφθαλμικό άλγος
  • Πονοκέφαλο
  • Δακτύλιους ουρανίου τόξου γύρω από τις πηγές φωτός
  • Ναυτία και εμέτους
Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως από έναν οφθαλμίατρο, το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Μία πιο σταδιακή και ανώδυνη απόφραξη της γωνίας καλείται χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής.

Ανίχνευση του γλαυκώματος
Η συχνή εξέταση των ματιών από έναν οφθαλμίατρο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανίχνευσης του γλαυκώματος.
Κατά την εξέταση, ο ιατρός:
  • μετρά την ενδοφθάλμια πίεση (τονομέτρηση)
  • ερευνά την αποχετευτική γωνία του ματιού σας (γωνιοσκόπηση)
  • αξιολογεί κάθε βλάβη του οπτικού νεύρου (οφθαλμοσκόπηση)
  • ελέγχει το οπτικό πεδίο του κάθε οφθαλμού (περιμετρία)
Ορισμένες από αυτές τις δοκιμασίες μπορεί να μην είναι απαραίτητες για κάθε άτομο. Μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν οι  εξετάσεις σε τακτική βάση, για να καθοριστεί εάν η βλάβη από το γλαύκωμα αυξάνει με τον καιρό.
Τον τελευταίο χρόνο η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει αντικειμενικές εξετάσεις για γλαύκωμα. Το HRT III χρησιμοποιείται για το screening, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της σωστής θεραπείας του γλαυκώματος. Πρόκειται για τεχνολογία που βασίζεται σε λέιζερ και ηλεκτρονικό υπολογιστή και εύκολα απεικονίζει αντικειμενικά το οπτικό νεύρο.

Παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα
Η υψηλή πίεση καθαυτή δε σημαίνει ότι έχετε γλαύκωμα.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
  • την ηλικία
  • την κοντινή όραση
  • την αφρικανική καταγωγή
  • οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος
  • Προηγούμενους τραυματισμούς στο μάτι
  • Ιστορικό σοβαρής αναιμίας ή καταπληξίας (shock)
Ο οφθαλμίατρός  θα λάβει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες προτού αποφασίσει εάν χρειάζεται θεραπεία για το γλαύκωμα ή απλή παρακολούθηση.

Αντιμετώπιση γλαυκώματος
Κατά κανόνα, η βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Οφθαλμικές σταγόνες, χάπια, και λέιζερ ή χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση περαιτέρω βλάβης.
Με κάθε τύπο γλαυκώματος, οι περιοδικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή της απώλειας της οράσεως.

 
Φαρμακευτική θεραπεία
Το γλαύκωμα συνήθως ελέγχεται με οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, μερικές φορές σε συνδυασμό με χάπια. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση είτε καθυστερώντας την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού στο εσωτερικό του ματιού, είτε βελτιώνοντας τη ροή από την αποχετευτική γωνία.

Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να τα λαμβάνονται τακτικά και σε συνεχή βάση.
Είναι, επίσης, σημαντικό να γίνει ενημέρωση του  ιατρού για τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής γιατί μερικά αντενδείκνυνται σε γλαύκωμα.
Τα φάρμακα του γλαυκώματος μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Μερικές οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν:
  • ένα αίσθημα τσιμπήματος
  • κόκκινα μάτια
  • θολερή όραση
  • πονοκεφάλους
  • αλλαγές στον παλμό, στον καρδιακό χτύπο ή στην αναπνοή
Τα χάπια μερικές φορές προκαλούν:
  • «Μυρμήγκιασμα» των δακτύλων του χεριού ή του ποδιού
  • Λήθαργο
  • Ανορεξία
  • Ανωμαλίες στο γαστρεντερικό
  • Νεφρικούς λίθους
  • Αναιμία ή αιμορραγική διάθεση
Τα φάρμακα για το γλαύκωμα
  • Αναλόγα προσταγλανδίνης, όπως λατανοπρόστη (Xalatan), βιματοπρόστη (Lumigan) και τραβοπρόστη (Travatan) τα οποία προκαλούν την αύξηση της εκροής του υδατοειδούς υγρού. Η βιματοπρόστη αυξάνει, επίσης, την εκροή .
  • Ανταγωνιστές βήτα-αδρενεργικών υποδοχέων, όπως τιμολόλη , λεβοβουνολόλη (Betagan) και βηταξολόλη, μειώνουν την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού από το ακτινωτό σώμα.
  • Α2-αδρενεργικοί αγωνιστές, όπως brimonidine (Alphagan) και απρακλονιδίνη που έχουν διπλό μηχανισμό, μείωση της παραγωγής υδατοειδούς υγρού και αύξηση της εκροής.
  • Λιγότερο εκλεκτικοί αγωνιστές α, όπως η επινεφρίνη, μειώνουν την παραγωγή υδατοειδούς υγρού μέσω αγγειοσυστολής των αιμοφόρων αγγείων στο ακτινωτό σώμα, και είναι χρήσιμοι μόνο σε γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Το μυδριατικό αποτέλεσμα της επινεφρίνης, την καθιστά ακατάλληλη για το γλαύκωμα κλειστής - γωνίας, λόγω περαιτέρω στένωσης της εκροής ( δηλ. περαιτέρω μείωση της απορρόφησης του υδατοειδούς υγρού.
  • Παράγοντες μύσης (παρασυμπαθομιμητικά) , όπως η πιλοκαρπίνη, που προκαλούν συστολή του ακτινωτού μυός και άνοιγμα του δοκιδωτού δικτύου, επιτρέποντας την αυξημένη εκροή του υδατοειδούς υγρού.
  • Η Echothiophate, ένας αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης, χρησιμοποιείται σε χρόνιο γλαύκωμα.
  • Αναστολείς καρβονικής ανυδράσης, όπως Η δορζολαμίδη (Trusopt), βρινζολαμίδη (Azopt) και Η ακεταζολαμίδη (Diamox), μειώνουν την παραγωγή  υδατοειδούς υγρού από την αναστολή της καρβονικής ανυδράσης στο ακτινωτό σώμα.
  • Η φυσοστιγμίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του γλαυκώματος.
  • Η μαριχουάνα βρέθηκε, στις αρχές του 1970, ότι μειώνει την πίεση στα μάτια.

Οι θεραπείες με λέιζερ
Οι θεραπείες με επεμβάσεις λέιζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικές για διαφορετικούς τύπους γλαυκώματος:
Σε γλαύκωμα ανοικτής γωνίας θεραπεύεται καθαυτή η αποχέτευση. Το λέιζερ χρησιμοποιείται για να διευρύνει το αποχετευτικό άνοιγμα (γωνιοπλαστική) και να βοηθήσει στον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πιέσεως.
Σε γλαύκωμα κλειστής γωνίας, το λέιζερ δημιουργεί ένα άνοιγμα στην ίριδα (ιριδεκτομή) για να βελτιώσει την ροή του υδατοειδούς υγρού στην αποχετευτική οδό.

Επεμβατική χειρουργική
Όταν η επεμβατική χειρουργική χρειαστεί για τον έλεγχο του γλαυκώματος, χρησιμοποιούνται μικροχειρουργικά εργαλεία για να σχηματιστεί  ένας νέος αποχετευτικός πόρος ώστε το υδατοειδές υγρό να εγκαταλείψει το μάτι. Ο νέος πόρος βοηθά στη μείωση της πιέσεως.

Παρά το γεγονός ότι οι σοβαρές επιπλοκές της μοντέρνας χειρουργικής του γλαυκώματος είναι σπάνιες, αυτές μπορεί να συμβούν, όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση.

Παρακολούθηση
Η θεραπεία του γλαυκώματος απαιτεί  συνεργασία μεταξύ ασθενούς και γιατρού.
Οι συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της μη απαραίτητης απώλειας της όρασης. Θα πρέπει να γίνεται εξέταση:
Κάθε 3-5 χρόνια
  • Σε άτομα 39 χρονών και άνω
Κάθε 1-2 χρόνια
  • εάν υπάρχει γλαύκωμα σε κάποιο μέλος της οικογένειας
  • σε Αφρικανική καταγωγή
  • σε σοβαρό τραυματισμό του οφθαλμού στο παρελθόν
  • σε λήψη  στεροειδών σκευασμάτων
by PREDICT

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την χοληστερίνη
Χοληστερίνη και διατροφή
-Τα κόκκινα κρέατα είναι πλουσιότερα σε λιπαρές ουσίες από τα άσπρα κρέατα
-Τα μήλα με την πηκτίνη και το γιαούρτι με το γάλακτικό οξύ μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη
-Σύμφωνα με την καρδιολογική εταιρεία 4 αυγά την εβδομάδα δεν αυξάνουν την χολήστερίνη
-Τα εντόσθια, οι συκωταριές και τα κεφαλάκια είναι πλούσια σε χοληστερίνη, γι' αυτό μόνο κατ' εξαίρεση πρέπει να φτάνουν στο πιάτο μας
-Τα διάφορα είδη λαδιού δίνουν στον οργανισμό την ίδια ποσότητα λιπιδίων 1gr λάδι =1gr λιπιδίων. Η διαφορά συνίσταται στη φύση των λιπαρών οξέων που υπάρχουν στη σύνθεσή τους
-Το βούτυρο δεν είναι πιο παχύ από το λάδι 1gr βούτυρο= 0,82gr λιπιδίων. Όμως, περιέχει το βούτυρο κορεσμένα λίπη που δεν πρέπει να καταναλώνουμε
-Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βούτυρο και την μαργαρίνη παρόλο που περιέχουν την ίδια ποσότητα λιπιδίων. Το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης με κορεσμένα ανεπιθύμητα λιπίδια, ενώ η μαργαρίνη περιέχει φυτικό λίπος με ακόρεστα επιθυμητά λιπίδια
-Οι μαργαρίνες που πρέπει να καταναλώνουμε είναι αυτές που περιέχουν πάνω από 30% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι οι μαλακές
-Η κρέμα γάλακτος περιέχει λίγα λιπίδια 1gr κρέμα γάλακτος=0,30 λιπίδια, αλλά αυτά είναι ζωικής προέλευσης ανεπιθύμητα κορεσμένα
-Οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα, ινδική καρύδα) έχουν πολλά λιπαρά αλλά επιθυμητά πολυακόρεστα. Όμως παχαίνουν
-Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τελείως τα λίπη από τη διατροφή ο οργανισμός φτιάχνει ο ίδιος χοληστερίνη όταν λείπουν παντελώς ορισμένες λιπαρές ουσίες. Επίσης, τα κορεσμένα λίπη συχνά είναι κρυμμένα στην τροφή. Γι' αυτό παρατηρείται το φαινόμενο ενώ δεν τρώμε καθόλου λιπαρές ουσίες η χοληστερίνη ανεβαίνει ή δεν πέφτει
-Όταν κάποιος με υπερχοληστερολαιμία παραβαίνει τη δίαιτα υπάρχει φόβος, γιατί η μία ατασταλία φέρνει την άλλη εξουδετερώνοντας το όφελος που είχε κερδιθεί με τη δίαιτα
-Ακόμη και όταν τρώμε σε εστιατόριο μπορούμε να κάνουμε δίαιτα παραγγέλνοντας ωμά σαλατικά και ψάρι (οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα υγιεινές), κοτόπουλο χωρίς σάλτσες και σορμπέ φρούτων
-Το πρωινό είναι απαραίτητο, γιατί η πρόσληψη θερμίδων και λιπιδίων πρέπει να καταμερίζεται σε πολλά γεύματα, δεδομένου ότι και η πέψη καίει θερμίδες. Άρα, όσο περισσότερα γεύματα μικρά έχουμε τόσο αποφεύγεται η συσσώρευση και η αποθήκευση λίπους
-Τα light προϊόντα είναι υποθερμιδικά, αλλά δεν ρίχνουν την χοληστερίνη γιατί η ποιότητα των λιπαρών οξέων που έχουν είναι ίδια
-Ακόμη και οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, γιατί τη συνθέτει μόνος ο οργανισμός
-Αν υπάρχει υπερβολικός περιορισμός λιπών μπορεί να υπάρξει έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών
-Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική και τότε σε νεαρότατη ηλικία θα παρουσιάσουν αρτηριακές βλάβες. Συνήθως, όμως οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες
-Η υπερχοληστερολαιμία όταν είναι σοβαρή εναποτίθεται εκτός από τις αρτηρίες και μέσα στα μάτια, στα βλέφαρα και στον κερατοειδή χιτώνα
-Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την υπερχοληστερολαιμία. Συχνά, ωστόσο, ο λανθασμένος τρόπος διατροφής των παχύσαρκων προκαλεί υπερχοληστερολαιμία. Κατά κανόνα, η δίαιτα αδυνατίσματος στην οποία υποβάλλονται οι παχύσαρκοι αρκεί για να ρίξει και την τιμή της χοληστερίνης τους
-Για μείωση της χοληστερόλης απαραίτητη είναι η δίαιτα υπεχοληστερολαιμίας. Αν παρά τη δίαιτα τα επίπεδα χοληστερόλης είναι αυξημένα τότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στι γιατρό του για θεραπεία
-Αν ένα άτομο είναι αδύνατο κι έχει αυξημένη χοληστερόλη τότε πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη χοληστερόλης και αυξημένη πρόσληψη λιπών που μειώνουν την τιμή της χοληστερόλης
-Τα σπορ ρίχνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Τα σπορ πρέπει να είναι αντοχής όπως τζόγκινγκ, ποδήλατο και να γίνονται κάμποσες ώρες την εβδομάδα
-Γενικά η αλλαγή συνηθειών διατροφής, η φυσική άσκηση, η διόρθωση της αρτηριακής υπέρτασης, η διακοπή καπνίσματος και η φαρμακευτική αγωγή όταν είναι απαραίτητη, είναι τα προληπτικά μέτρα για ν' αποφευχθεί ένα αγγειακό επεισόδιο είκοσι ή τριάντα χρόνια αργότερα
-Η διαπίστωση υπερχοληστερολαιμίας πρέπει να οδηγεί σε οριστική μεταβολή των μέχρι τότε συνηθειών διατροφής του ατόμου
-Και να θυμόμαστε ότι τα λίπη είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού κι επομένως ακόμη και η δίαιτα που στοχεύει στην υπερχοληστερολαιμία πρέπει να του εξασφαλίσει διάφορες κατηγορίες λιπών, τόσο ζωικών, όσο και φυτικών...

Πληροφορίες για την χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μεμβράνης των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών: μόρια που μεταφέρουν τη πληροφορία στο νευρικό σύστημα), μεγάλου αριθμού ορμονών, ως καύσιμο για τον καρδιάκό μυ κ.ά.
Χαμηλά επίπεδα χολήστερίνης στον οργανισμό μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του: σεξουαλικές δυσλειτουργίες, περισσότερο στρες, λιγότερη ενέργεια.
Ας δούμε ποια είναι η σχέση της χοληστερίνης με την βλάβη στα αγγεία και την αθηρωμάτωση. Είναι γνωστό ότι όταν προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα ενός αγγείου, τότε η χοληστερίνη προσκολλάται σ' αυτό για να επικαλύψει τη βλάβη, έτσι δημιουργείται μια αθηρωματική πλάκα. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τον Brown-Goldstein στο Νόμπελ ιατρικής το 1985. Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που κλείνουν αρτηρίες, αλλά ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση που υποστούν βλάβη τα αγγεία μας (από ιώσεις, κάπνισμα, τοξικές ουσίες κ.α.).
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα σε μορφή μεγάλων (καλά) και μικρών (κακών) μορίων. Τα μικρά μόρια διεισδύουν πιο εύκολα και επικάθονται στο τοίχωμα των αγγείων, ενώ τα μεγάλα μεταφέρονται στο αίμα χωρίς να επικάθονται στα τοιχώματα. Κανένα φάρμακο δεν επιδρά στο μέγεθος αυτών των μορίων.
Δύο μεγάλοι επιστήμονες ο Linus Pauling (2 βραβεία Νόμπελ) και ο συνεργάτης του ερευνητής Matthias Rath ισχυρίζονται ότι οι βλάβες στα αγγεία μας προκαλούνται κυρίως λόγω έλλειψης βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Παρόλο που η λήψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική η αλλοίωση λόγω επεξεργασίας των τροφών τις στερεί από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το σύγχρονο τοξικό περιβάλλον αυξάνει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πρόσληψη μέσα από τις τροφές. Η ελάχιστη ημερήσια δόση για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού είναι 1000 mg. Φανταστείτε ότι ένα πορτοκάλι περιέχει 55 mg, αν βέβαια το φάμε με τη φλούδα και τα κουκούτσια, μέσα σε λίγες ημέρες αφού κοπεί από το δέντρο.
Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αρκετή C και αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων. Σε αυτό το σημείο το σώμα δίνει εντολή στο συκώτι να παράγει παραπάνω χοληστερίνη, έτσι ώστε να επιδιορθώσει, έστω και επιφανειακά, τη βλάβη. Αν οι βλάβες βέβαια είναι πάρα πολλές και η χοληστερίνη που επικάθεται σε αυτές το ίδιο, τότε τα αγγεία αποφράσσονται και έχουμε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.λπ.
Η λύση είναι να χορηγήσουμε βιταμίνη C και αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη. Αυτό έχει αποδειχθεί με μελέτες που δείχνουν ότι μετά από χορήγηση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και το πάχος της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Αν, λοιπόν, αντί να αυξήσουμε τη χορήγηση βιταμίνης C χορηγήσουμε υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία σταματάνε την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ, τότε επιδεινώνουμε την εικόνα και σταματάμε και τον 2ο μηχανισμό άμυνας.
Για να φέρετε την χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να:
•Καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως βιταμίνη C
•Μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά, πατάτες)
•Ασκήστε καθημερινά
•Αυξήσετε τα ω-3 λιπαρά οξέα

Γενικές οδηγίες για την χοληστερίνη
1. Περιορίστε την ποσότητα τροφών που καταναλώνετε.
2. Στη μαγειρική παρασκευή των ζωικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, πουλερικά) μη χρησιμοποιείτε πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα βούτυρα, σπορέλαια και μαργαρίνες.
3. Καταργήστε από τα γεύματα της ημέρας τα αλλαντικά, τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα και κάθε είδους snack (πατατάκια, γαριδάκια, ξηροί καρποί κ.λπ.).

Θεραπευτική Αγωγή
1. Πολύ υψηλή χοληστερίνη
Επιβάλλεται πόση μόνο νερού και κανενός άλλου ποτού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλώνουμε μαλακά βρασμένα λαχανικά για κάλυψη αναγκών χορτασμού, επειδή θέμα ισοζύγιου ενέργειας δεν τίθεται. Συνεχίζοντας την κατανάλωση νερού -που πρέπει να υπερβαίνει σε όγκο τα τρία λίτρα- και τα γεύματα με αλάδωτα βρασμένα λαχανικά, προσθέτουμε χυμό λεμονιού μέσα στο νερό και νωπά φρούτα, χαμηλά σε γλυκόζη (γκρέιπφρουτ), στα γεύματα. Παράλληλα με το νερό προσθέτουμε στη διατροφή μας τσάι αραιό με λεμόνι και αφέψημα βοτάνων (αρωματικών κυρίως), ώστε να κερδίσουμε ιχνοστοιχεία (κοβάλτιο) που θα βοηθήσουν ισχυρά ενζυματικά το συκώτι στην απολιπωτική δράση κατά των περιττών λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.
2. Όταν οι τιμές των λιπιδίων έχουν έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα
Εφόσον το εργαστήριο πιστοποιήσει τη μείωση των ολικών λιπιδίων, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προσθέτουμε στη διατροφή κομπόστες νωπών φρούτων δίχως ζάχαρη, βραστή πατάτα ή ρύζι και φρυγανιές, και συντηρούμε διαιτητικά με τους ταχυφλεγείς αυτούς υδατάνθρακες επί δύο, το ελάχιστο, 24ωρα. Η απολίπωση του αίματος στο τέλος της εβδομάδας είναι σαφέστατη.
3. Για συντήρηση
Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, επιβάλλεται να μπείτε σε έναν τρόπο διαιτητικής ζωής, τέτοιον ώστε παράλληλα με την απολίπωση του αίματος να χάνετε σωματικό βάρος, ακολουθώντας για πέντε εβδομάδες στερητική δίαιτα ως προς τις ζωικές πρωτεΐνες στο σχήμα που ακολουθεί:
Πρωινό: 1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι βοτάνων) με λεμόνι + 2 μικρές (κοινές) φρυγανιές + 150γρ. χυμό πορτοκάλι ή 2 ώριμα νωπά φρούτα εποχής.
10.30 π.μ.: 1 μικρή (κοινή) φρυγανιά + 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150γρ. νωπό χυμό γκρέιπ φρουτ.
μεσημεριανό και δείπνο: βραστή σαλάτα (δίχως λάδι) ή παρασκεύασμα λαχανικών (φασολάκια, αρακάς, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρα) με νωπή ντομάτα (δίχως λάδι) και κρεμμύδι + πολλά μυριστικά (μαϊντανός, άνηθο, δυόσμο, σέλινο, ρίγανη κ.λπ.) + 150-200γρ. καθαρισμένη πατάτα (στη σαλάτα ή στο παρασκεύασμα) ή ρύζι (1 φλιτζανάκι του καφέ ωμό) σκέτο πιλάφι ή σε λαχανικό παρασκεύασμα (πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο) + 2 κοινά φρυγανάκια + κομπόστα νωπών φρούτων δίχως ζάχαρη.
4.30 - 5.30 μ.μ.: 1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι) βοτάνων δίχως ζάχαρη και 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150γρ. νωπό γκρέιπ-φρουτ + 1 κοινή φρυγανιά.
Πριν από τον ύπνο και εφόσον από το τελευταίο γεύμα μεσολαβεί χρόνος δύο τουλάχιστον ωρών: 150γρ. νωπό χυμό πορτοκαλιού ή ψυχρή κομπόστα (οι καρποί δεν βράζονται, μόνο μουσκεύουν στο νερό) από τρία ξερά
Η καλή χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί, επίσης, με την κατάλληλη δίαιτα και τη σωματική άσκηση κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με κάθε κύριο γεύμα.

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την χοληστερίνη
Προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής φυσικά συμπληρώματα:
-ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα), το οποίο με τα απαραίτητα λίπη που περιέχει παρουσιάζει θετική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό, ενώ στην υψηλή κατανάλωση ιχθυελαίων πιστεύεται ότι οφείλεται το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό περιστατικών καρδιόπαθειας που παρατηρείται στους Εσκιμώους.
-ΧΡΩΜΙΟ, το οποίο θεωρείται πως βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
-ΣΚΟΡΔΟ, που βοηθά στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα και πιστεύεται ότι έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
-ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΡΔΑΜΟΥ, λαμβάνεται εσωτερικά, σε ποσότητα 25 ml, προ ύπνου.
-ΜΑΓΝΗΣΙΟ, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει την ικανότητα (κυρίως, όταν συνδυάζεται με ασβέστιο) να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού με τρόπο ηπιότερο και περισσότερο ελεγχόμενο σε σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται κατά της χοληστερόλης (στατίνες), τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα των LDL λιποπρωτεϊνών γρήγορα και με μεγάλη οξύτητα.

 Βότανα για την χοληστερίνη
-ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis), το οποίο παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
-ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (Cardus marianus), το οποίο θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
-Άγρια αγκινάρα (Cynara scolymus), φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή Αγκάθι της Παναγιάς).

Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και παρασκευή των κατάλληλων τροφών
-Περιορίστε την ποσότητα της τροφής, ώστε να φτάσετε ή να πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο ιδανικό σας βάρος, διότι η παχυσαρκία είναι μια από τις συχνότερες αιτίες υπερχοληστερολαιμίας.
-Περιορίστε την ποσότητα των λιπών της διατροφής σας στο 30% περίπου της συνολικής ενέργειας. Δηλ. αν παίρνουμε τη μέρα 2000 θερμίδες, το 30% είναι 600 θερμίδες. Επειδή το κάθε γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, διαιρούμε το 600 με το 9 και έχουμε ημερήσια κατανάλωση λίπους περίπου 65 γρ. Προσοχή όμως Μεγάλη σημασία έχει το είδος του λίπους που θα καταναλώσουμε.
Οι ιδανικές αναλογίες είναι: Το 50% του συνόλου των λιπών να είναι μονοακόρεστα λίπη (δηλ ελαιόλαδο), το 25% πολυακόρεστα λίπη (δηλ σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο) και μόνο το υπόλοιπο 25% κορεσμένα λίπη (συνήθως τροφές ζωικής προελεύσεως όπως κρέας και γάλακτοκομικά προϊόντα).
-Περιορίστε τις τροφές που έχουν πολλή χοληστερόλη. Τέτοιες είναι βασικά το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα γάλακτοκομικά προϊόντα από πλήρες γάλα.
-Αγοράζετε άπαχα μέρη κρέατος. Αφαιρέστε τα λίπη πριν το μαγείρεμα, και στραγγίξατε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε πριν το σερβίρισμα (χρησιμοποιείστε, χαρτοπετσέτες εάν είναι αναγκαίο). Αναπτύξτε τη συνήθεια να τρώτε περισσότερα ψάρια (όχι θαλασσινά) και πουλερικά (αφαιρέστε την πέτσα πριν το μαγείρεμα).
-Αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν βούτυρο, όπως πλήρες γάλα, βούτυρο γάλακτος. Αναζητείστε με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλα, τυριά και γιαούρτι. Όταν ψωνίζετε να θυμόσαστε ότι υπάρχει το κρυμμένο λίπος σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα γλυκά, οι πίττες, οι πάστες και τα μπισκότα.
-Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για σας, όπως, επίσης, το ψωμί, τα σιτηρά, τα ζυμαρικά και το ρύζι.
-Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ είναι επίσης καλό. Πολλές τροφές μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς λίπος σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
-Εάν χρειάζεται να τηγανίσετε χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο.
-Το επιπλέον λίπος στις σούπες μπορεί να αφαιρεθεί ψύχοντάς το στο ψυγείο για μερικές ώρες και απομακρύνοντας το πηγμένο λίπος της επιφάνειας.
-Αποφεύγετε τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές, όπως αυτές που περιέχουν πολλά λίπη.
-Εάν τα τριγλυκερίδια είναι πάνω από 250 mg/dl, χρειάζεται χάσιμο βάρους, δίαιτα πτωχή σε λιπαρά (10% λιπαρά), άσκηση και αποφυγή αλκοόλ. Εάν είναι πάνω από 1000 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παγκρεατίτιδας.
-Είναι από χρόνια γνωστό ότι όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα που οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης μειώνει όχι μόνο την «κακή» αλλά και την «καλή» χοληστερίνη, μειώνοντας έτσι τη θετική επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η μείωση της «κακής» χοληστερίνης στην υγεία.
-Ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης όχι μόνο μειώνει την «κακή» χοληστερίνη πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι από μόνη της η δίαιτα, αλλά και ίσως σπουδαιότερο ακόμη διατηρεί ή και αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη, μεγιστοποιώντας έτσι το θετικό αποτέλεσμα.

Χοληστερίνη και οστρακοειδή
Ένα από τα δημοφιλή τρόφιμα που είναι και πρωταγωνιστές στα νηστίσιμα τραπέζια είναι τα οστρακοειδή. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι 100γρ οστρακοειδή την ημέρα χαρίζουν στον οργανισμό ωφέλιμες ουσίες που αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, ενώ η ίδια ποσότητα είναι ιδανική και για το καρδιαγγειακό σύστημα, παρόλο που για αιώνες τα στρείδια θεωρούνταν αφροδισιακά.
Η φήμη ότι τα οστρακοειδή - κυρίως τα στρείδια, τα μύδια και τα καβούρια - είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν είναι εχθροί του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά, στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν επίσης, μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 που προλαμβάνουν τους επικίνδυνους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύουν την καρδιά και είναι ευεργετικά σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τις αλλεργίες, τους πονοκεφάλους, την ψωρίαση και τον καρκίνο. Συγκεκριμένα έρευνες έδειξαν ότι τα στρείδια, τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 9%.
Τα μύδια μειώνουν και τα τριγλυκερίδια κατά 61%, τα στρείδια κατά 51% και τα καβούρια κατά 23%.
Οι γαρίδες και η σουπιά δεν μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά, αντίθετα με ότι πιστεύαμε, ούτε και την ανεβάζουν.
Τα οστρακοειδή καθώς και άλλα θαλασσινά, όπως λέει και η παράδοση, πράγματι αυξάνουν την πνευματική ενέργεια, βελτιώνουν αισθητά τη διάθεση και αυξάνουν τη πνευματική απόδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος την μετατρέπει σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, δύο χημικά που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική διαύγεια.
Προσοχή, όμως στις υπερβολές. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οστρακοειδή, όπως όλα τα τρόφιμα έχουν και αυτά τις θερμίδες τους, οπότε δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε πάνω στο τραπέζι και να μην συνειδητοποιούμε το πόσο τρώμε. Πολλοί παραπονιούνται την περίοδο αυτή ότι δεν χορταίνουν με τα θαλασσινά όπως με μία μπριζόλα και γι΄ αυτό τα συνοδεύουν με αρκετή ποσότητα από ψωμί, πατάτες ή μακαρόνια και φτάνουν μετά το Πάσχα να έχουν πάρει κιλά. Επίσης, σχετικά με αυτά που προαναφέραμε, μην νομίζετε ότι μεγαλύτερη δόση από 120γρ θα σας προσφέρει επιπρόσθετη πνευματικά ενέργεια. Η τυροσίνη δημιουργεί τα χημικά αύξησης της ενέργειας μόνο όταν είναι απαραίτητα, δηλαδή, όταν ο εγκέφαλος τα χρησιμοποιεί ήδη. Τα οστρακοειδή είναι ικανά να διατηρούν την λειτουργία του εγκεφάλου σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά δεν μπορούν να τον κάνουν να ξεπεράσει τις δυνατότητές του!

Προδιαθεσικοί παράγοντες για στεφανιαία νόσο
Τέλος, ας γνωρίσουμε ποιοί άλλοι εκτός από την υψηλή χοληστερίνη, όταν υπάρχουν βλάβες τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για στεφανιαία νόσο:
Προδιαθεσικοί παράγοντες ονομάζονται όλοι αυτοί οι παράγοντες που ο καθένας σε κάποιο ποσοστό ευθύνεται για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, ή που από τη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και έπειτα επιβαρύνουν την εξέλιξη και την πρόγνωση της.
•Υψηλή τιμή χοληστερίνης (200 mg/dl) ή της LDL χοληστερίνης (κακής χοληστερίνης). Οι φυσιολογικές τιμές της LDL είναι 160mg/dl για άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο ή με λιγότερους από 2 παράγοντες κινδύνου, 130mg/dl όταν υπάρχουν περισσότεροι από 2 παράγοντες κινδύνου και 100mg/dl όταν υπάρχει ιστορικό στεφανιαίας νόσου (στηθάγχη ή έμφραγμα).
•Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων (200mg/dl). Ο τρόπος μείωσης αυτών των λιπιδίων είναι κυρίως η αλλαγή στη δίαιτα (τροφές χαμηλές σε λιπαρά, αποφυγή τηγανιτών, προτίμηση βραστών ή ψητών κρεατικών και περισσότερο λαχανικών). Τέλος υπάρχουν και πολλά «υπολιπιδαιμικά» φάρμακα τα οποία σε συνδυασμό με δίαιτα επαναφέρουν στο φυσιολογικό της τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
•Υψηλή τιμή λιποπρωτεϊνης α δηλαδή Lp(a) (30mg/dl). Η λιποπρωτεϊνη αυτή δυστυχώς δεν μειώνεται με τα διάφορα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Χρειάζεται αλλαγή της δίαιτας, άσκηση και ίσως βοηθούν ορισμένα φάρμακα όπως το νικοτινικό οξύ και τα οιστρογόνα, των οποίων όμως είναι πολλές και οι παρενέργειες.
•Χαμηλή τιμή της HDL (καλής) χοληστερίνης 35mg/dl. Η HDL δεν αυξάνεται με φάρμακα, παρα μόνον με σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και απώλεια σωματικού βάρους κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με κάθε κύριο γεύμα.
•Κάπνισμα. Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους 3 βασικότερους παράγοντες κινδύνου, ακόμη και εάν πρόκειται για παθητικό κάπνισμα. Οι ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μας με το κάπνισμα αφ' ενός επιδρούν άμεσα στα αγγεία, αφ'ετέρου αυξάνουν, την πηκτικότητα του αίματος και μειώνουν την καλή χοληστερίνη προκαλώντας έτσι έμμεσα περαιτέρω βλάβη στην καρδιά και τα αγγεία. Πρέπει δε να τονίσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο αριθμός των τσιγάρων ημερησίως και λιγότερο η περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη.
•Υπέρταση. Άλλος ένας σπουδαίος παράγοντας κινδύνου. Θεωρούνται παθολογικές οι τιμές της συστολικής (μεγάλης) πίεσης 140mmHg (14) και οι τιμές της διαστολικής πίεσης (μικρής) 85mmHg (8,5).
•Παχυσαρκία
•Σακχαρώδης διαβήτης. Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει όλα τα αγγεία του σώματος και ιδίως τα στεφανιαία της καρδιάς.
•Κληρονομικότητα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένα άτομο του οποίου κάποιος από τους γονείς πέρασε έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 70, έχει 2,2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για να πάθει έμφραγμα.
•Ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 45 θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ οι γυναίκες μπαίνουν σε αυτή την ομάδα με 10 χρόνια διαφορά (άνω των 55) δηλαδή μετά την εμμηνόπαυση.
•Έλλειψη σωματικής άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει το βάρος του σώματος, την πίεση και την χοληστερίνη.
•Άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, που μετρώνται στο αίμα κυρίως, και σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο (ινωδογόνο, ομοκυστείνη, ουρικό οξύ).
Τέλος, σπουδαίας σημασίας είναι το stress ιδιαίτερα σε «αγχώδεις» προσωπικότητες...
www.emedi.gr

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα



Τι είναι το test αίματος για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μπροστά από την τραχεία, ο οποίος παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό.
Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα (ΑΘΑ) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό.
Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας γίνεται υπερδραστήριος και προκαλεί συμπτώματα, όπως ακούσια απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, τρόμο, άγχος, αϋπνία και κούραση.
Αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός μειώνει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους, κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, απώλεια μαλλιών, ξηρό δέρμα και δυσκοιλιότητα.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς (νόσος Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, πρωτοπαθές μυξοίδημα και θυρεοειδίτιδα μετά από τοκετό) χαρακτηρίζονται από την παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Αυτά αντιδρούν με τρία αντιγόνα του αδένα, την θυρεοσφαιρίνη (thyroglobulin, TG), τη θυρεοειδική υπεροξειδάση (thyroid peroxidase, TPO) που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως μικροσωματικό αντιγόνο και τον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (thyroid stimulating hormone receptor, TSH-R). Ο υψηλός τίτλος αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων αυξάνει το σχετικό κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.  Στις αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται σε φυσιολογικό ιστό. Τα αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα προκαλούν φλεγμονή και διαταραχή της λειτουργίας του.

Αντιθυρεοειδικά αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης (TG)
Η TG αποτελεί κύρια πρωτεΐνη του αδένα, καθώς παίζει ρόλο στη σύνθεση και στην αποθήκευση των θυρεοειδικών ορμονών. Ο τίτλος των αντι-TG είναι ιδιαίτερα υψηλός στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, σε αντίθεση με άλλα θυρεοειδικά νοσήματα που είναι κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερος. Δεν σχετίζεται με το στάδιο της νόσου ούτε μεταβάλλεται σημαντικά με την εξέλιξη και τη θεραπεία της. Στο 80% των ασθενών, η χορήγηση θυροξίνης σε ασθενείς με θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα (αντι-TG και αντι-TPO) δεν μεταβάλλει τον τίτλο τους. Τα αντι-TG ανιχνεύονται στο 28-65% των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς στο 28-50% των ασθενών με κακοήθη αναιμία και σε ποσοστό 10% των υγιών ατόμων, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Ο προσδιορισμός τους γίνεται με έμμεσο ανοσοφθορισμό, παθητική αιμοσυγκόλληση, RIA ή ELISA.

Αντιθυρεοειδικά αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO)
Η ΤΡΟ αποτελεί βασικό ένζυμο των θυρεοειδικών κυττάρων καθώς καταλύει την οξείδωση του ιωδίου, τη ιωδίωση των αμινοξικών καταλοίπων τυροσίνης της TG και τη σύνδεση των ιωδιωμένων τυροσινών για την παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4. Υψηλοί τίτλοι αντι-ΤΡΟ ανιχνεύονται σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto χωρίς θεραπεία. H παρουσία αντι-ΤΡΟ σε εγκύους μπορεί να εκδηλώσει θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό.

Αντιθυρεοειδικά αντισώματα έναντι του υποδοχέα του θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (ΤSHR)
Ο TSHR είναι υπεύθυνος για τη φυσιολογική πρόσδεση της TSH, την ενεργοποίηση του συστήματος της αδενυλικής κυκλάσης, την ενδοκυττάρια αύξηση της cAMP αλλά και την πρόσληψη ιωδίου, που επάγει την παραγωγή και την έκκριση θυρεοειδικών ορμονών.
Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα αντι-TSHR διακρίνονται ανάλογα με τη βιολογική τους δράση και τη μέθοδο προσδιορισμού τους στις εξής κατηγορίες:
•             Αντισώματα που συνδέονται με τον TSHR (TRAb: TSH Receptor Antibodies)
•             Αντισώματα που διεγείρουν τον TSHR (TSAb: Thyroid Stimulating Antibodies). Αυτά τα αντισώματα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση υπερθυρεοειδισμού που χαρακτηρίζει τη νόσο Graves.
•             Αντισώματα που αναστέλλουν τον TSHR (TRAb: Thyroid Binding Antibodies). Αυτά ευθύνονται για την πρόκληση υποθυρεοειδισμού και κυρίως το πρωτοπαθές μυξοίδημα.
Τα ΤRAb ανιχνεύονται στο 75-90% των ασθενών με νόσο Graves. Οι ασθενείς με νόσο Graves και θετικά TRAb έχουν συνήθως βαρύτερη κλινική εικόνα από τους οροαρνητικούς. Οι ασθενείς με θετικά TRAb γίνονται ευκολότερα ευθυρεοειδικοί, μετά από έναρξη αντιθυρεοειδικής φαρμακευτικής αγωγής σε σχέση με τους οροαρνητικούς. Οι οροαρνητικοί ασθενείς μετά από ένα χρόνο αγωγής με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, έχουν 75% πιθανότητα να μείνουν ευθυροειδικοί για ένα χρόνο μετά από τη διακοπή της θεραπείας, ενώ οι ασθενείς με θετικά TRAb έχουν πιθανότητα μόνο 25% να μην υποτροπιάσουν κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Σημαντικό
Μερικοί άνθρωποι χωρίς νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αντιθυρεοειδικά αντισώματα, που μπορει όμως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών διαταραχών του θυρεοειδούς. Αν έχετε φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς με αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περιοδικές εξετάσεις για την παρακολούθηση και την πρόληψη  μελλοντικών προβλημάτων του θυρεοειδούς.
Βιβλιογραφία
Thyroid antibodies. Lab Tests Online: American Association for Clinical Chemistry. www.labtestsonline.org/understanding/analytes/thyroid_antibodies/test.html. Accessed Feb. 18, 2010.
Last

Το βιβλίο εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών σας


Το βιβλίο εξασφαλίζει μια υπεύθυνη επαγγελματική θέση στο μέλλον

Το βιβλίο είναι όχι μόνο καλή παρέα, αλλά μπορεί να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό μας μέλλον.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν μετά από μια έρευνα ότι οι έφηβοι που διαβάζουν βιβλία εξωσχολικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν μια υπεύθυνη επαγγελματική θέση στο μέλλον, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται και την μισθολογική τους εξέλιξη.
Η έρευνα μελέτησε τις πιο συνηθισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες της εφηβικής ηλικίας, όπως τα σπορ, τη μαγειρική, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιβλία.
Βιβλιογραφία
ox.ac.uk

Ας στεφανώσουμε με θάρρος κι αυτή τη νύχτα




Υστερόγραφα γης...

Ας στεφανώσουμε με θάρρος κι αυτή τη νύχτα
Ξοδεύοντας απ' την αρχή δύναμη και χάρη
Ας στεφανώσουμε με θάρρος κι αυτή τη νύχτα
Σ' ένα γύρισμα του δρόμου να ξεχάσουμε
Να σβήσουμε ότι γράψαμε, αριθμούς και λέξεις.

Μιας παρ' ολίγον φύσης – πριν έλθει η τυφλή δύναμη
Του μέσα κόσμου, η άλλη τύχη, να μας τελειώσει
Τώρα που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμα
Και τη ζωή μας για να γίνουμε πάλι

Ένα ήσυχο βράδυ στην εξοχή το καλοκαίρι
Οριστική εγκατάλειψη μέσα στη δροσιά
Στην αίγλη σωμάτων που δεν ξέρουν να λένε όχι

Ξοδεύοντας όλη τη δύναμη κι όλη τη χάρη
Στην άκρη του νου θα μάθουμε τ' αληθινά φιλιά
Στην ευστομία της νύχτας, επιτέλους αθώοι.

Από τη συλλογή Υστερόγραφα γης (2004)
Γιώργος Βέης, Ας στεφανώσουμε με θάρρος κι αυτή τη νύχτα
[Από την ενότητα Αποσπάσματα καθρέφτη]

Ήπιατε πολύ;


Τι γίνεται όταν σηκωθείτε την επόμενη μέρα με ένα κεφάλι "καζάνι";
Αντεπίθεση τώρα στο hangover!
Μάθετε τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε
-Νερό: Είναι το πιο απλό, αλλά ίσως και το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για το  hangover! Πιέστε τον εαυτό σας να πιει όσο περισσότερο νερό μπορεί. Θα αναπληρώσετε τα υγρά. Πιέστε τουλάχιστον 8 ποτήρια τη μέρα μετά το μεγάλο μεθύσι.
-Μπανάνα: Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο πιο μεγάλες δόσεις κάλλιου αποβάλλονται από τον οργανισμό. Η μπανάνα, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε κάλιο και έτσι θα αναπληρώσει τις ανάγκες σας, βοηθώντας σε να αισθανθείτε καλύτερα. Αν δεν βρείτε μπανάνα δοκιμάστε αντίστοιχα 8 σταφίδες τύπου σουλτανίνα ή 2 αποξηραμένα σύκα. 
-Φτιάξτε ένα ρόφημα με ginger: Η αρωματική πιπερόριζα είναι ένα κι ένα για την ναυτία και τη ζαλάδα που προκαλεί το αλκοόλ. Αν πάλι δεν έχετε εξοπλίσει το ντουλάπι σας με φρέσκο ginger, τότε μπορείτε να βρεις κάποια πολυβιταμίνη στα φαρμακεία που να περιέχει ginger. 
-Μέλι και Λεμόνι:  Ζεστό νερό με μέλι και δυο σταγόνες λεμόνι, η πιο απλή συνταγή για να αναπληρώσετε τα υγρά και τα σάκχαρα που έχει χάσει ο οργανισμός από τις άμεσες συνέπειες του μεθυσιού. Το μέλι περιέχει φρουκτόζη -ένα συστατικό που βοηθά στη γρήγορη μείωση των επιπέδων του αλκοόλ στο αίμα.
-Ελαφρύ και τονωτικό φαγητό: Θα σας κάνει καλό, γεμίζοντας και πάλι τις μπαταρίες σας με ενέργεια. Καταναλώστε ευκολοχώνευτα φαγητά, όπως τοστ, σκέτο ρύζι ή σούπα.
-Πιέστε έναν φρεσκοστιμμένο χυμό: Ένας χυμός θα αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα του hangover. Προτιμήστε να... αναμείξετε το πορτοκάλι που είναι όξινο και ίσως ενοχλήσει το ευαίσθητο στομάχι σας με κάποιο πιο γλυκό φρούτο, όπως μήλο, αχλάδι ή ρόδι! 
-Ενεργειακά ποτά: Είναι εκείνα τα ισοτονικά ποτά που αναπληρώνουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού μετά από εξαντλητική εξάσκηση. Το ίδιο θα κάνουν και μετά από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού. Αναπληρώνουν την ενέργεια του οργανισμού, αλλά και τους ηλεκτρολύτες και τη γλυκόζη. Αν δεν θέλετε να πιείτε ενεργειακό ποτό, δοκιμάστε 1 μπάρα δημητριακών. Θα κερδίσετε ταχεία διάσπαση της αλκοόλης και τόνωση του οργανισμού.
-Κομπρέσες με πάγο. Θα διώξουν την έντονη δυσφορία και τον πονοκέφαλο και θα σας αναζωογονήσουν. 

Διατροφικές συμβουλές για το hangover
- Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ όλη την ημέρα. Να μείνετε μακριά από κάθε ποτό για τις επόμενες 48 ώρες, αν φυσικά θέλετε να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια και να μην δείτε τις συνέπειες του αλκοόλ και στη ζυγαριά σας.
- Δοκιμάστε φαγητά χωρίς πολύ αλάτι. Ο οργανισμός έχει αφυδάτωση από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Δεν θέλετε να επιδεινώσετε την κατάσταση με αλμυρά σνακ και φαγητά.
- Το μεσημέρι καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μια σαλάτα μαρούλι που θα ηρεμήσει το στομάχι και θα σε ενυδατώσει. Συνοδεύστε την με λίγο ψητό κοτόπουλο και ρύζι για να εκμεταλευτείτε την πρωτεΐνη που θα γεμίσει και πάλι ενέργεια τον οργανισμό σας. 
- Για βραδινό προτιμήστε κάτι ελαφρύ. Λίγο γιαούρτι (χαμηλό σε λιπαρά) με δημητριακά θα δροσίσει τα κύτταρα του οργανισμού και θα μειώσει την κατακράτηση που προκαλεί το αλκοόλ.