Αρχική

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μην τα βάζετε με γυναίκα που διαβάζει βιβλία


Οι γυναίκες που διαβάζουν βιβλία είναι έξυπνες
Ένα πρωί στη λίμνη, ο σύζυγος επιστρέφει μετά από πολλές ώρες ψαρέματος και παίρνει έναν υπνάκο στο φορτηγάκι. Η σύζυγος, αν και δεν γνωρίζει τη λίμνη, αποφασίζει να πάει μια μικρή βόλτα με τη βάρκα του.
Χωρίς να απομακρυνθεί πολύ, διαλέγει ένα σημείο που της φαίνεται ωραίο, ρίχνει την άγκυρα και ξεκινάει να διαβάζει το βιβλίο της.
Μετά από λίγο έρχεται ένας αστυνομικός, σταματάει τη βάρκα του δίπλα στην δική της και της λέει:
-"Καλημέρα κυρία. Τι κάνετε εδώ;
-"Διαβάζω ένα βιβλίο", απαντάει "Δεν είναι εμφανές;"
-"Είσαστε σε περιοχή που απαγορεύεται το ψάρεμα", την πληροφορεί.

Με συγχωρείτε κύριε αστυνόμε, του απαντάει, αλλά όπως βλέπετε δεν ψαρεύω, αλλά διαβάζω ένα βιβλίο.
-"Ναι, το βλέπω, αλλά είστε σε ψαράδικο σκάφος, οπότε έχετε όλον τον εξοπλισμό για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Με συγχωρείτε, αλλά πρέπει να με ακολουθήσετε στην ακτή και να σας γράψω ένα πρόστιμο."
-"Αν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να σας μηνύσω για σεξουαλική παρενόχληση."
-"Μα, δεν σας έχω αγγίξει, δεν σας έχω καν πλησιάσει τόσο κοντά για κάτι τέτοιο!"
Η γυναίκα απαντάει:

-" Ναι, το βλέπω, αλλά έχετε όλο τον εξοπλισμό για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή."
-"Καλή σας μέρα κυρία μου!" απαντάει ο αστυνομικός και φεύγει.
Μην διαφωνείς ποτέ με γυναίκα που διαβάζει βιβλία.
Είναι πολύ πιθανό να είναι έξυπνη!

Καλό μασάζ και καλό σεξ


Ένα καλό μασάζ είναι πάντα μια καλή αρχή…
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε λίγη ανατομία για να απογειώσετε τον ή την σύντροφό σας!!!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε είναι το λάδι.
Βάλτε τον ή βάλτε την να κάτσει αναπαυτικά. Βάλτε τα χέρια σας στους ώμους  και πιάστε τον τραπεζοειδή μυ, δηλαδή τον μυ που ενώνει το λαιμό με τον ώμο. Αρχίστε το μασάζ. Πιέστε τον μπρος πίσω,  προς τα πάνω και προς τα κάτω και με δύναμη.
Μετά από τον τραπεζοειδή κατευθυνθείτε στην περιοχή ανάμεσα στην πτερυγοειδή ωμοπλάτη και τη ραχοκοκαλιά. Χρησιμοποιήστε την άκρη των δαχτύλων σας για να τρίψετε μπροστά και πίσω και πάλι με δύναμη.  Δουλέψτε με τους αντίχειρές σας κάθε πλευρά της ραχοκοκαλιάς. Πιέστε και κατεβαίνετε προς τα κάτω. Πηγαίνετε από πάνω προς τα κάτω στη μία πλευρά και μετά επαναλαμβάνετε το ίδιο από την άλλη.
Τώρα όλα θα είναι πιο εύκολα για σας!

Ένα δώρο γι’ αυτούς που έμειναν πίσω


«Για να με θυμάστε»…

Αν έρθει η στιγμή, που ο γιατρός διαγνώσει
Ότι ο εγκέφαλός μου έχει νεκρωθεί
Και ότι καμιά λειτουργία του δεν θα επανέλθει τότε η ζωή μου θα έχει τελειώσει.

Όταν συμβεί δεν θέλω να αφήσω κάποιους αβοήθητους.
Δεν θέλω το κρεβάτι μου να γίνει κρεβάτι θανάτου, αλλά πηγή ζωής.
Πάρτε το σώμα μου και σώστε άλλους που μπορούν να σωθούν.
Δώστε σ’ έναν άνδρα τα μάτια μου, που ποτέ δεν είδε την όμορφη ανατολή,
Που ποτέ δεν είδε ένα παιδικό πρόσωπο ή τον έρωτα στα μάτια μιας γυναίκας.
Δώστε την καρδιά μου, σ’ έναν άνθρωπο που περνά ατέλειωτες μέρες πόνο.
Δώστε το αίμα μου, στον έφηβο που θα το χρειαστεί, μετά από ατύχημα γιατί
Πρέπει να ζήσει και να δει τα εγγόνια του να παίζουν
Δώστε τα νεφρά μου σε κάποιον που εξαντλείται μέρα παρά μέρα
Συνδεδεμένος σ’ ένα μηχάνημα.
Πάρτε τα κόκκαλά μου, κάθε μυ και ίνα, κάθε μου νεύρο και ιστό
Και βρείτε τρόπο ένα ανάπηρο παιδί να περπατήσει.
Ερευνήστε κάθε γωνιά του μυαλού μου.
Πάρτε τα κύτταρά μου κι αφήστε να περιμένουν γιατί κάποια μέρα
Ένα άφωνο αγόρι θα ξεφωνίσει στο φτερούγισμα μιας νυχτερίδας
Κι ένα κορίτσι, θα ακούσει τον ήχο της βροχής στα παράθυρά του.
Αν πρέπει να ενταφιάσετε κάτι, ας είναι τα λάθη μου, οι αδυναμίες μου και
Όλες μου οι προκαταλήψεις απέναντι στο συνάνθρωπό μου.
Δώστε την ψυχή μου στο Θεό.
Εάν κάνετε όλα αυτά, εγώ θα ζω για πάντα.
Ρόμπερτ Τεστ
Τάιμς, Λος Άντζελες

Ο απόλυτος ορισμός της πολιτικής




Τι είναι η πολιτική;
Ένα δωδεκάχρονο παιδάκι βλέποντας τις ειδήσεις ρωτάει τον μπαμπά του:
- ''Μπαμπά, τι είναι πολιτική;''
Ο πατέρας, που είναι φανερά ικανοποιημένος που ο γιος του δείχνει σημάδια ωριμότητας, του απαντάει με ένα παράδειγμα:
- ''Κοίταξε παιδί μου... Μια χώρα είναι σαν μια οικογένεια. Πάρε για παράδειγμα τη δική μας. Η μαμά, είναι σαν την κυβέρνηση, κανονίζει τα πάντα μέσα στο σπίτι. Εγώ, ο πατέρας, είμαι σαν το μεγάλο κεφάλαιο, στηρίζω την οικονομία του σπιτιού. Η υπηρέτρια, είναι σαν την εργατική τάξη, κάνει όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Εσύ, είσαι η κοινή γνώμη που παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν γύρω της. Τέλος, το μωρό που έχουμε σπίτι συμβολίζει το μέλλoν της χώρας.  Σκέψου τα όλα αυτά το βράδυ, και αύριο θα συζητήσουμε για τα συμπεράσματα που έβγαλες, εντάξει;''
- ''Εντάξει μπαμπά'', απαντάει ο μικρός, και σκεφτικός πηγαίνει στο κρεβάτι του.
Στη διάρκεια της νύχτας και ενώ σκεφτόταν τα σοφά λόγια του πατέρα, ακούει κλάματα από την κούνια του μωρού. Σηκώνεται πάνω, πλησιάζει την κούνια και βλέπει ότι το μωρό έχει λερωθεί...
Πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα να το πει στην μητέρα του, ανοίγει την πόρτα και βλέπει μόνο τη μητέρα του στο κρεβάτι να κοιμάται.
Ο πατέρας άφαντος! Τον πιάνει πανικός!
Από την μισάνοιχτη πόρτα του δωματίου υπηρεσίας, ακούει ύποπτους θορύβους... Πλησιάζει, κοιτάει και βλέπει τον πατέρα του με την υπηρέτρια στα τέσσερα! Κάγκελο ο πιτσιρίκος!!!
"Τι να κάνω;", σκέφτεται, "να ξυπνήσω την μαμά; Θα δει τον μπαμπά με την υπηρέτρια. Να διακόψω τον μπαμπά; Ντρέπομαι, και ποιος θα αλλάξει το μωρό;;; Εγώ δεν ξέρω να το κάνω..."
Αποφασίζει, λοιπόν να κάνει την πάπια και πάει για ύπνο.

Το επόμενο μεσημέρι, μετά το φαγητό, λέει ο πατέρας στον γιο:
- ''Λοιπόν; Σκέφτηκες αυτά που σου είπα εχθές;''
- ''Ναι πατέρα, τα σκέφτηκα.''
- ''Και τι συμπέρασμα έβγαλες;''
- ''Όταν η κυβέρνηση κοιμάται, το μεγάλο κεφάλαιο πηδάει την εργατική τάξη, η κοινή γνώμη αδιαφορεί, και το μέλλον της χώρας είναι βυθισμένο στα σκατά!!!''

Κατάγματα δοντιών



Ο τραυματισμός των δοντιών

Ένα από τα συνήθη ατυχήματα, που συμβαίνουν στα παιδιά της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, αλλά και στους ενήλικες είναι ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών.
Μην ανησυχείτε όμως, η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος είτε είναι σε παιδικά, είτε σε μόνιμα δόντια, είναι απόλυτα επιτυχής, με την προϋπόθεση βέβαια, την όσο το δυνατόν άμεση και έγκαιρη επέμβαση. Όποιο κι αν είναι το ‘σπάσιμο’ στο παιδικό ή στο μόνιμο δόντι του παιδιού, μπορεί ν’ αποκατασταθεί απόλυτα στο χρώμα και στο σχήμα που είχε προηγουμένως.
Ο τραυματισμός των δοντιών, ανεξαρτήτως της έκτασης του σπασίματος, ενέχει την πιθανότητα το δόντι της περιοχής που υπέστη το τραύμα, να νεκρωθεί, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για την διατήρηση των δοντιών στον φραγμό.
Εάν τώρα το ‘μαυρισμένο’ δόντι είναι νεογιλό, δεν έχει κινητικότητα, δεν εμφανίζει απόστημα και το παιδί δεν πονάει κατά την μάσηση, δεν χρειάζεται να επέμβουμε. Μόνον στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο έντονο σύμπτωμα, πέραν του αποχρωματισμού, θα πρέπει να να γίνει απονεύρωση ή αν είναι κοντά στην ηλικία που θα το ‘αλλάξει’ το παιδί (5-6χρ.), να εξαχθεί.
Εάν όμως το δόντι είναι μόνιμο, η αλλαγή του χρώματος σημαίνει νέκρωση του νεύρου του δοντιού και άρα άμεση αντιμετώπιση, η οποία συνίσταται κατά κύριο λόγο, σε απονεύρωση του αποχρωματισμένου-νεκρωμένου μονίμου δοντιού.
Τι μπορεί να συμβεί, εάν δεν αντιμετωπισθεί το μπροστινό παιδικό - νεογιλό -δόντι που έχει νεκρωθεί και εμφανίζει απόστημα;
Στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο ’επόμενο’ δόντι, το μόνιμο. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι από ένα απλό στίγμα λευκού χρώματος στη μήλη του μονίμου δοντιού, μέχρι εκτεταμένες υποπλαστικές περιοχές με λευκό ή κίτρινο χρώμα, οι οποίες είναι σαφώς αντιαισθητικές και χρειάζονται αποκατάσταση. Άρα, η σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδικού δοντιού είναι επιβεβλημένη και δεν θα πρέπει να παραμελείται, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζεται η υγεία του διαδόχου μονίμου.
Κάποιος έπεσε και του ‘βγήκε‘ το μπροστινό δόντι. Τι πρέπει να κάνετε;
Εάν το δόντι είναι νεογιλό και βεβαιωθείτε ότι έχει βγει, δεν ξανατοποθετείται στο στόμα, απλώς περιμένουμε ν’ανατείλει το επόμενο, μόνιμο, δόντι. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουροι εάν έχει βγει, δεν βρεθεί, αλλά υπάρχει κενό στο στόμα του παιδιού αντίστοιχα με το μπροστινό παιδικό δόντι, τότε χρειάζεται να γίνει μια μικρή ακτινογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το δόντι, λόγω του τραύματος, έχει εισχωρήσει στα ούλα τόσο που δεν είναι ορατό. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το εμβυθισμένο παιδικό δόντι, ξαναεμφανίζεται – ξανανατέλλει – σε διάστημα 2-3 μηνών, χωρίς απαραιτήτως την επέμβαση του οδοντιάτρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τους ενήλικες.
Εάν όμως το δόντι που ‘βγήκε‘ λόγω τραύματος είναι μόνιμο, τότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε όσο το δυνατόν την ‘ψυχραιμία σας’, γιατί το δόντι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί, να τοποθετηθεί σε γάλα ή φυσιολογικό ορό, και επειγόντως το παιδί να επισκεφθεί τον παιδοδοντίατρο ή το πλησιέστερο νοσοκομείο, για να του ξανατοποθετήσουν το δόντι στον φραγμό και να δοθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη επέμβαση του ειδικού, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση του δοντιού που επανατοποθετείται.


Εμφυτεύματα δοντιών


Τα εμφυτεύματα αποτελούν τον σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών
Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου και έχουν το σχήμα της πίζας ενός δοντιού. Τοποθετούνται στη γνάθο με χειρουργική επέμβαση, που γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία ή με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) και διαρκεί για κάθε δόντι ένα τέταρτο. Η αποκατάσταση των δοντιών γίνεται σε μία μέρα, αλλά ολοκληρώνεται σε 3-6 μήνες, έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να ενωθούν με το οστό που τα περιβάλλει. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος δηλαδή μέχρι την εφαρμογή της στεφάνης απαιτείται χρονικό διάστημα 3-4 μηνών. Σε αυτό το διάστημα οι ασθενείς χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες. Σε μερικές περιπτώσεις η στεφάνη τοποθετείται άμεσα (one day teeth). Μετά το τέλος της επέμβασης το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αλλά απαιτείται συντήρηση των δοντιών, όπως και με τα φυσικά. Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ομαλή και σε λίγες περιπτώσεις παρουσιάζεται πόνος και οίδημα.
Τα εμφυτεύματα ενδείκνυνται για:
  • Αντικατάσταση δοντιού  ή δοντιών που λείπουν
  • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
  • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας
  • Αντικατάσταση δοντιών με προχωρημένη περιοδοντίτιδα ή δοντιών με κακή πρόγνωση
Τα στάδια του εμφυτεύματος:
  • Κλινική εξέταση ασθενούς και απεικονιστικός έλεγχος της περιοχής που θα υποδεχθεί το εμφύτευμα.
  • Μεταφορά των στοιχείων του προεγχειρητικού ελέγχου σε ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό και κατασκευή όταν απαιτείται χειρουργικού νάρθηκα για την καλύτερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
  • Τοποθέτηση εμφυτεύματος με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή που μεταφέρει τα εξατομικευμένα στοιχεία του ασθενούς στο χειρουργικό πεδίο.

Εμπειρίες γεμάτες απορίες


Να είσαι γενναίος. Ρισκάρισε. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εμπειρία.
Εμπειρίες...
  • Ξέρω πως είναι να ερωτεύεσαι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εσύ;
  • Ξέρω πως είναι να είσαι μια τρελή απεγνωσμένη νοικοκυρά. Εσύ;
  • Έχω πατήσει στη μικρή περιοχή του γηπέδου  Σαντιάγκο Μπερναμπέου που είναι γήπεδο 5 αστέρων. Εσύ;
  • Έχω δει ζώα να μιλάνε. Εσύ;
  • Ξέρω να σκοτώνω βρικόλακες. Εσύ;
  • Ξέρω πως είναι να κλέβεις τη μεγαλύτερη τράπεζα από μέσα. Εσύ;
  • Ξέρω πώς είναι να κοιμάσαι με τον άντρα της κολλητής σου. Εσύ;
  • Έχω κάνει διασυνδέσεις παντού. Εσύ;
  • Ξέρω να εξουδετερώνω Ζόμπι. Εσύ;
  • Ξέρω πώς είναι να πανηγυρίζεις με τον Λιονέλ Μέσι ποδοσφαιριστή από την Αργεντινή. Εσύ;
  • Ξέρω πώς είναι να πετάς με μαγικό χαλί. Εσύ;
  • Ξέρω πώς είναι να καταζητείσαι σε 5 ηπείρους. Εσύ;
  • Έχω δει εξωγήινους. Εσύ;
  • Όλες οι ιστορίες σας  μπορεί να είναι απίστευτες. Αλλά πόσο αληθινές;
  • Ίσως ο νους μας δεν συλλαμβάνει τα πάντα...
  • Ίσως ζούμε σε παράλληλες διαστάσεις...
"Υπήρξα πάντα καχύποπτος απέναντι στη γονιμοποιό δύναμη της εμπειρίας"
Αύγουστος Κορτώ
Βιβλιογραφία
MarketingWeek

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;



Εμβοές-Tinnitus, είναι ακουστοί ήχοι που ακούει ο ασθενής
Βουίζουν τ’ αυτιά σας;
Αισθάνεστε κάτι σαν σφύριγμα ή ένα βουητό στα αυτιά σας;
Συχνά ακούτε θορύβους και φασαρία στα αυτιά σας, ενώ δεν υπάρχουν;
Τότε πάσχετε από τις λεγόμενες εμβοές, σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμπνέει ανησυχία.

Τι είναι οι εμβοές;
Οι εμβοές, ICD-10 H93.1, είναι βουητά και ενοχλητικοί θόρυβοι στο ένα ή και στα δυο αυτιά. Οι θόρυβοι αυτοί μπορεί να διαρκούν ή να είναι παροδικοί, ενώ προέρχονται από το εσωτερικό του εγκεφάλου.

Από τι προκαλούνται;
Η αλήθεια είναι ότι η αιτία τους σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνδέονται με τη λήψη χαπιών, τα χτυπήματα στο κεφάλι, αλλά και την έκθεση στο θόρυβο και την ηχορύπανση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι νέοι που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εμβοές κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άλλοι λόγοι που βουίζουν τα αυτιά μπορούν να είναι η υπέρταση ή η υπόταση, η ωτίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς οι ενοχλητικοί θόρυβοι στα αυτιά δεν είναι σημάδι ότι αργά ή γρήγορα θα μειωθεί η ακουστική σας ικανότητα, αν και οι εμβοές είναι ως επί το πλείστον σύμπτωμα των ατόμων με ακουστική βλάβη.
Τις εμβοές μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1) Σε αυτές που παράγονται από γειτονικά στο αυτί μας όργανα, όπως είναι τα αγγεία, οι αρθρώσεις, οι μυς και
2) σε αυτές που παράγονται από το ίδιο το αυτί μας.
Φυσιολογικά δεν ακούμε τους ήχους που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, είναι αρκετός για να τους καλύψει. Όμως σε ένα πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα βόμβο ή το σφυγμό μας.
Α. Tοπικά αίτια εμβοών (από τα αυτιά)
•      1) Ύπαρξη ξένου σώματος έξω ωτός, Ύπαρξη βύσματος κυψέλης: Η θεραπεία είναι καθαρισμός.
•      2) Αγχώδης Νεύρωση, Stress, Kατάθλιψη.
•      3) Aκουστικό Νευρίνωμα (3 συμπτώματα: Ίλιγγος,  βαρηκοΐα,  εμβοές υψηλής συχνότητας): Απαιτείται εγχείρηση.
•      4) Νευροπάθεια του Ακουστικού νεύρου, ιογενείς ή τοξικές (προκαλούν εμβοές κάθε είδους, χωρίς αστάθεια).
•      5) Νευροπάθεια του Αιθουσαίου νεύρου, ιογενής ή τοξικής (προκαλούν εμβοές και αστάθεια).
•      6) Νόσος του Μeniere (Ενδολεμφικός ύδρωπας): Προκαλεί εμβοές , ίλιγγο και βαρηκοΐα).
•      7) Εξωτερική ωτίτις, και Mέση χρονία Ωτίτις: Η θεραπεία είναι φαρμακευτική.
•      8) Συνήθεις ιώσεις του ανωτέρω αναπνευστικού (ελαφρές εμβοές με μπούκωμα και καρηβαρία, σα να είναι άδειο το κεφάλι).
•      9) Χρόνιες Παθήσεις του ρινοφάρυγγα. Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σπάνια προκαλούν εμβοές.
•      10) Βλάβη και λειτουργική διαταραχή μέσου ωτός.
•      11) Κοχλιακές βλάβες (προκαλούν εμβοές χαμηλής συχνότητας).
•      12) Παραγαγγλίωμα, που είναι όγκος του Μέσου ωτός. Προκαλεί συνήθως σφύζουσες ρυθμικές εμβοές.
Β.Κεντρικά αίτια εμβοών (εγκεφαλικά και ενδοκρανιακά).
•      1) Εγκεφαλομεταβολική ανεπάρκεια ηλικιωμένων (εγκεφαλική ισχαιμία).
•      2) Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια ηλικιωμένων: Απόφραξη Καρωτιδικού Συστήματος.
•      3) Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια: Απόφραξη Σπονδυλοβασικού Συστήματος.
•      4) Ενδοκρανιακά ανευρύσματα.
•      5) Ενδοκρανιακοί όγκοι πρωτοπαθείς.
•      6) Ενδοκρανιακές μεταστάσεις νεοπλασιών (Πχ. Μετάσταση στον εγκέφαλο από Kαρκίνο Πνεύμονος).
•      7) Λανθάνοντα Ψυχικά νοσήματα (Νευρώσεις και Ψυχώσεις).
Γ. Συστηματικές παθήσεις που προκαλούν εμβοές στα αυτιά.
•      1) Aλλεργία (Αλλεργική ρινίτιδα κλπ).
•      2) Υπέρταση και Υπόταση.
•      3) Αιματολογικές παθήσεις: Αναιμία σιδηροπενική, μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω έλλειψης Βιταμίνης Β12, λευχαιμίες.
•      4) Νεφρική ανεπάρκεια (Πχ ασθενής ουραιμικός με εμβοές έγινε καλά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού).
•      5) Χρόνια χρήση Ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κλπ Quinine, Aspirin, Streptomycin, Vltaren, Feldene, NSAID.
•      6) Χρόνια ή παρατεταμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών (Πχ Streptomycin, κλπ).
•      7) Αγγειοσυσπαστική επίδραση Νικοτίνης (βαρύ Κάπνισμα). (Μανιώδης καπνίστρια 60 τσιγάρα την ημέρα έγινε καλά 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος).
•      8) Χρόνιες δηλητηριάσεις από διάφορες χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Αυχενικό σύνδρομο και εμβοές
Η διαφορική διάγνωση των αιτίων των εμβοών είναι κάτι το πολύπλοκο, χρονοβόρο αλλά και ψυχοφθόρο γιά τον ασθενή και γιά τον γιατρό. Συχνά οι ιατροί ΩΡΛ παραπέμπουν ασθενείς με εμβοές σε ιατρούς ορθοπεδικούς με το ερώτημα "μήπως φταίει ο αυχένας". Βεβαίως είναι τεκμηριωμένο ότι οι συνήθεις παθήσεις του αυχένος, δηλαδή η αυχενική δισκοκήλη, η εκφυλιστική δισκοπάθεια και η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτις, προκαλούν πονοκέφαλο αλλά ΟΧΙ εμβοές. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί εργαστηριακά ή επιδημιολογικά μιά τέτοια συσχέτιση.

Διάγνωση εμβοών
Οι απαραίτητες εξετάσεις σε ασθενή με εμβοές, είναι οι εξής:
•      1) Πλήρης ΩΡΛ εξέτασχη: Ωτοσκόπηση, Εξέταση της ακοής, Ακοομετρία
•      2) Εργαστηριακά: Γενική αίματος, Γενική Ούρων, URE, GLU, ΤΚΕ, CRP, SGOT, SGPT, Χοληστερόλη
•      3) Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και έσω ωτός (CAT): Γίνεται μόνο εάν οι εμβοές επιμένουν πάνω από 1 μήνα.
•      4) Υπερηχογραφική αρτηριογραφία καρωτίδων (Triplex)
•      5) Ψηφιακή Aγγειογραφία Εγκεφάλου (Γίνεται μόνο σε σπάνιες ειδικές περιπτώσεις)

Και πώς θεραπεύονται;
Μικρά tips για άμεση ανακούφιση
- Προτιμήστε ένα ήσυχο δωμάτιο με μουσική σε χαμηλή ένταση και αποφύγετε τα κέντρα διασκέδασης, που βάζουν τη μουσική στη διαπασών.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα σας κάνουν να ξεχάσετε το πρόβλημά σας και να επικεντρωθείτε αλλού. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τους ενοχλητικούς θορύβους.
- Περιορίστε τον καφέ και το κάπνισμα, καθώς στα συστατικά τους είναι διεγερτικές ουσίες που κάνουν το πρόβλημα να εντείνεται.
- Ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά.
- Δοκιμάστε να καλύψετε τον ήχο των εμβοών με το ραδιόφωνο, ώστε να ξεχαστείτε.
- Ελέγξτε σε τακτά διαστήματα την αρτηριακή σας πίεση.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
- Περιορίστε την ακρόαση μουσικής από ακουστικά, ενώ όταν το κάνετε ρυθμίστε τα σε χαμηλή ένταση.
- Καθαρίζετε συχνά τα αυτιά σας.
- Μην κάθεστε κοντά στα ηχεία του στερεοφωνικού σας ή άλλης συσκευής.

Θεραπεία των εμβοών
Και πώς θεραπεύονται;
Μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι το πρώτο βήμα, εάν θέλετε να θεραπεύσετε τις εμβοές. Εκεί θα διαπιστωθεί η αιτία τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανής, για αυτό υπάρχει η περίπτωση να σας παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις. Γενικά, στις περιπτώσεις των ατόμων που οι εμβοές είναι παροδικές δεν είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων, η θεραπεία ή η συσκευή εκκώφανσης, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό
•      1.Αιτιολογική θεραπεία γίνεται αν βρεθεί με βεβαιότητα το αίτιο (Φάρμακα, Xειρουργικές επεμβάσεις,κλπ)
•      2.Αγγειοδιασταλτικά και βελτιωτικά μικροκυκλοφορίας φάρμακα: Stugeron, Sibelium, Αntivom, Vastarel, Complamin, Ronicol, Startonyl, Hydergine, Loftyl, Sermion, Τarontal, Νοοtrop, Fludilat, Βetaserc, κλπ.
•      3.Αντιαλλεργικά φάρμακα: Χοzal, Αtarax, Benadryl, Dimetane, Polaramine, Zirtek, Nalomet, Syneptine.
•      4.Κατασταλτικά του Λαβυρίνθου: Vertigo-Vomex, Dramamine, Phenergan, Atarax, Postadoxine, Torecan.
•      5.Ψυχολογική υποστήριξη, ατομική Ψυχοθεραπεία, και πιθανώς φάρμακα υπνωτικά, αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά.

Μυστικά για την διαχείριση των εμβοών
  • Το πρώτο μέλημα του ειδικού είναι να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βλάβη που επιδέχεται άμεση θεραπεία (π.χ. βύσμα, ωτίτιδα,) ή έστω με χειρουργική αντιμετώπιση, όπως είναι στους όγκους του εγκεφάλου που συνήθως είναι καλοήθεις. Τον ειδικό βοηθούν εδώ ορισμένες εξετάσεις στις οποίες πιθανόν να υποβληθεί ο πάσχων, όπως Αξονική Τομογραφία εγκεφάλου.
  • Εάν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου αποδειχθεί ότι οι εμβοές προκαλούνται από πάθηση που δεν μπορεί να θεραπευθεί ριζικά, τότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες: Πιθανότατα ο ειδικός θα δοκιμάσει αρχικά την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά, αλλά αρκετές φορές ελαττώνουν θεαματικά την ένταση των εμβοών. Αν σε διάστημα ολίγων μηνών δεν σημειωθεί βελτίωση, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή. Εάν σημειώνονται αϋπνίες λόγω των εμβοών, πολλοί βρίσκουν αποδοτικό το τικ-τακ του κλασικού ρολογιού.
  • Πολύ χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το ραδιόφωνο στην περίπτωση αϋπνίας: Είναι δυνατό ο πάσχων να αποκοιμηθεί ακούγοντας μουσική σε ένταση που μόλις υπερκαλύπτει τις εμβοές. Αν αυτό δεν αποδώσει τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να παραγάγει θόρυβο (παράσιτα). Υπάρχουν στο εμπόριο ραδιόφωνα-ρολόγια που σταματούν να λειτουργούν αυτόματα, ώστε δεν χρειάζεται να είναι ανοικτά όλη τη νύχτα. Για μην ενοχλείται ο σύντροφος του πάσχοντος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακουστικά.
  • Ίσως, χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ελαφρού υπνωτικού, που όμως καλό θα είναι να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό.
  • Εάν μαζί με εμβοές συνυπάρχει και βαρηκοΐα: τότε το ακουστικό βαρηκοΐας είναι η πιο αποδοτική λύση. Ακούγοντας με την βοήθεια του και τους ήχους του περιβάλλοντος, "σκεπάζονται" οι εμβοές. Εάν οι εμβοές είναι τόσο δυνατές και ενοχλητικές, ώστε όλα τα παραπάνω μέσα δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανή η προμήθεια ακουστικού το οποίο παράγει θόρυβο, στοχεύοντας στην κάλυψη των εμβοών από τον τεχνητό ήχο.
  • Οι εμβοές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επικίνδυνες, εφ' όσον ο ειδικός έχει προβεί σε εξετάσεις και έχει αποκλείσει κάθε σοβαρή αρρώστια. Άνθρωποι με λίγες ασχολίες είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο. Γι' αυτό να ασχολείσθε με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις εμβοές.
  • Είναι πολύ σημαντικό το σταμάτημα του καπνίσματος. Δεν είναι σκόπιμη η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, tonic water, sprite, ή seven-up, γιατί περιέχουν ουσίες που επιδεινώνουν τις εμβοές.
  • Υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Εμβοές - Νέες τεχνικές αντιμετώπισης
Οι πρόσφατες στατιστικές φανερώνουν πως περίπου ένας στους τέσσερις έχει βιώσει βουητό στο ένα, στα δύο αυτιά ή μέσα στο κεφάλι. Περίπου το 10% ακούει το βουητό αδιάλειπτα για 5 λεπτά ή περισσότερο, ενώ το 3% πάσχει από μόνιμες εμβοές. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος θεραπεία, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες για μείωση ή εξάλειψη των εμβοών.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το 99% των εμβοών έχουν ήπιο αίτιο. Κύριο αίτιο τους θεωρείται το άγχος του μοντέρνου τρόπου ζωής και η διαδικασία της γήρανσης. Για να είναι κάποιος απόλυτα σίγουρος για την μέθοδο θεραπείας θα πρέπει να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί ΩΡΛ ιατρό ειδικευμένο σε εμβοές. Αν η διάγνωση είναι θετική, ο ιατρός θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ συχνά όμως η φαρμακευτική αγωγή δεν οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, και έτσι τα άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια βουητά συχνά χάνουν την ελπίδα για ανάρρωση.
Σε συνεργασία με ειδικούς κλινικής έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην τεχνολογία Laser.
-Θεραπεία Softlaser
Η Ελβετική Soft Laser τεχνολογία προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την θεραπεία των εμβοών (βουητό των αυτιών) και άλλων παρόμοιων διαταραχών του έσω αυτιού, όπως εξασθένηση της ακοής λόγω εμβοών, πίεση των αυτιών, νόσο Meniere (ίλιγγος), οξεία μείωση και / ή παραμόρφωση της ακοής.
Το Soft Laser αποτελείται από την μονάδα παραγωγής του Laser ( MedicLaser: 5mW ισχύς εξόδου, 650nm μήκος κύματος) και το τμήμα εφαρμογής στο αυτί (EarTool: οπτική ίνα). Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε χώρο εξυπηρετεί το χρήστη π.χ. στο σπίτι.
Η χρήση είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη. Η δέσμη του laser διαπερνά ακόμη και τα βαθύτερα υποδόρια στρώματα και λειτουργεί ως θεραπευτική βιοδιέγερση απευθείας στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτάχυνση της κυτταρικής διαίρεσης και ενεργοποίηση συγκεκριμένων μορίων άμυνας.
Πολλές διαταραχές προκαλούνται από την έλλειψη του μορίου Τριφωσφορικής Αδενοσύνης (ATP), μια μορφή αποθήκευσης της κυτταρικής ενέργειας απαραίτητη για την ζωή. Το ATP είναι βασικό συστατικό/στοιχείο των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια (cell power-plants) παρέχουν ATP ενέργεια στις κυτταρικές διαδικασίες με την καύσης γλυκόζης. Ανεπάρκεια του ATP οδηγεί τα κύτταρα σε φθορά και τελικά σε καταστροφή. Η εστίαση της δέσμης του Laser (650nm μήκος κύματος) προκαλεί καύση της γλυκόζης αυξάνοντας τον εφοδιασμό σε ATP. Η τεχνική SoftLaser επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων του ακουστικού συστήματος που δεν έχουν καταστραφεί.
Η αρχή του Eartool είναι να εστιάζει με ακρίβεια την απαιτούμενη ενέργεια από το Medic Laser στην πάσχουσα περιοχή διαμέσου οπτικών ινών. Το νέο Eartool εφαρμόζει άνετα στο κεφάλι και είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε η δέσμη να φτάνει με ακρίβεια το έσω ους. Έτσι διαχέεται περισσότερη ενέργεια στο αυτί που βελτιώνει την επιτυχία της θεραπείας και ένα θετικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση χρόνιας πάθησης εμβοών, διαταραχών ύπνου, δυσκολία στη χαλάρωση η θεραπεία πρέπει να συνοδεύεται από λύσεις μουσικής ηχοκάλυψης εμβοών.
-Θεραπείες που μπορούν να χαλαρώσουν τον ασθενή και να του δώσουν μια θετική διάθεση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέτοιες θεραπείες είναι η κρανοϊερή θεραπεία, η Γιόγκα, η τεχνική Alexander, ο βελονισμός κ.α..
  • Κρανιοϊερή θεραπεία
Πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο που βασίζεται στην θεωρεία ότι στο σώμα μας εκτός από την αναπνοή και τον σφυγμό της καρδιάς, υπάρχει και ένας τρίτος ρυθμός, ο Κρανιοϊερός (KIP). Από τον ρυθμό αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που έχει άμεση σχέση με το πόσο υγιείς είμαστε ή όχι.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, όλα τα οστά του κρανίου ακολουθούν τις ρυθμικές κινήσεις που συνοδεύουν τον κρανιακό ρυθμό. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο προκληθεί ελάττωση αυτής της κινητικότητας, τότε προκαλούνται ορισμένες δυσλειτουργίες που εκφράζονται με ποικιλία συμπτωμάτων. Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι και οι εμβοές.
Πώς μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η ανισορροπία;
Με ένα απαλό άγγιγμα, ο έμπειρος θεραπευτής μπορεί να παρακολουθήσει τον κρανιακό ρυθμό σε ορισμένα σημεία του σώματος (κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στην σπονδυλική στήλη και το ιερό οστού) να εντοπίσει την περιοχή που παρουσιάζει δυσλειτουργία, και με ειδικούς ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργικότητα, ενισχύοντας τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό, βοηθώντας το σώμα να αυτοθεραπευτεί.
Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλες μορφές θεραπείας, ενώ ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή.
Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φάρμακα, με βιταμίνες ή με βιοανάδραση, ύπνωση και με συσκευές εκκώφανσης, οι οποίες είναι μορφές θεραπείας που έχουν διαπιστωθεί πολύ βοηθητικές για μερικά άτομα. Οι ομάδες αυτοϋποστήριξης μπορούν να μοιράζονται διάφορες πληροφορίες και στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν με το πρόβλημά τους.
Άτομα με ελαφρά μορφή εμβοών, γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν διαπιστωθεί ότι δεν πάσχουν από κάποια αρρώστια ή από κάποια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή διαταραχή ή ακόμα ότι δεν είναι βαρήκοα, συνήθως διαπιστώνουν ότι μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν τις εμβοές στ΄ αυτιά ή ακόμα και να τις αγνοήσουν.
  • Οι συσκευές εκκώφανσης μοιάζουν με τα ακουστικά βαρηκοΐας και παράγουν ήχους, οι οποίοι 'αποκρύπτουν' ή σκεπάζουν τις εμβοές. Μερικά άτομα προτιμούν τέτοιου είδους εξωτερικούς ήχους από το βουητό στο κεφάλι τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβοών, όπως ο τόνος και η ένταση, καθορίζουν το είδος του θορύβου που θα εφαρμοστεί. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ακουστική απώλεια παράλληλα με τις εμβοές στ΄ αυτιά, οι συσκευές εκκώφανσης και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σαν ένα 'εργαλείο'.
Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μορφές θεραπείας, οι συσκευές εκκώφανσης είναι χρήσιμες για μερικούς, αλλά όχι για όλους τους ανθρώπους.
Όπως επίσης και στα ακουστικά βαρηκοΐας, η λεπτομερής και προσεκτική εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο θα βοηθήσει κατά πόσο οι συσκευές εκκώφανσης βοηθάνε πραγματικά τον ασθενή.
Εάν έχετε ακουστική απώλεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας βοηθήσουν ν΄ ανακουφιστείτε από τις εμβοές, καθώς και να ενισχυθεί η ακοή σας.
  • Η τεχνική Alexander μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια για πάσχοντες από εμβοές.
Η κύρια τεχνική Alexander είναι να επιτρέψει στους μυς γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη να εργαστούν σε έναν συντονισμένο και ελεύθερο τρόπο, έτσι ώστε η ένταση και η κακή χρήση να μειωθούν ή να εξαλειφθούν.
Η τεχνική Alexander χρησιμοποιεί, επίσης, την τεχνική «ψιθύρισε Aχ!-Whispered Ah! », η οποία λειτουργεί με την απελευθέρωση των μυών γύρω από το κεφάλι, το λαιμό, και το σαγόνι.
www.emedi.gr

 

Εμμονές και καταναγκασμοί


Η εμμονή με τη συνέχεια και τη συνέπεια επιβραδύνει την πρόοδο

Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική  δυσλειτουργία, ICD-10 F42, μπορεί να έχουν εμμονές, καταναγκασμούς ή και τα δύο.
«Εμμονές» είναι σκέψεις, πνευματικές εικόνες ή παρωθήσεις οι οποίες μπορεί μεν προκαλούν δυσαρέσκεια αλλά επανέρχονται συνεχώς στο μυαλό του ανθρώπου.
«Καταναγκασμοί» είναι πράξεις για τις οποίες οι άνθρωποι νιώθουν πως είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ούτως ώστε να προστατευθούν από τις ανησυχίες τους ή να εμποδίσουν κάτι κακό που φοβούνται ότι θα συμβεί. Οι πιο πολλοί άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές ή Καταναγκαστική Δυσλειτουργία υποφέρουν και από εμμονές και από καταναγκασμούς.
Οι κοινές εμμονές περιλαμβάνουν:
•        Φοβίες σχετικά με ασθένειες, όπως το AIDS ή ο καρκίνος
•        Φοβίες για δηλητήρια, όπως παρασιτοκτόνα
•        Φοβίες για να μην πληγωθούν ή σκοτώσουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο
•        Φοβίες να μην ξεχάσουν κάτι, όπως να σβήσουν τις εστίες της κουζίνας ή τον θερμοσίφωνα ή να κλειδώσουν την πόρτα
•        Φοβίες να μην κάνουν κάτι ντροπιαστικό ή ανήθικο, όπως οι υπερβολικές φωνές
Οι καταναγκασμοί, επίσης, αποκαλούνται «τελετουργίες».
Οι κοινοί καταναγκασμοί περιλαμβάνουν:
•        Υπερβολικά συχνό πλύσιμο και καθαριότητα, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πάρα πολλές φορές
•        Συνεχής έλεγχος, όπως π.χ. η επαναλαμβανόμενη επίβλεψη των εστιών της κουζίνας αν είναι σβηστές
•        Επαναλαμβανόμενες πράξεις, όπως π.χ. το άναμμα και σβήσιμο του φωτός
•        Στοίβαγμα και φύλαξη αντικειμένων, όπως π.χ. παλιές εφημερίδες ή πρόχειρα χαρτιά
•        Τοποθέτηση αντικειμένων με συγκεκριμένο τρόπο, όπως π.χ. η επίτευξη απόλυτης συμμετρίας στα έπιπλα και αντικείμενα ενός δωματίου
Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή φοβούνται πως αν αφεθούν στις σκέψεις τους χωρίς καταναγκασμούς, θα ανησυχούν όλο και πιο πολύ, μία κατάσταση που πολύ δύσκολα μπορούν να ανεχτούν. Φοβούνται μην «τρελαθούν», πράγμα που τους προκαλεί ιδιαίτερα αυξημένο άγχος.
Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει ως στόχο να καταλάβει ή να μάθει ο ασθενής ότι μπορεί να ελέγξει το άγχος του χωρίς καταναγκασμούς. Μαθαίνει έτσι μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία στρατηγικές χαλάρωσης και τρόπους σκέψης που του μειώνουν τα επίπεδα του άγχους και της αγωνίας του. Μαθαίνει επίσης τρόπους αντιμετώπισης των φόβων του παρά τρόπους αποφυγής. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει σταδιακά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα πράγματα που φοβάται περισσότερο, ώσπου να σιγουρευτεί ότι ελέγχει τους φόβους του χωρίς καταναγκασμούς.
Τα φάρμακα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των Ιδεοψυχαναγκαστικών Διαταραχών αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και είναι φάρμακα, που δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως στο παρελθόν. Μελέτες δείχνουν ότι ένα 60% των ασθενών παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η φαρμακοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αντικαταθλιπτικών, κυρίως, από αυτά η κλομιπραμίνη φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό. Γενικά, τα φάρμακα που επιδρούν στις δράσεις του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη (5-ΗΤ) στον εγκέφαλο μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για ένα μικρό διάστημα το λίθιο και νευροληπτικά. Λόγω της ισχυρής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τις διαταραχές με τικ (μερικές μελέτες δείχνουν 35% επιπολασμό διαταραχών με τικ σε ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), στις διαταραχές με τικ χορηγούνται αντιψυχωσικά. Τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αλλά συχνά, όταν η θεραπεία διακοπεί, ακολουθεί υποτροπή. Πράγματι, ακόμη και αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να συνεχίσουν τη θεραπεία επ’ αόριστον, ίσως σε μικρότερη δοσολογία.
Το παρακάτω ερωτηματολόγιο έχει σχεδιασθεί από τους Zohar & Fineberg  και αποσκοπεί στην γρήγορη ανίχνευση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Απαντήστε στις ερωτήσεις με ένα ναι ή όχι.
1. Μήπως έχετε την τάση να καθαρίζετε ή να πλένεστε πολύ; ΝΑΙ - ΟΧΙ
2. Μήπως έχετε την τάση να ελέγχετε τα πράγματα πολλές φορές; ΝΑΙ - ΟΧΙ
3. Μήπως σας έρχονται στο μυαλό ενοχλητικές σκέψεις που θα θέλατε να διώξετε αλλά δεν μπορείτε; ΝΑΙ - ΟΧΙ
4. Μήπως σας παίρνει πολύ ώρα να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες; ΝΑΙ - ΟΧΙ
5. Μήπως ανησυχείτε ιδιαίτερα όταν τα πράγματα γύρω σας δεν είναι στην σωστή τους θέση; ΝΑΙ - ΟΧΙ
Θετική απάντηση σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ερωτήσεις μπορεί να μαρτυρά την παρουσία ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Μην ανησυχείτε όμως. Θυμηθείτε ότι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ιατρική διαταραχή που θεραπεύεται με επιτυχία.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου


Ενδείξεις εμβολιασμού για τον πνευμονιόκοκκο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονιοκοκκική νόσος, δηλαδή η λοίμωξη που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, αποτελεί μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, ωτίτιδα και βρογχίτιδα.
Ο πνευμονιόκοκκος μεταδίδεται με άμεση επαφή των αναπνευστικών εκροών από ασθενείς και υγιείς φορείς του μικροβίου. Αποικίζεται στο ρινοφάρυγγα και βασική ομάδα που φέρει το μικρόβιο στην κοινότητα είναι τα παιδιά ως δύο ετών.
Στην Ελλάδα, το 40-60% των παιδιών που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό είναι φορείς του μικροβίου.
Η νόσος εκδηλώνεται αν το μικρόβιο εξαπλωθεί στους μήνιγγες, στο μέσο ους ή στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, οπότε προκαλεί πνευμονία. Εάν εισχωρήσει στο αίμα προκαλεί βακτηριαιμία.
Ο πνευμονιόκοκκος παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντική αντοχή στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, δηλαδή δεν υποχωρεί σε όλες τις περιπτώσεις μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών, όπως πενικιλίνης, κεφαλοσπορινών, μακρολιδών, φλουροκινολόνων κ.α., γεγονός που επιτάσσει την αντιμετώπισή του μέσω του εμβολιασμού.
Στην ιατρική είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.
Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα σημαντικό παθογόνο μικρόβιο που προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιζώντες από πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό νευρολογικών επιπλοκών, ενώ θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, πλην της μηνιγγίτιδας, ο πνευμονιόκοκκος ευθύνεται επίσης για ωτίτιδες, βαριές πνευμονίες και βακτηριαιμίες.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση του 13δύναμου συζευγμένου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου. Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 5 ετών, από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος περιλαμβάνει τη σήψη, την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία, την πνευμονία με βακτηριαιμία και το εμπύημα.
Συνολικά, πρόκειται για τους 13 πιο διαδεδομένους ορότυπους που προκαλούν διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο σε παιδιά, παγκοσμίως. Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι το μόνο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που περιλαμβάνει τους ορότυπους 3, 6Α και 19Α. 
Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς παρέχει  ευρύτερη κάλυψη κατά των ορότυπων του πνευμονιόκοκκου.»
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συστήνει το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε δοσολογικό σχήμα 4 δόσεων, εκ των οποίων 3 αρχικές δόσεις ως αρχική σειρά εμβολιασμού και μία επαναληπτική δόση στην ηλικία μεταξύ 11 και 15 μηνών.
Εναλλακτικά, όταν το 13δύναμο χορηγείται ως μέρος του συστηματικού εμβολιασμού μπορεί να δίνεται σε δοσολογικό σχήμα 3 δόσεων.
Συνιστάται επίσης, για τα παιδιά έως 5 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το 7δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, να τους παρασχεθεί κάλυψη και έναντι των επιπλέον 6 ορότυπων. 
Εκτός των συζευγμένων ενταγμένο είναι και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV-23) που περιλαμβάνει τους ορότυπους 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F και 33F και έχει ένδειξη να γίνεται επιπλέον του συζευγμένου και τουλάχιστον 2 μήνες μετά την τελευταία δόση αυτού, σε παιδιά >2 ετών που ανήκουν σε ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
Εμβόλιο πνευμονιόκκοκκου (στρεπτόκοκκου της πνευμονίας)
Ενδείξεις:
Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο ενδείκνυται για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και των συστηματικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων που οφείλονται στους ορότυπους οι οποίοι περιλαμβάνονται στο εμβόλιο σε υψηλού κινδύνου άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω, όπως:
•           Μικρά παιδιά άνω των 2 ετών και ενήλικες > 60 ετών.
•           Άτομα με συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη της IgG2)
•           Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (συμπτωματικά ή μη).
•           Άτομα με επίκτητη ανοσοκαταστολή εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ή άλλης (εκτός του HIV) ιογενούς λοίμωξης.
•           Άτομα με μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. με δρεπανοκυτταρική νόσο, με υπερσπληνισμό, με χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα.
•           Άτομα με νόσο Hodgkin, πολλαπλούν μυέλωμα.
•           Άτομα με νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
•           Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
•           Άτομα με χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
•           Άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες.
•           Άτομα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες.
•           Άτομα με κίρρωση ήπατος.
•           Αλκοολικοί. 
Αντενδείξεις:
•           Υπερευαισθησία σε κάθε συστατικό του εμβολίου.
•           Πρέπει να αναβάλλεται η χορήγηση του εμβολίου σε περίπτωση σημαντικού εμπύρετου νοσήματος, άλλης ενεργής νόσου ή υποτροπής χρόνιας νόσου.
•           Δεν ενδείκνυται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εβόλιο πνευμονιόκκοκου μέσα στα τελευταία 3 χρόνια, εκτός και αν υπάρχει ειδικός συγκεκριμένος λόγος επανεμβολιασμού.
•           Δεν ενδείκνυται κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, αλλά μπορεί να χορηγηθεί κατά την διάρκεια της γαλουχίας.
Τρόπος χορήγησης:
Προτιμάται ενδομυϊκά αλλά μπορεί να χορηγηθεί και υποδόρια.
Αρχική δόση: μία δόση των 0,5 ml.
Επανεμβολιασμός: μία δόση των 0,5 ml. Απ΄όσο μέχρι τώρα είναι γνωστό ο συστηματικός επανεμβολιαμός όλων των ατόμων στα οποία έχει δοθεί εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου, δεν ενδείκνυται. Παρόλα αυτά ενδείκνυται σε άτομα υψηλού κινδύνου (πχ άτομα με ασπληνία) που έχουν να εμβολιαστούν περισσότερο από 5 χρόνια, ή ο τίτλος των αντισωμάτων τους έχει μειωθεί απότομα (πχ. νεφρωσικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια, ή άτομα με μεταμοσχευμένα όργανα). Επανεμβολιασμός μετά από 3-5 χρόνια ενδείκνυται επίσης σε παιδιά κάτω των 10 ετών με νεφρωσικό σύνδρομο, ασπληνία ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Παρενέργειες:
•           Τοπικά στο σημείο ένεσης, πόνος, ερυθρότητα, σκληρία, οίδημα (πρήξιμο).
•           Σπάνια μέτριος πυρετός ο οποίος υποχωρεί σε 24 ώρες.
•           Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, κνίδωση, αλλεργία, μυαλγίες, κεφαλαλγία.

Εμείς ο λαός


Μάλλον δεν θα καταφέρουμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο
Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, «εμείς ο λαός» έχουμε ήδη αμφισβητήσει τους «ισχυρούς»…
Η αμφισβήτηση των ισχυρών σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν νέα δεδομένα στην κοινωνία.
Ο κόσμος σε όλο τον κόσμο ζητάει αυτοργάνωση και αλληλεγγύη απέναντι στην απληστία των ισχυρών. Η νέα κοινωνική συνείδηση είναι πραγματικότητα.
Και ναι μεν τα γονίδιά μας προτάσσουν το ατομικό μας συμφέρον στην επιβίωση, είναι όμως αναγκαίο να συνεργαστούν με άλλα γονίδια και οργανισμούς για να το πετύχουν.
Η κοινωνικότητα και ο αμοιβαίος αλτρουισμός μοιάζουν να είναι εξελικτικά επιτακτικά, γιατί ναι μεν το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, πολλά μικρά ψάρια όμως μαζί μπορούν να κάνουν το μεγάλο ψάρι ανορεξικό…
Η αλληλέγγυα οικονομία θεωρείται μονόδρομος. Όχι για να φέρει πλεονάσματα, κέρδη και κατανάλωση, αλλά για να γίνουμε αυτάρκεις, να αλληλοβοηθηθούμε και να μοιραστούμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Να γίνουμε επιτέλους «άνθρωποι», να έχουμε όλοι οικονομικά οφέλη, να προστατέψουμε το περιβάλλον που ζούμε και να πάρουμε το βίο μας στα χέρια μας.
Όσοι οραματιζόμαστε κοινωνίες αλλιώτικες πρέπει να αλλάξουμε. 

Το εμβόλιο HPV


Χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του HPV
Το πρόβλημα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι τεράστιο. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, περίπου 50.000 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 25.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο. Σε ολόκληρο τον κόσμο, εμφανίζονται ετησίως 510.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου και περίπου 288.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται και οφείλεται σε συγκεκριμένους τύπους του ιού HPV (Human Papilloma Virus - Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων).  Υπάρχουν πάνω από 150 υπότυποι του ιού και 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή (οι άλλοι προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, το λάρυγγα, το δέρμα κλπ). Μερικοί από αυτούς (όπως ο τύπος 6 και ο τύπος 11) προκαλούν κονδυλώματα και περίπου 15 τύποι (με συνηθέστερους τους 16 και 18) μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις που εάν εξελιχθούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην πράξη, όλοι οι καρκίνοι τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε λοίμωξη με κάποιον τύπο του ιού HPV. Οι τύποι 16 και 18, όμως, ευθύνονται για το 70% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου. Οι τύποι αυτοί ευθύνονται και για το 50-60% των περιπτώσεων των υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων που παρατηρούνται στον τράχηλο (CIN2 και CIN3).
Η λοίμωξη με κάποιον τύπο HPV είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Περίπου το 80% των γυναικών και το 50% των ανδρών που είχαν έστω και μία σεξουαλική επαφή στη ζωή τους, υπολογίζεται πως θα προσβληθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιο τύπο HPV. Συνεπώς, η λοίμωξη με HPV μπορούμε να πούμε πως συνδέεται με τησεξουαλική πράξη. Η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή και για χρόνια. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής, δεν προστατεύει όμως απόλυτα επειδή ο HPV μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Πρέπει όμως να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα προσβληθούν από κάποιον τύπο HPV, δε θα παρουσιάσει ποτέ κάποια αλλοίωση, που θα ήταν ενδεχομένως ορατή σε ένα τεστ Παπανικολάου. Στο 75% περίπου των περιπτώσεων, η λοίμωξη θα υποχωρήσει από μόνη της σε ένα διάστημα από 8 έως 18 μήνες. Το εάν μια τέτοια λοίμωξη που είναι σε αποδρομή από μόνη της, προκαλεί επαρκή ανοσία, ώστε να προστατεύει τον οργανισμό από νέα λοίμωξη - με τον ίδιο τύπο HPV - δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Το εμβόλιο έναντι του HPV που κυκλοφορεί σήμερα είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο,που περιέχει μόνο πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού και όχι DNA, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο (ούτε σε ήπια μορφή όπως συμβαίνει με άλλα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μικροβίων).
Παρέχει προστασία έναντι 4 στελεχών του ιού HPV και συγκεκριμένα: των στελεχών 6 και 11 που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων και των στελεχών 16 και 18 που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Επομένως, με τον εμβολιασμό δεν αντικαθίσταται ο προληπτικός έλεγχος, αλλά οι πιθανότητες να προσβληθεί μια γυναίκα είναι κατά πολύ ελαττωμένες. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φαίνεται πως είναι μακράς διάρκειας, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα παρέχουν στοιχεία για προστασία 5 ετών. Το εάν θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση σε 5 ή 10 χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό ερευνάται ακόμη. Εντός του έτους, αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά και δεύτερο εμβόλιο, που θα παρέχει κάλυψη από τα στελέχη 16 και 18 του HPV, και θα έχει έγκριση για χρήση και σε γυναίκες μεγαλύτερες των 26 ετών.
Το εμβόλιο δεν έχει θεραπευτική δράση, και επομένως δε χορηγείται για τη θεραπεία των υψηλού βαθμού δυσπλαστικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του τραχήλου ή και των κονδυλωμάτων.
Ιδανικά, το εμβόλιο πρέπει να γίνει πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών (η πλήρης προστασία έναντι των 4 στελεχών του ιού παρέχεται μετά και την 3η δόση του εμβολίου, αν και επαρκής ανοσία αναπτύσσεται ήδη μετά τη 2η δόση), επειδή πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί ακόμη στον ιό. Ακόμη, η απάντηση του οργανισμού στο εμβόλιο, η δημιουργία δηλαδή αντισωμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη στις μικρές ηλικίες. Για τους δύο αυτούς λόγους, συστήνεται να εμβολιάζονται τα κορίτσια από 9-15 ετών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει οδηγία για εμβολιασμό των αγοριών και ο εμβολιασμός τους είναι προαιρετικός.
Μια γυναίκα που έχει ήδη ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές μπορεί να κάνει το εμβόλιο, πρέπει όμως να τονισθεί πως μια γυναίκα που έχει σεξουαλικές επαφές έχει πιθανότητες να έχει έρθει ήδη σε επαφή με κάποιο στέλεχος του ιού HPV. Η ασφάλεια που παρέχει σε αυτήν την περίπτωση το εμβόλιο είναι ελαττωμένη. Εάν έχει ήδη προσβληθεί από έναν από τους 4 τύπους του ιού που καλύπτει το εμβόλιο, το εμβόλιο θα την προφυλάξει από τους άλλους 3 τύπους, αλλά όχι από τον ιό με τον οποίο έχει έρθει ήδη σε επαφή. Δηλαδή, μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον κάποια βλάβη (κονδύλωμα ή ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση στον τράχηλο) που θα οφείλεται στο στέλεχος του ιού με το οποίο είχε έρθει παλαιότερα σε επαφή. Επιπλέον, φαίνεται πως στις μεγαλύτερες ηλικίες (μετά την εφηβεία) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ελαττωμένη.
Δυστυχώς, μια γυναίκα δεν μπορεί με απόλυτη ασφάλεια να ελέγξει εάν έχει προσβληθεί από HPV πριν κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες δοκιμασίες ανίχνευσης αντισωμάτων στο αίμα όπως συμβαίνει με άλλες καταστάσεις. Μπορούμε όμως να κάνουμε ανίχνευση του ιού στον τράχηλο, με το HPV-DNA test, με μια διαδικασία λήψης παρόμοια με αυτήν του test Παπανικολάου. Με αυτήν τη δοκιμασία μπορούμε να ελέγξουμε εάν η γυναίκα έχει αυτήν τη στιγμή λοίμωξη με κάποιο στέλεχος του HPV. Φαίνεται όμως πως αυτό είναι μια ικανοποιητική προσέγγιση, γιατί ακόμη και εάν είχε έρθει στο παρελθόν σε επαφή με κάποιο στέλεχος HPV και με το HPV-DNA test δεν ανιχνεύουμε τον ιό τώρα, σημαίνει πως η λοίμωξη ήρθε και πέρασε χωρίς να δημιουργήσει αλλοίωση. Δεν έχει όμως διευκρινιστεί εάν η δημιουργία αντισωμάτων από την παλαιά αυτή λοίμωξη είναι αρκετή για να προστατεύσει τον οργανισμό από ενδεχόμενη νέα επαφή με τον ιό.
Συμπερασματικά, δεν είναι απαραίτητο για μια γυναίκα να κάνει κάποιον έλεγχο πριν το εμβόλιο, αλλά εάν ελεγχθεί θα μπορέσει ο γιατρός της να την ενημερώσει σωστά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις:
1η δόση: σήμερα
2η δόση: 2 μήνες μετά την 1η δόση
3η δόση: 6 μήνες μετά την 1η δόση
Πλήρης προστασία παρέχεται μετά τη χορήγηση και της 3ης δόσης. Προς το παρόν δε γνωρίζουμε εάν θα είναι αναγκαία μια αναμνηστική δόση στο μέλλον. Το εμβόλιο χορηγείται με ενομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ του βραχίονα ή στην προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού.
Το HPV εμβόλιο φαίνεται πως δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Ήπια ενοχλήματα έχουν περιγραφεί, όπως:
  • ήπιος πόνος στο σημείο του εμβολιασμού (8 στους 10)
  • ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού (1 στους 4)
  • δεκατική πυρετική κίνηση (1 στους 10)
  • κνησμός στο σημείο του εμβολιασμού ή πυρετός πάνω από 38ο C (λιγότερο από 1 στους 30)
Το εμβόλιο δε φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζει αυξημένη συχνότητα κάποιων ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε σχέση με άλλα εμβόλια που γίνονται στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Τα 5 περιστατικά εμφάνισης συνδρόμου Guillain-Barre (για τα οποία έγινε λόγος και στα ΜΜΕ), δεν μπορούν να αποδοθούν με σιγουριά στο εμβόλιο, δεδομένου πως σε 2 περιστατικά είχε χορηγηθεί ταυτόχρονα και το εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκκου, και τα 3 άλλα περιστατικά εμφάνισης είναι λιγότερα από αυτά που θα περίμενε κανείς στατιστικά να εμφανιστούν, έτσι και αλλιώς στην ομάδα των ατόμων που έκαναν το εμβόλιο. Σε ότι αφορά στις περιπτώσεις απώλειας συνείδησης και τάσεων λιποθυμίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό είναι κάτι που βλέπουμε συχνά όταν εμβολιάζουμε άτομα που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία.
Πάντως, στις ΗΠΑ, συστήνεται πλέον η χορήγηση του εμβολίου με τη γυναίκα να είναι καθιστή ή ξαπλωμένη, καθώς και η 15/λεπτη παραμονή της γυναίκας στο χώρο του ιατρείου μετά τον εμβολιασμό, και εκφράζεται η γνώμη πως ίσως δε θα έπρεπε να φεύγει μόνη της από το ιατρείο. Επειδή δεν έχει ελεγχθεί η συγχορήγησή του με άλλα εμβόλια - πλην αυτού της ηπατίτιδας Β - συστήνεται από ορισμένους ειδικούς να αποφεύγεται η ταυτόχρονή χορήγησή του με άλλα εμβόλια. Δεν έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης-αναφυλαξίας ή θανάτου από το εμβόλιο. Πάρα ταύτα, το εμβόλιο συνεχίζει να παρακολουθείται για την εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Το εμβόλιο δε συνιστάται να γίνεται σε εγκύους. Ωστόσο, από τις περίπου 1.100 εγκυμοσύνες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης του εμβολίου, δεν παρατηρήθηκαν αυξημένες επικίνδυνες επιπτώσεις στο κύημα. Άρα δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης, ούτε αποτελεί ένδειξη διακοπής αυτής. Ωστόσο, επιτρέπεται η χορήγηση του εμβολίου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Μετά τον εμβολιασμό, χρειάζεται προληπτικός έλεγχος γιατί το εμβόλιο δεν υποκαθιστά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας. Είπαμε πως το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 90% από τις κονδυλωματώδεις βλάβες και σε ποσοστό 70% από τον καρκίνο του τραχήλου. Υπάρχει δηλαδή ποσοστό 30% των καρκίνων του τραχήλου που οφείλεται σε άλλα στελέχη του ιού HPV και φυσικά δεν καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο. Επίσης, υπάρχει πάντα η περίπτωση (ειδικά σε γυναίκες που έχουν ήδη αρχίσει τις σεξουαλικές επαφές) να έχει συμβεί ακόμη πριν τη χορήγηση του εμβολίου, προσβολή από κάποιον τύπο του ιού HPV. Για το λόγο αυτό ο προληπτικός έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται.
Το pap-test, όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν μέχρι σήμερα ο δευτερογενής τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με τη μέθοδο αυτή η επιστήμη σκόπευε στην ανίχνευση και ίαση των ενδοεπιθηλιακών βλαβών πριν αυτές εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο. Όμως, η επιστήμη πρόσφερε μία σημαντική ανακάλυψη με το εμβόλιο κατά του HPV,  με το οποίο δίνεται η δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε ποσοστό 70- 80%.
Ο συνδυασμός του test Παπανικολάου και ο έγκαιρος εμβολιασμός, προλαμβάνει το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η πρωτογενής μέθοδος πρόληψης (εμβολιασμός) υπερτερεί της δευτερογενούς (pap- test) στα εξής σημεία: Ψυχολογικές συνέπειες: Όσον αφορά το pap- test, οποιοδήποτε προβληματικό αποτέλεσμα δημιουργεί ψυχική αναστάτωση στη γυναίκα και κατά συνέπεια και στους οικείους της. Επίσης οι μέθοδοι θεραπείας των προκαρκινικών βλαβών (CIN 2-3) που παρατηρούνται στον τράχηλο της μήτρας, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά μια μελλοντική κύηση, δημιουργώντας κίνδυνο προωρότητας και περιγεννητικής θνησιμότητας. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου παραμένει.
Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών,δύο εμβόλια το GARDASIL και το CERVARIX τα οποία χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσον αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι ευθύνη και υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας η σωστή στάση απέναντι στον εμβολιασμό.
Και τα δύο εμβόλια  δρουν προληπτικά κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV: Tο ένα διδύναμο, γνωστό ως Cervarix, και το άλλο τετραδύναμο, γνωστό ως Gardasil. Και τα δύο εμβόλια προσφέρουν προστασία από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV, που ευθύνονται σχεδόν για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ το Gardasil προστατεύει και από τα γεννητικά κονδυλώματα, τα οποία ωστόσο δεν προκαλούν καρκίνο. Πάντως, δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί οριστικά για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προστατευτική τους δράση. Σύμφωνα με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας από τις κλινικές δοκιμές των δύο εμβολίων και τα εγκεκριμένα στοιχεία απο τον ΕΟΦ, η διάρκεια αποτελεσματικότητας του διδύναμου εμβολίου Cervarix είναι 6,5 χρόνια και του τετραδύναμου Gardasil 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται από τον παιδίατρο ή το γυναικολόγο, οι οποίοι οφείλουν πρώτα να ενημερώσουν αναλυτικά τους γονείς.
Όσον αφορά την ηλικία εμβολιασμού προκύπτουν τα εξής:
1.         Προτεινόμενη ηλικία 12- 15 ετών, λόγω καλύτερης ανοσιακής απάντησης καθώς και λόγω χαμηλής πιθανότητας εγκατεστημένης λοίμωξης, αφού σε αυτή την ηλικία οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν αρχίσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
2.         Όταν πρόκειται για περιπτώσεις γυναικών άνω των 15 προτείνεται ο εμβολιασμός να γίνεται μέχρι το 26ο έτος της ηλικίας.
3.         Για εμβολιασμό μετά το 26ο έτος δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σε αυτές τις ηλικίες.
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, στους άνδρες οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός δεν είναι συνήθως σοβαρές και πολύ σπάνια μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του πέους ή του πρωκτού. Ο ιός HPV μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως, μέσω της σεξουαλικής οδού. Επομένως, οι άνδρες, όταν είναι φορείς του ιού, τον μεταδίδουν και στις γυναίκες. Λογικά, λοιπόν, θα έπρεπε να εμβολιάζονται και τα αγόρια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν (ακόμα) κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που καμία επιτροπή εμβολιασμών στον κόσμο δεν συνιστά τον εμβολιασμό των αγοριών, ακόμα.

Σε ποιες εγκεφαλικές βλάβες γίνεται εμβολισμός


Εμβολισμοί εγκεφαλικών βλαβών
Οι ενδεικνυόμενες εγκεφαλικές βλάβες προς εμβολισμό είναι:
  • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες
  • Εγκεφαλικά ανευρύσματα
  • Όγκοι εγκεφάλου, βάσης κρανίου, τραχήλου
  • Αγγειοπλαστικές αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου για αντιμετώπιση κριτικών στενώσεων
  • Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και μηνιγγικές επικοινωνίες
Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες αποτελούν 2% των εγκεφαλικών βλαβών. Θα πρέπει να γίνει αγγειογραφικός διαχωρισμός από τις μηνιγγικές επικοινωνίες. Η ανατομική αλλοίωση στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες συνίσταται στην παρουσία μιας αγγειακής φωλέας στην οποία απουσιάζει η τριχοειδική επικοινωνία με αποτέλεσμα την απευθείας επικοινωνία αρτηρίας και φλέβας. Η αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία έχει τη δυνατότητα αγγειακής επαναπροσαρμογής με καινούριες αρτηριοφλεβώδεις αναστιμώσεις λόγω φλεβικών θρομβώσεων. Ο εμβολισμός με υγρά εμβολικά μέσα γίνεται σε μία ή περισσότερες συνεδρίες δίνοντας κάθε φορά τη δυνατότητα της αγγειακής επαναπροσαρμογής της αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας και την ολική θρόμβωση της φωλέας αποφεύγοντας πιθανά θρομβοεμβολικά επεισόδια και οξεία μερική ή ολική φλεβική θρόμβωση που συνεπάγεται εγκεφαλική υπέρταση και αιμορραγία. Αυτή η  επιπλοκή είναι πιο πιθανή στις μηνιγγικές επικοινωνίες και περισσότερο σε ταχείας ροής επικοινωνίες όπου υπάρχει απευθείας επικοινωνία του αρτηριακού κλάδου με μια φλεβώδη φλέβα.
Οι μηνιγγικές επικοινωνίες αποτελούν το 10-15% των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου και τα περισσότερα αναπτύσσονται στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο. Σε αυτές τις βλάβες η χειρουργική συνεπικουρία είναι πολύ χρήσιμη ενώ η ενδοαγγειακή προσέγγιση πραγματοποιείται κυρίως μέσω των κλάδων της έξω καρωτίδας ή μέσω φλεβικής οδού ανάστροφα.
Τα συμπτώματα των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών εξαρτώνται από τη θέση τους και προκαλούν σφύζοντα φυσήματα, εστιακά νευρολογικά ελλείμματα, επιληπτικές κρίσεις, ισχαιμικά επεισόδια.
Η επιπλοκή των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών είναι η ενδοπαρεγχυματική επικοινωνί, ενώ στις μηνιγγικές επικοινωνίες είναι η αιμορραγία στον υποσκληρίδιο και υπαραχνοειδή χώρο.

Εγκεφαλικά ανευρύσματα
Ο εμβολισμός των ανευρυσμάτων αποτελεί την μέθοδο εκλογής αντιμετώπισης, καθώς η εξέλιξη των υλικών δίνει την δυνατότητα εμβολισμού στο 90% των περιπτώσεων ακόμα και σε ανευρύσματα της σηραγγώδους μοίρας καθώς και της οπίσθιας κυκλοφορίας, τα οποία παρουσίασαν δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη χειρουργική προσπέλαση.
Τα χειρουργικά ανευρύσματα χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους σε μικρά (μικρότερα των 5 χιλ.), μεγάλα (μικρότερα των 10 χιλ.), γιγαντιαία (έως 25 χιλ.). Η συχνότητα στον πληθυσμό είναι 2-5% και σπανίως εμφανίζεται με νευρολογική συμπτωματολογία ισχαιμίας ή φαινομένου μάζας. Συχνότερα εμφανίζεται με υπαραχνοειδή αιμορραγία και σπάνια με ενδοκοιλιακή αιμορραγία σε ανευρύσματα της οπίσθιας κυκλοφορίας και της μέσης κυκλοφορίας.

Όγκοι εγκεφάλου, βάσης κρανίου, τραχήλου
Διάφοροι ενδοεγκεφαλικοί  όγκοι κυρίως του οπίσθιου κρανιακού βόθρου, όπως αιμαγγιοβλαστώματα και αιμαγγειοπερικυττώματα, γιγαντιαία μηνιγγιώματα, πλακώδη μηνιγγιώματα, και εξωκράνιοι και τραχηλικοί όγκοι όπως ρινοίνωμα, παραγαγγλιώματα, αιμολεμφαγγειώωματα, πλακώδη και σηραγγώδη αγγειώματα που μπορούν να ωφεληθούν από τον εμβολισμό. Ο συνδυασμός του εμβολισμού, με μικροσωματίδια από κλάδους της έξω καρωτίδας με τη χειρουργική καθώς και την ακτινοθεραπευτική συνεδρία μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να θεραπεύσουν ριζικά τη βλάβη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δρουν παρηγορητικά.

Αγγειοπλαστικές αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου για αντιμετώπιση κριτικών στενώσεων
Η ενδοκράνια στένωση αρτηριακών κλάδων που παρουσιάζεται με αιματική ανεπάρκεια συγκεκριμένης περιοχής λοβού ή ημισφαιρίου, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Οι πολύ σοβαρές στενώσεις (70-90%), οι κριτικές στενώσεις (90-95%) και οι σχεδόν αποφρακτικές (95-99%) μπορούν να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική του πάσχοντος αγγείου με χρήση μπαλονιού ή stent και μπαλονιού.