Αρχική

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα


Οι λειτουργίες του λάρυγγα είναι πολλές και σημαντικές για τη ζωή
Γράφει 
ο Κριαράς Νικόλαος
Πτυχιούχος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Ο λάρυγγας βρίσκεται στη μέση γραμμή του τραχήλου, μπροστά από το φάρυγγα και μεταξύ της βάσης της γλώσσας προς τα άνω και της τραχείας προς τα κάτω.
Οι λειτουργίες του λάρυγγα είναι:
  • Η αναπνευστική λειτουργία, κατά την οποία ο αέρας διέρχεται απ αυτόν για να φτάσει στους πνεύμονες μέσω της τραχείας και των βρόγχων.
  • Η φωνητική λειτουργία, η οποία έχει επιτρέψει στον άνθρωπο να πετύχει υψηλού επιπέδου επικοινωνία με τους συνανθρώπους του και να δημιουργήσει κοινωνική ζωή και πολιτισμό, πράγμα το οποίο τον κάνει να διαφέρει σημαντικά από τα ζώα.
  • Η προστατευτική λειτουργία, κατά την οποία διαχωρίζεται η αναπνευστική οδός από την πεπτική με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος ξένων σωμάτων στην τραχεία και στους βρόγχους.
Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που αποτελείται από μυ και ιστό, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της τραχείας. Στο λάρυγγα εντοπίζονται οι φωνητικές χορδές (δύο πτυχές μυϊκού ιστού που συνδέονται με τον λάρυγγα από μπροστά προς τα πίσω.

Άρα ο λάρυγγας επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:
§ ελέγχει την ροή του αέρα όταν αναπνέουμε
§ προστατεύει τους αεραγωγούς
§ παράγει ήχο για να μπορούμε να μιλάμε και να τραγουδάμε

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια από τις πιο συχνές κακοήθειες στην Ευρώπη,με περίπου 52.000 νέες περιπτώσεις ανά έτος, το 90% από αυτές που συμβαίνουν σε άνδρες. Το ετήσιο ποσοστό επίπτωσης για τους άνδρες στη Νότια και Βόρεια Ευρώπη είναι μεταξύ 18 ανά 100.000 και 6 ανά 100.000, αντίστοιχα. Για τις γυναίκες, το ποσοστό επίπτωσης δεν είναι υψηλότερο από 1,5 ανά 100.000 ανά έτος. Το 95% των καρκίνων του λάρυγγα, εμφανίζουν πλακώδεις καρκινώματα κυττάρων.
Ο καρκίνος του λάρυγγα, προκαλείται συνήθως από το κάπνισμα και το αλκοόλ.Κατά την εμφάνιση καρκίνου του λάρυγγα από το κάπνισμα, θα επηρεασθούν οι φωνητικές χορδές και η γλωττίδα. Ενώ, αν ο καρκίνος προκληθεί από το αλκοόλ θα επηρεασθεί το κάτω μέρος της γλωττίδας. Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία διεξήχθη στην νότια Ευρώπη, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 90% της εμφάνισης του καρκίνου του λάρυγγα αν δεν υπήρχε η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.
Στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε με την προάσπιση της υγείας μας και την διατροφική συμβολή στην πρόληψη κατά του καρκίνου του λάρυγγα.
Σε μια επιστημονική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη, την χρονολογική περίοδο Ιανουάριος 1996 – Δεκέμβριος 1997, σε δείγμα 133 ασθενών, τεκμηριώνεται η θετική συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού με την εκδήλωση του καρκίνου του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος (στοματική κοιλότητα-φάρυγγα-λάρυγγα).
Στην συγκεκριμένη μελέτη, η ασθένεια του καρκίνου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αντιπροσωπεύει το 12, 1% όλων των καρκίνων της Ουρουγουάης. Οι εξεταζόμενοι της παρούσας μελέτης, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), με σκοπό να μελετηθεί η ενεργειακή πρόσληψη και ο ρόλος των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών ανά ομάδα τροφίμων.
Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων συμπεριλήφθηκαν 64 είδη τροφίμων καθώς και συμπληρωμάτων βιταμινών.
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα αποτελέσματα τα οποία εξάγονται, είναι τα εξής:
Το διαιτολόγιο πρέπει  να αποκλείει :
-Την κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων περισσότερο από 2-3 μερίδες ημερησίως.
-Την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κονδύλων περισσότερο από 2-3 μερίδες ημερησίως και περισσότερο απο 3 φορές την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κρέατος ψημένο στα κάρβουνα-σχάρα.
-Την αλόγιστη κατανάλωση των ομάδων τροφίμων οι οποίες περιέχουν εν αφθονία ολικό λίπος-χοληστερόλη-πρωτεΐνες.
-Την αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως τα θαλασσινά πχ τα στρείδια, το κρέας (κόκκινο κρέας και πουλερικά), τα ψάρια πχ σαρδέλες και φιστίκια-φιστικοβούτυρο.

Το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει:
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά; όπως για πχ πορτοκάλι-μπρόκολο-σπανάκι-ντομάτα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα: όπως για πχ λιπαρά ψάρια-φυτικά λιπαρά, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν την β-κρυπτοξανθίνη, ρετινόλη και καροτένιο: όπως για πχ συκώτι-μουρουνέλαιο-αποβουτυρωμένο γάλα-σκληρό τυρί-αυγό, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν βιταμίνες από το σύμπλεγμα βιταμινών Β: όπως για πχ Β1-Β2-Β3, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν την βιταμίνη Ε:όπως για πχ: ελαιόλαδο-ξηροί καρποί, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν τις φυτικές ίνες: όπως για πχ φρούτα-λαχανικά-όσα τρόφιμα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
Τα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν αλλαγές στη φωνή, επίμονη βραχνάδα, πρέπει να ζητούν συμβουλή από το γιατρό τους. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό εάν υπάρχουν στα άτομα αυτά, παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Βιβλιογραφία:
1. Thieme Atlas of Anatomy (2006), p 112
2. Cunningham, Daniel John; Robinson, Arthur (1818). Cunningham's text-book of anatomy.
3. Thieme Atlas of Anatomy: General Anatomy and Musculoskeletal System. Thieme. 2006. ISBN 1-58890-419-9.
4. De Stefani E, Ronco A, Mendilaharsu M, Deneo-Pellegrini H. Diet and risk of cancer of the upper aerodigestive tract. II: Nutrients. Oral Oncol 1999; 35: 22–26.
5. Oreggia F, De Stefani E, Boffetta P et al. Meat, fat and risk of laryngeal cancer: a case–control study in Uruguay. Oral Oncol 2001; 37: 141–145.
6. Franceschi S, Barbone F, Negri E et al. Reproducibility of an Italian food frequency questionnaire for cancer studies. Results for specific nutrients.Ann Epidemiol 1995; 5: 69–75.
7. Decarli A, Franceschi S, Ferraroni M et al. Validation of a food-frequency questionnaire to assess dietary intakes in cancer studies in Italy. Results for specific nutrients. Ann Epidemiol 1996; 6: 110–118.
8. Bosetti C, La Vecchia C, Talamini R et al. Food groups and laryngeal cancer risk: a case–control study form Italy and Switzerland. Int J Cancer 2002; 100: 355–360.
9. Salvini S, Gnagnarella P, Parpinel MT et al. The food composition database for an Italian food frequency questionnaire. J Food Compos Anal 1996; 9: 57–71.
Γράφει 
ο Κριαράς Νικόλαος
Πτυχιούχος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Φωτοδιέγερση για τα έλκη κάτω άκρων


Τα έλκη είναι μια δυσάρεστη κατάσταση των κάτω άκρων
Αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί ανθρώπους από την μέση ηλικία και μετά, αλλά και νέους με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Τα έλκη δημιουργούνται λόγω:
•        Διαβητικής αρτηριοπάθειας
•        Φλεβικής θρόμβωσης και βαριάς φλεβικής ανεπάρκειας (μεταθρομβωτικό σύνδρομο)
•        Αρτηριακής νόσου, λόγω αθηροσκλήρωσης
•        Φλεγμονής των αγγείων (αγγειίτιδα)
•        Νευροτροφικά αίτια
•        Παρατεταμένη κατάκλιση, όπως π.χ. σε μονάδες εντατικής θεραπείας
Η φλεβική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου μπορεί να προκαλέσει έλκος, το οποίο αποκαλείται «άτονο». Το έλκος εμφανίζεται συνήθως στην έσω επιφάνεια του κάτω τμήματος της κνήμης, πάνω από το σφυρό. Υπάρχουν όμως και άλλες ασυνήθιστες θέσεις, όπως στην έξω επιφάνεια της κνήμης.
Μετά από θρόμβωση, επίσης, μπορεί να εμφανιστεί έλκος μετά από χρόνια.
Το laser αυξάνει σημαντικά την αιμάτωση στην περιοχή που υπάρχει το έλκος και προκαλεί φωτοδιέγερση. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν νέο επιθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα να συμβαίνει γρήγορη επούλωση του έλκους. Λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας, γίνονται πολλές κυτταρικές αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση κολλαγόνου και νέου ιστού.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος και της αιτίας που δημιουργεί το έλκος, η θεραπεία με φάρμακα, ελαστική περίδεση, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος και η ρύθμισή του, οι επουλωτικές αλοιφές και το laser, συνιστούν μια συνολική και οργανωμένη θεραπεία των ελκών των κάτω άκρων, όπως των διαβητικών.
Βιβλιογραφία
ncbi.nlm.nih.gov

Έλεγχος σωματικού βάρους με αγιουρβέδα


Το σώμα μας είναι ένα θαύμα βιολογικής μηχανικής
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε κάνει δίαιτες  με επιτυχία  και χάσαμε τα κιλά που θέλαμε.
Όμως τις περισσότερες φορές τα έχουμε ξαναπάρει αν όχι και περισσότερα.
Είναι γεγονός ότι αν μάθουμε να ζούμε με αρμονία με τις βιολογικές μας ανάγκες,  αντί να τις μαχόμαστε, θα αποκτούσαμε το σωστό βάρος σχεδόν αυτόματα.
Οι βουλιμίες για ανθυγιεινά φαγητά θα εξαφανιστούν, η έλλειψη αυτοσεβασμού που συνοδεύει την παχυσαρκία θα αντικατασταθεί από μια αίσθηση νοητικής και σωματικής υγείας, η έλλειψη  ενέργειας και οι καθιστικές συνήθειες θα υποκύψουν σε έναν ενθουσιασμό για την ζωή και μια ανυπομονησία να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν.  Η σκέψη ότι αυτές οι φυσικές διαδικασίες πρέπει να είναι μια πάλη, όπως υποδεικνύουν πολλά προγράμματα δίαιτας θα φαινόταν  αστεία.
Άλλωστε σκεφτείτε το γρασίδι δεν αγωνίζεται να μεγαλώσει , τα ψάρια δεν αγωνίζονται να κολυμπήσουν ούτε και η γη αγωνίζεται να γυρίσει γύρω από τον ήλιο. Όταν καταλάβουμε την αληθινή φύση του νου και του σώματος θα έχουμε καταλάβει πόσο θετικά θα μας επηρεάσει στον τρόπο που βλέπουμε το θέμα του βάρους μας.
Η αγιουρβέδα (σανσκριτική λέξη που σημαίνει  «επιστήμη της ζωής» ) (το αρχαιότερο σύστημα θεραπείας στον κόσμο) μιλάει για μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοαναφορά σημαίνει απλά το να κοιτάς μέσα σου και μέσα στο εσωτερικό σύστημα αξιών για να επηρεάσεις τις σκέψεις και τις πράξεις σου. Το αντίθετο της αυτοαναφοράς είναι η αναφορά στο εξωτερικό ερέθισμα, όπου οι άνθρωποι αντιδρώντας σε εξωτερικά ερεθίσματα τα αφήνουν να καθοδηγούν την συμπεριφορά τους.
Όπως και με κάθε τομέα της ζωής, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ο καθένας στο φαγητό, άρα ένα επιτυχημένο πρόγραμμα για έλεγχο του βάρους θα πρέπει να σχεδιαστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες. Η Αγιουρβέδα διδάσκει ότι κάθε πρόγραμμα που αφορά στην υγεία – τις τροφές που τρώμε ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθούμε -  πρέπει να αξιολογείται με βάση την ατομική κράση αυτού που το ακολουθεί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου . Όταν γνωρίζουμε τον σωματότυπό μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή  με την εσωτερική διάνοια του σώματος μας η οποία είναι η αληθινή πηγή των πάντων στη ζωή μας. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα για έλεγχο βάρους μπορεί να ταιριάξει σε κάποιον και να αποδειχτεί άχρηστο σε κάποιον άλλο.
Η παχυσαρκία αντιπροσωπεύει μια γενική έλλειψη ισορροπίας στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί έναν τρόπο να διαπιστώσει κανείς ότι ένα προβληματικό βάρος δεν είναι απλά θέμα βάρους. Αν εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στο να χάσουμε βάρος και μετράμε την πρόοδο αποκλειστικά με κιλά και περιφέρεια γλουτών, η επιτυχία μας θα είναι πάντα περιορισμένη γιατί δεν θα έχουμε αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της ανισορροπίας.
Μικρές συμβουλές σωματικής διάνοιας της Αγιουρβέδας για τον έλεγχο σωματικού βάρους
  • Τρώτε πάντα καθιστοί
  • Μην τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι
  • Τρώτε μόνο μέχρι εκεί που χρειάζεται
  • Αποφύγετε τις παγωμένες τροφές και τα ποτά
  • Μη μιλάτε ενώ μασάτε
  • Φάτε με ήρεμο ρυθμό
  • Μην τρώτε μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη του προηγούμενου γεύματος
  • Τρώτε γεύματα φρεσκομαγειρεμένες τροφές
  • Καθίστε στην πολυθρόνα σας για ηρεμία για λίγα λεπτά μετά το γεύμα σας  
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
DEEPAK CHOPRA,  M.D., ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Έλεγχος πηκτικότητας αίματος


Έλεγχος πηκτικού μηχανισμού
Έλεγχος πηκτικότητας αίματος
  • Χρόνος ροής
  • Χρόνος πήξης
  • PT
  • aPPT
  • Ινωδογόνο
  • Πρωτεΐνη C
  • Πρωτεΐνη S
  • Πλασμινογόνο
  • Αντιθρομβίνη ΙΙΙ
  • α 1 Αντιπλασμίνη
  • Αναστολέας ενεργ. πλασμινογόνου PAI
  • Φιμπρονεκτίνη
  • Αντιπηκτικό λύκου
  • Μετάλλαξη προθρομβίνης
  • Ομοκυστεϊνη
  • Μετάλλαξη ομοκυστεϊνης
  • Αντίσταση στην πρωτεϊνη C
  • Παράγοντας V (LEIDEN)
  • Παράγοντας VIII
  • Αντισώματα έναντι καρδιολιπινών IgG, IgM, IgA
  • Παράγοντας 8  (VIII)
  • Παράγοντας 9  (IX)
  • Παράγοντας 10 (X)
  • ΑΝΤΙ Χα
  • ΑΝΤΙ ΙΙ
  • Παράγοντας Von Willebrand

Τεστ πατρότητας στη Θεσσαλονίκη


Αξιόπιστο τεστ πατρότητας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τη δυνατότητα ενός αξιόπιστου τεστ πατρότητας, με σεβασμό στους κανόνες της βιοηθικής και με χαμηλό κόστος, παρέχει το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2012.
Πρόκειται για το μοναδικό πιστοποιημένο, από τον περασμένο Απρίλιο, κατά ISO 9001:2008 στο πεδίο «Έλεγχος πατρότητας με τη χρήση των γενετικών δεικτών STR», κρατικό εργαστήριο στην Ελλάδα. Ως κρατικό εργαστήριο, το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) δίνει αποτελέσματα τόσο για προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όσο και για δικαστική χρήση.
Η δειγματοληψία γίνεται στους χώρους του Τμήματος από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ή και εκτός εργαστηρίου από γιατρό της επιλογής των ενδιαφερομένων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα και η αξιοπιστία στο στάδιο της λήψης. Όταν η δειγματοληψία γίνεται εκτός του Τμήματος, ο γιατρός που θα την κάνει, ελέγχει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων της βιοηθικής, φέρει την ευθύνη της δειγματοληψίας και υπογράφει τα σχετικά έντυπα.
Η λήψη δείγματος είναι ανώδυνη και γίνεται με μια μπατονέτα από τον βλεννογόνο της εσωτερικής επιφάνειας της παρειάς και στη συνέχεια το γενετικό υλικό αναλύεται σε τουλάχιστον 16 διαφορετικές περιοχές (STRs) και έτσι δημιουργείται η γενετική ταυτότητα του ατόμου.
Η γενετική ταυτότητα του παιδιού συγκρίνεται με αυτή ελεγχόμενου άντρα και της μητέρας. Σε περίπτωση μη αποκλεισμού, η πιθανότητα πατρότητας υπερβαίνει το 99,9999%. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε πέντε ημέρες και τα υπογράφει γιατρός-καθηγητής του ΑΠΘ και μπορούν να τα παραλάβουν μόνο οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ή εξουσιοδοτημένος δικηγόρος. Το υπόλοιπο των δειγμάτων φυλάσσεται στους χώρους του Τμήματος για ορισμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο μπορούν αυτά να επιστραφούν στους ενδιαφερόμενους. Σε διαφορετική περίπτωση, καταστρέφονται μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού.
Στα 4 - 5 κρατικά εργαστήρια που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και κάνουν τεστ πατρότητας τηρούνται οι κανόνες της βιοηθικής, αλλά το κόστος είναι υψηλό (1.800 ευρώ) και γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι, παρά το ότι εμπιστεύονται τα κρατικά εργαστήρια, απευθύνονται τελικά στα ιδιωτικά, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο (500 ευρώ). Στην περίπτωση, όμως, που θα αποταθεί κάποιος σε ιδιωτικό εργαστήριο, δεν ελέγχεται πάντα η ταυτότητα των εμπλεκομένων, καθώς τη δειγματοληψία μπορούν να την κάνουν και οι ίδιοι ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων εμπλεκομένων. Επίσης, μπορεί π.χ. μια γυναίκα να πάρει δείγμα από τον εαυτό της, από το παιδί της και από τον κουμπάρο και να δηλώσει ότι το δείγμα είναι από τον σύζυγό της και τελικά τα αποτελέσματα να δείξουν ότι το παιδί είναι του συζύγου.
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ένα ακόμη κρατικό εργαστήριο, όπου γίνονται τεστ πατρότητας με έλεγχο αντιγόνων ιστοσυμβατότητας.
Στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο έλεγχος γίνεταιμε τους γενετικούς δείκτες STR, με χρήση συστημάτων αντιδραστηρίων τελευταίας γενιάς και με κόστος 450 ευρώ. 
Πηγή
ΑΠΘ

Οι βιοχημικές εξετάσεις για τις παθήσεις νεφρών


Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας
Η ουρία είναι αδρός δείκτης της νεφρικής λειτουργίας, γιατί αυξάνεται μετά από σοβαρή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
Η κρεατινίνη του ορού αποτελεί πιο ευαίσθητο δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Η κρεατινίνη είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των μυών. Η συγκέντρωσή της στο αίμα και η απέκκρισή της στα ούρα είναι σχετικά σταθερή.
Μια πιο ακριβής μέθοδος ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας είναι η μέτρηση της σπειραματικής διήθησης Glomerular Filtration Rate (GFR) Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα υπολογίζοντας την πλασματοκάθαρση μιας ουσίας.
Πλασματοκάθαρση (Clearance) μιας ουσίας είναι ο όγκος του πλάσματος, ο οποίος καθαρίζεται από την ουσία αυτή σε 1 λεπτό. Από αυτό συμπεραίνεται ότι η πλασματοκάθαρση μιας ουσίας η οποία ελεύθερα διηθείται στο σπείραμα και δεν επαναρροφάται ούτε εκκρίνεται θα πρέπει να αποτελεί ένα μέτρο της σπειραματικής διήθησης.
Ο πολυσακχαρίτης ινουλίνη έχει αυτές τις ιδιότητες και έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σπειραματικής διήθησης GFR.
Επειδή όμως, ο προσδιορισμός πλασματοκάθαρσης της ινουλίνης παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, στην καθημερινή πράξη προσδιορίζουμε την πλασματοκάθαρση της κρεατινίνης, η οποία εκτός από την διήθηση εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες στα σωληνάρια
Ουρία: 10-48 mg/dl= 2-8 mmol/L
Αυξάνει από όλες τις αιτίες αύξησης της κρεατινίνης και σε καταβολισμό των λευκωμάτων
Κρεατινίνη:
Γυναίκες: 0,47-1,17 mg/dl=42-63 mmol/L
Άνδρες: 0,55-1,36 mg/dl=49-120 mmol/L
Αύξηση παρατηρείται στη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια όταν η μείωση της νεφρικής λειτουργίας ξεπεράσει το 50%, στην Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια στην οξεία μυϊκή καταστροφή (τραύμα, έγκαυμα, οξεία μυοδυστροφία), ακρομεγαλία.
Η κάθαρση κρεατινίνης εξαρτάται από την ηλικία
Μείωση σε νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο πλήρους αντιρρόπισης ακόμη κι αν η κρεατινίνη ορού είναι φυσιολογική. Σε κρεατινίνη ορού> 3mg/dl (> 260mol/L) έχει μικρή διαγνωστική δύναμη.
κάθαρση κρεατινίνης = [κρεατινίνη ούρων]*[όγκος ούρων] / [κρεατινίνη πλάσματος]
Εξίσωση Cockroft –Gault:
ClCr(ml/min) = (140 – ηλικία)*(ιδανικό ΣΒ)(kgr)/72*SCr(mgr/dl)
Στις γυναίκες το κλάσμα πολλαπλασιάζεται *0.85
Βιβλιογραφία
Παθολογική Φυσιολογία, Αρ. Φερτάκης, Εκδ. Πασχαλίδης

Διατροφή για την προπόνηση


Διατροφή για όσους κάνουν συστηματική άσκηση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ‘Η ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Το γεύμα μετά την άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι απαραίτητο για την ανακατασκευή των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας.
Η διάρκεια της άσκησης αυτής πρέπει να διαρκεί μία ώρα ή παραπάνω.
Ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση, για να δείτε τις απώλειες σε υγρά ώστε να τις αναπληρώσετε.
Το νερό είναι το πιο κατάλληλο ρόφημα για την αναπλήρωση των υγρών και τη διατήρηση της υδατικής ισορροπίας. Όμως και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, ο καφές από γανόδερμα, το τσάι και τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην ενυδάτωση, αφού περιέχουν έως 99% νερό.
Για την αποκατάσταση των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας, χωρίς να φορτωθούμε με παραπάνω ενέργεια, μετά την προπόνηση, τη συστηματική άσκηση ή το γυμναστήριο διαλέγουμε συγκεκριμένες τροφές.
Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 30 λεπτά από το τέλος της άσκησης και πρέπει να αποτελούνται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Προτεινόμενα τρόφιμα:
1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά με δημητριακά: Το γάλα είναι πηγή πρωτεΐνης αλλά επιπλέον και βιταμινών και μετάλλων και βοηθά στην αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση
Ισοτονικό αθλητικό ποτό: Βοηθά στην αναπλήρωση των υδατανθράκων και των ηλεκτρολυτών
Φυσικός χυμός πορτοκάλι και 2 αυγά βραστά: Προσφέρει στον οργανισμό επιπλέον βιταμίνη C
1 μπανάνα και βραστή γαλοπούλα: Προσφέρει επιπλέον βιταμίνες A, C, B6 και κάλιο που χάνεται μέσω του ιδρώτα στην άσκηση
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και σταφίδες: Παίρνετε επιπλέον ασβέστιο και προβιοτικά που ενισχύουν το γαστρεντερικό και αμυντικό σύστημα
Σαλάτα με τόνο ή σολομό: Προσφέρουν επιπλέον ω-3 που δρουν προστατευτικά στην καρδιά
Βιβλιογραφία
  • "RIPPED" 1, 2 και 3 από τον Clarence Bass. Προπόνηση και διατροφή
  • The Eat-Clean Diet Workout by Tosca Reno, 2008,  JoLynn Braley
  • A QUICK GUIDE TO THE PALEO DIET FOR ATHLETES, 2005 Loren Cordain, PhD and Joe Friel, MS
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ, Συγγραφέας: Γιώργος Σκόλιας, 2005

Διατροφή και καρκίνος


Υπάρχει ένα μόνο καλό, η γνώση, και ένα μόνο κακό, η αμάθεια
 Οι  αλήθειες για τον καρκίνο
  • Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται στο ανιχνεύσιμο ποσό.
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν αναγνωρίζει το καρκινικό κύτταρο, γιατί αναπτύσσονται μηχανισμοί αντίστασης. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται περισσότερες ίσως από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό τα καταστρέφει κι έτσι δεν σχηματίζονται όγκοι.
  • Διατροφικές συνήθειες και επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων καρκίνων. Γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί, διατροφικοί παράγοντες, καθώς και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.
  • Οι ειδικοί μας συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει ν’ αλλάξει η διατροφή και να δοθούν συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα ραγδαία αναπτυσσόμενα υγιή κύτταρα και η παρατεταμένη χρήση τους δεν έχει αποτέλεσμα στην περαιτέρω καταστροφή του όγκου.
  • Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων σε άλλες περιοχές.
  • Το υπερβολικό τοξικό φορτίο από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι ό οργανισμός υποκύπτει σε διάφορες επιπλοκές.
  • Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά και να καταστρέφονται πιο δύσκολα.
  • Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία συνδέονται με την κακή διατροφή και είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με διακοπή παροχής της τροφής που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

Η διατροφή για τον καρκίνο
  • Συνιστάται ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τη διατροφή μας. Η ασπαρτάμη θεωρείται βλαβερή. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.
  • Το γάλα προκαλεί έκκριση βλέννας στην γαστρεντερική οδό και ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Με αντικατάσταση με γάλα σόγιας τα κύτταρα εξασθενούν.
  • Η ισορροπημένη διατροφή, το υγιές βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αποτρέψει  το ένα τρίτο όλων των καρκίνων. Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και ο περιορισμός κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.
  • Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα μας.
  • Αποφυγή παχυσαρκίας. Επιδίωξη σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής ενέργειας και ιδιαίτερα επεξεργασμένων πλούσιων σε ζάχαρη, χαμηλών σε φυτικές ίνες, ή υψηλών σε λιπαρά. Κατανάλωση ποικιλίας από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως φασόλια.
  • Το 20% της τροφής μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
  • Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών, 2 για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες την ημέρα.
  • Το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου.
  • Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφών και τροφίμων, επεξεργασμένων με αλάτι. 
  • Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι το θαλασσινό αλάτι.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή των επεξεργασμένων κρεάτων. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στο έντερο αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.
  • Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα, όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.
  • Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής είναι εδραιωμένη. Έχει βρεθεί ότι 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες
  • Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, καθώς πρόκειται για μια περίοδο που ο οργανισμός έχει αυξημένες και ειδικές απαιτήσεις.
emedi.gr