Αρχική

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Έλεγχος σωματικού βάρους με αγιουρβέδα


Το σώμα μας είναι ένα θαύμα βιολογικής μηχανικής
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε κάνει δίαιτες  με επιτυχία  και χάσαμε τα κιλά που θέλαμε.
Όμως τις περισσότερες φορές τα έχουμε ξαναπάρει αν όχι και περισσότερα.
Είναι γεγονός ότι αν μάθουμε να ζούμε με αρμονία με τις βιολογικές μας ανάγκες,  αντί να τις μαχόμαστε, θα αποκτούσαμε το σωστό βάρος σχεδόν αυτόματα.
Οι βουλιμίες για ανθυγιεινά φαγητά θα εξαφανιστούν, η έλλειψη αυτοσεβασμού που συνοδεύει την παχυσαρκία θα αντικατασταθεί από μια αίσθηση νοητικής και σωματικής υγείας, η έλλειψη  ενέργειας και οι καθιστικές συνήθειες θα υποκύψουν σε έναν ενθουσιασμό για την ζωή και μια ανυπομονησία να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν.  Η σκέψη ότι αυτές οι φυσικές διαδικασίες πρέπει να είναι μια πάλη, όπως υποδεικνύουν πολλά προγράμματα δίαιτας θα φαινόταν  αστεία.
Άλλωστε σκεφτείτε το γρασίδι δεν αγωνίζεται να μεγαλώσει , τα ψάρια δεν αγωνίζονται να κολυμπήσουν ούτε και η γη αγωνίζεται να γυρίσει γύρω από τον ήλιο. Όταν καταλάβουμε την αληθινή φύση του νου και του σώματος θα έχουμε καταλάβει πόσο θετικά θα μας επηρεάσει στον τρόπο που βλέπουμε το θέμα του βάρους μας.
Η αγιουρβέδα (σανσκριτική λέξη που σημαίνει  «επιστήμη της ζωής» ) (το αρχαιότερο σύστημα θεραπείας στον κόσμο) μιλάει για μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοαναφορά σημαίνει απλά το να κοιτάς μέσα σου και μέσα στο εσωτερικό σύστημα αξιών για να επηρεάσεις τις σκέψεις και τις πράξεις σου. Το αντίθετο της αυτοαναφοράς είναι η αναφορά στο εξωτερικό ερέθισμα, όπου οι άνθρωποι αντιδρώντας σε εξωτερικά ερεθίσματα τα αφήνουν να καθοδηγούν την συμπεριφορά τους.
Όπως και με κάθε τομέα της ζωής, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ο καθένας στο φαγητό, άρα ένα επιτυχημένο πρόγραμμα για έλεγχο του βάρους θα πρέπει να σχεδιαστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες. Η Αγιουρβέδα διδάσκει ότι κάθε πρόγραμμα που αφορά στην υγεία – τις τροφές που τρώμε ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθούμε -  πρέπει να αξιολογείται με βάση την ατομική κράση αυτού που το ακολουθεί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου . Όταν γνωρίζουμε τον σωματότυπό μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή  με την εσωτερική διάνοια του σώματος μας η οποία είναι η αληθινή πηγή των πάντων στη ζωή μας. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα για έλεγχο βάρους μπορεί να ταιριάξει σε κάποιον και να αποδειχτεί άχρηστο σε κάποιον άλλο.
Η παχυσαρκία αντιπροσωπεύει μια γενική έλλειψη ισορροπίας στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί έναν τρόπο να διαπιστώσει κανείς ότι ένα προβληματικό βάρος δεν είναι απλά θέμα βάρους. Αν εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στο να χάσουμε βάρος και μετράμε την πρόοδο αποκλειστικά με κιλά και περιφέρεια γλουτών, η επιτυχία μας θα είναι πάντα περιορισμένη γιατί δεν θα έχουμε αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της ανισορροπίας.
Μικρές συμβουλές σωματικής διάνοιας της Αγιουρβέδας για τον έλεγχο σωματικού βάρους
  • Τρώτε πάντα καθιστοί
  • Μην τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι
  • Τρώτε μόνο μέχρι εκεί που χρειάζεται
  • Αποφύγετε τις παγωμένες τροφές και τα ποτά
  • Μη μιλάτε ενώ μασάτε
  • Φάτε με ήρεμο ρυθμό
  • Μην τρώτε μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη του προηγούμενου γεύματος
  • Τρώτε γεύματα φρεσκομαγειρεμένες τροφές
  • Καθίστε στην πολυθρόνα σας για ηρεμία για λίγα λεπτά μετά το γεύμα σας  
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
DEEPAK CHOPRA,  M.D., ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου