Αρχική

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα


Οι λειτουργίες του λάρυγγα είναι πολλές και σημαντικές για τη ζωή
Γράφει 
ο Κριαράς Νικόλαος
Πτυχιούχος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Ο λάρυγγας βρίσκεται στη μέση γραμμή του τραχήλου, μπροστά από το φάρυγγα και μεταξύ της βάσης της γλώσσας προς τα άνω και της τραχείας προς τα κάτω.
Οι λειτουργίες του λάρυγγα είναι:
  • Η αναπνευστική λειτουργία, κατά την οποία ο αέρας διέρχεται απ αυτόν για να φτάσει στους πνεύμονες μέσω της τραχείας και των βρόγχων.
  • Η φωνητική λειτουργία, η οποία έχει επιτρέψει στον άνθρωπο να πετύχει υψηλού επιπέδου επικοινωνία με τους συνανθρώπους του και να δημιουργήσει κοινωνική ζωή και πολιτισμό, πράγμα το οποίο τον κάνει να διαφέρει σημαντικά από τα ζώα.
  • Η προστατευτική λειτουργία, κατά την οποία διαχωρίζεται η αναπνευστική οδός από την πεπτική με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος ξένων σωμάτων στην τραχεία και στους βρόγχους.
Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που αποτελείται από μυ και ιστό, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της τραχείας. Στο λάρυγγα εντοπίζονται οι φωνητικές χορδές (δύο πτυχές μυϊκού ιστού που συνδέονται με τον λάρυγγα από μπροστά προς τα πίσω.

Άρα ο λάρυγγας επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:
§ ελέγχει την ροή του αέρα όταν αναπνέουμε
§ προστατεύει τους αεραγωγούς
§ παράγει ήχο για να μπορούμε να μιλάμε και να τραγουδάμε

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια από τις πιο συχνές κακοήθειες στην Ευρώπη,με περίπου 52.000 νέες περιπτώσεις ανά έτος, το 90% από αυτές που συμβαίνουν σε άνδρες. Το ετήσιο ποσοστό επίπτωσης για τους άνδρες στη Νότια και Βόρεια Ευρώπη είναι μεταξύ 18 ανά 100.000 και 6 ανά 100.000, αντίστοιχα. Για τις γυναίκες, το ποσοστό επίπτωσης δεν είναι υψηλότερο από 1,5 ανά 100.000 ανά έτος. Το 95% των καρκίνων του λάρυγγα, εμφανίζουν πλακώδεις καρκινώματα κυττάρων.
Ο καρκίνος του λάρυγγα, προκαλείται συνήθως από το κάπνισμα και το αλκοόλ.Κατά την εμφάνιση καρκίνου του λάρυγγα από το κάπνισμα, θα επηρεασθούν οι φωνητικές χορδές και η γλωττίδα. Ενώ, αν ο καρκίνος προκληθεί από το αλκοόλ θα επηρεασθεί το κάτω μέρος της γλωττίδας. Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία διεξήχθη στην νότια Ευρώπη, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 90% της εμφάνισης του καρκίνου του λάρυγγα αν δεν υπήρχε η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.
Στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε με την προάσπιση της υγείας μας και την διατροφική συμβολή στην πρόληψη κατά του καρκίνου του λάρυγγα.
Σε μια επιστημονική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη, την χρονολογική περίοδο Ιανουάριος 1996 – Δεκέμβριος 1997, σε δείγμα 133 ασθενών, τεκμηριώνεται η θετική συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού με την εκδήλωση του καρκίνου του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος (στοματική κοιλότητα-φάρυγγα-λάρυγγα).
Στην συγκεκριμένη μελέτη, η ασθένεια του καρκίνου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αντιπροσωπεύει το 12, 1% όλων των καρκίνων της Ουρουγουάης. Οι εξεταζόμενοι της παρούσας μελέτης, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), με σκοπό να μελετηθεί η ενεργειακή πρόσληψη και ο ρόλος των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών ανά ομάδα τροφίμων.
Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων συμπεριλήφθηκαν 64 είδη τροφίμων καθώς και συμπληρωμάτων βιταμινών.
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα αποτελέσματα τα οποία εξάγονται, είναι τα εξής:
Το διαιτολόγιο πρέπει  να αποκλείει :
-Την κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων περισσότερο από 2-3 μερίδες ημερησίως.
-Την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κονδύλων περισσότερο από 2-3 μερίδες ημερησίως και περισσότερο απο 3 φορές την εβδομάδα.
-Την κατανάλωση κρέατος ψημένο στα κάρβουνα-σχάρα.
-Την αλόγιστη κατανάλωση των ομάδων τροφίμων οι οποίες περιέχουν εν αφθονία ολικό λίπος-χοληστερόλη-πρωτεΐνες.
-Την αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως τα θαλασσινά πχ τα στρείδια, το κρέας (κόκκινο κρέας και πουλερικά), τα ψάρια πχ σαρδέλες και φιστίκια-φιστικοβούτυρο.

Το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει:
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά; όπως για πχ πορτοκάλι-μπρόκολο-σπανάκι-ντομάτα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα: όπως για πχ λιπαρά ψάρια-φυτικά λιπαρά, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν την β-κρυπτοξανθίνη, ρετινόλη και καροτένιο: όπως για πχ συκώτι-μουρουνέλαιο-αποβουτυρωμένο γάλα-σκληρό τυρί-αυγό, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν βιταμίνες από το σύμπλεγμα βιταμινών Β: όπως για πχ Β1-Β2-Β3, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν την βιταμίνη Ε:όπως για πχ: ελαιόλαδο-ξηροί καρποί, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
-Την κατανάλωση των ομάδων τροφίμων, οι οποίες περιέχουν τις φυτικές ίνες: όπως για πχ φρούτα-λαχανικά-όσα τρόφιμα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με την ημερήσια πρόσληψη στην εκάστοτε ενεργειακή ανάγκη.
Τα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν αλλαγές στη φωνή, επίμονη βραχνάδα, πρέπει να ζητούν συμβουλή από το γιατρό τους. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό εάν υπάρχουν στα άτομα αυτά, παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Βιβλιογραφία:
1. Thieme Atlas of Anatomy (2006), p 112
2. Cunningham, Daniel John; Robinson, Arthur (1818). Cunningham's text-book of anatomy.
3. Thieme Atlas of Anatomy: General Anatomy and Musculoskeletal System. Thieme. 2006. ISBN 1-58890-419-9.
4. De Stefani E, Ronco A, Mendilaharsu M, Deneo-Pellegrini H. Diet and risk of cancer of the upper aerodigestive tract. II: Nutrients. Oral Oncol 1999; 35: 22–26.
5. Oreggia F, De Stefani E, Boffetta P et al. Meat, fat and risk of laryngeal cancer: a case–control study in Uruguay. Oral Oncol 2001; 37: 141–145.
6. Franceschi S, Barbone F, Negri E et al. Reproducibility of an Italian food frequency questionnaire for cancer studies. Results for specific nutrients.Ann Epidemiol 1995; 5: 69–75.
7. Decarli A, Franceschi S, Ferraroni M et al. Validation of a food-frequency questionnaire to assess dietary intakes in cancer studies in Italy. Results for specific nutrients. Ann Epidemiol 1996; 6: 110–118.
8. Bosetti C, La Vecchia C, Talamini R et al. Food groups and laryngeal cancer risk: a case–control study form Italy and Switzerland. Int J Cancer 2002; 100: 355–360.
9. Salvini S, Gnagnarella P, Parpinel MT et al. The food composition database for an Italian food frequency questionnaire. J Food Compos Anal 1996; 9: 57–71.
Γράφει 
ο Κριαράς Νικόλαος
Πτυχιούχος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου