Αρχική

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Φωτοδιέγερση για τα έλκη κάτω άκρων


Τα έλκη είναι μια δυσάρεστη κατάσταση των κάτω άκρων
Αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί ανθρώπους από την μέση ηλικία και μετά, αλλά και νέους με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Τα έλκη δημιουργούνται λόγω:
•        Διαβητικής αρτηριοπάθειας
•        Φλεβικής θρόμβωσης και βαριάς φλεβικής ανεπάρκειας (μεταθρομβωτικό σύνδρομο)
•        Αρτηριακής νόσου, λόγω αθηροσκλήρωσης
•        Φλεγμονής των αγγείων (αγγειίτιδα)
•        Νευροτροφικά αίτια
•        Παρατεταμένη κατάκλιση, όπως π.χ. σε μονάδες εντατικής θεραπείας
Η φλεβική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου μπορεί να προκαλέσει έλκος, το οποίο αποκαλείται «άτονο». Το έλκος εμφανίζεται συνήθως στην έσω επιφάνεια του κάτω τμήματος της κνήμης, πάνω από το σφυρό. Υπάρχουν όμως και άλλες ασυνήθιστες θέσεις, όπως στην έξω επιφάνεια της κνήμης.
Μετά από θρόμβωση, επίσης, μπορεί να εμφανιστεί έλκος μετά από χρόνια.
Το laser αυξάνει σημαντικά την αιμάτωση στην περιοχή που υπάρχει το έλκος και προκαλεί φωτοδιέγερση. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν νέο επιθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα να συμβαίνει γρήγορη επούλωση του έλκους. Λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας, γίνονται πολλές κυτταρικές αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση κολλαγόνου και νέου ιστού.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος και της αιτίας που δημιουργεί το έλκος, η θεραπεία με φάρμακα, ελαστική περίδεση, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος και η ρύθμισή του, οι επουλωτικές αλοιφές και το laser, συνιστούν μια συνολική και οργανωμένη θεραπεία των ελκών των κάτω άκρων, όπως των διαβητικών.
Βιβλιογραφία
ncbi.nlm.nih.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου