Αρχική

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γυμνοί στη θάλασσα


Είναι υπέροχη αυτή η αίσθηση της ελευθερίας...
Πάντως αν δείτε στον ύπνο σας πως κάνετε μπάνιο γυμνοί, αυτό σημαίνει πως θα νιώσετε ξέγνοιαστοι και απαλλαγμένοι από φροντίδες και στενοχώριες αυτόν τον καιρό.
Είναι καλοκαίρι... και το μόνο που θέλουμε είναι μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία.
Οι γυμνιστές ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μπάνιο και ηλιοθεραπεία γυμνός:
-Δεν χρειάζεται να παλεύει με το κύμα για να μην του φύγει το μαγιό.
-Αισθάνεται καλύτερα το νερό.
-Όταν βγαίνει από τη θάλασσα με το μαγιό, αργεί να στεγνώσει και μπορεί να αρπάξει και κανένα κρύωμα.
-Το μαγιό γεμίζει άμμο.
-Το σώμα λειτουργεί καλύτερα χωρίς το μαγιό, διότι ο αέρας κυκλοφορεί άνετα και έτσι μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τη θερμοκρασία.
-Δεν κάνει σημάδια στην ηλιοθεραπεία.
-Δεν κολλάει μικρόβια από την άμμο, ούτε τον τσιμπάνε τσούχτρες στη θάλασσα, καθώς συνήθως εγκλωβίζονται στα μαγιό και τα δύο.
Ο γυμνισμός βέβαια δεν είναι μόδα του αιώνα μας. Οι πρώτοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν γυμνοί για πολλούς αιώνες. Και δεν προκαλούσαν κανένα πρόβλημα και φυσικά ντροπή.
Η συνήθεια να κάνουν οι άνθρωποι ηλιοθεραπεία γυμνοί ήταν πολύ παλιά και διαδεδομένη στις τότε πολιτισμένες χώρες Ελλάδα και Ρώμη. Λέγανε ακόμα ότι ο Ιπποκράτης εξέθετε τους ασθενείς του γυμνούς στις ηλιακές ακτίνες για να τους θεραπεύσει. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επίσης, αναφέρει ότι οι Ρωμαίες δέσποινες κυκλοφορούσαν γυμνές σε δημόσιους χώρους και σε επίσημες εορτές χωρίς ίχνος ντροπής και αμηχανίας. Και στην Ελλάδα τα ενδύματα των γυναικών ακόμα και τα επίσημα, άφηναν ακάλυπτα πολλά μέλη του σώματος που θα έπρεπε να κρύβονται από τα μάτια των ανδρών.
Ο γυμνισμός ήτανε συνήθεια των αριστοκρατών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρώμη.
Σαν εργατικό κίνημα ο γυμνισμός εμφανίζεται τον 19ο αιώνα. Σαν κίνητρο για την ανάπτυξη του φαινομένου αυτού αναφερότανε η επιθυμία για επιστροφή στη φύση. Ένα άλλο τολμηρό γεγονός ήταν ότι άνδρες και γυναίκες κάνανε μπάνιο, γυμνοί στην θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια, μαζί βέβαια, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.
Και ξαφνικά τον 19ο αιώνα επεκράτησε η μόδα, να λούζονται στην θάλασσα και όπου αλλού, χωριστά οι γυναίκες από τους άνδρες. Επόμενο ήτανε να καλλιεργηθεί το αίσθημα της ντροπής και η γυμνότητα να τεθεί σε διωγμό. Μάλιστα, όσοι διατηρούσαν τις παλιές συνήθειες της γυμνότητας τους χαρακτήριζαν κίναιδους, δηλαδή, έξω από κάθε ντροπή (κιν = έξω και αιδώς = ντροπή).
Οι σημερινοί ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι, όμως θέλουνε το γυμνισμό να είναι προϊόν της διάδοσης των ιατρικών γνώσεων και άμεση αντίδραση στην εκβιομηχάνιση της σύγχρονης κοινωνίας. 
Η λατρεία θα λέγαμε της ηλιοθεραπείας, άρχισε να εκδηλώνεται γύρω στα 1890, στην Αγγλία πρώτα. 
Λέγεται ότι πρώτος ξεκίνησε ο γιατρός Αντριάν Παλμ το κίνημα, όταν απέδειξε ότι η υγεία των ραχιτικών παιδιών βελτιωνόταν σημαντικά με την έκθεση του σώματος τους στον ήλιο.
Έπειτα ήρθε ο Γερμανός γιατρός Φίνσεν που απέδειξε ότι η ηλιοθεραπεία έχει ευεργετικό αποτέλεσμα και στους φυματικούς. Και τότε ο Γερμανικός λαός στο σύνολό του εντυπωσιάστηκε από αυτά τα ιατρικά παραδείγματα και άρχισε να κάνει ηλιοθεραπεία γυμνός.
Για τρεις δεκαετίες, λένε, ο γυμνισμός εμφανίζεται σαν γερμανικό φαινόμενο. Όμως ο γυμνισμός σαν εργατικό κίνημα ξεκίνησε το 1902, όταν ο Γερμανός Πάουλ Τσίμερμαν μαθητής του Νίτσε και η οικογένειά του, τα καλοκαίρια δούλευαν γυμνοί στα χωράφια τους. Τον ακολούθησαν πολλοί φίλοι του και συντοπίτες του. Το κίνημα βρήκε απήχηση και το 1932 δημιουργήθηκε σ’ εκείνο το μέρος το πρώτο πάρκο για γυμνιστές. Το κίνημα του αγροτικού γυμνισμού είχε καθιερωθεί στη Γερμανία, τουλάχιστον.
Το 1933 οι ναζί απαγόρευσαν τις δραστηριότητες του κινήματος. Θα πρέπει να πούμε για πληρέστερη γνώση ότι από το 1929 το κίνημα του γυμνισμού γνώρισε ανάπτυξη στην Γαλλία και στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς στην Βρετανία, τον Καναδά και την Αμερική.
Στα πρώτα του βήματα αντιμετώπιζε αντίδραση από την κατευθυνόμενη αιδώ - ντροπή, όπου και αν εκδηλώθηκε και όχι σπάνια το γελοιοποιούσαν. Με τον καιρό όμως ρίζωνε, μεγάλωνε σε θαυμαστές και λάτρεις και δεν ήτανε πλέον δυνατόν να υποκύψει σε αντιδράσεις και εκβιασμούς των συντηρητικών. 
Και σήμερα μπορούμε να πούμε πως σε όλες τις χώρες, απέκτησε, αν όχι νόμιμη, νομιμοφανή ισχύ. Εξάλλου και τα σημερινά μαγιό ελάχιστα ποσοστά του ανθρωπίνου σώματος καλύπτουν. Τόσα που να μην δίνουν αφορμή για δίωξη αναξιοπρεπούς και ανάρμοστου θεάματος και για τους νόμους τηρούντες να μην προσβάλουν την δημόσια αιδώ. Για την ηλιοθεραπεία βέβαια ουδείς νόμος την καταδιώκει, ακόμα και όταν συναγωνίζεται τον γυμνισμό.
Με πολλές και διάφορες δικαιολογίες και ακόμη χίλιους δυο λόγους, ο γυμνισμός βρήκε λάτρεις, οπαδούς και στον τόπο μας.
Και επειδή τα ταμπού και οι ηθικές αναστολές, λιγόστεψαν, κάθε χρόνο οι λάτρεις του γυμνισμού πολλαπλασιάζονται. Έστω και νομιμοφανώς με τα νέα, μοντέρνα μαγιό.
Οργανωμένες Παραλίες γυμνιστών
Σκιάθος: Μικρή Μπανάνα
Κρήτη: Παλαιοχώρα και το μοναδικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα, με τους δύο κόλπους γυμνιστών τη Βριτομάρτυ και τη Φυλακή.
Οι ακτές της Κρήτης με τα τόσα φυσικού κάλλους λιμανάκια τους, έχουν επιλεγεί κατά καιρούς για συγκεντρώσεις γυμνιστών από όλο τον κόσμο.
Ο δεκάλογος των γυμνιστών
1. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση.
2. Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας. αλλά όλων ανεξαιρέτως.
3. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
4. Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό, αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
5. Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξιστική επιθυμία.
6. Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
7. Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στην φύση ή στο νερό, αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητας τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ’ ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
8. Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
9. Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
10. Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.
Προτού κάποιος πάει σε παραλία γυμνιστών πρέπει να έχει στο νου του τα εξής:
* Στις παραλίες γυμνιστών θα βρει ανθρώπους ευγενικούς και φιλικούς.
* Θα έχει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του, χωρίς ταμπού (αρκεί να μην επεμβαίνει στις ελευθερίες των άλλων).
* ΔΕΝ θα βρει ναρκωτικά. Οι πραγματικοί γυμνιστές προωθούν απόλυτα τον υγιεινό τρόπο ζωής.
* ΔΕΝ θα βρει επιθετικά άτομα.
* ΔΕΝ θα δει όργια ή οτιδήποτε άλλο.
* ΔΕΝ πρέπει να πάρει μαζί του βιντεοκάμερες.
Μερικές από τις νομιμοφανείς παραλίες γυμνιστών
Ουσιαστικά, νόμιμες παραλίες γυμνιστών στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Όμως, υπάρχουν κάποιες σε νησιά και όχι μόνο που φημίζονται για τους γυμνιστές που προσελκύουν. 
Οπότε, δείτε ποιες είναι είτε για να πάτε αν είστε λάτρεις του γυμνού μπάνιου είτε για να τις αποφύγετε αν δεν σας αρέσει.
  • Κ.Α.Π.Ε. Σούνιο
  • Βραυρώνα
  • Βάρκιζα – Riba’s
  • Ραμνούντα
  • Μπουκουρίμα (Κερατέα)
  • Μαύρο Λιθάρι
  • Μαρίκες (Ραφήνα)
  • Πανόραμα Κινέτας
  • Παραλία Χιλιαδού Εύβοιας
  • Μικρή Μπανάνα, Σκιάθος
  • Μυρτιώτισσα, Κέρκυρα
  • Παραλία Πλακιάς, Κρήτη
  • Παραλία Αμμούδι, Κρήτη
  • Το ανατολικό μέρος της Παλαιόχωρας (Παχειά Άμμος), Κρήτη
  • Το ανατολικό μέρος της Σούγιας, Κρήτη
  • Τα απομονωμένα άκρα της Αγιάς Ρουμέλης, Κρήτη
  • Τα Γλυκά Νερά, Κρήτη
  • Το ανατολικό τμήμα της Ορθής Άμμου, Κρήτη
  • Το Κεδρόδασος, Κρήτη
  • Οι Λίγρες, Κρήτη
  • Η Ακουμιανή Γυαλιά, Κρήτη
  • Το ανατολικό κομμάτι της Αγίας Γαλήνης, Κρήτη
  • Ο Κομμός, Κρήτη
  • Η Κόκκινη Άμμος, Κρήτη
  • Ο Δυσκός, Κρήτη
  • Η παραλία των γυμνιστών της Χερσονήσου, Κρήτη
  • Η Χρυσή, Κρήτη
  • Όλες οι απόμερες παραλίες της Γαύδου.
  • Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους δύο κόλπους, δίπλα στο μοναδικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα, τη Βριτομάρτυ και τη Φυλακή
  • Παραλία Χαλικιάδα, Αγκίστρι
  • Φαληράκι, Φαληράκι
  • Τσαμαδός, Σάμος
  • Super Paradise, Μύκονος
  • Super Paradise, Θάσος

Παραλίες γυμνιστών υπάρχουν όμως και στο εξωτερικό. 
Οι πιο γνωστές είναι οι: Valarta στην Κροατία, στην οποία υπάρχει κοντά και κάμπινγκ γυμνιστών, Playa de Maspalomas, στα Κανάρια Νησιά. Ακόμη μία παραλία γυμνιστών είναι η Euronat στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, στην πλευρά δηλαδή, που βλέπει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αλλά και η Les Grottes Plage στη Γαλλία που βρίσκεται στο νησάκι Ile du Levant της Μεσογείου. Και στην Ισπανία όμως υπάρχει η παραλία Vera Playa και στην περιοχή υπάρχουν μέχρι και καταλύματα γυμνιστών. Στη Φλόριντα των ΗΠΑ υπάρχει η παραλία Haulover. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαϊάμι και το κομμάτι που προορίζεται μόνο για γυμνιστές έχει δικούς του ναυαγοσώστες.
Περισσότερες παραλίες στον χάρτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου