Αρχική

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Μήπως τρέχει συχνά η μύτη σας αίμα;


Αίτια ρινορραγίας
Αν κατ’ επανάληψη ανοίγει η μύτη σας μπορεί να υπάρχει κάποια τοπική παθολογία.
Όταν κάνετε ντους με καυτό νερό ή εκτίθεστε σε μεγάλη ηλιοφάνεια, τότε είναι πιθανό να έχετε ρινορραγία. Κάνετε έναν λεπτομερή αιματολογικό έλεγχο και ψάξτε για κάποια τοπική παθολογία όπως αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες, χρόνια ιγμορίτιδα ή διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

by PREDICT

Αιμόπτυση



Γράφει η
Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD PhD
Η αιμόπτυση είναι σοβαρό σύμπτωμα και η ποσότητά της ποικίλλει από απλή αιματηρή χρώση των πτυέλων, μέχρι αποβολή μεγάλων ποσοτήτων καθαρού αίματος.
Με τον όρο αιμόπτυση δηλώνεται η απόχρεμψη αίματος, που η εστία του βρίσκεται σε ανατομική θέση του αναπνευστικού κάτω από τον λάρυγγα. Αιμορραγούσα εστία των ανώτερων αεροφόρων οδών, που συνεπάγεται εισρόφηση και αποβολή αίματος δεν είναι αιμόπτυση.
Η αιμόπτυση μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής νόσου, όπως του βρογχογενούς καρκίνου και του πνευμονικού εμφράκτου και μπορεί να είναι μαζική και να προκαλέσει ασφυξία.
Απαιτείται πλήρης κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση και ακτινογραφία θώρακος.
Αίτια αιμοπτύσεως
  • Λοιμώξεις (βρογχίτιδα, φυματίωση, πνευμονία, βρογχεκτασία, απόστημα πνεύμονος,μυκητιάσεις)
  • Νεοπλάσματα (βρογχογενής καρκίνος, βρογχικό αδένωμα)
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (πνευμονικό έμφρακτο, στένωση μιτροειδούς)
  • Τραύμα
  • Διάφορα (ξένο σώμα, σύνδρομο Goodpasture)
Λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις είναι το πιο συχνό αίτιο αιμόπτυσης.
  • Βρογχίτιδα: Ο παραγωγικός βήχας με πυώδη απόχρεμψη δείχνει οξεία βρογχίτιδα. Μπορεί ν’ ακολουθήσει αιμόπτυση με μορφή αιματηρών γραμμώσεων μέσα στις πυώδεις εκκρίσεις. Προσοχή όμως γιατί οι ασθενείς με βρογχογενή καρκίνο μπορεί να έχουν συγχρόνως και χρόνια βρογχίτιδα.
  • Πνευμονία: Όρισμένα βακτηρίδια και μύκητες όπως η ψευδομονάδα και ο ασπέργιλλος διηθούν τα αγγεία του πνεύμονα και προκαλούν θρόμβωση, έμφρακτο κι αιμορραγία. Επίσης οι παρασιτώσεις που παρατηρούνται σε ασθενείς από την Ασία, Αφρική και Ν. Αμερική προκαλούν αιμοπτύσεις.
  • Φυματίωση: Η χρόνια κοκκιωματώδης λοίμωξη όπως η φυματίωση οδηγεί σε βρογχεκτασίες και δημιουργία κοιλοτήτων. Η αιμόπτυση είναι πιο συχνή στην ανενεργή μορφή της φυματίωσης λόγω ρήξης των διαβρωμένων αγγείων. Οι επιπλοκές της φυματίωσης είναι ο βακτηριδιακός εποικισμός των κοιλοτήτων, ο σχηματισμός μυκητώματος, το καρκίνωμα της ουλής και η αιμορραγική διάθεση. Οι κοιλότητες αυτές μπορεί να προέρχονται και από άλλες αιτίες εκτός της φυματίωσης όπως πνευματοκήλες (bullae) από παλιές λοιμώξεις, κοιλότητες από ινοπαραγωγά νοσήματα ή συγγενείς κύστεις.
  • Νεόπλασμα: Αποτελεί συνηθισμένη αιτία αιμοπτύσεως. Η αιμόπτυση οφείλεται σε διήθηση του βρογχικού βλεννογόνου από το νεόπλασμα ή σε νέκρωση του νεοπλάσματος ή σε μετααποφρακτική πνευμονία. Τα μεταστατικά νεοπλάσματα σπάνια εκδηλώνονται με αιμόπτυση. Καλοήθεις όγοι του πνεύμονα όπως το βρογχικό αδένωμα δυνατόν να προκαλέσουν ραγδιαία αιμόπτυση, γιατί είναι αγγειοβριθές.
  • Θρομβοεμβολική νόσος: Διακόπτεται η ροή αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία με αποτέλεσμα την πνευμονική αιμορραγία, το έμφρακτο ή και τα δύο.
  • Καρδιοαγγειακά νοσήματα: Η αιμόπτυση είναι ασυνήθιστη και παρατηρείται σε πνευμονική φλεβική υπέρταση όπως στην κάμψη της αριστερής κοιλίας. Επίσης η  η σοβαρού βαθμού στένωση μιτροειδούς που οδηγεί σε πνευμονική φλεβική υπέρταση προκαλεί περιοδικά αιμόπτυση.
Κλινική εκτίμηση αιμόπτυσης
             Ιστορικό
             Φυσική εξέταση,
             Ακτινογραφία θώρακος
             Διαγνωστικές εξετάσεις αιμορραγικής διάθεσης
             Εξέταση πτυέλων για λοίμωξη
             Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων
             Αξονική θώρακα
             Ινοβρογχοσκόπηση
             Πνευμονική αγγειογραφία (μέθοδος εκλογής για τον έλεγχο του αγγειακού δικτύου του πνεύμονος
Θεραπεία
Η θεραπεία για την αιμόπτυση εξαρτάται από την αιτία και την ποσότητα του αίματος.
Η ήπια αιμόπτυση συνήθως δεν απαιτεί ειδική, άμεση θεραπευτική αγωγή, αλλά θα πρέπει πάντα να διερευνάται διεξοδικά, σε περίπτωση που η διαταραχή είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν ένας ασθενής με ήπια αιμόπτυση θα αντιμετωπίσει τεράστια, απειλητική για τη ζωή αιμόπτυση, οπότε είναι πολύ σημαντικό το γεγονός η βασική αιτία να προσδιορίζεται και να αντιμετωπίζεται.
Η μαζική ή μεγάλη αιμόπτυση είναι ιατρική έκτακτη ανάγκη. Ο θάνατος μπορεί να προκύψει, συνήθως από ασφυξία (μειωμένη ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες, οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου και περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό). Σε μαζική αιμόπτυση, λαμβάνονται μέτρα για τον εντοπισμό της πηγής της αιμορραγίας, για τον έλεγχο της αιμορραγίας, και για την εξασφάλιση της αναπνοής του ασθενούς.
Μερικές μέθοδοι για τον έλεγχο αιμορραγίας είναι: Ο βρογχικός εμβολισμός της αρτηρίας, η χειρουργική εκτομή και η θεραπεία με λέιζερ .
Για την ήπια ή μέτρια αιμόπτυση σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα, βρογχεκτασίες, ή η φυματίωση, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά.
Για καρκίνωμα πνεύμονος, η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου.
Στο 20% έως 30% των περιπτώσεων που δεν ανευρίσκεται η αιτία της αιμόπτυσης, η θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική και η αιμόπτυση να παρακολουθείται προσεκτικά για τουλάχιστον 2 ή 3 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Στο 90% των ασθενών που έχουν φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος και βρογχοσκόπηση, η αιμόπτυση συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 6 μήνες.
Για χρόνια αιμόπτυση, η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα και τις αιτίες. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι αλλαγή αντιβιοτικά. Σε άλλες περιπτώσεις, πιο επιθετική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ


Έλεγχος της αθλητικής απόδοσης


Έλεγχος της αθλητικής απόδοσης με εργομετρικό έλεγχο
Η αθλητική απόδοση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης κληρονομικών παραγόντων και της προπονητικής επιβάρυνσης. Οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης καθορίζουν την έκβαση του αγώνα, την κατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση της προπόνησης. Συνεπώς, ο πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.
Παράμετροι που εξετάζονται κατά τον εργομετρικό έλεγχο είναι:
-Καρδιοαναπνευστική αντοχή: 
  • Προσδιορισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, μέγιστου παραγόμενου έργου
  • Καταγραφή της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος στο αίμα, προσδιορισμός αναερόβιου οδού με ταυτόχρονη καταγραφή της καρδιακής συχνότητας από ηλεκτροκαρδιογράφο
  • Εντοπισμός ισχύος και καρδιακής συχνότητας στο αναερόβιο κατώφλι
  • Πλήρης αναπνευστικός και ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος στην άσκηση
  • Μέτρηση μεταβολισμού κατά την άσκηση
  • Εντοπισμός της καταλληλότερης έντασης άσκησης για τη μεγιστοποίηση καύσης λιπαρών οξέων
  • Καθορισμός ποσοστιαίας χρήσης υδατανθράκων και λιπιδίων σε ηρεμία και κατά την άσκηση
  • Σύσταση σώματος: προσδιορισμός ποσοστού λίπους, άλιπης σωματικής μάζας, οστικής πυκνότητας, μυϊκής μάζας
  • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

-Εξετάσεις αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων: 
αιματολογικοί, βιοχημικοί και ορμονικοί δείκτες
-Υπέρηχος καρδιάς για την καταγραφή διαστάσεων της καρδιάς και των δεικτών αποδοτικότητας του μυοκαρδίου.
Με βάση τα αποτελέσματα της εργομετρικής διαδικασίας, εντοπίζονται οι κατάλληλες εντάσεις προπόνησης για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Απαιτείται διαχρονικός έλεγχος, σωστή διατροφή και καλή προπόνηση για την μεγιστοποίηση της απόδοσης λίγο πριν από μια μεγάλη διοργάνωση, την αποφυγή του συνδρόμου υπερφόρτωσης του οργανισμού και την αποφυγή τραυματισμών

by PREDICT

Αθερίνα τηγανητή


ΑΘΕΡΙΝΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗ
Υλικά
  • 500 γρ αθερίνα
  • λίγο αλεύρι για αλεύρωμα
  • αλάτι
  • μισό λεμόνι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • ρίγανη και θυμάρι για πασπάλισμα
Οδηγίες
  1. Πλένουμε την αθερίνα.
  2. Την αλατίζουμε.
  3. Την πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλευρώνουμε.
  4. Την ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο να τηγανιστεί.
  5. Μόλις ροδίσει την βγάζουμε και τη βάζουμε σε ένα πιάτο.
  6. Ρίχνουμε  φρέσκο θυμάρι από πάνω και σερβίρουμε.
Μυστικά 
Τα 100γρ αθερίνα έχουν σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη δόση σε ασβέστιο κι επίσης, περιέχει  και πάρα πολύ φώσφορο.
Και κυρίως δεν χρειάζεται καθάρισμα
Όταν το βγάζετε από το τηγάνι τοποθετείστε στο πιάτο χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι.
Προσοχή το λάδι όταν τοποθετείτε την αθερίνα πρέπει να είναι πολύ καυτό!!!



Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε με το σεξ


Αδυνάτισμα και σεξ
Αν έχετε σκοπό να χάσετε τα περιττά σας κιλά πιο εύκολα κάνοντας δίαιτα ταυτόχρονα, αν θέλετε να κάψετε πολλές θερμίδες διασκεδάζοντας και αν θέλετε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας κάντε καθημερινά σεξ.
Κατά τη συνουσία ο βασικός μεταβολισμός αυξάνει κατά 7 φορές, ενώ μετά τον οργασμό διατηρείται επαυξημένος κατά 15-35%  για διάστημα 30 λεπτών περίπου, λόγω των μετακαύσεων. Αν μάλιστα η ερωτική επαφή επαναληφθεί εντός 30 λεπτών, η ενεργειακή απώλεια θα είναι 400 θερμίδες την ώρα.
Το σεξ είναι η πιο απολαυστική εναλλακτική γυμναστική
60 λεπτά παθιασμένου σεξ είναι ισοδύναμα με:
  • 60 λεπτά ορειβασία
  • 72 λεπτά σκοινάκι
  • 84 λεπτά αερόμπικ
  • 96 λεπτά διάδρομο
  • 120 λεπτά γιόγκα
  • 150 λεπτά κολύμβηση
  • 180 στατικό ποδήλατο
  • 210 λεπτά πεζοπορία
  • 240 λεπτά γκολφ

by PREDICT


Αγόρι ή κορίτσι;


Αγόρι ή κορίτσι; 
Με μια απλή εξέταση αίματος στις μητέρες μπορεί, σε περίπου επτά εβδομάδες από τη σύλληψη, το ερώτημα να απαντηθεί.
Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει εμβρυϊκό DNA στο αίμα της μητέρας. Έχει ακρίβεια περίπου 95 %  στον εντοπισμό των δύο φύλων. Η δοκιμή χρησιμοποιεί μια τεχνική  που ονομάζεται PCR, που ανιχνεύει το γενετικό υλικό και σε αυτή την περίπτωση, το αρσενικό χρωμόσωμα Υ. Σε περίπτωση που υπάρχει στο αίμα της μητέρας είναι αγόρι, ενώ η έλλειψή του δείχνει ότι είναι κορίτσι.
Ιατρικές τεχνικές που μπορούν να ανιχνεύσουν το φύλο περιλαμβάνουν την αμνιοκέντηση, που συνήθως γίνεται σε περίπου 16 εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μια βελόνα που αναρροφεί υγρό που περιβάλλει το έμβρυο για τον εντοπισμό ανωμαλιών. Επίσης, η λήψη τροφοβλάστης, γίνεται γύρω στην 10η εβδομάδα για την ανίχνευση ανωμαλιών από τον πλακούντα. Τέλος οι  υπέρηχοι, πιο ακριβής μέθοδος ανιχνεύει το φύλο σε περίπου 13 εβδομάδες. Οι δύο πρώτες μέθοδοι μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο για αποβολές.

by PREDICT

Αγγούρι


Αγγούρι-Cucumis sativus
Η ζωή είναι ένα αγγούρι....
άλλος το τρώει και δροσίζεται....κι άλλος το τρώει και ζορίζεται!!!
Το αγγούρι είναι καρπός φυτού της ίδιας οικογένειας (Κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Είναι καρπός του ετήσιου φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus) που έρπει και αναρριχάται.
Η προέλευση του είναι από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Επίσης ήταν γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στους Ρωμαίους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Επάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα φύλλα του είναι τριχωτά και έχουν μέχρι 5 λοβούς. Το αγγούρι είναι επίμηκες, κυλινδρικό, πράσινου χρώματος εξωτερικά και ελαφρύ πράσινου έως λευκού εσωτερικά .
Τρώγεται είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες είναι δε το κύριο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα και στο τζατζίκι. Επίσης, χρησιμοποιείται σε διάφορες κρέμες ομορφιάς.
Έχει λίγες βιταμίνες, κυρίως C, B1, B2 ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό.
Ο χυμός του έχει ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα, αλλά και για τον οργανισμό  καθώς είναι αντιοξειδωτικό, τονωτικό, ενυδατικό και μαλακτικό.
Το αγγούρι αποτελεί πια κλασσική συνταγή για τα κουρασμένα και πρησμένα βλέφαρα.
Η αγγουριά καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη της.
Όταν διαλέγετε αγγούρια καλό είναι να προτιμάτε αυτά που έχουν βαθύ πράσινο χρώμα στη φλούδα τους, ενώ καλό είναι να τα αποθηκεύετε στο μπροστινό μέρος του ψυγείου για να μην κρυσταλλώνουν. Αν μετά από μερικές ημέρες στο ψυγείο δείτε τη φλούδα τους να μαραίνεται, μην τα πετάξετε, αλλά φάτε το με αλάτι και θα εξοικονομήσετε άφθονη βιταμίνη D.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται διαφορετικές ποικιλίες αγγουριού. Έτσι από το γνωστό κοινό αγγούρι με το μακρύ σχήμα που πωλείται με το τεμάχιο περάσαμε σε μικρότερα αγγούρια που πωλούνται με το κιλό. Επίσης, υπάρχει μία ποικιλία με πολύ μικρούς καρπούς που διατηρούνται τουρσί στο ξύδι με την ονομασία αγγουράκια. (Αγγούρι μακρύ, Αγγούρι κοντό, Τουρσί, Ποικιλία Persica).
Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη.




Η αγγειογένεση στον καρκίνο


Αγγειογένεση και αντικαρκινική θεραπεία
Η αγγειογένεση, είναι ένας από τους στόχους που έφερε επανάσταση στην αντικαρκινική θεραπεία.
Αγγειογένεση είναι ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων. Η νέο-αγγειογένεση όγκου είναι η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων από σωματικό ιστό παρακείμενο σε όγκο. Αυτά τα νέα αγγεία αίματος παρέχουν στον όγκο θρεπτικές ουσίες που τον συντηρούν ζωντανό. Οι ερευνητές έχουν αποκτήσει μια νέα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι όγκοι τρέφονται και πώς αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί με αναστολείς της αγγειογένεσης που εξαλείφουν την παροχή αίματος στους όγκους. 
Η στόχευση αυτού του τρόπου σχηματισμού των αιμοφόρων αγγείων, ενδεχομένως, να μην αρκεί για να πετύχουμε ένα σημαντικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα.
Διεθνής επιστημονική ομάδα παρουσίασε νέα στοιχεία για τον τρόπο που αναπτύσσονται και σιτίζονται οι καρκινικοί όγκοι και πως η ανάπτυξή τους μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω των αναστολέων αγγειογένεσης, που περιορίζουν την παροχή αίματος προς τους όγκους. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Semmelweis, το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευμονολογίας «Koranyi» και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησαν ομοεστιακή μικροσκοπία ηλεκτρονίων για να εξετάσουν δείγματα ιστού από όγκους τρωκτικών, όπου είχαν εισαχθεί κακοήθη κύτταρα. Ανακάλυψαν  λοιπόν έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ανάπτυξη των ιστολογικών στύλων, που είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της αγγειογένεσης, όπου το αγγείο διπλασιάζεται για να σχηματίσει δύο νέα αγγεία. Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στον σχηματισμό στύλων μετά την θεραπεία με τον αναστολέα αγγειογένεσης vatalanib.
Οι παρατηρήσεις τους ενισχύουν την αντίληψη ότι η αναστολή ενός μόνο μηχανισμού αγγείωσης του όγκου, μπορεί προκαλέσει τον σχηματισμό νέων δικτύων αγγείωσης.
Πριν από την παρούσα μελέτη, ο μηχανισμός σχηματισμού των στύλων δεν ήταν πλήρως κατανοητός. Η διεθνής όμως έρευνα αποκαλύπτει μια ακολουθία γεγονότων που παράγουν μια σχέση μεταξύ των διαδικασιών της ενδοθηλιακής γεφύρωσης και της αγγειογένεσης, με αποτέλεσμα τον ταχύ σχηματισμό στύλων. Για τη περιγραφή του μηχανισμού σχηματισμού των στύλων οι επιστήμονες δημιούργησαν τον όρο «ανάστροφη ανάπτυξης».
Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι οι όγκοι μπορούν να αποκομίσουν επάρκεια παροχής αίματος από εναλλακτικούς μηχανισμούς αγγείωσης, ώστε να αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη δικτύου τριχοειδών αγγγείων.
Επομένως οι θεραπείες αγγειογένεσης θα πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον φαινότυπο αγγειογένεσης σε κάθε ξεχωριστό όγκο. Η στόχευση των μηχανισμών μη αγγειογενετικής ανάπτυξης στον καρκίνο, είναι μια λογική στρατηγική. Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία κατανόησης της επαγόμενης από τον καρκίνο αγγειογένεσης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών στρατηγικών με στόχο τον συγκεκριμένο τύπο σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων.
Στους αναστολείς αγγειογένεσης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι: αγγειοτενσίνη, ενδοστατίνη, κανστατίνη, κομβρεταστατίνη, θρομβοσπονδίνη, ιντερφερόνη α, το bevacizumab που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του VEGF (Vascular Enthothelial Growth Factor), οι TKIs ( Tyrosine Kinase Inhibitors) που αναστέλλουν τη λειτουργία του VEGF-R δηλαδή την κινάση τυροσίνης, καθώς και άλλων υποδοχέων όπως του υποδοχέα του αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα PDGF-R, η θαλιδομίδη, οι αναστολείς ιστικών μεταλλοπρωτεϊνασών και οι αναστολείς ιντεγκρινών. Αναμφισβήτητα, η ιδέα της στόχευσης της αγγειογένεσης, έχει ευοίωνες προοπτικές για τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, αλλά μόνο όταν γίνεται εξατομικευμένα.
Βιβλιογραφία
American Journal of Pathology

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος


Xarelto-Rivaroxaban
Ενδείξεις
1.         Πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ενήλικες ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου
2.         Θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και την πρόληψη υποτροπιάζουσας DVT και πνευμονικής εμβολής (PE) μετά από οξεία DVT σε ενήλικες.
3.         Πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε  χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.
Το Xarelto έχει έγκριση για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου και γονάτου.
Το Xarelto (rivaroxaban) χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος, της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και πνευμονικής εμβολής (PE) μετά χειρουργική επέμβαση γόνατος ή ισχίου.
Πρόκειται για τον πρώτο διαθέσιμο από του στόματος ενεργό άμεσο αναστολέα παράγοντα Xa. Η αναστολή του παράγοντα Xa διακόπτει την ενδογενή και εξωγενή οδό του καταρράκτη της πήξης του αίματος, αναστέλλοντας τη δημιουργία θρομβίνης και την ανάπτυξη θρόμβων. Το rivaroxaban δεν αναστέλλει τη θρομβίνη (ενεργοποιημένος Παράγοντας ΙΙ), και δεν έχει καμία επίδραση στα αιμοπετάλια, όπως έχει αποδειχθεί. Το rivaroxaban απορροφάται καλά από το έντερο και η μέγιστη αναστολή του παράγοντα Xa εμφανίζεται τέσσερις ώρες μετά τη δόση. Τα αποτελέσματα διαρκούν 8-12 ώρες, αλλά η δραστηριότητα του παράγοντα Xa δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών, έτσι ώστε η μια φορά την ημέρα δοσολογία είναι αρκετή.
Το Xarelto είναι ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Εκείνοι που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος θα πρέπει να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή για 12 ημέρες και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδικασία αντικατάστασης ισχίου πρέπει να λάβουν το Xarelto για 35 ημέρες.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xarelto αξιολογήθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. 
Κλινικές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό εμφάνισης φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVD),  πνευμονικής εμβολής(PE) ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Η θεραπεία με Xarelto συγκρίθηκε με τη θεραπεία με ενοξαπαρίνη, ένα φάρμακο που εμποδίζει την θρόμβωση και την πήξη του αίματος.
Το Xarelto αντιπροσωπεύει μια νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στην πρόληψη της πήξης του αίματος σε ασθενείς που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος αντικατάστασης. Περισσότεροι από 6.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, έλαβαν Xarelto σε κλινικές μελέτες. Μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, 9,7 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με το 18,8 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου, 1,1 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση, σε σύγκριση με το 3,9 τοις εκατό από αυτούς που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Σε μια άλλη μελέτη σε ασθενείς με αντικατάστασης ισχίου, 2,0 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με 8,4 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν ενοξαπαρίνη.
Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Xarelto ήταν η αιμορραγία.
Φάρμακα για την πρόληψη της πήξης του αίματος περιλαμβάνουν την ενοξαπαρίνη), την fondaparinux), την δαλτεπαρίνη) για τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μόνο, την βαρφαρίνη, την  φαινπροκουμόνη, την ασενοκουμαρόλη και όλοι οι από του στόματος ενεργοί ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (VKA) που προκαλούν μείωση της ηπατικής σύνθεσης μια σειράς παραγόντων πήξης, συμπεριλαμβανομένου του Παράγοντα X. 
Επίσης, το rivaroxaban έχει μελετηθεί για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε κολπική μαρμαρυγή, την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε νοσηλευόμενους ιατρικά πάσχοντες ασθενείς, την θεραπεία και την δευτερογενή πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (Einstein), και τη δευτερογενή πρόληψη των μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. 
Το rivaroxaban έχει μια εντυπωσιακή δομική ομοιότητα με το αντιβιοτικό λινεζολίδη.  Συνεπώς, το rivaroxaban μελετήθηκε για τυχόν αντιμικροβιακές ιδιότητες και για τη δυνατότητα της μιτοχονδριακής τοξικότητας, η οποία είναι μια γνωστή επιπλοκή της μακροχρόνιας χρήσης λινεζολίδης. Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ούτε το rivaroxaban ούτε οι μεταβολίτες του έχουν αντιβιοτική δράση εναντίον Gram-θετικών βακτηρίων. Όσο για την μιτοχονδριακή τοξικότητα, από τις in vitro μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, και δεν είναι πιθανό να έχει κλινική συνέπεια, επειδή το rivaroxaban προορίζεται και εγκρίθηκε για βραχυπρόθεσμη χρήση.


#


Έκσταση


To ψυχοτρόπο φάρμακο "έκσταση" - Methylenedioxymetamphetamine ή MDMA  πλήττει άμεσα τον εγκέφαλο.
H βλάβη στον εγκέφαλο γίνεται μέσω της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στις συνάψεις του εγκεφάλου. Μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους για τις επιπτώσεις της δεν έχουν γίνει λόγω της πιθανής ανεπανόρθωτης βλάβης στον εγκέφαλο, αλλά μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, γιατί το έκσταση (MDMA) απελευθερώνει  μαζικά την σεροτονίνη από τον εγκέφαλο.
Περίπου 45 λεπτά μετά τη λήψη έκσταση μπορεί κάποιος να αισθανθεί υπνηλία ή εμετό. Γρήγορα θα έχει αισθήματα ευφορίας, διέγερσης και ενσυναίσθησης. Θα έχει ενέργεια και μπορεί να χορεύει για ώρες. Μετά από 6 ώρες όμως θα αισθανθεί κουρασμένος και αφυδατωμένος. Είναι σημαντικό αυτοί που κάνουν χρήση του  έκσταση να καταναλώνουν μικρές και συχνές ποσότητες νερού. 
Η  βραχυπρόθεσμη μνήμη τους θα πάσχει για μια περίοδο. Η όρεξη θα εξαφανιστεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα έρθει η κατάθλιψη
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι άγνωστες.
Το Ecstasy είναι ένα από εκείνα τα ναρκωτικά που μπορεί να βλάψει κάποιον με την πρώτη χρήση. Είναι ένα ισχυρό διεγερτικό με παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Ο εθισμός από το έκσταση έρχεται μετά από περίπου 7 φορές χρήσης. Προκαλεί βλάβη στη μνήμη και στη συγκέντρωση.  Απελευθερώνεται σεροτονίνη, η οποία κάνει τον χρήστη να είναι γεμάτος ενέργεια κι ευτυχισμένος, αλλά στη συνέχεια του φέρνει κατάθλιψη λόγω του ότι εξαντλούνται όλα τα επίπεδα σεροτονίνης.
Πολλοί παίρνουν  5-υδροξυτρυπτοφάνη ως συμπλήρωμα διατροφής για ανάκτηση της σεροτονίνης.  
Παραισθήσεις από τη χρήση του έκσταση: 
•          Οπτικά εφέ
o          Τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά.
o          Τα πράγματα είναι πολύ φωτεινά.
o          Εάν κοιτάξει κάτι επίμονα αυτό θα αλλάξει μορφή
o          Τα φώτα λάμπουν στο σκοτάδι και συναρπάζουν
•          Οι κοινωνικές επιπτώσεις
o          Αισθάνεται πολύ οικεία
o          Έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία
o          Νιώθει αγάπη
o          Νιώθει όμορφα
o          Νιώθει πραγματικά καλά με τον εαυτό του
o          Νιώθει ένα με τον κόσμο και όλους
•          Φυσικά αποτελέσματα
o          Έχει έντονη αίσθηση αφής
o          Είναι δύσκολο να έχει στύση
o          Νιώθει έντονη επιθυμία για πιπίλισμα, γι’ αυτό πολλοί έχουν μια πιπίλα ή γλειφιτζούρια στο στόμα
o          Θα παραμείνει δραστήριος για ώρες και δεν θα είναι κουρασμένος
o          Τα μάτια του θα αρχίσουν να κινούνται από μόνα τους (νυσταγμός )
•          Ανεπιθύμητες ενέργειες 
Θα αισθάνεται κατάθλιψη για μερικές ημέρες μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός του έχει χρησιμοποιήσει όλα του τα επίπεδα σεροτονίνης. Απαιτείται ξεκούραση, καλό φαγητό, συμπληρώματα 5-HTP συμπληρώματα διατροφής και μεγάλη κατανάλωση γαλοπούλας και μπανανών.
Αν και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί πρέπει να το κάνει.  Μπορεί να έχει εφιάλτες, συνεχή σύσπαση των μυών των χεριών, απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, δυσκολία να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, αδυναμία χαλάρωσης και απώλεια της όρεξης.         
Δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε ναρκωτικά. Βγείτε με τους φίλους και διασκεδάστε με άλλον τρόπο. 
Μερικοί μπορεί να λένε ότι το έκσταση είναι ελαφρύ ναρκωτικό. Να θυμάστε όμως ότι κάθε φάρμακο είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρετε εκ των προτέρων πώς πρόκειται να σας επηρεάσει. Αν είστε σε ένα πάρτι και κάποιοι σας προσφέρουν χάπια,  σκεφτείτε περισσότερο τον εαυτό σας και απλά φύγετε.  Την επόμενη μέρα, θα είστε ευτυχείς που θα τους συναντήσετε κι αυτοί θα είναι χάλια.
Μην παίρνετε ναρκωτικά. Κάντε κάτι καλύτερο στη ζωή σας.