Αρχική

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πώς να αποφύγετε τους βαρετούς


Πώς να αποφύγετε τους βαρετούς, χωρίς να τους πληγώσετε.
Σας έτυχε ένας βαρετός τύπος που περιγράφει την πιο απλή ιδέα με άπειρες λέξεις;
Βέβαια είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα θέλατε να του αφιερώσετε, έστω κι ένα δευτερόλεπτο από την ημέρα σας.
Αλλά είναι πολύ αργά!. Σας είδε και σας κουνάει το χέρι!
Πώς να γλιτώσετε:
-Χαιρετήστε τον βαρετό τύπο με ενθουσιασμό, όταν τον δείτε...
-Σταματήστε και μιλήστε του, χωρίς να βιάζεστε, για σαρανταπέντε δευτερόλεπτα, περίπου.
-Κοιτάξτε έπειτα το ρολόι σας και δείξτε ανυπομονησία.
-Απομακρυνθείτε αργά
-Μετά από λίγα μέτρα όταν δεν θα σας βλέπει, βάλτε το στα πόδια κι εξαφανιστείτε
Με αυτή την τακτική τον κάνατε να νιώσει πως τον εκτιμάτε, εκείνος συνεχίζει να σας εκτιμά και η όλη η ιστορία κράτησε, μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
emedi life coaching

Βlindfolded pilates


Το blindfolded pilates είναι μια σειρά ασκήσεων που εκτελούνται στο απόλυτο σκοτάδι, αφού πρώτα καλύπτονται τα μάτια με μάσκες.
Το blind folded pilates βοηθά στην τελειοποίηση της τεχνικής, αφού κόβονται οι  εξωτερικές παρεμβολές.
Μέσα από εξάσκηση και αφού χαλαρώσει κάποιος το πνεύμα του, μαθαίνει να ελέγχει απόλυτα τις μυϊκές ομάδες που δουλεύει και να εκτελεί πιο σωστά τις αναπνοές, που ως γνωστόν είναι πολύ σημαντικές για το πιλάτες!
Τι κερδίζει κάποιος από το blindfolded pilates;
Με τον τρόπο αυτό το σώμα δεν "κλέβει" στις ασκήσεις, το μάθημα γίνεται πιο απαιτητικό και οι μαθητές κατακτούν τη σωστή τεχνική και την πολυπόθητη γράμμωση γρηγορότερα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα με μεγάλη έμφαση στην τεχνική του pilates αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χαλαρωτικό.
Μυστικά για το blindfolded pilates
-το πιλάτες με τα μάτια κλειστά, προϋποθέτει πως έχετε ξανακάνει παραδοσιακό πιλάτες και είστε εξοικειωμένοι με τις βασικές ασκήσεις.
-αν είστε σε στάδιο αρχαρίου, μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά, με τις πιο απλές ασκήσεις και να βγάζετε την μάσκα σας, όποτε δεν νιώθετε εντελώς σίγουροι.
Βιβλιογραφία
modusvivendipilates.wordpress.com


Οι β αδρενεργικοί αναστολείς


Ποιοι είναι οι β αδρενεργικοί αναστολείς (αποκλειστές)
Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φαρμάκων είναι ο αποκλεισμός των β-αδρενεργικών υποδοχέων στην καρδιά, τα περιφερικά αγγεία, τους βρόγχους, το πάγκρεας και το ήπαρ. Πολλά από τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι μικτοί β1 (καρδιακοί) και β2 (βρογχικοί) αναστολείς.
Ο β1 αποκλεισμός προκαλεί αρνητική χρονότροπη (βραδυκαρδία), δρομότροπη (κολποκοιλιακό αποκλεισμό), ινότροπη (καρδιακή ανεπάρκεια) και βαθμότροπη (αναστολή έκτοπων ρυθμών) δράση.
Ο β2 αποκλεισμός προκαλεί βρογχόσπασμο.
Σχεδόν αμιγείς β1-αναστολείς, (καρδιοεκλεκτικοί) είναι κυρίως η ατενολόλη, μετοπρολόλη, βηταξολόλη. Σε μεγάλες δόσεις προκαλούν και β2 αποκλεισμό, Μπορούν να χορηγηθούν και όταν συνυπάρχει βρογχόσπασμος.
Ορισμένοι αναστολείς έχουν συγχρόνως ενδογενή συμπαθομιμητική δράση, που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να διεγείρουν καθώς και να αποκλείουν τους αδρενεργικούς υποδοχείς. Τέτοιοι είναι η οξπρενολόλη, πινδολόλη, βοπινδολόλη.Η σελιπρολόλη είναι εκλεκτικός β1 αναστολέας με ενδογενή συμπαθομιμητική δράση. Αυτοί οι αναστολείς ενδείκνυται κυρίως για την αγωγή της υπέρτασης, και γενικώς όπου χρειάζονται β-αναστολείς, αλλά ο ασθενής πάσχει και από βρογχικό άσθμα ή καρδιακή ανεπάρκεια ή έντονη βραδυκαρδία.
Μερικοί β-αναστολείς είναι λιποδιαλυτοί και μερικοί υδατοδιαλυτοί. H ατενολόλη, η ναδολόλη και η σοταλόλη είναι οι πλέον υδατοδιαλυτοί. Αυτοί οι β-αναστολείς εισέρχονται λιγότερο στον εγκέφαλο και έτσι προκαλούν λιγότερες διαταραχές στην ύπνο και εφιάλτες. Επίσης, απεκκρίνονται από τους νεφρούς και, κατά συνέπεια, η δόση τους πρέπει να ελαττώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια.
Γενικώς οι β-αναστολείς γίνονται καλά ανεκτοί. Μπορούν όμως να επιτείνουν σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή ανεπάρκεια, τον κολποκοιλιακό αποκλεισμό και το βρογχικό άσθμα. 
Σε καρδιακή ανεπάρκεια, εφόσον είναι απαραίτητοι, μπορούν να δοκιμαστούν με μεγάλη προσοχή οι έχοντες ενδογενή συμπαθητικομιμητική δράση. Οι ίδιοι, καθώς και οι καρδιοεκλεκτικοί, μπορούν να δοκιμασθούν με προσοχή σε βρογχικό άσθμα (αν είναι απολύτως απαραίτητοι). Απότομη διακοπή τους σε στεφανιαία νόσο ενδέχεται να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Η χορήγηση β-αναστολέων σε φαιοχρωμοκύτωμα, χωρίς τη σύγχρονη χορήγηση ενός α-αναστολέα, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες υπερτασικές κρίσεις.
Οι β-αναστολείς συνοδεύονται επίσης, από αίσθημα κόπωσης, ψυχρότητα στα άκρα (λιγότερο συχνά σε αυτούς με ενδογενή συμπαθομιμητική δράση) και διαταραχές του ύπνου και εφιάλτες (λιγότερα στους υδατοδιαλυτούς).
Οι γενικές ενδείξεις των β-αναστολέων είναι οι παρακάτω:
1. Στεφανιαία νόσος:
α) Στηθάγχη: Οι β-αναστολείς αυξάνουν την αντοχή στην προσπάθεια και ανακουφίζουν τα συμπτώματα των ασθενών με στηθάγχη. Μπορούν να συνδυασθούν με νιτρώδη και με αναστολείς τον ασβεστίου, όχι όμως με βεραπαμίλη.
β) Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί β-αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν μείωση των επανεμφραγμάτων στους ασθενείς που έχούν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου. Στην οξεία φάση τον εμφράγματος η αρχική ενδοφλέβια χορήγηση ατενολόλης ή μετοπρολόλης αρχικά και στη συνέχεια από το στόμα, μπορεί να ελαττώσει την πρώιμη θνητότητα.
2. Υπέρταση: Ορισμένοι θεωρούν τους β-αναστολείς ως φάρμακα πρώτης εκλογής. Είναι ασθενή αντιυπερτασικά και συνήθως απαιτούν συνδυασμό με άλλα φάρμακα (π.χ. διουρητικά).
3. Αρρυθμίες: Οι β-αναστολείς δρουν ως αντιαρρυθμικά φάρμακα κυρίως ελαττώνοντας τις δράσεις του συμπαθητικού συστήματος στην αυτοματικότητα και αγωγιμότητα του μυοκαρδίου. Η σοταλόλη ειδικά, έχει επιπλέον δράση αντιαρρυθμικού της τάξης ΙΙΙ, που φαίνεται να έχει κλινική σημασία. Οι β-αναστολείς χορηγούνται για τον έλεγχο της φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας και, συνήθως σε συνδυασμό με δακτυλίτιδα, της ταχυκαρδίας από κολπική μαρμαρυγή, ιδίως σε υπερθυροεοειδισμό. Χορηγούνται επίσης σε αρρυθμίες πού έχουν σχέση με διέγερση του συμπαθητικού ή στεφανιαία νόσο. Είναι επίσης χρήσιμοι σε μερικές περιπτώσεις με σύνδρομο μακρού QT (ιδίως στην οικογενή παραλλαγή του συνδρόμου).
4. Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
5. Υπερθυρεοειδισμός, ιδίως με έντονες καρδιακές εκδηλώσεις.
6. Καρδιακή ανεπάρκεια
Πηγή
Incardiology.gr


Αδαμαντίνη δοντιού


Μια τομή ενός δοντιού που έχει υποστεί κάταγμα, δείχνει το εξειδικευμένο επιθηλιακό στρώμα κυττάρων (αμελοβλάστες)  που παράγει αδαμαντίνη (μπλε), δηλαδή το σμάλτο των δοντιών (πράσινο). 
Η αδαμαντίνη είναι η πιο σκληρή ουσία που παράγουν τα θηλαστικά και καλύπτει και προστατεύει τα δόντια. 
Στο τέλος των αμελοβλαστών μπορεί κάποιος να διακρίνει τον εσωτερικό ιστό των δοντιών (καφέ, κάτω μέρος). 
(Μεγέθυνση x2700 όταν εκτυπώνεται σε 10 εκατοστά πλάτος).

Έχει σχέση το αδυνάτισμα με την ψυχολογία μας;


Εφόσον, αποκλειστούν ενδεχόμενοι οργανικοί παράγοντες που παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους (π.χ. θυρεοειδικές δυσλειτουργίες, σάκχαρο κ.λπ.), η ψυχολογία είναι ο μοχλός της σχέσης μας με το πώς τρώμε και πώς νιώθουμε μέσα στο σώμα μας.
Η υποκειμενική εικόνα μας, η αυτοεκτίμηση και οι προσδοκίες από τον εαυτό μας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν το κίνητρο ενός ατόμου να θελήσει, αλλά και να προσπαθήσει να χάσει βάρος.
Ένα άτομο που αγαπά τον εαυτό του είναι πιθανότερο να κάνει πράξεις που θα διατηρούν τη θετική σχέση που έχει με τον εαυτό του και αντίστροφα. Αν πιστεύει, επίσης, στην ικανότητά του να επιτύχει ένα ρεαλιστικό βάρος, ότι οι συνέπειες της απώλειας θα είναι θετικές για το ίδιο και ότι του αξίζει να είναι πιο αδύνατο, είναι πιθανότερο να το καταφέρει.
Δίχως βούληση η αλλαγή δυσχεραίνει και η βούληση συνδέεται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Η αυτοπειθαρχία ενός ατόμου, η αποφασιστικότητά του, η ικανότητά του να ελέγχει τις παρορμήσεις του, ο εστιασμός του στα μακροχρόνια οφέλη μιας συμπεριφοράς και όχι στις βραχυπρόθεσμες ικανοποιήσεις βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.
Η απόφαση ενός ατόμου να χάσει βάρος θα πρέπει να είναι «σύντονη με το εγώ» του ατόμου, εναρμονισμένη δηλαδή με τα βαθύτερα θέλω και τις πεποιθήσεις του και να είναι προϊόν δικής του απόφασης και όχι προτροπή από άτομα του στενού του περιβάλλοντος.
Ποιος είναι ο ρόλος ενός επαγγελματία ψυχολόγου στην προσπάθεια ενός ατόμου να χάσει βάρος;
Πολλοί γιατροί που θεραπεύουν παχύσαρκα άτομα βρίσκονται συχνά σε αδιέξοδο, μην μπορώντας να διαχειριστούν τα αλλεπάλληλα εμπόδια και τις αντιστάσεις που προκύπτουν από τον ασθενή, τα οποία δεν μπορούν πάντα να ερμηνευτούν μέσα από τον ιατρικό λόγο.
Λ.χ. η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, αλλά είναι και δευτερογενής συνέπειά της. Στην κατάθλιψη, η αυτοκαταστροφικότητα είναι τρόπος ύπαρξης, ιξού και η πλήρης προσπάθεια ακύρωσης οποιασδήποτε προσπάθειας του ατόμου να κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του. Το φαγητό είναι διέξοδος.
Βραχείες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές στην αρχή της θεραπείας. Όσο πιο χρόνιες είναι οι συνδέσεις αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη, με τη νοσηρή χρήση-κατάχρηση φαγητού, τόσο πιο απαραίτητη κρίνεται μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, όπου η λειτουργία και οι επιδράσεις των συναισθημάτων αυτών θα γίνονται συστηματικά αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος του ψυχιάτρου για τη διάγνωση και τη θεραπεία περιπτώσεων ατόμων με υψηλό βάρος που εμφανίζουν συνοσηρότητα με ψυχικές διαταραχές ή βαριές διαταραχές προσωπικότητας και όπου ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η λήψη ψυχοφαρμακευτικής αγωγής.
ΠΗΓΗ
tanea.gr 


Τι σχέση έχει το άγχος με τον καρκίνο;


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, M.DPhD
Νέα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι το άγχος πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!
Συγκεκριμένα, εξαιρετικά επιζήμιο είναι το «κρυφό» ή ενδοψυχικό άγχος.
Οι ειδικοί επιστήμονες, που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μετατρέπεται σε ψυχοσωματικές διεργασίες, επισημαίνουν ότι όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνονται χημικές ουσίες και ορμόνες, όπως νοραδρεναλίνη και αδρεναλίνη, οι οποίες σε αυξημένες ποσότητες επιδεινώνουν τη λειτουργία των οργάνων με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων.
Το πρόβλημα όμως δε σταματά εδώ, καθώς οι παθήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον άγχος στον ασθενή, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Η σύγχρονη τάση στην θεραπεία όλων των παθήσεων είναι η ολιστική προσέγγιση, δηλαδή η αντιμετώπιση του ασθενούς όχι μόνο από τον ειδικό γιατρό, αλλά και από ψυχίατρο και ψυχολόγο.
Η ιδέα της σύνδεσης του καρκίνου με ψυχολογικούς παράγοντες διατυπώθηκε από τον Ιπποκράτη με τη θεωρία της παθολογίας των χυμών. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο καρκίνος γεννιέται στο σώμα όταν πλεονάζει η μέλαινα χολή ή ο μελαγχολικός χυμός.
Σύμφωνα με τον E. Kubler-Ross η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο περνάει από τα εξής στάδια:
Στάδιο Ι: Άρνηση της πραγματικότητας: Ο ασθενής αμφισβητεί την αλήθεια που του ανακοινώνεται. Υποθέτει λάθη γιατρών, ζητάει άλλες γνώμες, δεν αξιολογεί ενοχλήματα και συμπτώματα, κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Σε άλλες περιπτώσεις, βλέπει με αδιαφορία το πρόβλημά του, σαν αυτό να αφορούσε τρίτο πρόσωπο.
Στάδιο ΙΙ: Οργή ή εξέγερση: Ο ασθενής επαναστατεί κατά των γεγονότων, συχνά και κατά των γιατρών, είτε για τη διάγνωση είτε για καθυστέρηση της διάγνωσης. Επαναστατεί ακόμη και κατά των οικείων του, κατά της κοινωνίας ή κατά του Θεού.
Στάδιο ΙΙΙ: Διαπραγμάτευση ή παζάρεμα: Ο ασθενής, έχοντας αποδεχθεί την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατότητες θεραπείας και τις καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισής του. Υπόσχεται αμοιβές και δώρα, προσεύχεται και τάζει στα Θεία, εκφράζει την ευγνωμοσύνη προς τους οικείους του κ.λ.π.
Στάδιο IV: Κατάθλιψη: Ο πάσχων, έχοντας δει ότι το πρόβλημά του δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς και ικανοποιητικά, παρά τη μέχρι τότε θεραπεία και παρά τη δική του συνεργασία και στάση, καταλαμβάνεται από δευτερογενή κατάθλιψη, συχνά και με αυτοκτονικό ιδεασμό, που όμως σπάνια πραγματοποιείται.
Στάδιο V: Ήρεμη αποδοχή της αλήθειας: Μετά τη μακρά διαδρομή της νόσου και με την εμπειρία των θεραπειών, των τυχόν υποτροπών, των νέων συμπτωμάτων κ.λ.π. ο ασθενής προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κατάσταση, αντλώντας από τη ζωή τις χαρές. Είναι αυτονόητο, ότι ούτε όλοι οι ασθενείς περνούν από όλα τα στάδια, ούτε η διαδοχή των σταδίων είναι πάντα η τυπική, ενώ υπάρχουν συχνά παλινδρομήσεις ή αναμίξεις αντιδράσεων.
Από όλα τα ανωτέρω είναι φανερό, ότι αν κάποιος πάρει την ψυχική διάθεση στα χέρια του και αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τη νόσο του έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσει και να θεραπευτεί, γιατί έτσι τονώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα και την άμυνα του οργανισμού του...
Βιβλιογραφία
1. Ιπποκράτης: Αφορισμοί. Εις «Ιπποκρατική Συλλογή». Περί αέρων, υδάτων, τόπων/ Παραγγελίαι/ Αφορισμοί. Διαχρονικές εκδόσεις, Αθήνα, 1997
2. Donalds Pocket Medical Dictionary, 21st ed. Saunders, Piladelphia
3. Ρηγάτος Γ.: Ψυχοκοινωνική Ογκολογία. Εκδ. Ascent, Au;hna 2000
4. www. Zougla.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ



Φαγγρί


Common seabream - Φαγγρί (Pagrus pagrus)
Βρίσκεται στις πελαγίσιες ξέρες, σε βάθος απο 20 μέχρι 200 μέτρα και φτάνει τα 15 κιλά. 
Ψαρεύεται με καθετή και παραγάδι. Με δόλωμα καλαμάρι, σαρδέλα, σκουμπρί, καβούρια.
Ψάρι με πορτοκαλοκίτρινες και κοκκινωπές ανταύγιες και κατάλευκο κρέας. 
Είναι πολύ καλό και νόστιμο τους καλοκαιρινούς μήνες, που αφθονεί στο Αιγαίο. 
Είναι καλύτερο, όταν να ψηθεί  στη σχάρα ολόκληρο.  

Άγχος επίδοσης και στύση


Το άγχος της επίδοσης είναι η μοναδική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άντρες.
Το άγχος της επίδοσης συνήθως καταστρέφει την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού.
Οι άνδρες περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν την στύση τους ως μια αμήχανη στιγμή που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα τους συμβεί.
Οι σκέψεις τους πολλές...
-''Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας.''
-''΄Εγινα ρεζίλι.''
Οι γυναίκες βιώνουν την απώλεια στύσης του συντρόφου τους με τις δικές τους σκέψεις...
-''Ίσως έχει άλλη γυναίκα.''
-''Μήπως δεν του αρέσω;''
Έτσι, δημιουργούνται κατά την ερωτική συνεύρεση δυσάρεστα συναισθήματα και αρχίζει έτσι η αποφυγή σεξουαλικών επαφών ή δημιουργούνται εντάσεις στο ζευγάρι μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, με αντίκτυπο στη σχέση τους.
Αν συμβεί μία φορά, οι σκέψεις δημιουργούν έντονο φόβο τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής. Ο φόβος εκκρίνει αδρεναλίνη σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι η καρδιά λειτουργεί γρήγορα, τα αγγεία συσπώνται και το πέος δεν μπορεί να γεμίσει με αίμα. Και τότε ακολουθούν και πάλι δυσάρεστες στιγμές, καταγράφεται στο νου ως μια δυσάρεστη εμπειρία κι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει οργανική αιτιολογία.
Παθήσεις που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία είναι η υπέρταση, η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης, οι παθήσεις του προστάτη, τα φάρμακα και κάποιες άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις στον προστάτη, στο έντερο ή στην κύστη, όπως ορμονοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Η κατάλληλη θεραπεία
-Όταν το αίτιο είναι οργανικό και διαπιστωθεί η αιτία, γίνονται οι κατάλληλες ουροποιογεννητικές, ενδοκρινικές, αγγειακές, νευρολογικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις και αντιμετωπίζεται το οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα από τον ειδικό.
-Διάφοροι μέθοδοι χαλάρωσης, ειδικά σε νέους άνδρες, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Το σώμα των ανδρών είναι κατασκευασμένο, έτσι ώστε να υπάρχει καλή σεξουαλική λειτουργία όταν το άτομο είναι ήρεμο και χαλαρό.
-Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία, επίσης,  όταν συμπεριλαμβάνει και την σύντροφο εφαρμόζεται. Η διάρκεια θεραπείας είναι συνήθως τρίμηνη.
-Σε κάποιες περιπτώσεις, η ψυχοσεξουαλική θεραπεία συνδυάζεται με φάρμακα, τους γνωστούς αναστολείς της φωσφωδιεστεράσης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε καθημερινή βάση,  ώστε να είναι αυθόρμητη η ερωτική τους ζωή και να μην υπάρχει ανάγκη προγραμματισμού των επαφών.
Τα αποτελέσματα, συνήθως, είναι πολύ ικανοποιητικά, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές το ζευγάρι όχι μόνο απολαμβάνει ξανά την σεξουαλική του ζωή, αλλά την απολαμβάνει περισσότερο από πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.
Βιβλιογραφία
Performance Anxiety by Eric Maisel

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά


Και ποιος σήμερα αλήθεια δεν έχει προβλήματα;
Όλοι σήμερα στην Ελλάδα έχουν προβλήματα. Βέβαια ο καθένας προσπαθεί να τα λύσει με διαφορετικό τρόπο. Άλλος βασίζεται στην οικογένεια, άλλος στην κοινωνία και άλλος στα αγχολυτικά.
Τα αγχολυτικά ανήκουν στην κατηγορία των υπνωτικών φαρμάκων, αλλά χορηγούνται την ημέρα σε μικρές δόσεις και είναι ήπιας δράσης. Όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις έχουν την ιδιότητα των υπνωτικών.
Παλαιότερα τα υπνωτικά ήταν βαρβιτουρικά. Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τις βενζοδιαζεπίνες που είναι λιγότερο τοξικές και σπάνια προκαλούν εξάρτηση. Βέβαια η εξάρτηση έχει να κάνει με το είδος του φαρμάκου, αλλά και με την προσωπικότητα αυτού που λαμβάνει το φάρμακο.
Οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ιδιότητες αγχολυτικές, μυοχαλαρωτικές και υπνωτικές. Χορηγούνται στο έντονο, χρόνιο και παθολογικό άγχος, αλλά και στις κρίσεις πανικού. Η αποτελεσματικότητά τους διαρκεί περίπου 6 μήνες γι' αυτό πρέπει η χρήση τους να είναι διακεκομμένη. Η χρήση πρέπει να διακόπτεται γιατί μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες όπως ευερεθιστότητα, τρόμο χεριών, τάση για έμετο, ταχυκαρδία, κόπωση, αϋπνία, κρύους ιδρώτες, κοιλιακές κράμπες και ανορεξία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται την 2η με 3η ημέρα διακοπής των ταχείας δράσης βενζοδιαζεπινών και την 5 με 7η ημέρα των μακράς δράσης βενζοδιαζεπινών.
Για όσους θέλουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, υπάρχει και άλλη κατηγορία αγχολυτικών οι αζαπιρυρόνες με πρότυπη ουσία τη βουσπιρόνη. Η βουσπιρόνη δεν επηρεάζει την εγρήγορση, δεν προκαλεί καταστολή και μπορεί να χορηγείται και το πρωί πριν κάποιος πάει στην εργασία του. Δεν αλληλεπιδρά με άλλα κατασταλτικά και με το αλκοόλ, δεν προκαλεί εξάρτηση και η δράση της ξεκινά 3-5 ημέρες μετά την έναρξη λήψης. 
Είναι ίσως η καταλληλότερη για μακροχρόνια αλλά ήπια δράση.
Αλλά τα προβλήματα δεν μπορούν, δυστυχώς, να λυθούν μόνο με τα αγχολυτικά.  Ο καθένας που αντιμετωπίζει προβλήματα, καλό είναι να δεχθεί τις δυσκολίες αντιμετώπισής τους και να προσπαθήσει να τα επιλύσει.
 Άλλωστε, η χαρά και η ανταμοιβή που θα νιώσει τότε, όχι μόνο θα του δημιουργήσουν ένα μεγάλο αίσθημα ευφορίας, αλλά θα τον κάνουν και πιο δυνατό. 

Homo Oxythimus


O Homo Oxythimus ανήκει στο είδος Homo Demosius Ypallilus. Η εικόνα του είναι χαρακτηριστική. 
Όλοι μας δυστυχώς τον έχουμε συναντήσει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν λέει ποτέ καλημέρα και είναι μονίμως στραβομουτσουνιασμένος. Είναι νευρικός και δύστροπος. 
Σου συμπεριφέρεται σαν να του χρωστάς ή σαν να τον έχεις προσβάλλει και είναι σίγουρο ότι θα σε στείλει να συγκεντρώσεις ένα σωρό άχρηστα χαρτιά, σφραγίδες και χαρτόσημα από διάφορες υπηρεσίες. Έτσι, για να σε εκδικηθεί. Τον τελευταίο καιρό όμως δείχνει σημάδια φόβου, θρασυδειλίας και υποχωρητικότητας. Ποιος ξέρει ίσως φταίνε οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Αν τον απειλήσεις με καταγγελία στον προϊστάμενο του ή αν του βάλεις ένα περίστροφο στον κρόταφο, τότε είναι σίγουρο ότι θα σε εξυπηρετήσει.
Βιβλιογραφία
Περιοδικό Soul (Νοέμβριος 2011, 2310 Magazine)


Αγγελικό ρέικι


Το Αγγελικό Ρέικι είναι μια απόλυτα ασφαλής, φυσική και μη παρεμβατική θεραπευτική μέθοδος πολλαπλών διαστάσεων. 
Επαναφέρει αρμονικά την ισορροπία σε φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα ισχυρό βοήθημα προσωπικής βελτίωσης και εξέλιξης.
Βασισμένο επάνω στη γνώση του παραδοσιακού Reiki (Usui Shiki Ryoho), με το Αγγελικό Reiki αφήνεστε στην καθοδήγηση της στοργικής δύναμης και της σοφίας του βασιλείου του Φωτός που αποτελείται από τους Αγγέλους, τους Αρχαγγέλους και τους Αναληφθέντες Διδασκάλους.
Με την ισχύ της Αγγελικής δόνησης στα πολυδιαστασιακά του αρχέτυπα και με την ιερότητα του κλασικού Reiki, το Αγγελικό Reiki δονείται ιδιαίτερα ψηλά, ανεβάζοντας σταθερά τη συνειδητότητα του δέκτη, αλλά και του δότη.
Οι μυήσεις γίνονται από τους ίδιους τους Αρχαγγέλους και διευρύνουν διαμέσου του χρόνου και του χώρου τη ροή της θεϊκής ενέργειας σε όλους όσους συμμετέχουν. Τα σύμβολα κωδικοποιούνται στο φωτεινό σώμα του μυούμενου και ενεργοποιούνται με την πρόθεσή του, χωρίς να χρειάζεται να τα αποστηθίσει.  
Αναπόσπαστο μέρος των συντονισμών είναι η εδραίωση της συνεργασίας του μυούμενου με έναν συγκεκριμένο Άγγελο Θεραπευτή που θα βρίσκεται πάντα δίπλα του ως καθοδηγητής.
Η εκμάθηση του Αγγελικού Reiki, χωρίζεται σε 2 επίπεδα που αποτελούνται από 4 βαθμούς (Ι, ΙΙ & ΙΙΙ, ΙV) και 4 συντονισμούς – έναν για κάθε βαθμό.
Το κάθε επίπεδο περιλαμβάνει 2 βαθμούς και γίνεται σε 2 μέρες.
Έχοντας κάποιος μυηθεί στον 1ο & 2ο Βαθμό Αγγελικού Reiki είναι ένας άρτιος θεραπευτής.
Όταν πια έχει μυηθεί και στο 2ο Επίπεδο, δηλαδή στο 3ο & 4ο Βαθμό Αγγελικού Reiki, είναι σε θέση να μυήσει άλλους.

emedi life coaching


Άγρια ζώα προς εξαφάνιση


Άγρια ζώα προς εξαφάνιση
Πρωτεύντα στο ''κόκκινο''
Είκοσι πέντε είδη πιθήκων, είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης και χρειάζεται παγκόσμια δράση για την προστασία τους από την αύξηση της αποψίλωσης των δασών και της παράνομης διακίνησης (παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, κυνήγι κρέατος άγριων ζώων).
Έξι από τα σοβαρά απειλούμενα είδη ζουν νησί της Μαδαγασκάρης στη νοτιοανατολικά Αφρική., Πέντε στην ηπειρωτική Αφρική, πέντε στη Νότια Αμερική και εννέα στην Ασία.
Η έκθεση είναι από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης που πραγματοποιήθηκε στη  ινδική πόλη Χαϊντεραμπάντ.
Τα πρωτεύοντα, συμβάλλουν στο οικοσύστημα με την διασπορά των σπόρων και τη διατήρηση της ποικιλότητας των δασών.
Οι λεμούριοι της Μαδαγασκάρης είναι ένα είδος που οδεύει προς εξαφάνιση.  Μόλις 19 λεμούριοι βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη.
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και λένε ότι οι προσπάθειες διατήρησης έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Βιβλιογραφία
http://www.theglobeandmail.com


Αγιουρβέδα και υγεία


Στην Αγιουρβέδα, τα πέντε στοιχεία του χώρου, ο αέρας, η γη, η φωτιά, το νερό και το ανθρώπινο σώμα κάνουν τα πάντα στο σύμπαν. 
Τα στοιχεία αυτά έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν τρία διαφορετικά είδη τύπων  doshas, γνωστά ως Vata, Pitta και Kapha.
Εάν ο αέρας και το διάστημα ήταν οι κυρίαρχες ενέργειες παρόντες κατά τη γέννηση σας, τότε είστε Vata στη φύση, εάν το νερό και η γη ήταν κυρίαρχες είστε Kapha και αν η φωτιά και το νερό ήταν κυρίαρχες, τότε είστε Pitta.
Γνωρίζοντας το dosha σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιες είναι οι δραστηριότητες, τα τρόφιμα, και τα στοιχεία του τρόπου ζωής που μπορεί να υποστηρίξουν και να γαλουχήσουν την υγεία σας και τι μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία.
Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδυασμό δύο doshas.
doshas: Vata, Pitta και Kapha.


Οδηγίες
Τύπος Α
  • Λεπτή κατασκευή και με μικρά κόκαλα. Μπορεί να είναι ψηλός ή κοντός
  • Ευδιάκριτες αρθρώσεις, δεν παίρνει βάρος εύκολα
  • Το δέρμα είναι ξηρό, με ραγάδες, τραχύ, δροσερό, με προεξέχουσες φλέβες
  • Τα μαλλιά είναι χονδρά και ξηρά
  • Μικρά,  σκούρα μάτια
  • Τα χείλη είναι λεπτά, ξηρά
  • Εύθραυστα, με ραβδώσεις ή ραγισμένα νύχια
  • Μικρή δύναμη, κουράζεται εύκολα
  • Μεταβλητή όρεξη
  • Πολύ δραστήριοι σωματικά 
  • Ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου
  • Το μυαλό είναι ενεργό, ανήσυχο
  • Φόβος ή άγχος, όταν είναι κάτω από την πίεση
  • Πρόσφατη μνήμη είναι καλή, μακροπρόθεσμη μνήμη κακή
  • Τα όνειρα είναι φοβισμένα και σχετίζονται με τον αέρα ή την κίνηση
  • Τάση προς δυσκοιλιότητα, άγχος, νευρικότητα, κακή ποιότητα ύπνου

Τύπος Β
  • Μετρίου αναστήματος
  • Μέτριο σωματικό βάρος, μπορεί να είναι αθλητικός και με μυς
  • Λιπαρό δέρμα, θερμό, ευαίσθητο δέρμα, κόκκινο, με φλεγμονή
  • Τα μαλλιά είναι  λιπαρά, μπορούν να υπάρχει φαλάκρα ή πρόωρο γκριζάρισμα
  • Ευαισθησία στο φως 
  • Τα χείλη είναι μαλακά, μεσαίου μεγέθους
  • Μέτρια δύναμη
  • Ισχυρή όρεξη, ευερεθιστότητα
  • Απολαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός
  • Κινήσεις του εντέρου καλές
  • Η μνήμη είναι εστιασμένη και έντονη
  • Τείνει προς το θυμό, την απογοήτευση ή την  ευερεθιστότητα, όταν είναι κάτω από την πίεση
  • Εξαιρετική μνήμη
  • Συνήθως κοιμούνται καλά
  • Καλή κυκλοφορία, ιδρώνουν συχνά
  • Όνειρα φλογερά, θυμωμένα, βίαια, παθιασμένα
  • Τάση προς την φλεγμονή, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερευαισθησία, επιθετικότητα

Τύπος C
  • Χοντρός, μεγαλόσωμος  ή κοντόχοντρος με χοντρά κόκαλα
  • Υπέρβαρος
  • Παχύ δέρμα, δροσερό, με τάση για ακμή
  • Πυκνά μαλλιά, λαμπερά
  • Μεγάλα, στρογγυλά μάτια με παχιά βλεφαρίδες
  • Τα χείλη είναι μεγάλα
  • Ισχυρά και χοντρά νύχια
  • Ισχυρή, καλή αντοχή
  • Λιγότερο ενεργός, μερικές φορές ληθαργικός
  • Κινήσεις του εντέρου αργές
  • Το μυαλό είναι ήρεμο και αργό
  • Τάση να αποφεύγουν τις  καταστάσεις που είναι δύσκολες
  • Η μνήμη είναι αργή, αλλά διατηρείται
  • Μέτρια εφίδρωση
  • Όνειρα ειρηνικά, ρομαντικά, με νερό,και ωκεανούς
  • Τάση προς την αναπνευστική συμφόρηση, κατακράτηση νερού, συμφόρηση λέμφου, κυστική ακμή, κόπωση


Τώρα αθροίστε και δείτε που έχετε δώσει τις περισσότερες απαντήσεις
Αν οι περισσότερες απαντήσεις είναι στον τύπο Α, τότε είστε Vata τύποι 
  • Οι Vata τύποι τείνουν να είναι γρήγοροι, νευρικοί και δημιουργικοί τύποι.
  • Κύριο όργανο του Vata είναι το παχύ έντερο.
  • Χρειάζεται ρουτίνα στη ζωή σας για να  κινείται η ενέργειά σας.
  • Τα ταξίδια, ιδίως τα αεροπορικά ταξίδια, δημιουργούν μια ανισορροπία του Vata.
  • Το Vata επιδεινώνονται από το κρύο, τα κατεψυγμένα ή τα αποξηραμένα τρόφιμα.
  • Για να είναι ισορροπημένη η διατροφή σας, θα πρέπει να τρώτε τροφές που σας ζεσταίνουν, αποφεύγοντας τα ακραία κρύα, τα ωμά καιτα  κατεψυγμένα τρόφιμα. Υγρά και όχι ξηρά τρόφιμα, επίσης, συνιστώνται.

Εάν έχετε επιλέξει ως επί το πλείστον Β, είστε τύποι Pitta 
  • Οι τύποι Pitta είναι αποφασιστικοί, έχουν ισχυρή θέληση και  καλή πέψη.
  • Κύρια όργανα του Pitta είναι το λεπτό έντερο και το στομάχι.
  • Το Pitta συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς.
  • Ένας τύπος Pitta  μπορεί να παρατηρήσει εξανθήματα στο δέρμα, κάψιμο, φλεγμονή, πυρετό, έλκη, να έχει  θυμό,  ζήλια και άφθονα ούρα.
  • Για να είναι ισορροπημένοι, οι Pitta πρέπει να παραμείνουν δροσεροί, αποφεύγοντας την υπερβολική θερμότητα, τους ατμούς ή την υγρασία. 
  • Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν τα υπερβολικά λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, καθώς και την καφεΐνη, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας, τα καυτερά μπαχαρικά, το  αλάτι, επιλέγοντας αντ 'αυτού να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Οι τύποι Pitta θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να παίρνουν  φρέσκο αέρα. 
  • Η έκφραση των συναισθημάτων είναι, επίσης, σημαντική, γι'αυτούς.

Εάν έχετε επιλέξει ως επί το πλείστον C, είστε Kapha τύποι
  • Οι τύποι Kapha έχουν καλή αντοχή, δύναμη και  αντοχή.
  • Αν και είναι εύκολο για σας να ακολουθήσετε τη ρουτίνα, είναι πιο υγιεινό για σας περιοδικά να κάνετε ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα.
  • Έχετε την τάση προς την αδράνεια.
  • Και η ασφάλεια των τροφίμων είναι σημαντική για εσάς.
  • Το κύριο όργανο είναι το στήθος.
  • Το Kapha, συχνά, συσχετίζεται με την παραγωγή βλέννας.
  • Οι τύποι Kapha έχουν μια τάση προς τη συμφόρηση, την παραρρινοκολπίτιδα, την αύξηση του σωματικού βάρους, το διαβήτη ή την κατακράτηση υγρών.
  • Για να είναι ισορροπημένοι, οι Kapha θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι, να καταναλώνουν λίγα τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα, να αποφεύγουν τα παγωμένα ποτά,τα  γλυκά ή τις υπερβολικές ποσότητες ψωμιού. Θα πρέπει να τρώνε πολλά  φρέσκα λαχανικά.
  • Οι τύποι Kapha θα πρέπει να επιτρέπουν στον ενθουσιασμό, την αλλαγή και την πρόκληση να γίνουν μέρος της ζωής τους.
Βιβλιογραφία
emedi.gr



Η δίαιτα της Ανατολής


East diet- Δίαιτα Ανατολής
Χάνετε 4 κιλά αν την κάνετε 6 ημέρες και 2 κιλά αν την κάνετε 3 ημέρες.
Η δίαιτα έχει αυγά και φρούτα.
Μπορείτε να αλλάξετε σε αυτή την δίαιτα το μεσημεριανό με το βραδινό.
Πρωϊνό
1 χυμός γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη, 2 αυγά, καφέ ή τσάι 
11 π.μ.
Καφέ ή τσάι 
Μεσημέρι
2 αυγά, 1 φρούτο, καφέ ή τσάι 
18.00
Τσάι 
Βραδινό
Χτυπάτε στο μπλέντερ 1 αυγό, 30γρ. γάλα, 1 κουταλάκι μέλι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο ή κανέλα, φάτε 1 φρούτο και πιείτε ακόμη καφέ ή τσάι 
Καλή επιτυχία

by Savvi Diet

Αγγελική


Η Αγγελική (dong quai) ή Αngelica sinensis είναι ένα βότανο για γυναίκες
Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Angelica χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για γυναικολογικές ασθένειες, για την κόπωση για την ήπια αναιμία και την υψηλή αρτηριακή πίεση. 
Αποτελείται από κουμαρίνες, φυτοστερόλες, πολυσακχαρίτες, ferulate και φλαβονοειδή. Έχει αντιοξειδωτική δράση.
Συχνά χρησιμοποιείται σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά και στην εμμηνόπαυση. Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών, αντιπηκτικών  και αντιαιμοπεταλιακών ιδιοτήτων της.
Οι  επιδράσεις στην μήτρα μπορεί να είναι συσπαστικές και χαλαρωτικές και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειές της
  • Η Α. sinensis περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία στο  δέρμα και κίνδυνο για καρκίνο καρκίνο του δέρματος. 
  • Υπάρχει μια αναφορά για γυναικομαστία από κατανάλωση.
  • Μπορεί να αυξήσει τις αντιπηκτικές επιδράσεις της βαρφαρίνης και συνεπώς να αυξήσει τον κίνδυνο της αιμορραγίας. Επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
-Αφέψημα Αγγελικής
1 κουταλάκι τριμμένη ρίζα σε μια κούπα ζεστό νερό και το αφήνετε για 20 λεπτά.
-Βάμμα Αγγελικής 
10-15 σταγόνες σε μία κούπα νερό ή τσάι (προσοχή όχι σε χυμό)
Πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι (μισή ώρα πριν το φαγητό ή 1 και 1/2 μετά το φαγητό).
-Σε συμπλήρωμα διατροφής
2 κάψουλες 3 φορές την ημέρα
-Φρέσκια ρίζα ένα κομματάκι ίσο με το νύχι του μικρού δαχτύλου
Βιβλιογραφία
Zhao, K. J.; Dong, T. T.; Tu, P. F.; Song, Z. H.; Lo, C. K.; Tsim, K. W. (2003). "Molecular Genetic and Chemical Assessment of Radix Angelica (Danggui) in China". Journal of Agricultural and Food Chemistry 51 (9): 2576–2583.
Jia, M.; Yang, T. H.; Yao, X. J.; Meng, J.; Meng, J. R.; Mei, Q. B. (2007). "[Anti-oxidative effect of Angelica polysaccharide sulphate]" (in Chinese). Zhong Yao Cai 30 (2): 185–188.


Μουρμούρα


Striped seabream - Μουρμούρα (Lithognathus mormyrus)
Η μουρμούρα είναι ένα μικρό ψάρι απ’ τα καλά για το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Βρίσκεται κοπαδιαστά στους αμμουδερούς βυθούς με καθαρά νερά και στις φυκιάδες, φτάνει στα 30 εκ. και το κρέας είναι νόστιμο με λίγα κοκάλα. 
Ψαρεύεται από την ακτή με πεταχτάρι και καλάμι και από το σκάφος με ζοκάκι ή μονάγκιστρο, καθετή , ψιλό παραγάδι, δίχτυα. 
Δόλωμα: σκουλήκι μαύρο, σκουλήκι άγριο της άμμου, γαρίδα, μύδι, καραβίδα, σαμαράκι, σωλήνα, κυδώνια, τσουτσούνι, μονοδόλι, μάνα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαλάγρα.
Έχει  γευστική και μαλακή σάρκα και πολύ λίγα κόκαλα. Πήρε το όνομα της από τα χείλη της. Ψαρεύετε σε αμμώδεις βυθούς. Έχει ανοιχτό ασημένιο χρώμα.
Απολαύστε την τηγανιτή.  


Η ασθένεια είναι ένας τρόπος να ζητήσουμε αγάπη


Συχνά αρνούμαστε να παραδεχθούμε ότι θέλουμε αγάπη και φροντίδα.
Τότε, αναλαμβάνει το σώμα να εκδραματίσει την ανάγκη μας και μας στέλνει στο κρεβάτι και στην αναγκαστική φροντίδα των άλλων που δεν μπορούμε πλέον να αρνηθούμε.
Δεν έχει σημασία αν αυτή τη φροντίδα την προσφέρει ένα αγαπημένο πρόσωπο, ή ένας άγνωστος γιατρός και κάποιες νοσοκόμες.
Στην ουσία έχει εκπληρωθεί το βαθύτερο αίτημα επιστροφής μας σε μια κατάσταση όπου είμαστε απαλλαγμένοι από φροντίδες και αφημένοι στη μέριμνα κάποιου άλλου.
Είναι ένα είδος παλινδρόμησης σε άλλες πιο παιδικές εποχές που εγκαταλείπαμε τον εαυτό μας στα στοργικά χέρια κάποιου μεγάλου.
Από εσωτερική σκοπιά, η ασθένεια είναι ένας τρόπος να ζητήσουμε αγάπη, να απαλλαγούμε για λίγο από τις ευθύνες, να αποφύγουμε δύσκολες καταστάσεις, να διεκδικήσουμε και να εκδικηθούμε. Αυτό το τελευταίο όσο παράξενο κι αν μοιάζει είναι πολύ αληθινό.
Συχνά μια ασθένεια έρχεται ως τιμωρία του εαυτού μας ή κάποιου άλλου προς τον οποίο απευθύνουμε το μήνυμα «κοίτα σε τι κατάσταση με έφερες». Ταυτόχρονα ο ασθενής, μέσα στην ανημποριά του αποκτά ένα είδος εξουσίας που επιτέλους μπορεί να ασκεί προς εκείνους που τον φροντίζουν.
Από παιδιά έχουμε διαπιστώσει ότι ελέγχουμε τους οικείους μας, μάλλον, περισσότερο ξαπλωμένοι στο κρεβάτι του πόνου παρά όρθιοι και υγιείς.
Οι μητέρες που μπορεί να έχουν στραφεί και προς άλλα ενδιαφέροντα επιστρέφουν και πάλι για να ξενυχτήσουν στο προσκεφάλι του παιδιού. Όπως τα ενήλικα παιδιά που απασχολημένα με τις υποχρεώσεις τους μπορεί να έβλεπαν αραιά και που τους ηλικιωμένους γονείς περνούν πολύ περισσότερες ώρες κοντά τους όταν αυτοί κείτονται ασθενείς στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου.
Με λίγα λόγια η ασθένεια είναι ένας τρόπος να εξασφαλίζουμε την συχνότερη παρουσία των άλλων κοντά μας. Δεν είναι ίσως ο πιο σοφός. Αλλά είναι μια διέξοδος.
Όπως το συνάχι που συχνά ξεσπάει επειδή πνίξαμε τόσα δάκρυα μέσα μας που στο τέλος ξεχειλίζουν από τη μύτη!
Όπως ο καρκίνος, που σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση εμφανίζεται σε άτομα που ήταν πάντα πρόθυμα, εξυπηρετικά και γίνονταν θυσία για τους άλλους ή κυνηγούσαν με μανία την τελειότητα και υπηρετούσαν με αυτοθυσία τις υποχρεώσεις και τα πρέπει τους. 
Είτε ως εξυπηρετητές των άλλων είτε ως περφεξιονιστές έθεσαν τον εαυτό τους κάτω από άκαμπτους κανόνες που δεν τους επέτρεπαν να ξαποστάσουν, να ζητήσουν για τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν ή να πουν «δεν γίνεται».



Να αγαπάτε τον εαυτό σας


Να αγαπάτε τον εαυτό σας!
Να φροντίζετε τον εαυτό σας!
Όπως και να το κάνετε είσαστε πολύτιμοι.
Μην παραμελείτε τον εαυτό σας...
Όταν είστε άρρωστοι φροντίστε τον εαυτό σας και απαιτείστε και από τους άλλους να σας φροντίσουν...
Αναζητήστε την καταλληλότερη θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί, γιατί το αξίζετε...

Είσαστε πολύτιμοι...

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer


Το Αλτσχάιμερ είναι μια μάστιγα που στερεί από τον άνθρωπο τον εαυτό του.
Τα φάρμακα που κυκλοφορούν για τη νόσο αυτή δεν έχουν δώσει λύση.
Τα τελευταία χρόνια μια θεωρία υποστηρίζει  ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι τίποτε άλλο από μια μορφή διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 3.
Με βάση τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, ασθενείς αναφέρουν ότι έχουν βάλει «φρένο» στην εκφύλιση του εγκεφάλου τους καταναλώνοντας ένα λάδι καρύδας, το οποίο παρέχει στον εγκέφαλο ένα εναλλακτικό καύσιμο λειτουργίας, καθώς εκείνος, λόγω του διαβήτη, δεν κάνει καλή χρήση της γλυκόζης.
Αντίστοιχη δράση έχουν και άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φέτα!
Η θεωρία περί διαβήτη του εγκεφάλου υποστηρίζει ότι, για να παραχθούν κετόνες, το εναλλακτικό δηλαδή καύσιμο του εγκεφάλου, όταν εκείνος δεν χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, πρέπει ο ασθενής να λαμβάνει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (medium chain triglycerides, MCT) τα οποία, περιέχονται στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες στο έλαιο καρύδας.
Πώς επιδρά το λάδι της καρύδας;
Η εκφυλιστική νόσος αποτελεί ουσιαστικώς έναν τύπο διαβήτη του εγκεφάλου στο πλαίσιο του οποίου εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη (όπως μπορεί να συμβεί και με όλους τους άλλους ιστούς του οργανισμού, εξαιτίας κυρίως του σύγχρονου ανθυγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής) που οδηγεί τα κύτταρα στο να μην μπορούν να δεχθούν τη γλυκόζη, το βασικό καύσιμο για τη λειτουργία τους. Χωρίς γλυκόζη τα εγκεφαλικά κύτταρα, τελικώς, πεθαίνουν.
Υπάρχει όμως και ένα εναλλακτικό καύσιμο, οι κετόνες, οι οποίες μεταβολίζονται στο ήπαρ μετά την κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας (περιέχονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στο έλαιο καρύδας και σε μικρότερες συγκεντρώσεις στο έλαιο που προέρχεται από τους καρπούς του φοινικόδεντρου (palm kernel oil), στο κατσικίσιο γάλα, ακόμη και στη φέτα.
Η ιδέα περί «διαβήτη τύπου 3» έχει βάση, αφού σύμφωνα με στοιχεία, τα άτομα με διαβήτη έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. 
Επίσης,  φάρμακα του διαβήτη χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές για το Αλτσχάιμερ. Δεν είναι επίσης, προφανώς τυχαίο ότι τόσο ο διαβήτης όσο και το Αλτσχάιμερ έχουν μετατραπεί ήδη σε «πανδημίες» της σύγχρονης κοινωνίας, που φαίνεται να προχωρούν «χέρι-χέρι».
Δύο κουταλιές του γλυκού έλαιο καρύδας, που δεν είναι υδρογονωμένο, γιατί  τα υδρογονωμένα έλαια είναι ανθυγιεινά και επικίνδυνα για την υγεία, όπως τα τρανς λιπαρά οξέα, κάνει το Αλτσχάιμερ πέρα, υποστηρίζουν ασθενείς, μάρτυρες της ευεργετικής δράσης της καρύδας.
Οι παρενέργειες λήψης του ελαίου καρύδας είναι μικρές, όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροιες και δεν εμφανίζονται πάντα. Όσο για τις αναφορές σχετικά με το ότι το έλαιο καρύδας αυξάνει τη χοληστερόλη, αυτές αποδείχθηκε μέσα από μελέτες ότι δεν ισχύουν. Αντιθέτως έχει φανεί ότι το συγκεκριμένο έλαιο αυξάνει τα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης, γεγονός που σημαίνει ότι δρα ευεργετικά για τον οργανισμό.
Θεαματική βελτίωση με το λάδι καρύδας
Η βελτίωση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες εμφανίζεται μέσα σε τέσσερις ώρες από την πρώτη λήψη του λαδιού με το πρωινό, καθώς η παραγωγή κετονών από το ήπαρ είναι άμεση. 
Το έλαιο μπορεί να δράσει και προληπτικά θωρακίζοντας τον εγκέφαλο. 
Βέβαια απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις του ελαίου μέσα στην ημέρα, διότι η αύξηση των επιπέδων των κετονών διαρκεί για 2-3 ώρες από τη λήψη, οπότε χρειάζεται να γίνει και πάλι χορήγηση της.  
Δύο με τρεις μήνες μετά την έναρξη λήψης του ένας μάρτυρας αναφέρει ότι ήταν σε θέση να τρέχει, να διαβάζει, να κάνει δουλειές στο σπίτι, να χρησιμοποιεί τα εργαλεία του, να πηγαίνει βόλτες μόνος του. Οι μαγνητικές τομογραφίες δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας έδειξαν ότι δεν υπήρχε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του εγκεφάλου του.
Νέα «κοκτέιλ κετονών»
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κίρεν Κλαρκ έχει αναπτύξει ένα «ποτό» κετονών που πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.
Κλινικές δοκιμές βασισμένες σε αυτή τη φιλοσοφία έχουν ήδη γίνει και μάλιστα από αυτές έχει προκύψει και μία «ιατρική τροφή» η οποία το 2009 έλαβε έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Πρόκειται για το προϊόν Axona της εταιρείας Accera, μια διαλυτή σκόνη που περιέχει MCT, για το οποίο, οι κλινικές δοκιμές πριν από την κυκλοφορία του έδειξαν ότι βοηθά τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς με Αλτσχάιμερ που το λαμβάνουν. Το Axona λαμβάνεται από αρκετούς ασθενείς στις ΗΠΑ, ωστόσο, η δοσολογία MCT που περιέχει είναι μικρή. Έτσι κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν Axona μία φορά μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια συμπληρώνουν με το απλό έλαιο καρύδας, γιατί η δοσολογία κάνει τη διαφορά.
Για τον λόγο αυτό, προφανώς, στη Βρετανία, ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή κετονών για καλύτερα αποτελέσματα. Οι Βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Κίρεν Κλαρκ και σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα «ποτό» το οποίο προσφέρει απευθείας κετόνες στον οργανισμό και μάλιστα σε επίπεδα δεκαπλάσια από αυτά που επιτυγχάνονται με τη λήψη του ελαίου καρύδας. Οι ερευνητές δημοσίευσαν μάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους στο επιστημονικό περιοδικό «Neurobiology of Aging» αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ τα οποία έλαβαν το «ποτό» κετονών. Όπως φάνηκε, τα συμπτώματα της νόσου ανεστράφησαν στα ζώα.
Το Αλτσχάιμερ συνεχίζει να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα άγνωστο πεδίο και μια θεωρία υποστηρίζει την  συσσώρευση πλακών μιας τοξικής πρωτεΐνης, του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, ως αιτία της νόσου. Άλλη θεωρία αναφέρει ότι η εναπόθεση των πλακών της τοξικής πρωτεΐνης είναι αποτέλεσμα άλλων διεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και οι οποίες μάλλον έχουν τη "ρίζα" τους στην αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη. Έτσι με βάση αυτή τη λογική δημιουργήθηκε  και το "ποτό κετονών".
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το τεράστιο κόστος της διαδικασίας παραγωγής του «ποτού», αφού απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ για τη μαζική παραγωγή μιας τέτοιας θεραπείας.
Θεραπεία υποσχόμενη και για άλλες νόσους
Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, η θεραπεία κετονών είναι τόσο υποσχόμενη, ώστε θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια όχι μόνο στο Αλτσχάιμερ, αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως άλλες μορφές άνοιας, η νόσος του Πάρκινσον, η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, ο αυτισμός, η επιληψία, ακόμη και η σχιζοφρένεια.
Η θεωρία των κετονών και ο χαρακτηρισμός του Αλτσχάιμερ ως "διαβήτη τύπου 3" συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα και φαίνεται να έχει κάποια βάση, τουλάχιστον για ορισμένες περιπτώσεις ασθενών.
Η συσσώρευση των πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο είναι η αιτία ή είναι αποτέλεσμα του  διαβήτης τύπου 3; Το μέλλον θα δείξει...
Έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν πολλές μορφές Αλτσχάιμερ και κάθε ασθενής είναι μοναδικός.
Βιβλιογραφία
www.coconutresearchcenter.org