Αρχική

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ερωτογενείς ζώνες


Οι ερωτογενείς ζώνες είναι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που έχουν αυξημένη ευαισθησία.
Η  διέγερσή τους μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ερωτικών συναισθημάτων  και σε σεξουαλική διέγερση.
Οι άνθρωποι έχουν ερωτογενείς ζώνες σε όλο το σώμα τους, αλλά για το ποιες είναι αυτές διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η διέγερση αυτών των περιοχών μπορεί να παράγει ήπια ή έντονη διέγερση.
Οι ερωτογενείς ζώνες είναι είτε μη ειδικές είτε ειδικές.
Μη ειδικές ζώνες
Σε αυτές τις ζώνες, το δέρμα έχει  κανονική πυκνότητα νεύρων και είναι το πίσω μέρος του λαιμού, η μασχαλιαία χώρα και οι πλευρές του θώρακα κ.α. Έντονος ερεθισμός των περιοχών αυτών απαιτείται για να υπάρξει σεξουαλική διέγερση, συνήθως.
Ειδικές ζώνες
Οι ειδικές ζώνες που σχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση περιλαμβάνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, όπως την ακροποσθία, τη βάλανο, την κλειτορίδα, το αιδοίο, την περιπρωκτική περιοχή  και τα χείλη.  Οι κορυφογραμμές Rete του επιθηλίου στις περιοχές αυτές είναι καλοσχηματισμένες και υπάρχει μεγαλύτερη νεύρωση στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με τις μη ειδικές ζώνες.
 

Οι ερωτογενείς ζώνες στον άνδρα
Οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποκλειστικά για γυναίκες.
-Εκτός από τα χείλη, το πρόσωπο και τα ακροδάχτυλα, υπάρχουν και ορισμένα άλλα σημεία στο σώμα του άνδρα, τα οποία, όταν δεχτούν χάδια, του δημιουργούν μια αίσθηση απέραντης ηδονής. Τέτοιες πηγές ερωτικής απόλαυσης είναι οι ώμοι, οι παλάμες, η πλάτη, το στήθος και οι θηλές. Όταν οι γυναίκες πιπιλούν ή αγγίζουν τις ρόγες του συντρόφου, αυτές ανορθώνονται και σκληραίνουν.
-Όλη η περιοχή των γεννητικών τους οργάνων διεγείρεται υπερβολικά εύκολα. Η περιοχή ακριβώς πίσω από τη βάση του πέους, ανάμεσα στο πέος και τον πρωκτό όπου βρίσκεται ο προστάτης, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο άγγιγμα. Οι όρχεις είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητοι και η γυναίκα πρέπει να τους πιάνει προσεκτικά και μαλακά, γιατί η παραμικρή αδεξιότητα προκαλεί έντονο πόνο. Πάντως, η πιο ευαίσθητη ερωτογενής ζώνη για τον άνδρα είναι το πέος του. Όλο το στέλεχος ερεθίζεται εύκολα, αλλά η κορυφή της βαλάνου ακόμα περισσότερο, γιατί είναι πλούσια σε απολήξεις νεύρων. Όσο για το χαλινό, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία σε όλους τους άνδρες.
-Οι γλουτοί είναι μια άλλη ερωτογενής ζώνη. Στους άνδρες αρέσει να δέχονται εκεί όχι μόνο χάδια, αλλά και χτυπήματα.
-Πλούσια σε απολήξεις αισθητηρίων νεύρων είναι και η περιοχή του πρωκτού, γι' αυτό και ερεθίζεται πολύ εύκολα με κάθε είδους χάδια.
-Στους άνδρες αρέσει να τους χαϊδεύει η σύντροφός τους με το στήθος και τις θηλές της.


Οι ερωτογενείς ζώνες στη γυναίκα
Οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποκλειστικά για άνδρες.
-Το πρόσωπο της γυναίκας, περιέχει πολλές ερωτογενείς ζώνες, όπως είναι οι ρίζες των μαλλιών, το μέτωπο, οι κρόταφοι, τα φρύδια και τα μάγουλα.
-Για τις περισσότερες το στόμα είναι μία από τις πιο αισθησιακές ζώνες και ερεθίζεται εύκολα, όταν δέχεται φιλιά ή χάδια με τα ακροδάχτυλα.
-Επίσης, τα σεξουαλικά χάδια σε οποιοδήποτε σημείο του κορμιού της προκαλούν συχνά ερωτικές αντιδράσεις στο στόμα, το στήθος και στα γεννητικά της όργανα.
 -Μία άλλη ερωτογενής περιοχή είναι οι λοβοί των αυτιών της, που πρέπει να χαϊδεύονται απαλά. Ορισμένες γυναίκες, ακόμα και με ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα στο σημείο αυτό, διεγείρονται τόσο ώστε φτάνουν ακόμα και σε οργασμό.
-Εξαιρετικά ευαίσθητος είναι και ο λαιμός, όπως άλλωστε και οι δύο πλευρές στη βάση του.
-Ένας επιδέξιος και τρυφερός εραστής μπορεί να της χαρίσει μεγάλη ηδονή διεγείροντας ερωτικά και τα μπράτσα, τις μασχάλες, τα χέρια, την πλάτη, τους γοφούς και όλη την κάτω κοιλιακή χώρα.
-Η περιοχή γύρω από τον αφαλό είναι, επίσης, πολύ ερωτική.
-Σε πολλές αρέσει να τις χαϊδεύουν με τα ακροδάχτυλα, τα χείλη ή το πέος σε όλο το μήκος των ποδιών και πιο πολύ στην εσωτερική πλευρά των μηρών.
-Σεξουαλικό πεδίο είναι και τα στήθη, που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ερωτική έκσταση. Οι θηλές ανασηκώνονται με το γλείψιμο, τα χάδια και το μασάζ, σηματοδοτώντας τη διέγερση. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στον ερεθισμό ποικίλλουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, και έγκειται στο ταλέντο του καλού εραστή να ανακαλύπτει τι ακριβώς αρέσει στην παρτενέρ του.
-Η πιο ερωτογενής ζώνη του γυναικείου κορμιού περιλαμβάνει το περίνεο που είναι η περιοχή δέρματος ανάμεσα στο αιδοίο και τον πρωκτό, όπου υπάρχει πυκνό δίκτυο από νευρικές απολήξεις. Αν κάποιος ακουμπήσει εκεί όλο του το χέρι, πιέζοντας δυνατά ή κάνοντας μασάζ, η γυναίκα μπορεί να διεγερθεί πάρα πολύ γρήγορα. Πλούσια σε νευρικές απολήξεις είναι επίσης τα εσωτερικά και τα εξωτερικά χείλη της περιοχής του περινέου και οι έμπειρες γυναίκες γνωρίζουν πόσο ευαίσθητα σεξουαλικά είναι. Ωστόσο, τα εσωτερικά χείλη είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα εξωτερικά, ιδιαίτερα αν ερεθιστούν στη μέσα επιφάνεια, κατά μήκος της σχισμής του κόλπου. Αν ενώσετε τα δύο χείλη κάνοντας με τα δάχτυλά σας δυνατό μασάζ σε όλα τα ευαίσθητα σημεία του κόλπου, ένα δυνατό κύμα ηδονής θα πλημμυρίσει τη γυναίκα. Η κλειτορίδα είναι το πιο αισθησιακό μέρος των γεννητικών της οργάνων και διεγείρεται όταν ο άνδρας τη χαϊδεύει απαλά και επιδέξια, χωρίς βιασύνη. Μεγάλη σεξουαλική απόλαυση γεννά και ο ερεθισμός της κλειτορίδας με την κεφαλή του πέους σε στύση. Όπως το στόμα, έτσι και η είσοδος του κόλπου είναι γεμάτη απολήξεις νεύρων και διεγείρεται έντονα με κάθε είδους χάδια, προπάντων από την επαφή της με το πέος. Ορισμένες γυναίκες εκστασιάζονται, όταν ο εραστής τους ερεθίζει το σημείο αυτό με τη γλώσσα ή με τα χείλη του. 
-Οι γλουτοί, μία άλλη ερωτογενής ζώνη με πολλές απολήξεις νεύρων, ερεθίζονται εύκολα με ελαφρά χτυπήματα, τρίψιμο ή χάδια.
Τις γυναίκες  διεγείρει πιο πολύ η επαφή με το πέος.
Βιβλιογραφία
1.       Winkelmann RK (1959). "The erogenous zones: their nerve supply and significance". Mayo Clin Proc 34 (2): 39–47.
2.       Schober JM, Meyer-Bahlburg HF, Dolezal C., "Self-ratings of genital anatomy, sexual sensitivity and function in men using the 'Self-Assessment of Genital Anatomy and Sexual Function, Male' questionnaire", BJU Int 2009;103(8):1096-103.
3.       Sorrells ML, Snyder JL, Reiss MD, et al. Fine-touch pressure thresholds in the adult penis. BJU Int 2007;99:864-9.
4.       Taylor JR. Letter. Pediatrics News 2000;34(10):50.
5.       Taylor JR, Lockwood AP, Taylor AJ. The prepuce: specialized mucosa of the penis and its loss to circumcision. Br J Urol 1996;77:291-5.
6.       Cold, CJ; Taylor, JR. "The prepuce". BJU Int 83 Supp 1: 34–44.
7.       Ladas, AK; Whipple, B; Perry, JD (1982). The G spot and other discoveries about human sexuality. New York: Holt, Rinehart, and Winston.
8.       Erogenous Zones: Their Nerve Supply and Significance, Winkelmann RK, Mayo Clin Proc 1959;34(2):39-47.


Γελάστε κάνει καλό


Έχετε ποτέ σκόπιμα χαμογελάσει, προκειμένου να νιώσετε καλύτερα;  
Αυτό επισημαίνουν πολλές έρευνες και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του γέλιου. 
  • Το γέλιο διεγείρει τη ροή του αίματος και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
  • Επιπλέον διώχνει το στρες κι έτσι δεν προκαλείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 
  • Ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και ορισμένων άλλων νευριδιαβιβαστών στον εγκέφαλο κι έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνονται οι σωματοποιημένες αντιδράσεις του και δημιουργείται μια θετική βιολογική αντίδραση στο σώμα. 
Γι’ αυτό, χαμογελάστε στον εαυτό σας για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, αλλά χαμογελάστε και στους άλλους για να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας…
Μια άσκηση γέλιου προτείνεται από τον Tonny Robbins που είναι Life Coach και συγγραφέας:
Σηκώστε το κεφάλι, κρατήστε ίσια τους ώμους, βαδίστε με αυτοπεποίθηση και νιώστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Στη συνέχεια σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και χαμογελάστε. Δεν θ’ αλλάξει μόνο η έκφραση στο πρόσωπό σας, αλλά και κάτι μέσα σας. Μην αφήσετε το χαμόγελο να σβήσει. Σιγά σιγά ο θυμός, η εχθρότητα, η ένταση και το άγχος θα υποχωρήσουν. Χαμογελάστε, έστω και αν τα πράγματα γύρω μας δεν πάνε καλά. 
Τουλάχιστον θα γίνουν καλά μέσα μας…
emedi life coaching

Anti-stress αναπνοή


Το stress διαλύει την καθημερινή μας ζωή, ιδιαίτερα για όσους ζούνε στις μεγάλες πόλεις.
Όλοι τρέχουν καθημερινά για να προλάβουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τις συγκοινωνίες, το taxi, τη θέση parking που μόλις άδειασε, τις εντολές του προϊστάμενου, το στόχο των πωλήσεων, το κομμωτήριο πριν κλείσει, τις δουλειές του σπιτιού και κάπου μέσα σε όλα αυτά να πιουν  κι έναν καφέ με έναν φίλο  που έχουν αρκετό καιρό να συναντήσουν και τον έχουν παραμελήσει.
Όταν η κατάσταση του stress έχει φτάσει στο απροχώρητο, κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παθαίνει black out.  Επιβάλλεται, λοιπόν, να βρεθεί λύση που θα επαναφέρει την ηρεμία και θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε στις δραστηριότητές μας.
Εισπνεύσετε αργά και σταθερά, μετρώντας μέχρι το τέσσερα και μετά εκπνεύστε, επίσης,  αργά και σταθερά από το στόμα μετρώντας ως το οχτώ. Επαναλάβετε τέσσερις φορές την ίδια διαδικασία ή για τουλάχιστον δύο λεπτά
Η αντι-stress αναπνοή βοηθά τον οργανισμό να χαλαρώσει και το μυαλό και το σώμα να εξισορροπηθεί, γιατί απελευθερώνονται ορμόνες που προκαλούν ευδιαθεσία, μειώνεται το αυξημένο οξυγόνο, λόγω της ταχύπνοιας από το stress  και αυξάνεται η λειτουργία της ανοσίας του οργανισμού.
Γι' αυτό, όταν αισθάνεστε πολύ πιεσμένοι,  αναπνεύστε με την αντι-stress αυτή τακτική, όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μπορέσετε να συνεχίσετε την μέρα σας, γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν μπορούν να περιμένουν!


Ομαλό αιμαγγείωμα


To ομαλό αιμαγγείωμα, ICD-10 Q82.5, είναι μια αγγειακή ανωμαλία που οφείλεται στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων του δέρματος που συνοδεύεται από έναν κοκκινωπό ή μοβ αποχρωματισμό του δέρματος. Το χρώμα του, μοιάζει με εκείνη του κρασιού Porto. Είναι αγγειακή δυσπλασία, δηλαδή αρτηριοφλεβική δυσμορφία.
Το ομαλό αιμαγγείωμα παρουσιάζεται εκ γενετής  και παραμένει σε όλη τη ζωή. Η περιοχή του δέρματος που επηρεάζεται αυξάνεται κατ 'αναλογία με τη γενική ανάπτυξη. 
Εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και οπουδήποτε στο σώμα.Το ομαλό αιμαγγείωμα  μπορεί να είναι μέρος ενός συνδρόμου, όπως στο Sturge-Weber σύνδρομο ή το σύνδρομο Klippel-Trenaunay-Weber (ανωμαλία σχηματισμού αιμοφόρων ακι λεμφικών αγγείων).
Αίτια
Το ομαλό αγγείωμα φαίνεται να προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο GNAQ.
Διάγνωση
Ένας γιατρός μπορεί να  το διαγνώσει βασιζόμενος  αποκλειστικά στο ιστορικό και την εμφάνισή του. 
Σε ασυνήθεις περιπτώσεις, μια βιοψία δέρματος μπορεί να χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. 
Ανάλογα με τη θέση του σημαδιού και άλλα συνοδά συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να κάνετε  μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της ενδοκράνιας πίεσης.
Μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μπορεί να γίνει (κάτω από αναισθησία) στα βρέφη που έχουν αιμαγγείωμα αυτό στην περιοχή της κεφαλής. Αυτό γίνεται για έλεγχο ύπαρξης συνδρόμου Sturge-Weber (νευροδερματικό σύνδρομο με αιμαγγείωμα προσώπου και λεπτών μηνίγγων στην περιοχή νεύρωσης του τριδύμου, μη κληρονομικής αιτιολογίας)
Αν το αιμαγγείωμα είναι μέσα στο στόμα, ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει το εσωτερικό του λαιμού ενός νεογέννητου μωρού για να δει αν υπάρχουν τυχόν μεταβολές.


Θεραπεία
  • Έχουν δοκιμασθεί παρά πολλές θεραπείες όπως κρυοχειρουργική, χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, και τατουάζ. 
  • Τα αιμαγγειώματα μπορούν, επίσης, να καλυφθούν με καλλυντικά. 
  • Τo λέιζερ είναι ο μόνος τρόπος να καταστρέψει τα δερματικά τριχοειδή χωρίς σημαντική βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα.  Ένα λέιζερ με κίτρινο φως είναι η πιο επιτυχημένη θεραπεία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Συνήθως μια βλάβη απαιτεί 4 θεραπείες με λέιζερ, ενώ τα σκοτεινότερα από αυτά χρειάζονται 7 ή και περισσότερες. Ωστόσο, η πλήρης εξαφάνιση είναι σπάνια. Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, μπορεί να μην υπάρχει βελτίωση. Οι βλάβες στο πρόσωπο ανταποκρίνονται καλύτερα από εκείνες που βρίσκονται στον κορμό ή τα άκρα. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να γίνει σε διάστημα 6 εβδομάδων. Συνιστάται να εκτελείται κάτω από αναισθησία (15 λεπτά) για τα μικρά παιδιά. Η θεραπεία καλό είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα 7 έτη. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ το δέρμα είναι γεμάτο με μαύρα σημάδια, στο μέγεθος ενός στυλό. Τα μαύρα σημάδια θα εξαφανιστούν μέσα σε 1-3 εβδομάδες. Η υπό θεραπεία περιοχή μπορεί να είναι επώδυνη και οιδηματώδης για μια-δυο μέρες.
  • Το YAG λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των οζιδίων που μπορεί να αναπτυχθούν σε μερικούς. Η χρήση του λέιζερ YAG δεν συνιστάται για τα βρέφη, καθώς μπορεί να αφήσει σημάδια.
emedi.gr

Pilates στην εγκυμοσύνη


Το Πιλάτες  είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και της μετέπειτα περιόδου κατά την οποία λαμβάνει μέρος η σωματική αποκατάσταση. 
Είναι  ο ευκολότερος τρόπος για να μείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιλάτες είναι ένας τύπος άσκησης του μυαλού και του σώματος και βοηθά στην ενίσχυση των μυών που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η βοήθεια που παρέχει στις εγκύους αναλύονται παρακάτω:
•               Βοηθάει να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Η φυσική αυτή μεταβολή που υφίσταται το σώμα της γυναίκας επιδρά όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στη ψυχολογία της.
•               Αντίληψη αλλαγών που υφίσταται το σώμα. Ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα των απλών και ακίνδυνων ασκήσεων που βοηθούν να κρατηθεί το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αλλαγές που υφίσταται το σώμα αυτή την περίοδο και ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας.
•               Αποφυγή σωματικών πόνων. Το pilates εναρμονίζει κάθε κίνηση με σωστή αναπνοή, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα πιασίματα και τα πρηξίματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
•               Ευκολότερο τοκετό. Η διαδικασία του τοκετού γίνεται πολύ ευκολότερη. Ο καλός μυικός τόνος των μυών της λεκάνης κάνει πιο εύκολη την εξώθηση του νεογνού κατά την διάρκεια του τοκετού.
•               Το pilates βοηθάει πολύ τις γυναίκες στον τοκετό. Συνιστάται η άσκηση να γίνεται με εκπαιδευμένο προσωπικό και αν χρειαστεί με την βοήθεια οργάνων και μηχανημάτων.
emedi.gr

Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR


Το μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR είναι ένα ενδοκυτταρικό μονοπάτι σηματοδότησης σημαντικό στην απόπτωση και ως εκ τούτου στον  καρκίνο π.χ.  καρκίνος του μαστού και μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.
Σε πολλές μορφές καρκίνου αυτή η οδός είναι υπερδραστήρια με μείωση της απόπτωσης και αύξηση της μετάστασης του καρκίνου. Έτσι, ορισμένα πειραματικά φάρμακα κατά του καρκίνου έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη σηματοδότηση σε κάποιο σημείο.
Το PI3K μονοπάτι μπορεί να είναι υπερδραστήριο, επειδή το PTEN είναι ελαττωματικό ή ανεπαρκές. Το μονοπάτι PI3K/Akt/mTOR είναι ένα μονοπάτι επιβίωσης που ενεργοποιείται σε πολλούς τύπους καρκίνου. Μηχανισμοί για την ενεργοποίηση του μονοπατιού περιλαμβάνουν την απώλεια της λειτουργίας του ογκοκατασταλτικού ογκογονιδίου PTEN, την ενίσχυση ή μετάλλαξη του PI3K, την ενίσχυση ή μετάλλαξη του Akt, την ενεργοποίηση των υποδοχέων αυξητικών παραγόντων και την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες. 
Μόλις ενεργοποιηθεί, η σηματοδότηση μέσω της Akt μπορεί να διαδοθεί σε ένα ευρύ φάσμα υποστρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του mTOR, που είναι ένας βασικό ρυθμιστής της παραγωγής πρωτεϊνών. 
Αυτή η οδός είναι ένας ελκυστικός θεραπευτικός στόχος για τον καρκίνο, επειδή χρησιμεύει ως σημείο σύγκλισης από πολλά ερεθίσματα ανάπτυξης και τις κυτταρικές διεργασίες που συμβάλλουν στην έναρξη και διάδοση του καρκίνου. Επιπλέον, η ενεργοποίηση του Akt / mTOR μονοπατιού προσδίδει αντοχή σε πολλά είδη της θεραπείας του καρκίνου και είναι ένας φτωχός προγνωστικός παράγοντας για πολλούς τύπους καρκίνου. 
Έχουν αναπτυχθεί διάφορα φάρμακα που στοχεύουν το μονοπάτι, όπως οι αναστολείς της Akt perifosine και PX-866 και οι mTOR αναστολείς (ραπαμυκίνη, CCI-779, RAD-001).


Διάφορα φάρμακα που στοχεύουν τον mTOR και τα σηματοδοτικά μονοπάτια του είναι σε κλινικές μελέτες.

Ερευνητικό όνομα
Δραστική ουσία
Εμπορική ονομασία
Τύπος φαρμάκου
mTOR αναστολείς

Rapamycin (also called sirolimus)
Rapamune®
Μικρό μόριο

CCI-779
Temsirolimus
Torisel®
Μικρό μόριο

RAD-001
Everolimus
Certican®
Μικρό μόριο
Akt αναστολείς
KRX-0401
Perifosine
-
Μικρό μόριο
PI3-αναστολείς κινάσης
BGT226
-
-
Μικρό μόριο

BEZ235
-
-
Μικρό μόριο
     
Βιβλιογραφία
1.   Yap TA, Garrett MD, Walton MI, Raynaud F, de Bono JS, Workman P (August 2008). "Targeting the PI3K-AKT-mTOR pathway: progress, pitfalls, and promises". Current Opinion in Pharmacology 8 (4): 393–412.
2.   LoPiccolo J, Blumenthal GM, Bernstein WB, Dennis PA (2008). "Targeting the PI3K/Akt/mTOR pathway: effective combinations and clinical considerations". Drug Resistance Updates 11 (1–2): 32–50.
3.   "Drug Development Spotlight: The mTOR's New Clothes?". 2010.
4.   Di Cosimo S, Scaltriti M, Val D, et al. (June 2007). "The PI3-K/AKT/mTOR pathway as a target for breast cancer therapy". Journal of Clinical Oncology 25 (18S): 3511.
5.   Alvarez, Manrique; Roman, Eloy; Santos, Edgardo S; Raez, Luis E (2007). "New targets for non-small-cell lung cancer therapy". Expert Review of Anticancer Therapy 7 (10): 1423–37.
6.   http://www.emaxhealth.com/95/11480.html VioQuest Pharmaceuticals Announces Phase I/IIa Trial For Akt Inhibitor VQD-002. Apr 2007.
7.   June 7, 2010: Presentation at the American Society of Clinical Oncology annual meeting of Phase I data on single agent perifosine in the treatment of recurrent pediatric solid tumors, including patients with advanced brain tumors and neuroblastoma. also Phase II trial of the novel oral Akt inhibitor perifosine in relapsed and/or refractory Waldenstrom macroglobulinemia (WM).

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο


Τα όξινα επίπεδα pH στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ...
Η ομαλοποίηση των επιπέδων pH, επίσης,  μπορεί να σταματήσουν τον καρκίνο από την εξέλιξη.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ όξινου pH και του καρκίνου. 
Ο καρκίνος ευδοκιμεί σε ένα όξινο περιβάλλον και δεν επιβιώνει σε ένα κανονικό, περισσότερο αλκαλικό περιβάλλον.
Τα καρκινικά κύτταρα κάνουν το σώμα ακόμα πιο όξινο, δεδομένου ότι παράγουν γαλακτικό οξύ. Έτσι, εάν κάποιος έχει καρκίνο, τα επίπεδα pH  είναι χαμηλά και το σώμα  είναι πολύ όξινο.
Η αλκαλοποίηση κάνει το σώμα πιο αλκαλικό και είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά του καρκίνου. 
Δυστυχώς,  η πλειοψηφία των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε είναι όξινες, όπως το κρέας, η ζάχαρη και τα αναψυκτικά.  Οι περισσότεροι δεν κάνουν υγιεινή διατροφή με  φρέσκα φρούτα και λαχανικά και το σώμα είναι πάρα πολύ όξινο, δημιουργώντας έτσι, ένα πολύ καλό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο  καρκίνος.
Στην πραγματικότητα, η οξύτητα είναι ένας βασικός παράγοντας σε πολλές εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα,η  ινομυαλγία κ.α.
Η λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων για τον καρκίνο, ενώ το pH είναι πολύ όξινο είναι ανώφελη. 
Όταν το αίμα  αρχίζει να γίνεται όξινο, απομακρύνονται όξινες ουσίες από το αίμα στα κύτταρα για να επέλθει ισορροπία και να γίνει το αίμα πιο αλκαλικό κι έτσι τα κύτταρα γίνονται πιο όξινα και τοξικά και μειώνεται η οξυγόνωση.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα κύτταρα μπορεί να προσαρμοστούν  σε αυτό το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, αντί να πεθάνουν όπως κάνουν τα φυσιολογικά κύτταρα σε ένα περιβάλλον όξινο - μερικά κύτταρα επιβιώνουν, ως κακοήθη κύτταρα.
Αυτή θεωρείται ότι είναι η σχέση μεταξύ του pH και του καρκίνου, μια διαδικασία με την οποία τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μετατρέπουν  μερικά κύτταρα σε καρκινικά. 
Το αλκαλικό νερό (συμπεριλαμβανομένου του νερού στα κύτταρα) έχει πολύ οξυγόνο. Το όξινο νερό έχει πολύ λίγο οξυγόνο. Έτσι είναι  πιο όξινα τα κύτταρα όσο  λιγότερο οξυγονωμένα είναι. 
Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν την διαδικασία ζύμωσης για την παραγωγή ενέργειας που δημιουργεί γαλακτικό οξύ, περαιτέρω αύξηση της οξύτητας και μείωση των επιπέδων οξυγόνου.
Άρα, εάν το αίμα  είναι πολύ όξινο, οι τοξίνες δεν θα απελευθερώνονται από τα κύτταρα  στο αίμα. Έτσι, τα κύτταρα  δεν μπορούν να αποτοξινωθούν. Αυτή η συσσώρευση τοξινών στα κύτταρα τα κάνει όξινα, μειώνεται η οξυγόνωση και μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά.
Όταν γεννιόμαστε, έχουμε την υψηλότερη συγκέντρωση αλκαλίων, αλλά και το υψηλότερο pH του σώματος. Από εκείνο το σημείο και μετά, η φυσιολογική διαδικασία της ζωής είναι η σταδιακή όξυνση. Αυτός είναι ο λόγος που συμβαίνουν οι εκφυλιστικές ασθένειες.


Η αλκαλοποίηση 
Η αλκαλοποίηση είναι μία από τις βασικές στρατηγικές στη μάχη κατά του καρκίνου και για τη βελτίωση της υγείας, γενικότερα.
Οι ταινίες μέτρησης του pH στα ούρα ή στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν στην μέτρηση του ph του οργανισμού σας. Μια κατάλληλη αλκαλική δίαιτα ή συμπληρώματα διατροφής που προκαλούν αλκαλοποίηση, χρησιμοποιούνται περαιτέρω.
emedi.gr

Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ  ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ PET/CT  (Ποζιτρονική/ Υπολογιστική Τομογραφία)
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και τη σωστή εκτέλεση της εξέτασης παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε  τις εξής οδηγίες:
1.      Θα πρέπει να είστε απολύτως νηστικός/ή έξι ( 6) ώρες πριν από την εξέταση και να έχετε πιει αρκετό νερό και να ουρείτε κανονικά. Το προηγούμενο βράδυ καλό είναι να μην έχετε καταναλώσει τρόφιμα με ζάχαρη ή μέλι. Δεν επιτρέπεται η λήψη ροφημάτων  όπως γάλα, καφέ κλπ.
2.      α) Εάν είστε διαβητικός πρέπει το σάκχαρό σας να είναι ρυθμισμένο και να μην υπερβαίνει τα 150mg/dl.
         β) Αν λαμβάνετε αγωγή με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία, οι ιατροί του τμήματος θα σας δώσουν οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία σας.
3.      Την ημέρα της εξέτασης δεν πρέπει να μασάτε τσίχλα, δεν πρέπει να υποβληθείτε σε σωματική άσκηση ή να κουραστείτε και πρέπει να είστε ζεστά ντυμένοι αν είναι χειμώνας.
4.      Μία (1) ώρα πριν από το ραντεβού σας θα πρέπει να πάρετε ένα ήπιο αγχολυτικό  (όπως πχ.ένα δισκίο Lexotanil του 1.5 mg), το οποίο θα σας χορηγηθεί από τον Θεράποντα Ιατρό σας ή από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, όταν θα κλείσετε το ραντεβού σας. Αυτό θα βοηθήσει τους μυς σας να είναι χαλαροί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεστε από κάποιον την ημέρα της εξέτασης. Δεν πρέπει να συνοδεύεστε από εγκύους.
5.      Την ημέρα της εξέτασης θα  πρέπει να προσκομίσετε την ιστολογική διάγνωση της πάθησής σας και πρόσφατη αξονική ή μαγνητική τομογραφία με τη γνωμάτευσή τους, εάν έχουν πραγματοποιηθεί.
6.      Η συνολική διάρκεια της παραμονής σας είναι το πολύ τρεις (3) ώρες. Με την προσέλευσή σας η Νοσηλεύτρια του Τμήματος θα σας μετρήσει το σάκχαρο αίματος. Εάν υπερβαίνει το 150mg/dl  η εξέταση θα πρέπει να ματαιωθεί. Στη συνέχεια, αφού αφαιρέσετε τα ρούχα σας, θα σας δώσει να φορέσετε φόρμα του Νοσοκομείου και θα  περάσει ένα μικρό φλεβοκαθετήρα σε φλέβα σας. Ο Ιατρός θα συμπληρώσει το ιστορικό σας και κατόπιν θα σας χορηγήσει το φάρμακο της εξέτασης. Μετά θα πρέπει να μείνετε για 50 περίπου λεπτά χαλαρός,  ήρεμος και μόνος ή μόνη  σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Αμέσως μετά θα σας ζητηθεί να πάτε στην τουαλέτα και θα οδηγηθείτε στο χώρο της εξέτασης. Οι Τομογραφίες διαρκούν περίπου 30 λεπτά.
7.      Η απάντηση της εξέτασης θα σας δοθεί  σε δύο εργάσιμες ημέρες μετά την εξέταση σας.
Πηγή
evaggelismos-hosp.gr


Papimi


To PapimiTM (PAP-IMI ή ΡΑΡ Ion Magnetic Inductor) είναι μια συσκευή κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, παλμική γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (Pulsed ElectroMagnetic Field generator-PEMF).
Οι παραγόμενοι νανοπαλμοί χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση και πολύ μικρή διάρκεια. Η υψηλή ισχύς της συσκευής και ο μοναδικός τρόπος λειτουργίας είναι οι λόγοι για το ευρύ φάσμα των εφαρμογών και τα αξιόλογα αποτελέσματα που δείχνει.
Εφαρμόζεται εξωτερικά πάνω στο δέρμα, με επαγωγή, (ακόμα και πάνω από τα ρούχα), είναι ανώδυνη, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς και δεν κάνει αύξηση της θερμοκρασίας ιστών. Επιπλέον δεν έχει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από είκοσι χρόνια εφαρμογή της συσκευής.
Σύμφωνα με τον εφευρέτη και τον κατασκευαστή της συσκευής η λειτουργία της συσκευής βασίζεται στην ακόλουθη αρχήΌσο υψηλότεροι και στιγμιαίοι είναι οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί και λιγότερης  συνολικής δύναμης, τότε τόσο  μεγαλύτερη είναι η ενεργοποίηση των εσωτερικών βαθμών της ελευθερίας των μορίων. 
Αυτοί είναι  οι παράγοντες βιοσύνθεσης: Όσο μικρότερη η διαχεόμενη θερμότητα που παράγεται (η οποία είναι ένας παράγοντας βιοκαταστροφής), τόσο μεγαλύτερα είναι τα βιολογικά ευεργετικά αποτελέσματα.
Η PapimiTM έχει δοκιμαστεί και πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές που απαιτούνται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους νόμους, και έχει πιστοποιηθεί. Επιπλέον, η εταιρεία παραγωγής έχει πιστοποιηθεί για το ISO9001: 2008, ISO13485: 2003+AC2007 και CAN/CSA ​​ISO13485: 2003, και έχει πιστοποιηθεί για τη συμμόρφωσή της προς την Ευρωπαϊκή οδηγία MDD 93/42/ΕΟΚ σχετικά με την κατασκευή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε μία ποικιλία ιατρικών καταστάσεων,  όπως ο πυελικός πόνος, η επούλωση τραυμάτων, κλπ.


Σε ποιες ασθένειες εφαρμόζεται το PapimiTM
  • Ημικρανίες και πονοκεφάλους
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • HIV
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Candida
  • Aλλεργίες
  • Διαταραχές των πνευμόνων (άσθμα, πνευμονία)
  • Παθήσεις του προστάτη
  • Iνομυώματα της μήτρας
  • Έλκη
  • Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις
  • Hπατίτιδα
  • Αρθρίτιδα, ρευματισμοί
  • Διαβήτης
  • Φλεγμονές, οίδημα, πρήξιμο
  • Τενοντίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Αθλητικές κακώσεις (μύες, κατάγματα, διαστρέμματα)
  • Οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, χτύπημα στο λαιμό
  • Οξυγόνο, τα ναρκωτικά, παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα
  • Μυϊκή δυστροφία
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Καρδιακές και διαταραχές του κυκλοφορικού
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ψυχολογικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, ψύχωση, κατάθλιψη)
  •  Νόσος του Alzheimer
  • Καρκίνος
  • Υπογονιμότητα
  • Ο πιο γρήγορος τρόπος για την αποκατάσταση των ουλών εγκαύματα
  • Χρόνιος πόνος
  • Μείωση των ρυτίδων
  • Όραση (γήρανση ή εκ γενετής), γλαύκωμα
  • Αναστροφή γκρίζων μαλλιών
  • Και πολλά άλλα
emedi.gr

Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Ο ρόλος του p53 στον καρκίνο του μαστού
Υψηλά επίπεδα p53 υποδηλώνουν χαμηλή ανταπόκριση σε σχήματα συμβατικής χημειοθεραπείας.
Είναι σημαντικά αρνητικός προγνωστικός παράγοντας για το ελεύθερο νόσου διάστημα, αλλά και για τη συνολική επιβίωση.
Από μελέτες φαίνεται ότι η ταυτόχρονη θετικότητα ενός καρκινώματος  μαστού σε HER2 και p53 είναι ισχυρός δείκτης γρήγορης υποτροπής της νόσου.
Συνήθως, το p53 με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας είναι θετικό γύρω στο 40% και η συνέκφρασή του με το HER2 είναι στο 20% των καρκινωμάτων μαστού.
Γενικά το p53 καταγράφεται ως προβλεπτικός δείκτης αντίστασης στην κλασσική χημειοθεραπεία.
To  Wild-type ρ53  (μη μεταλλαγμένο) δεν έχει ανταπόκριση στην κλασσική χημειοθεραπεία και καταδεικνύεται  η ανάγκη να επανεκτιμηθεί η θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Οι όγκοι μαστού με μεταλλαγμένο ρ53 εμφανίζουν καλύτερη κλινική απόκριση στην κλασσική χημειοθεραπεία σε σχέση με όγκους Wild-type ρ53.
Η προοπτική εφαρμογής της μοριακής ανάλυσης και των γονιδιακών τεστ (Oncotype DX, MammaPrint, μοριακό προφίλ όγκου) θα βοηθήσουν στην θεραπεία των ασθενών.
Βιβλιογραφία
Jackson JGPant VLi QChang LLQuintás-Cardama AGarza DTavana OYang PManshouri TLi YEl-Naggar AKLozano G., Department of Genetics, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX 77030, USA, p53-mediated senescence impairs the apoptotic response to chemotherapy and clinical outcome in breast cancer, Cancer Cell. 2012 Jun 12;21(6):793-806.
emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ



Oρθοδοντική με τη μέθοδο INVISALIGN


Aόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε την διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση σειράς λεπτών, διαφανών ναρθήκων οι οποίοι τοποθετούμενοι διαδοχικά στο στόμα μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και υπολογιστές.
Είναι η εναλλακτική και περισσότερο αποδεκτή αισθητικά λύση για όσα άτομα, συνήθως ενήλικες, που θέλουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, αλλά τα κλασσικά «σιδεράκια» τους αποθαρρύνουν.
Τι είναι και πόσο διαρκεί;
Η μέθοδος INVISALIGN αποτελείται από μια σειρά λεπτούς διαφανείς νάρθηκες (aligners) για τα επάνω και/ή τα κάτω δόντια, οι οποίοι έχουν σχήμα πετάλου και εφαρμόζουν πάνω στα δόντια όπως ακριβώς ένα γάντι ταιριάζει στο χέρι. Οι νάρθηκες αυτοί, σταδιακά, μετακινούν και ισιώνουν τα στραβά δόντια χωρίς να χρησιμοποιούνται τα κλασικά «σιδεράκια».
Μετά από δύο εβδομάδες αντικαθιστούμε τους παλιούς νάρθηκες με καινούργιους που θα συνεχίσουν τη μετακίνηση των δοντιών για άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να τοποθετήσουμε τους επόμενους κ.ο.κ. Έτσι συνεχίζεται η πρόοδος της θεραπείας, με την ανά δύο εβδομάδες εναλλαγή των ναρθήκων, μέχρι τη στιγμή που ο τελευταίοι νάρθηκες θα επιφέρουν το τελικό ίσιωμα των δοντιών μετακινώντας τα στις τελικές τους (ίσιες) θέσεις.
Ανάλογα με τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος μια θεραπεία με τη μέθοδο INVISALIGN μπορεί να διαρκέσει από (8) οκτώ έως (18) δεκαοκτώ μήνες και να απαιτήσει αντίστοιχο αριθμό ναρθήκων για την πάνω και κάτω οδοντοστοιχία.
Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να επιλέξουμε ποια δόντια και σε ποια οδοντοστοιχία επιθυμούμε να ισιώσουμε, αφού ανάλογα θα παρασκευασθούν οι διαφανείς νάρθηκες.
Η μέθοδος ΙNVISALIGN αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για πολυάσχολους ανθρώπους, που επιθυμούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους, χωρίς τις αισθητικές δεσμεύσεις που προκαλούν τα κλασσικά «σιδεράκια» και χωρίς αλλαγές στην ποιότητα της ζωής τους.


Οι νάρθηκες ΙNVISALIGN θεραπεύουν μια σειρά ορθοδοντικών προβλημάτων όπως είναι:
•        στραβά δόντια,
•        δόντια με κλίσεις ή στροφές,
•        συνωστισμοί δοντιών που δε χωρούν στις οδοντοστοιχίες,
•        μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια,
•        δόντια που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.
Λόγω του ότι οι νάρθηκες είναι διαφανείς, άνετοι και κινητοί, δεν ενοχλούν στην καθημερινή ζωή ούτε στο φαγητό ή τις άλλες δραστηριότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι και η στοματική υγιεινή βελτιώνεται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με νάρθηκες ΙNVISALIGN.
Κάθε νάρθηκας είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο και τον επόμενό του και μετακινεί σταδιακά για δύο εβδομάδες τα δόντια προς τις τελικές τους (ίσιες) θέσεις.
Μέχρι σήμερα πάνω από 500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βελτιώσει το χαμόγελο και την υγεία του στόματός τους χάρη στους νάρθηκες ΙNVISALIGN και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς.
Βιβλιογραφία
invisalign.com


Office look


Τα καλύτερα για το γραφείο, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013-2014
Το άνετο και συγχρόνως κομψό στυλ θα κυριαρχήσει φέτος...
Το ασπρόμαυρο look είναι η καλύτερη εκδοχή για το γραφείο...
Για τα παπούτσια σε χρώμα μαύρο με λεπτομέρειες που λάμπουν
Για τα φορέματα όλα τα ασπρόμαυρα σε άνετο στυλ, ακόμη και τα ανδρόγυνα
Για τα κουστούμια τα πιο κλασσικά παραχωρούν τη θέση τους στα κουστούμια με μοτίβα
Οι απέριττες μικρές τσάντες σε μαύρο χρώμα ολοκληρώνουν την εμφάνιση στο γραφείο, αλλά θα πρέπει να έχουν μόνο τα απαραίτητα...


Όγκος του Wilms


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Ο όγκος του Wilms ή νεφροβλάστωμα, ICD-10 C64, είναι κακοήθης εμβρυονικός όγκος του νεφρού. Αποτελεί το 6% των νεοπλασιών στα παιδιά και είναι ο πιο συχνός όγκος του ουροποιογεννητικού συστήματος σε αυτά και αφορά περίπου 1 στα 10.000 παιδιά. Μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται μεταξύ του 2ου και 3ου έτους της ζωής. Ο όγκος είναι αμφοτερόπλευρος στο 5 ως 10% των περιπτώσεων και πολυεστιακός διάσπαρτος στον ένα νεφρό στο 12%. Σπάνια εμφανίζεται και στους ενήλικες.
Η πλειοψηφία των νεφροβλαστωμάτων (75%) εμφανίζονται σε κατά τα άλλα φυσιολογικά παιδιά. Μια μειοψηφία (25%) συνδέεται με άλλες αναπτυξιακές ανωμαλίες. 
Το νεφροβλάστωμα ανταποκρίνεται στη  θεραπεία, και περίπου 90% των ασθενών επιβιώνουν.
Μοριακή βιολογία
  • Οι μεταλλάξεις του γονιδίου WT1 στο χρωμόσωμα 11p13 παρατηρoύνται σε περίπου 20% των Wilms όγκων. 
  • Οι μισοί με μεταλλάξεις στο WT1 γονίδιο φέρουν, επίσης, μεταλλάξεις στο CTNNB1, το γονίδιο που κωδικοποιεί το πρωτογκογονίδιο βήτα-κατενίνης.
  • Ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα Χ, το WTX, αδρανοποιείται σε  30% των περιπτώσεων των όγκων Wilms.
Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε από αυτά τα γονίδια. 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του νεφροβλαστώματος είναι: οίδημα στην κοιλιακή χώρα (διόγκωση της κοιλιάς που διαπιστώνεται κατά το μπάνιο η το ντύσιμο), αιματουρία, δυσφορία, και πυρετός, μια ασυνήθιστα μεγάλη κοιλιά, ναυτία , έμετος και υψηλή πίεση του αίματος σε ορισμένες περιπτώσεις


Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται συνήθως στην ηλικία των 3 ετών. Το παιδί με τα συμπτώματα εξετάζεται κλινικά για κοιλιακή διόγκωση ή μάζα και διενεργούνται εξετάσεις ούρων και αίματος. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις όπως η ενδοφλέβια πυελογραφία. Άλλες πιθανές εξετάσεις είναι το υπερηχογράφημα νεφρών, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία (CT και MRI αντίστοιχα). Αν εντοπιστεί μη φυσιολογικός ιστός, η διαγνωστική διαδικασία θα προχωρήσει σε βιοψία.
Παθολογοανατομία
Ο όγκος Wilms είναι ένας κακοήθης όγκος που περιέχει μετανεφρικό βλάστεμα, στρωματικά και επιθηλιακά παράγωγα και χαρακτηριστική είναι η παρουσία σωληναρίων και  σπειράματων που περιβάλλονται από ένα στρώμα ατρακτοειδών κυττάρων . Το στρώμα μπορεί να περιλαμβάνει γραμμωτούς μύες, χόνδρους, οστά, το λιπώδη ιστό, ινώδη ιστό. Ο όγκος συμπιέζει το φυσιολογικό παρέγχυμα των νεφρών.
Το μεσεγχυματικό συστατικό μπορεί να περιλαμβάνει κύτταρα τα οποία εμφανίζουν διαφοροποίηση ραβδωτού σχήματος με  χαρακτηριστικά κακοήθειας.
Πρόγνωση
Οι Όγκοι Wilms μπορεί να διαχωριστούν σε 2 ομάδες με βάση τους προγνωστικούς δείκτες:
Ευνοϊκή - Περιέχει τους χαρακτήρες που αναφέρονται παραπάνω
Αναπλαστική - Έχει εικόνα διάχυτης ανάπλασης 
Η συνολική 5-ετής επιβίωση εκτιμάται να είναι περίπου 90%,  αλλά η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική σταδιοποίηση και τη θεραπεία. Πρώιμη χειρουργική αφαίρεση του όγκου τείνει να έχει θετικά αποτελέσματα.
Η απώλειας ετεροζυγωτίας για τα χρωμοσώματα 1p και 16q προσδιορίζει μια υποομάδα ασθενών με όγκο Wilms που έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου. Η απώλεια ετεροζυγωτίας  για αυτές τις χρωμοσωμικές περιοχές μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντα μαζί με το στάδιο της νόσου με στόχο την απόφαση για θεραπεία. 
Απαραίτητη είναι η μοριακή ανάλυση του όγκου. 
Η πρόγνωση και η επιλογή της θεραπείας που θα εφαρμοστεί εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου του μικρού ασθενούς (αν εντοπίζεται στο νεφρό ή έχει χορηγήσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα), τους ιστολογικούς χαρακτήρες των καρκινικών κυττάρων τη μικροσκοπική εξέταση, τη μοριακή ανάλυση, το μέγεθος του όγκου και τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού.
Στάδια του όγκου Wilms
Από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί το νεφροβλάστωμα γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος περιορίζεται στους νεφρούς ή έχει χορηγήσει μεταστάσεις και σε απομακρυσμένες εστίες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σταδιοποίηση. Η γνώση του σταδίου της νόσου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον προγραμματισμό της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης. 
Η σταδιοποίηση του όγκου Wilms έχει ως εξής:
Στάδιο I
Ο καρκίνος εντοπίζεται αποκλειστικά στον νεφρό και μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση.
Στάδιο II
Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του νεφρού, διηθώντας το λίπος που περιβάλλει του νεφρούς ή τα αγγεία της περιοχής. Και πάλι όμως είναι δυνατόν να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση.
Στάδιο III
Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εντός της κοιλίας σε βαθμό που δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου με χειρουργική επέμβαση. Ο καρκίνος μπορεί να έχει διηθήσει τους γειτονικούς (επιχώριους) λεμφαδένες (πρόκειται για μικρές ωοειδείς δομές, διάσπαρτες σε όλο το σώμα, επιφορτισμένες με την παραγωγή και αποθήκευση των λεμφοκυττάρων), γειτονικά αιμοφόρα αγγεία ή το περιτόναιο (υμένα που επενδύει την έσω επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος και καλύπτει τα περισσότερα σπλάχνα της κοιλίας).
Στάδιο IV
Ο καρκίνος έχει χορηγήσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένες εστίες, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ, τα οστά ή/και ο εγκέφαλος.
Στάδιο V
Στο στάδιο αυτό, ο καρκίνος ανευρίσκεται, κατά την πρώτη διάγνωση, ταυτόχρονα και στους δύο νεφρούς (αμφοτερόπλευρη εντόπιση).
Υποτροπιάζον νεφροβλάστωμα
Υποτροπή καλείται η επανεμφάνιση της νόσου, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής αντιμετώπισής της. Ο καρκίνος μπορεί να υποτροπιάσει στην ίδια ή σε άλλη εστία του σώματος.
Θεραπεία
Το βασικό ρόλο στη θεραπευτική αγωγή του νεφροβλαστώματος έχει η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τον τρόπο θεραπείας (πρωτόκολλο) που επιλέγει η θεραπευτική ομάδα ή προηγείται χημειοθεραπεία και ακολουθεί χειρουργική αφαίρεση του όγκου μαζί με τον σύστοιχο νεφρό ή προηγείται η νεφρεκτομή, ανάλογα με την μοριακή ανάλυση του όγκου.
Οι μεταστάσεις είναι συνήθως στον πνεύμονα. 
Μια ρήξη του όγκου Wilms θέτει τον ασθενή σε κίνδυνο αιμορραγίας και περιτοναϊκή εξάπλωση του όγκου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση από έναν χειρουργό, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την απομάκρυνση ενός τέτοιου εύθραυστου όγκου είναι επιτακτική ανάγκη.
Τα περισσότερα παιδιά με όγκους Wilms θα λάβουν  χημειοθεραπεία σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χημειοθεραπεία, συνήθως, χορηγείται μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει πριν από την χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί έναν όγκος  για να γίνει δυνατή την εξαίρεση.
Στην Ευρώπη, η χημειοθεραπεία δίνεται πριν από την επέμβαση και συνεχίζεται αργότερα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο τύπος και η ποσότητα της χημειοθεραπείας εξαρτάται από το στάδιο, την  ιστολογία και την μοριακή ανάλυση του όγκου.
Τα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θεραπεία του όγκου του Wilms είναι η ακτινομυκίνη D (dactinomycin) και η βινκριστίνη. 
Για όγκους σε πιο προχωρημένα στάδια, αυτά με δυσμενή πρόγνωση, ή όγκους που υποτροπιάζουν μετά τη θεραπεία, άλλα φάρμακα, όπως η δοξορουβικίνη (αδριαμυκίνη), η κυκλοφωσφαμίδη, η ετοποσίδη, η ιρινοτεκάνη, και / ή η καρβοπλατίνη μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν.
Πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μετά τη θεραπεία του καρκίνου.
Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει πάρει δοξορουβικίνη (Adriamycin), υπάρχει μια πιθανότητα μεγάλη για βλάβη της καρδιάς.
Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης ενός δεύτερου τύπου του καρκίνου (όπως η λευχαιμία) χρόνια μετά αφότου ο όγκος Wilms θεραπευθεί. Αυτή η αύξηση του κινδύνου θα πρέπει να σταθμίζεται ανάλογα με τη σημασία της χημειοθεραπείας στην αντιμετώπιση του όγκου του Wilms.
Γι' αυτό απαραίτητα θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.
emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ