Αρχική

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κιρσοί κάτω άκρων


Ενδοφλεβική εκτομή με laser ή παραδοσιακή χειρουργική εκτομή;
Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συγκρίνει την  ενδοφλεβική εκτομή με laser (endovenous laser ablation-EVLA) με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση για τους κιρσούς.
Οι συγγραφείς αξιολόγησαν την κλινική αποτελεσματικότητα της εδοφλεβικής φωτοαποδόμησης (EVLA) σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση για τους κιρσούς της  μείζονος σαφηνούς  φλέβας.  
Το μέτρο αξιολόγησης ήταν το μέτρο της ποιότητας της ζωής (QoL) του Ηνωμένου Βασιλείου SF-36. Δευτερεύοντα μέτρα αξιολόγησης ήταν τα γενικά ερωτηματολόγια (EQ-5D, AVVQ), η σοβαρότητα της φλεβικής νόσου και ο πόνος μετά από επέμβαση, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, και η επιστροφή στην εργασία. Ένα σύνολο από 280 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη  από τους οποίους 39 (13,9%) αποχώρησαν κατά την παρακολούθηση. Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, στον πόνο και την αναπηρία μετά από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά η ομάδα που υποβλήθηκε σε EVLA είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική χειρουργική επέμβαση, επειδή είχε λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην  ποιότητα ζωής, λιγότερο πόνο, και ταχύτερη  επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες.
Οι κιρσοί, είναι μία από τις πιο συχνές περιφερικές αγγειακές διαταραχές και πλήττουν περίπου το 25% των γυναικών και το 15% των ανδρών. Η μεγάλη παλινδρόμηση της σαφηνούς φλέβας είναι η πιο κοινή αιτία των  συμπτωματικών κιρσών. Κατά την τελευταία δεκαετία, η  EVLA έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειρουργική τεχνική. 
Η EVLA προσφέρει στους ασθενείς μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και συντομότερο χρόνο αποκατάστασης σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στην τεχνική και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων.
Αν και οι δύο χειρουργικές τεχνικές έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, η EVLA σχετίζεται με λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στην  ποιότητα ζωής, λιγότερη διαταραχή αισθητικότητας, λιγότερα αιματώματα και μολύνσεις, καθώς και  ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες και την εργασία. Όλες οι διαδικασίες της EVLA μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς ασθενείς στη βραχεία νοσηλεία, ενώ στη παραδοσιακή χειρουργική απαιτείται γενική αναισθησία 21,2% που απαιτεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
Βιβλιογραφία
Carradice D, Mekako AI, Mazari FAK, Samuel N, Hatfield J, Chetter IC. Br J Surg. 2011;98:501-510.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου