Αρχική

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Χρωματιστά γεύματα


Τα παλέτα της φύσης.
Οι διάφορες κατηγορίες χρωμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ποσότητες φωτοχημικών και άλλων θρεπτικών ουσιών, γι' αυτό ωφελούν σημαντικά την υγεία.
  • Λευκές και καφέ τροφές

Περιέχουν το φωτοχημικό λυσίνη.
Τέτοιες τροφές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, η μπανάνα, το αχλάδι, το κουνουπίδι κ.α.
Μειώνουν την χοληστερίνη και την πίεση και αυξάνουν την ικανότητα καταπολέμησης των ασθενειών.
  • Μπλε και μοβ τροφές

Περιέχουν ανθοκυανίνη και φαινόλες.
Τέτοιες τροφές είναι τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα μαύρα σταφύλια, οι σταφίδες, οι μελιτζάνες, τα δαμάσκηνα κ.α.
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου.
  • Οι πορτοκαλί και κίτρινες τροφές

Περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες βιοφλαβονοειδή και καροτενοειδή.
Τέτοιες τροφές  είναι η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το καρότο, τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, σαγκουίνι και γκρέιπφρουτ κ.α.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπαθειών. Διατηρούν καλή όραση. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κόκκινες τροφές

Περιέχουν τα φωτοχημικά ανθοκυανίνη και λυκοπένιο.
Τέτοιες τροφές είναι η ντομάτα, το καρπούζι, η παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ, το κεράσι, το κόκκινο μήλο, η κόκκινη πιπεριά.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Πράσινες τροφές

Περιέχουν τα φωτοχημικά λουτεϊνη και ινδόλη
Τέτοιες τροφές είναι το σπανάκι, το μαρούλι, οι λαχανίδες, το πράσινο φασόλι, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, το αβοκάντο κ.α.
Προστατεύουν από την απώλεια όρασης και τον καρκίνο.
Προσπαθήστε να εντάξετε στην διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις τροφές.

Βιβλιογραφία
http://www.foodnetwork.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου