Αρχική

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κερδίστε πόντους


Θέλετε να κερδίσετε πόντους κατακτώντας τη συμπάθεια, την εύνοια και την εμπιστοσύνη των άλλων; 
Επιθυμείτε να δημιουργήσετε ζεστές και τρυφερές σχέσεις;
Βέβαια δεν αρκεί να κερδίζετε την προσοχή των άλλων ή ν' αφήνετε καλές εντυπώσεις, καθώς θέλετε να έρθετε πιο κοντά, χτίζοντας σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους γύρω σας. 
Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και με πρόσωπα με τα οποία έχετε κατά βάση ανταγωνιστικές σχέσεις, όπως οι συνάδελφοί σας ή οι γείτονές σας.
  • Αν θέλετε πραγματικά να κερδίσετε τη συμπάθεια των άλλων, πρέπει να είστε χαλαροί, άνετοι, ανοιχτοί, ειλικρινείς,  αλλά κυρίως ενδιαφέροντες! Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να τους εντυπωσιάσετε με λεκτικά σχήματα, λαμπερή εμφάνιση, εξυπνάδα ή  κατορθώματα. Αρκεί να τους αποκαλύψετε παρά  την πιο ζεστή κι ανθρώπινη πλευρά του εαυτού σας!
  • Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, γιατί οι  πράξεις φανερώνουν πιο πολλά από τις λέξεις. Οι κινήσεις, η  στάση σας και ο τόνος της φωνής σας, παίζει τον κυριότερο ρόλο στην επικοινωνία.
  • Χαμογελάστε! Το χαμόγελο είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε τις φιλικές σας διαθέσεις. Αν δεν χαμογελάτε, οι άλλοι θα υποθέσουν ότι αδιαφορείτε ή πως είσαστε ψυχροί κι απόμακροι. Το χαμόγελο ενισχύει την επαφή και ζεσταίνει την επικοινωνία.
  • Κουνήστε καταφατικά το κεφάλι! Με αυτόν τον τρόπο εκφράζετε προσοχή, ενδιαφέρον, κατανόηση και συμπαράσταση, ενώ δίνετε την εντύπωση πως συμφωνείτε μ' αυτά που λέει ο συνομιλητής σας χωρίς να χρειάζεται να πάρετε θέση.
  •  Αφήστε τα χέρια σας ελεύθερα! Αν την ώρα που επικοινωνείτε, κρατάτε τα χέρια σταυρωμένα, δείχνετε αμυντική, επιφυλακτική, κλειστή στάση. Γι' αυτό, όταν μιλάτε, αφήστε τα χέρια σας ελεύθερα. Τολμήστε ν' αγγίξτε το συνομιλητή σας, για να εκφράσετε συμπαράσταση, αν είναι στενοχωρημένος, ή ακόμα και την ώρα που γελάτε με κάποιο αστείο. Όλες αυτές οι κινήσεις φανερώνουν εγκαρδιότητα, θέρμη και κυρίως ότι είστε ανοιχτοί στην συναισθηματική επαφή.
  •  Κοιτάξτε τον άλλο στα μάτια! Η βλεμματική επαφή αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για επιτυχημένη επικοινωνία. Όταν κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, νιώθει ότι τον σέβεστε και ενδιαφέρεστε γι' αυτά που έχει να σας πει, χωρίς να τον φοβάστε. Αν αποφεύγετε το βλέμμα του άλλου, δείχνετε αδιάφορος, ανειλικρινής, αγχωμένος. Είναι, μάλιστα, σκόπιμο να κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, ιδιαίτερα όταν ακούτε παρά όταν μιλάτε.
  • Κερδίστε την εμπιστοσύνη του άλλου!  Θέλει κόπο και χρόνο, αλλά αν ακολουθήσετε τα παρακάτω η επιτυχία σας είναι δεδομένη. Προσεγγίστε εσείς πρώτοι το πρόσωπο την εμπιστοσύνη του οποίου θέλετε να κερδίσετε, είτε τολμώντας ν' αποκαλύψετε λεπτομέρειες από τη ζωή σας είτε ζητώντας τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμβουλή του.
  • Κάντε μια συναισθηματική προσέγγιση δείχνοντας προθυμία ν' ακούσετε τις απόψεις του, αλλά και τις όποιες εκμυστηρεύσεις που αποκαλύπτουν συναισθήματα, ενδόμυχες σκέψεις, επιθυμίες και ανάγκες.
  • Μπείτε στη θέση του και δώστε τη συμβουλή που θα δίνατε στον εαυτό σας. Για να το πετύχετε, μην βιαστείτε να τον συμβουλεύσετε. Αισθανθείτε, σκεφτείτε και μετά μιλήστε.
  • Όταν υπόσχεστε οποιασδήποτε μορφής εξυπηρέτηση, κρατήστε το λόγο σας. Δείξτε εχεμύθεια ακόμα και σε θέματα που είναι θεωρητικά ασήμαντα, αποφεύγοντας ν' αποκαλύψετε πληροφορίες που κάποιος έχει μοιραστεί μαζί σας.
  • Δείξτε οικειότητα! Μην κρύβεστε πίσω από τη μάσκα του ευγενικού ή τη βιτρίνα του επιτυχημένου, προκειμένου να προστατέψετε ή να προωθήσετε τον εαυτό σας. Έτσι, αναγκαστικά κρατάτε τους άλλους σε απόσταση. Γι' αυτό, μη διστάζετε ν' αποκαλύψετε το πιο ανθρώπινο και τρυφερό σας πρόσωπο: Μοιραστείτε με τους άλλους ένα αστείο περιστατικό, ένα πρόβλημα που σας βασανίζει, μικρές λεπτομέρειες που σας απασχολούν. Όλα αυτά δημιουργούν πιο ζεστό, οικείο και ανθρώπινο περιβάλλον, γύρω από το οποίο χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης και τρυφερότητας.
  • Μη φοβάστε να μιλήσετε για λάθη, αποτυχίες, ελαττώματα ή μειονεκτήματα που σας χαρακτηρίζουν. Να το κάνετε, ωστόσο, με διάθεση αυτοσαρκασμού και όχι αυτολύπησης ή αυτοϋποτίμησης.
  • Μη διστάζετε να κάνετε προσωπικές ερωτήσεις! Το να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα γούστα, τις προτιμήσεις, το χαρακτήρα των ανθρώπων γύρω σας, φανερώνει αμεσότητα κι ενδιαφέρον, κι όχι πάντα αδιακρισία.
  • Εκμεταλλευτείτε την ενέργειά σας εισάγοντας το στοιχείο του συναρπαστικού στις καθημερινές σχέσεις σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να παραγγείλετε κινέζικο με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό διάλειμμα. Μάθετε να είστε αυθόρμητοι και απρόβλεπτοι, καταργώντας τους τύπους και τα προσχήματα που απομακρύνουν τους ανθρώπους.
  • Ανοίξτε το σπίτι σας! Όπως συμβαίνει και με τις ερωτικές σχέσεις, η πρόσκληση στο σπίτι ισοδυναμεί μ' ένα βήμα που προωθεί τη σχέση, βοηθώντας σας να γνωριστείτε καλύτερα με τους άλλους και να τους πλησιάσετε περισσότερο.
emedi life coaching


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου