Αρχική

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Λαμπερό δέρμα στις δύσκολες μέρες


Περιποιηθείτε το δέρμα σας στις δύσκολες μέρες
Τι και αν έχετε περίοδο; Αυτό δεν σημαίνει πως το δέρμα σας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λαμπερό!
Τόνωση & λάμψη: αυτές τις δύσκολες μέρες το δέρμα σας δείχνει πιο θαμπό και γενικά έχει την τάση να είναι πιο λιπαρό απ' ό,τι συνήθως. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε το δέρμα σας να είναι λαμπερό με υλικά που έχετε στο ψυγείο σας.
•           Συνταγή για λαμπερό δέρμα: ανακατέψτε καλά μισό μήλο που θα το έχετε λιώσει στο μπλέντερ με δύο κουτ. σούπας βρώμη, μία κουτ. σούπας γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ένα κουτ. γλυκού τζίντζερ που θα έχετε ψιλοκόψει και πιέσει ελαφρά, έτσι ώστε να βγουν οι χυμοί του. Απλώστε το μείγμα για 15 λεπτά σε όλο τοπρόσωπο και μετά ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.
•           Τip: Για να ξεκουράσετε τα βλέφαρά σας και να εξαφανίσετε τις σακούλες, βάλτε ροδέλες αγγουριού πάνω στα κλειστά σας μάτια. Η δροσιά και τα συστατικά του κάνουν θαύματα!
Ο καθαρισμός να είναι καλά: ο καθαρισμός της επιδερμίδας σας είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάτε αυτές τις μέρες. Καθαρίστε το δέρμα σας το πρωί πριν απλώσετε την κρέμα σας και θα δείτε την επιδερμίδα σας λεία και καθαρή.
•           Τα σπυράκια και τα στίγματα εμφανίζονται εκτάκτως αυτές τις μέρες που οι ορμόνες σας έχουν τρελαθεί και εσείς πρέπει να το σκεφτείτε και αυτό. Ένας αφρός καθαρίζει το δέρμα σας και το αφήνει έτοιμο για την ενυδάτωση του.
Eνυδάτωση στο φουλ: αυτές τις μέρες περισσότερο από ποτέ το δέρμα διψάει και έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Το βασικό είναι να διαλέξετε ένα προϊόν που δεν θα κάνει το δέρμα σας ακόμη πιο λιπαρό απ’ ό,τι είναι οπότε μια απαλή ενυδατική κρέμα στην πιο ματ εκδοχή της είναι ό,τι πρέπει. Αν πάλι αυτές τις μέρες δείτε κάποια σπυράκια να ξεπροβάλλουν, τότε μην πανικοβληθείτε πρώτον γιατί μόλις περάσουν αυτές οι μέρες θα μαραθούν και αυτά και δεύτερον γιατί μπορείτε να τα εξαφανίσετε με ένα απλό σκραμπ.
♥Ενυδατικό πίλινγκ: το πίλινγκ ή αλλιώς σκραμπ είναι απαραίτητο για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και τα σπυράκια που δεν αποκλείεται να έχουν «σκάσει μύτη».
•           Για το τέλειο ενυδατικό πίλινγκ θα χρειαστείτε: 1 κουταλάκι αλεσμένα αμύγδαλα, μισό κουταλάκι ζάχαρη και λίγο φρέσκο γάλα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και κάντε μασάζ για τρία λεπτά στο πρόσωπο, όχι όμως και στην περιοχή των ματιών. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Πηγή
womenonly.gr

Δενδρολίβανο


Το φυτό για τη βελτίωση της μνήμης
Το δενδρολίβανο Rosmarinus officinalis είναι μια πολυετής πόα, με αρωματικές, αειθαλείς, βελόνες-φύλλα και λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε λουλούδια.  Το φυτό ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι σε εύκρατα κλίματα και προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Είναι μέλος της οικογένειας Lamiaceae, η οποία περιλαμβάνει πολλά άλλα βότανα.
Σύμφωνα με το μύθο, η ελληνική θεά Αφροδίτη, ήταν τυλιγμένη με δενδρολίβανο όταν αναδύθηκε από τη θάλασσα, όπου γεννήθηκε από το σπέρμα του Ουρανού.
Το όνομα "Rosemary"  σημαίνει δροσιά της θάλασσας, επειδή σε πολλές περιοχές, που δεν υπάρχει νερό, υγρασία μεταφέρεται από την αύρα της θάλασσας για να ζήσει το Rosemary, το οποίο αντέχει στην ξηρασία. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυτό σε κήπους και έχει πολλές γαστρονομικές και ιατρικές χρήσεις. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες. Μπορεί να αναπαραχθεί από ένα υπάρχον φυτό με ένα βλαστό.
Το φυτό χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μνήμης.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη γεύση διαφόρων τροφίμων, όπως στα ψητά κρέατα (ψητό αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα).
Ένα αφέψημα μπορεί να γίνει από τα φύλλα. Όταν καίγεται, εκπέμπουν μια μυρωδιά και μια μυρωδιά και χρησιμοποιείται στο μπάρμπεκιου.
Το Rosemary έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, 317 mg, 6,65 mg και 0.336 mg ανά 100 g, αντίστοιχα.
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την διάρκεια ζωής και την θερμική σταθερότητα των ωμέγα-3 ελαίων που είναι επιρρεπή σε τάγγιση.
Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο χρησιμοποιείται, ως αρωματικό χώρου, ως θυμίαμα, και σε σαμπουάν και προϊόντα καθαρισμού.
Παραδοσιακή ιατρική
Χρησιμοποιείται για τόνωση της ζωτικότητας και για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.
Το Rosemary έχει μια πολύ παλιά φήμη για τη βελτίωση της μνήμης. Όταν η μυρωδιά του δεντρολίβανου υπάρχει σε θαλάμους όπου οι άνθρωποι εργάζονται, παρατηρείται βελτίωση της μνήμης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria στη Βρετανία διαπίστωσαν είχαν η1,8-κινεόλη που υπάρχει στο δενδρολίβανο επηρεάζει τη μνήμη. Οι ευεργετικές επιπτώσεις του αρώματος του δεντρολίβανου στη μακροπρόθεσμη μνήμη αλλά και τις αριθμητικές ικανότητες ενός ατόμου και στην προοπτική μνήμη, την ικανότητα να θυμηθούμε να κάνουμε κάτι μελλοντικά, ικανότητα κρίσιμη για την ομαλότητα στην καθημερινότητά μας.
Το δενδρολίβανο περιέχει μια σειρά από δυνητικά βιολογικές δραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών καρνοσικό οξύ και ροσμαρινικό οξύ. Άλλες χημικές ενώσεις περιλαμβάνουν καμφορά, καφεϊκό οξύ, ursolic οξύ, betulinic οξύ, ροσμαριδιφαινόλη και ροσμανόλη. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών σχετίζονται στενά με την περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους.
Το Rosemary χρησιμοποιήθηκε ως  βότανο μαντικής, για να προσελκυθεί ένας σύντροφος  ή να γίνουν θεραπευτικές δονήσεις για μια ασθένεια.
Πίστευαν ότι τοποθετώντας ένα κλωναράκι δεντρολίβανο κάτω από ένα μαξιλάρι πριν από τον ύπνο θα αποκρούουν εφιάλτες, και αν τοποθετηθεί έξω από το σπίτι, θα αποκρούσει τις μάγισσες.
Ο Σαίξπηρ στον Άμλετ είχε εξάρει τις ευεργετικές ιδιότητες του δεντρολίβανου. Η Οφηλία λέει στον Άμλετ «να το δεντρολίβανο για να με θυμάσαι, σε εκλιπαρώ αγάπη μου θυμήσου».
Βιβλιογραφία
botanical.com

Αν το παιδί σας δεν πέρασε σε μια σχολή


Δεν πέρασε σε μια σχολή και;
Η ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκεται προ των πυλών, αλλά το παιδί σας δεν είναι εκεί!
Ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος...
Προσπαθήστε να κρύψετε την απογοήτευσή σας, δείξτε ψυχραιμία και παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
Μιλήστε στο παιδί σας για τις δικές σας αποτυχίες, είτε ως μαθητές είτε ως επαγγελματίες, τονίζοντάς του πως καταφέρατε να το ξεπεράσετε.
Πείτε του, πως αν επιλέξει να δώσει ξανά εξετάσεις, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τους παράγοντες άγχος και τύχη, εκτός από τη γνώση.
Και τονίστε του πως για να φτάσουμε κάπου υπάρχουν περισσότεροι από ένας δρόμοι...

Ανδρική υπογονιμότητα


Τι μπορεί να φταίει για την ανδρική υπογονιμότητα; 
Χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός άνδρα είναι το να γίνει πατέρας.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου, όσο και αν ο ίδιος το επιθυμεί, το ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σύλληψη, με συνέπεια έναν φαύλο κύκλο αγωνίας και απογοητεύσεων.
Βέβαια, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και κοινωνικών ταμπού, μέχρι πρόσφατα η αποτυχία της γονιμοποίησης χρεωνόταν αυτόματα στη γυναίκα, ενώ για τον άνδρα η δυναμική της «επιτυχίας» -του να καταστήσει δηλαδή έγκυο τη σύντροφο του- ήταν σχεδόν αυτονόητη. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Στις μέρες μας, ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για το 50% των προβλημάτων στα υπογόνιμα ζευγάρια.
Με άλλα λόγια, είναι πλέον σαφές πως οι άνδρες έχουν το ίδιο μερίδιο συμμετοχής στην επιτυχία ή αποτυχία απόκτησης παιδιού με τις γυναίκες.
Έτσι, λοιπόν, όταν ένα ζευγάρι έπειτα από προσπάθεια - τουλάχιστον ενός έτους και με τακτική συχνότητα στις σεξουαλικές επαφές- δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, θα πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση του τι ευθύνεται για αυτήν τη δυσκολία.
Η πρώτη και βασική προϋπόθεση για τον έλεγχο και τη διερεύνηση των προβλημάτων που δημιουργούν την αδυναμία γονιμότητας είναι η εξέταση του σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα). Έτσι, θα είναι εφικτό να εντοπιστεί εάν υπάρχει ή όχι κάποιο πρόβλημα στη φυσιολογική παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Εφόσον υφίσταται θέμα, η αντιμετώπιση -συχνά αναστρέψιμων βλαβών στο σπέρμα- αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία, τόσο για να δώσει στο ζευγάρι την ευκαιρία μιας φυσιολογικής γονιμοποίησης όσο και για να ετοιμάσει το σπέρμα για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Διότι η πλήρης και ιατρικά τεκμηριωμένη διαγνωστική προσέγγιση του υπογόνιμου άνδρα είναι δυνατό να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική αναστροφή του προβλήματος με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Έτσι, άνδρες που παρουσιάζουν ολιγοασθενοσπερμία, τερατοσπερμία, αλλά κυρίως αζωοσπερμία μπορούν να βοηθηθούν και επομένως να έχουν σημαντικές πιθανότητες στο να αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων, όπως της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, της FSH κ.λπ., συμβάλλει στην εμφάνιση ζώντων σπερματοζωαρίων και σε αζωοσπερμικούς άνδρες.
Οι πιο συχνοί ενοχοποιητικοί παράγοντες για την ανδρική υπογονιμότητα:
• ο σύγχρονος τρόπος ζωής συντείνει στην ανδρική υπογονιμότητα, για παράδειγμα, η αυξανόμενη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές)
• τα νοσήματα φθοράς (πτώση των ανδρικών ορμονών, διαταραχές του μεταβολισμού, αγγειοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης)
• το ότι οι άνδρες αποφασίζουν σήμερα να αποκτήσουν παιδί σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία
• κρυψορχία, κιρσοκήλη κ.ά., δηλαδή προβλήματα που προέρχονται από τη μορφολογία των όρχεων
• προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, που συχνά δημιουργούνται από φλεγμονές των όρχεων και των παραγεννητικών αδένων
• ενδοκρινολογικά ζητήματα, τα οποία στους άνδρες κυρίως αφορούν στη λειτουργία ενδοκρινών αδένων, όπως της υπόφυσης, του υποθαλάμου, των όρχεων και σε μικρότερο βαθμό διαταραχές του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων.
Βιβλιογραφία
zougla.gr

Ασθένειες δελφινιών


Τα ευφυή και κοινωνικά θηλαστικά έχουν παρόμοιες με τις ανθρώπινες ασθένειες 
Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που συγγενεύουν με τις φάλαινες και ανήκουν στην οικογένεια  των Δελφινιδών.
Το μέγεθος των ενηλίκων δελφινιών είναι περίπου 2,3-2,6  μέτρα και 80 κιλά, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα.
Τα δελφίνια εμφανίστηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια.  Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν καταστεί δημοφιλή στους ανθρώπους μέσα στους αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση.
Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίς, το οποίο συνδέεται με το δελφύς ("μήτρα"). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως "ψάρι με μήτρα.
Έχει χρώμα μπλε σκούρο στη ράχη και λευκό στην κοιλιά.
Τρέφονται με ψάρια και καλαμάρια και ζουν σε τροπικές και εύκρατες θάλασσες σε όλο τον κόσμο.
Ταξιδεύουν σε μεγάλες αγέλες. Είναι ομοιόθερμα ζώα, δηλαδή διατηρούν σταθερή την θερμοκρασία του αίματος από την θερμότητα που παράγουν τα ίδια.
Έχουν ένα σταθεροποιητικό ραχιαίο πτερύγιο, όπως οι καρχαρίες και αναπνέουν με πνεύμονες.
Η όρασή τους είναι πολύ καλή μέσα και έξω από το νερό και η ακοή τους ανώτερη από την ανθρώπινη.
Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ρύγχος του, που σχηματίζει ένα πραγματικό ράμφος και αποτελείται από δύο σιαγόνες με 100 περίπου κωνικά δόντια.
Ο εγκέφαλος του ζώου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος: σε βάρος είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τους ανθρώπου.
Τα δελφίνια δεν έχουν τρίχωμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θηλαστικά, Ωστόσο, γεννιούνται με λίγες τρίχες στην άκρη του ράμφους τους, τις οποίες χάνουν λίγο μετά τη γέννησή τους. Η μόνη εξαίρεση είναι το δελφίνι του ποταμού Μπότο, το οποίο έχει μικρές τρίχες στο ράμφος.
Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους, με τους οποίους επικοινωνούν αλλά και για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Όταν κυνηγούν, τα σήματα αυξάνονται από 1 σε 500 το δευτερόλεπτο, ώστε να σχηματίζουν ακριβείς εικόνες στον εγκέφαλό τους.
Είναι άκρως επικοινωνιακά και έχουν πολιτιστική συμπεριφορά που θεωρείται μόνο ανθρώπινο προνόμιο.
Μπορούν ακόμα να οικοδομήσουν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς.
Διαθέτουν όμως και επιθετικότητα που εκδηλώνεται μεταξύ αρσενικών για λόγους ανταγωνιστικότητας.
Η περίοδος κύησης του θηλυκού ποικίλλει από είδος σε είδος, από 11-12 μήνες ως και γύρω στους 17 μήνες. Το θηλυκό γεννά ένα νεογνό με μήκος γύρω στα 60 εκατοστά. Το μικρό κολυμπά αμέσως, αλλά για δύο εβδομάδες ακολουθεί τη μητέρα του.
Κυριότεροι εχθροί του είναι οι άνθρωποι, εκτός από τον καρχαρία, γιατί πολλά  σκοτώνονται από αλιευτικά με δίχτυα, αλλά και από την μόλυνση των θαλασσών και των υδάτων.
Μήνυμα αισιοδοξίας είναι η δημιουργία οργανώσεων προστασίας των δελφινιών που έχουν περιορίσει τα αφρόδιχτα.
Θεωρείται καλός οιωνός για ένα πλοίο να θεαθούν δελφίνια στη διάρκεια του ταξιδιού του.
Στην Τέχνη αποτελούν δημοφιλές μοτίβο. Στο παλάτι της Κνωσού έχουν βρεθεί τοιχογραφίες με αναπαραστάσεις δελφινιών.
Η αλληλεπίδραση με δελφίνια χρησιμοποιείται  στη θεραπεία ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα και με αναπτυξιακές δυσκολίες και στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα δελφίνια για τη διάσωση αγνοουμένων ή παγιδευμένων ανθρώπων.
Είναι ψυχική ανάταση όταν κάποιος παρακολουθεί τα άλματα και τα παιχνίδια αυτών των αγαπημένων θηλαστικών.
Οι ασθένειες που βρέθηκαν σε δελφίνια είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες ασθένειες και μπορεί η μελέτη δελφινιών να παρέχει ενδείξεις για το πώς η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε μολυσμένα ύδατα. 
Εκτός από τον άνθρωπο, τα δελφίνια είναι τα μόνα θηλαστικά που παρουσιάζουν μια φυσική μορφή διαβήτη τύπου 2 και  μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη θεραπεία του διαβήτη στον άνθρωπο.
Επίσης τα δελφίνια πάσχουν και από άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αιμοχρωμάτωση (υπερφόρτωση σιδήρου) και οι πέτρες στα νεφρά.'
Επίσης, μπορούν να πάθουν επιληπτικές κρίσεις από επιβλαβή φύκια.
Επίσης, στα δελφίνια βρέθηκε και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)  και πιθανόν αντιπροσωπεύει το πρώτο φυσικό μοντέλο του ιού εκτός του ανθρώπινου είδους. Ο  HPV στους ανθρώπους προκαλεί όγκους του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα γυναίκες με πολλαπλούς τύπους του ιού του θηλώματος.
Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα δελφίνια, ενώ φιλοξενούν, επίσης, πολλά είδη ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν φαίνεται να παθαίνουν καρκίνο από τον ιό, παρά μόνο κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Η περαιτέρω έρευνα στο γονιδίωμα του ιού σε δελφίνια, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση, τη διαχείριση και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον  HPV  σε ανθρώπους.
Επίσης. σε δελφίνια έχουν βρεθεί RNA  ιοί που προκαλούν εντερική ασθένεια και στους ανθρώπους εγκεφαλίτιδα.
Η επίδραση των ιών, τα τοξικά φύκια, οι ρύποι και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στα δελφίνια, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των δελφινιών μειώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης και την  αναπαραγωγή που διαταράσσει το οικοσύστημα και την δημόσια υγεία"
Βιβλιογραφία
Enviroment News Service

Καταστάσεις που δεν απαιτούν χειρουργείο


Καταστάσεις που εκδηλώνονται ως οξεία κοιλία αλλά δεν απαιτούν χειρουργείο.

Γιατί ο καλός χειρουργός ξέρει πότε πρέπει να χειρουργεί τον οξύ πόνο στην κοιλιά.
Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται ως οξεία κοιλία και φυσικά δεν απαιτούν όλες χειρουργείο.
  • Συστροφή σιγμοειδούς
Όταν έχει συμβεί συστροφή σιγμοειδούς υπάρχει ιστορικό οξείας διάτασης κοιλίας με κολικοειδή άλγη οξέα συσφικτικά. Η διάγνωση γίνεται εύκολα με τη βοήθεια της απλής ακτινογραφίας κοιλίας, αλλά και με αξονική και μαγνητική. Γίνεται εμφύσηση αέρα και ορού μέσω του ορθοσιγμοειδοσκοπίου και η συστροφή συνήθως λύνεται εύκολα.
  • Εντερική ισχαιμία από αγγειοσύσπαση
Στην αγγειοσύσπαση του εντέρου υπάρχει προοδευτική εμφάνιση του πόνου. Αυτός είναι διάχυτος, συνυπάρχει επίσης ευαισθησία διάχυτη και δεν υπάρχει συνήθως  σύσπαση της κοιλιάς. Υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας και αγγειοπάθειας, χαμηλός πυρετός και ταχυσφυγμία. Βέβαια επειδή τα συνήθη απεικονιστικά ευρήματα είναι αρνητικά και απαιτείται στενή παρακολούθηση.
  • Κρίση πεπτικού έλκους
Το  πεπτικό έλκος εκδηλώνεται με πόνο και σύσπαση, αλλά και  αναπηδώσα ευαισθησία στην άνω κοιλία. Υπάρχει ιστορικό έλκους, κατάργηση της κοιλιακής αναπνοής και τυμπανικότα του δεξιού υποχόνδριου με εξαφάνιση της ηπατικής αμβλύτητας, σε περίπτωση διατρήσεως. Αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά, εκτός αν έχει συμβεί διάτρηση. Επί διατρήσεως με ήπια συμπτωματολογία και σε ασθενείς με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις μπορεί να εφαρμοστεί η συντηρητική αντιμετώπιση (μέθοδος Taylor), που είναι η οπίσθια στελεχιαία βαγοτομή και πρόσθια ορογονομυοτομή και αποτελεί μια απλοποιημένη υπερεκλεκτική βαγοτομή , κατά την οποία διατέμνεται το οπίσθιο στέλεχος του πνευμονογαστρικού και ο ορογόνος και μυϊκός χιτώνας του πρόσθιου τοιχώματος του στομάχου –μέσα στον οποίο βρίσκονται τελικοί νευρικοί κλάδοι του πρόσθιου πνευμονογαστρικού.
  • Κοιλιακό τραύμα από αμβλύ ή οξύ όργανο
 Τα τραύματα με οξύ ή αμβλύ όργανο, που έχουν περάσει τα τοιχώματα της κοιλίας, δεν απαιτούν, όλα λαπαροτομία. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση της αιμοδυναμικής κατάστασης του ασθενούς, απαιτείται έκπλυση (lavage) της κοιλίας διά του ομφαλού και λαπαροτομία μόνο εάν ο αιματοκρίτης από το υγρό εκπλύσεως είναι άνω του 4% ή αν εξέρχεται εντερικό περιεχόμενο.
  • Πνευμονία
Στην πνευμονία μπορεί να υπάρχει  πόνος στην κοιλία, αλλά δεν είναι οξύς. Αυξάνεται προοδευτικά, μπορεί να προκαλέσει σύσπαση και ευαισθησία, αλλά είναι αρνητικό το σημείο της αναπηδώσας ευαισθησίας. Επίσης, συνυπάρχει απουσία κινητικότητας του διαφράγματος και υψηλός πυρετός. Η διάγνωση είναι εύκολη με την ακρόαση θώρακος  και την απλή ακτινογραφία θώρακος.
  • Διαβητική κετοξέωση
Από το ιστορικό διαπιστώνεται διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία. Χαρακτηριστική είναι η εκπνοή οξόνης,η διάχυτη ευαισθησία και η σύσπαση κοιλίας, ο πόνος είναι προοδευτικώς αυξανόμενος και  ο ασθενής ανήσυχος και διεγερτικός. Η διάγνωση σφραγίζεται με την ανεύρεση της οξόνης στα ούρα και τη μέτρηση του σακχάρου αίματος  που είναι >300 mg%.
  • Ουραιμική κρίση
Από το ιστορικό διαπιστώνεται  νεφρική ανεπάρκεια και ιστορικό αιμοκάθαρσης.  Υπάρχει διάχυτος πόνος, σύσπαση της κοιλίας, διάχυτη ευαισθησία, αλλά κι εδώ είναι αρνητικό το σημείο της  αναπηδώσας ευαισθησίας. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανεύρεση της ουρίας αίματος >200 mg%. Μερικές φορές συνυπάρχει χαμηλή πυρετική κίνηση.
  • Φυματιώδης περιτονίτιδα
 Η φυματιώδης περιτονίτιδα έχει όλα τα στοιχεία της χειρουργικής περιτονίτιδας, αλλά δεν πρέπει να χειρουργηθεί, γιατί ανοίγουν τα φυμάτια και σχηματίζονται συρίγγια και μικροβιακή περιτονίτιδα. Από το ιστορικό ο ασθενής είχε παλιά φυματίωση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις αξονική, μαγνητική ή ο υπέρηχος δείχνει μόνο λίγο υγρό μεταξύ των ελίκων. Στην  ερευνητική λαπαροτομία, μόλις ανοιχτεί το περιτόναιο διαπιστώνεται κιτρινωπό αντιδραστικό υγρό, πολλές συμφύσεις μεταξύ των ελίκων και πολλά φυμάτια, λευκά, στρόγγυλα 3 - 5 mm επί των ελίκων. Απαιτείται προσοχή να μην γίνει διασπορά.  
  • Οξεία παγκρεατίτιδα
Το χαρακτηριστικός του πόνου της οξείας παγκρεατίτιδας είναι ότι εντοπίζεται  κυρίως στην άνω κοιλία και επεκτείνεται δεξιά και αριστερά στην οσφύ. Μπορεί να συνυπάρχει υψηλός πυρετός, ιστορικό προηγηθέντος λιπαρού γεύματος, αμυλάση ορού και ούρων και λευκοκυττάρωση. Ο απεικονιστικός έλεγχος θα επιβεβαιώσει την διάγνωση. Ο ασθενής είναι διεγερτικός, η κοιλία επώδυνη και χωρίς σύσπαση. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά με υποστήριξη υγρών και ηλεκτρολυτών.
Βιβλιογραφία
Ιατρικά ανάλεκτα Τόμος Γ' Τεύχος 10, Απρίλιος - Ιούνιος 2011

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;


Είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Η θεραπεία γονιμότητας, πράγματι είναι ένας παράγοντας στην ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει πως σε εξωσωματική γονιμοποίησηση αυξάνεται ο κίνδυνος για ορμοεξαρτώμενο καρκίνο.
Φυσικά, όλες οι γυναίκες που θα κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα αναπτύξουν  καρκίνο του μαστού. Και επίσης, όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πρέπει να υπάρξει περισσότερη ''αντικειμενική έρευνα'' για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τον καρκίνο.
Βέβαια, το τοπίο είναι πολύ θολό και τα συμφέροντα μεγάλα.
Τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύτηκε μια αμερικανική μελέτη σε ισραηλινές γυναίκες. Σε αυτή την μελέτη οι γυναίκες που έκαναν η in vitro γονιμοποίηση ( IVF) δεν είχαν  αυξημένο τον κίνδυνο  για καρκίνο του μαστού και άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, αλλά οι ερευνητές ήταν κάπως επιφυλακτικοί με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και το EMEDI πιστεύει πως καλά έκαναν.
Οι διαδικασίες πρόκλησης ωορρηξίας στην εξωσωματική μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο. Πράγματι πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η IVF νωρίς στη ζωή της γυναίκας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και οριακούς όγκους των ωοθηκών (borderline επιθηλιακό καρκίνο ωοθηκών).
Λόγω των θεωρητικών ανησυχιών και αρκετών μεμονωμένων περιπτώσεων καρκίνου ωοθηκών, μετά από την διέγερση ωοθηκών, φαίνεται να υπάρχει μια πιθανή αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που εκτίθενται σε φάρμακα που προκαλούν την ωορρηξία. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που δεν θα μείνουν έγκυες,  και σε εκείνες τις γυναίκες που χρησιμοποιείται η κιτρική κλομιφαίνη για περισσότερο από 12 μήνες.
Οι διαπιστώσεις:
-Οποιοδήποτε φάρμακο αυξάνει την δραστικότητα των ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.
-Πολλές αναφορές περιστατικών γυναικών που έχουν πάρει φάρμακα που προκαλούν ωορρηξία έχουν αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών.
-Αναδρομικές μελέτες σε γυναίκες που έχουν ήδη αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών είχαν λάβει «φάρμακα γονιμότητας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου" γυναικών που δεν είχαν λάβει αυτά τα φάρμακα.
Προς το παρόν, η αβεβαιότητα καθιστά δύσκολο οι γιατροί να εξισορροπήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμάκων που ενισχύουν τη γονιμότητα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι χρήσιμο να τεθεί σε προοπτική το πιθανό μέγεθος του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών που συνδέονται με τέτοια θεραπεία. Εάν τα φάρμακα επαγωγής ωορρηξίας επάγουν τον καρκίνο των ωοθηκών, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι περίπου 2 έως 3 φορές αυτός του γενικού πληθυσμού.
Η σύσταση του EMEDI είναι ότι σε όλες οι γυναίκες που εξετάζουν τη χρήση των φαρμάκων που προκαλούν ωορρηξία θα πρέπει να εκτιμηθούν πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις από τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Επιπλέον, φαίνεται συνετό να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε αυτά τα φάρμακα, με την προσεκτική εξέταση των λόγων για τη χρήση τους και να μην συνεχίζεται η φαρμακευτική αγωγή για οποιοδήποτε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι μπορεί να αναμένεται όφελος από αυτά.
Για το λόγο αυτό το κάθε ζευγάρι και ο γιατρός τους θα πρέπει να εξετάσει την καταλληλότητα της χρήσης του φαρμάκου που προκαλεί την ωορρηξία, εξατομικευμένα. Αν ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο φάρμακο θα πρέπει να εκτιμηθεί το χρονικό όριο χρήσης του. Συνήθως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται για περισσότερο από 4 έως 6 κύκλους χωρίς follow-up από το γιατρό.
Επιπλέον, πριν από την έναρξη φαρμάκων επαγωγής ωορρηξίας, άλλες έρευνες γονιμότητας όπως ανάλυση σπέρματος και δοκιμές για διαβατότητα των σαλπίγγων θα πρέπει να έχουν γίνει για να μειωθεί η  πιθανότητα ότι και άλλοι παράγοντες μπορούν να περιορίζουν την επιτυχία της θεραπείας ωορρηξίας.
Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε μήνα με δοκιμή LH ή διακολπικό υπερηχογράφημα για να εξασφαλιστεί το μέγιστο αποτέλεσμα από το φάρμακο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και το κόστος. Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη συνετή χρήση αυτών των φαρμάκων δικαιολογείται σε καλά επιλεγμένους ασθενείς που παρακολουθούνται προσεκτικά και είναι καλά ενημερωμένοι.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού και ωοθηκών, αλλά και τον κίνδυνο για καρκίνου των παιδιών που θα γεννηθούν με εξωσωματική και άλλες είναι καθησυχαστικές.
Στους πιθανούς μηχανισμούς που η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να προκαλέσει καρκίνους της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνονται επιγενετικές μεταβολές που προκαλούνται από την επανειλημμένη έκθεση σε ορμόνες, την προετοιμασία του σπέρματος, το πάγωμα των εμβρύων και των γαμετών, η χρήση των μέσων καλλιέργειας, οι συνθήκες ανάπτυξης για τα έμβρυα, και η καθυστερημένη γονιμοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, πάντα συγκρίνοντας τους κινδύνους και τα οφέλη και πάντα ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους.
Κάθε εξειδικευμένος Γυναικολόγος πριν προχωρήσει στην έναρξη της θεραπείας, γενικά θα ρωτήσει την γυναίκα σχετικά με περιστατικά καρκίνου στην οικογένεια και ιδιαίτερα για περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς πρώτου βαθμού, θα της ζητήσει να κάνει έναν υπέρηχο μαστών και/ή μία ψηφιακή μαστογραφία και επίσης, θα της κάνει έναν διακολπικό έγχρωμο υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών άμφω. Ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκουν στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, δηλαδή αν η γυναίκα έχει ήδη καρκίνο (ειδικά στον μαστό) και το αγνοεί, οι ορμόνες, που θα πάρει, θα επιταχύνουν την εξέλιξή του. Πολλοί έχουν ξεκινήσει και προτείνουν γονιδιακή εξέταση για BRCA1 & BRC2,αλλά το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει τον κίνδυνο.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail:  sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ



Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου


Το ευερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα

Το ευερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα, ICD-10 Κ58  εμφανίζεται με ήπιο ή έντονο κοιλιακό πόνο, που συνοδεύεται από διάρροια ή δυσκοιλιότητα και αίσθημα φουσκώματος μετά τα γεύματα.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου που επηρεάζεται από την ψυχολογία του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του.
Φυσιολογικά το εντερικό περιεχόμενο προωθείται κατά μήκος του εντέρου με κανονικές περισταλτικές μυϊκές συσπάσεις. Στο ευερέθιστο έντερο οι κινήσεις αυτές είναι ακανόνιστες και ασυγχρόνιστες με αποτέλεσμα διαταραχή της προωθήσεως των κοπράνων μέσα στον αυλό του εντέρου.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι ψυχολογική καθώς η διαταραχή φαίνεται να εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συνθήκες άγχους. Άλλοι πάλι συνδέουν την εκδήλωση του συνδρόμου με διαταραχές των ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο ή με ανωμαλίες στο νευρικό πλέγμα του έντερου. Η διατροφή έχει, επίσης, συσχετιστεί με τη νόσο καθώς τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται από τη λήψη κάποιων τροφών και γενικότερα να επηρεάζονται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται σε ποσοστό 20% στο γενικό πληθυσμό και είναι συχνότερο στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες. Μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερο σε άτομα από 15 έως 45 ετών.
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις όπως ο κωλικός. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο ένα πλάγιο του κάτω μέρους της κοιλιάς ή να είναι διάχυτος και κατά κανόνα υποχωρεί πρόσκαιρα μετά την κένωση.
Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από:
- διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων. Είναι το προέχον σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου και εκδηλώνεται είτε με διάρροια με πάνω από τρεις κενώσεις την ημέρα είτε με δυσκοιλιότητα με λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, είτε με εναλλαγή αυτών
- διαταραχές στη σύσταση των κοπράνων. Αυτά μπορεί να είναι είτε πολύ σκληρά είτε υδαρή και μη καλά σχηματισμένα
- την ύπαρξη βλέννας στα κόπρανα,
- αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου ή επιτακτικής αφόδευσης. Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής νιώθει ότι το έντερο του δεν έχει αδειάσει με την κένωση και έχει την τάση να την επαναλάβει. Στη δεύτερη περίπτωση ο ασθενής νοιώθει πολύ μεγάλη ανάγκη για άμεση αφόδευση, γεγονός που στην κυριολεξία τον αναγκάζει να τρέχει στην τουαλέτα. Το σύμπτωμα αυτό είναι εντονότερο τις πρωινές ώρες και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή του ασθενούς.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να νοιώθει κατά καιρούς ο ασθενής είναι κάποιου βαθμού ναυτία, φουσκώματα στην κοιλιά, δυσπεψία και ανορεξία. Συχνή είναι και η παρουσία συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης, διαταραχής πανικού, φοβιών κ.α.
Γενικά, η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει από άτομα σε άτομο, από την μη αξιοσημείωτη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου μέχρι πολύ την σοβαρού βαθμού μεταβολή τους που εξουθενώνουν τον ασθενή σωματικά και ψυχικά.
Επίσης, μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους ασθενείς υπάρχουν και στη διάρκεια των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς το σύνδρομο εκδηλώνεται μόνο σε περιόδους άγχους και μετά υποχωρεί τελείως και σε άλλους συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση, τυχαία και δεν υποχωρεί ποτέ ολοκληρωτικά.


Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι:
1. Το στρες
2. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων
3. Τα γεύματα πλούσια σε λίπη ή με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
4. Η έμμηνος ρήση
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αν και μπορεί να προκαλεί κοιλιακά ενοχλήματα επί πολλά χρόνια, δεν προκαλεί ουσιαστικά επιπλοκές, ούτε αποτελεί αξιόλογο κίνδυνο για την υγεία. Επομένως δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ούτε του καρκίνου του εντέρου.
Έχουν ορισθεί κριτήρια τα οποία βοηθούν στην τοποθέτηση της διάγνωσης.


Τα κριτήρια αυτά απαιτούν τα ακόλουθα για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου:
• Πόνος ή ενοχλήσεις στην κοιλιά για τουλάχιστον 12 εβδομάδες για περίοδο 12 μηνών που προηγήθηκαν. Οι 12 αυτές εβδομάδες δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συνεχόμενες
Ο πόνος ή οι ενοχλήσεις στην κοιλιά, πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
o Ανακουφίζονται από την αφόδευση

o Όταν αρχίζουν, παρατηρείται και αλλαγή στη συχνότητα αφόδευσης


Η διάγνωση στηρίζεται στην αναγνώριση των συμπτωμάτων που πληρούν τα κριτήρια της νόσου, στην κλινική εξέταση και σε εξετάσεις που γίνονται με σκοπό τον αποκλεισμό της πιθανότητας ύπαρξης άλλων νόσων με παρόμοια συμπτώματα όπως o καρκίνος του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn.
Για τη σωστή διάγνωση είναι επομένως απαραίτητο μια σειρά εξετάσεων, όπως η εξέταση κοπράνων, η ακτινογραφία ή το υπερηχογράφημα κοιλίας, η σιγμοειδοσκόπηση ή ο βαριούχος υποκλυσμός. Εάν, παρά τα παραπάνω, η διάγνωση παραμένει αβέβαιη τότε συμπληρωματικά μπορεί να γίνουν αξονική τομογραφία ή βιοψία του εντέρου.


Η θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου βασίζεται στη φύση και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κάθε ατόμου καθώς και στην παρουσία της επίδρασης ψυχολογικών παραγόντων στην πορεία της νόσου. Επομένως η θεραπεία προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες και μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική θεραπεία.
H αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εξατομικευμένη. O καθένας, λοιπόν, πρέπει να εντοπίσει τι τον ενοχλεί και σε τι βαθμό. Kαλό είναι να γίνεται καταγραφή για μία εβδομάδα του φαγητού με λεπτομέρειες (για την ώρα, το είδος της τροφής, τα συμπτώματα και το πότε εμφανίζονται). H καταγραφή αυτή θα δείξει ποια τρόφιμα προκαλούν πάντα πρόβλημα και ποια όταν υπάρχει έξαρση της νόσου.

-Λαχανικά
Συνήθως τα βραστά κολοκύθια, το μαρούλι, τα βρασμένα χόρτα και οι κομπόστες φρούτων γίνονται ανεκτά χωρίς πρόβλημα.

-Προβιοτικά
Oρισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών βοηθούν στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου. Eνδεχομένως, λοιπόν, να βοηθήσει η λήψη ενός προβιοτικού.

-Περπάτημα
H άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε, λοιπόν, το έντονο καθημερινό περπάτημα (π.χ. για 20-30΄) ή κάποια άλλη αεροβική άσκηση και είναι πιθανό ότι θα υπάρξει βελτίωση.

-Νερό
Απαραίτητη είναι η λήψη 2 λίτρων υγρών την ημέρα ( νερό, χυμούς, σούπες), σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλάτες), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Σε φάσεις διάρροιας όμως πρέπει ν’ αποφθεχθούν οι φυτικές ίνες.

-Βότανα
Tα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας.

-Θετικές σκέψεις και ενέργειες
Mια θετική αλλαγή στη ζωή όπως μια μετακόμιση, και η αλλαγή επαγγέλματος μπορεί να συμβάλει θεαματικά στη βελτίωση του συνδρόμου, μέχρι και στην εξαφάνισή του

-Άγχος
O κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο είναι το στρες. Το στρες πρέπει να ελέγχεται και σε περιόδους έντονης πίεσης θέλει η διατροφή ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

-Γεύματα
Κατάλληλα είναι τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι ώρες των γευμάτων. Mε αυτό τον τρόπο, ρυθμίζεται η λειτουργία του εντέρου.

-Λίπος
Απαγορεύονται τα λιπαρά ή τα τηγανητά τρόφιμα, εάν προκαλούν φούσκωμα όπως και τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα κρέατα, οι λιπαρές σάλτσες, τα γλυκά με σαντιγί και το βούτυρο.

-Καφές
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ ενοχλεί ορισμένους ασθενείς. Γι’ αυτό πρέπει να περιοριστούν όσα περιέχουν με καφεΐνη αναψυκτικά, τσάι, σοκολάτα κ.α.


Ύποπτες τροφές
Έχει φανεί ότι τα τρόφιμα που συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι:
• Kυρίως τα τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως τα χόρτα, τα όσπρια, τα φρούτα και οι πράσινες σαλάτες.
• Λιγότερο συχνά τo τσάι, ο καφές, το κακάο και τα ανθρακούχα ποτά.
• Σπανιότερα το γάλα, το αλκοόλ, το τυρί, η σοκολάτα, το βούτυρο, οι κρέμες, το κόκκινο κρέας.
• Υπάρχουν και άλλα πολλά ακόμη τρόφιμα που ενοχλούν όπως το σουσάμι, το γιαούρτι , το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός ντομάτας, οι σούπες, τα μπαχαρικά, οι τσίχλες (ίσως λόγω της κατάποσης αέρα) κ.α.


Φάρμακα για το ευερέθιστο έντερο
Με τη βοήθεια των φαρμάκων μπορεί συχνά να περιορισθούν τα διάφορα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ωστόσο δεν επιτυγχάνεται η ίαση της νόσου.

-Αν ο πόνος είναι έντονος μπορεί να δοθεί σπασμολυτική αγωγή.
-Αν η δυσκοιλιότητα είναι το κύριο σύμπτωμα τότε μπορεί να χορηγηθεί ήπιο καθαρτικό (υπακτικό).
-Αντίθετα, αν το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια τότε μπορεί να χορηγηθούν αντιδιαρροϊκά για την αντιμετώπιση της.

Ψυχολογικές θεραπείες για το ευρέθιστο έντερο
Οι ψυχολογικές θεραπείες συνήθως απευθύνονται σε ασθενείς με μεγάλης έντασης συμπτώματα και αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και ιδιαίτερα στη μείωση του άγχους και της υπερέντασης που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην νόσο.
Τέτοιες είναι: η αναλυτική ψυχοθεραπεία, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οι μέθοδοι χαλάρωσης, η γιόγκα και η υπνοθεραπεία. Επιπλέον βοήθεια μπορεί να προσφέρει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το θεραπευτικό όμως αποτέλεσμα φαίνεται μετά από τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες.


Μήπως έχετε έντονο βήχα που επιμένει;


Όταν ο βήχας σας δεν περνάει με τίποτε
Εάν ο βήχας σας είναι πολύ έντονος και επιμένει, δοκιμάστε την εξής φυτική συνταγή:
Βράζετε νερό μαζί με φασκόμηλο και θυμάρι και το πίνετε, αφού έχετε προσθέσει μια κουταλιά μέλι.
Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά.

Δυσπεψία


Πολλοί ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις στο στομάχι
Η δυσπεψία, ICD-10 K30, εμφανίζεται με έναν χρόνιο ή υποτροπιάζοντα πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς (στομάχι) ή με ένα αίσθημα πληρότητας ή πρόωρου κορεσμού. Συχνά, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ρεψίματα ή και καούρες.
Για να γλιτώσουμε από τη δυσπεψία και τα δυσάρεστα συμπτώματα, χρειάζεται κατ’ αρχάς να αποφεύγουμε το στρες, το υπερβολικό κάπνισμα, καθώς και την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Αν ανήκουμε στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται συχνά από τέτοιες -περιστασιακές και ήπιες- ενοχλήσεις στο στομάχι, είναι σκόπιμο να επισκεφτούμε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος, μετά την εκτίμηση των συμπτωμάτων, εκτός από κάποιες συμβουλές και οδηγίες που θα μας δώσει, ίσως μας υποδείξει συγκεκριμένες εξετάσεις (π.χ. γαστροσκόπηση, εξέταση για να διερευνήσει αν υπάρχει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπέρηχο άνω κοιλίας για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη).
Αν δεν βρεθεί τίποτε το παθολογικό (π.χ. μία εγκατεστημένη γαστρίτιδα, που έχει παρόμοια αλλά πιο έντονα και συνεχή συμπτώματα), πιθανώς τα όσα μας ταλαιπωρούν να μπορούν να αποδοθούν σε μια αθώα λειτουργική διαταραχή του ανώτερου πεπτικού (λειτουργική δυσπεψία).
Γιατί;
Ενδεχομένως επειδή το στομάχι μας είναι το σημείο όπου έχουμε ευαισθησία και στο οποίο σωματοποιούμε και εκφράζουμε το άγχος μας. Σε κάθε περίπτωση, τη δυσπεψία, είτε μας ταλαιπωρεί κατά καιρούς είτε μας απασχολεί μία φορά, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε συμπτωματικά, με την περιστασιακή λήψη φαρμάκων.
•Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσπεψία εµφανίζεται ύστερα από λήψη συγκεκριµένων τροφών και σχετίζεται άµεσα µε την ποιότητα και την ποσότητά τους. Ενοχοποιούνται κυρίως τα λιπαρά γεύµατα, ο καφές, το γάλα, τα καρυκεύµατα, οι πικάντικες ουσίες κ.τ.λ.
•Σηµαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες όπως η γρήγορη λήψη τροφής, η κακή στάση του σώµατος κατά τη διάρκεια του γεύµατος, καθώς και η συνήθεια της κατάκλισης πριν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από το γεύµα.
•∆υσπεψία µπορεί να προκαλέσει και ένα πλήθος φαρµακευτικών ουσιών όπως τα αντιφλεγµονώδη, ο σίδηρος, διάφορα αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά κ.λ.π.
•Το κάπνισµα και το αλκοόλ επίσης µπορεί να ευθύνονται, ενώ σηµαντικό ρόλο παίζει και το υπερβολικό στρες.

Πως την αντιμετωπίζουμε:
  • Αλλαγή στη διατροφή και τις συνήθειες:
-Αντιόξινα φάρμακα για όχι παραπάνω από δυο εβδομάδες, διαφορετικά θα πρέπει να δείτε γιατρό, και αμέσως αν η ενόχληση επιμένει έξι ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου και αν κάνετε πολλούς εμετούς ή μαύρες κενώσεις.
-Αν η δυσπεψία εξακολουθεί, θα πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα έλκους ή άλλης αιτιολογίας.
-Βοηθά επίσης να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά και να μην τρώτε αργά το βράδυ.
  • Υπάρχει όμως και Εναλλακτική αντιμετώπιση:
-Ομοιοπαθητική με σκευάσματα όπως τα phosphorus, carbo veg. pulsatilla, kali bichrom, nux vomica, arsenicum, china, lycopodium, graphites, bryonia.
-Βοτανοθεραπεία με ροφήματα χαμομηλιού, μέντας, σπειραίας, μάραθου, θυμαριού, δεντρολίβανου, τίλιου, φασκόμηλου, καλέντουλας, αλθαίας, βέρβενας, γλυκόριζας, ταραξάκου.
-Βελονισμός, σε συνδυασμό με βότανα.
-Αγιουρβέδα, με ειδικά παρασκευάσματα και αποτοξίνωση.
-Ρεφλεξολογία, στα σημεία «ρεφλέξ» που σχετίζονται με το πεπτικό, το ηλιακό πλέγμα και τους αδένες.
-Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το τάι τσι για το άγχος και την υπερένταση. 

Έντυπο εξουσιοδότησης


Το έντυπο για εξουσιοδότηση

Ε Ξ Ο Υ Σ Ι Ο Δ Ο Τ Η Σ Η
Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/η ………………………………………………………………………….του …………………………… και της …………………………. γεν……………………………..στ….……………………………………….κάτοικος………………………………………………………...........................................
Α.Δ.Τ …………………… ημερ εκδόσεως…………………….. από το …………………………………................................................................
Ε ξ ο υ σ ι ο δ ο τ ώ
Τον/ην ..……………………………………………………………….του ……………………………..και της …………………………......................................... γεν……………………………….στ…………………………………...........................................................................................................
κάτοικος………………………………………………………… Α.Δ.Τ…………………………………ημερ εκδόσεως ………………………….... από το …………………………………………………για να…………………………………………………………………………………...................................…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………...................................................…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………...................................................…………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………...................................................………………………………………………………………………………………………………….....…………………...................................................................
                                                                                       Ο/Η εξουσιοδοτών

Ο καρκινικός δείκτης Cyfra 21-1


Δείκτης Cyfra 21-1
Ο καρκινικός δείκτης Cyfra 21-1.
Φυσιολογικές τιμές Cyfra 21-1: < 3,3 ng/ml
Ο δείκτης του κυτταροσκελετού, CYFRA 21-1, προσδιορίζει τη μοναδική κυτοκερατίνη 19. Τα χαρακτηριστικά του και η χρήση του είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του ΤΡΑ.
Ο καρκινικός δείκτης Cyfra 21-1 αυξάνεται σε καρκίνο πνευμόνων εκ πλακώδους επιθηλίου και έχει ευαισθησία 60% περίπου.
Επίσης, ο δείκτης Cyfra 21-1 είναι δείκτης της πορείας νόσου σε καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.
Ελαφρά αυξημένες τιμές του Cyfra 21-1 παρατηρείται σε σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
Βιβλιογραφία
http://www.alcase.it

Δείκτες νεοπλασίας


Οι δείκτες νεοπλασίες στον εργαστηριακό έλεγχο αίματος
Δείκτες νεοπλασίας στον ορό αίματος
-Προστατική όξινη φωσφατάση
-PSA
-PSA 3ης γενιάς
-PSA ελεύθερο
-FREEPSA/PSA
-CEA
-NSE
-a-FP
-a-FP στην εγκυμοσύνη
-Καλσιτονίνη πλάσματος
-Οστεοκαλσιτονίνη
-Αντιγόνο CA 125
-CA 19-9
-Αντιγόνο CA50
-CA 15-3
-Αντιγόνο CA72-4
-MCA
-Πλακώδους τύπου καρκίνωμα
-TPA
-β2 μικροσφαιρίνη
-ACE
-TATI
-Cyfra 21-1
-Παγκρεατικό πολυπεπτίδιο
-Σεροτονίνη ολικού αίματος
-Ομοκυστεϊνη
-Μετάλλαξη ομοκυστεϊνης

Δαμάσκηνα


Τα δαμάσκηνα κάνουν καλό και δεν παχαίνουν
Τα δαμάσκηνα είναι ιδανικά για σαλάτες με λαχανικά, για φρουτοσαλάτες, αλλά και για κρέατα, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, αλλά και για πρωινό σερβιρισμένα με γιαούρτι.
Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα διατηρούν τα ιχνοστοιχεία τους. Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κυτταρίνη,  βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ  και κάλιο.
Τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο με μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα, γιατί περιέχουν φαινόλες,  με 5770 ORAC (μονάδες μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας) τα αποξηραμένα και  949 ORAC τα φρέσκα. Η μεγάλη συγκέντρωση συγκέντρωση αντιοξειδωτικών έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Κι αυτό επειδή προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.
Τα δαμάσκηνα επίσης, προστατεύουν από την οστεοπόρωση, ενεργοποιώντας τους οστεοβλάστες να παράγουν νέα κύτταρα. τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο, ενώ το κάλιο που περιέχουν συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Η βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πηκτικότητα του αίματος και οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης και σταθεροποιούν τα επίπεδά της στο αίμα.
Μερικοί πιστεύουν ότι η γλυκιά τους γεύση, τα κάνει παχυντικά, αλλά δεν είναι αλήθεια. Απεναντίας, βοηθούν στην δυσκοιλιότητα και έχουν λίγες θερμίδες.
Τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο.
Βιβλιογραφία
whfoods.com

Όταν τα μάτια δακρύζουν


Η δακρύρροια
Σε κάποια άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.

Ποιες είναι οι αιτίες
Το μάτι μπορεί να δακρύζει ακριβώς επειδή, ίσως, είναι ερεθισμένο από βλεφαρίτιδα ή αλλεργία των ματιών ή από το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, κατά το οποίο το μάτι στεγνώνει όταν κοιτάζουμε σε μία οθόνη και αντανακλαστικά υπερπαράγει δάκρυα. Άλλο αίτιο είναι η ανώμαλη θέση των βλεφάρων, όπως συμβαίνει όταν αυτά είναι χαλαρά, σε πάρεση προσωπικού νεύρου (π.χ. από ψύξη) είτε γυρίζουν προς τα μέσα (εντρόπιο βλεφάρου). Άλλα αίτια είναι οι όγκοι των βλεφάρων, τραύμα ή συγγενή ελλείμματα βλεφάρου.
Έπειτα από πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να δακρύζει ο ασθενής την ώρα ενός γεύματος, εμφανίζοντας τα «κροκοδείλια δάκρυα», κάτι που διορθώνεται με μπότοξ. Επίσης, ασθενείς με θυρεοειδική νόσο του οφθαλμού -εξόφθαλμο μπορεί επίσης να δακρύζουν. Ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, που λέγεται βλεφαρίτιδα ή ξηροφθαλμία, ή και να γίνει επέμβαση αποκατάστασης της θέσης των βλεφάρων. Αυτή η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με βλεφαροπλαστική.
Μία άλλη συχνή αιτία που τα δάκρυα ξεχειλίζουν είναι όταν ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος (σε παιδιά και σε ενήλικες). Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δακρυοκυστίτιδα, δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Έτσι, εκεί ακριβώς αρχίζει να μαζεύεται πύο, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού. Αν κάποιος ασθενής πρέπει να κάνει επέμβαση καταρράκτη, θα πρέπει πρώτα να διορθώσει το πρόβλημα της δακρύρροιας, αν έχει.

Πώς θεραπεύεται η υπερβολική δακρύρροια;
Η θεραπεία πάντα εξαρτάται από την εξακρίβωση της αιτίας που προκαλεί τη δακρύρροια (αιτιολογική θεραπεία).
Έτσι, αν αυτή προκαλείται από βλεφαρίδα που στρέφεται προς τον κερατοειδή, θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Αν το πρόβλημα είναι η ξηρότητα, τότε γίνεται θεραπεία αποκατάστασης με τεχνητά δάκρυα ή και φραγή των δακρυϊκών σημείων με ειδικά πώματα, εμποδίζοντας έτσι την αποχέτευση των φυσικών και τεχνητών δακρύων από τα μάτια (προσωρινά με απορροφήσιμα πώματα κολλαγόνου ή μόνιμα με πώματα σιλικόνης).
Αν έχει αποφραχθεί το αποχετευτικό σύστημα γίνεται προσπάθεια διάνοιξης ή παράκαμψης της φυσιολογικής οδού.
•        Έτσι, όταν υπάρχει μια απλή στένωση του δακρυικού αποχετευτικού συστήματος, σύγχρονες ατραυματκές τεχνικές μικροχειρουργικής διάνοιξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και ειδικών δακρυικών σωληναρίων προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αποτρέπουν την πλήρη απόφραξη του συστήματος.


•        Σε περιπτώσεις που υπάρχει πλήρης απόφραξη, η στάση των δακρύων μέσα σε ένα κλειστό σύστημα, επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και οδηγεί σε φλεγμονή(δακρυοκυστίτιδα).
Οι λοιμώξεις αυτές όχι μόνο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά απαιτούν πολύ προσεκτική παρακολούθηση και κατάλληλη θεραπεία προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την όραση ή τη γενικότερη υγεία των ασθενών.
Ασθενείς με καταρράκτη και αποφραγμένους δακρυικούς πόρους χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η επέμβαση του καταρράκτη, ακόμα και με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, αν γίνει προτού αντιμετωπισθεί ο αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού με αποτέλεσμα σοβαρή επίπτωση στην όραση.
Ασθενείς με χρόνια συστηματικά νοσήματα που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα γιατί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από επέκταση της μόλυνσης στους γειτονικούς ιστούς.

Η σύγχρονη τεχνολογία με χρήση ενδοσκοπικών συστημάτων και μοντέρνων μικροχειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με την εξειδίκευση του γιατρού, την εμπειρία του και την σωστή εκτίμηση προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα.
Βιβλιογραφία
rightdiagnosis.com

Δεν σκέφτομαι, άρα δεν υπάρχω


Το ξέρατε ότι για να πετύχετε χρειάζεται σκέψη;
Πρέπει να ξέρετε τι κάνετε. Και αυτό είναι πραγματική δύναμη.
-Η δύναμη της σκέψης είναι το κλειδί στη δημιουργία της πραγματικότητας.
Όσα αντιλαμβανόμαστε στο φυσικό κόσμο έχουν την προέλευσή τους στον αόρατο, εσωτερικό κόσμο των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας. Για να γίνουμε οι κύριοι του πεπρωμένου μας, πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τη φύση των κυρίαρχων, συνήθων σκέψεών μας. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε στη ζωής μας οτιδήποτε επιθυμούμε.
-Η ουσία της δύναμης της σκέψης.
Κάθε αποτέλεσμα που βλέπουμε στον εξωτερικό ή φυσικό κόσμο, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αιτία η οποία έχει την προέλευσή της στον εσωτερικό ή διανοητικό κόσμο μας.
-Η δημιουργία πραγματικότητας είναι μια εσωτερική εργασία. Με την ενδοσκόπηση και την εφαρμογή αυτής της Αλήθειας, ότι οι σκέψεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας, θα χαρίσουμε στον εαυτό μας τη δύναμη να δημιουργήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε να δούμε να γίνονται στη ζωή μας.
-Η δύναμη της σκέψης έρχεται από μέσα.
Ο νους μας είναι ένα με την μοναδική Πηγή της Παντοδυναμίας και αυτή η δύναμη είναι μέσα μας, μια άπειρη δύναμης για την οποία τίποτα δεν είναι αδύνατο και το αδύνατο είναι τίποτα.
-Οι σκέψεις μας είναι ζωντανές. 
Κάθε φορά που κάνουμε μια συγκεκριμένη σκέψη, εκπέμπεται μια πολύ συγκεκριμένη, αντίστοιχη συχνότητα ή ενεργειακή δόνηση.
-Σκεφθείτε θετικά. 
Δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα να επεξεργαζόμαστε θετικές σκέψεις για λίγο χρόνο κάθε ημέρα εάν έπειτα  σκεφτόμαστε αρνητικά ή ανεπιθύμητα για το υπόλοιπο της ημέρας.
-Με τη δύναμη της σκέψης θα αλλάξουμε τη ζωή μας.
Ο αποτελεσματικότερος και πρακτικός τρόπος να προγραμματιστεί το υποσυνείδητο μυαλό μας για επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι να μάθουμε να δημιουργούμε και να προσελκύουμε αυτά που επιθυμούμε.
-Μην Μας γίνει εμμονή η κάθε σκέψη που μπαίνει στο μυαλό μας.
Αυτό είναι εξίσου αντιπαραγωγικό. Αν επιμένουμε στις αρνητικές, ανεπιθύμητες σκέψεις μας, θα τους δώσουμε δύναμη. Δεν πρέπει να αντιστεκόμαστε στις αρνητικές σκέψεις, αλλά να τις ακυρώνουμε.
-Αντικαθιστούμε αμέσως τις ανεπιθύμητες σκέψεις. 
Για παράδειγμα εάν σκεφτούμε «δεν είμαι αρκετά καλός, δεν θα πετύχω ποτέ», το αντικαθιστούμε  με τη σκέψη «είμαι αρκετά καλός και η επιτυχία έρχεται σε μένα εύκολα».
-Ο στόχος μας δεν είναι να ελέγξουμε κάθε σκέψη.
Οι κυρίαρχες σκέψεις πρέπει να ελεγχθούν και οι τυχαίες θα γίνουν κι αυτές θετικές.
 «Όλα αυτά που είμαστε είναι το αποτέλεσμα αυτών που έχουμε σκεφθεί. Ο Νους είναι όλα. Ότι σκεφτόμαστε, γινόμαστε.

emedi life coaching
Βιβλιογραφία
mind-your-reality.com