Αρχική

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δυσπεψία


Πολλοί ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις στο στομάχι
Η δυσπεψία, ICD-10 K30, εμφανίζεται με έναν χρόνιο ή υποτροπιάζοντα πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς (στομάχι) ή με ένα αίσθημα πληρότητας ή πρόωρου κορεσμού. Συχνά, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ρεψίματα ή και καούρες.
Για να γλιτώσουμε από τη δυσπεψία και τα δυσάρεστα συμπτώματα, χρειάζεται κατ’ αρχάς να αποφεύγουμε το στρες, το υπερβολικό κάπνισμα, καθώς και την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Αν ανήκουμε στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται συχνά από τέτοιες -περιστασιακές και ήπιες- ενοχλήσεις στο στομάχι, είναι σκόπιμο να επισκεφτούμε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος, μετά την εκτίμηση των συμπτωμάτων, εκτός από κάποιες συμβουλές και οδηγίες που θα μας δώσει, ίσως μας υποδείξει συγκεκριμένες εξετάσεις (π.χ. γαστροσκόπηση, εξέταση για να διερευνήσει αν υπάρχει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπέρηχο άνω κοιλίας για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη).
Αν δεν βρεθεί τίποτε το παθολογικό (π.χ. μία εγκατεστημένη γαστρίτιδα, που έχει παρόμοια αλλά πιο έντονα και συνεχή συμπτώματα), πιθανώς τα όσα μας ταλαιπωρούν να μπορούν να αποδοθούν σε μια αθώα λειτουργική διαταραχή του ανώτερου πεπτικού (λειτουργική δυσπεψία).
Γιατί;
Ενδεχομένως επειδή το στομάχι μας είναι το σημείο όπου έχουμε ευαισθησία και στο οποίο σωματοποιούμε και εκφράζουμε το άγχος μας. Σε κάθε περίπτωση, τη δυσπεψία, είτε μας ταλαιπωρεί κατά καιρούς είτε μας απασχολεί μία φορά, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε συμπτωματικά, με την περιστασιακή λήψη φαρμάκων.
•Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσπεψία εµφανίζεται ύστερα από λήψη συγκεκριµένων τροφών και σχετίζεται άµεσα µε την ποιότητα και την ποσότητά τους. Ενοχοποιούνται κυρίως τα λιπαρά γεύµατα, ο καφές, το γάλα, τα καρυκεύµατα, οι πικάντικες ουσίες κ.τ.λ.
•Σηµαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες όπως η γρήγορη λήψη τροφής, η κακή στάση του σώµατος κατά τη διάρκεια του γεύµατος, καθώς και η συνήθεια της κατάκλισης πριν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από το γεύµα.
•∆υσπεψία µπορεί να προκαλέσει και ένα πλήθος φαρµακευτικών ουσιών όπως τα αντιφλεγµονώδη, ο σίδηρος, διάφορα αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά κ.λ.π.
•Το κάπνισµα και το αλκοόλ επίσης µπορεί να ευθύνονται, ενώ σηµαντικό ρόλο παίζει και το υπερβολικό στρες.

Πως την αντιμετωπίζουμε:
  • Αλλαγή στη διατροφή και τις συνήθειες:
-Αντιόξινα φάρμακα για όχι παραπάνω από δυο εβδομάδες, διαφορετικά θα πρέπει να δείτε γιατρό, και αμέσως αν η ενόχληση επιμένει έξι ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου και αν κάνετε πολλούς εμετούς ή μαύρες κενώσεις.
-Αν η δυσπεψία εξακολουθεί, θα πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα έλκους ή άλλης αιτιολογίας.
-Βοηθά επίσης να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά και να μην τρώτε αργά το βράδυ.
  • Υπάρχει όμως και Εναλλακτική αντιμετώπιση:
-Ομοιοπαθητική με σκευάσματα όπως τα phosphorus, carbo veg. pulsatilla, kali bichrom, nux vomica, arsenicum, china, lycopodium, graphites, bryonia.
-Βοτανοθεραπεία με ροφήματα χαμομηλιού, μέντας, σπειραίας, μάραθου, θυμαριού, δεντρολίβανου, τίλιου, φασκόμηλου, καλέντουλας, αλθαίας, βέρβενας, γλυκόριζας, ταραξάκου.
-Βελονισμός, σε συνδυασμό με βότανα.
-Αγιουρβέδα, με ειδικά παρασκευάσματα και αποτοξίνωση.
-Ρεφλεξολογία, στα σημεία «ρεφλέξ» που σχετίζονται με το πεπτικό, το ηλιακό πλέγμα και τους αδένες.
-Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το τάι τσι για το άγχος και την υπερένταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου