Αρχική

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι χειρουργική
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία ανατομική ανωμαλία όπου ο οστεοχόνδρινος σχηματισμός, δηλαδή το διάφραγμα, που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και χωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες, είναι στραβός.
Οφείλεται σε ακανόνιστη και υπέρμετρη ανάπτυξη του χόνδρινου και οστέινου στοιχείου, μέσα στη ρινική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «προεξοχές» και «στραβά» τμήματα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα.
Οι τραυματισμοί της μύτης μπορούν να οδηγήσουν σε σκολίωση ή και να επιδεινώσουν μια προϋπάρχουσα σκολίωση.  Επίσης, προηγούμενες επεμβάσεις στη μύτη, μπορούν να διαταράξουν την αρχιτεκτονική του ρινικού διαφράγματος, καθώς και την αισθητική εμφάνιση της μύτης.
Ο ρόλος του ρινικού διαφράγματος είναι διττός, λειτουργικός και αισθητικός.
Λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται από τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής που οδηγεί σε εύκολη κόπωση κατά την άθληση, σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου, σε κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών, λόγω αλλεργικής ρινίτιδας.
Η μύτη είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και η μορφολογία της παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των αισθητικών γραμμών. Η μορφολογία λοιπόν του ρινικού διαφράγματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου.
Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και της δυσμορφίας της μύτης είναι χειρουργική.
Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να διορθώσει την ανατομική διαταραχή, ώστε η μύτη να λειτουργεί σωστά. Αν η σκολίωση συνοδεύεται από δυσμορφία ρινός, τότε η αποκατάσταση αυτής με ταυτόχρονη βελτίωση και της αισθητικής εικόνας της καλείται λειτουργική διαφραγματορινοπλαστική και εκτελείται από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην πλαστική χειρουργική του προσώπου.
Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα  η επέμβαση τις περισσότερες φορές ανακουφίζει από τα συμπτώματα.
Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να γνωρίζει πολλές τεχνικές για να ανταπεξέλθει στις ειδικές κάθε φορά απαιτήσεις της μύτης και να μπορεί να εκπληρώσει τη βασική τριάδα της επιτυχημένης λειτουργικής διαφραγματορινοπλαστικής που είναι :
-          Η μύτη να λειτουργεί σωστά, να μυρίζει και να αναπνέει καλά.
-          Η εξωτερική της εμφάνιση να βρίσκεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
-          Η μετεγχειρητική της εμφάνιση να είναι απολύτως φυσική.
Κάθε παρέμβαση στη μύτη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου.
Γράφει ο
Γιώργος Μοιρέας
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός,
ιδρυτής του Exelixis MI και ο επικεφαλής της χειρουργικής του ομάδας,
ενώ αποτελεί μέλος του “TheDoctors” Medical Network

Πώς παρασκευάζεται το έγχυμα βοτάνου;


Πώς παρασκευάζεται το έγχυμα, δηλαδή το τσάι βοτάνου;
Έγχυμα ή τσάι βοτάνου
-Ρίχνουμε βραστό νερό στα θεραπευτικά μέρη του βοτάνου (1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο για κάθε φλιτζάνι νερού) και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
-Το σουρώνουμε και πίνουμε το έγχυμα εκείνη την ώρα.
-Το χρώμα του τσαγιού πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο ή πράσινο.
-Μπορούμε να παρασκευάσουμε την ποσότητα τσαγιού της ημέρας, να τη διατηρήσουμε σε θερμός και να πίνουμε λίγο λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το αφέψημα και το έγχυμα καλό είναι να το πίνουμε χωρίς ζάχαρη ή αν δεν μπορείτε να το πιείτε σκέτο, προσθέστε λίγο μέλι.

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;


Εγκυμοσύνη και γρίπη
Εάν είστε έγκυος...
Εάν είστε έγκυος, το εμβόλιο της γρίπης είναι η καλύτερη προστασία σας ενάντια σε σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από τη γρίπη.
Η γρίπη είναι επικίνδυνη για την έγκυο γυναίκα.
Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες κατά την εγκυμοσύνη κάνουν οι έγκυες γυναίκες πιο επιρρεπείς στην γρίπη.
Μια έγκυος γυναίκα με  γρίπη έχει, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων για το αγέννητο μωρό της, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής ή του  πρόωρου τοκετού.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσει τις έγκυες γυναίκες, τα αγέννητα μωρά τους και ακόμη και το μωρό μετά τη γέννησή τους.
Το εμβόλιο της γρίπης είναι η καλύτερη προστασία κατά της γρίπης.
Όταν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τόσο τη μητέρα, όσο και το μωρό της (μέχρι 6 μηνών) από τη γρίπη.
Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές να το πάρει η γυναίκα, ενώ είναι έγκυος, κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου.
Πρόληψη στην εγκυμοσύνη
Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τις εγκύους
Οι έγκυες γυναίκες με πυρετό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, μόνο, με ένα αντιπυρετικό φάρμακο που περιέχει ακεταμινοφαίνη.

Συμπλήρωμα για τις έγκυες καπνίστριες


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καπνίζουν
Για όσες, όμως δεν μπορούν να το κόψουν υπάρχει η έσχατη λύση
Απλή και ασφαλής θεραπεία φαίνεται να είναι η βιταμίνη C, για την μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος στις έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες του μωρού και να οδηγήσει σε δύσπνοια και άσθμα το νεογέννητο.
Ωστόσο σύμφωνα με την μελέτη που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο Doernbecher, αν μια γυναίκα δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα, μπορεί να βελτιώσει την πνευμονική λειτουργία του νεογέννητου λαμβάνοντας βιταμίνη C.
Οι επιστήμονες εξέτασαν ένα δείγμα 159 γυναικών οι οποίες ήταν 22 εβδομάδων έγκυες και δεν μπορούσαν να διακόψουν το κάπνισμα. Σε μερικές από αυτές τις γυναίκες χορηγήθηκαν 500μγρ βιταμίνης C καθημερινά υπό μορφή κάψουλας, χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν. Στην συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν την πνευμονική λειτουργία των νεογέννητων για ένα διάστημα 48 ωρών μετά την γέννησή τους. Από τα αποτελέσματα φάνηκε, ότι τα βρέφη των γυναικών που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία συγκριτικά με τα νεογέννητα των γυναικών που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Συγκεκριμένα το 21% των βρεφών των γυναικών που έλαβαν βιταμίνη C, είχαν ένα επεισόδιο άσθματος συγκριτικά με το 40% των βρεφών των γυναικών που δεν έλαβαν κάψουλα βιταμίνης.
Το να σταματήσουν οι γυναίκες το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά το εύρημα της μελέτης  παρέχει έναν τρόπο για να βοηθήσει δυνητικά τα βρέφη που γεννήθηκαν από έγκυες καπνίστριες που απλά δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Επίσης, το κάπνισμα κάτω των δέκα τσιγάρων την ημέρα φαίνεται ότι δεν επηρεάζει το έμβρυο.
Βιβλιογραφία
nlm.nih.gov

Έγκριση φαρμάκων εκτός ενδείξεων

Δισκοπλαστική


Νέα μέθοδος θεραπείας της σπονδυλικής στήλης χωρίς νυστέρι
Οι πόνοι στη μέση (οσφυαλγία) και η αντανάκλαση στα κάτω άκρα (ισχιαλγία) είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Επιπλέον πολλοί ταλαιπωρούνται από μόνιμους ή περιστασιακούς πόνους στον αυχένα με αντανάκλαση στους ώμους και στην ωμοπλάτη, καθώς και από μούδιασμα στα χέρια και βασανιστικούς πονοκέφαλους (αυχεναλγία).
Επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση δισκοκήλης της σπονδυλικής στήλης, ICD-10 M51.2, είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το ιστορικό αυχεναλγίας, το άγχος και η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση σε συνδυασμό με πρόσθια κάμψη και βαριά σωματική εργασία.
Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπόνδυλους. Χωρίζεται στην αυχενική (7 σπόνδυλοι), στη θωρακική (12 σπόνδυλοι), στην οσφυϊκή (5 σπόνδυλοι), στην ιερή (5 σπόνδυλοι) μοίρα και στον κόκκυγα. Ανάμεσα στους σπόνδυλους βρίσκεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, η δομή του οποίου συνίσταται κατά κύριο λόγο από νερό και πρωτεΐνες.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά κραδασμούς, δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο.
Όταν καταστραφεί αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε τη λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο-ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυϊκή αδυναμία ή ακόμα και πάρεση.
Το χειρουργείο πάντα φοβίζει και κανείς δεν το προτιμά. Και ευτυχώς για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επιλυθούν πια με δισκοπλαστική.
Η δισκοπλαστική είναι μια νέα χειρουργική μέθοδος αναίμακτη και ανώδυνη, στην οποία γίνεται έγχυση ενέσιμου gel και δίνει εξαιρετικά ποσοστά ίασης και στην οσφυαλγία και στο αυχενικό σύνδρομο.
Το gel εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης, μέσα σε 20 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο αμέσως μετά την έγχυση και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η αποκατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου γίνεται μισή ώρα έως 5 εβδομάδες μετά την εφαρμογή με ποσοστό ίασης που αγγίζει το 95%.
Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνεται μεέγχυση εμφυτεύσιμου gel υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.
Το ενδοδισκικό gel δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή.
Έτσι, έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες. Γίνεται ανάπλαση-πλαστική του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο και ο πόνος στο χέρι, αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο έχει επανέλθει στην αρχική του θέση. Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στο άνω άκρο, ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα, και ο αντανακλαστικός πόνος στους ώμους ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες που οφείλεται στην δισκοπάθεια.
Οι στόχοι της επαυξήσεως του πηκτοειδή πυρήνα μετά την αφαίρεση του δίσκου είναι να αποφευχθεί η απώλεια ύψους του δίσκου. Ρέοντα υλικά μπορεί να εγχυθούν μέσω μίας μικρής τομής, επιτρέποντας την ελάχιστα επεμβατική πρόσβαση στο χώρο του δίσκου. Το υλικό συνήθως αποτελείται από ένα διάλυμα  πολυμερούς πρωτεΐνης και ένα πολυ-λειτουργικό διασυνδετικό παράγοντα. Το υλικό μιμείται στενά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σε νερό, και το ρΗ του πηκτοειδή πυρήνα. Εκτεταμένες μηχανικές δοκιμές, δοκιμές βιοσυμβατότητας και τοξικολογικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί επί των υλικών. Ενέσιμα βιοϋλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι αυξητικοί παράγοντες ΒΜΡ, TGF και IGF. Αναστολείς των φλεγμονωδών κυτοκινών (π.χ., ιντερλευκίνες, παράγοντες νέκρωσης όγκου) και πρωτεάσες μπορεί να επιβραδύνουν την καταστροφή του πυρήνα και  περιβάλλοντα νευρικού ιστού  και των δομών.
Τα ενέσιμα ικριώματα για την επισκευή του δίσκου πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και ανθεκτικότητα, να προωθούν τον σχηματισμού ιστού, να είναι βιοαποικοδομήσιμα και βιοσυμβατά, να τηρούν τους κανόνες αποστείρωσης, πήξης, θερμοκρασίας να έχουν χαμηλό ιξώδες για εύκολη ένεση, καθώς και ευκολία στην πρόσβαση του χώρου του δίσκου. Το ικρίωμα πρέπει να παρουσιάζει τις απαραίτητες μηχανικές ιδιότητες, καθώς και να παρέχει φυσική στήριξη. Λόγω του μεγάλου αριθμού των κύκλων φόρτισης στην σπονδυλική στήλη, είναι σημαντικό ότι το ικρίωμα είναι σε θέση να αντέχει σε σημαντική φυσική φόρτωση. Επιπλέον, φυσική υποστήριξη θα πρέπει να παρέχεται από τo ενέσιμo ικρίωμα μέσω της αποκατάστασης του ύψους του δίσκου. Κατά προτίμηση, το ικρίωμα θα προάγει τον σχηματισμό μήτρας, ενώ με το πέρασμα του χρόνου αποικοδομείται. Η βιοσυμβατότητα του υλικού έχει, επίσης, μεγάλη σημασία. Ούτε το αρχικό υλικό ούτε τα προϊόντα αποδόμησής του πρέπει να προκαλούν  ανοσολογική απόκριση, προώθηση της ανοσοτοξικότητας ή κυτταροτοξικότητα. Για την ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων και των άνοσων αποκρίσεων, το εμφυτευμένο υλικό πρέπει να αποστειρώνεται εύκολα και να διατηρείται η αρχική του βιοδραστικότητα και η χημική του σύνθεση.
Διαβάστε επίσης
Βιβλιογραφία
1. Adams MA, Bogduk N, Burton K, Dolan P. Summary: spinal ageing, degeneration and pain. In: Adams MA, Bogduk N, Burton K, Dolan P, editors. The biomechanics of back pain. New York: Churchill Livingstone; 2002. pp. 197–203.
2. Benneker LM, Heini PF, Anderson SE, Ito K. Young investigator award winner: vertebral endplate marrow contact channel occlusions and intervertebral disc degeneration. Spine. 2005;7:97–102.
3. Bibby SRS, Jones DA, Ribley RM, Urban JPG. Metabolism of the intervertebral disc: effects of low levels of oxygen, glucose, and pH on rates of energy metabolism of bovine nucleus pulposus cells. Spine.2005;30:487–496. 10. Bravenboer JvdB, Maur CDId, Bos PK, Feenstra L, Verhaar JA, Weinans H, van Osch GJVM. Improved cartilage integration and interfacial strength after enzymatic treatment in a cartilage transplantation model. Arthritis Res Therapy. 2005;6:469–476.
4. Mahar AT, Oka R, Whitledge J, Cappello JR, Powell J, McArthur T (2002) Biomechanical efficacy of a protein polymer hydrogel for inter-vertebral nucleus augmentation and replacement. World Congress on Biomechanics, Calgary, Canada, p 356.
5. Yuksel KU, Walsh SP, Black KS (2005) In situ bioprosthetic filler and methods, particularily for the in situ formation of vertebral disc bioprosthetics, U.S. Patent 6,921,412.

Διατροφή για έντονη πνευματική εργασία


Διατροφή για όσους ασχολούνται με πνευματική εργασία
Ο εγκέφαλός είναι κέντρο πνευματικών, αλλά και άλλων φυσιολογικών λειτουργιών και μπορεί να επηρεαστεί άμεσα κι από τη παραμικρή διακύμανση των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας στον οργανισμό και γι αυτό το φαγητό θα πρέπει να επιλέγεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, στην οποία και μετατρέπεται κάθε θρεπτικό συστατικό σε κάποιο στάδιο του μεταβολισμού, μετά την πέψη και την απορρόφησή του. Γενικότερα, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αλλά και η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη πνευματική διαύγεια (συγκέντρωση, μνήμη, μάθηση).
Το ημερήσιο πρόγραμμα όποιου ασχολείται με πνευματική εργασία, θα πρέπει να αποτελείται από 3 κύρια γεύματα (πρωινό - μεσημεριανό - βραδινό) και 2 ή 3 ενδιάμεσα.
Η σημασία ενός καλού πρωινού είναι μέγιστη γιατί «ξυπνάει» τον οργανισμό και μας κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το μεσημέρι. Το πρωινό καλύπτει τις πρώτες ενεργειακές απαιτήσεις, συμβάλλει στην καλή πνευματική απόδοση και αυξάνει τη διάθεση και την ενέργεια, για να ανταπεξέλθει κάποιος στις δυσκολίες του διαβάσματος και των άλλων υποχρεώσεων της ημέρας. Επιπλέον, μειώνει το αίσθημα της πείνας κατά τις επόμενες ώρες, αποτρέποντας τα περιττά τσιμπολογήματα, αλλά και την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι, κάτι που θα προκαλούσε υπνηλία και μείωση της απόδοσης στην εργασία. Ένα σωστό πρωινό πρέπει να είναι πλήρες και να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), αμυλούχες τροφές, όπως δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια ή ένα βραστό αυγό, φρέσκο βούτυρο, μέλι ή σπιτική μαρμελάδα και φρούτα εποχής ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει καθημερινά να ποικίλλει και να αποτελείται φυσικά από μία μερίδα μαγειρεμένο μαγειρεμένο, βασισμένο στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής (1 φορά την εβδομάδα κρέας, 1 κοτόπουλο, 1-2 ψάρι, 1-2 όσπρια, 1 λαδερό, ζυμαρικό ή ρύζι). Κατά το μαγείρεμα χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και τα κρέατα είναι κυρίως βραστά ή ψητά κι όχι τηγανητά. Το κυρίως γεύμα θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται με άφθονη σαλάτα βραστή ή ωμή, παρασκευασμένη καθημερινά με όσο το δυνατόν περισσότερα είδη λαχανικών, με λίγο λάδι και λεμόνι ή ξύδι. Τέλος, 1-2 φέτες ψωμί ή κάποια γαρνιτούρα (πατάτες, ρύζι, κριθαράκι κλπ), μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν σε μέτρια ποσότητα.
Το βραδινό καλό θα ήταν να είναι κάτι πιο ελαφρύ. Ιδανικές επιλογές, είναι το γάλα με δημητριακά ή με τοστ ή μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα ή μία τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα ή σαλάτα με αυγά, συνοδευμένα με ένα παξιμάδι ή 3-4 φρυγανιές ή λίγο ψωμί.
Τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου), που μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), κάποιο αμυλούχο (ψωμί, κουλούρι, δημητριακά) και οπωσδήποτε ένα-δύο φρούτα ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό, δεν πρέπει να παραλείπονται.
Επιπλέον, καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό (απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας, σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων) και αυξήστε στο μέγιστο την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες & βιταμίνες).
Τέλος, περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών και καφέδων, προκαλούν κατακράτηση υγρών και σε συνδυασμό με το έντονο στρες, δημιουργούν φουσκώματα, οιδήματα και κατ΄ επέκταση δυσφορία.

Η διατροφή της προηγούμενης ημέρας κάποιας έντονης πνευματικής εργασίας
Η ημέρα που προηγείται  είναι πολύ σημαντική για την επίδοση του ατόμου, αφού έχει να καταπολεμήσει έναν πολύ μεγάλο εχθρό, το άγχος. Όλες οι δραστηριότητες της ημέρας αυτής πρέπει να είναι ευχάριστες, ώστε κάποιος να αντιμετωπίσει το άγχος του και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του.
Σε ότι αφορά το διατροφικό κομμάτι, καλό θα ήταν η προηγούμενη μέρα να περιλαμβάνει κάποιο από τα αγαπημένα του φαγητά, που θα αυξήσει τη διάθεση και θα προσφέρει ευχαρίστηση. Κάντε ευχάριστα μικρά διαλείμματα, πίνοντας ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι, τρώγοντας ένα γιαούρτι με φρούτα ή ένα τοστάκι!
Τέλος, μια σημαντική διατροφική λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι την τελευταία αυτή ημέρα πριν από κάποια σημαντική πνευματική εργασία, η κατανάλωση καφέ ή άλλων διεγερτικών ποτών και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες θα πρέπει να αποφευχθεί. Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να αρκεστεί στο 1 φλιτζάνι ημερησίως, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα πιθανόν να προκαλέσει εκνευρισμό, ταραχή, ταχυκαρδία και αϋπνία.

Η διατροφή την ημέρα της έντονης πνευματικής εργασίας
-Καταρχάς ο ενδιαφερόμενος για να αποδώσει το βέλτιστο, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσειένα 8άωρο ύπνου. Από κει και έπειτα, η σημασία της διατροφής την ημέρα της πνευματικής δοκιμασίας εστιάζεται ουσιαστικά στο πρωινό. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση (γάλα με δημητριακά, ή φρυγανιές με λίγο βούτυρο& μέλι ή με λίγο τυρί, φρούτα ή φυσικό χυμό). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το στομάχι να είναι άδειο, γιατί αφενός υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να ζαλιστεί και αφετέρου δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.
- Σοκολάτα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σε αυτή την περίοδο (ειδικότερα από αυτούς που χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο του εθισμού στη σοκολάτα»). Επίσης η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, φαινυλεθυλαμίνη και καφεΐνη συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσης. 
-Αμινοξέα και αντιοξειδωτικά:
Ορισμένα αμινοξέα φαίνεται πως βοηθούν τη λειτουργία της μνήμης, αφού σχετίζονται με την επίδραση στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού της τρυπτοφάνης, μιας πρόδρομης ουσίας της σεροτονίνης. Η επίδραση αυτή στον εγκέφαλο φαίνεται να σχετίζεται με την τόνωση και την καλή λειτουργία της μνήμης.
Επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως καροτινοειδή, φλαβονοειδή, το συνένζυμο Q10 και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Ε, C) φαίνεται να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εμποδίζουν τη δράση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, που ως γνωστών δημιουργούνται καθημερινά και από διάφορες αιτίες στο σώμα μας (π.χ. το στρες, αποτελεί πηγή δημιουργίας ελευθέρων ριζών, εμποδίζοντας τα κύτταρα του σώματός μας να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Έτσι, η χρησιμοποίηση αντιοξειδωτικών ουσιών, που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη! 
-Βιταμίνες συμπλέγματος Β, Mg, Fe: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό, φυλλικό, κοβαλαμίνες, νιασίνη) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ, το Mg και ο Fe φαίνεται πως τονώνουν τη μνήμη, κάτι που μάλλον σχετίζεται με τη μειωμένη προσφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί. Δεν πρέπει βέβαια να παραλείπονται τα φρούτα και οι χυμοί, που προσφέρουν άμεσο καύσιμο (γλυκόζη), είναι κύρια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Καλή επιτυχία!

Διατροφική παγίδα


Συνηθίζετε να ψωνίζετε στο σουπερμάρκετ με βάση την καλύτερη προσφορά;
Μπορεί με αυτό τον τρόπο να νομίζετε ότι κάνετε καλό στην τσέπη σας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη σιλουέτα σας.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι προσφορές στα τρόφιμα που αφορούν τις μεγάλες οικογενειακές μερίδες και συσκευασίες, σπρώχνουν τους καταναλωτές σε 30% μεγαλύτερη κατανάλωση.
Αντίθετα, στα ίδια τρόφιμα οι μικρότερες συσκευασίες ή ποσότητες μειώνουν την κατανάλωση κατά 50%.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να πέφτουμε σε αυτή τη διατροφική παγίδα. Όλα τα φαγητά, ακόμα και τα θρεπτικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες παχαίνουν.
Να θυμάστε ο κανόνας είναι ''Λίγα και καλά''!
Πηγή
PREVENTION 08/11

Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων


Γνωρίστε τους νέους κανόνες επισήμανσης τροφίμων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες επισήμανσης τροφίμων που θέσπισε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:
Πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην ίδια πλευρά της συσκευασίας του τροφίμου ανά 100gr ή ανά 100ml και προαιρετικά ανά μερίδα η ενεργειακή αξία και οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.
Πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά, ακόμη και οι αλλεργιογόνες ουσίες.
Για να αποφευχθεί η απομίμηση τροφίμων, όταν ένα συστατικό έχει αντικατασταθεί  θα πρέπει να δηλώνεται σαφώς, δίπλα από την εμπορική ονομασία.
Τέλος, προβλέπεται η αναγραφή της  χώρας προέλευσης.
Βιβλιογραφία
eufic.org

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό


Πώς κληρονομείται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό;
Πρόκειται για τη γενετική παραλλαγή του γονιδίου HDAC9 που εντοπίστηκε από ερευνητές από τη Βρετανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Αν και ήταν ήδη γνωστό, ότι τα εγκεφαλικά μπορούν να εμφανιστούν σε ολόκληρες οικογένειες, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα συγκεκριμένο γενετικό παράγοντα που δικαιολογεί αυτήν την κληρονομικότητα.
Η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των εγκεφαλικών επεισοδίων πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και καλύτερες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics».
Πηγή
www.amna.gr

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο


Αναγκάστε τον εγκέφαλό σας να ενεργοποιηθεί και να δημιουργήσει νέες συνάψεις
Πώς;
Πολύ απλά... Γράψτε με το αριστερό αν είστε δεξιόχειρες και με το δεξί αν είστε αριστερόχειρες.
Η διατήρηση της νεότητας του εγκεφάλου και κατά συνέπεια η προστασία από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, περνά μέσα από την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.
Το γράψιμο με το άλλο χέρι, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ακόμη και η ανεύρεση επιχειρημάτων για μια άποψη την οποία δεν έχουμε δεδομένη,  γυμνάζουν τον εγκέφαλο και τον διατηρούν νέο κι έτσι προστατεύουν από το Alzheimer και την άνοια.
Βιβλιογραφία
braingym.org

Διατροφικά σκάνδαλα


Τα διατροφικά σκάνδαλα που έγραψαν ιστορία
-1996
Τρελές αγελάδες
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια σε κοπάδια στην Αγγλία προκάλεσε πανικό σε όλη την Ευρώπη. Πολλές χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές κρεάτων για την προστασία των πολιτών. Το 1999 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για τους καταναλωτές, καθώς πύκνωσαν οι αναφορές για την μετάδοση της νόσου Κρόιτσφελντ -Γιάκομπς στους ανθρώπους
-1999
Κοτόπουλα και αυγά με διοξίνες
Το Βέλγιο ήταν η αφετηρία για να εξαπλωθεί ο τρόμος ακόμη και στην Ελλάδα. Κοτόπυλα και αυγά είχαν μολυνθεί από ακατάλληλες ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν προϊόντα από τα ράφια των εγχώριων σουπερμάρκετ
-2008
Ηλιέλαιο που ''κολυμπάει'' στο ορυκτέλαιο
Ο συναγερμός σήμανε στην Ουκρανία. Από εκεί διακινήθηκε σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα, μολυσμένο λάδι
-2008
Χοιρινά πλούσια σε διοξίνες
Ανάκληση ιρλανδικών προϊόντων σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εντοπίστηκαν διοξίνες έως και 200 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η επιμόλυνση φαίνεται είχε γίνει από ακατάλληλα έλαια (από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος)
-2010
Διοξίνη σε ζωοοτροφές και αυγά
Περισσότερες από 4.700 κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν στην Γερμανία μετά από εντοπισμό διοξίνης στις ζωοτροφές, που προερχόταν από χρήση βιοντίζελ. Μεγάλες ποσότητες αυγών είχαν περάσει τα σύνορα της Ολλανδίας και της Βρετανίας σκορπίζοντας τον πανικό
-2011
Γάλα με μελαμίνη στην Κίνα
Βρέθημαν 26 τόνοι γάλακτος με μελαμίνη, βιομηχανική ουσία που παραπλανά τους επιθεωρητές αναφορικά με την ποσότητα της πρωτεϊνης που περιέχεται σε αυτό. Έξι παιδιά έχασαν την ζωή τους και εκτιμάται ότι 300.000 αρρώστησαν
-2013
Αλογίσιο κρέας και κολοβακτηρίδια
Το κρέας αλόγου μπήκε δυναμικά στο πιάτο των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αρχικά εντοπίστηκε DNA αλόγου σε μπιφτέκια βρετανικών σουπερμάρκετ και στη συνέχεια σε κατεψυγμένα λαζάνια που έφθασαν ως την Ελλάδα. Η αλυσίδα ΙΚΕΑ αποσύρει τα κεφτεδάκια της, αλλά και κάποια γλυκά στα οποίΑ εντοπίζεται μεγάλη ποσότητα κολοβακτηριδίων. Αιτία και πάλι η κερδοσκοπία, αφού 0,57 το κιλό αγοράζουν οι χονδρέμποροι το αλογίσιο κρέας από ρουμάνικό σφαγείο, ενώ το μοσχαρίσιο στοιχίζει 3,40 ευρώ. Πώς αλλιώς οι Ευρωπαίοι θα έτρωγαν φθηνά κεφτεδάκια και μπιφτέκια. Σημασία έχει ότι η παραπλάνηση κρύβει κινδύνους... Τα άλογα ήταν υγιή ή άρρωστα;
Σηματοδοτείται το τέλος των κατεψυγμένων κρεάτων;
Είναι μία λύση για να μην αγωνιούμε κάθε φορά για την μπουκιά μας...

Διατροφή για εξετάσεις


Δίαιτα για πανελλήνιες, σχολικές και εξετάσεις φοιτητών
Οι σχολικές εξετάσεις και οι πανελλήνιες, αλλά και οι φοιτητικές, ομολογουμένως, είναι μία περίοδος αγωνίας και έντονου στρες για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.
Απόλυτος στόχος της περιόδου αυτής αποτελεί η συγκέντρωση και η καλή μνήμη για μέγιστη δυνατή απόδοση των κόπων.
Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση του στρες και στη βελτιστοποίηση των επιδόσεων στις εξετάσεις.
Ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές διατροφικές συμβουλές, για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών σας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, κατά την απαιτητική αυτή περίοδο, αποφεύγοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα της κούρασης και τροφοδοτώντας με ενέργεια σώμα και… πνεύμα!
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα «δυναμωτικό» πρωινό. Εκτός από την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε την ημέρα, το πρωινό σχετίζεται με αυξημένη συγκέντρωση, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη αντίληψη και μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης.
Ενδεικτικές επιλογές πρωινού την ημέρα της εξέτασης:
• Ένα γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο με muesli και 1 φρούτο
• Πολύσπορο σάντουιτς με τυρί μειωμένων λιπαρών, ντομάτα, μαρούλι και 1 ποτήρι 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι
• 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα και 1 φρούτο
• 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 2 μπάρες ή δημητριακά ολικής αλέσεως και 1 φρούτο
Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες:
Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα από τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας καθημερινά τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, τη βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά και σε φυτικές ίνες. Βάλτε λοιπόν μέσα στην ημέρα σας ολικής άλεσης τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά σαν βάση των γευμάτων, καθώς παράλληλα αποδεσμεύουν σταδιακά ποσά ενέργειας και περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Επιλέξτε ολικής αλέσεως τρόφιμα στα σνακ σας, όπως τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο ή κάποιο γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης αλλά και στα κυρίως γεύματά σας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Φροντίστε, επίσης, τα όσπρια να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο μενού σας και συνοδέψτε καθημερινά το γεύμα σας με σαλάτα.
Εμπλουτίστε με ..ω3!
Τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλύτερη μνήμη και λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες, στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στα καρύδια, καθώς και σε εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες. Πείτε λοιπόν ναι στο ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς μέσα στις σαλάτες ή το γιαούρτι σας και αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο με κάποια μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω3 στο πρωινό σας.
Διατηρήστε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και, μέσα στο καλοκαίρι, καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Θυμηθείτε ότι πέρα από το πόσιμο νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα και οι χυμοί συμβάλλουν στην ενυδάτωση.
Ώρα για σνακ
Ανατροφοδοτείστε το σώμα με ενέργεια και ανανεώστε τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο, καταναλώνοντας κάποιο σνακ στο μεσοδιάστημα των κυρίως γευμάτων. Καλές επιλογές τροφίμων για την κατανάλωσή τους ως μικρογεύματα είναι φρούτα, φρουτοσαλάτες ή 100% φυσικοί χυμοί φρούτων, ανάλατοι ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, διάφορα αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών,  όπως κριτσίνια και κράκερς σικάλεως, ή ορισμένα μπισκότα ολικής άλεσης.
♥Σίδηρος για «σιδερένια» νεύρα
Φροντίστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, που θα συμβάλλει στο να μειωθεί το αίσθημα της κόπωσης αλλά και να βελτιωθεί η οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Συμπεριλάβετε στα γεύματα καλές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος, σκουρόχρωμα μέρη πουλερικών και ψάρια περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει να ξεκουράσετε τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλό σας.
Μια σοκολάτα μισή ώρα πριν τις εξετάσεις θα ανεβάσει την πνευματική σας διαύγεια στα ύψη!
Μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και κάποια ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορούν να σας εξασφαλίσουν τη βέλτιστη δυνατή πνευματική απόδοση.
Πηγή
nutrimed