Αρχική

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι χειρουργική
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία ανατομική ανωμαλία όπου ο οστεοχόνδρινος σχηματισμός, δηλαδή το διάφραγμα, που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και χωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες, είναι στραβός.
Οφείλεται σε ακανόνιστη και υπέρμετρη ανάπτυξη του χόνδρινου και οστέινου στοιχείου, μέσα στη ρινική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «προεξοχές» και «στραβά» τμήματα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα.
Οι τραυματισμοί της μύτης μπορούν να οδηγήσουν σε σκολίωση ή και να επιδεινώσουν μια προϋπάρχουσα σκολίωση.  Επίσης, προηγούμενες επεμβάσεις στη μύτη, μπορούν να διαταράξουν την αρχιτεκτονική του ρινικού διαφράγματος, καθώς και την αισθητική εμφάνιση της μύτης.
Ο ρόλος του ρινικού διαφράγματος είναι διττός, λειτουργικός και αισθητικός.
Λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται από τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής που οδηγεί σε εύκολη κόπωση κατά την άθληση, σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου, σε κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών, λόγω αλλεργικής ρινίτιδας.
Η μύτη είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και η μορφολογία της παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των αισθητικών γραμμών. Η μορφολογία λοιπόν του ρινικού διαφράγματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου.
Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και της δυσμορφίας της μύτης είναι χειρουργική.
Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να διορθώσει την ανατομική διαταραχή, ώστε η μύτη να λειτουργεί σωστά. Αν η σκολίωση συνοδεύεται από δυσμορφία ρινός, τότε η αποκατάσταση αυτής με ταυτόχρονη βελτίωση και της αισθητικής εικόνας της καλείται λειτουργική διαφραγματορινοπλαστική και εκτελείται από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην πλαστική χειρουργική του προσώπου.
Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα  η επέμβαση τις περισσότερες φορές ανακουφίζει από τα συμπτώματα.
Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να γνωρίζει πολλές τεχνικές για να ανταπεξέλθει στις ειδικές κάθε φορά απαιτήσεις της μύτης και να μπορεί να εκπληρώσει τη βασική τριάδα της επιτυχημένης λειτουργικής διαφραγματορινοπλαστικής που είναι :
-          Η μύτη να λειτουργεί σωστά, να μυρίζει και να αναπνέει καλά.
-          Η εξωτερική της εμφάνιση να βρίσκεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
-          Η μετεγχειρητική της εμφάνιση να είναι απολύτως φυσική.
Κάθε παρέμβαση στη μύτη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου.
Γράφει ο
Γιώργος Μοιρέας
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός,
ιδρυτής του Exelixis MI και ο επικεφαλής της χειρουργικής του ομάδας,
ενώ αποτελεί μέλος του “TheDoctors” Medical Network

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου