Αρχική

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εγέρθητι


E! Σηκωθείτε όρθιοι!
Οι εξωσκελετοί αντικαθιστούν τα αναπηρικά καροτσάκια.
Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν στο σώμα τους έναν εξωσκελετό και να περπατήσουν.
Ο εξωτερικός αυτός είναι φτιαγμένος από ελαφριά υλικά, προσαρμόζεται εύκολα στο σώμα και τα πόδια μπορούν να κινηθούν με τη βοήθεια μικρών κινητήρων στους γοφούς και στα γόνατα, που κατευθύνονται μέσω υπολογιστή.
Οι εξωσκελετοί πωλούνται ή ενοικιάζονται. Διάφορες εταιρίες τους κατασκευάζουν (Argo Medical Technologies - Rewalk, Berkeley Bionics - eLEGS, Gyberdyne - HAL, Rex Bionics - Rex).

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εξωσκελετό;
-Ηλικιωμένοι με βλάβες σπονδυλικής στήλης με παράλυση άκρων.
-Άτομα με δισχιδή ράχη, μυϊκή ατροφία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολυομελίτιδα.

Οφέλη χρήσης εξωσκελετών:
-Αντικαθιστά το νοσηλευτικό και το άλλο βοηθητικό προσωπικό, αφού ο ασθενής αυτοεξυπηρετείται.
-Διευκολύνει τον ασθενή και τον εντάσσει στην κοινωνία.
-Βοηθά στην βελτίωση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, γιατί ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, αποτρέπει τα έλκη από κατακλίσεις, βοηθά στην κινητοποίηση της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και διευκολύνεται η αναπνοή.
-Με την αυτοεξυπηρέτηση του ασθενή εξοικονομούνται σοβαρά χρηματικά ποσά.

Προϋποθέσεις χρήσης εξωσκελετών
-Ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιος, δηλαδή θα πρέπει να έχει έναν σχετικά δυνατό σκελετό και καλό κυκλοφορικό σύστημα.
-Τα περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από πατερίτσες, γι' αυτό ο ασθενής θα πρέπει να έχει τη δύναμη να τις χρησιμοποιεί.
-Θα πρέπει ο ασθενής να μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το καροτσάκι και σε λίγα λεπτά να μπορέσει να προσαρμόσει στο σώμα του τον εξωσκελετό.
-Απαιτείται προσοχή να μην πέσει ο ασθενής, ιδίως όταν χρησιμοποιεί εξωσκελετό με πατερίτσες.
-Θέλουν υπομονή, αφού κάποιος δεν μπορεί να μετακινηθεί τόσο γρήγορα, όπως με ένα καροτσάκι.
-Πρέπει να μάθει ο χρήστης να κατευθύνει το ρομπότ με την κλίση του σώματος, αφού αυτό έχει αισθητήρες συνδεδεμένους με υπολογιστή, για να ενημερώνεται για την κίνηση που θέλει να κάνει, αν δηλαδή θέλει να σηκωθεί, να περπατήσει ή να σταθεί. Υπάρχουν και εξωσκελετοί με εξειδικευμένους αισθητήρες που καταγράφουν ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς των ποδιών και λειτουργεί διαισθητικά με την σκέψη.
Έτσι ήδη ανοίχτηκε ο δρόμος για μελλοντικούς εξωσκελετούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αυτούς που έχουν πλήρη παράλυση και θα μπορούν να μετατρέπουν τα πρότυπα εγκεφαλικά κύματα σε κίνηση.
Σημαντική είναι, επίσης, η αξιοποίηση εξωσκελετών για κοπιαστικά σωματικά καθήκοντα από ειδικό προσωπικό, όπως το προσωπικό νοσοκομείων, οι πυροσβέστες, το στρτιωτικό. Οι εξωσκελετοί αυτοί μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος, εφόδια, όπλα, πυρομαχικά, ακόμη και στρατιώτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την δύναμη των στρατιωτών.

Τύποι εξωσκελετών
Gyberdyne - HAL, Ιαπωνία: Κατευθύνεται μέσω νευρικών σημάτων και απαιτεί πατερίτσες.
Argo Medical Technologies - Rewalk, Ισραήλ: Ανεβοκατεβαίνει σκάλες και απαιτεί κι αυτός πατερίτσες.
Berkeley Bionics - eLEGS, ΗΠΑ: Φοριέται εύκολα, δεν ανεβοκατεβαίνει σκάλες και απαιτεί κι αυτός πατερίτσες.
Rex Bionics - Rex, Νέα Ζηλανδία: Δεν απαιτεί πατερίτσες, αλλά είναι σχετικά μεγάλος και βαρύς και αργοκίνητος.
Raytheon - XOS2, ΗΠΑ: Μετατρέπει τους καθημερινούς ανθρώπους σε υπερήρωες, χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και σηκώνει βάρος 100 κιλών όσες φορές χρειαστεί. Χρησιμοποιείται και για εκγύμναση των στρατιωτών για να αυξήσει τη δύναμή τους.
Βιβλιογραφία
Science Illustrated τεύχος 71-72 Αύγουστος Σεπτέμβριος 2011

Οι Εβραίοι τα θέλουν όλα και καλά κάνουν


Εβραίος στην παραλία...
Ο Εβραίος ορθόδοξος μπαμπάς καθόταν σε μια ξαπλώστρα στην παραλία και χάζευε το μικρό του γιο που έπαιζε ανέμελα στο κύμα με το κουβαδάκι του. 
Ξαφνικά σηκώνεται ένα τεράστιο κύμα που παρασύρει το παιδί στα βάθη της θάλασσας και το εξαφανίζει μπροστά στα έκπληκτα μάτια του πατέρα του.
Απελπισμένος ο πατέρας σηκώνει τα μάτια και τα χέρια του στον ουρανό, γονατίζει στην άμμο και αρχίζει να ουρλιάζει σα δαιμονισμένος:
ΚΥΡΙΕΕΕΕΕΕΕΕΕ....ΚΥΡΙΕΕΕΕΕ.....

-Θεέ μου γύρνα πίσω το παιδί μου. Θεέ μου στείλε μου πίσω το μονάκριβο γιο μου. Είναι το φως της ζωής μου. Είναι η ζωή μου όλη. Θεέ του Ισραήλ κάνε το θαύμα σου, στείλε πίσω τον Αλόν. Θεέ μου άκου τη φωνή του δούλου σου και λυπήσου με. ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΙΣΩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ξαφνικά....ένα δεύτερο μεγάλο κύμα επιστρέφει το παιδί του...και τότε ό άντρας κοιτώντας τον ουρανό με ευλάβεια και ταπεινοφροσύνη ψελλίζει... 

-Θεέ μου ... και το κουβαδάκι;
Πηγή
Facebook

Τα εξτένσιονς δημιουργούν προβλήματα


Πολλές διάσημες αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα εξτένσιονς
Η αρχή έγινε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια με την Βικτώρια Μπέκαμ, η οποία φωτογραφήθηκε με ένα ευμέγεθες φαλακρό σημείο στο κεφάλι της έπειτα από χρόνια χρήσης ψεύτικων προεκτάσεων στα μαλλιά της.
Ακολούθησαν οι αμερικανίδες τραγουδίστριες Μπρίτνεϊ Σπιαρς και Κριστίνα Αγκιλέρα, οι οποίες ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά τους, λόγω εξτένσιονς.
Πιο πρόσφατα, η Ναόμι Κάμπελ «συνελήφθη» να κυκλοφορεί, με τεράστια κενά σημεία στα πλάγια του κεφαλιού της, ενώ το νεώτερο «θύμα» των εξτένσιονς είναι η βρετανίδα τηλεπαρουσιάστρια Ταμάρα Μπέκγουϊθ - μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε αντιληπτή να ψωνίζει με το… κρανίο της να προβάλει ξεκάθαρα κάτω από μερικές τούφες μαλλιών.
Οι ειδικοί μιλούν πλέον για μια σύγχρονη κατάρα των εξτένσιονς, τα οποία έτσι όπως τραβούν τα αληθινά μαλλιά στα οποία στηρίζονται, προκαλούν φλεγμονή στους θυλάκους των τριχών και, αργότερα, τριχόπτωση και φαλάκρα.
Όπως εξηγεί, στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ η κυρία Μαίρυλιν Σέρλοκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τριχολόγων της Βρετανίας, η τριχόπτωση λόγω της παρατεταμένης χρήσης των εξτένσιονς συχνά προσβάλλει την γραμμή των μαλλιών ακριβώς πάνω από το μέτωπο, καθώς και τα σημεία πάνω από τα αυτιά, όπου τα μαλλιά συνήθως είναι πιο αδύναμα και όπου συνήθως στηρίζονται τα εξτένσιονς. Την ίδια γνώμη εξέφρασαν προ μηνών και δερματολόγοι από ΗΠΑ και Ιταλία οι οποίοι σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» έγραψαν ότι η κατάχρηση των εξτένσιονς μπορεί να οδηγήσει τελικά στη φαλάκρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, πολλές χρήστριες των εξτένσιονς φαινομενικά έχουν υγιή μαλλιά, αλλά με μια προσεκτική εξέταση αποκαλύπτονται βλάβες στους θυλάκους των τριχών. Οι συγκεκριμένοι δερματολόγοι, από τα Πανεπιστήμια του Μαϊάμι και της Μπολόνια, προειδοποίησαν πως η αλωπεκία από έλξη, όπως λέγεται η συγκεκριμένη διαταραχή, στα τελικά της στάδια είναι μη αναστρέψιμη.
Το χειρότερο είναι πως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη,  δεν χρειάζεται να φοράει μια γυναίκα επί χρόνια εξτένσιον για να παρουσιάσει αλωπεκία από έλξη. Μία μόλις εβδομάδα είναι αρκετή για να γίνει ζημιά, εάν τα εξτένσιονς τοποθετηθούν με λάθος τρόπο.
Σύμφωνα με την Τριχολογική Εταιρεία της Βρετανίας, τα προβλήματα είναι πιθανότερα όταν μια γυναίκα απευθύνεται σε μη εξειδικευμένους κομμωτές για να βάλει εξτένσιονς, καθώς και όταν τα εξτένσιονς στερεώνονται με κόλλα, με συρραφή ή με εκατοντάδες μικροσκοπικούς μεταλλικούς δακτυλίους.
Ποια είναι η λύση; Να διαλέγετε πολύ προσεκτικά τον άνθρωπο που θα σας βάλει τα εξτένσιονς  και να τα αφαιρείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντί να τα αφήνετε με τους μήνες…
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Διατροφή σε στοματίτιδα


Διατροφικές συμβουλές για τους ερεθισμούς στόματος, γλώσσας και λαιμού
Οι ερεθισμοί στόματος, γλώσσας και λαιμού μπορεί να προκύψουν από λοιμώξεις και φλεγμονές στις περιοχές αυτές.
Πολλές φορές η στοματίτιδα και οι φλεγμονές στον βλενογόννο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας.
Για την διατροφή σας προτιμήστε μαλακές τροφές καλά μαγειρεμένες ή και πολτοποιημένες.
Μια καλή επιλογή είναι οι σούπες και τα βραστά λαχανικά
Πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και οι πολύ πικάντικες, όπως με soya sauce, πιπέρι, κάρυ, οι σκληρές και ξηρές, όπως οι μπάρες  δημητριακών και οι φρυγανιές και οι όξινες τροφές, όπως λεμόνι και πορτοκάλι.
Τα διάφορα ροφήματα πρέπει να πίνονται με καλαμάκι.
Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται τα αλκοολούχα ποτά γιατί ερεθίζουν τους βλεννογόνους.

Τα βακτήρια του εντέρου


Τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας
Στο έντερό μας κατοικούν καλά, αλλά και κακά βακτήρια
  • Ε. Coli
Μοιάζουν με μια ευθεία ράβδο και μπορούν να κινηθούν. Κατοικούν στο παχύ έντερο των θερμόαιμων ζώων. Το E. coli, 0157, προκαλεί γαστρεντερίτιδα.
  • Bifidobacterium
Μοιάζουν με ράβδους  διαφόρων σχημάτων όπως  Π , Υ  και V. Κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου και των ζώων. Προστίθενται στα γιαούρτια για να αυξηθεί ο αριθμός των καλών βακτηρίων στο έντερο.
  • Lactobacillus
Μοιάζουν με μακριά λεπτό ράβδο. Κατοικούν στο στόμα και στο έντερο των υγιών ανθρώπων. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε γαλακτοκομικά προϊόντα, για να βελτιώσουν την υγεία εντέρου και να κρατήσουν τα κακά βακτήρια μακριά.
  • Streptococcus
Μοιάζουν με σφαιρικά κύτταρα και σχηματίζουν αλυσίδες. Κατοικούν στο στόμα, το λαιμό, το δέρμα, την καρδιά και τους μυς, στα άλογα, τους ανθρώπους, τους  χοίρους  και  τις αγελάδες. Κυρίως, είναι αβλαβείς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα και οστρακιά.
  • Salmonella
Μοιάζουν με μια ευθεία ράβδο και μπορούν να κινηθούν. Μερικές φορές κατοικούν στο έντερό σας, αλλά κυρίως στα πουλερικά, τους χοίρους, το νερό και το έδαφος. Προκαλούν γαστρεντερίτιδα.
  • Roseburia
Μοιάζουν με μια ράβδο και μπορούν να κινηθούν. Κατοικούν στο έντερο των υγιών ανθρώπων και ζώων. Έχουν πρόσφατα αναγνωριστεί από τους επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Rowett. Παράγουν μια ουσία η οποία μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διατροφή με έντομα


Τώρα που οι εποχές οικονομικά θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες είναι μια λύση
 «Τρώτε έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων», είναι, λοιπόν, το τελευταίο μήνυμα του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
Η σκέψη της διατροφής με σκαθάρια, κάμπιες και μυρμήγκια μπορεί να σας χαλάει, αλλά μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε αναφέρει ότι η κατανάλωση θρεπτικών εντόμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της οικονομικής κρίσης.
Περισσότερα από 1.900 είδη εντόμων καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, αλλά οι άνθρωποι στη Δύση δεν το αντέχουν.
Οι συγγραφείς της μελέτης από Τμήμα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), δήλωσαν ότι πολλά έντομα περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και ανόργανων συστατικών, όπως το κρέας, αλλά πιο υγιεινά λίπη και οι γιατροί πρέπει να τα συνιστούνστην ισορροπημένη διατροφή.
Εστιατόρια στην Ευρώπη, έχουν, ήδη, αρχίσει να προσφέρουν τα έντομα σε πιάτα, σε γευσιγνώστες σαν εξωτικά εδέσματα.
Το εστιατόριο Noma, στη Δανία, για παράδειγμα, στέφθηκε το καλύτερο στον κόσμο, για τρία συνεχόμενα έτη, σε μία δημοσκόπηση, γιατί χρησιμοποιεί συστατικά ζύμωσης μυρμηγκιών και ακρίδων.
Η παχυσαρκία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980 και επηρεάζει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους.
Επίσης, αναφέρεται στην έκθεση ότι θα δοθούν θέσεις εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε γυναίκες, που συχνά είναι υπεύθυνες για τη συλλογή των εντόμων στις αγροτικές κοινότητες.
Τα εμπόδια για να απολαύσει κάποιος π.χ. ένα γιαούρτι με προνύμφες των μελισσών είναι ψυχολογικά και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν...
Σκεφθείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε...
Βιβλιογραφία
reuters.com

Δίαιτα χολοκυστίτιδας


Διατροφή για όσους πάσχουν από χολοκυστίτιδα
Δίαιτα για την χολοκυστίτιδα
Προτιμήστε: δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι, άπαχα γαλακτοκομικά και άπαχα τυριά, χυμούς και φρούτα, άπαχα κρέατα ψητά ή βραστά.
Αποφύγετε: λιπαρά (βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος), κρουασάν, σφολιάτες, πίτες, κρέπες, λουκουμάδες, τηγανητά, λιπαρά γαλακτοκομικά και παχιά τυριά, λάχανο, κρεμμύδι, αγγούρι, κρόκο αυγού, χοιρινό κρέας, παχιά αλλαντικά, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς, καρύδα, σοκολάτα, καραμέλες, γλυκά με πολύ βούτυρο και αυγά, κονσέρβες σε λάδι, εντόσθια, λαδερά φαγητά.
Αν έχετε και συμπτώματα κοιλιακής διάτασης και μετεωρισμού, αποφύγετετροφές που προκαλούν αέρια, όπως όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μερικά φρούτα όπως μήλα, δαμάσκηνα και σταφίδες, μειώστε τα γαλακτοκομικά και αποφύγετε λαχανικά όπως μπρόκολο και κουνουπίδι.
by Savvi Diet

Οι καλύτεροι φίλοι


Οι καλύτεροι φίλοι είναι αυτοί που αντικαθιστούν τον ψυχολόγο
Οι καλύτεροι φίλοι είναι αυτοί που αντικαθιστούν τον ψυχολόγο και είναι πάντα πρόθυμοι ν’ ακούσουν τα προβλήματά μας.
Όταν πρέπει να λάβουμε μια σημαντική απόφαση, όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όταν η σχέση μας περνά κρίση, όταν ένα πρόβλημα μας προξενεί έντονο άγχος, τότε έχουμε ανάγκη έναν πραγματικό φίλο.
Και οι Έλληνες δεν έχουμε ανάγκη από ψυχοθεραπεία, γιατί έχουμε φίλους… Που μαντεύουν και σιωπούν…
Κάποτε η αγάπη ρώτησε την φιλία...
-''Τι κάνεις εκεί ανόητη;''
Και η φιλία απάντησε.
-''Κάνω να γελούν, αυτούς που εσύ κάνεις να κλαίνε...''
by PREDICT

Ασκήσεις για τέλειους κοιλιακούς


5 Ασκήσεις για σκληρούς ... αντρικούς κοιλιακούς
Ο χρυσός κανόνας για τους κοιλιακούς: ποιότητα έναντι της ποσότητας. 
Είναι ένας μύθος ότι οι πολλές και γρήγορες ασκήσεις για κοιλιακούς θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Απεναντίας, οι πιο αργές ασκήσεις κοιλιακών που γίνονται με τον σωστό τρόπο φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.
Οι πέντε καλύτερες ασκήσεις για τους κοιλιακούς στους άντρες:
1. Η άσκηση της αράχνης
Ξεκινήστε σε μια θέση παράλληλη με το έδαφος με τους πήχεις σας στο έδαφος και το σώμα σας σε τέλεια ευθεία. Φέρτε το δεξί γόνατο σας προς τα εμπρός προς τα δεξιά του αγκώνα σας, και στη συνέχεια, επιστρέψετε το στην παράλληλη με το έδαφος θέση. Επαναλάβετε φέρνοντας το αριστερό γόνατο προς τον αριστερό αγκώνα σας. Κάντε 10 πλήρεις επαναλήψεις.
Με αυτή την άσκηση γυμνάζετε το μπροστινό και πίσω μέρος της κοιλιακής περιοχής σας, την ίδια στιγμή, χωρίς οποιοδήποτε εξοπλισμό. Είναι τόσο απλή και αποτελεσματική άσκηση που μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε.
2. Η άσκηση με το καλώδιο
Σταθείτε κρατώντας ένα καλώδιο-λάστιχο σταθεροποιημένο κάπου με τα δύο χέρια μπροστά σας, μόλις πιο κάτω από το ύψος των ώμων. Κρατώντας τα χέρια σας σταθερά και ίσια και τους κοιλιακούς σας σφιγμένους, περιστρέψτε το ανώτερο σώμα σας προς τα αριστερά, στη συνέχεια πίσω στο κέντρο, και στη συνέχεια προς τα δεξιά, και στη συνέχεια πίσω στο κέντρο. Κάντε 10 πλήρεις επαναλήψεις.
Αυτή η κίνηση στοχεύει πραγματικά στους πλάγιους κοιλιακούς και είναι ειδική για τους αθλητές  του τένις, του μπέιζμπολ, και όσους κάνουν αθλήματα με ρακέτα. 
3. Η άσκηση ποδήλατο 
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας και τα πόδια σας λυγισμένα στις 90 μοίρες. Φέρτε το δεξιό αγκώνα σας προς το αριστερό γόνατό σας, και μετά τον αριστερό αγκώνα σας προς το δεξί γόνατο σας. Κρατηθείτε για 60 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Κάντε 10 πλήρεις επαναλήψεις.
Με αυτή την άσκηση γυμνάζετε τους πλάγιους και τους κάτω κοιλιακούς.
4. Η χιαστή άσκηση
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια διαγώνια έξω, έτσι ώστε το σώμα σας σχηματίζει ένα " Χ ". Κρατώντας τα χέρια και τα πόδια ίσια, φέρτε το δεξί σας χέρι προς το αριστερό πόδι σας, και μετά το αριστερό σας χέρι προς το δεξί σας πόδι, σηκώνοντας το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους από το έδαφος. Κάντε 10 πλήρεις επαναλήψεις.
Είναι μια απλή άσκηση, και είστε ασφαλείς και στηρίζεστε στο έδαφος. Γυμνάζονται οι ορθοί και πλάγιοι κοιλιακοί σας.
5. Η άσκηση της μπάλας
Γονατίστε σε ένα χαλί με τα χέρια σας με μια μπάλα γυμναστικής. Κρατώντας την πλάτη σας ίσια και τους κοιλιακούς σας σφιγμένους κυλήστε την μπάλα όσο πιο μακριά από εσάς γίνεται, και στη συνέχεια, σιγά-σιγά  επαναφέρετε τη μπάλα στην αρχική θέση.  Κάντε 10 πλήρεις επαναλήψεις.
Αυτή η άσκηση με την μπάλα είναι ασφαλής. Γυμνάζει τους ορθούς κοιλιακούς σας. Αν θέλετε να γυμνάσετε και τους πλάγιους κάντε το ίδιο με μια γωνία 45 μοιρών προς τα αριστερά και δεξιά.
Βιβλιογραφία
mensfitness.com

Μυστικά για τα μακριά μαλλιά


Τα μακριά μαλλιά είναι σύμβολο  δυναμισμού, αυτοπεποίθησης, θηλυκότητας  και γοητείας!
Πολλές φορές όμως, οι γυναίκες δυσκολεύονται να μακρύνουν τα μαλλιά τους...
Για να φτάσουν τα μαλλιά ως τους ώμους σημαίνει ότι μάκραιναν τουλάχιστον τρία χρόνια και μέχρι τώρα, άντεξαν σε 300 λουσίματα περίπου...

Μυστικά για μακριά μαλλιά
  • Συχνό κούρεμα: Μόνο το κούρεμα είναι αυτό που σώζει τα μαλλιά από την ψαλίδα και την ταλαιπωρία από το  πιστολάκι και το σίδερο ισιώματος. Κάθε 2 μήνες τα μαλλιά πρέπει να κόβονται 1 πόντο, ίσα ίσα για να φρεσκάρονται και να τους δίνεται μια νέα ώθηση.
  • Μάσκα και Σιλικόνη: Τα προϊόντα αυτά χαρίζουν στα μαλλιά σώμα, δύναμη, ελαστικότητα, ενυδάτωση και ζωντάνια.  
Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε λούσιμο ως μαλακτική.
Η σιλικόνη δίνει στην τρίχα σώμα  και κρατάει την ελαστικότητά της ενάντια στην φθορά του καιρού και των εργασιών είτε αυτό με το πιστολάκι είτε με τις βαφές.

Σπιτικές μάσκες που μακραίνουν τα μαλλιά
  • Ρίζες από κυκλάμινο με ελαιόλαδο
Οι ρίζες   από κυκλάμινο ζεσταίνονται με ελαιόλαδο σε τηγάνι σιγά σιγά, 3-4 ώρες, για να βγουν οι ουσίες. Με το μείγμα αυτό αλείφονται οι ρίζες των μαλλιών.
  • Ρίζες κανναβουριού με  χοιρινό λίπος
Σε τηγάνι λιώνετε το λίπος και μετά προσθέτονται οι ρίζες σε πολύ σιγανή φωτιά,  3-4 ώρες,  μέχρι να βγουν οι ουσίες τους. Με το μείγμα αυτό γίνεται μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Συμβουλές για να έχετε όμορφα μακριά μαλλιά
•          Μόνο το λούσιμο δεν αρκεί για τα μακριά μαλλιά. Μετά από κάθε λούσιμο καλύτερα να χρησιμοποιείται μάσκα.
•          Τα μαλλιά πρέπει να χτενίζονται πριν το λούσιμο. Έτσι, θα μπερδεύονται λιγότερο και θα δημιουργούνται λιγότεροι κόμποι.
•          Τα μαλλιά δεν πρέπει να πιάνονται ποτέ αλογοουρά όταν είναι βρεγμένα.Τα λυμένα μαλλιά στεγνώνουν πιο γρήγορα. Επιπλέον, τα βρεγμένα μαλλιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην «κακή αντιμετώπιση». Ακόμα και ένα απλό κορδελάκι (λαστιχάκι μαλλιών) θα προκαλέσει ζημιά στην τρίχα.
•          Δεν πρέπει να τρίβονται τα μαλλιά  όταν τα σκουπίζονται με πετσέτα.Αντίθετα, πιέστε μια πετσέτα στο κεφάλι σας και τραβήξτε την αργά προς τα κάτω. Έτσι, το νερό απορροφάται και διατηρείται απαλό το στρώμα της πιτυρίδας.
•          Τα μεταλλικά τσιμπιδάκια (τσιμπιδάκια μαλλιών) ή τα λαστιχάκια που δεν έχουν υφασμάτινο κάλυμμα απαγορεύονται ρητά. Με την πάροδο του χρόνου, θα καταστρέψουν το στρώμα της πιτυρίδας και το αποτέλεσμα θα είναι εύθραυστα ή σπασμένα μαλλιά.
•          Αφήνετε τα μαλλιά σας λυμένα στο σπίτι. Μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας. Αποφεύγετε τις αλογοουρές, τους κότσους ή τις πλεξούδες. Φορέστε μια στέκα (αποφύγετε τις πλαστικές στέκες) αν δε θέλετε να πέφτουν τα μαλλιά σας μέσα στο πρόσωπο.
•          Αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά όσο πιο συχνά γίνεται.
•          Όταν είναι δυνατό, ρυθμίστε το πιστολάκι στον κρύο αέρα. Αν πρέπει να το ρυθμίσετε στο ζεστό, κρατήστε το σε απόσταση τουλάχιστον15 εκατοστών από το κεφάλι σας.
•          Το χτένισμα με βούρτσες με φυσικές τρίχες χαρίζει την πιο όμορφη λάμψη.Οι βούρτσες με τις περισσότερες φυσικές τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό χαρίζουν την πιο όμορφη λάμψη.
Βιβλιογραφία
harpersbazaar.com

Δώστε φροντίδα και πάρτε ευτυχία


Το καλύτερο φάρμακο είναι η φροντίδα
Η φροντίδα που παρέχουμε με διάφορους τρόπους στους γύρω μας, μας κάνει πιο ευτυχισμένους και περιορίζει το στρες.
Όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, βιώνουν θετικά συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που βιώνει κανείς όταν π.χ. τρώει σοκολάτα, κάνει σεξ ή κερδίζει χρήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η υποστήριξη διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του κοιλιακού ραβδωτού σώματος και της διαφραγματικής περιοχής.
Το κοιλιακό ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, ενεργοποιείται συνήθως όταν καταναλώνουμε σοκολάτα, κάνουμε σεξ ή λαμβάνουμε χρήματα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η προσφορά υποστήριξης επίσης ενεργοποιεί την συγκεκριμένη περιοχή δείχνει ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη πράξη ως μια βασική εμπειρία ανταμοιβής.
Η ψυχολογική υποστήριξη που δείχνουμε σε άλλους περιορίζει και τα επίπεδα του στρες. Βασικό ρόλο σε αυτό, παίζει η νευρολογική δραστηριότητα που παρατηρείται στην διαφραγματική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί το κέντρο ευχαρίστησης και συμβάλλει στον περιορισμό του στρες, καθώς παράλληλα καταστέλλει την δραστηριότητα σε περιοχές που επεξεργάζονται τις απειλές.
Βιβλιογραφία
Psychosomatic Medicine

Δίαιτα για την ψωρίαση


Διατροφή και ψωρίαση

Γράφει ο
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η ψωρίαση προσβάλλει το δέρμα, την ψυχή και την διάθεση.
Η ψωρίαση, χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή του δέρματος.  Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινο, φολιδωτό με patches δέρμα. Οι λεπιδώδεις κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες και είναι περιοχές φλεγμονής με υπερβολική παραγωγή δέρματος. Το δέρμα σε αυτά τα σημεία έχει μία ασημί-λευκή εμφάνιση. Πλάκες εμφανίζονται συχνά στο δέρμα στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του δέρματος όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα γεννητικά όργανα.
Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανίζεται στην πλευρά των εκτεινόντων μυών της άρθρωσης.
Η διαταραχή είναι μια χρόνια κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα με εντοπισμένες πλάκες μέχρι την πλήρη κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.
Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο.
Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση είναι το άγχος, η απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά λόγω της χρονιότητας και των συχνών υποτροπών η ψωρίαση είναι μια πρόκληση για  θεραπεία.
Στη δυτική Ευρώπη, η ψωρίαση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις.
Όσον αφορά την διατροφή, όσοι πάσχουν από ψωρίαση πρέπει:
•           Να ελέγξουν τους βιοχημικού δείκτες τους, (τριγλυκερίδια,  χοληστερόλη, ηπατικά ένζυμα)
•           Να περιορίσουν:
1.         Tην υπερκατανάλωση αλκοόλ
2.         Την υπερκατανάλωση ζωικών λιπαρούχων τροφίμων.
3.         Την κατανάλωση καπνού
4.         Το άγχος και το έντονο στρες
5.         Την υπερκατανάλωση όξινων τροφίμων και της σόδας
6.         Το πλεονάζον σωματικό βάρος τους.
•           Να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Ω-3. Τρόφιμα πλούσια σε Ω-3, είναι τα λιπαρούχα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα θαλασσινά αλλά σαφώς και τα υπόλοιπα ψάρια, σε μικρότερο βαθμό.
•           Να αυξήσουν την έκθεση τους στον ήλιο. Έχει αποδειχτεί ότι στην ψωρίαση δρά ευεργετικώς η έκθεση στην UV B ακτινοβολία.





Απώλεια βάρους με γανόδερμα


Γρήγορη κι εύκολη απώλεια κιλών με τη βοήθεια του καφέ και του τσαγιού από γανόδερμα
Διαιτολόγιο
                          
1η ΜΕΡΑ
Πρωινό: καφές black από γανόδερμα
Πρόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: σαλάτα πράσινη με 2 βραστά αυγά
Απόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ: πράσινη σαλάτα, φρούτα

2η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 μικρό ψωμάκι
Πρόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: φακές σαλάτα ντομάτα
Απόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ: παξιμάδι με ντομάτα ανθότυρο

3η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 μικρό ψωμάκι
Πρόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: Σαλάτα πράσινη με ντομάτες, 2 βραστά αυγά
Απόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ: Πράσινη σαλάτα με βραστή γαλοπούλα

4η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 μικρό ψωμάκι
Πρόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: ντομάτα, αγγούρι, ανθότυρο
Απόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ: Φρούτα και γιαούρτι

5η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: Τίποτε
Πρόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: Χοιρινή μπριζόλα με βραστά λαχανικά
Απόγευμα: πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ: Μοσχαρίσια, πράσινη σαλάτα

6η ΜΕΡΑ 
Πρωινό: 1 μικρό ψωμάκι
Πρόγευμα: 1 πράσινο τσάι από γανόδερμα
Μεσημέρι: Μπιφτέκια με ντομάτα σαλάτα
Απόγευμα: 1 πράσινο τσάι από γανόδερμα
Βράδυ:  Μπιφτέκια με λάχανο και καρότα σαλάτα

7η ΜΕΡΑ 
Πρωινό:  Ελεύθερο
Πρόγευμα: καφές black από γανόδερμα
Μεσημέρι: Ελεύθερο
Απόγευμα: καφές black από γανόδερμα
Βράδυ: Ελεύθερο

Παρατηρήσεις: Πολύ νερό, πράσινο τσάι και καφέ όποτε θέλεις
by Savvi Diet


Διάγνωση υπαραχνοειδούς αιμορραγίας


Απαιτείται γρήγορη διάγνωση στην Υπαραχνοειδή αιμορραγία 
Η Υπαραχνοειδής αιμορραγία, ICD-10 I60, P10.3, S06.6, εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα και που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.
Εμφανίζεται οξέως και η κεφαλαλγία είναι αμφοτερόπλευρη.
Τα συμπτώματα είναι:
-Ναυτία και έμετος
-Αυχενική δυσκαμψία
-Μηνιγγιτιδικά σημεία
-Εστιακή νευρολογική σημειολογία
-Έκπτωση του επιπέδου συνειδήσεως
-Κεφαλαλγία η χειρότερη που έχει βιώσει ο ασθενής και κρατάει μικρό χρονικό διάστημα
Η διάγνωση γίνεται με αξονική τομογραφία εγκεφάλου (80-90%) και οσφυονωτιαία παρακέντηση
Η φυσική εξέταση θα αναδείξει την έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, την εστιακή σημειολογία και τα μηνιγγιτιδικά σημεία
Άμεσα απαιτείται χειρουργική ή ενδαγγειακή αντιμετώπιση της υπαραχνοειδους αιμορραγίας

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους


Οι σκύλοι μπορούν να κάνουν διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να οσφραίνονται τον καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και στα πρώτα στάδιά του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης Γερμανών γιατρών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ίδρυμα. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal», σκύλοι ανίχνευσαν την ύπαρξη καρκίνου στην αναπνοή 71 από 100 πασχόντων και αναγνώρισαν σωστά ότι 372 από τους 400 άλλους εθελοντές δεν έπασχαν από καρκίνο.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εργάστηκαν με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και 220 εθελοντές, μεταξύ των οποίων κάποιοι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, κάποιοι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και κάποιοι χωρίς προβλήματα στον πνεύμονα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του εντέρου.

Το τι ακριβώς οσφραίνονται οι σκύλοι είναι ασαφές, αλλά οι δοκιμές πέτυχαν ανεξάρτητα από το αν ο καρκινοπαθής ήταν καπνιστής ή έπασχε από ΧΑΠ.

Προφανώς, υπάρχουν επιπλέον ουσίες στην αναπνοή των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα και η ευαισθησία που έχει στην όσφρηση ο σκύλος τού επιτρέπει να τον ανιχνεύει από το πρώιμο κιόλας στάδιο της νόσου.

Αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου διά της όσφρησης βασίζεται στον εντοπισμό των αποκαλούμενων πτητικών οργανικών ενώσεων που συνδέονται με την παρουσία καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι έχουν δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τεστ αναπνοής, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν για χρήση σε νοσοκομεία, γιατί οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να καπνίσουν ή να φάνε πριν από το τεστ, η ανάλυση του δείγματος αναπνοής μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο και επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρεμβάσεων. Για τους λόγους αυτούς, δεν έχουν αναγνωριστεί πτητικές οργανικές ενώσεις που να συνδέονται μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου...
Βιβλιογραφία
«European Respiratory Journal»

Διατροφή για την επαγγελματική εξουθένωση


Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ευεξία και να νικήσουμε την εργασιακή κόπωση διατροφικά;
Δυστυχώς οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης επιβάλουν σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται μία έντονη και κοπιαστική εργασιακή καθημερινότητα είτε σωματικά είτε πνευματικά.
Και επειδή όπως λέει και ο λαός νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, η διατροφή και οι σωστές διατροφικές επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι και στη δουλειά, μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ διαφορετικά.
Τα λάθη που μπορεί να κάνετε όταν εργάζεστε σκληρά...
1o ΛΑΘΟΣ: Δεν παίρνετε πρωινό
Το πρωινό αποτελεί, ίσως, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σωματική και πνευματική.
2ο ΛΑΘΟΣ: Νηστικοί όλη την ημέρα μέχρι την επιστροφή στο σπίτι
Ακόμη και να έχετε πρωινό, θα πρέπει να προμηθεύετε συνεχώς με καύσιμη ύλη το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Όταν δεν τρώμε καθόλου μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι, τα καύσιμα κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα στερεύουν και τότε έχουμε αυξημένη πιθανότητα για σημαντικά μειωμένη απόδοση στο χώρο εργασίας, καθώς επίσης και αύξηση της κατανάλωσης φαγητού κατά τις ώρες που επιστρέφουμε στο σπίτι, το πολυακουσμένο πλέον «τσιμπολόγημα», και την απώλεια ελέγχου στην κατανάλωση τροφής.
3ο ΛΑΘΟΣ: Η εύκολη λύση της πίτας
Βαριά γεύματα του τύπου έτοιμες σπανακόπιτες, τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες κ.λ.π. το μόνο που σας προσφέρουν είναι να φορτώνουν τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, κακό κορεσμένο λίπος και αλάτι. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πολύ πιο δύσπεπτα, με αποτέλεσμα η καρδιά να διοχετεύει πολύ αίμα στο στομάχι και το έντερο για τη χώνεψη τους, μειώνοντας το αίμα προς τον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα; Υπνηλία, εύκολη κόπωση και πεσμένη διάθεση.
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ευεξία και να νικήσουμε την εργασιακή κόπωση διατροφικά:
1. Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό στο σπίτι ή αν δεν προλαβαίνουμε οργανώνουμε πρωινό στη δουλειά (αν αυτό είναι εφικτό).
Και τι πρέπει να εμπεριέχει ένα καλό πρωινό;
- 1 μερίδα γαλακτοκομικού, δηλαδή γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
- 1 μερίδα υδατανθράκων ως συνοδεία, όπως δημητριακά, ψωμί με μέλι ή σκέτο, ψωμί με τυρί ή ένα αυγό, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ και πολλά άλλα
- 1 φρούτο ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών
2. Ανά τρεις ώρες γεμίζουμε τι μπαταρίες μας, τροφοδοτούμε το μυαλό και το σώμα μας με ενέργεια. Ακόμη και αν έχουμε φάει πρωινό, κάποια στιγμή τα καύσιμα τελειώνουν. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε σνακ ενέργειας ανά τουλάχιστον 3 ώρες όπως: φρούτα, χυμούς φρούτων ή λαχανικών, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λίγη σοκολάτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια ή κράκερ, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ. Πάρτε λοιπόν μαζί σας στη δουλειά ή φροντίστε να βρίσκετε τουλάχιστον ένα σνακ ανά τρίωρο, ανάλογα με το τι ώρα θα γυρίσετε στο σπίτι.
3. Αν πρόκειται να γυρίσετε το απόγευμα μην βάζετε κανονικό γεύμα το μεσημέρι, γιατί το στομάχι σας θα κλέψει ενέργεια από τον εγκέφαλό σας και θα έχετε έντονη υπνηλία. Έχετε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα με τυρί ή τόνο ή λίγο κοτόπουλο ή ένα σάντουιτς ή τοστ ή μια μικρή μπαγκέτα με τυρί, ζαμπόν ή γαλοπούλα και λαχανικά.
ΠΗΓΗ
neadiatrofis.gr

Γιατί οι δίαιτες με πρωτεΐνες αδυνατίζουν;


Όλοι αναρωτιούνται γιατί οι πρωτεϊνούχες δίαιτες αδυνατίζουν περισσότερο
Τα τρόφιμα που έχουν πολλές πρωτεΐνες ελαττώνουν την πείνα και προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση στομαχικής πληρότητας, γιατί κατά την πέψη των πρωτεϊνών απελευθερώνονται ενώσεις αμινοξέων, που δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια του κορεσμού.
Συστήνεται η πρόσληψη 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε 4 βρασμένα ασπράδια αυγών ή σε ένα φλιτζάνι βρασμένα όσπρια ή σε μια παλάμη κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού.

Το μυστικό για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η διατροφή της εγκυμοσύνης 
Η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες.
Για παράδειγμα θα πρέπει να προσθέσει στη διατροφή της μια επιπλέον μερίδα από την ομάδα γαλακτοκομικών προϊόντων και να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. 
Περίπου 350-500 θερμίδες επιπλέον, ανάλογα με το μήνα της εγκυμοσύνης είναι υπεραρκετές για να υποστηρίξουν της ενεργειακές ανάγκες της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου.
by Savvi Diet
Βιβλιογραφία
whattoexpect.com

Δίαιτα χολαγγειίτιδας


Διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να αποτρέψουν την  χολαγγειίτιδα.
Παρόλα αυτά  αλλά μπορείτε να κάνετε διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης, που είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε χολαγγειίτιδα.
Αν έχετε χρόνια χολαγγειίτιδα, μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να μειώσετε τις επιπτώσεις στο συκώτι σας και να του δίνετε τα θρεπτικά συστατικά που είναι σε θέση να επεξεργαστεί.
Οξεία χολαγγειίτιδα, ICD-10 K83.9 είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του χοληδόχου πόρου, ο οποίος παροχετεύει από το συκώτι τη χολή και με Y-σύνδεση  καταλήγει στην χοληδόχο κύστη και το έντερο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη, σκούρα ούρα, ίκτερο και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.
Μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να είναι ένα περιστατικό, που προκαλείται συνήθως από χολολιθίαση ή από όγκο, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων νόσων όπως τη λοίμωξη από τον ιό HIV, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μια παρασιτική μόλυνση ή τη στένωση του χοληδόχου πόρου.
Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο ήπαρ.
Εάν η κατάσταση γίνει χρόνια, μπορεί να προκαλέσει ουλές του αγωγού, μια κατάσταση που ονομάζεται σκληρυντική χολαγγειίτιδα,ICD-10 K83.0. Αυτή η μορφή της νόσου οδηγεί σε βλάβη του ήπατος και, τελικά, σε ηπατική ανεπάρκεια.
Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει την άρση του αιτίου που εμποδίζει την παροχέτευση του χοληδόχου πόρου, η οποία αποκαθιστά τη ροή της χολής. Συνταγογραφούνται επίσης αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Εάν η κατάσταση είναι χρόνια, όμως, δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καταπολέμηση των λοιμώξεων όταν αναπτύσσονται. Επίσης, μπορεί να τοποθετήσει έναν πλαστικό νάρθηκα (stent) στο χοληδόχο πόρο για να βοηθήσει στην προώθηση της  ροής της χολής. Αν μειωθεί πολύ η λειτουργία του ήπατος, ο γιατρός  μπορεί να συζητήσει τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος. Αυτή είναι η μόνη θεραπεία για την ασθένεια.
Η χρόνια χολαγγειίτιδα συχνά οδηγεί σε υποσιτισμό για διάφορους λόγους.Επηρεάζει το μεταβολισμό  και την ικανότητά της απορρόφησης του λίπους και των θρεπτικών συστατικών. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα του στομάχου  να αδειάζει τα τρόφιμα στο έντερο. Εξαιτίας της φλεγμονής, υπάρχει γαστρική πληρότητα. Ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού είναι η αναιμία και η μυική ατροφία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών. Αν ο υποσιτισμός είναι σοβαρός, ο γιατρός  μπορεί να συστήσει ενδοφλέβια σίτιση  ή σίτιση από γαστρικό σωλήνα.
Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εμποδίσει μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η χολαγγειίτιδα, αλλά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να  να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.
Η ηπατική ανεπάρκεια οδηγεί σε αδυναμία επεξεργασία της βιταμίνης Α, ώστε να πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη των θαλασσινών σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Απαγορεύεται η κατανάλωση  ωμού ψαριού ή μουρουνέλαιου. Η ηπατική βλάβη συχνά προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ, γι' αυτό χορηγούνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Απαιτείται αποχή από το αλκοόλ και μείωση της πρόσληψης λίπους σας για να μειώσετε την βλάβη στο συκώτι.
Βιβλιογραφία
•           Pub Med Health: Cholangitis
•           MayoClinic.com: Primary Sclerosing Cholangitis
•           "Prescription for Nutritional Healing"; Phyllis A. Balch, CNC; 2000
•           Nutrition Issues in Gastroenterology: Nutrition for Patients with Hepatic Failure
•           MayoClinic.com: Gallstones
•           "Radiography"; Vascular and Biliary Variants in the Liver: Implications for Liver Surgery; March-April 2008