Αρχική

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η διαφορετικότητα του ανδρικού και γυναικείου φύλου


Ο άντρας και η γυναίκα είναι διαφορετικοί οργανισμοί…

Είναι πραγματικότητα...
  • Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, όμως έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής!
  • 7,6% των γυναικών επαγγελματιών ασχολούνται στον τομέα υγείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες φθάνει το 2,7%

  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Οι γυναίκες κινδυνεύουν 2-3 φορές περισσότερο
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα αντιισταμινικά, τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά κ.α. προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις και παρενέργειες σε κάθε φύλο
  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Εκείνες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Το 80% είναι γένους θηλυκού
  • ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ (ΝΑΡΚΩΣΗ) 
ΟΙ γυναίκες ξυπνούν γρηγορότερα από τους άντρες, αλλά έχουν πιο πολλές επιπλοκές
  • ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Σε σχέση με τους άντρες κινδυνεύουν περισσότερο τον πρώτο χρόνο μετά  από ένα επεισόδιο εμφράγματος
  • ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ
Οι γυναίκες παράγουν μικρότερη ποσότητα του γαστρικού ενζύμου που μεταβολίζει το οινόπνευμα κι έτσι είναι πιο ευπαθείς δηλαδή μεθούν ευκολότερα και επηρεάζει την υγεία τους περισσότερο
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ο καπνός είναι πιο εθιστικός στις γυναίκες και προκαλεί περισσότερες βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα
  • ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ
Τρεις στις τέσσερις ασθενείς που υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα είναι γυναίκες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος).

Γιατί ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν καρδιοαγγειακές παθήσεις 10 χρόνια αργότερα κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες παρά άντρες πεθαίνουν από καρκίνο;
-Λόγω του σύνθετου κοινωνικού πόλου το 50% δεν ασκείται
-Το 25% υποφέρει από έντονο στρες
-Το 24% από υπέρταση
-Το 16% από αυξημένη χοληστερόλη.
Άλλα ενδιαφέροντα
  • Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, όσο αφορά στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ενώ στον άνδρα η ασπιρίνη προστατεύει, στη γυναίκα όχι. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η ασπιρίνη προστατεύει τη γυναίκα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τον άντρα ελάχιστα.
  • Οι γυναίκες επιχειρούν ν’ αυτοκτονήσουν, ενώ οι άντρες το καταφέρνουν!
  • Επίσης, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
  • Αντίθετα, λιγότερο ευάλωτες είναι στη σχιζοφρένεια, στον αλκοολισμό και στον αυτισμό.
  • Το κάπνισμα βλάπτει πιο πολύ τις γυναίκες! Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πιο μικρόσωμες.
  • Οι άντρες είναι το εκ φύσεως ασθενές φύλο. Οι γυναίκες αρρωσταίνουν συχνότερα αλλά είναι πιο ανθεκτικές κι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ταχύτερη φθορά των τελομερών των άκρων των χρωμοσωμάτων στους άνδρες.
  • Τα 2Χ είναι καλύτερα από το 1. Αν το ένα είναι ελαττωματικό ο οργανισμός δίνει το προβάδισμα στο άλλο το υγιές, ενώ οι άντρες έχουν μόνο ένα. Αυτό όμως έχει και τα αρνητικά του. 2 κυτταρικοί τύποι με χρωμοσώματα Χ σχετίζονται με αρθρίτιδα, θυρεοειδή και σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσες νόσους που πλήττουν 3 φορές συχνότερα τις γυναίκες.
  • Οι γυναίκες υπερτερούν των αντρών και στη μαθησιακή ικανότητα Τα κορίτσια στο σχολείο έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια.
  • Τι είναι αλήθεια αυτό το γυναικείο μωσαϊκό; Η γυναίκα διαθέτει ένα μωσαϊκό γονιδίων γιατί είναι φτιαγμένη από 2 είδη κυττάρων ανάλογα με το χρωμόσωμα Χ που επικρατεί σε κάθε κύτταρο. Πιστεύεται ότι κάθε γυναίκα συνδυάζει στους ιστούς της κάποια κύτταρα που κυβερνούνται από το χ της μαμάς με άλλα Χ που έχει κληρονομήσει από τον μπαμπά.
  • Το 1894 η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μπλάκουελ πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο ιατρικής.

Συμπέρασμα
Οι τελευταίες εξελίξεις βιοϊατρικής καταρρίπτουν όλους τους μύθους και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν ο άντρας και η γυναίκα είναι διαφορετικοί οργανισμοί…

Κλασσική αντιφυματική αγωγή διάρκειας 6 μηνών


Αντιφυματική αγωγή διάρκειας 6 μηνών
Διάρκεια της παρούσας θεραπείας 2 μήνες
1.Dianicotyl 100mg 3 caps (300mg)άπαξ κενό στομάχι (5/kg)
(tb 100mg-100τεμάχια)
2.Rifadin 600mg  1 tb (600mg) 1 ώρα προ του φαγητού
(tb600mg-4τεμάχια)
3.Myambutol  400mg  2 tb (800mg) άπαξ
(tb400mg-50τεμάχια)
4.Pyrazinamide 500mg 4tb (2gr) άπαξ
(tb 500mg-15τεμάχια)
5. Besix 250 mg ½ tb για τρεις εβδομάδες και μετά 1/4tb
(tb 250mg-10 τεμάχια)
Οφθαλμολογική εξέταση  πριν και κατά τη διάρκεια (Οπισθοβολβική νευρίτιδα)
Έλεγχος ουρικού οξέος, σακχάρου, ηπατικών ενζύμων, γενική αίματος πριν την θεραπεία και κάθε 2 εβδομάδες στην αρχή και μετά κάθε 1 μήνα
Στη συνέχεια και για 4 μήνες
1.Dianicotyl 100mg 3 caps (300mg)άπαξ κενό στομάχι (5/kg)
(tb 100mg-100τεμάχια)
2.Rifadin 600mg  1 tb (600mg) 1 ώρα προ του φαγητού
(tb600mg-4τεμάχια)
3. Besix 250 mg ½ tb για τρεις εβδομάδες και μετά 1/4tb
(tb 250mg-10 τεμάχια)
Έλεγχος ουρικού οξέος, σακχάρου, ηπατικών ενζύμων, γενική αίματος  κάθε 1 μήνα

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;


Η αλήθεια έρχεται από την έρευνα
Πολλά έχουν ειπωθεί όσον αφορά στο κατά πόσο ασφαλής είναι για τον οργανισμό, η μέθοδος αντισύλληψης με λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
Δεδομένου λοιπόν, ότι προφυλάσσουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι γνώμες διχάζονται, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην γνωρίζουν αν τελικά αποτελούν μέτρο προστασίας ή απειλής για την υγεία τους.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες που έγιναν σε μελέτες αποδείχτηκε πως:
Προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Οι επιστήμονες εξηγούν πως η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου. Μάλιστα, επισημαίνουν πως η «προστασία» αυτή διαρκεί έως και 25 χρόνια μετά την διακοπή της λήψης τους, δεδομένου ότι το συστατικό προγεστερόνη που περιέχουν τα δισκία μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της κυτταρικής υπερανάπτυξης στο ενδομήτριο κάτι που «διατηρείται» και για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την λήξη της χορήγησής τους στον οργανισμό.
Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυξάνει –αν και ελάχιστα- τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών ή σε όσες βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Ο κίνδυνος μειώνεται κατά την πάροδο του χρόνου, ενώ 10 χρόνια μετά την τελευταία χρήση δεν καταγράφεται σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης τους και του καρκίνου του μαστού. 

Ρόφημα για την καλοκαιρινή υπόταση


Αντιμετωπίστε την καλοκαιρινή υπόταση…
Τώρα το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σε πολλούς πτώση της αρτηριακής πίεσης…
Για να ανεβάσετε την πίεση και να αισθανθείτε καλύτερα δοκιμάστε το παρακάτω ρόφημα:
Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα ποτήρι νερό βάλτε 10 αμύγδαλα.
Το επόμενο πρωινό ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με  1 φλιτζάνι ζεστό γάλα, λίγο τζίντζερ, λίγο κάρδαμο, λίγο ζαφορά και λίγη φρουκτόζη.
Θα αναζωογονηθείτε…
by PREDICT

Τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνα


Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη
Τα φάρμακα της κατηγορίας των SSRIs αυξάνουν τον κίνδυνο για πνευμονική υπέρταση στο νεογνό.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως η φλουοξετίνη θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του αγέννητου παιδιού τους. Η λήψη φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με  πνευμονική υπέρταση.
Ο κίνδυνος επίμονης πνευμονικής υπέρτασης διπλασιάζεται όταν η γυναίκα λαμβάνει SSRIs στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της,  βασίστηκε σε ανάλυση 1,6 εκατομμυρίων γεννήσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ του 1996 και του 2007 σε πέντε χώρες: Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.
Από το σύνολο των γυναικών που γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης οι 11.000 λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και οι 17.000 κατά τα πρώτα στάδιά της, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal». Οι ειδικοί ανέλυσαν τη χρήση διαφορετικών SSRIs. Όπως προέκυψε από τις 11.014 μητέρες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ήλθαν στον κόσμο 33 παιδιά (0,29%) με πνευμονική υπέρταση. Την ίδια στιγμή από τις 17.053 γυναίκες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκαν 32 (0,18%) βρέφη με επίμονη πνευμονική υπέρταση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που λαμβάνουν SSRIs κατά την εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Συγκεκριμένα η χρήση τέτοιου είδους φαρμάκων τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες είναι πιθανό να μην έχουν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών, όπως το λαγώχειλο κατά 40% και ειδικά τον κίνδυνο ανωμαλιών στην καρδιά κατά 60%.
Βιβλιογραφία
http://www.mayoclinic.com

Αντιγριπικό εμβόλιο


Tο αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται κάθε φθινόπωρο.
Είναι το πλέον γνωστό προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης και από πολλούς συνιστάται να γίνεται και δεύτερη δόση στα μέσα του χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς
Πώς μας προστατεύουν τα αντιγριπικά εμβόλια;
Τα αντιγριπικά εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένα (νεκρά) στελέχη του ιού της γρίπης. Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων και έτσι το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο ιό εάν εκτεθεί σε αυτόν στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αφενός, η ανοσολογική προστασία που εξασφαλίζεται με το εμβόλιο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να μην επαρκεί για την προστασία του οργανισμού την επόμενη χρονιά. Αφετέρου, και πρωτίστως, οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να παρασκευάζουν νέα εμβόλια κάθε χρόνο γιατί το στέλεχος του ιού της γρίπης δε μένει ίδιο.  9-10 μήνες πριν από τη νέα εποχική έξαρση της γρίπης, παρασκευάζουν ένα καινούργιο εμβόλιο σχεδιασμένο να παρέχει προστασία κατά των στελεχών του ιού που αναμένεται να κυκλοφορούν στο νότιο ή το βόρειο ημισφαίριο κατά το επόμενο έτος. Γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό κάθε χρόνο αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε αντισώματα για τα πλέον πρόσφατα στελέχη του ιού.
Δεν είναι απίθανο, να εμφανιστεί ένα νέο απρόβλεπτο στέλεχος του ιο,ύ αφού ήδη παραχθεί και διανεμηθεί το τρέχον αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να προσβληθείτε από τον ιό της γρίπης.
Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;
Η γρίπη είναι μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία για όλους. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους η γρίπη μπορεί να συνοδευτεί από επικίνδυνες επιπλοκές, π.χ. βρογχίτιδα και πνευμονία, για την αντιμετώπιση των οποίων ενδέχεται να απαιτηθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Οι συστάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να εμβολιάζεται κατά της γρίπης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για τις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:
  • άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη - π.χ. όσοι πάσχουν από καρδιοπάθειες, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μακροχρόνια ηπατοπάθεια ή νεφροπάθεια, διαβήτη ή έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • όσοι ζουν με άτομα που ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες υψηλού κινδύνου ή φροντίζουν τα εν λόγω άτομα.
  • οι επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας.
  • άτομα ηλικίας 6 μηνών και πάνω (τελευταίες οδηγίες από το FDA).
Αν δεν είστε σίγουρος κατά πόσο χρειάζεστε αντιγριπικό εμβόλιο, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου
Όπως τα περισσότερα εμβόλια, έτσι και τα αντιγριπικά μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αντιγριπικό εμβόλιο στο παρελθόν.
Τα αντιγριπικά εμβόλια συνήθως εστιάζουν σε τρεις ιούς: Δύο από την Ομάδα Τύπου Α και ένα από την Ομάδα Τύπου Β. Οι ιοί τύπου Α είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία, επειδή μπορεί να υποστούν σημαντικές γενετικές αλλαγές ξαφνικά και να εμφανιστούν με μορφές για τις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστες αντιστάσεις.
Βιβλιογραφία
FDA

Σύντομα η έγκριση για το βιάγκρα και στα εγκαύματα


Η μελέτη ξεκίνησε από ένα τυχαίο περιστατικό...
Ένας φουκαράς αποκοιμήθηκε μέρα μεσημέρι στην πλαζ και ο ήλιος του κατάκαψε τα μπούτια. Τον πάνε στο νοσοκομείο σε κακά χάλια. Το δέρμα του ήταν κατακόκκινο, γεμάτο φουσκάλες και οτιδήποτε άγγιζαν τα μπούτια του και του προκαλούσε φοβερό πόνο.
Ο γιατρός του έγραψε ενδοφλέβιες ενέσεις με νερό και ηλεκτρολύτες,  ένα ήπιο ηρεμιστικό και Βιάγκρα.
Ξαφνιασμένη η νοσοκόμα ρώτησε:
-''Τι καλό θα τού κάνει το Βιάγκρα σ` αυτή την κατάσταση; 
Και ο γιατρός:
-''Θα κρατάει το σεντόνι μακριά από τα μπούτια του.''

Βλάπτει πάντα η αντιβίωση στην εγκυμοσύνη;


Αντιβίωση στην εγκυμοσύνη
Μια νέα μελέτη για την χορήγηση της αντιβίωσης στην εγκυμοσύνη ανατρέπει τα δεδομένα.
Δίνοντας αντιβιοτικά σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β μειώνoνται σημαντικά τα ποσοστά λοίμωξης στα νεογνά.
Η πιο κοινή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β σε όλες τις περιοχές ήταν ορότυπου III (49 τοις εκατό), ακολουθούμενη από τους ορότυπους  Ia (23 τοις εκατό), Ιβ (7 τοις εκατό), ΙΙ (6 τοις εκατό), και V (9 τοις εκατό).
Η χρήση των αντιβιοτικών για την πρόληψη της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β είναι κοινή στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες και θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τουλάχιστον μέχρι ένα εμβόλιο να βρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή των στελεχών του στρεπτόκοκκου Β παρουσιάζεται παρόμοια σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια που είναι υπό εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σχεδόν καθολική εφαρμογή.
Ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών έχει τη δυνατότητα για μείωση των πρόωρων τοκετών, της θνησιγένειας και της επιλόχειας σηψαιμίας που προκαλείται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι η μέση παγκόσμια επίπτωση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Β  σε βρέφη μέχρι 3 μηνών ήταν 0,53 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών και το μέσο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10 τοις εκατό. Η Αφρική, είχε την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (1,21 περιπτώσεις ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών) και ποσοστό θνησιμότητας (22 τοις εκατό). Η επίπτωση στην Αμερική ήταν [0,67 ανά 1.000 γεννήσεις] και την Ευρώπη [0,57 ανά 1.000 γεννήσεις]. Το ποσοστό θανάτου ήταν 11 τοις εκατό στην Αμερική και 7 τοις εκατό στην Ευρώπη.
Παγκοσμίως, το ποσοστό θανάτων από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β που συμβαίνουν την πρώτη εβδομάδα της ζωής, ήταν 12 τοις εκατό, διπλάσιο από αυτό της  μετέπειτα έναρξης της νόσου. Εξήντα εννέα τοις εκατό ανέφερε χρήση οποιασδήποτε προληπτικής θεραπείας με αντιβιοτικά κατά το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης. Η πρόωρη έναρξη της νόσου ήταν τρεις φορές μικρότερη σε μελέτες που ανέφεραν την προληπτική χρήση των αντιβιοτικών από εκείνες που δεν έχουν αναφέρει τέτοια χρήση.
Βιβλιογραφία
The Lancet, news release, Jan. 4, 2012

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες


Οι εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν αποτελεσματικά
Το άγχος και η νευρικότητα μας κυριεύει καθημερινά λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουμε, αλλά και λόγω του νέου τρόπου ζωής. Οι εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας και των προβλημάτων του νευρικού συστήματος.
  • Αντιστρές θεραπεία με αιθέρια έλαια
Η αρωματοθεραπεία αναμφισβήτητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος.
Τα πιο αποτελεσματικά έλαια είναι το ιλάνγκ-ιλάνγκ, το νέρολι και η λεβάντα.
Το κόλπο για να αντιμετωπίζετε το στρες είναι πολύ καλό. Αναμιγνύετε τα 3 έλαια δηλαδή ιλάνγκ-ιλάνγκ, το νέρολι και η λεβάντα και βάζετε 10 σταγόνες από το μείγμα σε ένα μαντήλι που βάζετε στην τσέπη ή την τσάντα και κάθε φορά που σας στρεσάρουν το μυρίζετε.
  • Αντιστρές θεραπεία με βότανα
Υπάρχουν αρκετά βότανα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο νευρικό σύστημα και ανακουφίζουν από το άγχος. Η πασιφλόρα, η βαλεριάνα και το μελισσόχορτο είναι τα πιο διαδεδομένα. Βάζετε 10 γραμμάρια πασιφλόρα ή μελισσόχορτο ή βαλεριάνα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνετε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Πίνετε ένα ποτήρι το πρωί κι ένα το βράδυ και καταπολεμάτε το άγχος και τη νευρικότητα.
  • Αντιστρές θεραπεία με ομοιοπαθητική
Σε οξείες καταστάσεις άγχους η ομοιοπαθητική μπορεί να γίνει πολύ ωφέλιμη. Μερικά ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθούν είναι το argentums nitricum, το aconite, το arsenicum album, το ignatia και το starhysagria.

Πώς να ανταλλάσσετε τις επαγγελματικές σας κάρτες


Ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών
Στην Ιαπωνία οι επαγγελματικές κάρτες ονομάζονται meishi και  ανταλλαγή τους είναιτελετουργία.
-Όταν κάποιος σας δίνει την επαγγελματική του κάρτα
Όταν κάποιος σας δώσει τν επαγγελματική του κάρτα, μην ρίξετε απλώς μια ματιά πριν την βάλετε στην τσέπη ή την τσάντα σας.
Κρατήστε την κάρτα με τα δυο σας χέρια και κοιτάξτε την σα να είναι ένα έργο τέχνης. Έπειτα κρατήστε την στο ύψος της μέσης σας και ρίχνετε μια ματιά κάπου κάπου. Θα δημιουργηθεί μια ζεστή επαφή με τον άνθρωπο που σας την έδωσε.
-Όταν εσείς δίνετε την επαγγελματική σας κάρτα
Όταν δίνετε την δική σας επαγγελματική κάρτα, βγάλτε την προσεκτικά από τη θήκη και δώστε την οριζόντια, ώστε ο αποδέκτης να βλέπει το κείμενο. Κρατήστε την λίγο πιο ψηλά από ότι συνηθίζετε για να την διαβάσει όταν του τη δίνετε. Έτσι θα δείξετε ότι σέβεστε τη δουλειά σας και θα τη σεβαστεί και αυτός.
Όποιος είναι περήφανος για τη δουλειά του και την αγαπάει, την κάνει και σωστά.
emedi life coaching

Χαλάζιο


Συνήθως, το χαλάζιο δημιουργείται επί εδάφους βλεφαρίτιδας
Χαλάζιο, ICD-10 H00.1 ονομάζουμε τον έντονο ερεθισμό που παρουσιάζεται στο πάνω βλέφαρο κυρίως, αλλά μερικές φορές και στο κάτω βλέφαρο.
Το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό οζίδιο. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να δημιουργήσει δυσανεξία και δυσκολία στην όραση.
Το λιπαντικό υγρό παράγεται μέσα στο βλέφαρο από μικρούς αδένες, τους αδένες meibomian, οι οποίοι είναι οργανωμένοι κάθετα μέσα σε αυτό και εκρέουν σε μικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. Δηλαδή λίγο πιο κοντά στο μάτι απ’ ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λιπαντικού υγρού  μέσα από αυτούς τους αδένες δεν γίνεται φυσιολογικά, αλλά γίνεται με πιο παχύρευστο τρόπο, ή εάν από το  μακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγμονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας διογκώνεται και αυτό δημιουργεί σημαντική φλεγμονή. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα παθαίνει ρήξη και απελευθερώνεται περιεχόμενό του στον ιστό μέσα στο βλέφαρο με αποτέλεσμα μη μικροβιακή φλεγμονή.
Συνήθως, το χαλάζιο δημιουργείται επί εδάφους βλεφαρίτιδας, η οποία είναι μία επίμονη φλεγμονή των αδένων λίπανσης.
Ο σκοπός παραγωγής του λιπαντικού υγρού είναι η ανάμειξη του με τα δάκρυα, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του ματιού που έρχεται σε διαρκή τριβή με τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά είτε με άλλο φάρμακο που μπορεί να εξαλείψει για πάντα τη βλεφαρίτιδα, αλλά κυρίως υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε χρόνια βάση:
1.Πλύσιμο βλεφάρων και εντριβή τους με αραιωμένο υγρό σαπούνι βρεφών
2.Ζεστές κομπρέσες 4 φορές ημερησίως
2.Συνθετικά δάκρυα για τον ερεθισμό των ματιών
3.Συνταγογράφηση αντιβιοτικής αλοιφής Tobrex eye oint o,3  tub Πρωί και Βράδυ (η χρήση κολλυρίου  που περιέχει κορτιζόνη, πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει  γλαύκωμα και καταρράκτη).
4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το χαλάζιο γίνεται σε υπόστρωμα πολύ σοβαρής βλεφαρίτιδας χορηγείται αντιβιοτικό της οικογένειας των τετρακυλινών από το στόμα δηλαδή  δοξυκυκλίνη (Vibramycin) ή μινοσυκλίνη (Minocyn). Αυτά τα αντιβιοτικά, έχουν το πλεονέκτημα ότι μεταβολίζονται και εκβάλλονται από τον οργανισμό από τους αδένες λίπανσης κι έτσι οι εκκρίσεις γίνονται πιο λεπτόρρευστες με αποτέλεσμα να μπορεί να αποσυμφορηθεί ο αδένας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή,  αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή με ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης μέσα στο οζίδιο του χαλαζίου. Σε μελέτες που έχουν γίνει συγκρίνοντας πολλούς ασθενείς, είτε γίνει συντηρητική αγωγή, είτε γίνει χειρουργική αφαίρεση, είτε ένθεση κορτιζόνης με ένεση, τα αποτελέσματα συνήθως είναι τα ίδια μετά από 6 μήνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα παρά την επιτυχή αγωγή,  να παραμείνει κάποιο μικρό ψηλαφητό οζιδιάκι στα βλέφαρα, το οποίο δεν κρίνεται ανησυχητικό.
Κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πολύ συχνά το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα που προδιαθέτει σε χαλάζιο παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν ροδόχρου ακμή, ένα  δερματολογικό πρόβλημα στο οποίο η λειτουργία των αδένων λίπανσης είναι ελαττωματική σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος.
Βιβλιογραφία
  1. Papier A, Tuttle DJ, Mahar TJ. Differential diagnosis of the swollen red eyelid. Am Fam Physician. 2007;76:1815-1824.
  2. Neff AG, Carter KD. Benign eyelid lesions. In: Yanoff M, Duker JS, eds. Ophthalmology. 3rd ed. St. Louis, MO:Mosby Elsevier; 2008:chap 12.9.

Ποια χρώματα προτιμούν οι γυναίκες και ποια οι άνδρες

Χρώμα και φύλο
Οι ειδικοί ζήτησαν από 350 εθελοντές να ταξινομήσουν 11 χρώματα κατά σειρά προτίμησης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες προτιμούν το ροζ και το μωβ και οι άνδρες το μπλε και το πράσινο
Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι γραμμένο στα γονίδια μας εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι γυναίκες μάζευαν καρπούς που ήταν ροζ  και οι άντρες που ήταν κυνηγοί προτιμούσαν το μπλε του ουρανού που αντιπροσώπευε το κυνήγι και το πράσινο για τη βλάστηση.
Βιβλιογραφία
www.joehall

Ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος


Yψηλής ποιότητας ψηφιακές ακτινογραφίες
Υπάρχουν σήμερα ακτινοσκοπικά μηχανήματα που παράγουν υψηλής ποιότητας ψηφιακές ακτινογραφίες.
Σκοπός αυτών των σύγχρονων μηχανημάτων είναι η βελτίωση της διάγνωσης μέσω  των ακτινογραφιών θώρακος.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής ακτινογραφίας θώρακος για τους ασθενείς:
  • Προσφέρει έγκαιρη διάγνωση παθήσεων σε θωρακικά όργανα όπως η φυματίωση, ο καρκίνος κ.α.
  • Ιδανική λύση για ακτινολογικά τμήματα περιφερειακών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
  • Χαμηλό λειτουργικό κόστος με την μείωση των φίλμ, των χημικών εμφάνισης κ.λ.π.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής ακτινογραφίας θώρακος για τους επαγγελματίες υγείας:
Ιατρικά οφέλη και παραγωγικότητα

  • Οικονομικώς αποδοτικό
Μεγάλη ταχύτητα λήψης εικόνων, χαμηλό κόστος καθώς και  χαμηλή έκθεση σε ραδιενέργεια.
  • Χαμηλή δόση ραδιενέργειας
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ψηφιακή ακτινογραφία παρέχει υψηλής ποιότητας ακτινογραφίες με μειωμένη δόση έως και 70% σε σχέση με την κλασική μέθοδο ακτινογραφίας.
  • Αυξημένη ποιότητα εικόνας
  • Αυξημένος ρυθμός απόδοσης - παραγωγικότητα.
Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος των εξετάσεων και βελτιώνεται η παραγωγικότητα του ακτινολογικού

Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής


Η αρτηριοσκλήρυνση είναι η πιο συχνή αιτία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.


Αιτίες
Εκτός από την αρτηριοσκλήρυνση, δεν αποκλείονται και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες, όπως το τραύμα, ή η φλεγμονή. Το 98% των κοιλιακών ανευρυσμάτων είναι σακοειδή ή ελικοειδή και δημιουργούνται κάτω από το επίπεδο των νεφρικών αρτηριών. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και φυσιολογικά έχει διάμετρο μέχρι 28mm στο θώρακα και γύρω στα 20mm στην κοιλιά.
Ανεύρυσμα σχηματίζεται όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει κατά 1,5-2 φορές το φυσιολογικό.

Σημεία και συμπτώματα
Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, ICD-10 I71.3, I71.4, γίνεται αντιληπτό ως είναι ένα εξόγκωμα σε μια εξασθενημένη περιοχή της αορτής στην κοιλιά, το οποίο σφύζει. Η πίεση του αίματος σε κάθε χτύπημα της καρδιάς πιέζει το εξασθενημένο τοίχωμα της αορτής κάνοντας το ανεύρυσμα να διευρύνεται βαθμιαία. Αν το ανεύρυσμα δε γίνει αντιληπτό, το τοίχωμα της αορτής συνεχίζει να εξασθενεί και το ανεύρυσμα συνεχίζει να μεγαλώνει. Τελικά, το ανεύρυσμα γίνεται τόσο μεγάλο και το τοίχωμά του τόσο ανίσχυρο ώστε συμβαίνει ρήξη. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, μια κατάσταση που είναι μοιραία στις περισσότερες περιπτώσεις. 
Τα συμπτώματα του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι:
• Αίσθημα παλμών στην κοιλιά σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς
• Ξαφνικός πόνος στην κοιλιά ή τη μέση.

• Σε σπάνιες περιπτώσεις, στα πόδια  μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο κυανών δακτύλων με περιοχές κυανές με πόνο, λόγω εμβολής αθηροθρομβωτικού υλικού από το ανεύρυσμα προς τα κάτω.
Αν ραγεί το ανεύρυσμα, μπορεί να έχει ο ασθενής σοβαρή αδυναμία, ζάλη ή πόνο και μπορεί τελικά να λιποθυμήσει και τότε είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπευτική παρέμβαση.

Παράγοντες κινδύνου
Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι πολύ συχνότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεύρυσμα είναι:
-Άνδρας ηλικίας >60 ετών. Σε άνδρες ηλικίας 65-80 ετών το ποσοστό αυτών που έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι 2-5%. Στις γυναίκες ίδιας ηλικίας το ποσοστό είναι μέχρι 1%
-Καπνιστής
-Άνδρας με άμεσο συγγενή, πατέρα ή αδελφό, με ανεύρυσμα
-Άνδρας με αρτηριοπάθεια, όπως στεφανιαία νόσο ή περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια

-Η υπέρταση αν και δεν έχει αποδειχθεί με τις πληθυσμιακές μελέτες

Διάγνωση
Η διάγνωση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής γίνεται με απλό υπερηχογράφημα της κοιλιάς, υπερηχογράφημα triplex κοιλιακής αορτής & λαγονίων αρτηριών, αξονική τομογραφία (CT) και μαγνητική τομογραφία (MRI). Η ιδεώδης υπερηχοτομογραφική εξέταση της αορτής συνίσταται στη στατική και Real-time B mode εξέταση. Η στατική εξέταση συνίσταται στην ολική απεικόνιση της αορτής, καθώς και των ιστών γύρω από αυτήν. Επιτρέπει την ανίχνευση ανευρύσματος ή ανευρυσματικής διατάσεως, τη μέτρηση της ολικής διαμέτρου της αορτής και της διαμέτρου του αυλού αυτής.
Η κοιλιακή αορτή σε όλη την πορεία της έχει διάμετρο μικρότερη από 2-2,5 εκ. Η ικανοποιητική απεικόνιση των νεφρικών αρτηριών απαιτεί εμπειρία. Η ασβέστωση της κοιλιακής αορτής, ακτινογραφικά απεικονίζεται μόνο στο 55% των περιπτώσεων, ενώ με τους υπερήχους στο 85-90%.

Αντιμετώπιση
Όλα τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, δεν απαιτούν θεραπεία. Η μοναδική ένδειξη για θεραπεία σ' ένα ασθενή με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η πρόληψη της ρήξης με την αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος.
Αν το ανεύρυσμα είναι μεγαλύτερο από 50mm, είναι γενικά ασφαλέστερο να γίνει επέμβαση. Μετά την ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση ο κίνδυνος ρήξης μηδενίζεται. Ιδανικά, η σύσταση για επέμβαση γίνεται όταν ο κίνδυνος ρήξης ξεπερνά τον κίνδυνο από την εγχείρηση.
Αν το ανεύρυσμά σας είναι 30-50mm, συστήνεται παρακολούθηση με υπερηχογράφημα. Η παρακολούθηση στα ανευρύσματα που είναι μικρότερα από 50mm, γίνεται με υπερηχογράφημα triplex ή αξονική τομογραφία (CT). Μπορεί να χορηγηθούν αντιαιμοπεταλιακό φάρμακα και μια στατίνη.

(Ανοικτή) εγχείρηση ανευρύσματος 
– Για ανευρύσματα με διάμετρο που ξεπερνά τα 50-55mm ή αν ο ρυθμός αύξησης της διαμέτρου ενός ανευρύσματος είναι γρήγορος άσχετα από το μέγεθός του ή αν εμφανιστούν συμπτώματα (όπως πόνος στην κοιλιά ή στην οσφύ) επί παρουσία αορτολαγονίου ανευρύσματος οποιουδήποτε μεγέθους, μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση.
Με μια τομή στην κοιλιά γίνεται αντικατάστασή του τμήματος της αορτής με ένα αορτικό μόσχευμα. Το μόσχευμα είναι από πολύ ισχυρό συνθετικό υλικό είτε Dacron (πολυεστέρας) είτε πολυτετραφλουοραιθυλένιο (PTFE) στο μέγεθος της φυσιολογικής αορτής. Το μόσχευμα αυτό διαρκεί σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Η επέμβαση αυτή έχει επιτυχία στο 90-98% των περιπτώσεων. Μετά την εγχείρηση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 5-8 μέρες και απαιτούνται 2-3 μήνες για πλήρη ανάρρωση.

Τοποθέτηση ενδαυλικού μοσχεύματος
 – Μερικά ανευρύσματα είναι κατάλληλα για θεραπεία με τη νέα μέθοδο, κατά την οποία το μόσχευμα εισάγεται μέσα στο ανεύρυσμα της αορτής διαμέσου μιας μικρής τομής σε κάθε βουβωνική περιοχή. Η επέμβαση αυτή είναι μικρότερης βαρύτητας και συνήθως γίνεται με περιοχική αναισθησία. Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή σε κάθε βουβωνική περιοχή. Στη διάρκεια της επέμβασης η αγγειοχειρουργική ομάδα θα χρησιμοποιήσει ακτινοσκοπικό έλεγχο για να προωθήσει στη θέση του ανευρύσματος το "μόσχευμα επικαλυμμένο με ενδονάρθηκα" ή "ενδομόσχευμα". Όπως το μόσχευμα στην ανοικτή εγχείρηση, έτσι και το ενδομόσχευμα ενισχύει την αορτή.
Ο χρόνος ανάνηψης από την επέμβαση είναι μικρότερος με το ενδαυλικό μόσχευμα και ο χρόνος νοσηλείας μπορεί να μειωθεί στις 2-3 μέρες. Όμως, αυτή η επέμβαση απαιτεί παρακολούθηση εφ' όρου ζωής με περιοδική εξέταση με αξονική τομογραφία - αρτηριογραφία (CTA) για να επιβεβαιωθεί ότι εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, επειδή υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί κάποια νέα επέμβαση (περίπου ο ένας στους 10 ασθενείς κάθε έτος μετά την επέμβαση με ενδαυλικό μόσχευμα θα υποβληθεί σε συμπληρωματική επέμβαση).

Πρόληψη
Προληπτικά μέτρα, για όσους έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής:
• Διακοπή καπνίσματος
• Αύξηση σωματικής άσκησης 
• Μείωση σωματικού βάρους

• Συχνός έλεγχος αρτηριακής πίεσης
• Δεν πρέπει να μεταφέρουν βάρη μεγαλύτερα από 10kg
• Τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής

Βιβλιογραφία
  • Κρεμαστινός Δ. (2005) Καρδιολογία, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης
  • Liapis,C.D., Balzer K., Benedetti-Valentini F., Fernandes e Fernandes J., (2007),
  • Vascular Surgery, Springer Berlin Heidelberg NewYork.
  • Balas,P., Pangrais,N., Panarterial Ultrasonography. A non invasive evaluation of the peripheral arterial system. Inter Angio 1990,9:4-7