Αρχική

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Κάνει καλό ο αυνανισμός στις γυναίκες;


Είναι ευεργετική ή επιβλαβής η αυτοϊκανοποίηση των γυναικών;
Δημοσιεύτηκε μία μεγάλη μελέτη που είχε στόχο να διερευνήσει παράγοντες που σχετίζονται με την αυτοϊκανοποίηση των γυναικών.
Η μελέτη διεξήχθη στην Πορτογαλία και στηρίχτηκε σε δείγμα 3.687 γυναικών οι οποίες δέχτηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα online. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 91% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι έχουν βιώσει την εμπειρία της αυτοϊκανοποίησης, ενώ το 29% είπε ότι είχε αυτοϊκανοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
Οι γυναίκες που αυτοϊκανοποιούνταν είχαν μεγαλύτερη ποικιλία στις ερωτικές τους πρακτικές και περισσότερες φαντασιώσεις. Επίσης, οι γυναίκες αυτές μπορούσαν να διεγερθούν και να έρθουν σε οργασμό με μεγαλύτερη ευκολία. Η πλειονότητα των γυναικών ένιωθε θετικά συναισθήματα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέφερε ότι νιώθει ενοχές ή ντροπή μετά την αυτοϊκανοποίηση.

Γιατί η αυτοϊκανοποίηση σχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική ζωή για τις γυναίκες;
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αυτοϊκανοποιούνται είναι περισσότερο ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή.
-Μέσα από την αυτοϊκανοποίηση μπορεί η γυναίκα να διερευνήσει καλύτερα τη σεξουαλικότητά της.
-Μαθαίνει να διερευνά τα αγγίγματα που την ευχαριστούν, τεχνικές που αυξάνουν τη διέγερσή της και τους δρόμους που την οδηγούν σε οργασμό.
-Οι γυναίκες που γνωρίζουν το σώμα τους και τι τις ευχαριστεί νιώθουν και πιο άνετα στο να επικοινωνήσουν τα θέματα αυτά με τον σύντροφό τους. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τη πιθανότητα να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή με τον σύντροφό τους.
Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τα ερεθίσματα που τις διεγείρουν και αφήνονται παθητικά στις τεχνικές που ο σύντροφός τους επιλέγει, ακόμη και όταν δεν είναι επαρκείς για εκείνες. Αυτό έχει συχνά ως συνέπεια να έχουν δυσκολίες διέγερσης, να μην απολαμβάνουν τις επαφές και σταδιακά να μειώνεται και η ερωτική τους επιθυμία. Επειδή η σεξουαλικότητα της κάθε γυναίκας είναι μοναδική, δεν υπάρχουν σεξουαλικές τεχνικές που να ταιριάζουν σε όλες.
Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία στοχεύει στο να βοηθήσει την κάθε γυναίκα να ανακαλύψει τις τεχνικές και τα ερεθίσματα που της ταιριάζουν.
Βιβλιογραφία
Carvalheira A, Leal I., Masturbation among women: associated factors and sexual response in a portuguese community sample, J Sex Marital Ther. 2013 Jul-Aug;39(4):347-67. 

Οι γυναικείες ορμόνες


Οι γυναικείες ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι της γυναίκας
Ουσιαστικά οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που απελευθερώνονται στο αίμα για να μεταφέρουν μηνύματα στα όργανα του σώματος.
Ο υποθάλαμος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, ελέγχει την έμμηνη ρύση, απελευθερώνοντας στην επίφυση την ορμόνη γοναδοτροπίνη.
Σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, η επίφυση αντιδρά με την παραγωγή δύο ορμονών, την ωοθηλακιοτρόπο (FSH) και την ωχρινοτρόπο  (LH). Αυτές οι δύο ορμόνες καθορίζουν την ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης που παράγουν οι ωοθήκες. ΗFSH ενεργοποιεί την παραγωγή ωαρίων και η LH την ωορρηξία. Καθώς, η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή ωαρίων μειώνεται, γι' αυτό και δεν αδιαθετεί η γυναίκα τακτικά, μέχρι που, τελικά, η περίοδός της να σταματά οριστικά. Για να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο οργανισμός της γυναίκας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες FSH και LH, προσπαθώντας να πυροδοτήσει την παραγωγή ωαρίων.
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κυριότερες γυναικείες ορμόνες.
Υπάρχουν τρία είδη οιστρογόνων: η οιστραδιόλη, η οιστρόνη και η οιστριόλη.
Η οιστραδιόλη είναι το βασικό οιστρογόνο που παράγουν οι ωοθήκες. Οι ωοθήκες παράγουν, επίσης, μικρές ποσότητες οιστρόνης, κάτι που συνεχίζεται και μετά την  εμμηνόπαυση. Επίσης, τα λιποκύτταρα μετατρέπουν σε οιστρόνη την ανδροστενεδιόνη, μια ανδρική ορμόνη που δημιουργείται στα επινεφρίδια και στις ωοθήκες. Η οιστριόληπαράγεται στα λιποκύτταρα και στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα οιστρογόνα επιτρέπουν την ενίσχυση του τοιχώματος της μήτρας, ενώ η προγεστερόνη εξασφαλίζει ότι η μήτρα μπορεί να φιλοξενήσεις και να θρέψει το έμβρυο, σε περίπτωση που γονιμοποιηθεί το ωάριο. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που μας χαρίζουν θηλυκή σιλουέτα και φωνή, ενώ προστατεύουν και από την κατάθλιψη και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, αλλά και στην υγεία των οστών και του δέρματος. Επιπλέον, συμβάλλουν στην διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας του σώματος, γι' αυτό και πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Η προγεστερόνη συμβάλλει στην καύση του λίπους για παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Όπως συμβαίνει και με τα οιστρογόνα, παίζει ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας και της καλής διάθεσης. Οι μειώσεις στα επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, διαταραχή της λίμπιντο και αύξηση του βάρους.
Καθώς η γυναίκα δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα παράγει μόνο μικρή ποσότητα προγεστερόνης, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 0,8% της ποσότητας που παρήγε ο οργανισμός στην ηλικία των 20-25 ετών.

Υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;


Πόσο μακριά είμαστε από τη ριζική θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας;
Υπάρχει οριστική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;
Οι ερευνητές έχουν κάνει σημαντικές προόδους στην κατανόηση και τη θεραπεία της  σκλήρυνσης  κατά πλάκας. Πολλές θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πρώιμης νόσου, αλλά δεν υπάρχει καμιά θεραπεία για να σταματήσει την πρόοδο της ασθένειας.
Νέες στρατηγικές θεραπείας
Οι περισσότεροι πάσχοντες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ των ηλικιών 18 και 40. Πολλά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψουν τις επιθέσεις στην πρώιμη φάση της νόσου, που είναι γνωστή ως υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Στη δευτερογενή προϊούσα τα συμπτώματα συνεχώς χειροτερεύουν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για να αποτρέψει την εξέλιξή της, που ενδεχομένως να σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιήσει μια αναπηρική καρέκλα.
Ένα νέο φάρμακο είναι το natalizumab, που είναι μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της πρώιμης φάσης της νόσου, αλλά είναι ακόμα ασαφές εάν το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεταγενέστερα στάδια.
Οι πρώτες επιθέσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας φαίνεται να συνεπάγονται την ταχεία εισροή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Τα κύτταρα, συνήθως, κυκλοφορούν στο αίμα και προσάγονται σε σημεία μόλυνσης. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταναστεύουν σε μεγάλους αριθμούς στον εγκέφαλο και προκαλούν φλεγμονή. Τα κύτταρα πρέπει πρώτα να κολλήσουν στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, πριν να μπορούν να περάσουν μέσα από αυτό στον εγκέφαλο. Σε αυτά τα πρώτα στάδια, το natalizumab δρα σταματώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Στα τελευταία στάδια της ΣΚΠ, η φλεγμονή δεν προκαλείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που διακινούνται από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, αλλά από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι παγιδευμένα σε ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και στον ίδιο τον εγκέφαλο.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν οι ερευνητές σταματήσουν την κίνηση των κυττάρων προς τον εγκέφαλο, θα μπορούσαν να σταματήσουν την  εξέλιξη της νόσου.
Είναι πλέον σαφές, μετά από νεκροτομικές μελέτες σε ανθρώπινους εγκεφαλικούς ιστούς με ΣΚΠ, ότι η νόσος δεν είναι, απλώς, μια ασθένεια της μυελίνης των νευρικών ινών, αλλά υπάρχουν, επίσης, εκτεταμένες ζημιές στα νευρικά κύτταρα, αφού βρίσκονται ελαττωμένοι  οι αριθμοί των νευρώνων. Αυτή η απώλεια των νευρικών κυττάρων που ονομάζεται νευροεκφυλισμός, είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι κοινό για το  Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον, και τη νευροκινητική νόσο.
Οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές αγωγές που είναι διαθέσιμες σήμερα, με βάση την έρευνα των τελευταίων 10 ετών, είναι φάρμακα που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο - τα λεγόμενα ρυθμιστικά φάρμακα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αντ 'αυτού, οι ερευνητές, τώρα, αρχίζουν να σκέφτονται για το πώς θα προστατεύσουν τους νευρώνες από την εκφύλιση. Αυτός ο  νευροεκφυλισμός είναι σαφής κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά οι γιατροί δεν έχουν τομές του εγκεφάλου από ασθενείς που ζουν. Όμως, εργάζονται με μη επεμβατικούς τρόπους για να μετρήσουν τον αριθμό των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης.
Μια άλλη γραμμή της έρευνας είναι οι μοριακές αλλαγές στον εγκέφαλο σε ΣΚΠ. Σύγχρονες γενετικές τεχνικές επιτρέπουν στους ερευνητές να δούνε πώς τα 30.000 ανθρώπινα γονίδια είτε ενεργοποιούνται  είτε απενεργοποιούνται. Σε άτομα των οποίων η νόσος έχει προχωρήσει πιο γρήγορα, ορισμένα μόρια αυξάνονται στον εγκέφαλο στις περιοχές της βλάβης. Πειραματικά συστήματα, μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης προς πάνω ή προς τα κάτω για να δουν αν αυτό το μόριο συμμετέχει στην πρόκληση της ζημίας και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Υπάρχουν περίπου 100 φάρμακα σε κλινικές δοκιμές αυτή τη στιγμή.
Μερικοί ερευνητές ερευνούν μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση: καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, και αντικατάσταση της με καινούργια κύτταρα που προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα ενός ασθενούς.  Οι ερευνητές με τον τρόπο αυτό προκαλούν επανεκκίνηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το κακό είναι η ανοσοκαταστολή και η πτώση της άμυνας που επιδεινώνουν την φλεγμονή. Τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με νόσο πρώιμη είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένη.
Ο τύπος των βλαστικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα επιβλαβή κύτταρα του ανοσοποιητικού ονομάζονται αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα. Βρίσκονται στο μυελό των οστών, αλλά επίσης κυκλοφορούν στο αίμα σε χαμηλό ποσοστό. Μερικά φάρμακα, όπως το natalizumab, φαίνεται να αυξάνουν τους αριθμούς των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων στο αίμα σε μερικούς ασθενείς, και έχει ήδη προταθεί ότι η κινητοποίηση βλαστικών κυττάρων με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιστούς να επισκευαστούν.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με αύξηση των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων που κυκλοφορούν σε απάντηση στο natalizumab έχουν λιγότερες υποτροπές, μικρότερη αναπηρία, και λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες σε μαγνητική τομογραφία σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στο φάρμακο με αυτόν τον τρόπο. Ο λόγος για αυτό είναι ασαφής, αλλά αν αυτή η παρατήρηση επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος δείκτης της ατομικής επιτυχίας του φαρμάκου. Για παράδειγμα, οι γιατροί θα μπορούσαν να εξετάσουν τη λήψη του φαρμάκου από τον ασθενή, εάν ο αριθμός των βλαστικών κυττάρων στο αίμα του αυξάνεται.
Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα είναι ένας από τους δύο τύπους των βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στο μυελό των οστών. Τα άλλα, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, έχουν μια άλλη πολλά υποσχόμενη δυνατότητα θεραπείας. Αποτελούν έναν υποστηρικτικό ιστό για τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών, αλλά μπορούν, επίσης, να ληφθούν και να αναπτυχθούν σε καλλιέργεια σε μεγάλους αριθμούς. Οι επιστήμονες, αρχικά, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα βλαστικά κύτταρα σε νέους νευρώνες ή νέα κύτταρα που παράγουν μυελίνη και να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο σε ΣΚΠ. Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Τα βλαστικά κύτταρα παράγουν στην πραγματικότητα μια σειρά χημικών παραγόντων, μερικοί από τα οποίους μεταβάλλουν τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, και μερικά προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα και επίσης, προάγουν την επισκευή. Με τη λήψη μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων  από το μυελό των οστών και την ανάπτυξή τους σε μεγάλες ποσότητες και δίνοντάς τα σε έναν ασθενή, θα μπορούσε να γίνει μείωση της φλεγμονής ή  να σταματήσει η φλεγμονή.
Μερικοί, βέβαια, επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεραπείες με βλαστικά κύτταρα, είναι υπερβολικά περίπλοκες και ακριβές για  να χρησιμοποιηθούν ευρέως. Αλλά το κόστος θα μειωθεί καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται  και τα κύτταρα έχουν ορισμένες ιδιότητες που μπορούν να τροποποιηθούν με τα φάρμακα, αλλά θα πρέπει, ακόμα να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα κύτταρα προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται.
Μερικές ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερη φλεγμονή  υπάρχει στο σώμα, τόσο περισσότερο τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν, τελικά, μια συνεχή μεταβολή στη βιολογική συμπεριφορά τους και αυτή πρέπει να μάθουμε να προβλέπουμε...
Βιβλιογραφία
http://www3.imperial.ac.uk

Τι είναι η γύρη ανθέων


Χρήσιμες πληροφορίες για τη γύρη ανθέων
Γράφει ο
Παπαποστόλου Απόστολος
Μελισσοκόμος τριών γενεών
Η γύρη ανθέων είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια και βότανα. Μαζεύεται από όλα, αλλά προτιμάμε αυτή από τσάι του βουνού, γιατί είναι πιο γευστική και πιο καθαρή. Υπάρχει και κάποια που δεν την μαζεύουμε, όπως της βρούβας γιατί έχει πολύ πικρή γεύση.
Την γύρη την συλλέγουμε με τις γυρεοπαγίδες. Αφού την μαζέψουμε από τις γυρεοπαγίδες, την κοσκινίζουμε για να καθαρίσει,  μετά τη βάζουμε πάνω σε κόσκινα και την αφήνουμε για 5-7 ημέρες να αεριστεί  και με αυτό τον τρόπο την αποξηραίνουμε. Κάποιοι την βάζουν σε φούρνο για πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι σωστός ο τρόπος, γιατί χάνει κάποια θρεπτικά συστατικά.
Η καλύτερη εποχή για το μάζεμα της γύρης είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος,  αλλά εκείνη την εποχή, πρώτα  δίνουμε προτεραιότητα στα μελίσσια, που πρέπει να είναι χορτάτα. Ανάλογα με την περιοχή όμως, γύρη μπορούμε να μαζέψουμε και το καλοκαίρι (καμπίσια γύρη) ή το φθινόπωρο ή και στο τέλος Μαΐου στο βουνό.

Ευεργετικές ιδιότητες γύρης ανθέων
  • Η γύρη ανθέων είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτεϊνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.
  • Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R (60mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων προφυλάσσοντας από εγκεφαλική αιμορραγία.
  • Όμως η γύρη περιέχει και γοναδοτρόπες ορμόνες, που είναι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και τη γυναίκας. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθηλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών. Γι' αυτό και η γύρη μετριάζει και περιορίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Γι' αυτό, καταναλώνοντας γύρη ανθέων άνδρες και γυναίκες νιώθουν ευεξία, αυτοπεποίθηση και έχουν καλή σεξουαλική ζωή. 
  • Η γύρη βελτιώνει την όρεξη, γι΄αυτό και συνιστάται σε αδυναμία, σε εξασθένιση του οργανισμού, σε απώλεια βάρους, σε εντερικές ανωμαλίες, σε ψυχώσεις και νευρασθένειες, σε κακό μεταβολισμό και σε καρκινική καχεξία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια ότι κάποιος που παίρνει γύρη ανθέων, θα παχύνει, γιατί ουσιαστικά η γύρη ελέγχει την όρεξη και την εναπόθεση λίπους προσαρμοστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, γι' αυτό και στην απώλεια βάρους η χορήγηση γύρης ανθέων έχει θεαματικά αποτελέσματα. Θα λέγαμε ότι η γύρη ανθέων ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αφού επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό του νερού και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Όμως η γύρη βοηθάει και στη διανοητική λειτουργία και στην απώλεια μνήμης, οπότε συστήνεται για όσους έχουν άνοια ή Alzheimer.
  • Η γύρη ανθέων είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστατίτιδα, που είναι η φλεγμονή του προστάτη.
  • Αλλά η γύρη έχει δράση και σε άλλα όργανα. Ενισχύει τη συσταλτικότητα της καρδιάς και αυξάνει τη διούρηση από τους νεφρούς.
  • Η γύρη ανθέων βοηθάει και στην τριχόπτωση. Η γύρη, όμως περιέχει επιπλέον και ένα αμινοξύ την κυστίνη που επηρεάζει θετικά όχι μόνο την τριχοφυϊα, αλλά εμποδίζει και την λεύκανση των μαλλιών.
  • Για να ολοκληρώσουμε να τονίσουμε το εξής που τα εξηγεί όλα. Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαϊων, του Καυκάσου στη Ρωσία και του βουνού Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Ε, λοιπόν όλοι αυτοί καταναλώνουν γύρη ανθέων καθημερινά.

Ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν γύρη ανθέων 
Αυτοί που είναι αλλεργικοί, αν και η γύρη ουσιαστικά κάνει φυσική απευαισθητοποίηση. Άτομα που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις αποκτούν βαθμιαία αντίσταση, δηλαδή ανοσία.

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε την ημέρα;
Μια κουταλιά της σούπας, δηλαδή 35 γραμμάρια, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πρέπει όμως να προσέξουμε το εξής: Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με πιο μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Γι' αυτό προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή της αύξηση σε μία κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχισθεί, χωρίς διακοπή, για 4-6 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Πώς καταναλώνεται η γύρη;
Η γύρη ανθέων καταναλώνεται αυτούσια όπως είναι και μάλιστα μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα ροφήματα και τα επιδόρπια. Επίσης, μπορεί να διαλυθεί και στο νερό, απλώς θέλει καλό ανακάτεμα και συμπληρωματική διάλυση μερικές φορές.

Γύρη ανθέων ή βασιλικός πολτός;
Ο βασιλικός πολτός είναι super τροφή που έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες. Όμως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αυθεντικός, επίσης χρειάζεται ψυγείο και κοστίζει πολύ.
Μια κουταλιά καλό μέλι το πρωί μαζί με γύρη ανθέων ισοδυναμεί σε θεραπευτικές ιδιότητες με την κατανάλωση του βασιλικού πολτού.
Γράφει ο
Παπαποστόλου Απόστολος
''Μελισσόσπιτο''

Η φιλία μεταξύ γυναικών


Όπως και να το κάνουμε είναι από τις δυσκολότερες σχέσεις.
Οι γυναίκες δεν φοβούνται τίποτε περισσότερο από ότι τις φίλες τους. Γι' αυτό πολλές προτιμούν τις φιλίες με άντρες.
Φταίνε οι εμπειρίες που είχαν από τις φίλες τους... Κουτσομπολιά, κακίες, πισομαχαιρώματα... Οι γυναίκες έτσι κι αλλιώς  από την φύση τους είναι ζηλιάρες. Δεν αντέχουν την σύγκριση...
Οι γυναίκες όμως χρειάζονται τη φιλία περισσότερο από τους άνδρες. Η αλληλοκατανόησή τους αποτελεί έξοδο κινδύνου από την ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η γυναικεία φιλία χαρακτηρίζεται από την προθυμία ανταλλαγής συναισθημάτων, κρυφών επιθυμιών και ανομολόγητων εμπειριών, ενώ οι ανδρικές φιλίες είναι επιχειρηματικές και σχέσεις συνεργασίας, περισσότερο. Ενώ οι γυναικείες φιλίες, όταν είναι αληθινές, είναι φιλίες ψυχής.
Η ομάδα με τις φίλες γυναίκες συγκροτείται για να επιλύει προβλήματα επιβίωσης, δηλαδή τροφής, σεξ και άμυνας σε εξωτερικές επιθέσεις.
Η φιλία των γυναικών λειτουργεί ως πηγή δύναμης ή καταφύγιο στις καταιγίδες της ζωής. Η γυναικεία φιλία, αν και πυροδοτεί ζήλια, θυμό, υστερικό φθόνο, εμπνέει κατανόηση και αγάπη.
Άλλωστε στο μίσος και τον έρωτα, οι γυναίκες γίνονται βάρβαρες.
Βάλτε κανόνες στην φιλία σας και μην φοβάστε...
Άλλωστε αν χρειαστεί θα την πληρώσετε με το ίδιο νόμισμα...

Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα


Τσάι τονωτικό για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα
Το ρόφημα αυτό είναι τονωτικό τόσο για τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας όσο και το συκώτι.
Υλικά
  • 3 κ.γ. γλυκόριζα
  • 1 κ.γ ρίζα λάππας
  • 1 κ.γ.καρποί λυγαριά (Αγνή)
  • 1 κ.γ. ρίζα πικραλίδας
  • 1/2 κ.γ.κανέλα
  • 1/2 κ.γ πιπερόριζα
Δώστε γεύση προσθέτοντας σασσάφρα, φλούδα σημύδας και φλούδα πορτοκαλιού στο μείγμα
Δοσολογία
4 φλιτζάνια την ημέρα για 4 μήνες

Η τριχόπτωση στις γυναίκες


Γυναικεία Τριχόπτωση
Τα πλούσια, φροντισμένα και καλοχτενισμένα μαλλιά είναι δυνατό σημείο της ομορφιάς της γυναίκας.
Τα πιο συχνά αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης σχετίζονται με τους εξής παράγοντες:
•     Ορμονικές διαταραχές (μεταβολές στα επίπεδο των ορμονών)
•     Εγκυμοσύνη, με ενδείξεις κατά την επιλοχεία περίοδο
•     Εμμηνόπαυση
•     Παθήσεις του τριχωτού
•     Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
•     Κληρονομική προδιάθεση
•     Υψηλού βαθμού εμπύρετες καταστάσεις
•     Έντονη συναισθηματική φόρτιση ή στρες-ψυχολογικό, σωματικό, μετεγχειρητικό
•     Αυστηρές δίαιτες, κακής ποιότητας διατροφή (διατροφική ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, κυρίως σιδήρου)
•     Αναιμία
•     Υπερβολική λήψη βιταμίνης Α
•     Δυσλειτουργίες θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός)
•     Διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτης, δερματολογικές ασθένειες(πχ δερματίτιδα, έκζεμα) κλπ
•     Χρόνιες ασθένειες
•     Χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες
•     Φαρμακευτικές αγωγές-αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, κατά της χοληστερίνης, για ρύθμιση πίεσης, διουρητικά, αντιθρομβωτικά και
•     Τραυματισμοί
•     Αυτοάνοσα νοσήματα

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της γυναικείας τριχόπτωσης
♦Κοσμετολογικοί τρόποι:
Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να καμουφλάρουν κάπως την απώλεια τριχών. Με το κατάλληλο χτένισμα, η αλωπεκία μπορεί να γίνει λιγότερο εμφανής. Η περμανάντ για παράδειγμα στις γυναίκες μπορεί να δώσει περισσότερο όγκο στα μαλλιά κάνοντάς τα να φαίνονται περισσότερα. Η απώλεια μπορεί επίσης να μη φαίνεται με βαφή των τριχών που κάνει λιγότερο έντονη τη χρωματική αντίθεση μεταξύ μαλλιών και δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Προσοχή όμως, γιατί οι μέθοδοι αυτές, παρ' όλες τις σύγχρονες προόδους στις τεχνικές, κάνουν τα ήδη εύθραυστα μαλλιά πιο ευαίσθητα. Έτσι, μια γυναίκα με αρχόμενη αλωπεκία πρέπει να είναι προσεκτική και να αποφεύγει συχνές βαφές και περμανάντ σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Το κατάλληλο κούρεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ. Τέλος, η μεγάλη ποικιλία λοσιόν, ζελέ, μούς και σπρέι που υπάρχουν σήμερα, βοηθούν να επιλεγεί η πιο κολακευτική λύση.
♦Χειρουργική:
Αντικατάσταση των μαλλιών με χειρουργικές μεθόδους είναι επίσης δυνατή, παρ' όλο που η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται πιο συχνά στους άνδρες (εξ αιτίας της διαφοράς που υπάρχει στη μορφή της αλωπεκίας). Αυτή η τεχνική έχει συνήθως καλά αποτελέσματα όταν επιλεχθούν με προσοχή τα άτομα που θα κάνουν την επέμβαση. Πρόκειται όμως για μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί πολλές ιατρικές επισκέψεις ή χειρουργικές επεμβάσεις και έχει μεγάλο κόστος. Η εμφύτευση συνθετικών μαλλιών θα πρέπει να απαγορευτεί, διότι προκαλούνται χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις και η μόνη θεραπεία τότε, είναι η απομάκρυνσή τους.
♦Φαρμακευτική αντιμετώπιση:
Τα μέχρι τώρα φάρμακα κατόρθωναν να περιορίσουν σε ένα βαθμό την τριχόπτωση.
-Mία ουσία, η minoxidil, εκτός από τον περιορισμό της τριχόπτωσης ενεργοποιεί και την εμφάνιση νέων τριχών. Σε τελική ανάλυση, είναι το μόνο φάρμακο που αποδεδειγμένα με κλινικές έρευνες ενεργοποιεί την επανέκφυση των μαλλιών.
-Μια άλλη ουσία είναι η finasteride. Το φάρμακο διεγείρει την τριχοφυϊα και σε συνδυασμό με την minoxodil, αναμένεται να δώσει ακόμα καλύτερες λύσεις στο πρόβλημα της ανδρογενετικής αλωπεκίας (στους άνδρες ενοχοποιείται για ανικανότητα)

Γυμναστική με πολυόργανο


Το μυστικό για τη γυμναστική με πολυόργανο 
Το μυστικό για τη γυμναστική με πολυόργανο είναι να διαβάσετε καλά τις οδηγίες.
Αφού διαβάσετε καλά τις οδηγίες και μελετήσετε τις ασκήσεις που προτείνει ο κατασκευαστής, επιλέξτε μια άσκηση ανά βασική μυϊκή ομάδα (στήθος, πλάτη, μηροί κ.α.) και συνολικά 10 ασκήσεις περίπου.
Την πρώτη εβδομάδα γυμναστείτε μέρα παρά μέρα και εκτελέστε κάθε άσκηση σε 1 σετ των 12-15 επαναλήψεων με ελαφριά αντίσταση.
Την δεύτερη εβδομάδα προσθέστε ακόμα ένα σετ στις μισές ασκήσεις, χωρίς να μειώσετε την αντίσταση ή τον αριθμό των επαναλήψεων.
Την τρίτη εβδομάδα κάντε από 2 σετ σε όλες τις ασκήσεις.
Την τέταρτη και πέμπτη εβδομάδα προσθέστε μια επιπλέον προπόνηση ανά εβδομάδα ή μειώστε τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ.
Όταν συμπληρώσετε έξι εβδομάδες προπόνησης, αυξήστε την αντίσταση που χρησιμοποιείτε ή αλλάξτε κάποιες από τις ασκήσεις

Το μαύρο φόρεμα φέτος


Το μαύρο φόρεμα που σας ταιριάζει. Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013-2014
Το μαύρο φόρεμα που θα φορέσετε και σας ταιριάζει
Η μόδα για το χειμώνα 2013-2014 θέλει μαύρο φόρεμα με χαριτωμένο και μαζί αριστοκρατορικό στυλ
  • Μικροκαμωμένη σιλουέτα
Φορέστε μαύρο φόρεμα με τιράντες που ξεκινούν πάνω από το στήθος και δένουν γύρω από τον λαιμό, το οποίο γεμίζει το μπούστο και μακραίνει το λαιμό.
Προτιμήστε μακρύ μαύρο φόρεμα που  κάνει τη σιλουέτα πιο μακριά και την αναδεικνύει.
Πάρτε επιπλέον πόντους πιάνοντας τα μαλλιά σας με ψηλό κότσο ή κοτσίδα.
  • Σιλουέτα με καμπύλες
Φορέστε φόρεμα wrap που δένει γύρω από το σώμα-δημιουργεί αίσθηση λεπτότερης μέσης.
Προτιμήστε ανοιχτό ντεκολτέ και δώστε έμφαση στο δυνατό σας σημείο.
Το φόρεμα πρέπει να είναι μέχρι το γόνατο.
Μπορεί να περιέχει και prints γιατί ξεγελούν το μάτι.
  • Ψιλόλιγνη σιλουέτα
Διαλέξτε ένα φόρεμα που αγκαλιάζει και αναδεικνύει το λεπτοκαμωμένο σας σώμα.
Προτιμήστε τα κοντά φορέματα και αποφύγετε τα στενά και μακριά.
Τα τακούνια, παρά το ύψος σας θα σας χαρίσουν θηλυκότητα.
  • Πολύ αδύνατη σιλουέτα
Προτιμήστε φορέματα με βολάν που δίνουν όγκο και καμπύλες εκεί που δεν υπάρχουν. Ακόμη και τα φορέματα με εξωτερικά κρόσσια κάνουν την σιλουέτα με την κίνηση να φαίνεται πιο γεμάτη.
Προτιμήστε μάλλινο ύφασμα για το μαύρο φόρεμά σας ή μπροκάρ.
  • Σιλουέτα ‘’αχλάδι’’
Βάλτε μαύρο φόρεμα σε γραμμή Α ή πιο γεμάτη φούστα που θα δείχνει τη μέση λεπτότερη και θα καλύπτει την κάτω περιοχή του σώματός σας που είναι γεμάτη.
Το ύψος του φορέματος πρέπει να είναι λίγο πάνω από το γόνατο,
Προτιμήστε strapless φόρεμα που αφήνει ακάλυπτους τους ώμους.
  • Σιλουέτα ‘’κλεψύδρα’’
Αυτό βέβαια είναι το καλύτερο σώμα. Συμμετρικό σώμα με καμπύλες.
Όλα τα φορέματα σας ταιριάζουν αλλά τα bodycon αναδεικνύουν τις υπέροχες καμπύλες σας.
Το μήκος του φορέματος μπορεί να είναι από πολύ κοντό έως μέχρι λίγο κάτω από το γόνατο.
Αποφύγετε τα φορτωμένα φορέματα με πέτρες και λουλούδια, γιατί θα σας παχαίνουν.
  • Σιλουέτα ‘’μήλο’’
Τα φορέματα που αφήνουν τον έναν ώμο ακάλυπτο και τα λεπτά και φίνα υφάσματα ισορροπούν αυτήν την σιλουέτα
Τονίστε τα λεπτά πόδια σας με κοντό μαύρο φόρεμα ή με ένα φόρεμα με σκίσιμο.
  • Εγκυμοσύνη
Φορέστε φορέματα αμπίρ που ανοίγουν κάτω από το στήθος, επιμηκύνουν το σώμα και κρύβουν την κοιλιά και τους γοφούς.
  • Ηλικιωμένες γυναίκες
Μόνο και εφόσον υπάρχει χαλάρωση στα χέρια διαλέξτε μαύρο φόρεμα με φαρδιά μανίκια ή φορέστε σακάκι ή μπολερό.
Για όλους τους σωματότυπους…
Συνδυάστε το μαύρο φόρεμα με γόβες με ροκ λεπτομέρειες, φορέστε χρυσά ή χρυσόμαυρα αξεσουάρ, ενισχύστε την σιλουέτα σας με μαύρα εσώρουχα, κρατήστε μικρό χρυσό ή χρυσόμαυρο clutch τσαντάκι που θα χωράει μόνο τα απαραίτητα και αν κρυώνετε έχετε μαζί σας ένα γουνάκι σε έντονο χρώμα, όπως το μπλε της νύχτας.

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Το πάχος είναι υπεύθυνο για πολλές μορφές καρκίνου

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος – Ογκολόγος, MD, PhD
Το πάχος υπεύθυνο για πολλές μορφές καρκίνου
Απειλή για το μέλλον αποτελεί η παχυσαρκία καθώς θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων τύπων...καρκίνου ( μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών , ορθοκολικού, νεφρού , παγκρέατος, χοληφόρων αγγείων, ήπατος και προστάτη), ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2030 το 50% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ και το 30% στην Ευρώπη θα είναι παχύσαρκοι, ενώ τα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας αμερικανικού ινστιτούτου για την μελέτη του καρκίνου έδειξαν ότι μόνο ένας στους τέσσερις γνωρίζει ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες θεωρούν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους ή της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου σε διάφορες θέσεις, όπως επίσης και της θνησιμότητας από διαφόρους καρκίνους.
Οι υπέρβαροι με Δείκτη Μάζας Σώματος 25-30 έχουν 9% επιπλέον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο και οι παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30 έχουν 34% επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος (Φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος λιγότερο από 25).
Η θνησιμότητα από καρκίνο αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του λιπώδους ιστού και είναι 52% μεγαλύτερη στους άντρες και 62% στις γυναίκες με παθογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 40.
Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer υπάρχουν ενδείξεις ότι ο έλεγχος του σωματικού βάρους ασκεί προληπτική επίδραση στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, του ενδομητρίου, του νεφρού και του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.


Φαρμακευτική θεραπεία
Φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ΄50, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 άρχισαν να κυκλοφορούν νέα σκευάσματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ανορεξιογόνες ιδιότητες.
Η αναγκαιότητα για την χορήγηση φαρμάκων προέκυψε από το γεγονός ότι σε μακροχρόνια βάση η συμβατική υγιεινοδιαιτητική θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά αποτυχίας που φτάνουν το 85%.
Ενδείξεις για τη χορήγηση φαρμάκων είναι Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 30 όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές ή πάνω από 27 με επιπλοκές. Τα φάρμακα πρέπει να συστήνονται αν έχει αποτύχει η απώλεια βάρους με δίαιτα, άσκηση και τροποποίηση συμπεριφοράς. Για να κριθεί αποτελεσματικό ένα φάρμακο η απώλεια βάρους πρέπει να είναι της τάξης του 10% του αρχικού.
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ταξινομούνται σε:
1) Ανορεξιογόνα (κατεχολαμινεργικά, σεροτονινεργικά, ριμόναμπατ, σιμπουρταμίνη, λεπτίνη)
2) Αναστολείς της εντερικής απορρόφησης (ορλιστάτη, ακαρβόζη) και
3) Θερμογενετικά (θυρεοειδικές ορμόνες, εφεδρίνη, καφεΐνη GH , β3-αδρενεργικοί αγωνιστές)
Όπως επισημαίνουν η ειδικοί, η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται με παράλληλη τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Νέα φάρμακα αναστέλλοουν τις εντερικές λιπάσεις, όπως η σετιλιστάτη, β και φάρμακα που επηρεάζουν τη θερμογένεση και το μεταβολισμό θρεπτικών ουσιών, δοκιμάζονται.
Η ορλιστάτη αποτελεί ουσία που αναστέλλει τη γαστρική και την παγκρεατική λιπάση (ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των λιπαρών της τροφής). Όταν αναστέλλεται η δράση αυτών των ενζύμων, δεν είναι δυνατή η πέψη μέρους του διατροφικού λίπους, με αποτέλεσμα σχεδόν ένα τέταρτο των λιπαρών που λαμβάνονται με το γεύμα, να περνά άπεπτο από το έντερο προς αποβολή και έτσι να "γλιτώνουμε" θερμίδες. Η ορλιστάτη, δηλαδή, δεν επιδρά στο λίπος που έχουμε αποθηκευμένο στο σώμα μας ως λιπώδης ιστός, αλλά στο λίπος της τροφής που καταναλώνουμε. Έτσι, εάν κάποιος ενταχθεί σε μια σωστά καταρτισμένη δίαιτα αδυνατίσματος, με την απαιτούμενη ποσότητα και ποιότητα λιπαρών που πρέπει αυτή να περιέχει, η θέση της ορλιστάτης είναι μάλλον περιττή. Πάντως, η ορλιστάτη σε αντίθεση με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι πολύ πιο ασφαλής και οι πιο βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της είναι γαστρεντερικής φύσεως, όπως διάρροια, πιεστική ανάγκη αφόδευσης, μετεωρισμός εντέρου κ.ά.


Χειρουργική αντιμετώπιση
Οι εγχειρήσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι
1) Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος,
2) Η επιμήκης γαστρεκτομή,
3) Γαστρική παράκαμψη και
4) Χολοπαγκρεατική εκτροπή.
Οι δύο πρώτες εγχειρήσεις περιορίζουν την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο πάσχων. Οι άλλες δύο συνδυάζουν τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής με την ελαττωμένη απορρόφηση, γιατί παρακάμπτουν ένα τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα με αποτέλεσμα την δυσαπορρόφηση των τροφών ή και την αναστολή της όρεξης.
Σήμερα όλες οι προαναφερόμενες εγχειρίσεις είναι δυνατόν να γίνουν λαπαροσκοπικά, πράγμα το οποίο βελτιώνει τόσο τον μετεγχειρητικό πόνο όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να φύγει από το νοσοκομείο πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με τις κλασικές εγχειρίσεις.
Η γνώμη του EMEDI είναι ότι σημαντικό μέρος της έρευνας πρέπει να επικεντρωθεί στο πως θα αποφύγουμε την παχυσαρκία και όχι στο πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
Εδώ λοιπόν έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο η αρωγή των γονιών στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και όχι μόνο.
Η σωστή διατροφή πρέπει να γίνει βίωμα στο μικρό παιδί προκειμένου να έχει διάρκεια (όπως άλλωστε και η γυμναστική).
Αν όμως είσαστε παχύσαρκοι πάρτε το απόφαση να αδυνατίσετε. Όχι μόνο για να αποκτήσετε την υγεία σας και να νιώθετε όμορφα, αλλά και για να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.


 ΑΝ τελικά πήρατε την απόφαση για δίαιτα, κάντε το τουλάχιστον σωστά.
Καταγράψετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Αυτό είναι ένα βασικό στάδιο που πρέπει να προηγηθεί πριν την οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους. Σκεφτείτε, αναγνωρίστε και γράψετε τους λόγους και τα κίνητρα που σας ωθούν να αλλάξετε μια κατάσταση από την οποία δεν είστε ευχαριστημένοι. Κάνοντας αυτή την διεργασία θα μπορείτε πάντοτε να αναζωογονείτε τη θέλησή σας σε δύσκολες στιγμές.
• Κάνετε μικρές, διαδοχικές, σταδιακές αλλαγές. Για να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας, έχει σημασία να έχετε υπομονή. Οι ξαφνικές αλλαγές δεν διατηρούνται συνήθως επί μακρόν. Για να περιορίσετε για παράδειγμα τη ζάχαρη στον καφέ σας προτιμήστε τη σταδιακή μείωση της ποσότητας. Με τον τρόπο αυτό θα συνηθίσετε ευκολότερα τη νέα γεύση και το αποτέλεσμα θα διατηρηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική άσκηση. Είναι προτιμότερο να αρχίσετε ήπια με περπάτημα ή ασκήσεις μικρής διάρκειας όταν έχετε παραμείνει αδρανείς για πολύ καιρό.
• Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα. Μην τρώτε συγκεκριμένες ώρες αλλά μόνο όταν πεινάτε, όσες φορές χρειαστεί, μικρές ποσότητες κάθε φορά.
• Σταματήστε να τρώτε προγραμματισμένα ή επειδή δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε. Προσπαθήστε να έχετε στη διάθεσή σας φρούτα αντί για σνακ που είναι υπερφορτωμένα με λίπη, θερμίδες και αλάτι.
• Όχι διασκέδαση με φαγητό. Ένα από τα σπουδαιότερα λάθη στη διατροφή μας. Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται διασκέδαση, γιατί τότε αποκτά "αντικαταθληπτικές" ιδιότητες και όποτε βρισκόμαστε σε stress αποζητούμε να φάμε. Επιπλέον ο συνδυασμός φαγητού τηλεόρασης μας εκπαιδεύει στην μηχανική (ασυνείδητη) κατανάλωση τροφής. Σαν παράδειγμα σκεφτείτε το εξής: Ποιά δύναμη είναι αυτή που ωθεί τους θεατές του κινηματογράφου να εφοδιάζονται με ποπ-κορν, αν όχι η κακή συνήθεια;


Ποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό;
Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι για να επιτευχθεί ικανοποιητική απώλεια βάρους, χρειάζεται κατάλληλη δίαιτα, μαζί με σωματική δραστηριότητα (οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, κατανεμημένη σε τουλάχιστον 4-5 φορές), ψυχολογική υποστήριξη, αλλαγή του τρόπου ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει παρακολούθηση και υποστήριξη και μετά την αρχική ικανοποιητική απώλεια βάρους.
Οι βασικές αρχές θεραπείας της παχυσαρκίας είναι:

  • Εξατομικευμένο πρόγραμμα από τον ειδικό ιατρό.
  • Συνεχής παρακολούθηση και υποστήριξη του ασθενούς.
  • Προοδευτική τροποποίηση του προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες και δυσκολίες του παχύσαρκου.


Ο ρόλος του μεταβολισμού
Ο στόχος είναι η προοδευτική μέτρια απώλεια κυρίως λίπους, ώστε να αποφευχθεί η σημαντική μείωση του μεταβολισμού. Παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα άτομα η ελάττωση κατά 1-1½ κιλό της λιπώδους μάζας ανά εβδομάδα θεωρείται ικανοποιητική, το ποσό αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το αρχικό σωματικό βάρος και τις μεταβολικές ανάγκες του ατόμου.
Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Οι κυριότεροι είναι:
-H ηλικία (ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την πάροδο των ετών),
-το φύλο (οι άνδρες έχουν υψηλότερο μεταβολισμό),
-τα γονίδια καθώς
-και η χρήση «κακών» προγραμμάτων απώλειας βάρους στο παρελθόν. Για αυτόν τον λόγο, πολλές φορές μπορεί να παρατηρηθεί ότι η χρησιμοποίηση του ίδιου επιβλαβούς προγράμματος να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν». Το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει και ορισμένες τροφές που "βοηθούν" τον μεταβολισμό, μαζί με το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό του ατόμου.


Κάψτε θερμίδες χωρίς γυμναστική
Για τους περισσότερους, η ανεύρεση χρόνου για ενασχόληση με κάποιο σπορ ή χόμπι που θα υποβοηθούσε το κάψιμο θερμίδων (π.χ. μπόουλινγκ), γυμναστήριο ή έστω και λίγο στατικό ποδήλατο, είναι συνήθως δύσκολη υπόθεση.
Η νέα τάση λοιπόν σχετικά με την αύξηση της δραστηριότητας ακούει στο όνομα NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis), που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κάψιμο θερμίδων από δραστηριότητα εκτός άσκησης». Η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει απλά και ουσιαστικά στον έλεγχο του βάρους. Η όλη φιλοσοφία του NEAT αφορά την αλλαγή καθημερινών συνηθειών, που στο σύνολό τους εμπλέκονται σημαντικά στην ημερήσια θερμογένεση. Είναι άλλωστε γεγονός ότι η αλλαγή της καθημερινότητας μπορεί να επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της ζωής μας, σε σχέση με την εισαγωγή μιας πρακτικής (π.χ. άσκηση σε γυμναστήριο) κάποιες φορές την εβδομάδα ή τον μήνα.
Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι
ΝΑΙ

  • Απλώστε τα ρούχα
  • Πλύνετε τα πιάτα στο χέρι
  • Μαγειρέψτε
  • Καλέστε φίλους για χορό
  • Περπατήστε ως το γραφείο του συναδέλφου σας
ΟΧΙ

  • Βάλτε τα ρούχα στο στεγνωτήριο
  • Χρησιμοποιήστε πλυντήριο πιάτων
  • Παραγγείλετε delivery
  • Καλέστε φίλους για να φάτε σουβλάκια
  • Στείλτε στον φίλο σας e-mail


Ειδικά συμπληρώματα διατροφής κατά του πάχους
Τα περισσότερα "ειδικά συμπληρώματα διατροφής"  είναι αναποτελεσματικά. Η πιθανή απώλεια βάρους δεν συσχετίζεται με αυτά άμεσα, αλλά με την αυθυποβολή και με διαιτητικά μέτρα.


Παράδειγμα δίαιτας και καλή επιτυχία!!!
Διαιτολόγιο, 1.200 θερμίδων, βασισμένο στην πυραμίδα της Mayo
Πρωινό
1 μέτρια μπανάνα, ένα φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη, ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα, τσάι ή ρόφημα βοτάνων
Γεύμα
Σάντουιτς με σαλάτα τόνου (από 1/2 τόνο κονσέρβα σε νερό, 1 κουτάλι μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό κάρι, όσο σέλινο θέλετε, μαρούλι και 2 φέτες ψωμί τοστ ολικής αλέσεως), 2 φλιτζάνια μικρά αγριοκάροτα και κομμάτια πιπεριάς, 1 μικρό μήλο, νερό
Δείπνο
100 γραμμ. βραστό μπακαλιάρο με χυμό ενός λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού στραγγισμένη κάπαρη
3/4 φλιτζανιού πράσινα φασολάκια στον ατμό, 1/2 φλιτζάνι κομμένα παντζάρια, σαλάτα με μαρούλι, 1/2 φλιτζάνι ντοματάκια, ελάχιστο ξύδι μπαλσάμικο και 2 κουταλάκια του γλυκού παρθένο ελαιόλαδο, νερό με λεμόνι
Κολατσό (για οποιαδήποτε ώρα)
1 μικρό αχλάδι

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι Τ.Κ.: 111 46 Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366 e-mail: sevvimalliou@gmail.com Ιατρός ΕΟΠΥΥ

Το χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας


Φινγκολιμόδη-Fingolimod

Η φινγκολιμόδη έχει πάρει έγκριση για την υποτροπιάζουσα και διαλείπουσα Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μετά από θεραπεία με Ιντερφερόνη-β.
Η ασθένεια αυτή  προκαλείται από την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που επιτίθεται και προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα κι έχει συμπτώματα όπως θολή όραση, απώλεια ισορροπίας και παράλυση. Στα πρώτα στάδια η νόσος προκαλεί συμπτώματα με εξάρσεις και υφέσεις που μπορεί να είναι αναστρέψιμα…
Το Fingolimod (με κωδική ονομασία FTY720 και με εμπορική επωνυμία Gilenya) είναι ένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο. Το 2010 και το 2011 έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, την Ευρώπη, Καναδά και  Αυστραλία.
Προέρχεται από το myriocin (ISP-1) μεταβολίτη του μύκητα Isaria sinclairii. Είναι ένα δομικό ανάλογο της σφιγγοσίνης και φωσφορυλιώνεται από την σφιγγοσίνη κινασών στο κύτταρο. Μπορεί να απομονώσει τα λεμφοκύτταρα στους λεμφαδένες, εμποδίζοντάς τα να κινούνται προς το κεντρικό νευρικό σύστημα για την αυτόματη ανοσολογική απάντηση στη σκλήρυνση κατά πλάκας και προτάθηκε, αρχικά, ως φάρμακο κατά της απόρριψης  μετά από μεταμόσχευση. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαδικασία επιδιόρθωσης των νευρογλοιακών κυττάρων και των πρόδρομων κυττάρων μετά από τραυματισμό. Έχει, επίσης, αναφερθεί ότι είναι ανταγωνιστής των υποδοχέων των κανναβινοειδών.
Εγκρίσεις και ενδείξεις
Η σκλήρυνση κατά πλάκας
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, το fingolimod έγινε ο πρώτος από του στόματος τροποποιητικός της νόσου παράγοντας που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη μείωση των υποτροπών και την καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το 1992, το fingolimod προήλθε από ένα ανοσοκατασταλτικό φυσικό προϊόν, το myriocin (ISP-I), μέσω χημικής τροποποίησης. Το Myriocin απομονώθηκε από  ένα είδος μύκητα (Isaria sinclairii) γνωστό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική που δίνει θετικά αποτελέσματα τόσο σε in vitro (μικτή λεμφοκυτταρική αντίδραση) και για τον έλεγχο των in vivo (παράταση επιβίωσης του δέρματος σε αρουραίους μοσχευμένους).
Κλινικές δοκιμές
  • Μεταμόσχευση οργάνων
Kλινική δοκιμή φάσης III για μεταμόσχευση νεφρού
  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας
Σε δύο κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, το fingolimod μείωσε το ποσοστό των υποτροπών στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, πάνω από το ήμισυ σε σύγκριση τόσο με ένα εικονικό φάρμακο και  την ιντερφερόνη βήτα-1α.
Μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που συγκρίνει το  fingolimod  με  εικονικό φάρμακο  βρήκε ότι το φάρμακο μείωσε την ετήσια συχνότητα υποτροπών  0,18 υποτροπές ανά έτος σε 0,5 mg / ημέρα ή 0,16 υποτροπές ανά έτος σε 1,25 mg / ημέρα, σε σύγκριση με 0,40 υποτροπές ανά έτος για τους ασθενείς που ελάμβαναν το εικονικό φάρμακο. Η πιθανότητα εξέλιξης της νόσου σε 24 μήνες follow-up ήταν χαμηλότερη στην fingolimod ομάδα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (λόγος κινδύνου 0,70 από τα 0,5 mg και 0,68 σε 1,25 mg). Οι ασθενείς που έπαιρναν Fingolimod είχαν καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα, με τη μαγνητική τομογραφία.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν στη διακοπή του φαρμάκου της μελέτης ήταν συχνότερες στην ομάδα με την  υψηλότερη δόση (14,2% των ασθενών) από ό, τι στην ομάδα με τη  χαμηλότερη δόση (7,5%) ή με το εικονικό φάρμακο (7,7%).
Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, στην ομάδα  fingolimod ήταν η βραδυκαρδία και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Υπήρχε ένα υψηλότερο ποσοστό με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (όπως, βρογχίτιδα και πνευμονία) στις ομάδες που έπαιρναν fingolimod (9,6% σε 0,5 mg, 11,4% στα 1,5 mg) σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (6,0%). Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με το φάρμακο της μελέτης περιλαμβάνουν οίδημα της ωχράς κηλίδας, κακοήθη νεοπλάσματα, και εργαστηριακές ανωμαλίες.
Το Fingolimod έχει συνδεθεί με δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, βραδυκαρδία, καρκίνο του δέρματος και πρόσφατα μια περίπτωση αιμορραγίας με εστιακή εγκεφαλίτιδα. 
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του fingolimod είναι τα κρυολογήματα, η κεφαλαλγία και η κόπωση. Αλλά έχουν υπάρξει, επίσης, αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος.
by PREDICT

Βιβλιογραφία
1.       Paugh SW, Payne SG, Barbour SE, Milstien S, Spiegel S (2003). "The immunosuppressant FTY720 is phosphorylated by sphingosine kinase type 2". FEBS Lett 554 (1–2): 189–93.
2.       FTY720 (Fingolimod) for Relapsing Multiple Sclerosis, Expert Review of Neurotherapeutics, Alejandro Horga; Xavier Montalban 06/04/2008; Expert Rev Neurother. 2008;8(5):699-714
3.       Payne SG, Oskeritzian CA, Griffiths R, Subramanian P, Barbour SE, Chalfant CE, Milstien S, Spiegel S. (2007). "The immunosuppressant drug FTY720 inhibits cytosolic phospholipase A2 independently of sphingosine-1-phosphate receptors.". Blood 109 (3): 1077–85.
4.       Berdyshev EV, Gorshkova I, Skobeleva A, Bittman R, Lu X, Dudek SM, Mirzapoiazova T, Garcia JG, Natarajan V. (2009). "FTY720 inhibits ceramide synthases and up-regulates dihydrosphingosine 1-phosphate formation in human lung endothelial cells.". Journal of Biological Chemistry 284 (9): 5467–77.
5.       "Novartis new MS treatment receives Notice of Compliance in Canada". NewsMedical.net. 10 March 2011.
6.       Adachi, K; Chiba, K (2007). "FTY720 story. Its discovery and the following accelerated development of sphingosine 1-phosphate receptor agonists as immunomodulators based on reverse pharmacology.". Perspectives in medicinal chemistry 1: 11–23..
7.       Adachi, K; Chiba, K (2007). "FTY720 story. Its discovery and the following accelerated development of sphingosine 1-phosphate receptor agonists as immunomodulators based on reverse pharmacology". Perspectives in medicinal chemistry 1: 11–23.
8.       Saab G, Almony A, Blinder KJ, Schuessler R, Brennan DC (January 2008). "Reversible cystoid macular edema secondary to fingolimod in a renal transplant recipient". Arch. Ophthalmol. 126 (1): 140–1.
9.       Zhou PJ, Wang H, Shi GH, Wang XH, Shen ZJ, Xu D (July 2009). "Immunomodulatory drug FTY720 induces regulatory CD4(+)CD25(+) T cells in vitro". Clin. Exp. Immunol. 157 (1): 40–7.
10.     Jeffrey A. Cohen, et al. (2010). "Oral Fingolimod or Intramuscular Interferon for Relapsing Multiple Sclerosis". New England Journal of Medicine 362 (5): 402–15.
11.     Efficacy and Safety of Fingolimod in Patients With Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis. ClinicalTrials.gov.
12.     Kappos L, Radue E-W, O'Connor P, Polman C, Hohlfield R, Calabresi P, Selmaj K, Agoropoulou C, Leyk M, Zhang-Auberson L, Burtin P for the FREEDOMS Study Group (2010). "A placebo-controlled trial of oral fingolimod in relapsing multiple sclerosis". New England Journal of Medicine 362 (5): epub ahead of print.

Γυμνός στο μπαλκόνι


Τι θα πουν οι γείτονες; 
Ένα νιόπαντρο ζευγάρι συζητάει...
Ρωτάει με απορία ο άντρας...
-''Ρε γυναίκα, άμα βγω γυμνός στο μπαλκόνι, λες να πουν τίποτα οι γείτονες;''
Και η γυναίκα με φυσικότητα απαντάει...
-''Ναι. Θα πουν ότι σε παντρεύτηκα για τα λεφτά σου ...!''

Γυμναστική με βάρη


Η γυμναστική με βάρη αυξάνει τον μυϊκό όγκο
Μετά την γυμναστική με βάρη η γράμμωση των μυών επιτυγχάνεται με την μυοσίνη και την ακτίνη που γεμίζουν τους μυς.
Ένα καλό πρόγραμμα με βάρη πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ασκήσεις:
-Άρση και πιέσεις με αλτήρες
-Καθίσματα με μπάρα στην πλάτη
- Άρσεις με τεντωμένα πόδια και την μπάρα κρατημένη μπροστά στους μηρούς
-Κωπηλατική με αλτήρες, με τη βοήθεια πάγκου
-Έλξεις σε μια μπάρα έλξεων
-Πιέσεις στήθους με μπάρα σε πάγκο
-Κάμψεις Δικεφάλων με μπάρα
-Περπάτημα με αλτήρες
Οι παραπάνω ασκήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται  σε σετ με επαναλήψεις.
3 σετ από κάθε άσκηση με 20 επαναλήψεις σε κάθε σετ θεωρούνται επαρκή.
Τρία εντατικά ημίωρα την εβδομάδα ενταγμένα στο παραπάνω πλαίσιο άσκησης συνδυασμένα με την κατάλληλη διατροφή είναι υπεραρκετά για ένα εκπληκτικό σώμα. 

Μυστικά για την άσκηση με βάρη:
1. Επαρκής άσκηση του μυϊκού συστήματος, με χρήση του σωστού βάρους κάθε φορά
2. Προοδευτική υπερφόρτωση.Τα βάρη πρέπει να αυξάνονται σταδιακά.
3. Συνέπεια, συνέχεια και στράτευση. Απαιτείται τακτική άσκηση για να αποδώσει.
4.Πριν την άσκηση με βάρη απαιτείται stretching δηλαδή διατάσεις για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί των μυών 
5.Σύνθετες ασκήσεις που εμπλέκουν μεγάλες μυϊκές ομάδες και πολλές αρθρώσεις (βυθίσεις, προβολές, άρσεις, πιέσεις, κωπηλατικές κλπ).
6.Προσδιορισμός του σχεδίου δηλαδή ο λόγος της άσκησης με βάρη (δύναμη, υπερτροφία, αντοχή, διατήρηση μυϊκής μάζας)
7. Κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
8. Ισόρροπη Εκγύμναση μυϊκών ομάδων. Τα βάρη δεν σηκώνονται για εντυπωσιασμό. Προτεραιότητα έχει η ποιότητα, δηλαδή η άψογη  εκτέλεση των ασκήσεων.
9. Απαγορεύεται η υπερπροπόνηση. Το σώμα πρέπει να έχει ευκαιρία να αναλάβει πλήρως πριν από την επόμενη προπόνηση, γιατί η άσκηση δημιουργεί καταβολισμό. Η ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος γίνεται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των προπονήσεων και όχι κατά την προπόνηση.
Με τα βάρη δεν ισχύει το περισσότερο άρα καλύτερα! Τρία εντατικά ημίωρα την εβδομάδα, ενταγμένα σ'ένα σωστό πλαίσιο άσκησης-διατροφής, είναι υπεραρκετά για να αποκτήσετε εκπληκτικό σώμα!

Το τίμημα της σύγχρονης γυναίκας


Η σύγχρονη γυναίκα αναγκαστικά υποδύεται πολλούς ρόλους.
Η σύγχρονη γυναίκα προσπαθεί με κάθε μέσο που έχει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του μυαλού της, να μαγέψει με την καρδιά της και να επηρεάσει με το συναίσθημά της.
Η σύγχρονη γυναίκα με υπομονή, επιμονή, αντοχή και δημιουργικότητα παίζει πολλαπλούς ρόλους σε πολλά παιχνίδια, με διαφορετικούς παίχτες.
Αλλά είναι δύσκολος ο δρόμος που ακολούθησε... Η σημερινή γυναίκα είναι τόσο απασχολημένη, που ζει και κινείται διαρκώς με κομμένη την ανάσα.
Είναι η γυναίκα επαγγελματίας που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει την ικανότητά της. Είναι η αφοσιωμένη σύζυγος και η στοργική μητέρα. Πρέπει να φροντίζει τα παιδιά και τον σύντροφο, να τους ενισχύει ηθικά και ψυχικά και να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους. Αυτή φροντίζει για τα μαθήματα των παιδιών, για τα αθλήματα για το ντύσιμό τους και γ ια όλες τις ανάγκες τους.
Προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα πρότυπα της κοινωνίας για την τέλεια γυναίκα και όπως φαίνεται τα καταφέρνει...
Αλλά με ένα βαρύ τίμημα όμως... Την παραμέληση της δικής της σωματικής και ψυχικής υγείας.