Αρχική

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρουσα γυμναστική


Γυμναστική σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Με την υπογραφή της
Μάντης Περσάκη
Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής
και της
Μαρίας Τσόλιας  (η εγκυμονούσα)
Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής (personal trainer)
Η γυμναστική σε προχωρημένη εγκυμοσύνη για διατήρηση της φόρμας
Οι ασκήσεις
  • 1η άσκηση
-Καθίστε στο έδαφος  και στηριχτείτε στις παλάμες σας.
-Τα πόδια είναι λυγισμένα και τα πέλματα προς τα κάτω.
-Βάλτε δύναμη σε χέρια και πόδια και ανασηκώστε τον κορμό σας μέχρι να έρθει σε ευθεία και να σχηματίσει ορθή γωνία με τα γόνατα και τους ώμους.
-Θα κάνετε 20 επαναλήψεις.

  • 2η άσκηση
-Στέκεστε όρθιες με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, τον κορμό σε ευθεία και τα χέρια τεντωμένα ως τις ακρες στο πλάι κορμού.
-Λυγίστε ελαφρά τα γόνατα, φέρτε τα χέρια μπροστά και ψηλά, τους γλουτούς προς τα έξω και τον κορμό προς τα εμπρός.
-Μείνετε λίγο και επιστρέψτε στην αρχική θέση.
-Κάντε 20 επαναλήψεις.

  • 3η άσκηση
-Σταθείτε ορθιες.
-Στηριχτείτε καλά στο ένα πέλμα και τεντώστε το άλλο στο πλάι, ώστε να ακουμπάτε στα δάχτυλά του.
-Βάλτε τα χέρια στη μέση και φέρτε τον κορμό προς τα εμπρός για να ισορροπήσετε.
-Σηκώστε το τεντωμένο σας πόδi στο πλάι και προς τα έξω και ξαναελάτε στην αρχική θέση.
-Κάντε 20 επαναλήψεις.

Πηγή
Παιδί & Γονείς 10/2013

Τα in της οικονομικής κρίσης



Τα in της οικονομικής κρίσης για ένα επιτυχημένο ραντεβού
Εντάξει έχουμε μεγάλη οικονομική κρίση και δεν έχετε μία στην τσέπη
Αλλά επειδή δεν έχετε μία στην τσέπη, δεν χρειάζεται να ξεχάσετε και τα ραντεβουδάκια…
Όμως πως θα τα καταφέρετε για ένα φτηνό, αλλά έξυπνο κι επιτυχημένο  ραντεβού;
Θα αναρωτηθείτε αν θα το απολαύσετε! Χλωμό, αλλά από την άλλη σημασία έχει να περάσει και ο άλλος ή η άλλη καλά. Για να έχετε κάποιες ελπίδες να περάσετε μετά καλά κι εσείς…
Ιδού μερικές προτάσεις για να περάσετε τουλάχιστον συμπαθητικά:

1. Οινογνωσία
Φυσικά στο σπίτι! Παίρνεις 2-3 μπουκάλια καλό κρασί από το supermarketκαι ξεκινάτε την κατ’ οίκον  γευσιγνωστική σας περιπέτεια. Αδιαμφισβήτητα θα περάσετε οι δυο σας πολύ καλά και θα πάρετε  χρήσιμα μαθήματα για τις ποικιλίες του οίνου. Προσέξτε όμως αν πιείτε πολύ θ’ αποκτήσετε την επόμενη μέρα κι ένα βαρύ κεφάλι…

2. Πικνίκ στο πάρκο
Είναι ρομαντικό και οικονομικό. Μια φιάλη καλού κρασιού και μια μικρή ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά κι είστε έτοιμοι.  Το κακό είναι ότι είστε σε δημόσιο χώρο και τα κέρδη στη συνέχεια δεν θα είναι πολλά.

3. Δωρεάν συναυλία
Είναι ιδανικό ραντεβού γι’ αυτούς που δεν έχουν μία και τους αρέσουν οι μαζώξεις στις πλατείες και η πολυκοσμία. Δεν έχετε βέβαια και πολλές ελπίδες να βρεθείτε μόνοι σας.

4. Ηλιοβασίλεμα για δύο
Είναι ρομαντικό. Ξοδεύετε μόνο τις βενζίνες μέχρι την πλησιέστερη παραλία, αλλά θα γυρίσετε με πολύ άμμο στα εσώρουχά σας.

5. Επίσκεψη σε μουσείο
Είναι κουλτουριάρικο. Ξοδεύετε μόνο την είσοδο στο μουσείο, κερδίζετε όσα η τέχνη σας προσφέρει και αν δείξε τε πολύ κουλτούρα, μπορεί να εμπνεύσετε τον άλλο.

6. Βραδιά karaoke
Είναι διασκεδαστικό και μπορείτε να ξεδώσετε. Θα ξοδέψετε ίσως λίγο παραπάνω στα ποτά σας. Προσοχή μπορείτε να φύγετε βραχνιασμένοι και μεθυσμένοι και να καταστρέψετε την υπόλοιπη βραδιά.

7. Βραδιά sushi
Θα φανείτε Gourmet και κοσμοπολίτες και θα εκτιμηθεί στη συνέχεια!. Προσοχή, γιατί μπορεί να ξοδέψετε πολλά.

8. Βόλτα στα βιβλιοπωλεία
Θα διασκεδάσετε κερδίζοντας γνώσεις. Θα αγοράσετε μερικά βιβλία και δυστυχώς αυτό θα είναι όλο. Η κουλτούρα των βιβλίων είναι αντισεξουαλική εκτός και αν είναι camasutra.

 9. Βόλτα στην λαϊκή αγορά
Μαζί θα μάθετε τις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και μετά θα επιδοθείτε και στην άσκηση που ως γνωστό ωφελεί και αυτή!
10. Ποδηλατάδα Μάλλον δεν ενδείκνυται για τις ελληνικές πόλεις. Δεν θα ξοδέψετε τίποτε βέβαια και αν καταφέρετε να βρεθείτε με το ποδήλατο σε κανένα έρημο παρκάκι πάει καλά!

Ιατρική ενημέρωση πριν το χειρουργείο μαστού



Ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο μαστού 
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι χειρουργοί δεν  ενημερώνουν σωστά τις γυναίκες με πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού.
Δεν τις ενημερώνουν για την ασθένειά τους  ή για τις επιλογές που έχουν όσον αφορά την χειρουργική επέμβαση.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και οι γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού ερωτήθηκαν για τις γνώσεις τους για τη νόσο. Αυτές απάντησαν σωστά στις μισές περίπου από τις ερωτήσεις και λιγότερες από τους μισές δήλωσαν ότι οι χειρουργοί τους είχαν  ζητήσει από αυτές να εκφράσουν την προσωπική προτίμησή τους για τη χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή ή ογκεκτομή), πριν από τη θεραπεία.
Οι γυναίκες με  καρκίνο του μαστού είχαν αρκετά σημαντικά κενά στις γνώσεις τους σχετικά με τις χειρουργικές επιλογές και τις συνέπειες στην επανεμφάνιση της νόσου και την επιβίωση. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου της Εφημερίδας της American College of Surgeons.
Για τη μελέτη, έγινε έρευνα σε 746 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πρώτο ή δεύτερο στάδιο του καρκίνου του μαστού, σε τέσσερα ιατρικά κέντρα. Από τις 440 ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, λιγότερες από τις μισές (περίπου 46 τοις εκατό) γνώριζαν ότι οι τοπικός κίνδυνος υποτροπής είναι μεγαλύτερος μετά από ογκεκτομή παρά μετά από μαστεκτομή και μόνο περίπου 56 τοις εκατό των γυναικών γνώριζε ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι ισοδύναμα και για τις δύο επιλογές.
Επίσης, λιγότερες από τους μισές (48,6 τοις εκατό) των ασθενών δεν ερωτήθηκε για την επιλογή της χειρουργικής τους επέμβασης.
Οι χειρουργοί, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει μελλοντικά τις γυναίκες να ενημερώνονται εκτενώς για την θεραπεία τους και επίσης θα βοηθήσει στην εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με το προφίλ της νόσου της κάθε ασθενούς, τόσο από τους χειρουργούς, όσο και από τους ογκολόγους και τους ακτινοθεραπευτές.
Βιβλιογραφία
Clara Lee, M.D., associate professor of surgery and director, surgical research, University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill; Leslie Montgomery, M.D., chief, Division of Breast Surgery, Montefiore Medical Center, Bronx, N.Y.; January 2012, Journal of the American College of Surgeons

Ενηλικίωση



Τόσο διαφορετική για τον καθένα, αλλά με τόσο ίδια συναισθήματα…
Στην ενηλικίωση άλλοι πανηγυρίζουν και το γιορτάζουν παρέα με φίλους ή φίλες,  άλλοι αρχίζουν και νιώθουν μεγάλοι και υπεύθυνοι, άλλοι σοκαρίζονται….
Η έννοια ενηλικίωση στη νομική θεωρείται η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας.
Ο όρος ενηλικίωση στην ψυχολογία σημαίνει το στάδιο ωριμότητας ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.
Το σίγουρο είναι πως ο καθένας μας προσδιορίζει διαφορετικά την περίοδο όπου από παιδί αρχίζει να μεταβαίνει στην ενήλικη ζωή.
Μπορεί να είναι ένα γεγονός, μια είδηση, μια απόφαση, μια προσωπική επανάσταση, μια λύτρωση…
Ότι και να είναι, τελικά η ενηλικίωση μας κάνει αυτούς που είμαστε…

Ένεση Αδρεναλίνης


H ένεση Αδρεναλίνης σώζει ζωές
Η αδρεναλίνη είναι το φάρμακο που σώζει ζωές, αν γίνει έγκαιρα. Κυκλοφορεί σε ειδικές ενέσεις (συσκευές που μοιάζουν με στυλό) και τις κάνουν μόνα τους τα αλλεργικά άτομα.
Η γρήγορη χορήγηση αδρεναλίνης, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων σχεδόν εγγυάται την επιβίωση του ατόμου, ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό shock.
Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι επιβοηθητικές, αλλά δεν έχουν θέση στην άμεση αντιμετώπιση του αλλεργικού shock.
Χρήση συσκευής αδρεναλίνης:
1. Ενεργοποιήστε την ένεση βγάζοντας το γκρι καπάκι από το πίσω μέρος της συσκευής.

2. Κρατήστε την ένεση με το μαύρο άκρο κοντά στην έξω επιφάνεια του μηρού. (Να την χορηγείτε πάντα στην έξω επιφάνεια του μηρού).
3. Χτυπήστε με δύναμη την ένεση στη έξω επιφάνεια του μηρού μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος "κλικ" που δηλώνει ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού χορήγησης. Κρατήστε την ένεση στη θέση αυτή 10 sec μέχρι να απελευθερωθεί όλη η ποσότητα του φαρμάκου (Μετρήστε μέχρι το 10). Απομακρύνεται την ένεση και πάρτε την άδεια συσκευή μαζί σας στο Τμήμα A’ Βοηθειών. Μαλάξετε την περιοχή χορήγησης του φαρμάκου για 10 sec (Ενδεχομένως η ένεση να προκαλέσει για λίγο διάστημα ταχυκαρδία, ρίγος ή ήπιο τρόμο, μην ανησυχήσετε…).

Ενδοσκοπική υπερηχογραφία


Ενδείξεις της ενδοσκοπικής υπερηχογραφίας
Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία (endoscopic ultrasonography ή ΕUS) συνδυάζει τις τεχνικές της ενδοσκόπησης και της υπερηχογραφίας. Χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια που εκπέμπουν υπερήχους κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Οι υπέρηχοι παρέχουν την πρόσθετη δυνατότητα να «δούμε» βαθύτερα στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα, αλλά και στους γύρω ιστούς. Έτσι, απεικονίζονται με ευκρίνεια το πάγκρεας, τα χοληφόρα αγγεία, αλλά και λεμφαδένες.
Οι ενδείξεις της τεχνικής μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
Α. Σταδιοποίηση καρκίνου του οισοφάγου, στομάχου και ορθού εντέρου:
Β. Υποβλεννογόνιες βλάβες του πεπτικού σωλήνα:
Οι περισσότερες βλάβες στο πεπτικό σύστημα αφορούν το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει το πεπτικό τοίχωμα (βλεννογόνο) και γι’ αυτό μπορούν να διαγνωσθούν στην κλασσική ενδοσκόπηση. Όταν κάποια βλάβη βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα (υποβλεννογόνιο ή βαθύτερα) και όχι στην επιφάνεια του πεπτικού σωλήνα, η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία είναι απαραίτητη γιατί προσφέρει εικόνες από όλο το πάχος του τοιχώματος, ακόμη και από τους γύρω ιστούς.

Γ. Παθήσεις του παγκρέατος και των χοληφόρων:
Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία απεικονίζει με λεπτομέρεια το πάγκρεας και τα εξωηπατικά χοληφόρα αγγεία. Μπορεί να αποσαφηνίσει τυχόν ευρήματα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και να ανιχνεύσει μικρούς όγκους μεγέθους 5-10 χιλιοστών που δεν είναι εμφανείς στις άλλες εξετάσεις. Επιπλέον, μας προσφέρει την δυνατότητα καθοδήγησης λεπτής βελόνας για τη λήψη κυτταρολογικού δείγματος (EUS-guided Fine Needle Aspiration), αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ακρίβεια στη διάγνωση παθήσεων του παγκρέατος.

Ο Ενδοσκοπικός Υπέρηχος συνδυάζει την ευελιξία του ενδοσκοπίου (γαστροσκοπίου) με την τεχνική των υπερήχων , έτσι ώστε η εξέταση του υπερήχου να γίνεται ακριβώς και σε άμεση επαφή με το όργανο του σώματος που εξετάζεται. Συνεπώς υπερτερεί της συνήθους εξέτασης με υπερήχους που γίνεται εξωτερικά (μέσω του δέρματος και του κοιλιακού τοιχώματος). Υπερτερεί δε ακόμα και της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας στην εξέταση της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων , του παγκρέατος, του τοιχώματος του οισοφάγου και του στομάχου, καθώς και του σπληνός, του αριστερού επινεφριδίου, καθώς και του τοιχώματος του ορθού και των σφιγκτήρων του πρωκτού.
Τα τελευταίας γενιάς ηχοενδοσκόπια ή γραμμικά όπως λέγονται (Linear Echoendoscope) σε αντιδιαστολή με τα παλαιότερα ακτινικής διάταξης,  επιτρέπουν τη λήψη βιοψιών από όργανα εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα με ασφάλεια και ακρίβεια καθώς η βελόνα βρίσκεται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση, με μηδενικές σχεδόν επιπλοκές. Συνεπώς υπερτερεί της μεθόδου λήψης βιοψίας υπό αξονικό τομογράφο όπου η βελόνα εισάγεται διαδερμικά και πρέπει να διασχίσει πολλές και ποικίλες ανατομικές δομές.
Διαδικασία της εξέτασης:
Για την εξέταση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ο ασθενής προσέρχεται νήστις, του χορηγείται τοπική αναισθησία στο φάρυγγα καθώς και ελαφρά καταστολή (μέθη), όπως και για την γαστροσκόπηση, και το ενδοσκόπιο περνάει από το στόμα. Η εξέταση διαρκεί 10-20λεπτά και είναι ανώδυνη όπως και στην περίπτωση της απλής γαστροσκόπησης. Οι περισσότερες εξετάσεις γίνονται σε εξωτερική βάση και ο ασθενής φεύγει σε λίγες ώρες. Για πολύπλοκες επεμβατικές πράξεις του ενδοσκοπικού υπερήχου μπορεί εισαγωγή μιας μέρας για προληπτική παρακολούθηση.
Εφαρμογές:
Α. Ανώτερο Πεπτικό
1 Χοληδόχος πόρος. Έχει αποδειχθεί από επανειλημένες μελέτες ότι έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα στην εντόπιση λίθων με την ERCP (Ενδοσκοπική Ανάστροφη Χολαγγειο-παγκρεατογραφία), χωρίς όμως τις επιπλοκές της τελευταίας, όπως αιμορραγία ή παγκρεατίτιδα. Υπερτερεί ακόμα και Μαγνητικής Χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (MRCP) στην ανάδειξη λίθων ή εντός του κοινού χοληδόδου πόρου. Ο Ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος πριν την χολοκυστεκτομή για τον αποκλεισμό πιθανών λίθων εντός του χοληδόχου πόρου, ώστε η εγχείρηση να γίνει με απόλυτη ασφάλεια.
2 Πάγκρεας. Ο Ενδοσκοπικός Υπέρηχος υπερτερεί, από πλευράς ευαισθησίας και ακρίβειας, τόσο της αξονικής όσο και της μαγνητικής τομογραφίας στην ανάδειξη και τοπική σταδιοποίηση του καρκίνου του παγκρέατος, ιδιαίτερα σε μικρές πρώιμες βλάβες . Αποτελεί δε την εξέταση εκλογής στη διάγνωση κυστικών βλαβών στο πάγκρεας καθώς επιτρέπει τη λήψη υγρού με ασφάλεια υπό άμεσο υπερηχογραφικό έλεγχο, το οποίο στη συνέχεια στέλνεται για περαιτέρω ανάλυση.
3 Υποβλεννογόνια μορφώματα. Συχνά κατά την ενδοσκόπηση ανιχνεύονται διογκώσεις ή προβολές του τοιχώματος του ανώτερου πεπτικού που καλύπτονται από φυσιολογικό βλεννογόνο. Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος απεικονίζει το τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα σε πέντε διακριτές στοιβάδες. Είναι η μόνη διαγνωστική μέθοδος που προσφέρει τέτοια λεπτομέρεια στην ανάλυση του τοιχώματος,  έτσι ο ενδοσκόπος προσδιορίζει το βάθος και έκταση της βλάβης και κατευθύνει άμεσα τη βελόνα βιοψίας με ασφάλεια (αποφεύγοντας αγγεία) και ακρίβεια για σαφή διάγνωση.
4 Καρκίνος οισοφάγου. Αναπόσπαστο τμήμα της σταδιοποίησης αφού παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια συγκριτικά με την αξονική και μαγνητική τομογραφία στην εκτίμηση του μεγέθους και του βάθους διήθησης της πρωτοπαθούς βλάβης αλλά και στην ανίχνευση περιοχικών λεμφαδένων με μετάσταση. Επιπλέον λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του, εφαρμοζέται πριν την ενδοσκοπική θεραπεία περιπτώσεων δυσπλασίας του οισοφάγου (πχ οισοφάγος Barrett με δυσπλασία, ή για την εντόπιση πρώιμου καρκίνου σε περιοχές υψηλόβαθμης δυσπλασίας).
5  Στόμαχος. Σε βλάβες που ανευρίσκονται κατά τη γαστροσκόπηση, όπου οι βιοψίες δεν είναι διαγνωστικές, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος μπορεί να δίνει απαντήσεις σχετικά με το βάθος διείσδυσης, ή την παρουσία διογκωμένων λεμφαδένων και επιτρέπει τη λήψη κατευθυνόμενης βιοψίας.
Σε περιπτώσεις πρώιμου γαστρικού καρκίνου μπορεί να υπολογιστεί αν η βλάβη περιορίζεται στις επιφανειακές στοιβάδες (βλεννογόνο) ώστε να επιχειρηθεί ενδοσκοπικη αφαίρεσή του, έτσι ώστε  ο ασθενής να αποφύγει τη χειρουργική παρέμβαση.
Τέλος στο είδος λεμφώματος τύπου MALT του στομάχου (που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) ο υπολογισμός του βάθους διήθησης του τοιχώματος (που καθορίζει την αναγκαιότητα χορήγησης ή μη χημειοθεραπείας) γίνεται μέσω του Ενδοσκοπικού Υπερήχου.
6 Βλάβες μεσοθωρακίου. Μέσα από τον οισοφάγο ο Ενδοσκοπικός Υπέρηχος εύκολα και με ασφάλεια μπορεί, με τη λήψη βιοψίας, να θέσει την ιστολογική διάγνωση σε διογκωμένους λεμφαδένες ή μάζες του μεσοθωρακίου. Επίσης  αποτελεί πλέον απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί να αντικαστήσει την μεσοθωρακοσκόπηση, που ως πιο επεμβατική μέθοδος απαιτεί χειρουργικό περιβάλλον και γενική  αναισθησία.
7 Πυλαία Υπέρταση. Εμφανίζει μεγαλύτερη ευαισθησία στη διάγνωση οισοφαγικών ή γαστρικών κιρσών (διογκωμένες φλέβες σε ασθενείς με πυλαία υπέρταση όπως εκείνοι με κίρρωση ήπατος, που έχουν κίνδυνο ρήξης, με συνέπεια επικίνδυνες για τη ζωή αιμορραγίες).  Απεικονίζει παράπλευρα αγγειακά δίκτυα, την πυλαία φλέβα, την άζυγο φλέβα και τη σπληνική φλέβα, σημαντικές παράμετροι για την σωστή αντιμετώπιση πχ κιρρωτικών ασθενών.
Β. Κατώτερο Πεπτικό
Ορθό-πρωκτός. Όπως και στο ανώτερο πεπτικό λόγω της εξαιρετικής απεικόνισης των στοιβάδων του εντερικού τοιχώματος, χρησιμοποιείται για την τοπική σταδιοποίηση (πρωτοπαθής βλάβη + παρουσία λεμφαδένων) στον καρκίνου του ορθού.
Όσον αφορά στις καλοήθεις παθήσεις της περιοχής σπουδαία είναι η συμβολή της Ενδοσκοπικής Υπερηχοτομογραφίας στην ανάδειξη περιεδρικών συριγγίων ή αποστημάτων, καθώς και στην εκτίμηση της ακεραιότητας των σφιγκτήρων σε περιπτώσεις ακράτειας κοπράνων.
Γ. Επεμβατικός Ενδοσκοπικός Υπέρηχος. Πέρα από τις παραπάνω διαγνωστικές εφαρμογές, ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις για χρήση της μεθόδου στα πλαίσια ενδοσκοπικής θεραπείας όπως:
  • Παροχέτευση ψευδοκύστης παγκρέατος, καθιστώντας περιττή τη χειρουργική παρέμβαση
  • Νευρόλυση του κοιλιακού άξονα. Γίνεται με έγχυση τοπικού αναισθητικού και καθαρής αλκοόλης σε σημείο κομβικό στη μετάδοση του πόνου από τα σπλάχνα της κοιλιάς, με συνέπεια μακροπρόθεσμη αναλγητική δράση σε περιπτώσεις έντονου και επίμονου άλγους όπως στον καρκίνου του παγκρέατος. Έτσι αποδεσμεύεται ο ασθενής από την καθημερινή και συνεχή κατανάλωση ισχυρών παυσίπονων και οποιοειδών με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Στοχευμένη χορήγηση θεραπευτικών μέσων όπως χημειοθεραπευτικών ουσιών, γονιδιακής θεραπείας ή ραδιοσυχνοτήτων με την εισαγωγή βελόνης υπό τον άμεσο έλεγχο του  ενδοσκοπικού υπέρηχου
Παρά τη μακρόχρονη καμπύλη εκμάθησης που απαιτεί, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος έχει πλέον καταστεί πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα  της σύγχρονης γαστρεντερολογίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας με τη χρήση σκιαγραφικών μέσων για υπερήχους και ελαστογραφίας (μέθοδος που υπολογίζει τη σκληρότητα των ιστών) ή την εισαγωγή νέων υλικών (πχ βελόνες ή stents) επεκτείνει τις ήδη ευρείς εφαρμογές του ενδοσκοπικού υπερήχου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.
 Η εξέταση σήμερα γίνεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία και στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Ενδοκρινολογικές παθήσεις



Οι παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ο ενδοκρινολόγος
Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων.
Αποτελείται από  τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Οι αδένες αυτοί με τις ουσίες που εκκρίνουν,  τις ορμόνες,  ελέγχουν και  συντονίζουν πολλές  δραστηριότητες του οργανισμού.
Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία  πολλών  συστημάτων του οργανισμού, με επιπτώσεις, όπως από την καρδιά  και τα αγγεία, τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων, της ανάπτυξης του παιδιού, της αναπαραγωγικής ικανότητας ανδρών και γυναικών, διαταραχές της εμμηνορρυσίας, ακμής,  διαταραχές των οστών, κλπ..
Το πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο:
1. Σακχαρώδης Διαβήτης (παιδιών, εφήβων και ενηλίκων)
2. Υπερχοληστεριναιμία
3. Παθήσεις του θυρεοειδούς
4. Διαταραχές του Ασβεστίου
5. Δαταραχές της εμμηνορρυσίας (εφηβείας, ενήλικων γυναικών και   της   κλιμακτηρικής περιόδου  της ζωής της γυναίκας)
6. Εμμηνόπαυση και Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης
7. Οστεοπόρωση
8. Ακμή –Υπερτρίχωση (κοριτσιών, ενηλίκων γυναικών)
9. Στειρότητα (ανδρός, γυναίκας)
10. Διαταραχές εφηβείας (πρώιμη ή καθυστερημένη)
11. Διαταραχές σωματικής ανάπτυξης (κοντό ανάστημα)
12. Διαταραχές φύλου, κλπ.


Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας


Ενδοκαρδίτιδα χαρακτηρίζουμε τη λοίμωξη μιας καρδιακής βαλβίδας ή του ενδοκαρδίου
Η ενδοκαρδίτιδα, ICD-10 I33, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες των καρδιακών βαλβίδων  και  του μυοκαρδίου.  Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προσβάλει ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες ή ασθενείς με βαλβιδοπάθειες.
Η ενδοκαρδίτιδα είναι συνηθέστερη σε ηλικιωμένους ασθενείς  και  στους άνδρες. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους άνδρες είναι 8 φορές συχνότερη συγκριτικά με τις ηλικιωμένες γυναίκες. Στα παιδιά και τα νεαρά άτομα παρουσιάζεται όταν υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια.
Οι περισσότερες περιπτώσεις με ενδοκαρδίτιδα προκαλούνται από βακτηριδιακές λοιμώξεις. Ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας. Τέτοιες παθήσεις είναι η μεσοκολπική επικοινωνία, οι προσθετικές βαλβίδες, ασθενείς με συγγενής καρδιοπάθεια που χειρουργηθείσα και η μεσοκοιλιακή επικοινωνία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που τα βακτηρίδια μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα. Μια μικρή αμυχή στο δέρμα σε ασθενείς με τις παραπάνω καρδιακές παθήσεις, μπορεί να αποτελέσει την αιτία εισόδου βακτηριδίων από το δέρμα στο αίμα και να προκληθεί ενδοκαρδίτιδα. Άλλες πύλες εισόδου είναι το στόμα ύστερα από οδοντιατρική παρέμβαση και η ενδοσκοπική εξέταση ή η χειρουργική επέμβαση στο αναπνευστικό, γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα. Σε ασθενείς που νοσηλεύονται, οι ενδοφλέβιες γραμμές κατά την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και οι καθετήρες μπορεί να προκαλέσουν την είσοδο βακτηριδίων στο αίμα. Επιρρεπή στην ενδοκαρδίτιδα είναι επίσης άτομα που παίρνουν ναρκωτικές ουσίες και χρησιμοποιούν μολυσμένες σύριγγες.
Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας είναι ο πυρετός, το ρίγος, ο βήχας, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο ιδρώτας  και η ελάττωση της όρεξης και του σωματικού βάρους.
Οι επιπλοκές της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιακές αρρυθμίες και την περικαρδίτιδα.
Η θεραπεία των ασθενών με ενδοκαρδίτιδα περιλαμβάνει τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών φαρμάκων και ορισμένες φορές, όταν υπάρχει καταστροφή μιας βαλβίδας τη χειρουργική επέμβαση.
ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • Αμοξυκιλλίνη Ενήλικες: 2 g από το στόμα 1 ώρα πριν από το χειρισμό
  • Αδυναμία λήψεως από το στόμα Αμπικιλλίνης Ενήλικες: 2g ενδομυικά ή ενδοφλέβια, μέσα στα 30 λεπτά πριν από το χειρισμό
  • Αλλεργία στην πενικιλίνη
Κλινδαμυκίνη  Ενήλικες: 600 mg από το στόμα 1 ώρα πριν από το χειρισμό
Ή Κλαριθρομυκίνη Ενήλικες: 500 mg από το στόμα 1 ώρα πριν από το χειρισμό
  • Αλλεργία στην πενικιλίνη και αδυναμία λήψεως από το στόμα
Κλινδαμυκίνη Ενήλικες: 600 mg ενδοφλέβια μέσα στα 30 λεπτά πριν από το χειρισμό
Ή Βανκομυκίνη Ενήλικες:1 g ενδοφλέβια μέσα στα 30 λεπτά πριν από το χειρισμό
ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΕΠΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Καταστάσεις υψηλού κινδύνου
Αμπικιλλίνη (ΙΜ/IV)
+
Γενταμυκίνη (ΙΜ/IV)
Ενήλικες: Αμπικιλλίνη 2 g και γενταμικίνη 1.5 mg/kg(<120mg) μέσα στα 30 λεπτά από την έναρξη του χειρισμού.   
6 ώρες μετά: αμπικιλλίνη 1 g ή αμοξυκιλλίνη 1 g (από το στόμα)
Καταστάσεις υψηλού κινδύνου με αλλεργία στην πενικιλίνη
Βανκομυκίνη ΙV
+
Γενταμικίνη
Ενήλικες: βανκομυκίνη 1 g (έγχυση 1-2 ώρες) και γενταμικίνη 1.5 mg/kg (<120 mg): η χορήγηση ολοκληρώνεται μέσα στα 30 λεπτά από την έναρξη του χειρισμού
Καταστάσεις μέτριου κινδύνου
Αμοξυκιλλίνη (p. o.)
ή
Αμπικιλλίνη (IV/IM)
Ενήλικες: αμοξυκιλλίνη 2g, 1 ώρα πριν από το χειρισμό
ή αμπικιλλίνη 2g. στα 30 λεπτά από την έναρξη του χειρισμού.
Καταστάσεις μέτριου κινδύνου με αλλεργία στην πενικιλίνη
Βανκομυκίνη (IV) Ενήλικες: 1 g, (έγχυση 1-2 ώρες): η χορήγηση ολοκληρώνεται μέσα στα 30 λεπτά από την έναρξη
by PREDICT

Ενδείξεις κακομαθημένων παιδιών


Ζούμε σε παιδοκεντρική κοινωνία
Δικά μας παιδικά βιώματα ξεχυλισμένα από υλικές και συναισθηματικές στερήσεις έχουν οδηγήσει στην παιδοκεντρική κοινωνία.
Αλλά και η πολύωρη απασχόλησή μας, όπως και η ικανοποίηση των δικών μας επιθυμιών μέσω των παιδιών, αλλά και η ανάγκη για προβολή στον κοινωνικό μας περίγυρο,  έχουν σαν αποτέλεσμα την ανατροφή κακομαθημένων παιδιών.
Σημάδια ανατροφής κακομαθημένων παιδιών:
-Το παιδί δεν εκτιμά αυτά που κάνουμε και είναι αδιάφορο
-Οι απαιτήσεις του παιδιού γίνονται ολοένα και περισσότερες και δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε
-Αναγνώριση δεν παίρνουμε για αυτά που έχουμε ήδη κάνει
-Τα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν και είναι διαρκώς ανικανοποίητα
-Πάντα θεωρούν ότι εμείς τους οφείλουμε ενώ τα ίδια θεωρούν ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση
-Αντιλαμβανόμαστε πως όσα έχουμε κάνει για τα παιδιά δεν τα ωφελούν μακροπρόθεσμα
Εμείς προτείνουμε ποιότητα και όχι ποσότητα της προσφοράς στα παιδιά.
Αφήστε τα να διεκδικήσουν  ότι επιθυμούν και μην προτρέχετε.
Επίσης, ο τρόπος προσφοράς και οι θυσίες που κάνετε πρέπει μακροπρόθεσμα  να τους εξασφαλίζουν την ευτυχία, όπως στο ποιήμα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου…
Ειρήνη
Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη. Ο πατέρας που γυρνάει τ’ απόβραδο
μ’ ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια
μ’ ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα
και οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του
είναι όπως οι σταγόνες του σταμνιού
που παγώνει το νερό στο παράθυρο,
είναι η ειρήνη.
Όταν οι ουλές απ’ τις λαβωματιές
κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου
και μες στους λάκκους που ‘καψε η πυρκαγιά
δένει τα πρώτα της μπουμπούκια η ελπίδα
κι οι νεκροί μπορούν να γείρουν στον πλευρό τους
και να κοιμηθούν δίχως παράπονο
ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου,
είναι η ειρήνη.
Ειρήνη είναι η μυρουδιά του φαγητού το βράδυ,
τότε που το σταμάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο
δεν είναι φόβος,
τότε που το χτύπημα στην πόρτα
σημαίνει φίλος,
και το άνοιγμα του παραθύρου κάθε ώρα
σημαίνει ουρανός,
γιορτάζοντας τα μάτια μας
με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του,
είναι ειρήνη.
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα
κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει,
τότε που τα στάχυα γέρνουν το ‘να στ’ άλλο λέγοντας:
το φως, το φως
και ξεχειλάει η στεφάνη του ορίζοντα φως,
είναι η ειρήνη.
Τότε που οι φυλακές επισκευάζονται να γίνουν βιβλιοθήκες,
τότε που ένα τραγούδι ανεβαίνει από κατώφλι σε κατώφλι τη νύχτα,
τότε που τ’ ανοιξιάτικο φεγγάρι βγαίνει απ’ το σύγνεφο
όπως βγαίνει απ’ το κουρείο της συνοικίας
φρεσκοξυρισμένος ο εργάτης το Σαββατόβραδο,
είναι η ειρήνη.
Τότε που η μέρα που πέρασε,
δεν είναι μια μέρα που χάθηκε,
μα είναι η ρίζα που ανεβάζει τα φύλλα της χαράς μέσα στο βράδυ
κι είναι μια κερδισμένη μέρα κι ένας δίκαιος ύπνος,
που νιώθεις πάλι ο ήλιος να δένει βιαστικά τα κορδόνια του
να κυνηγήσει τη λύπη απ’ τις γωνιές του χρόνου,
είναι η ειρήνη.
Ειρήνη είναι οι θημωνιές των αχτίνων στους κάμπους του καλοκαιριού
είναι τ’ αλφαβητάρι της καλοσύνης στα γόνατα της αυγής.
Όταν λες: αδελφές μου, – όταν λέμε: αύριο θα χτίσουμε.
όταν χτίζουμε και τραγουδάμε,
είναι η ειρήνη.
Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων
είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου
είναι το χαμόγελο της μάνας
Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη.
Και τ’ αλέτρια που χαράζουν βαθιές αυλακιές σ’ όλη τη γη,
ένα όνομα μονάχα γράφουν:
Ειρήνη.
Τίποτ’ άλλο. Ειρήνη.
Πάνω στις ράγες των στίχων μου
το τραίνο που προχωρεί στο μέλλον
φορτωμένο στάρι και τριαντάφυλλα,
είναι η ειρήνη.
Αδέρφια,
μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος
με όλα τα όνειρά μας
Δώστε τα χέρια αδέρφια μου,
αυτό ‘ναι η ειρήνη.
Γιάννης Ρίτσος, Πρωινό Άστρο (απόσπασμα)

                

Είσαστε για χειρουργείο;


Ξανασκεφτείτε το. Προλαβαίνετε να αλλάξετε γνώμη
Ένας τύπος ντυμένος με τα ρούχα του χειρουργείου άρχισε να τρέχει αναστατωμένος προς την έξοδο του νοσοκομείου.
Εκεί που ήταν έτοιμοι να του χορηγήσουν αναισθησία, τρομοκρατημένος, σηκώνεται από το τραπέζι του χειρουργείου, λίγο πριν χειρουργηθεί και αρχίζει και τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε…
Ο αδερφός του, που περίμενε στην αναμονή έξω από το χειρουργείο, τον προλαβαίνει στην πόρτα της εξόδου του νοσοκομείου, προσπαθεί να τον ηρεμήσει στην πόρτα και τον ρωτάει τι συμβαίνει και είναι τόσο αναστατωμένος.
- 'Ε, να, να την άκουσα, την άκουσα σου λέω, με τα αυτιά μου. Δεν είχαν προλάβει να μου δώσουν αναισθησία και άκουσα τη νοσοκόμα που είπε: "Μην φοβάσαι καθόλου και σταμάτα να τρέμεις… Είναι μια πολύ απλή εγχείριση.  Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά".
- ''Και είναι λόγος αδελφέ μου αυτός,  να τρέχεις σαν τρελός να φύγεις; Η νοσοκόμα για να σε καθησυχάσει το είπε.''
- ''Ναι, ναι  μόνο που δεν το είπε σε μένα. Ακούς;  Στον ΓΙΑΤΡΟ το είπε!!!!!''

Πώς μπορείτε να καταλάβετε έναν αναισθησιολόγο


Υπάρχει ένα κόλπο για να καταλάβει μια γυναίκα ότι ένας γιατρός είναι αναισθησιολόγος
Ένας τύπος γνωρίζει μια κοπέλα σε ένα μπαρ και πάνε να περάσουν τη νύχτα μαζί.
Το πρωί σηκώνεται η κοπέλα και με μεγάλη προσοχή αρχίζει να φοράει τα ρούχα που, επίσης, με μεγάλη προσοχή είχε τακτοποιήσει από το προηγούμενο βράδυ.
- ''Λοιπόν εσύ πρέπει να δουλεύεις σε καθαριστήριο!'' λεει ο τύπος.
- ''Που το κατάλαβες;'' ρωτάει αυτή.
- ''Από τον τρόπο που περιποιείσαι τα ρούχα!'' λεει με σπουδαίο ύφος ο άλλος.
- ''Σωστά, και συ πρέπει, μάλλον, να είσαι γιατρός αναισθησιολόγος!''
- ''Καλά, εσύ πως το κατάλαβες;'' μένει έκπληκτος ο τύπος.
- ''Ε, να όλη νύχτα δεν κατάλαβα τίποτα!''

Γιατί οι γυναίκες θέλουν πολλούς άντρες


Δεν φταίνε οι γυναίκες, η φύση φταίει…
 Στοιχεία ερευνών αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και συχνές εναλλαγές συντρόφων. Οι γυναίκες δεν υστερούν σε αυτό, όμως χωρίζουν συχνότερα από τους άντρες με το πρόσχημα «θέλω να βρω τον εαυτό μου», ενώ στην πραγματικότητα η αφορμή είναι ένας άλλος άντρας. Παράξενες ισορροπίες σε πολυγαμικές επιλογές...
Η γυναίκα σε πολλά στάδια της ζωής της έχει έντονη ερωτική επιθυμία. Ένα τέτοιο στάδιο, για παράδειγμα, είναι εκείνο της εγκυμοσύνης. Επίσης, όσο μεγαλώνει, λόγω συγκεκριμένων ορμονικών μεταβολών, αυξάνεται και η ερωτική της επιθυμία. Πολλές φορές βλέπουμε τις γυναίκες να κάνουν ερωτικές σχέσεις με νεότερους άντρες, γιατί αυτοί μπορούν να αντεπεξέλθουν περισσότερο στην αυξημένη ερωτική τους επιθυμία.
Οι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες είναι γονιδιακά προγραμματισμένες ως δυνητικώς πολυγαμικές με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Η ύπαρξη πολλών εραστών αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης και δίνει τη δυνατότητα στο θηλυκό ωάριο να γονιμοποιηθεί από το καλύτερο σπερματοζωάριο.
Άρα δεν φταίνε οι γυναίκες, η φύση φταίει…


Ιός καταπολεμάει τον καρκίνο προστάτη


Αδενοειδής ιός σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στον προστάτη
ΕΝΑΝ ΙΟ που με την κατάλληλη «προπόνηση» μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του προστάτη ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες. Διοχέτευσαν με ένεση αυτόν το ιό σε έξι εθελοντές ασθενείς και διαπίστωσαν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλέσει βλάβες σε άλλα όργανα...
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Ντον Μόρις από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, πρόκειται για έναν αδενοειδή ιό, αρκετά διαδεδομένο, που όμως δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Όποιος προσβληθεί από αυτόν μπορεί να παρουσιάσει διάρροια και μικροενοχλήσεις στο αναπνευστικό σύστημα.

Βιβλιογραφία
telegraph.co.uk

Natural Bodysculpture


Εναλλακτική ιατρική και για το τοπικό πάχος
Το Natural Bodysculpture είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος κατά της κατακράτησης υγρών και της συσσώρευσης του τοπικού λίπους. Αρχικά γίνεται βελονισμός στην περιοχή του αυτιού και του σώματος, για την ρύθμιση του ενδοκρινολογικού συστήματος και την αύξηση της σεροτονίνης  και των ενδορφινών, που αντιμετωπίζουν το stress. Όσον αφορά τα σημεία που έχει συσσωρευτεί το λίπος, εφαρμόζεται μια τεχνική με ειδική συσκευή φωτός, που διασπά τα λιποκύτταρα.
Η ελαφρά άσκηση ενισχύει τον μεταβολισμό και βελτιώνει το αποτέλεσμα…
Πηγή
Prevention

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του δέρματος δίνει ελπίδα για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Το φάρμακο Bexarotene (Targretin), που εγκρίθηκε το 1999 για τα δερματικά Τ λεμφώματα μπορεί να προκαλέσει βιοχημικές αλλαγές που επηρεάζουν το βήτα αμυλοειδές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φάρμακο στα ποντίκια μείωσε την πλέον τοξική μορφή του β-αμυλοειδούς πεπτιδίου κατά 25 τοις εκατό μέσα σε έξι ώρες και αυτή η μείωση κράτησε για τρεις μέρες. Τα ποντίκια που ήταν διανοητικώς ανάπηρα από τη συσσώρευση αμυλοειδούς βελτίωσαν την συμπεριφορά τους για 72 ώρες.
Το Bexarotene ενεργοποιεί τους υποδοχείς των ρετινοειδών στα κύτταρα του εγκεφάλου που αυξάνουν την παραγωγή, της απολιποπρωτεΐνης Ε, που βοηθά στην εκκαθάριση του αμυλοειδούς στον χώρο μεταξύ των νευρώνων και ενισχύεται η φαγοκυττάρωση.
Το  Bexarotene σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα που προσδένονται άμεσα στο αμυλοειδές και το αφαιρούν δεν προκαλεί οίδημα. Επίσης το Bexarotene,  λαμβάνεται από το στόμα, ενώ τα  μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλεβίως και είναι πολύ πιο ακριβά.
Το γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη Ε έχει τρεις υποτύπους, ένας εκ των οποίων, είναι η παραλλαγή 4, με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, περίπου 60 τοις εκατό στην ηλικία των 80 για εκείνους που φέρουν ένα αντίγραφο από τη μητέρα και τον πατέρα τους, 1 τοις εκατό σε αυτή την ηλικία στο γενικό πληθυσμό. Η παραλλαγή του γονιδίου, γνωστή ανεπίσημα ως γονίδιο του Alzheimer, είναι συχνή: περίπου 20 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει τουλάχιστον ένα αντίγραφο και έχουν μειωμένη ικανότητα εκκαθάρισης του αμυλοειδούς.
Βιβλιογραφία
Paige E. Cramer, John R. Cirrito, Daniel W. Wesson, C. Y. Daniel Lee, J. Colleen Karlo, Adriana E. Zinn, Brad T., Casali, Jessica L. Restivo, Whitney D. Goebel, Michael J. James, Kurt R. Brunden, Donald A. Wilson, Gary E. Landreth ApoE-Directed Therapeutics Rapidly Clear β-Amyloid and Reverse Deficits in AD Mouse Models, 20 January 2012, Science

Οι γυναίκες είναι γενναίες


Οι γυναίκες είναι γενναίες, αλλά δεν είναι ηλίθιες
Έντεκα άνθρωποι κρατούνταν από το ίδιο σκοινί που κρεμόταν από ένα ελικόπτερο, δέκα ήταν άντρες και μία γυναίκα.
Το σκοινί δεν ήταν αρκετά δυνατό για να κρατήσει και τους έντεκα, γι ' αυτό και αποφάσισαν ότι ένας άνθρωπος θα έπρεπε να πέσει.
Διαφορετικά θα έπεφταν όλοι .
Δεν κατάφερναν να διαλέξουν τον άνθρωπο, αλλά ξαφνικά η γυναίκα, με δυνατή φωνή, ανακοίνωσε ότι προσφερόταν από μόνη της να πέσει.

Στο κάτω κάτω, είπε, ήταν συνηθισμένη να θυσιάζει τα συμφέροντά της, μιας και :
1.- Σαν μητέρα πάντα έδινε προτεραιότητα στα παιδιά
2.- Σαν σύζυγος, παραμέριζε τα συμφέροντά της για αυτά του συζύγου της
3.- Σαν κόρη υποτασσόταν στον πατέρα της
4.- Σαν επαγγελματίας άφηνε τα αφεντικά της να παίρνουν τη δόξα για τις δικές της επιτυχίες
5.- Σαν γυναίκα, κοιτάζοντας ψηλά στο άπειρο και βάζοντας το χέρι στην καρδιά, η αποστολή της ζωής της ήταν να θυσιάζεται για τους άλλους, χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα!

Συγκινημένοι οι άντρες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ... και φυσικά έπεσαν από το σχοινί.
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι την αυταπάρνηση μία γυναίκας...
Μπορεί να είναι γενναία αλλά δεν είναι ηλίθια !